ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ |
Αθήνα, 2 Ιουλίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε συνέχεια της προηγούμενης πρώτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 24-06-2009, συναντήθηκε σήμερα (2-07-2009) με τους Εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση – ανταλλαγή απόψεων για θέματα Δημόσιας Τάξης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων και συγκεκριμένα, από τη Νέα Δημοκρατία ο Βουλευτής Σαμπαζιώτης Δημήτριος, από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Βουλευτής Ντόλιος Γεώργιος, από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Βουλευτής Δρίτσας Θεόδωρος και από τον ΛΑ.Ο.Σ. ο πρέσβης Γεωργίου Γεώργιος. Από το Κ.Κ.Ε. δεν συμμετείχε εκπρόσωπος.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης, παρουσίασε προτάσεις εννέα (9) σημείων για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπως αυτές και τα σχεδιαζόμενα μέτρα και στόχοι κατεγράφησαν αναλυτικά σε έγγραφο το οποίο παραδόθηκε στους συμμετέχοντες στη συνάντηση (βλ. σχετικό έντυπο).
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν δηλώσεις.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:
«Έγινε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση σε δυο τρίωρες συνεδριάσεις, γύρω από το μεγάλο πρόβλημα των μη νομίμων μεταναστών στη Χώρα μας. Βεβαίως δεν συμφωνήσαμε σε όλα. Και η ένσταση κυρίως, η οποία προβάλλεται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι ότι με τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Κυβέρνηση δε θα υπάρχει αποτέλεσμα. Βεβαίως αυτό θα το δείξει η ιστορία. Θα δούμε μετά από κάποιους μήνες εάν υπάρχει αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια την οποία καταβάλουμε και με τα μέτρα τα οποία ήδη λαμβάνουμε.
Όμως συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα και αυτό θεωρώ πως είναι σημαντικό. Παραδείγματος χάριν, είπαμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να μειωθεί η εισροή των μη νομίμων μεταναστών από τα σύνορά μας και ιδιαίτερα από τα Ανατολικά σύνορα, με πιέσεις οι οποίες πρέπει να ασκηθούν προς την Τουρκία, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελλάδα, να δεχθεί η Τουρκία να λειτουργεί το Σύμφωνο το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδος και Τουρκίας για επανεισδοχή των μη νομίμων εισερχομένων μεταναστών από την χώρα αυτή. Επίσης θεωρούμε ότι θα είναι πολύ σημαντικό εάν ασκηθούν πιέσεις προς τις Χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μη νόμιμοι μετανάστες για να δέχονται την επανεισδοχή. Όπως επίσης και το ότι θα πρέπει η όποια προσπάθειά μας και η συμπεριφορά μας προς τους μετανάστες να είναι στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός στην προσωπικότητα και γενικότερα προς τις αρχές οι οποίες διέπουν ένα πολιτισμένο κράτος.
Προσωπικά πιστεύω πως οι χρήσιμες αυτές συναντήσεις θα πρέπει να επαναληφθούν και συμφωνήσαμε να επαναληφθούν για να συζητήσουμε και άλλα θέματα που ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι σε όλα, οι ιδέες οι οποίες κατατίθενται έστω και με την μορφή της κριτικής συνεισφέρουν και συμβάλλουν στο να έχουμε καλύτερη, ορθότερη και προπάντων όσο το δυνατό με μεγαλύτερη αποδοχή λήψη κάποιων μέτρων».