Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Ιούνιος 200911-06-2009: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

11-06-2009: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Υπουργός Εσωτερικών: « Η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε σήμερα, τα ζητήματα τα οποία αφορούν την μεταναστευτική πολιτική και πήραμε αποφάσεις με βάση την εισήγηση που κάναμε και εγώ και ο κύριος Μαρκογιαννάκης σχετικά με την επίλυση προβλημάτων, τα οποία υπήρχαν ήδη ή έχουν ανακύψει πρόσφατα. Θέλω να το τονίσω προς όλους εκείνους, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτές οι συζητήσεις στην Κυβερνητική Επιτροπή έγιναν με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών και τα γεγονότα επικαιρότητας, ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση και με την σημερινή Κυβερνητική Επιτροπή και τις αποφάσεις που έχουμε λάβει. Και αυτό προκύπτει από το ότι η αιτία σύγκλησης της σημερινής Κυβερνητικής Επιτροπής είναι η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός και η οποία απασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Είναι γνωστό το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως του Νότου. Εκείνο που έχει τεράστια σημασία, είναι η ανεξέλεγκτη είσοδος στα σύνορα της Ευρώπης, μη νόμιμων μεταναστών, κυρίως μέσω δουλεμπόρων. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ιδίως μέσα από την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής από τρίτες χώρες ή της εφαρμογής των συμφωνιών αυτών, προϋποθέτει κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική. Στη διαμόρφωση αυτής της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής η Ελλάδα πρωταγωνίστησε από το 2005 και μετά, δηλαδή από τη Σύνοδο του Groningen , γιατί προηγουμένως τέτοια πρωτοβουλία δεν είχε αναληφθεί από την Ελλάδα. Έκτοτε η προσπάθεια της Ελλάδας μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ όπως είναι η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος, ιδίως με τη συμβολή της Γαλλίας, την εποχή εκείνη και μετέπειτα του Προέδρου της Γαλλίας του κυρίου Νικολά Σαρκοζί έδωσε καρπούς γιατί φτάσαμε στο σημείο να έχουμε πλέον κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και κυρίως το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο θεσπίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι.

Έτσι σήμερα η Ευρώπη, έχει κοινοτικό κεκτημένο για την μετανάστευση , το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να ασκήσει γενική πολιτική στα θέματα αυτά, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται, το τονίζω, από κάθε χώρα μεμονωμένα. Και αυτή η πολιτική βαίνει προς δύο κατευθύνσεις πάλι με δική μας πρωτοβουλία: Στο να υποχρεωθούν χώρες, να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής, που μέχρι σήμερα δεν υπέγραφαν ή να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής, όπως ιδίως είναι η Τουρκία, ως χώρα η οποία φιλοδοξεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να τηρήσει και αυτό το κοινοτικό κεκτημένο. Απόδειξη δε πως δεν είναι απόρροια συγκυρίας η σημερινή σύσκεψη, είναι ότι την Πέμπτη προ των εκλογών στο Λουξεμβούργο έγινε η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών, η οποία κατέληξε στα συμπεράσματα τα οποία πηγαίνουν στο Συμβούλιο Κορυφής. Το δεύτερο σημείο της Ευρωπαϊκής πολιτικής είναι η ενίσχυση και μετεξέλιξη του FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, ώστε η προσπάθεια φύλαξης των Ευρωπαϊκών Συνόρων που είναι θέμα των Κρατών – Μελών να είναι κοινοτική υπόθεση. Γιατί το τονίζω, η αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και η καταπολέμηση των δουλεμπόρων είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το κάνει η καθεμία χώρα χωριστά, αλλά είναι χρέος κοινής προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επείσθη και καταλήγει στα συμπεράσματα τα οποία σας είπα προηγουμένως. Άρα, εμείς και στη σύνοδο Κορυφής θα θέσουμε τα δύο αυτά θέματα, δηλαδή, συμφωνίες επανεισδοχής, τήρηση των συμφωνιών επανεισδοχής, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, μέσα από την ενταξιακή της πορεία και ενίσχυση του FRONTEX .

Επιμέρους μέτρα επίσης συζητήσαμε, δηλαδή το ότι θα προωθηθεί μέσα στο καλοκαίρι η μεταφορά του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας σε χώρους που έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Υγείας. Και αυτή η προσπάθεια θα λήξει μέσα στο καλοκαίρι, όπως επίσης θα προωθηθεί η δημιουργία του Τζαμιού από τη μία πλευρά και του μουσουλμανικού νεκροταφείου στην περιοχή του Σχιστού. Για όλα αυτά τα θέματα δημιουργείται μία Συντονιστική Επιτροπή, σε πολιτικό επίπεδο, από εκπροσώπους των Συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία και θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής όλων αυτών των αποφάσεων και της αποτίμησης της πορείας στο χρονικό εκείνο διάστημα, το οποίο έχουμε τάξει. Επιμέρους λεπτομέρειες, αλλά και αποφάσεις σχετικά με τα ζητήματα, τα οποία αφορούν γενικότερα τα μεγάλα αστικά κέντρα και το κέντρο της Αθήνας θα σας πει ο κύριος Μαρκογιαννάκης.

Ευχαριστώ πολύ. »

Τελευταίες Αναρτήσεις