Δε 10 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Μάρτιος 201013-03-2010: Δελτίο Τύπου για την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Αλβανία

13-03-2010: Δελτίο Τύπου για την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Αλβανία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 13-03-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Κοινή βούληση Ελλάδας και Αλβανίας για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων”

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Αλβανό Υπουργό Εσωτερικών κ. Lulzim BASHA. Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Πρωτόκολλο Αστυνομικής Συνεργασίας και αποφάσισαν περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνο-αλβανικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε την ελληνική βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας, στήριξης των μεταρρυθμίσεων, της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και εμβάθυνσης της συνεργασίας, όπως αυτή δρομολογείται και από την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Αλβανούς πολίτες, ώστε οι πολίτες των δυτικών Βαλκανίων να έρθουν πιο κοντά. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες β΄γενιάς, καθώς και το δικαίωμα ελεύθερης εξόδου και επανεισόδου κατά το 2010 στους μετανάστες κατόχους μπλε κάρτας τύπου Α΄, ενώ κάλεσε τον κ. Basha να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο κ. Basha ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοχοϊδη για τη στήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων, μίλησε θερμά για τη συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ασφάλειας και ανάπτυξης, τόνισε ότι η αλβανική πλευρά θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα και tiw παράνομες μεταναστευτικές ροές και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Χρυσοχοΐδη να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα. Ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν θέματα γενικού πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός επισκέφθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Sali BERISHA, με τον οποίο συζήτησαν για ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών, ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, στο πρόσωπο του οποίου αναγνώρισε για άλλη μια φορά μια ξεχωριστή πνευματική προσωπικότητα με μοναδική προσφορά στην αναγέννηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και στην καλή γειτονία των δύο λαών. Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός συναντήθηκε στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας με τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλι Ντούλε και τον πρόεδρο της Οργάνωσης «Ομόνοια» και δήμαρχο Χιμάρας, Βασίλι Μπολάνο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο όσων ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στα πλαίσια της κοινής Συνέντευξης Τύπου με τον Αλβανό Υπουργό Εσωτερικών, κ. Basha μετά τη συνάντησή τους.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι στα Τίρανα. Είναι μια από τις πολλές επισκέψεις που έχω πραγματοποιήσει ως Υπουργός, αλλά και ως ιδιώτης, στη φίλη και γείτονα χώρα και χαίρομαι για την τόσο σημαντική εξέλιξη που σημειώνει ο αλβανικός λαός και η χώρα. Θέλω να διακηρύξω, για μια ακόμη φορά, τη φιλία και τη συνεργασία των δύο χωρών και των δύο λαών. Πιστεύουμε βαθιά στη φιλία με τους γείτονές μας και ιδιαίτερα με ένα ιστορικό έθνος, όπως είναι ο αλβανικός λαός.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για όλη την περιοχή, στο επίκεντρο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, για να διακηρύξουμε ότι η συνεργασία αποτελεί μονόδρομο για την προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Έχουμε την τύχη, ως χώρα, να φιλοξενούμε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς πολίτες μετανάστες, οι οποίοι αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της χώρας μας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην πρόοδο, και ταυτόχρονα είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.

Μόλις χθες, η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από την ελληνική Βουλή, ψήφισε έναν νόμο που αποδίδει ελληνική ιθαγένεια σε χιλιάδες παιδιά, δεύτερης γενιάς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και θα είναι πια ισότιμοι πολίτες με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα. Επίσης, η κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, έδωσε μια σειρά από δυνατότητες και ευκαιρίες στους μετανάστες, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ανά πάσα στιγμή στη χώρα τους.

Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που συναντώ σήμερα για πρώτη φορά το συνάδελφό μου τον κ. Μπάσα, έναν νέο και σημαντικό πολιτικό, με σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της χώρας του, που καταβάλλει σήμερα μια μεγάλη προσπάθεια για την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας του. Θέλω να σας διακηρύξω κι εγώ, όπως είπε και ο κ. Μπάσα, ότι ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία των δύο χωρών, που έχει σχέση με τη συνεργασία των Σωμάτων Ασφαλείας για να σταθεροποιήσουμε την περιοχή, να την κάνουμε πιο ασφαλή, πιο αναπτυγμένη και πιο ειρηνική. Είναι κρίσιμο ζήτημα να καταπολεμήσουμε το έγκλημα, το οποίο υπονομεύει τα θεμέλια της δημοκρατίας, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, είναι ο εχθρός κάθε κοινωνίας.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να είμαστε αμείλικτοι και σκληροί με το έγκλημα και να είμαστε ανοιχτοί στην υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ευαισθησία στη στήριξη των μεταναστών, στη στήριξη των αδυνάτων και στα ανοιχτά σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εμείς υποστηρίζουμε το αίτημα της Αλβανίας για την κατάργηση της βίζας, τηρώντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από αυστηρούς ελέγχους, έτσι ώστε ανοίγοντας τα σύνορα να περιορίσουμε όλα τα εγκληματικά δίκτυα που αξιοποιούν τα εμπόδια για να εκμεταλλεύονται δυστυχείς ανθρώπους. Συμφωνήσαμε με τον κ. Μπάσα να οργανώσουμε κοινές εκπαιδευτικές προσπάθειες, να οργανώσουμε κοινές επιχειρήσεις στα σύνορα, στενή συνεργασία των περιφερειακών διοικητών της αστυνομίας, ανταλλαγή πληροφοριών, μια κοινή βάση δεδομένων, για τους εγκληματίες, να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση των όπλων σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, από όπου κι αν προέρχονται αυτά, διότι τα όπλα αποτελούν τρόμο για την κοινωνία, δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια, είναι επικίνδυνα στα χέρια κακοποιών, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για ιδιοτελείς και παράνομους σκοπούς.

Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία για την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων, όπως επίσης στο ζήτημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και στην ανταλλαγή πληροφοριών για όλο το εγκληματικό φαινόμενο.

Κάλεσα τον κ. Μπάσα να επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και να την εμπεδώσουμε σε μια καθημερινή βάση και αυτό αποτελεί ανάγκη για τους δυο λαούς.

Εύχομαι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Μπάσα για την ασφάλεια στη χώρα του και στην αλβανική κοινωνία να αποδώσουν σύντομα αποτελέσματα, να στεφθεί από επιτυχία το εγχείρημα της κατάργησης της βίζας και να προωθήσουμε οι δυο λαοί μέσα από τις δύο κυβερνήσεις την οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει πρόοδο και ευημερία στους λαούς μας.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (απαντώντας σε ερώτηση για την ετοιμότητα της Αλβανίας να επωφεληθεί από τη διαδικασία φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων): Όπως ξέρετε, για τη διαδικασία της άρσης των θεωρήσεων υπάρχει μια προδιαγεγραμμένη διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια και συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πάρει η υποψήφια χώρα που ζητά την απελευθέρωση της βίζας, έτσι ώστε τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να πάρουν αποφάσεις.

Εξ όσων μου περιέγραψε ο κ. Μπάσα, η Αλβανία πραγματοποιεί θετικά βήματα, έτσι ώστε η τελική αξιολόγηση που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, να τύχει θετικής απόφασης .

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο της εγκληματικότητας στην Ελλάδα εκ μέρους των αλλοδαπών και για τυχόν ποσοστά συμμετοχής των Αλβανών κακοποιών σε αυτό το φαινόμενο) : Δυστυχώς πρέπει να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ η εγκληματικότητα των αλλοδαπών στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε αυτά τα εγκληματικά δίκτυα δε συμμετέχουν και Έλληνες – πολλές φορές ηγούνται Έλληνες και ακολουθούν αλλοδαποί. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα: το εγκληματικό φαινόμενο έχει εξελιχθεί πια σε οργανωμένο έγκλημα. Υπάρχει σημαντική συμμετοχή Αλβανών υπηκόων στη διαμόρφωση των εγκληματικών ποσοστών στην Ελλάδα. Είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών, γιατί είναι και ο μεγαλύτερος πληθυσμός.

Θέλω να διευκρινίσω δυο πράγματα: το ένα είναι ότι υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα εγκληματιών, τα οποία εγκληματούν και στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Εδώ επιχειρούν να ξεπλένουν χρήμα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι μετανάστες εργαζόμενοι με την κλασική έννοια του όρου, είναι κακοποιοί οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα. Και αυτούς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό το φαινόμενο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε διαρκώς οι δύο χώρες, και άλλες χώρες, ακριβώς επειδή τα δίκτυα είναι διεθνή.

Θέλω να σας πω ότι είμαι πολύ ευτυχής που η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, οι Αλβανοί μετανάστες στη χώρα είναι άνθρωποι προκομμένοι, εργατικοί, πάρα πολύ δημιουργικοί, πολύ αποδοτικοί για την ελληνική οικονομία αλλά και για την Αλβανία και αποτέλεσαν στοιχείο ευεργετικό και ανάπτυξης για τη χώρα. Κυρίως τα τεχνικά επαγγέλματα ασκούνται αποκλειστικά από Αλβανούς πολίτες και τώρα πια μπαίνουν και στο εμπόριο, όπως επίσης τα παιδιά των μεταναστών που έχουν τελειώσει τα πανεπιστήμια, δουλεύουν σε υπηρεσίες της χώρας.

Και επειδή είμαι από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλά την αλβανική παράδοση και κουλτούρα, έχω μελετήσει τον αλβανικό πολιτισμό και την αλβανική ιστορία, θέλω να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που πάρα πολλά παιδιά δεύτερης γενιάς από την Αλβανία, αλλά και πρώτης γενιάς μετανάστες, ασχολούνται με την τέχνη και τον πολιτισμό, συμμετέχοντας ενεργά στις πολιτιστικές δραστηριότητες της χώρας.

Τελευταίες Αναρτήσεις