ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 1 Απριλίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Γερμανία και η Ελλάδα ενισχύουν τη συνεργασία τους
στον τομέα του Ασύλου
Τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Thomas de Maizi è re συνάντησε σήμερα Μ. Πέμπτη 1 Απριλίου, στο Βερολίνο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης και του ασύλου, ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία με την οποία τα κράτη- μέλη αποφασίζουν σε ποια χώρα οι μετανάστες πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση παροχής ασύλου .
Συμφώνησαν επίσης στο άμεσο χρονικό διάστημα, οι δύο χώρες, να αναπτύξουν δράσεις και πρωτοβουλίες από κοινού.
Αποφασίστηκε επιπλέον, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα πολιτικής προστασίας και εθελοντισμού, με τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, ιδίως σε ό,τι αφορά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες).
Ο κ. Thomas de Maizi è re επαίνεσε τον κ. Χρυσοχοΐδη για τις δράσεις που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα παρότι λαμβάνει αντιδημοφιλή μέτρα στο εσωτερικό της, έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλής στους Ευρωπαίους εταίρους της και στους Γερμανούς».
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης με το οποίο ρυθμίζεται η ανταλλαγή Συνδέσμων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στον τομέα παροχής ασύλου.
Οι δύο χώρες, όπως εκφράστηκε στη συνάντηση των δυο Υπουργών, σκοπεύουν να συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαδικασίας του «Δουβλίνο ΙΙ», που καθορίζει ποια χώρα πρέπει να διαχειριστεί την αίτηση ασύλου που υποβάλλει κάθε μετανάστης.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη:
«Πραγματοποίησα σήμερα μια σύντομη, ωστόσο παρά πολύ ουσιαστική συνάντηση, στο Βερολίνο, με τον ομόλογό μου κ. Thomas de Maiziere, αναφορικά με μια σειρά ζητήματα για τα οποία έχουμε ανοίξει διάλογο, προκειμένου να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στην υλοποίηση των στόχων μας.
Με τον κ. de Maiziere συζητήσαμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με την παράνομη είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο FRONTEX.
Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Γερμανοί θα στείλουν δυο επιχειρησιακά ελικόπτερα, super puma, εντός Απριλίου και Μαΐου, τα οποία θα συμμετέχουν μαζί με άλλα 16 – 18 στο σύνολο τους- αεροσκάφη στο χώρο του Αιγαίου, επιτηρώντας τα ευρωπαϊκά, πια, σύνορα.
Ο κ. de Maiziere πιστεύει, και συμφωνήσαμε κι εμείς σε αυτό, ότι ο FRONTEX πρέπει σταδιακά να μετεξελιχθεί σε έναν Οργανισμό επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών, οι οποίοι εισέρχονται χωρίς άδειες στην Ε.Ε, έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.
Συμφωνήσαμε σε μια σειρά ζητήματα που έχουν σχέση με το άσυλο. Η Ελλάδα πραγματοποιεί βήματα στο θέμα του ασύλου. Συντάσσουμε και θα καταθέσουμε το επόμενο διάστημα Νομοσχέδιο για μια νέα υπηρεσία ασύλου στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. Ένα πλαίσιο πολύ σύγχρονο, πολύ ολοκληρωμένο και ανεξάρτητο, το οποίο θα δώσει απαντήσεις για λογαριασμό της χώρας, η οποία κατηγορείται ότι ουσιαστικά δεν διαθέτει πλαίσιο προστασίας των προσφύγων.
Επίσης, συζητήσαμε με τον κ. de Maiziere θέματα συνεργασίας στον τομέα πολιτικής προστασίας, του εθελοντισμού, της πυροπροστασίας, της προληπτικής πυροπροστασίας, και μια σειρά ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές.
Υπογράψαμε ένα Μνημόνιο Αλληλοκατανόησης σχετικά με το ζήτημα της ανταλλαγής αξιωματικών-συνδέσμων, στα αεροδρόμια της χώρας μας και της Γερμανίας, έτσι ώστε να υπάρχει μια πλήρης ενημέρωση και πληροφόρηση για ζητήματα, τα οποία μας αφορούν αμοιβαία.
Ήταν εντέλει – επαναλαμβάνω – μια επιτυχημένη και ουσιαστική συνάντηση, καθώς, αποφασίσαμε να αναλάβουμε το επόμενο χρονικό διάστημα κοινές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη μετανάστευση και το άσυλο, τις οποίες και θα καταθέσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσεχώς.
Ερ .: Οι υπάλληλοι αυτοί θα είναι αξιωματικοί, υπάλληλοι, τι θα είναι;
Υπουργός: Θα είναι Αξιωματικοί σύνδεσμοι της ελληνικής και της γερμανικής αστυνομίας, αντιστοίχως.
Ερ.: Και πότε θα ξεκινήσει αυτό;
Υπουργός: Ο πρώτος έρχεται στην Αθήνα στις 14 Απριλίου και στις 15 ξεκινάει η παρουσία της Γερμανίας στα σύνορά μας με το πρώτο super puma και πλήρωμα φυσικά γερμανικό.
