ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Η ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ »
Το σύστημα δημιούργησε έναν «Φρανκεστάιν»
που τώρα δεν μπορεί να ελέγξει
Γενικά για τη βία στα γήπεδα
Προσπαθώ να ερμηνεύσω το φαινόμενο σε κάποιο βάθος και το συζητώ διαρκώς με συνεργάτες αλλά και αστυνομικούς. Ξέρω καλά ότι το γήπεδο δεν είναι εκκλησία και κάθε Κυριακή συντελείται εκεί μια τελετουργία εκτόνωσης, ένα είδος κάθαρσης από τα προβλήματα και τις ταπεινώσεις της εβδομάδας. Όλα όμως είναι θέμα ορίου. Η βία σκοτώνει τη χαρά και την απόλαυση του αθλήματος και τρομάζει τους πραγματικούς φιλάθλους. Τέλος η αστυνομία δικαιολογεί τις μειωμένες συλλήψεις, φοβούμενη την αντίδραση των υπολοίπων χιλιάδων οργανωμένων.
Από τα γεγονότα αυτά μπορεί να βγάλει κανείς χρήσιμα συμπεράσματα. Πως γι΄αυτούς που τα προκαλούν, ούτε ο αγώνας, ούτε ο διαιτητής, ούτε οι αντίπαλοι οπαδοί παίζουν ρόλο. Τα επεισόδια στην περίπτωση αυτή είναι αυτοσκοπός και ο στόχος επινοείται ανάλογα κάθε φορά. Μπορεί να είναι η αστυνομία (ακόμη κι όταν είναι έξω από το γήπεδο) ή η διοίκηση (την οποία χειροκροτούν την άλλη μέρα). Ουσιαστικά το σύστημα δημιούργησε έναν «Φρανκεστάιν» που τώρα δεν μπορεί να ελέγξει. Πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό που οφείλεται στην πολιτισμική και αξιακή αποσύνθεση της Ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Συμφωνώ, πως η ατιμωρησία το επιτείνει και επιμένω πως οι συλλήψεις είναι πιο επιβεβλημένες από οποιεσδήποτε άλλες, γιατί οι αθλιότητες αυτές δεν διαθέτουν καμιά πολιτική, κοινωνική ακόμη και οπαδική νομιμοποίηση.
Συνεργασία μεταξύ των υπουργείων
Αρχίσαμε να ασχολούμαστε συντονισμένα με το θέμα από τα πρώτα σοβαρά επεισόδια. Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον Γ.Γ.Α. κ. Μπιτσαξή και τον Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Δημήτραινα. Χαράξαμε κοινή γραμμή χωρίς κατασταλτική υστερία. Κεντρικός άξονας ήταν το δόγμα πως η αυτονομία των διοργανωτών σταματά εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Έτσι προχωρήσαμε στην ίδια λογική, πήραμε τα μέτρα που προανέφερα σε προηγούμενη ερώτησή σας και είμαι αισιόδοξος πως το μήνυμα της αποφασιστικότητας της πολιτείας έχει γίνει κατανοητό από την Ομοσπονδία αλλά και την διοργανώτρια αρχή.
Η απαγόρευση των μετακινήσεων
Δεν είχα ποτέ την ψευδαίσθηση ότι η απαγόρευση των μετακινήσεων των οπαδών είναι πανάκεια για την επίλυση του σύνθετου προβλήματος της βίας στα γήπεδα. Ήταν ένα μέτρο προσωρινό αλλά και αναγκαίο που έδειξε ότι η πολιτεία είναι πράγματι αποφασισμένη. Σε μεγάλο βαθμό περιόρισε την έκταση και τον αριθμό των επεισοδίων και βοήθησε την αστυνομία να εξοικονομήσει δυνάμεις για να κάνει καλύτερα τη δουλειά της απέναντι στην εγκληματικότητα. Τα ουσιαστικά μέτρα ενάντια στον χουλιγκανισμό είναι αυτά που λαμβάνονται ήδη. Αναφέρομαι στην εξάρτηση της χρηματοδότησης των συλλόγων από την συμβολή τους στην εξάλειψη της βίας και στην «αντικειμενική» τους ευθύνη για την συμπεριφορά των οπαδών τους. Αναφέρομαι επίσης στην αυστηροποίηση των ποινών της ΕΠΟ για τα επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων αλλά και στην δυνατότητα η Αστυνομία να απαγορεύει την διεξαγωγή αγώνων όταν δεν εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες.
Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο
Το νομοθετικό οπλοστάσιο που διαθέτει η πολιτεία αναφορικά με την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας είναι αρκετά πλούσιο και πλήρες. Διαθέτουμε δύο νόμους και μία Κοινή Υπουργική Απόφαση και οι περισσότερες διατάξεις τους έχουν βασιστεί σε καλές πρακτικές του εξωτερικού. Η Ελληνική Αστυνομία παράλληλα συνεργάζεται με αστυνομίες ξένων χωρών σε πολλά θέματα και φυσικά στο θέμα της πάταξης της βίας στα γήπεδα και τους αγωνιστικούς χώρους.
Μακάρι να βελτιωθούν και τα γήπεδα τουλάχιστον της πρώτης κατηγορίας. Στα περισσότερα είναι ακατάλληλος ακόμη και ο αγωνιστικός χώρος και κυρίως η χωρηθέτησή τους, καθώς ασφυκτιούν μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που ταλαιπωρούνται αφάνταστα κάθε Κυριακή. Ο νόμος περί αθλητισμού περιγράφει καθαρά τις προϋποθέσεις για την αδειοδότηση ενός γηπέδου. Δεν χρειάζονται άλλοι νόμοι. Πρέπει απλώς να εφαρμόσουμε τους ισχύοντες.
Το παράδειγμα του τελικού κυπέλου
Θα ήταν ήττα του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα η διεξαγωγή του τελικού με μεγάλες κενές ζώνες και άδειες κερκίδες, τη στιγμή που τόσος κόσμος ήθελε να πάει στο γήπεδο, μια ομολογία αποτυχίας και αδυναμίας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ως οργανωμένη κοινωνία. Χρειάζονται προφανώς ο αναγκαίες ρυθμίσεις και τα απαραίτητα μέτρα από την τροχαία και την αστυνομία τόσο για την μετάβαση των οπαδών του Άρη, όσο και για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ήταν μία μεγάλη γιορτή, μία νίκη του ποδοσφαίρου.
Επίλογος
Βλέπω ξένο ποδόσφαιρο στην τηλεόραση και ζηλεύω. Βλέπω επίσης τι γίνεται στα διεθνή παιχνίδια των Ελληνικών ομάδων και αντιλαμβάνομαι πως η λύση (όπως σε όλα τα σοβαρά προβλήματα) βρίσκεται μπροστά μας και είναι απλή. Να κάνει ο καθένας σωστά τη δουλειά του και να μην αποδεχθεί το παράλογο ως πραγματικότητα. Είναι ένα ακόμη αίτημα που αφορά, βέβαια, όλη την Ελληνική κοινωνία και αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί συνολικά να το πετύχει: να κάνει πράξη το αυτονόητο. ΄Εχω γράψει ακόμη και ποιήματα για το ποδόσφαιρο αλλά δεν πηγαίνω στο γήπεδο ακόμη και στο Καυτατζόγλειο για τον Ηρακλή. Όμως δεν θα πάψω ποτέ να πιστεύω πως όσα ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε μπορούν να πραγματοποιηθούν.