ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή
στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο
Στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συνήλθε σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής συναντήθηκε με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, κα Jane Holl Lute, με την οποία αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που προκύπτουν από την αυξανόμενη ένταση της παράνομης μετανάστευσης. Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη, προκειμένου από κοινού να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών τους.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός στην παρέμβασή του επισήμανε την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ελλάδα. «Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό, είναι καθαρά ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, αλλά χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών. Μόνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν στα σύνορα του Έβρου 1.400 άτομα που επιχειρούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί με τον πληθυσμό 2-3 ελληνικών χωριών. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια σε μέσα, τεχνογνωσία, εμπειρία αλλά και ουσιαστική οικονομική ενίσχυση. Ιδιαίτερα τώρα που επιχειρούμε να αλλάξουμε το σύστημα παροχής ασύλου και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες υποδοχής μεταναστών, να εφαρμόσουμε αυστηρότερα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων μας και να συγκροτήσουμε μια σύγχρονη ακτοφυλακή για τη φύλαξη της παράκτιας Ελλάδας και των θαλασσίων συνόρων. Αναμένουμε επίσης σημαντική βοήθεια από την Ευρώπη και τα κράτη-μέλη».
Στη συνέχεια, ο Υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα:
- επιδιώκει την προώθηση δεσμευτικών νομοθετικών λύσεων και τη θεσμική κατοχύρωση της αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, μέσω μιας «ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης»,
- επιμένει στην αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου II , ο οποίος, στη σημερινή του μορφή, επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και, αποδεδειγμένα, δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις εισόδου παράνομων μεταναστών.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει ολοκληρωμένο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, αν δεν έχουν, όλα τα κράτη-μέλη, τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, οικονομικού ή διοικητικού χαρακτήρα, ως προς τις υποθέσεις που πρέπει να διαχειριστούν. Η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα προώθησης της αρχής της δίκαιης κατανομής ευθυνών, αρχής κατοχυρωμένης στη Συνθήκη της Ε.Ε.