ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 3393537, 210 3393581
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008
«Ι. Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και των ραγδαίων κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων, η εγκληματικότητα μεταλλάσσεται διαρκώς, παρουσιάζεται με νέες μορφές και έχει αποκτήσει ειδικότερα χαρακτηριστικά, τα οποία, συχνά, αποκλίνουν σημαντικά από τις παραδοσιακές μορφές εγκλημάτων που όλοι γνωρίζαμε και αντιμετωπίζαμε. Σ’ αυτό έχει συμβάλει σημαντικά η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος και, ιδίως, τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τα οποία, μπορεί ν’ άνοιξαν νέους ορίζοντες στην ανθρώπινη γνώση και επικοινωνία και να διευκόλυναν καταλυτικά τις συναλλαγές, ευνόησαν, πάντως, και την εκδήλωση εγκληματικών συμπεριφορών, κυρίως σε βάρος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του (εμπορεία ανθρώπων, παιδική πορνογραφία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα).
Το ηλεκτρονικό έγκλημα και οι επιμέρους μορφές του αποτελούν, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Έτσι, το Διαδίκτυο δημιούργησε μεν ένα «κοινωνικό δίκτυο», αναδείχθηκε σε εργαλείο προόδου αλλά, παράλληλα, δυστυχώς, εξελίχθηκε σε ορισμένα πεδία και σε «καλό αγωγό» παράνομης διακίνησης υλικού, με διασυνοριακό χαρακτήρα. Και εμφανίσθηκαν τα ηλεκτρονικά εγκλήματα, τα οποία μπορούν να διαπράττονται τόσο με παραδοσιακές μεθόδους όσο και σε Διαδίκτυο (π.χ. συκοφαντική δυσφήμιση, απάτη), ηλεκτρονικά εγκλήματα που διαπράττονται μόνο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (π.χ. η χωρίς δικαίωμα αντιγραφή προγράμματος από δισκέτα ή CD – ROM σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, οπότε τίθενται ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας), καθώς και τα γνήσια εγκλήματα Κυβερνοχώρου, όπως είναι η διάδοση πορνογραφικού υλικού μέσω Διαδικτύου. Εμφανίσθηκαν φαινόμενα «υπεξαίρεσης» εμπιστευτικών πληροφοριών, σεξουαλικής βίας, προσβολής εθνικών συμβόλων, ακόμη και στρατολόγησης τρομοκρατών μέσω Διαδικτύου Το γεγονός μάλιστα ότι το έγκλημα μπορεί να διαπραχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του Πλανήτη, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του εγκληματία ν’ αλλάζει ανά πάσα στιγμή πάροχο πρόσβασης στο Διαδίκτυο και περιοχή και να διατηρεί την ανωνυμία του, προς αποφυγή εντοπισμού, καθιστά το έργο των αστυνομικών αλλά και, στη συνέχεια, των αρμόδιων δικαστικών αρχών ακόμη πιο δυσχερές.
Άλλωστε, ο μεγάλος βαθμός διάδοσης των δικτύων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας και ο τεράστιος όγκος των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω του Διαδικτύου, σύμφωνα με τις επιταγές της ψηφιακής οικονομίας, είναι, αναμφισβήτητα, πόλος έλξης των διαδικτυακών εισβολέων, οι οποίοι προσπαθούν να υφαρπάξουν αριθμούς πιστωτικών καρτών ή κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να προσπορισθούν παράνομο οικονομικό όφελος. Θα πρέπει μάλιστα να συνεκτιμήσει κανείς και το γεγονός ότι πολλοί από τους χρήστες των υπηρεσιών του Διαδικτύου είναι άτομα μικρής ηλικίας, πράγμα που τα καθιστά πιο ευάλωτα και προσδίδει μεγαλύτερη απαξία στην εγκληματική συμπεριφορά (π.χ. παιδική πορνογραφία). Είναι ενδεικτικό ότι, από τον Ιούλιο του 2004 ως τον Νοέμβριο του 2005, είχαν διαπραχθεί 46 αδικήματα, τα οποία εξιχνιάσθηκαν σε ποσοστό 100% και συνελήφθησαν 66 άτομα. Μάλιστα 20 από τα εγκλήματα αυτά αφορούσαν παιδική πορνογραφία. Το 2007, τελέσθηκαν 33 ηλεκτρονικά εγκλήματα, ενώ, ως τις αρχές Οκτωβρίου 2008, φθάσαμε τις 17 παραβιάσεις και συνελήφθησαν 59 άτομα.