Ερ. : Για πόσους τέτοιους συνδέσμους μιλάμε;
Υπουργός: Κοιτάξτε, θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες. Το καλοκαίρι εμείς προσκαλέσαμε την κυβέρνηση της Γερμανίας να αποστείλει συνδέσμους και σε τουριστικά αεροδρόμια, ώστε να έχουν απόλυτη γνώση του τι συμβαίνει στη χώρα μας και του τρόπου με τον οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα τις λαθρομετανάστευσης, όπως επίσης να γνωρίζουν, πια, και οι ίδιοι, από κοντά – και αυτό είναι το κρίσιμο για εμάς – τις μεταναστευτικές πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και τα προβλήματα που δημιουργούνται, που δεν είναι προβλήματα απλώς εθνικά, αλλά είναι προβλήματα συνολικότερα, ευρωπαϊκά. Και αυτή είναι η θέση που εξηγήσαμε και αναπτύξαμε και εδώ σήμερα, και δημόσια στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια που συμμετέχουμε
Ερ.: Στη Γερμανία, εδώ και χρόνια, βγαίνουν αποφάσεις δικαστηρίων που απαγορεύουν στις γερμανικές αρχές να στείλουν μετανάστες στην Ελλάδα, θα το ξέρετε ίσως. Τέθηκε αυτό το θέμα;
Υπουργός: Βεβαίως. Τέθηκε από την πλευρά μας ουσιαστικά, επειδή ξέρουμε το πρόβλημα και είπαμε ότι αυτό, με τη νέα υπηρεσία ασύλου δεν πρόκειται να ξανασυμβεί ποτέ, διότι ουσιαστικά η Ελλάδα αποκτά και αυτή μια υπηρεσία που θα εξετάζει τα αιτήματα ασύλου στο πλαίσιο των κανόνων του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός, όπου η χώρα, είτε θα αντιμετωπίζει αυτήν τη συμπεριφορά που είπατε από δικαστήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είτε βεβαίως κάτι χειρότερο…να κινδυνεύουμε με καταδίκες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επειδή η χώρα δεν τηρεί κάποιες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ερ. : Και κάτι άλλο. Πέρα από αυτή τη νομική πλευρά, υπάρχει και μια άλλη πρακτική, υπάρχουν αμέτρητες μαρτυρίες μεταναστών, αλλά και άλλων αυτοπτών μαρτύρων, ότι οι ελληνικές αρχές, οι Έλληνες που φυλάσσουν τα σύνορα, ξυλοκοπούν κυριολεκτικά, σε βαθμό βασανιστηρίου τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το θέμα γίνεται κουβέντα πρώτον στην Ελλάδα και δεύτερον διεθνώς; Υπάρχει αυτό το πρόβλημα;
Υπουργός: Από τις πρώτες ημέρες της εγκατάστασής μας στο Υπουργείο, κλείσαμε μια σειρά από στρατόπεδα, τα οποία πραγματικά δεν πληρούσαν ανθρώπινες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα την Παγανή της Λέσβου, όπως επίσης βελτιώσαμε και μια σειρά από άλλες εγκαταστάσεις, προκειμένου να γίνουν ανθρώπινες.
Έχουμε επίσης προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα, που θα νομοθετήσουμε προσεχώς, υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες θα ασχολούνται με καταγγελίες, που αφορούν στην αστυνομική βία.
Θα έλεγα ότι πραγματοποιήσαμε τον τελευταίο καιρό πολύ σημαντικά βήματα σ’ ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Και όποια καταγγελία πλέον από εδώ και πέρα θα φτάνει στις αρχές, θα παραπέμπεται σε μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα εξετάζει κατά προτεραιότητα αυτές τις καταγγελίες.
Ερ.: Συζητείται αναμόρφωση αυτών των Σωμάτων που φυλάσσουν τα σύνορα σε σχέση με τους μετανάστες;
Υπουργός: Νομίζω ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αναμόρφωσης ή όπως αλλιώς θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε, είναι ο FRONTEX ο ίδιος, ο οποίος έχει ειδικούς πάνω στα ζητήματα συμπεριφοράς, σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και σιγά-σιγά αυτό πια σαν μια κουλτούρα αρχίζει και διαπερνάει και τα δικά μας τα Σώματα.
Νομίζω όμως ότι, μέρα με τη μέρα, το πρόβλημα αυτό θα βελτιώνεται, γιατί βελτιώνονται οι συνθήκες κράτησης αυτών των ανθρώπων. Ξέρετε ότι πολλές φορές από τις κακές συνθήκες κράτησης, έχουν προβλήματα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί ή οι λιμενικοί, οι οποίοι φυλάσσουν αυτούς τους ανθρώπους. Γι’ αυτό βασικό ζήτημα είναι, από την αρχή που κάποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα, ο τρόπος με τον οποίο τον υποδέχεται η χώρα, το πώς φιλοξενείται και πώς του συμπεριφέρεται η χώρα.
Θέλω να πω ότι υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει, διότι δεν έχουμε αυτές τις υποδομές, ένα συνολικότερο ζήτημα, θα έλεγα, υποδοχής και φιλοξενίας. Αλλά ταυτόχρονα, μην ξεχνάτε ότι είμαστε μια χώρα, που διαχειρίζεται κάθε χρόνο 250.000-300.000 ψυχές, από τις πιέσεις που ασκούνται στα σύνορά μας και βέβαια υπάρχει και το γεγονός της γειτονικής χώρας, της Τουρκίας που αποτέλεσε και θέμα της συζήτησης μας και των δηλώσεων που κάναμε με τον κ. De Maiziere- το πρόβλημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία απαξιώνει ουσιαστικά τις συμφωνίες, τις οποίες η ίδια έχει υπογράψει.
Ελπίζουμε ότι οι προωθούμενες συμφωνίες Ε.Ε-Τουρκίας για επανεισδοχή να δώσουν λύση και να γίνουν σεβαστές από την πλευρά της Τουρκίας.
Φωτογραφίες από BMI/Hans-Joachim M. Rickel“.///////
Δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γεμανού Ομολόγού του – Μνημόνιο Κατανόησης