Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάρτιος 200723-03-2007: Εκδήλωση στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

23-03-2007: Εκδήλωση στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα πραγματοποιήθηκε, σήμερα (23-03-2007) στις 12:30 στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ., κ. Κωστής Αιλιανός, ο Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Kράτους, κ. Γεώργιος Πουλάκος, ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Σώματος, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου καθώς και αντιπροσωπεία του προσωπικού του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε Αξιωματικός της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Φύκας.

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους, δήλωσε:

 

«Ο Διευθυντής, ο κύριος Φύκας, ανέπτυξε το θέμα, εξέθεσε πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές για το νόημα της ημέρας. Συγχαρητήρια κύριε Διευθυντά, εκάνατε ευσυνείδητη προσέγγιση στο τί να διαλέξετε να μας πείτε. Και σας ευχαριστούμε.

 

Ο κύριος Πετρόπουλος της Εκπαίδευσης – είναι Διδάκτωρ της Θεολογίας- έδωσε εισαγωγικές παρατηρήσεις πολύτιμες. Τον ευχαριστούμε και τον Ταξίαρχο Πετρόπουλο.

 

Εγώ θέλω μαζί με τις ευχές μου, να σας πω τη δική μου οπτική για την ημέρα και η οποία δεν είναι άλλη από την ομιλία και αυτό που νιώθουμε όλοι. Αλλά σας παρακαλώ να δεχθείτε τη νέα πρόκληση, τη νέα πρόκληση ανάτασης, ανάστασης, αντίστασης, επανάστασης. Όλα γύρω μας, μας καλούν να ξεχάσουμε το θέμα. Όλα.

 

Σε αυτή την πρόκληση του να ξεχάσουμε το θέμα, να σαρκάσουμε τα σημαιάκια, να σνομπάρουμε τους Εορτασμούς και τις Επετείους, να θυμηθούμε το του Μπρεχτ, ¨ότι η κοινωνία που χρειάζεται ήρωες είναι σε δρόμο κακό¨. Αυτές τις υπαγορεύσεις εμείς σ’ αυτήν την αίθουσα και σ’ αυτή την πλατιά ελληνική κοινωνία ερχόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε με ανάταση, ανάσταση, ιπτάμενοι να πάμε στον ουρανό, να μιλήσουμε με τις σκιές, αντίσταση, επανάσταση. Και γιατί να το κάνουμε; Και γιατί να μην δεχθούμε τις υπαγορεύσεις που μας κάνουν πιο ρεαλιστές και πιο καλούς στην πορεία την ψηφιακή του σήμερα, την διαδικτυακή;

 

Έρχομαι να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα που το εσκιτσάριζα καθ’ όν χρόνο άκουγα τις ομιλίες και ειδικώς την ομιλία του κυρίου Φύκα, γιατί είναι υπαρξιακό το ζήτημα. Θέλουμε να υπάρχουμε ως οντότητες, η βιοποικιλότητα έχει μια δύναμη φυσικού νόμου. Δεν είμαστε όλοι μια κοινωνική ή βιολογική ή εθνολογική-εθνική οντότητα. Αρχίζουμε από τα γένη, τις φυλές, την διάχυση των πολυπολιτισμικών χαρακτηριστικών. Ο Έγελος, Γκεοργκ Χέγκελ, στην Φιλοσοφία της Ιστορίας, λέει ότι ¨το κλίμα είναι ένας από τους συντελεστές, η τοπογραφία, από τους συντελεστές της πολιτισμικής, βιολογικής και εθνικής ή εθνολογικής, εντέλει, οντότητας του ανθρώπου¨.

 

Λέμε, λοιπόν, από την έπαλξη των Αθηνών ή από τον βράχο της Ακρόπολης, ότι σεβόμαστε την βιοποικιλότητα στον πλανήτη και την εθνική βιοποικιλότητα. Και εκεί βρίσκουμε τα χαρακτηριστικά και αυτά τα χαρακτηριστικά, με τους ωραίους φωτισμούς για την ελευθερία στην Ελλάδα, για το σύστημα αξιών όλου αυτού του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, αυτά τα χαρακτηριστικά εμείς θέλουμε να τα έχουμε στο εικονοστάσι μας, ζωντανά, στο εικονοστάσι της ψυχής μας εννοώ, για εμάς, για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας.

 

Δεν μισούμε κανέναν, θέλουμε και ο άλλος διπλανός μας να έχει την ίδια υπερηφάνεια για τα δικά του χαρακτηριστικά. Το ποιος θα είναι ποιοτικά  

 

ανώτερος δεν είναι δική μου δουλειά και θα είμαι και ένας παράφωνος να πω: ¨κοιτάξτε με, είμαι ποιοτικά ανώτερος¨. Όχι! Αλλά μπορώ να δανειστώ τι λέει ο Πέρσυ Σέλλεϋ, τι λένε όλοι οι σοφοί για τα δικά μου, οι ιστορικοί και οι ποιητές για τα δικά μου χαρακτηριστικά. Δεν τα πετάω.

 

Αυτό βγαίνει από τη σημερινή ανταπόκριση στην πρόκληση. Θέλετε να με κάνετε άπολι ή απόλιδα, αρνούμαι. Έχω την πόλη μου, έχω την εθνική μου ταυτότητα και την εθνική μου συνείδηση.

 

Η δεύτερη σκέψη μου για το ίδιο θέμα είναι να κάνουμε την 25η Μαρτίου και την επανάσταση του ΄21 προσωπική μας υπόθεση. Εγώ που η γενιά μου είναι από γενιά ηρώων – έχω από τη μάνα μου τη συχωρεμένη, από τον πατέρα μου τον συχωρεμένο, από τα βιβλία και τις παραδόσεις- έχω πάρει γραμμές διαλόγου με τον παππού μου τον καπετάνιο. 

 

Αλλά θα ήθελα στα όνειρά μου να τον ρωτούσα. Ένας ζωντανός διάλογος: ΄΄τί ήταν αυτό που σας έκανε από τη φτώχεια να απευθυνθείτε στον ουρανό και να μην ζήσετε με τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά, αλλά να πάτε αλλού΄΄. Και θα ήθελα να άκουγα με τη δική του σκέψη και δική του γλώσσα αυθεντικά, τί έγινε όταν το τσοπανόπουλο σε μια στιγμή μαγική μετετράπη σε ήρωα. Τινάχτηκε πάνω, πάει και το κοπάδι, πάει τα παράτησε, κανένας δεν του είχε υπογράψει συμβόλαιο ότι θα είναι καλύτερη η μέρα αύριο, παρά μόνον αυτό το ονειρικό της ελευθερίας.

 

Είναι μαγικό. Και αν κοιτάξετε, ο Σύρος για τους Ρουμελιώτες Συραίους, ο Τσιατούρας για τους Ηπειρώτες, ο Παπαγιαννόπουλος για τη Ναυπακτία, ο Δημοσχάκης για το Διδυμότειχο – είναι στη Ρουμανία σήμερα- οι Αξιωματικοί μας στα σπίτια μας, ο Πουλάκος από τη Μάνη, ο Μπεσύρης, θα δείτε ότι είναι προσωπική μας υπόθεση. Δεν είναι κάπου αλλού μια εξέδρα των ηρώων και κάπου αλλού εμείς οι απόγονοι. Είναι μια ενότητα. Ο Σκότης ο Καρδιτσιώτης, μια ενότητα. Και στο αίμα, στη συνέχεια με τους απογόνους που είμαστε εμείς, αλλά και στην πίστη τους. Βρέστε τα αυτά, δώστε στα τα παιδιά σας. Και έτσι έχουμε κάνει τη συμβολή μας στις ποιότητες της ζωής. Πρώτη ποιότητα της ζωής, πρώτη αξία, είναι η ελευθερία. Αυτό κάνουμε σήμερα. 

 

Και στο κάτω-κάτω της γραφής όλες οι άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι κατώτερες αυτής της προτάσεως που προσπάθησα εγώ, ο Φύκας και ο Πετρόπουλος να σας πούμε σήμερα. Κατώτερες. Αυτή την ποιότητα δηλαδή, την καλλιέργεια της ψυχής τη χρειαζόμαστε υπαρξιακά. Περισσότερο από ένα πεντάευρω αύξηση που μπορεί να νομίσουμε ότι είναι νόημα για αγώνα.

 

Είμαι ευχαριστημένος, γιατί η Αστυνομία κρατεί τις αξίες, τις παραδόσεις, αυτό τον εσωτερικό πολιτισμό. Πολιτικό προσωπικό και ένστολο προσωπικό. Η πολιτική, η κοινωνική, η οικονομική ζωή όλα έχουν ένα κριτήριο που δοκιμάζονται. Την ελευθερίαΑυτή τη μαγεία.

 

Η πολιτική π.χ. είναι χειρισμός της ελευθερίας. Μη βάλεις τη δική σου την ελευθερία να λιώσει την ελευθερία του άλλου. Όλες αυτές τις εξισώσεις ελευθερίας τις αναθέτουμε στην πολιτική. Εγώ λέω έναν άλλο ορισμό της πολιτικής, π.χ., πολιτική είναι ο χειρισμός της διαφωνίας. Αν ο Θεός παρέμβει με ένα μαγικό ραβδάκι και μας κάνει όλους ομοφωνούντες, στο σπίτι μας, στη συνοικία μας, στην ενορία μας, στην πολιτεία μας, δεν έχεις περιθώρια για πολιτική. Η πολιτική ανοίγει την αυλαία της για τον χειρισμό της διαφωνίας.

 

Και πάντως το μέγα κριτήριο είναι η ελευθερία. Γι’ αυτό λέει ο Κάλβος ¨όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου επάνω τους αισθάνονται, τότε ζυγόν δουλείας ας έχουσι¨. 

 

Αυτές είναι ο σκέψεις μου μαζί με την αγάπη μου. Να έχετε ευτυχία στα σπίτια σας. Στρέψτε την προσοχή σας στο ΄21, μιλήστε με τους προγόνους σας και θα είναι καλύτερη η σφυρηλάτηση της ψυχής σας μετά από αυτή την διαδικασία. Σας το λέω ως φίλος σας και ως αδελφός σας και εν τίνι μέτρω και ως Υπουργός σας».

                                                                           

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 23/03/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις