Τρ 11 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201027-09-2010:Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ....

27-09-2010:Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. C. Malmstrom

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση ενίσχυση τόσο οικονομική, όσο και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, όπως συμφώνησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Cecilia Malmstrom , στη συνάντηση που είχαν σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της κ. C . Malmstrom στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του κ.Χρ.Παπουτσή.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, ο Διευθυντής της Γ4 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης κ. Ιωάννης Ραπτάκης και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών επικεντρώθηκαν σε θέματα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών και κυρίως στους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος ασύλου.

Μάλιστα η Ευρωπαία Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίηση της για την προώθηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του μεταβατικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την παροχή ασύλου, αλλά και για τη νέα υπηρεσία ασύλου.

Η κ. Malmstrom μετέφερε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαίων εταίρων να στηρίξουν οικονομικά, αλλά και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής την Ελλάδα στο δύσκολο έργο της για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και της Ευρωπαίας Επιτρόπου κ. Cecilia Malmstrom .

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: « Κυρίες και κύριοι, καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, που σήμερα παρευρίσκεστε σε αυτή τη συνάντηση, με την Επίτροπο την κ. Μ almstrom , την οποία καλωσορίζω στην Ελλάδα. Η κ. Malmstrom είναι Επίτροπος υπεύθυνη για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως διαχειρίζεται έναν κρίσιμο τομέα πολιτικής, σε ένα νέο πεδίο, θα έλεγα, της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπου επιδιώκεται η δημιουργία μιας νομικής βάσης, ενός νέου πλαισίου, που αφορά στην προστασία της εσωτερικής ασφάλειας των Κρατών-Μελών της Ένωσης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βεβαίως επιλαμβάνεται των θεμάτων που αφορούν στις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα θέμα κρισιμότατης σημασίας για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά και για τη δική μας χώρα, την Ελλάδα.

Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση, στο πλαίσιο της γόνιμης συνεργασίας που έχει το Υπουργείο μας και ο προκάτοχος μου κ. Χρυσοχοΐδης, με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Επίτροπο κ. Malmstrom τον προηγούμενο χρόνο.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη δύο μεγάλων προκλήσεων. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση είναι η οικονομική κατάσταση, η έξοδος από την κρίση και η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας νέας αναπτυξιακής διαδικασίας για τη χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πρόκληση, που αφορά όλους μας, είναι η ασφάλεια στην κοινωνία. Είναι η κοινωνική συνοχή. Είναι η προστασία της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας και της προοπτικής της στο μέλλον και πάνω από όλα αυτά, θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Ευρώπης, τις απαιτήσεις που προέρχονται μέσα από το δικό μας πολιτισμό, τον Ελληνικό πολιτισμό, από τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού, σε ότι αφορά στις πιέσεις των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Είμαστε μια χώρα ανοιχτή, είμαστε μια χώρα φιλόξενη, είμαστε άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουμε τι σημαίνει φτώχεια, τι σημαίνουν πολιτικές διώξεις σε ορισμένες χώρες. Περάσαμε από μία δικτατορία, περάσαμε από πολλές πολιτικές εντάσεις και γνωρίζουμε τι σημαίνει κάποιος να ξεριζώνεται από το σπίτι του και την οικογένειά του για να αναζητήσει μια καινούρια ελπίδα.

Γι’ αυτό και ο τομέας αυτός, ο τομέας δηλαδή του πώς αντιμετωπίζουμε το άσυλο από τη μία πλευρά -των νομίμως αιτούντων άσυλο- και εκείνων, οι οποίοι παρανόμως εμφανίζονται ή επιχειρούν να περάσουν από τη χώρα μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένας τομέας εξαιρετικής σημασίας με πολύ μεγάλη πολιτική αξία και για την Κυβέρνηση αλλά και για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για το κύρος της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.

