Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2002Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200226-9-2002: Συνέντευξη του Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" σχετικά με τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας στο θέμα...

26-9-2002: Συνέντευξη του Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” σχετικά με τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Κακά μαντάτα για την ΕΛ.ΑΣ και την Ελλάδα περιέχει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι, οι οποίες κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς στη χώρα μας. Τι έχετε να πείτε?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η χώρα μας κατέχει διεθνώς μια από τις χαμηλότερες θέσεις στο θέμα της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Όλες έχουν διερευνηθεί διεξοδικά και σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της χώρας μας. Όπως προέκυψε από της σχετική διερεύνηση, ένα μέρος των καταγγελιών που περιέχει η έκθεση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ωστόσο στις περιπτώσεις που προέκυψε ευθύνη αστυνομικών επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα αυστηρές. Οι περιπτώσεις αυτές είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

 ΕΡΩΤΗΣΗ:

Μα γίνεται λόγος για κρούσματα θανάτων από "κακή χρήση" των όπλων αστυνομικών, για βασανισμούς και για άλλες μορφές ταπεινωτικής μεταχείρισης, ακόμη και παιδιών, κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στα αστυνομικά τμήματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στις ελάχιστες αυτές περιπτώσεις οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν ετέθησαν αμέσως σε διαθεσιμότητα, ενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και παράλληλα, όπως είναι φυσικό, προανάκριση. Όπου προέκυψε ότι κάποιος ενήργησε  έξω από τα όρια του νόμου, ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης του, παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και υπήρξαν αποφάσεις με τις οποίες επιβλήθηκαν σοβαρές ποινές, ακόμη και αυτή της απόταξης από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ανεξάρτητα από την πορεία της ποινικής διαδικασίας, η οποία, όπως γνωρίζετε, για να ολοκληρωθεί (έκδοση αμετάκλητης απόφασης) απαιτεί περισσότερο χρόνο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Πως απαντάτε στον ισχυρισμό της Διεθνούς Αμνηστίας ότι ούτε ένας αστυνομικός δεν καταδικάστηκε για βασανιστήρια ή κακομεταχείριση που καταγγέλθηκαν από το 1996 ως το 2001?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η Δικαιοσύνη, η οποία επιλαμβάνεται των υποθέσεων αυτών, κρίνει περί της ενοχής ή της αθωότητας εκάστου. Σε αρκετές περιπτώσεις εξέδωσε αθωωτικές αποφάσεις γιατί έκρινε ότι δεν υπήρξαν στοιχεία για βασανιστήρια ή κακομεταχείριση, ενώ ορισμένες περιπτώσεις εκκρεμούν. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της σεβαστές.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Πάντως και με τις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) εντοπίζεται πρόβλημα σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, όπως και με την επιβολή των σχετικών πειθαρχικών κυρώσεων.  Μήπως γίνονται για τα "μάτια του κόσμου"?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι ΕΔΕ δεν γίνονται για τα "μάτια του κόσμου". Σας ανέφερα παραπάνω για περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί σοβαρές ποινές, ακόμη και της απόταξης. Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η βούληση της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πάγια και αμετακίνητη, και οι εντολές είναι σαφείς και συγκεκριμένες: ενδελεχής διερεύνηση κάθε καταγγελίας και παραδειγματική τιμωρία στις περιπτώσεις που  προκύψει ευθύνη αστυνομικών.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Όπως φαίνεται, οι μετανάστες και οι Τσιγγάνοι τοποθετούνται από τη ΔΑ στην πρώτη θέση των "προτιμήσεων" των ελλήνων αστυνομικών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή τους δραστηριότητα έρχονται σε επαφή και ασχολούνται με χιλιάδες υποθέσεις και συμβάντα που έχουν σχέση αλλοδαπούς μετανάστες, λαθρομετανάστες ή Αθιγγάνους. Σε κάθε περίπτωση εκτελούν τα καθήκοντά τους με δημοκρατικό ήθος, ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες και στα ατομικά δικαιώματα, δίχως καμία απολύτως διάκριση.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις