ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 210-6977505 |
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008
«Ι. Η σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» είναι αφιερωμένη στον αγώνα τον οποίο δίνουν καθημερινά όλες οι σύγχρονες κοινωνίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, της χρήσης τους και της διακίνησής τους σε όλο τον Πλανήτη. Γιατί το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν γνωρίζει σύνορα και δεν κάνει διακρίσεις. Αντίθετα, πλήττει καίρια ιδίως το πιο δυναμικό, πολύτιμο και συνάμα ευαίσθητο κομμάτι του κοινωνικού ιστού, τη νεολαία, υπονομεύοντας, τελικά, τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.
Η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών έχει λάβει, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαστάσεις σύγχρονης μάστιγας και, όχι άδικα, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη κοινωνική απειλή του αιώνα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έκαναν, έστω μια φορά, χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών άγγιξαν πέρυσι τα 321 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι κύριες αιτίες της εξάπλωσης των φαινομένου πρέπει να αναζητηθούν ιδίως στις δομές των σύγχρονων καταναλωτικών κοινωνιών, στον σύγχρονο, απρόσωπο, τρόπο ζωής, στο κλυδωνιζόμενο σύστημα αξιών της εποχής, στην κρίση των θεσμών και ιδίως της οικογένειας. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι δίχως άλλο, πρωτίστως, κοινωνικό. Γεννιέται μέσα από την κοινωνία και στρέφεται εναντίον της, πλήττοντας το πιο παραγωγικό κομμάτι της, τη νέα γενιά, απειλώντας την κοινωνική συνοχή και στερώντας το πιο βασικό δικαίωμα των νέων ανθρώπων, το δικαίωμα στο μέλλον και στη δημιουργία.
Στην έκκληση των χιλιάδων νέων ανθρώπων που ασθενούν, η κοινωνία μας δεν δικαιούται να απαντά με αδιαφορία. Πέρα από την εντατικοποίηση των προσπαθειών της Πολιτείας, απαιτείται και κοινωνική ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα και συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια. Γιατί τα ναρκωτικά είναι υπόθεση όλων μας.
ΙΙ. Για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών εκπονήθηκε από την Πολιτεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών 2008-2012, το οποίο περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σύστημα δράσεων, σε συμφωνία με τις κατευθυντήριες γραμμές της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά 2005-2012 και τις συστάσεις της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.
ΙΙΙ. Σε ό,τι αφορά το πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, η καταπολέμηση των ναρκωτικών αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, η οποία εφαρμόζεται ήδη από το έτος 2007. Συνιστά επίσης βασικό άξονα του 3ετούς Προγράμματος Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας 2008-2010, το οποίο εκπονείται για πρώτη φορά. Στον αγώνα κατά των ναρκωτικών η Ελληνική Αστυνομία, τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας πίσω παλαιές πρακτικές που στηρίζονταν αποκλειστικά και μόνο στην καταστολή μέσα από αποσπασματικές και ασυντόνιστες ενέργειες, έχει αναπτύξει μία σειρά από σύγχρονες δράσεις, στο πλαίσιο της πολυκλαδικής συνεργασίας και του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με αντικείμενο τόσο την πρόληψη όσο και την καταστολή.
Έμφαση έχει δοθεί, ιδίως στο πλαίσιο του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά των Ναρκωτικών (2005-2008):
Στην ίδρυση –αναδιάρθρωση εξειδικευμένων Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών σε όλη την Επικράτεια. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι, από το 2004, ιδρύθηκαν 96 νέα Τμήματα Ασφαλείας στην Αττική και 12 νέα Τμήματα Ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη. Επίσης συστήθηκαν Υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών στα Αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, 26 νέα Τμήματα Δίωξης ναρκωτικών σε όλη τη Χώρα (μεταξύ αυτών τα Τμήματα της Χίου, Σάμου και Μυτιλήνης) και πάνω από 228 Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών σε όλα τα Τμήματα Ασφαλείας και σε όλα τα Μικτά Αστυνομικά Τμήματα της Χώρας.
Στην εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού που απασχολείται στην πρόληψη και καταστολή των ναρκωτικών και στον εφοδιασμό και την εξοικείωσή του με τις νέες τεχνολογίες, σε μια προσπάθεια αποτελεσματικής καταπολέμησης σύγχρονων μορφών διακίνησης, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα.
Στην εφαρμογή προγραμμάτων από αέρος εξερεύνησης, με τη χρήση ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας, δύσβατων και ύποπτων περιοχών καλλιέργειας κάνναβης, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια με θετικά αποτελέσματα στον προληπτικό και κατασταλτικό τομέα.
Στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών, επαφών και συνεργασίας με τοπικούς παράγοντες (Δήμους, ΟΚΑΝΑ, Μ.Κ.Ο., Οργανώσεις νεολαίας, σχολεία, συλλόγους γονέων κ.λπ.), με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος και την ενημέρωση των πολιτών.
Στην ενίσχυση της διασυνοριακής, διεθνούς και ευρωπαϊκής συνεργασίας, ιδίως με την Αλβανία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης.
Στη διενέργεια συστηματικών προληπτικών ελέγχων σε χώρους περιμετρικά των σχολείων, φροντιστηρίων, αθλητικών χώρων και χώρων προσιτών στην νεολαία.
Στην ενεργοποίηση, προς την κατεύθυνση αυτή, των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης, με τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Στη χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της Χώρας, με σκοπό την «υλοποίηση προγραμματικών συμβάσεων με τον ΟΚΑΝΑ, καθώς και προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης κατά των ναρκωτικών από τα Κέντρα Πρόληψης, που συστήθηκαν με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής που εφαρμόζει ο ΟΚΑΝΑ». Από το Μάρτιο 2004 ως και το τέλος του 2006, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε συνολικό ποσό 15.752.827,65 €. Κατά το 2007 δόθηκε συνολικά το ποσό των 6,5 εκ. ευρώ €. Για το 2008 έχει προβλεφθεί η κατανομή ποσού 5 εκ. ευρώ.
Στη δυνατότητα των Ν.Α. να επιχορηγούν αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στις οποίες συμμετέχουν, εφόσον ο σκοπός τους αναφέρεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
IV . Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η ενίσχυση της επιχειρησιακής δεινότητας, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της καταστολής, οδήγησε σε σημαντικά θετικά αποτελέσματα, τα οποία πιστοποιούνται και από τους αριθμούς. Ειδικότερα:
Α. Το 2007 είχαμε τον μικρότερο αριθμό βεβαιωθέντων θανάτων της τελευταίας 10ετίας (120 θάνατοι). Το 2006 βεβαιώθηκαν 243 θάνατοι από τα ναρκωτικά, ενώ το 2005, οι θάνατοι έφθασαν τους 323. Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ του 2005 και του 2007 σημειώθηκε μείωση σε ποσοστό -170%
Β. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μείωση των θανάτων από ναρκωτικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Αττική, το 2006, καταγράφηκαν 102 θάνατοι από ναρκωτικά έναντι 157 το 2005. Το 2007 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τους 32. Παρατηρείται, συνεπώς, το 2007 μια ιδιαίτερα σημαντική μείωση των θανάτων από ναρκωτικά, σε σχέση με το 2005, στην Αθήνα κατά σχεδόν 5 φορές. Πτώση καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι θάνατοι από ναρκωτικά μειώθηκαν σημαντικά από 72 (το 2005) σε 58 (το 2006) και τέλος σε 37 το έτος 2007.
Γ. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι οι θάνατοι από ναρκωτικά, στις ηλικίες έως 20 ετών, έχουν σχεδόν μηδενισθεί σήμερα. Με βάση την Ετήσια Έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών – Εθνική Μονάδα Πληροφοριών για τα Ναρκωτικά (έτους 2007), σελ. 94, σημειώθηκαν 4 θάνατοι το 2007 και 6 το 2006, σημειώνοντας θεαματική πτώση σε σχέση με τους 51 θανάτους που καταγράφηκαν το 2000, τους 46 το 2001 και τους 28 το έτος 2002.
Δ. Αλλά και οι βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση είναι σημαντικές. Από τα στατιστικά δεδομένα που αφορούν στις κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών από την Ελληνική Αστυνομία, κατά την τριετία 2005-2007, παρατηρούνται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Οι κατασχέσεις κοκαΐνης, για το 2007, είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας 3ετίας (257,367 έναντι 42,8 το 2005).
Επίσης το 2007 παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κατασχέσεων μεθαδόνης (14.117 δισκία και 24,783 γραμ. ) και ακατέργαστου οπίου ( 24,892 κιλά , έναντι 314 γραμ. το 2006).
Και όλ’ αυτά, πολλές φορές, όπως και πριν από μερικές ημέρες, με βαρύ φόρο αίματος από την Ελληνική Αστυνομία.
V . Οφείλω να επισημάνω όμως ότι οι ως άνω διαπιστώσεις δεν υποδηλώνουν καμία ικανοποίηση και καμία επανάπαυση. Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής, κάθε άνθρωπος που υποκύπτει στην εξάρτηση των ναρκωτικών αποτελεί καίριο πλήγμα κατά της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση της προοπτικής και της ελπίδας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Εφαρμόζοντας αποτελεσματική στρατηγική, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του αστυνομικού προσωπικού, αλλά και στην ευαισθητοποίηση όλων των κοινωνικών ομάδων επενδύουμε στην προστασία της κοινωνικής συνοχής και στο μέλλον της νεολαίας μας.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