ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας συμμετείχε σήμερα (25-5-2007) στη συζήτηση με θέμα: ¨Καζακστάν, Μοντέλο διεθνικής και διεθνούς συναίνεσης¨ που διοργάνωσε η Διπλωματική Αποστολή της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα, σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός συμμετείχε ως μέλος του Προεδρείου και εκφώνησε λόγο, με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου της Οργάνωσης για την φιλία μεταξύ Ελλάδος και Καζακστάν. Στον λόγο που εκφώνησε ο κ. Υπουργός είπε:
« Κύριε Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, κύριε Πρέσβυ, Κυρίες και Κύριοι της συνολικής αντιπροσωπείας από το Καζακστάν. Είμαι στην ευχάριστη θέση να διαδέχομαι στο βήμα τον Καθηγητή κύριο Φίλη ο οποίος με την ευθύνη την ακαδημαϊκή και με την ακρίβεια την επιστημονική, έδωσε το πρώτο περίγραμμα του θέματος το οποίο μας απασχολεί για τα αίτια της διαμόρφωσης αυτού του Μοντέλου των εθνοτικών συνυπάρξεων σε μία Διοίκηση, σε μία χώρα, σε μία κρατική οντότητα κι έτσι διευκολύνει και τη δική μου σειρά των σκέψεων, να σας εκθέσω τις απόψεις μου σε ένα περισσότερο ελεύθερο και πολιτικό επίπεδο.
Θέλω να γνωρίζετε ή να ακουστεί, φίλοι από το Καζακστάν, να ακουστεί εδώ η θετική προδιάθεση, η αγάπη θα έλεγα του Ελληνικού λαού και της Ελληνικής Διοίκησης, μέλος της οποίας αποτελώ σε Κυβερνητικό επίπεδο. Αισθήματα αγάπης, τιμής και θετικής προδιάθεσης προς το Καζακστάν, τον λαό του, τη Διοίκησή του και ό,τι αυτό συμβολίζει, τρέφουμε εμείς εδώ για το Καζακστάν.
Θέλω να σημειώσω ακόμη, ότι ο Πρόεδρος του Καζακστάν, ο κ. NursultanNazarbayev, μας ετίμησε ως χώρα, ως Ελλάδα με την επίσκεψή του εδώ το 2001. Ήταν πράξη η οποία εκτιμάται και αναγνωρίζεται από εμάς ως αφετηρία ενός δρόμου καλής συνεργασίας, φιλίας και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στο μέγιστο επίπεδο. Δρόμος ο οποίος ενισχύθηκε, θέλω να πιστεύω, από την ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, το 2002 στο Καζακστάν.
Από την αναφορά του κ. Φίλη αναδεικνύεται το γεγονός ότι το Καζακστάν υπήρξε τόσο φιλόξενο για ένα κομμάτι του ελληνισμού που εκών άκων, θέλοντας και μη θέλοντας, ευρέθηκε εκεί. Εμείς στο σημειωματάριο της ψυχής μας το έχουμε καταχωρίσει αυτό ανεξίτηλα, να μη σβήνει. Και οργανώνεται διοικητικά μία ηθική αμοιβαιότητα.
Εμείς μπορούμε να υποδεχθούμε Καζάκους εδώ, υπό τον όρο της νομιμότητας και υπό τον όρο της συνεννόησης της διακρατικής προς τούτο, γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι Καζάκοι είναι άνθρωποι της εργασίας, της προσπάθειας, της εντιμότητας και της νομιμότητας.
Θα προσέθετα στην ακαδημαϊκή εισήγηση του κ. Φίλη ότι, εκτός από τις μετακινήσεις και εγκαταστάσεις και τα ευρέα σύνορα του Καζακστάν για αυτήν την ποικιλότητα στις εθνότητες, η ίδια αυτή μεγάλη χώρα -που καταλαμβάνει το κέντρο της Ευρασίας- είναι εξ ορισμού και από την ιστορική καταβολή της τόπος για πολλές εθνότητες, όχι διερχόμενες, αλλά να εγκαθίστανται εκεί, στο βάθος της Ιστορίας. Κι έρχεται, μαζί με τις εγκαταστάσεις που μίλησε ο κ. Φίλης, η σοφή Διοίκηση των τελευταίων χρόνων του Καζακστάν να μην αφήσει αυτόν τον ¨ανθόκηπο¨ των εθνοτικών οντοτήτων ανεκμετάλλευτο.