ΙΙ. Τα ως άνω δεδομένα καθιστούν αναγκαία τη διαχείριση της νέας αυτής πραγματικότητας, μέσω της εκπόνησης ειδικής στρατηγικής, βασισμένης στην εντατική εξειδίκευση και εκπαίδευση όσων ασχολούνται με την αντιμετώπιση του φαινομένου, σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο, στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που έχουν οδηγήσει σε καλές επιδόσεις σε άλλες χώρες, ιδίως στον τομέα της θωράκισης της ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στην αξιοποίηση των εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά και στην ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας.
Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η ίδρυση, το 2002, ενός νέου ευρωπαϊκού οργάνου, της Eurojust , με γνώμονα τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου Δικαιοσύνης, με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα κατά των πιο σημαντικών μορφών εγκληματικότητας και της αποτελεσματικότερης συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις. Και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, με τις ποσοτικές και ποιοτικές διαστάσεις του στις οποίες προαναφέρθηκα, συνιστά, σε κάθε περίπτωση, έναν από τους ευαίσθητους τομείς, που προσφέρονται για την προώθηση αυτής της συνεργασίας υπό την αιγίδα και το κύρος της Eurojust . Μάλιστα, πρέπει να προχωρήσουμε στην περαιτέρω θωράκισή της και να την περιβάλλουμε με την αμέριστη εμπιστοσύνη και υποστήριξή μας, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της.
Η Ε.Ε. έχει ενεργοποιηθεί, λαμβάνοντας μέτρα για επιμέρους πτυχές του ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπως είναι η παιδική πορνογραφία, αλλά και ιδρύοντας τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, ενώ μελετά τη διενέργεια «περιπολιών» στον κυβερνοχώρο και τη δημιουργία, ύστερα από σχετική πρόταση της γαλλικής προεδρίας, μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας καταχώρησης των παραβάσεων στο Διαδίκτυο. Το ζήτημα μας έχει, άλλωστε, απασχολήσει και στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε. και, κυρίως, στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προς την κατεύθυνση γενικής πολιτικής σχετικά με την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο», τον Μάιο του 2007.
II Ι. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ιδίως μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας, ανέλαβε πρωτοβουλίες που κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:
Ιδρύθηκαν εξειδικευμένα Τμήματα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι αρμόδια για τη δίωξη των εγκλημάτων που διαπράττονται στο Διαδίκτυο ή με τη χρήση αυτού. Τα Τμήματα αυτά είναι αρμόδια και για την καταπολέμηση του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας. διαθέτουν άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό και στελεχώνονται από αστυνομικό προσωπικό με ειδικές γνώσεις, το οποίο επιμορφώνεται διαρκώς, συμμετέχοντας σε σεμινάρια που διοργανώνονται στη Χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό για το ηλεκτρονικό έγκλημα.
Διαμορφώθηκε ειδική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο με έμφαση στην παροχή συμβουλών για την ασφαλή πρόσβαση των ανηλίκων σε αυτό.
Αναμορφώθηκε, με τον ν. 3649/2008, το θεσμικό πλαίσιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία ορίζεται ως Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων και εκσυγχρονίσθηκε η αποστολή και οι αρμοδιότητές της, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικός πολέμιος και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Αναβαθμίσθηκε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), ιδίως προς την κατεύθυνση της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος.
Διαμορφώθηκε αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, καθώς και αποτελεσματική επιχειρησιακή στρατηγική, μέσω του Σχεδίου «ΙΛΑΕΙΡΑ», για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική τους εκμετάλλευση (trafficking). Μάλιστα οι επιδόσεις στον τομέα αυτό και η εξάρθρωση κυκλωμάτων, διασυνοριακού χαρακτήρα είναι σημαντικές.
IV . Κυρίες και κύριοι, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο δεν μπορεί πλέον κανένα κράτος μέλος να το διαχειρισθεί μόνο του. Τα πλοκάμια του υπερβαίνουν τα στενά εθνικά όρια, απειλούν τον κοινωνικό ιστό και την ασφάλεια του πολίτη, πλήττουν την αναπτυξιακή προοπτική και υπονομεύουν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Είναι, συνεπώς, αναγκαίο να διευρύνουμε τους διαύλους συνεργασίας, ιδίως σ’ ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει ο επιτυχημένος θεσμός της Eurojust και ν’ αναλάβουμε γενναίες πρωτοβουλίες, ανοίγοντας και καινούργιους δρόμους. Αυτό απαιτεί ο ευρωπαίος πολίτης, για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του, την εμπέδωση της ασφάλειας στη ζωή του και την ουσιαστική προστασία της εν γένει οικονομικής ζωής.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα της σημερινής ημερίδας, η οποία πιστεύουμε ότι θα εμπλουτίσει τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Σας καλωσορίζω στη Χώρα μας, εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