Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200721-06-2007: Συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Συνήγορο του Πολίτη

21-06-2007: Συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Συνήγορο του Πολίτη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 21/06/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης συναντήθηκε σήμερα (21-06-2007) με τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Γεώργιο Καμίνη.

 

Μετά το πέρας της συνάντησης, έγιναν δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως ακολούθως:

 

κ. Αρχηγός: Πραγματοποίησα σήμερα μία επίσκεψη στον Συνήγορο του Πολίτη, Καθηγητή κ. Καμίνη, που έχει σημειολογικό και ουσιαστικό χαρακτήρα.

 

Ζήτησα και παρέλαβα όλες τις καταγγελίες οι οποίες είναι σε εξέλιξη και πρέπει να διερευνηθούν από πλευράς των επιτελικών αρχών του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Ενημέρωσα, επίσης, τον κύριο Συνήγορο για τις εγκυκλίους αλλά και τις θεσμικές ρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε εναρμόνιση των επισημάνσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη κατά το παρελθόν.

 

Ενημέρωσα, ακόμη, τον κύριο Καθηγητή ότι το υπό αναμόρφωση νέο πειθαρχικό δίκαιο, αφού πλέον πάρει τελική μορφή, θα σταλεί για σχολιασμό ώστε αυτό, ως γνωστόν, να είναι και εναρμονισμένο πλήρως με τις επισημάνσεις που έχει κατά το παρελθόν εντοπίσει και μας έχει διαβιβάσει στο Αρχηγείο και έτσι έχουμε μία πλήρη εναρμόνιση και προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Επιπλέον, ενημέρωσα για την πορεία του περιστατικού της Ομονοίας σε ό,τι αφορά το ποινικό μέρος. Ως γνωστόν η δικογραφία η ποινική έχει περαιωθεί, έχει υποβληθεί στον κύριο Εισαγγελέα, και επίσης από χθες ο Αστυνομικός Διευθυντής ο οποίος είναι αρμόδιος για την διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, είναι υποχρεωμένος μέσα σε 10 μέρες, σύμφωνα με την ρητή εντολή, να υποβάλλει την σχετική δικογραφία προκειμένου στην συνέχεια να γίνουν οι αντίστοιχες παραπομπές στα πειθαρχικά συμβούλια.

 

Τέλος, ενημέρωσα τον κύριο Συνήγορο για διάφορα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα κατά τα παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, κατά αστυνομικών κατά την ώρα είτε της άσκησης των καθηκόντων τους, είτε σε οικογενειακές ή κοινωνικές εκδηλώσεις που συμμετέχουν.

 

Αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και έχουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη αρχή και πιστεύω ότι θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Συμφωνήσαμε, όπως και το Αρχηγείο αλλά και η Ανεξάρτητη Αρχή να έχουμε ακόμα καλύτερη συνεργασία ώστε περιστατικά τα οποία πραγματικά δεν αρμόζουν προς τον πολιτισμό μας, δεν αρμόζουν προς την φιλοσοφία, προς την εκπαίδευση, προς την στρατηγική και την πρακτική του Σώματος να μην έχουν θέση στο μέλλον.

 

Αυτές είναι οι γενικές μας θέσεις.

 

Θα ήθελα επιπλέον να πω πριν κλείσω, ότι χθες εκδόθηκε μία εγκύκλιος διαταγή από τον ομιλούντα, η οποία έχει σχέση με την Ημέρα του Πολίτη. Ως γνωστόν, ο Συνήγορος του Πολίτη είναι η κατ’ εξοχήν ανεξάρτητη αρχή. Και συμφωνήσαμε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα έχουμε μία ουσιαστικότερη συνεργασία, αλληλοενημέρωση και έτσι να μπορέσουμε όσο το δυνατόν τα περιστατικά αυτά να περιοριστούν.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

κ. Συνήγορος: Με μεγάλη χαρά δέχθηκα στο γραφείο μου τον κύριο Αρχηγό της Αστυνομίας, τον κ. Δημοσχάκη, και συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα τα οποία σας ανέφερε.