Αυτό είναι το Μοντέλο του Καζακστάν. Θα μπορούσαμε να το δούμε ως Μοντέλο συνύπαρξης εθνοτήτων, εφαρμοζόμενο όπου η ανάγκη ή οι συνθήκες οι κοινωνιολογικές το καλέσουν. Η ηθική προϋπόθεση για τα διοικητικά μέτρα του Προέδρου Nazarbayev και της Διοίκησης του Καζακστάν είναι διττή: το μεν, να σεβαστούμε την κάθε ιδιαιτερότητα. Όπως έχουμε την βιοποικιλότητα για τα φυτά, τα λουλούδια, τους καρπούς στον πλανήτη, έτσι έχουμε την βιοποικιλότητα στους ανθρώπους. Να σεβαστούμε λοιπόν, το διακεκριμένο, την ετερότητα. Να σεβαστούμε το διαφορετικό. Αυτό είναι η πρώτη βάση. Και η δεύτερη βάση: θέλω να υπάρχει, κ. ChiefoftheDelegation, κ. εκπρόσωπε της Αντιπροσωπείας (ενν. τον κ. ZumataiAliev, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας από την Συνέλευση των Εθνών της Δημοκρατίας του Καζακστάν και αναπληρωτή Πρόεδρο της Συνέλευσης των Εθνών του Καζακστάν), ένα δεύτερο στοιχείο, ότι η Διοίκησή σας να εμπλουτίζει το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό κάνιστρο, καλάθι, με τις συμβολές όλων των οντοτήτων.
Κι αυτό είναι εθνικό πλέον όφελος, για την Διοίκηση μιας χώρας σαν το Καζακστάν, η οποία έχει τη μεγάλη έκταση, τον ωραίο λαό στη σύνθεση που περιγράψαμε των εθνοτήτων, τις σοβαρές πλουτοπαραγωγικές πηγές και είναι προορισμένη να διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο στα γεωπολιτικά ζητήματα οικονομίας, πολιτισμού και πολιτικής στο εγγύς μέλλον. Σε αυτόν τον προορισμό του Καζακστάν, εμείς ως Ελλάς, ως Κυβέρνηση, ως ελληνική Βουλή -είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της ελληνοκαζακικής κοινοβουλευτικής φιλίας και προσέφερα σ αυτό όσο μπόρεσα και συνεχίζω να προσφέρω- εννοούμε ότι αυτή η προοπτική, η καλή προοπτική της δημοκρατίας του Καζακστάν, με την οργάνωση την εσωτερική και με τα
πλεονεκτήματα που έχει, είναι μια προοπτική στην οποία εμείς ως Ελλάς, Βουλή, Κυβέρνηση, κοινωνία, θέλουμε να είμαστε συμπαραστάτες για την ανάπτυξη και το ¨άνοιγμα¨ του Καζακστάν, της καλής θελήσεως ¨άνοιγμα¨ προς όλο τον κόσμο.
Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας. ».
Μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση σε δημοσιογράφο της τηλεόρασης του Καζακστάν:
« Εκφράζω την ικανοποίησή μου, για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Πρόεδρος NursultanNazarbayer. Είναι φωτισμένος ηγέτης. Έχει προσφέρει στην ειρήνη και στην εξέλιξη όλης της Ευρασίας. Και μπορώ να πω, έξω από τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις του ότι ο κορμός της πολιτικής του είναι εγγύηση για δημοκρατική ενότητα του λαού. Προτείνει ένα μοντέλο συμβίωσης και συλλειτουργίας των εθνοτήτων στον τόπο του και πείθει την Διεθνή Κοινότητα ότι είναι μία Ηγεσία, ένας Λαός, μία μεγάλη χώρα στην Ευρασία, άξια για πολύ σοβαρά βήματα προόδου σε παγκόσμια κλίμακα.
Εμείς από εδώ, από την Ελλάδα, τρέφουμε τα καλύτερα των αισθημάτων προς το Καζακστάν και τις καλύτερες προοπτικές και προσδοκίες για μία συνεργασία οικονομική, πολιτική, πολιτισμική στο βάθος του χρόνου. Και εγώ, ως Υπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή, θέλω να συνεισφέρω όσο γίνεται πιο δυνατά, πιο ενεργά για αυτήν την βελτίωση και την εμβάθυνση των καλών διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος Καζακστάν.
Καλό δρόμο στην δημοκρατική πρόοδο και στην παγκόσμια παρουσία του Καζακστάν μέσω της οικονομίας ενέργειας και των μεταρρυθμίσεων που κάνει ο Πρόεδρος Nazarbayer. ».
Για περισσότερες πληροφορίες | Τηλ. | : | 210 6977505 |
Fax | : | 210 6929764 | |
: | elasgrty@mopo.gr |
Αθήνα, 25/5/2007