Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200829-10-2008:Σημεία Χαιρετισμού του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Πρώτη Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη με θέμα: «Εξαφανίσεις ανηλίκων: Αντιμετωπίζοντας το...

29-10-2008:Σημεία Χαιρετισμού του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Πρώτη Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη με θέμα: «Εξαφανίσεις ανηλίκων: Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία χαιρετισμού του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Πρώτη Ευρωπαϊκή Συνάντηση με θέμα: «Εξαφανίσεις ανηλίκων: Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα», το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία “ Missing children Europe ”, το Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το “ Child focus ” και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών και του Πρέσβη του Βελγίου στην Ελλάδα κ. Vaesen .

«Ι. Η βία κατά των παιδιών, με οποιαδήποτε μορφή και αν εκδηλώνεται, αποτελεί την πιο ακραία και απεχθή μορφή βίας και συνιστά μία από τις βαρύτερες περιπτώσεις παραβίασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μιας παραβίασης που προσβάλλει τον πυρήνα της Δημοκρατίας και του πολιτισμού μας. Άλλωστε, η θωράκιση των κάθε είδους δικαιωμάτων του παιδιού και η ειδική προστασία και μέριμνα γι’ αυτό είναι και θεμελιώδης συνταγματική επιταγή. Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 1: «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους». Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι τέσσερις βασικές κατηγορίες δικαιωμάτων τους: Της επιβίωσης, της ανάπτυξης, της προστασίας και της συμμετοχής του παιδιού.

ΙΙ. Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα εξαφάνισης και κακοποίησης παιδιών, κυρίως στο πλαίσιο σεξουαλικής ή οικονομικής τους εκμετάλλευσης, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Η εμφάνιση νέων μορφών εγκληματικότητας, οι οποίες συνδέονται με την τεχνολογική εξέλιξη, όπως είναι η παιδική πορνογραφία και, γενικότερα, το ηλεκτρονικό έγκλημα, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της κινητικότητας των πληθυσμών, την αυξημένη μεταναστευτική ροή στα Βαλκάνια και στη Χώρα μας και τη διόγκωση του trafficking , όπως επίσης και η κρίση του θεσμού της οικογένειας καθώς και η ανάδειξη μορφών ενδοοικογενειακής βίας με θύμα το παιδί, καθιστούν αναγκαίο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών, οι οποίες κατατείνουν στη θωράκιση των δικαιωμάτων του παιδιού από τους σύγχρονους κινδύνους, υποδόριους και μη.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνεισφορά διεθνών οργανώσεων με εμπειρία στον τομέα αυτόν, ιδίως δε των εξειδικευμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είναι εξαιρετικά σημαντική. Το Υπουργείο Εσωτερικών, τόσο σ’ επίπεδο Ελληνικής Αστυνομίας όσο και σ’ επίπεδο όλων των άλλων υπηρεσιών του που έχουν ως αντικείμενο ειδικότερες πτυχές του φαινομένου, όπως είναι οι ανήλικοι μετανάστες, τα θύματα του trafficking ή τα ανήλικα κορίτσια, συνεργάζεται αρμονικά και αποτελεσματικά με τους ανωτέρω οργανισμούς και, ιδίως, με τον « Missing Children Europe » και τον Child Focus , αλλά και με τον Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Πρόκειται για δύο φορείς με πολύτιμη, πλούσια και αναγνωρισμένη προσφορά για το παιδί, στους αντίστοιχους προς την αρμοδιότητά τους τομείς.

Η ως τώρα εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι υποθέσεις εξαφάνισης και κακοποίησης παιδιών έχουν αποκτήσει, ολοένα και συχνότερα, διεθνή χαρακτήρα και διασυνοριακή διάσταση. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική και τη διασυνοριακή συνεργασία, προς την κατεύθυνση τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισής τους, προκειμένου να υπάρξουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις Ανηλίκων 116000, η οποία παρουσιάζεται σήμερα, ανταποκρίνεται σ’ αυτή την ανάγκη και συμπληρώνει το πλαίσιο άμεσης ενεργοποίησης και ανάληψης επιχειρησιακής δράσης, σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει και άμεσος, κατά το δυνατόν, εντοπισμός.

Επίσης, από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι, από το 2001 και μετά, ο αριθμός των ανήλικων κοριτσιών που έχουν εξαφανισθεί είναι πολλαπλάσιος εκείνου των αγοριών.

ΙΙΙ. Τα βήματα που έχουν γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία τα συναρμόδια Υπουργεία, τόσο σε θεσμικό όσο και σ’ επιχειρησιακό επίπεδο, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της εξαφάνισης ανηλίκων είναι σημαντικά. Αναφέρονται ενδεικτικά:

* Η ενεργοποίηση του συστήματος « AMBER ALERT » , το οποίο αφορά την έγκαιρη προειδοποίηση στις περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων και την άμεση δραστηριοποίηση και συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα « Amber Alert Hellas », με τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών και ιδίως της Ελληνικής Αστυνομίας, και του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το πρόγραμμα Amber Alert , στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 40 κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, συνίσταται στα ακόλουθα:

Ö Συμμετοχή των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι υποχρεούνται να διακόπτουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, το πρόγραμμά τους και να εκπέμπουν μηνύματα και πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνιση παιδιού.

Ö Διαβίβαση του μηνύματος και προβολή πληροφοριών σχετικά με το θύμα και το περιστατικό στις οδικές ηλεκτρονικές σημάνσεις, στο μετρό, στα πορθμεία, στους σταθμούς τρένων και αστικών λεωφορείων, στα σύνορα, σε όλα τα μέσα μεταφοράς, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στα κινητά τηλέφωνα, σε βομβητές, στα κινητά τηλέφωνα, με αποστολή e-mail, fax και, γενικά, σε κάθε μηχάνημα ή συσκευή που να μπορεί να εμφανίσει και να διαδώσει άμεσα πληροφόρηση.

Ö Παροχή πληροφοριών και στοιχείων στη γραμμή SOS 1056 του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» και στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές (100, 1156), ατελώς.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Προγράμματος, από τον Μάιο του 2007 ως σήμερα είναι πολύ θετικά, δεδομένου ότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οδήγησαν σε εντοπισμό του ανήλικου.

* Η δημιουργία, από την Ελληνική Αστυνομία, Τμημάτων και Γραφείων Ανηλίκων με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό σε ό,τι αφορά τα κάθε είδους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι.

* Η εφαρμογή εξειδικευμένων δράσεων για τους ανήλικους, με στόχο κυρίως την προστασία τους από τα ναρκωτικά, την αποτροπή συμμετοχής τους σε εγκληματικές ομάδες και την προστασία τους από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.

* Η εντατικοποίηση ελέγχων στα κέντρα διασκέδασης και στα λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που προσφέρουν οινοπνευματώδη ποτά, για είσοδο, παραμονή και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από ανηλίκους.

* Η επιτήρηση χώρων όπου συχνάζουν ή παραμένουν ανήλικοι, όπως χώροι σχολείων, φροντιστήρια, χώροι άθλησης κλπ. και η προώθηση της συνεργασίας μας με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους λοιπούς φορείς (σχολικές κοινότητες, συλλόγους κ.λ.π.) για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, με στόχο την ασφάλεια και προστασία των μαθητών και των σχολείων.

* Η καταχώρηση των στοιχείων των εξαφανισθέντων ανηλίκων στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου, εφόσον επιθυμούν τούτο οι κηδεμόνες τους.

* Η εντατικοποίηση των ελέγχων, με σκοπό την αποτροπή επαιτείας και οικονομικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων.

* Η εφαρμογή στρατηγικής για την ουσιαστική καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, το οποίο εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές σε βάρος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του (εμπορεία ανθρώπων, παιδική πορνογραφία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα). Είναι ενδεικτικό ότι, από τον Ιούλιο του 2004 ως τον Νοέμβριο του 2005, είχαν διαπραχθεί 46 αδικήματα, τα οποία εξιχνιάσθηκαν σε ποσοστό 100% και συνελήφθησαν 66 άτομα. Μάλιστα 20 από τα εγκλήματα αυτά αφορούσαν παιδική πορνογραφία, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί στοχοποιείται, σε μεγάλο βαθμό και από το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε ειδική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο με έμφαση στην παροχή συμβουλών για την ασφαλή πρόσβαση των ανηλίκων σε αυτό. Επίσης, ιδρύθηκαν εξειδικευμένα Τμήματα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι αρμόδια για τη δίωξη των εγκλημάτων που διαπράττονται στο Διαδίκτυο ή με τη χρήση αυτού. Τα Τμήματα αυτά είναι αρμόδια και για την καταπολέμηση του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας, διαθέτουν άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό και στελεχώνονται από αστυνομικό προσωπικό με ειδικές γνώσεις, το οποίο επιμορφώνεται διαρκώς, συμμετέχοντας σε σεμινάρια που διοργανώνονται στη Χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό για το ηλεκτρονικό έγκλημα. Σε αυτή τη συντονισμένη προετοιμασία, την καλή οργάνωση και τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλονται από τα στελέχη του, υπό τον συντονισμό της φυσικής τους ηγεσίας, οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, και οι πολύ καλές επιδόσεις που έχουν πετύχει σε ό,τι αφορά τον άμεσο εντοπισμό των εξαφανισθέντων ανηλίκων, αλλά και την καταπολέμηση και εξιχνίαση των κάθε είδους εγκλημάτων σε βάρος των παιδιών.

* Η διοργάνωση εκδηλώσεων για τα ναρκωτικά και άλλες μορφές εγκληματικότητας σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες (Δήμους, σχολεία, συλλόγους γονέων κ.λ.π.), με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της νεολαίας.

* Η συμμετοχή σε διεθνείς και ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές δράσεις, με στόχο την εξοικείωση του αστυνομικού προσωπικού με τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζουν οι εξαφανίσεις ανηλίκων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, στο πλαίσιο της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας 2008-2010, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση 182, σε πρώτη φάση, αστυνομικών ανακριτικών υπαλλήλων σε θέματα προστασίας ανηλίκων.

* Η ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας (ν.3500/2006), ενός εξαιρετικά προοδευτικού νόμου, με ειδικές ρυθμίσεις και για τα παιδιά, όπως είναι η ρητή απαγόρευση της σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκων ως μέσο σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής τους. Μάλιστα, όπως προβλέφθηκε, ο Συνήγορος του Παιδιού, ο οποίος λειτουργεί στο πλαίσιο της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, αποτελεί εγγυητή για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη στα θέματα αυτά και, κυρίως, παρεμβαίνοντας όπου υπάρχει ανάγκη.

* Η ειδική μέριμνα που έχει ληφθεί, στο πλαίσιο της εφαρμογής σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής, για την προστασία των κάθε είδους δικαιωμάτων των παιδιών των υπηκόων τρίτων χωρών που διαβιούν στη Χώρα μας, με έμφαση στους τομείς της πρόσβασης στην παιδεία και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ειδική πρόνοια για τους ασυνόδευτους ανήλικους, η ίδρυση του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών της Αμυγδαλέζας που είναι οργανωμένο για τη φιλοξενία ανηλίκων, αλλά η διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης. Επίσης το θεσμικό πλαίσιο που καθιερώθηκε, για πρώτη φορά, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, αλλά και την αρωγή και υποστήριξη των θυμάτων από εξειδικευμένο προσωπικό, τόσο σ’ επίπεδο κεντρικής Διοίκησης όσο και σ’ επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

IV . Κυρίες και κύριοι, είναι χρέος όλων μας να διασφαλίσουμε σε κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή τον τόπο διαμονής του, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη θαλπωρή που δικαιούται να έχει, προεχόντως από το οικογενειακό του περιβάλλον, προκειμένου να μεγαλώσει και ν’ αναπτύξει την προσωπικότητά του υπό όρους πλήρους σεβασμού της αξίας του ανθρώπου και αλλά και των εν γένει Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πιστεύω ότι ο γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος της σημερινής εκδήλωσης θα συνεισφέρει, με τα χρήσιμα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξουμε, στη συνέχιση της προσπάθειας και της συνεργασίας που βρίσκεται ήδη σ’ εξέλιξη, ώστε να επιτύχουμε εκείνο το επίπεδο κινητοποίησης και παρέμβασης – σε διεθνές, ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό επίπεδο – που μπορεί να επιτρέψει την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Τέλος, θ α ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ τους επικεφαλής και όλα τα στελέχη των Τμημάτων Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για τις επιτυχίες τους, να τους ευχαριστήσω για όσα κάνουν, συχνά με πολλές δυσκολίες και κινδύνους, για τα παιδιά μας και να τους ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο τους, στο οποίο τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και όλοι μας είμαστε ειλικρινείς αρωγοί. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω από καρδιάς το «Χαμόγελο του Παιδιού», το « Child Focus », καθώς και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία « Missing Children Europe » για τη μεγάλη προσφορά τους στον τόσο ευαίσθητο τομέα της προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, αλλά και για τις εύστοχες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, όπως είναι η Ενιαία Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις Ανηλίκων 116000».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταίες Αναρτήσεις