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ιδιαίτερα ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη, καλείται να ισορροπήσει σε ένα πολύ δύσκολο ρόλο. Από τη μία πλευρά να είναι αρωγός και συμπαραστάτης του πολίτη. Υπό αυτήν την έννοια να ασκεί ένα καθημερινό έλεγχο στις δημόσιες υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και στην Ελληνική Αστυνομία.

 

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Συνήγορος του Πολίτη πρέπει και να συνοψίζει την εμπειρία που αποκομίζει από την καθημερινή του δράση και αυτή την εμπειρία να την προσφέρει επεξεργασμένη στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να βελτιώσουν την δουλειά τους.

 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση με την Ελληνική Αστυνομία εμείς είχαμε εκπονήσει ήδη από το 2004 μία ειδική έκθεση όπου μέσα από την εμπειρία 170 υποθέσεων είχαμε υποδείξει προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στο Πειθαρχικό Δίκαιο, προπάντων όμως στην εφαρμογή του Πειθαρχικού Δικαίου στην Αστυνομία.

 

Το Πειθαρχικό Δίκαιο, ειδικά για την Ελληνική Αστυνομία, έχει μία ιδιαίτερη σημασία. Γιατί στον βαθμό που εμφανίζονται πειθαρχικά παραπτώματα σε βάρος πολιτών αυτό κλονίζει ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη του κοινού προς την Ελληνική Αστυνομία η οποία, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, από την Συνταγματική της αποστολή είναι προστάτης πλέον των πολιτών.

 

Επομένως η εμπιστοσύνη την οποία έχει το Σώμα είναι κρίσιμη. Και μία ορθή εφαρμογή των πειθαρχικών διατάξεων και ένας ορθός επιμερισμός των πειθαρχικών ευθυνών αφ` ενός προσφέρει μία ικανοποίηση στο ενδεχόμενο θύμα της παραβίασης, αφ` ετέρου λειτουργεί και παραδειγματικά ούτως ώστε τέτοια περιστατικά να μην εμφανίζονται.

 

Λοιπόν, με ικανοποίηση άκουσα ότι ουσιαστικά μπαίνει προς το τέλος της η επεξεργασία του νέου πειθαρχικού δικαίου. Και με ευχαρίστηση άκουσα ότι λαμβάνονται υπόψη οι επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Περιμένουμε να δούμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και είναι δεδομένο ότι με αυτές τις προϋποθέσεις τις οποίες ανέφερε, η συνεργασία μας με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα με την Ελληνική Αστυνομία θα είναι πάντοτε δεδομένη.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Κύριε Αρχηγέ, σήμερα είδαμε στη εφημερίδα ’’Το Βήμα’’ κάποιες φωτογραφίες, και όπως πληροφορούμαστε υπάρχει και βίντεο που φαίνεται τουλάχιστον πάλι κάποιοι αστυνομικοί να προβαίνουν σε κάποιες ενέργειες που σίγουρα δεν τιμούν το Σώμα της Αστυνομίας. Πάλι σε Τμήμα, ή τουλάχιστον έτσι λένε.

 

Δεν πρόλαβε, δηλαδή, καλά – καλά να τελειώσει η ιστορία η μία με το θέμα της Ομόνοιας, και έχουμε νέο περιστατικό, υπάρχουν φήμες, υπάρχουν αρκετά βίντεο που έχουν τραβηχτεί πάλι που δείχνουν μία συμπεριφορά αστυνομικών η οποία δεν είναι αυτή που αρμόζει σε όργανα της τάξης.

 

Το σχόλιο το δικό σας. Έχετε ενημερωθεί, έχετε εντοπίσει τί συμβαίνει με αυτό το βίντεο;

 

κ. Αρχηγός:Έχω ενημερωθεί. Κάθε περίπτωση η οποία θα δημοσιεύεται, θα γνωστοποιείται, και αυτή είναι και η εντολή προς όλα τα στελέχη, θα ελέγχεται με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο. Ήδη η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Βίντεο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής. Αναμένεται. Θα εξεταστεί ουσιαστικά.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Έχετε πληροφόρηση σε ποιο Τμήμα είναι; Ποιοι αστυνομικοί εμπλέκονται;

 

 

(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

 

Κύριε Αρχηγέ, η επίσκεψή σας έχει σχέση με παράπονα πολιτών όσον αφορά την επίλυση του προβλήματός τους, ή είναι περιπτώσεις κακοποίησης πολιτών;

 

Γιατί το αντικείμενο, έχω υπόψη μου, ο κ. Καμίνης έχει μια ιδιαίτερη γκάμα θεμάτων. Διαμαρτυρίες που αφορούν και πώς αντιμετωπίζουμε…πάει κάποιος στο αστυνομικό τμήμα και λέει ’’με ενοχλεί ο γείτονάς μου, λάβετε μέτρα’’; Τα παράπονα των πολιτών προς τα πού πηγαίνουν;

 

κ. Αρχηγός : Όπως γνωρίζετε η Ανεξάρτητη Αρχή έχει τον θεσμικό της ρόλο που προβλέπεται από τον σχετικό νόμο που διέπει την λειτουργία της. Από εκεί και πέρα ό,τι αφορά τον πολίτη εξετάζεται με πολύ προσοχή.

 

Και ένα αντικείμενο το οποίο αυτή την στιγμή εξετάσαμε σήμερα είναι κατά κύριο λόγο αυτό. Είτε έχει σχέση με υπερβάσεις, είτε έχει σχέση με διαφθορά, είτε έχει σχέση με κακή συμπεριφορά.

 

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: (Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

 

Ακούσαμε πριν από λίγο για 170 υποθέσεις. Αυτές είναι οι υποθέσεις για τις οποίες ενημερώθηκε ο Αρχηγός;

 

κ. Συνήγορος: Ακούστε κάτι. Οι υποθέσεις αυτές, οι 170, είχαν καταγραφεί στην ειδική έκθεση του 2004, η οποία είχε δοθεί στην δημοσιότητα και βρίσκεται στο διαδίκτυο.

 

Εκεί ο Συνήγορος εξέτασε πώς διενήργησε η Ελληνική Αστυνομία τους πειθαρχικούς ελέγχους σε αυτές τις υποθέσεις. Και το συμπέρασμα ήταν ότι στην συντριπτική πλειονότητα δεν έπειθε ο τρόπος με τον οποίο είχαν αναζητηθεί οι πειθαρχικές ευθύνες. Δεν έπειθε η πειθαρχική διαδικασία ότι πράγματι είχαν αναζητήσει πραγματικά την αλήθεια.

 

Έκτοτε, από το 2004 έχουν έρθει και άλλες υποθέσεις. Το 2005 βγάλαμε μία ανακοίνωση όπου αναφέραμε και τις νέες υποθέσεις και κάναμε μία ενημέρωση, κατά κάποιο τρόπο, της έκθεσης. Το ζήτημα δεν είναι να ξεθάψουμε υποθέσεις του 2000, του 2001, του 2002, γιατί η έκθεση του 2004 άρχιζε από υποθέσεις του 1998 και του 1999.

 

Δεν είναι το ζήτημα να ξεθάψουμε παλιές υποθέσεις. Το ζήτημα είναι να δούμε πώς από εδώ και πέρα, και με την νέα επεξεργασία του Πειθαρχικού Δικαίου, η Ελληνική Αστυνομία θα διεξάγει κατά τέτοιο τρόπο τους πειθαρχικούς ελέγχους, ούτως ώστε να πείθει και το θύμα και την κοινή γνώμη ότι απεδόθη πράγματι δικαιοσύνη.

 

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: (Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ατιμωρησία σε κάποια πειθαρχικά παραπτώματα;

 

κ. Συνήγορος: Ενώ δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί, μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ατιμωρησία, γιατί θα πρέπει να έχουμε πάντοτε μια σαφή εικόνα. Ατιμωρησία υπάρχει δυστυχώς σε όλα τα κλιμάκια της Δημόσιας Διοίκησης, όχι μόνο στην Αστυνομία. Υπάρχει ένα θέμα. Στην Αστυνομία όμως, αυτό το πράγμα δεν συγχωρείται και για έναν άλλο λόγο. Δεν συγχωρείται, γιατί κατά βάση η Αστυνομία έρχεται σε τέτοιου είδους συναλλαγές με τον πολίτη, ούτως ώστε όταν παρανομεί, πλήττονται εξ ορισμού πολύ σημαντικά του δικαιώματα. Εκεί είναι το πρόβλημα με την Αστυνομία.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Υπήρξε βελτίωση στην Αστυνομία από το 2004 μέχρι τώρα;

 

κ. Συνήγορος: Ακούστε κάτι. Κάποιες προσπάθειες έγιναν, αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Δηλαδή, η εικόνα δεν έχει ανατραπεί. Εγώ άκουσα με προσοχή τον κ. Αρχηγό. Λαμβάνω πολύ σοβαρά αυτά που είπε. Θα έχουμε μια πρώτη συγκεκριμένη κίνηση, θα θέσει υπόψη μας-χωρίς να είναι υποχρεωμένος να το κάνει- τις νέες προτάσεις που κάνει για το Πειθαρχικό Δίκαιο και περιμένουμε στην εφαρμογή πια να δούμε απτά αποτελέσματα. 

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Θέλουμε την άποψή σας και για το θέμα της Ομόνοιας και για τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» σήμερα.

 

κ. Συνήγορος: Ακούστε κάτι. Αυτό το σημερινό που μου λέτε δεν το γνωρίζω. Ως προς το βίντεο της Ομόνοιας, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είδαμε κάτι το οποίο εγώ το χαρακτήρισα ανατριχιαστικό. Ανατριχιαστικό, όχι γιατί υπάρχει μόνο μία απλή κακοποίηση. Ανατριχιαστικό, γιατί είναι μία σκηνή βίας η οποία σκηνοθετείται με την πρόθεση να αναπαραχθεί και ανατριχιαστικό, θα το έλεγα, γιατί υπερβαίνει και έναν απλό σωματικό βασανισμό, αλλά είναι και ένας αυτοεξευτελισμός. Εξαναγκάζεις τον άλλον ουσιαστικά να γίνει κι αυτός βασανιστής.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι Αστυνομικοί. Εξυβρίζονται, χτυπιούνται κ.λπ. Εδώ παρεμβαίνετε;

 

κ. Συνήγορος: Ο Συνήγορος του Πολίτη ελέγχει τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Δεν ελέγχει ιδιώτες. Το ότι αυτό που συμβαίνει και συνέβη το συγκεκριμένο είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη δεν το συζητώ. Ήταν μια απεχθέστατη εγκληματική ενέργεια, η οποία απευθύνεται σε βάρος ενός δημόσιου λειτουργού, ο οποίος συνοδεύεται από την οικογένειά του και είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο και φυσικά, είναι απαράδεκτο. Εμπίπτει στο Ποινικό Δίκαιο. Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν έχει όμως αρμοδιότητα σε αυτά τα θέματα. Είναι έγκλημα που διεπράχθη από ιδιώτες. Ωστόσο, και χωρίς καμιά πρόθεση να συμψηφίζονται αυτά, δεν μπορεί παρά από τη στιγμή που τίθεται υπόψη του αυτό το θέμα να το καταδικάσει και να πει ότι αυτά τα φαινόμενα χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα εξαλειφθούν, πάντως είναι βέβαιο ότι θα περιοριστούν, στον βαθμό που η Ελληνική Αστυνομία θα εμπεδώνει απέναντι στην κοινή γνώμη μια υψηλή εικόνα κύρους και αξιοπιστίας. Και σε αυτό θα συμβάλει και η διαλεύκανση, η ορθή από δω και πέρα εφαρμογή των Πειθαρχικών διατάξεων, στην εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας και απέναντι στην κοινή γνώμη.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Πόσες άλλες υποθέσεις έχετε και μετά το 1994;