Όπως ανακοίνωσα προηγουμένως στην κυρία Επίτροπο ήδη η ελληνική Κυβέρνηση προωθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στην παροχή ασύλου και κυρίως στο πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να δοθεί μια απάντηση σε εκείνους, των οποίων εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια οι αιτήσεις τους για άσυλο και από την άλλη πλευρά, ολοκληρώνεται η νομοθετική επεξεργασία για μια νέα νομοθεσία για το άσυλο και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα παρέχει το άσυλο με αποκεντρωμένες Υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Πέραν αυτού όμως έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας όσον αφορά στην παράνομη μετανάστευση. Επίσης να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, να δώσουμε μια απάντηση στην κριτική, την οποία έχει δεχτεί η χώρα μας, όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης των παρανόμως επιχειρούντων να περάσουν από τη χώρα μας, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είμαστε απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις μας τόσο με τις διεθνείς συμφωνίες, όσο και με το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως με τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για αυτούς τους λόγους, η προσπάθειά μας τα επόμενα χρόνια, είναι μια προσπάθεια δύσκολη, όπου φιλοδοξούμε να έχουμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γι’ αυτό πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχαμε προηγουμένως με την κυρία Επίτροπο. Γιατί διέκρινα την ισχυρή πολιτική βούληση τόσο της κυρίας Επιτρόπου, όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και ενός μεγάλου αριθμού κρατών – μελών να συνδράμουν την προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης με κοινοτικά κονδύλια, με τεχνογνωσία, με υποστήριξη υλικοτεχνικών υποδομών, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο, τόσο όσον αφορά στην ασφάλεια των συνόλων μας και την διερεύνηση των μεταναστών, οι οποίοι έρχονται, δηλαδή την εξακρίβωση των πραγματικών προθέσεων και της πραγματικής κατάστασης και των επιδιώξεών τους, όπως επίσης και κέντρα υποδοχής, ιδιαίτερα για μετανάστες που ανήκουν στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αναφέρομαι, δηλαδή, στους ανήλικους ή στις γυναίκες εγκύους ή σε ανθρώπους όπου τα ανθρωπιστικά ιδεώδη του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού επιτάσσουν και επιβάλλουν μια διαφορετική προσέγγιση.

Θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω την κυρία Επίτροπο για τις προσπάθειές της και κυρίως για την αυστηρή πολιτική βούληση που διαθέτει να συνδράμει σε αυτό, το έργο της ελληνικής κυβέρνησης».

Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων:

Ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό, το νέο μου συνάδελφο, που είχε την καλοσύνη να με δεχτεί τόσο γρήγορα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, για να συζητήσουμε τις πολλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ξέρω σε ποια δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και το θέμα του ασύλου είναι ένα σημαντικό ζήτημα, κρίσιμο θα έλεγα, και χαίρομαι για τη δέσμευση την οποία έχει αναλάβει η κυβέρνηση να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση αυτού του συστήματος. Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για πολλή εργασία, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί, αλλά ήδη η Ελλάδα έχει διατυπώσει ένα πρόγραμμα δράσης και χαίρομαι που και το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα ρυθμίζει τη μεταβατική περίοδο, προσωρινά δηλαδή, θα τεθεί σύντομα σε ισχύ. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό η νέα Υπηρεσία Ασύλου να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητές της, ώστε να μπορέσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Γενικά, πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση και η Κομισιόν και τα Κράτη μέλη είναι πρόθυμα να βοηθήσουν την Ελλάδα και με πραγματογνωμοσύνη και πρακτικά, παρέχοντας διάφορες υπηρεσίες για τα Κέντρα Υποδοχής και για τα θέματα ασύλου ευρύτερα, είτε πρόκειται για υπηρεσίες διερμηνείας, μετάφρασης, νομική συνδρομή, πρακτικές λύσεις. Επίσης, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί στη Βαλέτα της Μάλτας η υπηρεσία υποστήριξης σε θέματα ασύλου, η οποία μπορεί και αυτή να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα, διότι μπορεί να βοηθήσει στη διατύπωση των βέλτιστων πρακτικών, να προχωρήσει σε μία παρακολούθηση θεμάτων, μπορεί ακόμη να προβεί σε μία αξιολόγηση του κινδύνου. Όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε πραγματικά ήταν πολύ χρήσιμα για εμάς.

Δημοσιογράφος: Η ερώτηση αφορούσε στο αν καθορίστηκε το χρηματικό ποσό που συμφωνήθηκε για την ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης και για το ποια είναι η στάση των ευρωπαίων εταίρων στο ενδεχόμενο της κατάργησης του Κανονισμού Δουβλίνο II ….

Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων: Είναι ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε με τον κύριο Υπουργό και συζητήθηκε και με τον Υπουργό Οικονομικών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία εκτίμηση, σε έναν υπολογισμό του κόστους.

Αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν είναι θέμα μόνο οικονομικό, υπάρχει και το κομμάτι της τεχνογνωσίας, της παροχής υπηρεσιών, το οποίο και αυτό είναι ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας δώσω έναν ακριβή αριθμό για το ποσό της χρηματοδότησης. Αυτό που θα ‘θελα να σημειώσετε είναι ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί μέχρι το 2013, διότι μετά έχουμε άλλη δημοσιονομική προοπτική. Θεωρώ όμως ότι θα είναι ένα αρκετά σημαντικό ποσό, αρκεί να μπορέσετε να βελτιώσετε την απορροφητικότητα της Ελλάδος που είναι ένα πρόβλημα.

Όσον αφορά στο Δουβλίνο II , η Κομισιόν προχωράει στη διατύπωση νέων νομοθετικών προτάσεων γύρω από το θέμα του ασύλου και των σχετικών μεταρρυθμίσεων των προηγουμένων διατάξεων. Μία τέτοια περίπτωση αφορά και το Δουβλίνο II , όπου προτείνουμε μία ανασταλτική παρέμβαση αν θέλετε, στην περίπτωση που κάποια χώρα αντιμετωπίζει εξαιρετικές συνθήκες.

