Η σημερινή Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών, μας δημιουργεί την υποχρέωση να στραφούμε και να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην αντιμετώπιση του σύνθετου, επίκαιρου και οξύτατου αυτού κοινωνικού προβλήματος.
Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι πραγματικά εντυπωσιακές, καθώς αυτό δεν περιορίζεται στα στενά όρια ενός κράτους. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως 200 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας, κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών διαφόρων μορφών, που όμως έχουν ένα κοινό σημείο, αποτελούν το εισιτήριο για ένα ψεύτικο κόσμο γεμάτο εξαρτήσεις και αδιέξοδα, σε ένα δρόμο που συχνά δεν έχει επιστροφή.
Η εγκληματικότητα που συνδέεται με τα ναρκωτικά είναι έννοια δύσκολη στο να προσδιοριστεί επακριβώς, είναι ιδιαίτερα ευρεία και σοβαρή γιατί διαπλέκεται και με το οργανωμένο έγκλημα και γενικώς έχει πολλές επιμέρους εκφάνσεις. Παράλληλα η εγκληματικότητα, που συνδέεται με το εξαρτημένο άτομο αποτελεί μία επιμέρους πραγματικότητα, διότι η εξάρτηση, αφενός οδηγεί το άτομο σε μορφές αξιοποίνων πράξεων, αφετέρου συντηρεί το κύκλωμα διακίνησης των ναρκωτικών και δημιουργεί νέους χρήστες.
Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. από τη δεκαετία του 1980 και μετά, σημειώθηκε αύξηση του συνόλου των παραβάσεων των σχετικών με τα ναρκωτικά. Οι χρήστες ναρκωτικών συχνά αποτελούν το 30-40% των κρατουμένων στις φυλακές. Οι συλλήψεις ατόμων για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, αλλά και για εγκληματικές πράξεις σχετιζόμενες με τα ναρκωτικά, εκτιμάται περίπου στο 50% του συνόλου των συλλήψεων που πραγματοποιούν οι Αστυνομικές Αρχές στην Ε.Ε.
Στην Ελλάδα, επικρατεί σχεδόν παρόμοια κατάσταση. Οι παραβάτες της νομοθεσίας κατά των ναρκωτικών αυξάνονται σταθερά κατά την τελευταία δεκαετία και αποτελούν μεγάλο μέρος στο σύνολο της εγκληματικότητας. Ανάλογη αύξηση παρατηρείται και στη σχετιζόμενη με τα ναρκωτικά εγκληματικότητα.
Με βασική αρχή ‘τη μηδενική ανοχή’ σε όλες τις περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών, η Ελληνική Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειες της στο πλαίσιο της εφαρμογής του τετραετούς Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά των Ναρκωτικών 2005-2008 και του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσεων της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας 2008-2010. .
Για την Ελληνική Αστυνομία είναι σαφές ότι οι πολιτικές και πρακτικές τις οποίες υιοθετεί και εφαρμόζει πρέπει να έχουν συγχρόνως προληπτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα και να αναπτύσσονται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που έχουν ως αντικείμενο την πληροφόρηση, ενημέρωση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των χρηστών.
Έχοντας υπόψη τις συνθήκες και τις αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα των ναρκωτικών γίνεται φανερό ότι η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να προσεγγίζεται μονοσήμαντα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, λόγω της πολυπλοκότητας αλλά και της έντονα κοινωνικής του φύσης, προϋποθέτει την ύπαρξη σφαιρικής και ολοκληρωμένης πολιτικής που να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης και ευημερίας του πληθυσμού. Να εξαλείφει τις συνθήκες που προκαλούν περιθωριοποίηση του πληθυσμού. Να στηρίζει την οικογένεια και το σχολείο. Να καλλιεργεί και να μεταλαμπαδεύει αξίες και οράματα. Να παρέχει συνθήκες δημιουργικής απασχόλησης.
Μια ουσιαστική πολιτική ενάντια στα ναρκωτικά πρέπει να στοχεύει στην προστασία της νέας γενιάς με τη διαμόρφωση των κατάλληλων ηθικών και αξιακών αντιστάσεων, με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μέσα στο οποίο να μεγαλώνει, να μορφώνεται και να ψυχαγωγείται έτσι ώστε να χαίρεται και να αγαπά τη ζωή.
Η πλούσια διεθνής εμπειρία η οποία μέχρι σήμερα έχει συσσωρευθεί από τον αντιναρκωτικό αγώνα καταδεικνύει ότι η όποια πολιτική αντιμετώπισης των ναρκωτικών πρέπει να στηρίζεται πρώτιστα στην πρόληψη και να έχει ένα αμετάθετο στόχο, πολύ κρίσιμο για την επιτυχία αυτού του αγώνα. Ο στόχος είναι η μείωση της ζήτησης που είναι το κλειδί της επιτυχίας.
Η πρόληψη είναι η βασική παράμετρος του αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, αλλά δεν αποτελεί το μοναδικό συστατικό της μέρος. Η αντιναρκωτική πολιτική συμπληρώνεται με την καταστολή, που πρέπει να στοχεύει τους εμπόρους και όχι τους χρήστες, αλλά και με την ανάπτυξη συγκεκριμένων προγραμμάτων για την απεξάρτηση και την επανένταξη των ατόμων στην κοινωνία. Πρόληψη, απεξάρτηση/επανένταξη, καταστολή. Αυτοί είναι οι πυλώνες της αντιναρκωτικής πολιτικής.
Για την επιτυχία του αγώνα κατά των ναρκωτικών υπάρχει ένας παράγοντας πολύ σημαντικός. Αυτός ο παράγων είναι η συστράτευση και η συμμετοχή της κοινωνίας ολόκληρης. Είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση όλων. Ο καθένας στο μέτρο των δικών του δυνάμεων πρέπει να συνεισφέρει για να κερδηθεί αυτός ο αγώνας, γιατί είναι αγώνας για την ζωή. Είναι αγώνας για το μέλλον. Είναι αγώνας για τους νέους και τις νέες μας.
Ως Υπουργείο Εσωτερικών, ως Ελληνική Αστυνομία συναισθανόμαστε την βαρύτητα του ρόλου μας. Προσφέρουμε στην προσπάθεια αυτή και θα συνεχίσουμε ακατάπαυστα και στο μέλλον. Αυτή είναι η διαβεβαίωση που δίνουμε. Αυτή είναι η δέσμευσή μας._
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ |
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ |