Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2002Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200226-11-2002: Διεθνές Συνέδριο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια

26-11-2002: Διεθνές Συνέδριο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

ΑΘΗΝΑ 26-11-2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το διεθνές Συνέδριο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια που συνδιοργάνωσαν τα Βρετανικά Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών. Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλές χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και διεθνείς οργανισμούς, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο Συνέδριο τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού των δράσεων τόσο των διεθνών οργανισμών -και κυρίως της Ε.Ε.- όσο και των χωρών της περιοχής και λήφθηκαν σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση όχι μόνο του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και της ενίσχυσης του κράτους -δικαίου και την εφαρμογή του νόμου στις χώρες των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης. Επίσης, αναγνωρίστηκε ότι η επικράτηση του νόμου είναι το κυρίαρχο στοιχείο για την δημοκρατία, την ευημερία και την μακρόχρονη σταθερότητα όχι μόνο στη Ν.Α. Ευρώπη αλλά και σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Επισημαίνουμε ότι ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από τους διοργανωτές του Συνεδρίου είχε η πρόταση του Έλληνα Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδη για την δημιουργία μιας ομάδας εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες της Ε.Ε. και των χωρών της περιοχής για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ ο Υφυπουργός Εξωτερικών Dennis McShane εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης θα είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Στο τελικό ανακοινωθέν του Συνεδρίου που ονομάστηκε The London Statement τονίζεται η κοινή προσήλωση των συμμετεχόντων σε τρεις στόχους:

  1. Στην καταπολέμηση του εγκλήματος στην πηγή του, δηλ. στην σύλληψη των εγκληματιών στις χώρες της περιοχής και στην πάταξη της διαφθοράς 
  2. Στην καταπολέμηση του εγκλήματος στην μεταφορά του, δηλ. την εξάρθρωση των δικτύων που δρουν σε όλη την Ευρώπη και ασχολούνται με την παράνομη διακίνηση όπλων και χρήματος 
  3. Στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον προορισμό του, δηλ. την σύλληψη των εγκληματιών που δρουν σε ξένο έδαφος και την κατάσχεση των προϊόντων εγκλήματος που έχουν στην κατοχή τους.

Στο ανακοινωθέν αναγνωρίζεται ότι οι πιο σημαντικοί παράμετροι του οργανωμένου εγκλήματος είναι η παράνομη μετανάστευση και η διακίνηση ανθρώπων, η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, το διασυνοριακό έγκλημα και η διαφθορά. Ως μέτρα δράσης για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια, το Συνέδριο αποφάσισε τα εξής: Τα κράτη της Ν.Α. Ευρώπης σε συνεργασία με την Ε.Ε. να υλοποιήσουν την δέσμευση τους προς την Ε.Ε. για να καταπολεμήσουν το τοπικό έγκλημα, να δημιουργήσουν θεσμούς και νόμους στα ευρωπαϊκά επίπεδα, να εφαρμόσουν πολιτικές κατά της διαφθοράς, να ενισχύσουν τις ικανότητες τους για τον  οικονομικό έλεγχο και το ξέπλυμα του χρήματος και να ληφθούν όλα τα μέτρα για την ενίσχυση των αστυνομικών αρχών των χωρών αυτών.

Τέλος, το Συνέδριο καθόρισε τα επόμενα βήματα στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος που είναι:

  • Η συνέχιση της δυναμικής που δημιουργήθηκε στο Συνέδριο.
  • Πλήρης εκμετάλλευση της «Διαδικασίας του Ζάγκρεμπ» και πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιουνίου 2003 όπου θα πραγματοποιηθεί η αποτίμηση της κατάστασης και θα ληφθούν νέες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Θα χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση όλες οι περιφερειακές πρωτοβουλίες, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Ν.Α. Ευρώπη, η Διαδικασία Συνεργασίας της Ν.Α. Ευρώπης, η Πρωτοβουλία για την Αδριατική και το Ιόνιο, η Πρωτοβουλία για την Κεντρική Ευρώπη κ.λ.π.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος με την ομιλία του ολοκλήρωσε τις εργασίες του Συνεδρίου,  σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της Συνδιάσκεψης, τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής: "Το Συνέδριο είχε ως στόχο την έκφραση της ενιαίας και κοινής πολιτικής προσέγγισης στο πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος στη Ν.Α. Ευρώπη. Το Συνέδριο δικαίωσε τις πάγιες ελληνικές θέσεις ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι ένα πρόβλημα αστυνομικό, αλλά έχει να κάνει με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στην περιοχή και για το λόγο αυτό η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα κατά την διάρκεια της Προεδρίας της Ε.Ε. θα ορίσει μια ad hoc ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς εκπροσώπους όλων των χωρών αυτών, για το πώς θα προχωρήσουν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες που είναι αυτή την στιγμή σε εξέλιξη, ενώ θα υπάρχει αξιολόγηση των ενεργειών της κάθε χώρας. Η Ελλάδα επιμένει ότι τα προβλήματα των Βαλκανίων είναι κατ` εξοχήν κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, θεσμικά προβλήματα και αυτά βεβαίως, γενούν εγκληματικά φαινόμενα".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε επίσης στις κατ΄ ιδίαν επαφές που είχε με τον Βρετανό Υπουργό Εσωτερικών David Blunkett, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Dennis McShane καθώς και με Υπουργούς άλλων  χωρών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επαφές με τους βρετανούς αξιωματούχους, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε: "Με τους Βρετανούς έχουμε μια συνέχεια στην συνεργασία μας. Όπως ξέρετε έκλεισε το θέμα της 17 Νοέμβρη, όμως έχουμε μια πολύ σημαντική, χρήσιμη, εξαιρετικά εποικοδομητική και αποδοτική συνεργασία στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων η οποία θα συνεχιστεί". Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε τέλος και στο μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει η Βρετανία στο θέμα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης που θα είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε στην πρωινή συνεδρίαση του Συνεδρίου, προσερχόμενος στο χώρο των εργασιών δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής: "Η Ε.Ε. και ειδικότερα η ελληνική Προεδρία έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο για την περιοχή αλλά και την Ευρώπη την ίδια. Πρέπει να δούμε τα αίτια του προβλήματος που έχουν σχέση  με την οικονομική υπανάπτυξη και τον βαθμό σωστής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη η περιφερειακή συνεργασία αλλά και η στενή συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης δίνοντας της όμως και προοπτική για την δική τους ένταξη στην Ένωση. Είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα, που βρίσκεται στην περιοχή, έχει κάθε λόγο να θέλει την συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ερχόμαστε εδώ για να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η ενεργοποίηση του κέντρου στην Αυλώνα όπου θα υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, Ιταλίας και Γερμανίας".

 

Τελευταίες Αναρτήσεις