Πρέπει να σας πω όμως ότι αυτή η πρόταση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο δεν έχει τύχει ενθουσιώδους υποδοχής, από τις άλλες χώρες. Εν πάσει περιπτώσει όμως, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και με τη βελγική προεδρία ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μία λύση. Από την άλλη πλευρά το Ευρωκοινοβούλιο ήταν θετικό στην τοποθέτηση, θα δούμε τι θα γίνει.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ρωτήσω την κ. Επίτροπο… θα γνωρίζει ότι η Ελλάδα κάθε μήνα υποδέχεται περίπου 10.000 μετανάστες, τους οποίους πρέπει να αναγνωρίσει, να περιθάλψει και να ενημερώσει. Αυτό γίνεται σε συνθήκες εγχώριας οικονομικής κρίσης και χωρίς διάθεση συνεργασίας των γειτονικών Χωρών στα θέματα της επανεισδοχής. Που βρίσκεται το θέμα των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες επανεισδοχής, όχι μόνο τις γειτονικές αλλά και ευρύτερα ……

Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων: Αντιλαμβάνομαι ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Δεν είναι μόνο το θέμα της οικονομικής κρίσης αλλά είναι και η γεωγραφική της θέση, η οποία προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Η διαπραγμάτευση οποιασδήποτε συμφωνίας επανεισδοχής είναι πάντοτε δύσκολη, αλλά ήδη πρέπει να σας πω ότι έχουμε προχωρήσει και καταλήξαμε, όσον αφορά στη συμφωνία με το Πακιστάν, που υ[εγράφη την περασμένη εβδομάδα. Επίσης έχουμε καλές ελπίδες με την Τουρκία, που συνεχίζει τη συζήτηση και για το Μαρόκο προχωράμε. Οπότε οπωσδήποτε είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο επανεισδοχής.

Δημοσιογράφος: Προχθές οι αρχές εντόπισαν στον Άγιο Παντελεήμονα τέσσερα πούλμαν με Αφγανούς πρόσφυγες, μιλάμε για ένα μεγάλο αριθμό. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν λειτουργεί μία υπηρεσία ασύλου…….. Όταν με το καλό γίνει αυτό η χώρα αυτή θα βρεθεί ποσοστιαία με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, διότι εδώ έρχονται από όλες τις εμπόλεμες ζώνες της Ασίας και της Αφρικής. Ερώτηση : Τότε θα είστε διατεθειμένοι να προωθήσετε πολιτική μετεγκατάστασής τους σε άλλες πόλεις ή όχι;

Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων: Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έχουμε προβλήματα με το άσυλο, τώρα εάν η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ροή μεταναστών δεν θέλω να το πω, εξαρτάται πως το μετράει κανείς, πως γίνονται οι στατιστικές. Εν πάσει περιπτώσει, ξέρετε ότι όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες βάσει των διεθνών συμβάσεων να προβαίνουν σε εξατομικευμένη εξέταση της κάθε αίτησης ασύλου. Το ίδιο ισχύει για τη χώρα μου, τη Σουηδία, όπως και για την Ελλάδα. Συνεπώς από την ώρα που θα υπάρχει το σύστημα, το οποίο θα μπορεί να καταλήξει στο ποιος έχει δικαίωμα να του χορηγήσουν άσυλο και ποιος όχι, όλα θα απλουστευτούν διότι έτσι θα αποφασίζεται ποιος μένει και πρόκειται να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία και ποιος πρέπει να επιστρέψει. Όλα θα γίνονται πιο γρήγορα και με λιγότερη οδύνη για τους ενδιαφερόμενους.

Διερμηνέας : Η δημοσιογράφος παρενέβη και είπε ότι δεν ήταν αυτή η ερώτησή της, αλλά είχε σχέση με τη μετεγκατάσταση των μεταναστών σε περίπτωση που μαζευτούν όλοι….

Η Επιτροπή από μόνη της δεν μπορεί να προβεί σε αυτές τις μετεγκαταστάσεις διότι θα πρέπει να συμφωνεί και η χώρα στην οποία θα πρέπει ενδεχομένως να μετεγκατασταθούν. Υπάρχει ένα πρόγραμμα αυτή τη στιγμή που τρέχει με τη Μάλτα και περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα και ενδεχομένως μελλοντικά θα εφαρμοστούν παρόμοια προγράμματα και σε άλλες χώρες αρκεί να γίνει αποδεκτό αυτό και από τις άλλες χώρες.

Επισυνάπτεται Κοινή Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της Επιτρόπου κ. C . Malmstrom στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Τελευταίες Αναρτήσεις