 

κ. Συνήγορος: Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, αλλά να σας πω και κάτι άλλο. Ο αριθμός των καταγγελιών δεν είναι και τόσο ενδεικτικός, γιατί το αν θα έρθει ο πολίτης και γιατί θα έρθει στον Συνήγορο εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Το ζήτημα είναι ότι από τη στιγμή πια που μπαίνουν και τα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας αποτύπωσης και εικόνας ενδεχομένως θα υπάρχουν περιστατικά, που θα βγαίνουν στη δημοσιότητα, και γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς χρειάζεται μια επίταση της απονομής των πειθαρχικών ευθυνών.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Φεύγοντας από εδώ, θα πάρετε μαζί σας μερικούς φακέλους, να κάνετε αντιπαραβολή τις υποθέσεις του Συνηγόρου με τις Ε.Δ.Ε. και τί έχουν απογίνει;

 

κ. Αρχηγός: Ήδη έχει παραλειφθεί υλικό σχετικό, το οποίο πραγματικά θα ελεγχθεί. Όπως προείπε και ο κ. Καθηγητής, αφορά αυτές τις υποθέσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Θα ελεγχθεί από το αρμόδιο Γραφείο Ε.Δ.Ε.;

 

κ. Αρχηγός: Όχι, θα ελεγχθεί από Αξιωματικούς που έχω κοντά μου, στο Γραφείο μου.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Έχετε δώσει κάποιες συγκεκριμένες εντολές, κάποια μέτρα, ούτως ώστε να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοια περιστατικά σαν αυτό την Ομόνοιας; Γιατί από ό,τι βλέπω, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό.

 

κ. Αρχηγός: Ήδη, την Τρίτη πραγματοποίησα μια ευρεία σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με όλους τους ανώτατους Αξιωματικούς. Τα μηνύματα και η συνισταμένη όλων αυτών των σκέψεων που αντηλλάγησαν με τους Αξιωματικούς έχουν φθάσει σε όλα τα επίπεδα διοίκησης Υπηρεσιών του λεκανοπεδίου Αττικής. Αύριο πραγματοποιώ παρόμοια επίσκεψη και σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, για το ίδιο αντικείμενο και αυτή η εντολή, αυτή η διαδικασία θα περάσει σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης όλης της χώρας.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Έχει φτάσει στα αυτιά σας η πληροφορία ότι υπάρχουν κι άλλα βίντεο; γιατί κυκλοφορεί πλέον ευρέως ότι υπάρχουν κι άλλα περιστατικά κι αυτό προβληματίζει πάρα πολύ φυσικά και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και τον πολίτη όμως.

 

κ. Αρχηγός: Κάθε περίπτωση ενθαρρύνεται από εμάς να βγει. Κάθε περίπτωση, διότι δεν είναι στη λογική μας, δεν είναι στη σκέψη μας, δεν είναι στις εντολές μας, δεν είναι στην οργάνωσή μας, δεν είναι στην κατεύθυνσή μας. Οι πρώτοι οι οποίοι πραγματικά ερεθίζονται είναι αυτοί οι οποίοι τιμούν το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και προσφέρουν νυχθημερόν την υπηρεσία τους στους πολίτες αυτής της χώρας.

 

Αυτοί είναι οι οποίοι τραυματίζονται καταρχήν και σίγουρα, ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός σίγουρα δεν θέλει την Αστυνομία του να δέρνει, αλλά ούτε και η Αστυνομία του θέλει να δέρνεται. Εμείς αυτά προσπαθούμε να τα βάλουμε σε τάξη, ώστε να τα περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό.

 

κ. Συνήγορος: Μπορώ να προσθέσω κάτι επ’ αυτού; Φυσικά το γεγονός αυτό, το ότι έλαβε μια δημοσιότητα το συγκεκριμένο περιστατικό της Ομόνοιας, μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλά ευεργετικό. Το ζήτημα και το κρίσιμο είναι, πέρα από τα ενδεχόμενα βίντεο που θα εμφανιστούν στο μέλλον, να έχει ο πολίτης την πεποίθηση ότι μπορεί να προσέλθει στην Ελληνική Αστυνομία, να καταγγείλει ένα οποιοδήποτε περιστατικό παράνομης συμπεριφοράς σε βάρος του και να έχει όπως είπα την πεποίθηση ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη μέσα καταρχήν από τους ίδιους τους μηχανισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτό αφορά κυρίως τα ζητήματα που δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα. Εμείς μένουμε αυτή τη στιγμή στη δημοσιότητα.

 

Το ζήτημα είναι μακροπρόθεσμα να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη ότι μπορεί να πηγαίνει στην Ελληνική Αστυνομία να παραπονεθεί για την παράνομη συμπεριφορά ενός στελέχους της και να έχει την πεποίθηση ότι θα διενεργηθεί κατά τέτοιον τρόπο ο έλεγχος, ούτως ώστε να λάμψει η αλήθεια. Αυτό είναι το κρίσιμο.

 

κ. Αρχηγός: Και άλλωστε, προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη κινείται το Αρχηγείο και το Υπουργείο. Χθες εκδόθηκε σχετική Εγκύκλιος που αφορά την Ημέρα του Πολίτη στην Αστυνομία. Επίπεδα διοίκησης από τον Νομό, την Περιφέρεια, μέχρι το Αρχηγείο, εξετάζουν κάθε 15 μέρες αιτήματα, παράπονα των πολιτών, που έχουν σχέση με την συμπεριφορά, με υπερβάσεις, με διαφθορά και οτιδήποτε άλλο αφορά τη δράση μας κατά τη μάχιμη διαδικασία.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Θα μπορέσει να κρατηθεί αυτό; διότι υπάρχει λειψανδρία κ.λπ.

 

κ. Αρχηγός: Δεν έχει σχέση με λειψανδρία. 80 περίπου ανώτεροι και ανώτατοι Αξιωματικοί έχουν μέσα στα καθήκοντά τους να εξετάζουν και αυτά τα παράπονα και αυτά τα αιτήματα.

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Είστε στην κορυφή της Ηγεσίας ενός πολυάνθρωπου Σώματος. Κοινωνιολογικά πώς προσεγγίζετε το θέμα αυτό, σήμερα που βλέπουμε ότι υπάρχει μια έξαρση; Πώς κατανοείτε, πώς λαμβάνετε αυτό το πράγμα, ότι άνθρωποι που είναι ταγμένοι στο δημόσιο συμφέρον ξεφεύγουν έτσι και κηλιδώνουν ολόκληρο Οργανισμό;

 

κ. Αρχηγός: Είναι γεγονός ότι παρόμοια περιστατικά δημιουργούν πρόβλημα λειτουργίας σε έναν Οργανισμό. Αλλά ο Οργανισμός και ο θεσμός έχει ανάγκη προστασίας από όλους μας, κυρίως αυτών που υπηρετούν ως μέλη αυτού του Οργανισμού και από όλους τους εμπλεκόμενους. Και αυτοπροστασίας φυσικά.

 

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κ. Καθηγητά, κ. Συνήγορε, ευχαριστούμε πάρα πολύ για το ότι είχαμε σήμερα μια παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία. Εμείς επιθυμούμε, όπως προείπαμε, να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και σας μεταφέρω και τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες του κ. Υπουργού και σας αναμένουμε και στο Υπουργείο και στο Αρχηγείο, όταν με το καλό επανακάμψετε στην Αθήνα.

 

κ. Συνήγορος: Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρωτοβουλία που πήρατε να έρθετε σήμερα και μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι όλη την εμπειρία που αποκομίζει από τον καθημερινό χειρισμό των υποθέσεων ο Συνήγορος, την επεξεργάζεται με τέτοιον τρόπο, ούτως ώστε στο μέλλον να αποσοβήσουμε παρόμοια περιστατικά. 

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις