ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΜΜΕ 29/05/07
ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Η POLITIKA (ΠΟΛΙΤΙΚΑ) με τίτλο «Τείχος στο Αιγαίο», και υπότιτλο «Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΠΟΛΙΤΙΚΑ αναγγέλλει μια νέα φάση συνεργασίας με την Σερβική Αστυνομία», δημοσιεύει συνέντευξη που παραχώρησε στην Tanja Vujić, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Σας παραθέτουμε το πλήρες κείμενο:
Οι θερινές μετακινήσεις των τουριστών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που αναγγέλλουν νέο κύμα λαθρομεταναστών στα Αιγαιακά σύνορα της Ε.Ε καθώς και η συνεργασία με τη Κινεζική Αστυνομία σε ότι αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2008 που θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο, είναι τα θέματα που βρίσκονται, το διάστημα αυτό, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΛ.ΑΣ.
Όλες οι Υπηρεσίες που αστυνομεύουν στα νησιά, στα αεροδρόμια, παραλιακές περιοχές και σημεία ελέγχων διαβατηρίων, έχουν ενισχυθεί λόγω της θερινής περιόδου με 3500 αστυνομικούς επιπλέον, προκειμένου οι τουρίστες να ζουν σε ένα περιβάλλον γαλήνης, ασφάλειας και ηρεμίας, δήλωσε, αποκλειστικά για την ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο κ. Δημοσχάκης.
Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Η Ελληνική Αστυνομία με αποφασιστικότητα διατηρεί τον υψηλό βαθμό ασφαλείας για όλους τους επισκέπτες της. Η τελευταία περίπτωση που αποδεικνύει την καλή οργάνωση της ΕΛ.ΑΣ υπήρξε ο πρόσφατος τελικός του Τσάμπιονς Λίγκ μεταξύ Μίλαν και Λίβερπουλ, που διεξήχθη στην Αθήνα.
Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι υπήρξε μαζική μετακίνηση των φιλάθλων και των δύο ομάδων, από άποψης ασφάλειας η διοργάνωση πήρε άριστα αφού δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο.
Ενόψει της θερινής περιόδου και την έλευση μεγάλου αριθμού τουριστών από την Κεντρική Ευρώπη, η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα και εγγυάται την ασφαλή διαβίωση των ξένων επισκεπτών και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, τονίζει ο κ. Δημοσχάκης.
Στον αγώνα κατά των διαφόρων μορφών οργανωμένου εγκλήματος σε διεθνές επίπεδο, από εμπορία ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων μέχρι τη πλαστογράφηση εγγράφων και χαρτονομισμάτων, η ΕΛ.ΑΣ εδώ και πολλά χρόνια έχει αναπτύξει μια εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με τις Αστυνομίες των χωρών της περιοχής αλλά και με διεθνείς αστυνομικούς οργανισμούς.
Η Ελλάδα κατέχει μια εξαιρετική γεωστρατηγική θέση τόσο στις διαμετακομιστικές διαδρομές του διεθνούς εμπορίου όσο και του διεθνούς εγκλήματος. Ως χώρα μέλος της Ε.Ε, εδώ και 27 χρόνια έχει αποκομίσει τεράστια εμπειρία σε ότι αφορά τα εγκληματικά στοιχεία που επιτίθενται στα Αιγαιακά τείχη της οικογένειας των Βρυξελλών.
Η Ελλάδα έχει συνάψει 11 συμφωνίες Αστυνομικής συνεργασίας (Αλβανία, Βουλγαρία, ΒΕ, Κροατία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ρωσία και Τουρκία) ενώ αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας υπογραφής ανάλογης συμφωνίας συνεργασίας με τη Σερβία, η οποία κατά τη διάρκεια του φετινού θέρους θα πρέπει να επικυρωθεί σε υπουργικό επίπεδο.
Η συνεργασία της Ελληνικής με τη Σερβική Αστυνομία θα περάσει έτσι σε μια πιο περιεκτική φάση, υπογραμμίζει ο κ. Δημοσχάκης και προσθέτει ότι τη περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, με πρωτοβουλία του Ελληνικού και του Σερβικού τμήματος της ΙΡΑ και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το σεμινάριο Human trafficking, στο Βελιγράδι, στη Νίσσα και στη Σούμποτιτσα.
Η Ελλάδα εδώ και χρόνια αισθάνεται μεγάλη πίεση λόγω της ολοένα αυξανόμενης λαθρομετανάστευσης, επισημαίνει ο κ. Δημοσχάκης.
Η έδρα της νέας Υπηρεσίας της Ε.Ε για την προστασία των θαλασσίων συνόρων των 27 από τους λαθρομετανάστες, FRONTEX, για την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται από το περασμένο καλοκαίρι στον Πειραιά.
Χιλιάδες λαθρομετανάστες από το Αβγανιστάν, Πακιστάν Ιράκ , Μπαγκλαντές, Σομαλία και Συρία, προσπαθούν μέσω των ελληνικών συνόρων να καταφύγουν στην Ευρώπη. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελληνική Δικαιοσύνη και η ΕΛ.ΑΣ είναι αποφασισμένες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση του ανώτερου φαινόμενου.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός να ενισχύσουν τη συνεργασία τους οι αστυνομίες της περιοχής και από κοινού να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης καθώς και άλλα φαινόμενα του σύγχρονου εγκλήματος.
Σε ότι αφορά τις προετοιμασίες για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008 η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Κινεζική Αστυνομία, διότι η ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών αποτελούν σπουδαίο όπλο ώστε να στεφθεί με επιτυχία ο τομέας της ασφάλειας των αγώνων, κατέληξε ο κ. Δημοσχάκης.
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΜΜΕ 30/05/07 B` ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
H NOVOSΤI (ΝΟΒΟΣΤΙ) με τίτλο «Δημοσχάκης: Δεν κρύβονται στην Ελλάδα εγκληματικά στοιχεία από τη Σερβία», δημοσιεύει την εξής είδηση του ΜΠΕΤΑ από το Βελιγράδι σχετικά με τη τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Βελιγράδι την 26-28 Μαΐου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης:
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ή ενδείξεις ότι στην Ελλάδα κρύβονται εγκληματικά στοιχεία από τη Σερβία.
Με βάση τις μελέτες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το οργανωμένο έγκλημα, δεν προκύπτουν σαφείς πληροφορίες ή ενδείξεις ότι μέλη εγκληματικών οργανώσεων της Σερβίας βρίσκουν «καταφύγιο» ή κρύβονται στην Ελλάδα δήλωσε ο κ. Δημοσχάκης ο οποίος ομολόγησε, ότι το πρόβλημα για τις Αστυνομικές Αρχές όσον αφορά στην αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων είναι η δυνατότητα των μελών τους να αλλάζουν σχετικά εύκολα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και να εξασφαλίζουν έτσι την είσοδό τους στο ενιαίο ευρωπαϊκό περιβάλλον Schengen.
Από τις υποθέσεις που απασχολούν τη χώρα μας αναφορικά με τη δράση εγχώριων και αλλοδαπών εγκληματικών οργανώσεων παρατηρείται κατά τα τελευταία έτη η χαμηλή συμμετοχή Σέρβων υπηκόων, οι οποίοι μάλιστα συμμετέχουν κυρίως ως χαμηλόβαθμα στελέχη σε εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (κυρίως οργανωμένες κλοπές-διαρρήξεις) και στη διακίνηση παράνομων προϊόντων (κλεμμένα οχήματα), χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάποια μόνιμη δραστηριοποίηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα με συμμετοχή Σέρβων υπηκόων, κατέληξε ο κ. Δημοσχάκης.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Βελιγράδι την 26-28 Μαΐου, επ ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Σερβικής Αστυνομίας, παραχώρησε, κατόπιν διευθέτησης του Γραφείου Τύπου στο Βελιγράδι, συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, το κείμενο της οποίας αναρτήθηκε ως κύριο θέμα στο ξεχωριστό τμήμα της σερβόφωνης ιστοσελίδας του πρακτορείου, Kriminal NΕΤ, που επικεντρώνεται στην ασφάλεια και τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος στη ΝΑ Ευρώπη http://www.orgkriminal.org/ .
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Δημοσχάκη, υπό τον τίτλο «Έλληνας επίσημος: Το εμπόριο ανθρώπων είναι παγκόσμιο πρόβλημα».
ΒΕΤΑ: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το Σεμινάριο με θέμα την Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων Human Trafficking που διεξήχθη με επιτυχία στο Βελιγράδι, και αν μπορείτε να μας δώσετε τις εκτιμήσεις σας γι αυτό το Σεμινάριο.
Α.Δ.: Πριν απαντήσω ευθέως στην ερώτησή σας, θέλω να αναφερθώ πολύ σύντομα στο πρόβλημα της Εμπορίας Ανθρώπων. Κατ αρχάς, το φαινόμενο αυτό είναι παγκόσμιο και δεν είναι νέο. Το φαινόμενο έχει πάρει μορφή οργανωμένου διεθνικού εγκλήματος και αποτελεί ντροπή για τις σύγχρονες κοινωνίες.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας ανέλαβε την πολιτική πρωτοβουλία ανάπτυξης του Σχεδίου για την αντιμετώπιση της Εμπορίας ανθρώπων με την κωδική ονομασία «ΙΛΑΕΙΡΑ». Την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού μας, η οποία έτυχε ισχυρής πολιτικής στήριξης από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Franco Frattini, ανέλαβε να υλοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία καταρτίζοντας σχέδιο σε εθνικό και διεθνές διασυνοριακό επίπεδο. Η χώρας σας (Σερβία) ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα και συμμετείχε στη συνδιαμόρφωση αυτού του σχεδίου.
Την 30 και 31/5/2007 στην Αθήνα γίνεται η τελευταία συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, με την πραγματοποίηση άσκησης επί χάρτου, κατά τα πρότυπα του σχεδιασμού Ολυμπιακής ασφάλειας, ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός ΙΛΑΕΙΡΑ, ο οποίος θα αποτελέσει «εργαλείο-μοντέλο» διασυνοριακής-αστυνομικής συνεργασίας, για την αποτελεσματικότερη και πιο συντονισμένη καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Το Σεμινάριο Human Trafficking στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, με πρωτοβουλία του ελληνικού και σερβικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών – ΙΡΑ, υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Το σεμινάριο παρακολούθησαν Σέρβοι αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες. Τα βασικά στοιχεία που τονίστηκαν ήταν η εξαίρετη συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τις ΜΚΟ. Οι Σέρβοι αναφέρθηκαν σε μία ΜΚΟ της χώρας τους με την οποία συνεργάζονται για το θέμα της εμπορίας ανθρώπων. Όλες οι συμμετέχουσες χώρες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανταλλάχθηκαν εμπειρίες για θέματα χειρισμού υποθέσεων trafficking. Την Ελληνική Αστυνομία εκπροσώπησε και ήταν εισηγητής ο Υ/Α΄Φιλιόπουλος Ευθύμιος της Ομάδας Anti-trafficking της Δ/νσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Πραγματοποιήθηκε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχηγό της Σερβικής Αστυνομίας και συναποφασίστηκε όπως τα δύο Επιτελεία των Αρχηγείων δουλέψουν σε ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να ετοιμαστεί το κείμενο της συμφωνίας για την Αστυνομική Συνεργασία και Επανεισδοχή, που θα υπογράψουν σύντομα οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί.
Προσκλήθηκε ο Αρχηγός της Σερβικής Αστυνομίας στην Ελλάδα, η επίσκεψη του οποίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου 2007. Παρόμοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον Αρχηγό Αστυνομίας του Μαυροβουνίου, με το ίδιο περιεχόμενο, σε ό,τι αφορά την υπογραφή συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας, καθώς και επίσκεψη του Αρχηγού Αστυνομίας του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα.
Επίσης, έγινε ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν τη μετάβαση Σέρβων-Μαυροβουνίων στην Ελλάδα με σκοπό τον τουρισμό.
Δηλώθηκε από τον Έλληνα Αρχηγό ότι όλες οι Υπηρεσίες που αστυνομεύουν στα νησιά, αεροδρόμια, παραλιακές περιοχές και σημεία ελέγχων διαβατηρίων έχουν ενισχυθεί λόγω της θερινής περιόδου με 3.500 αστυνομικούς επιπλέον, προκειμένου οι τουρίστες να ζουν σε ένα περιβάλλον γαλήνης, ασφάλειας και ηρεμίας.
Η Ελλάδα εδώ και χρόνια αισθάνεται μεγάλη πίεση λόγω της ολοένα αυξανόμενης λαθρομετανάστευσης. Η έδρα της νέας Υπηρεσίας της Ε.Ε για την προστασία των θαλασσίων συνόρων των 27 από τους λαθρομετανάστες, FRONTEX, για την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται από το περασμένο καλοκαίρι στον Πειραιά. Χιλιάδες λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπαγκλαντές, Σομαλία και Συρία, προσπαθούν μέσω των ελληνικών συνόρων να καταφύγουν στην Ευρώπη. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
ΒΕΤΑ: Τι έχετε να μας πείτε για τη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας των χωρών της περιοχής και ιδιαίτερα για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής και Σερβικής Αστυνομίας και τέλος ποια είναι η συχνότητα περιστατικών «Trafficking» από τη Σερβία στην Ελλάδα;
Α.Δ.: Η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια, ασκώντας μια πολιτική για την ολοκληρωμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση του εγκλήματος, έχει ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, μέσω διμερών και πολυμερών μορφών συνεργασίας αλλά και άλλων πρωτοβουλιών.
Σήμερα η περιοχή μας αποτελεί πόλο εκδήλωσης ισχυρού ενδιαφέροντος τόσο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκ μέρους άλλων Διεθνών Οργανισμών.
Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δυναμική διαδικασία Αστυνομικής συνεργασίας, η οποία βασίζεται σε διμερείς και πολυμερείς Συμφωνίες Αστυνομικής Συνεργασίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η χώρα μου έχει συνάψει 11 Συμφωνίες Αστυνομικής Συνεργασίας (Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ρωσία και Τουρκία). Επίσης, είμαστε στη διαδικασία υπογραφής ανάλογης Συμφωνίας με τη Σερβία. Ευελπιστώ ότι είναι θέμα χρόνου ο προσδιορισμός ημερομηνίας υπογραφής από τους δύο ομόλογους Υπουργούς των χωρών μας.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δίκτυο Αστυνομικών Συνδέσμων τοποθετώντας Αξιωματικούς σε χώρες της περιοχής μας (Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Τουρκία, πΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία). Επίσης, συμμετέχει με αστυνομικό προσωπικό στις ειρηνευτικές και άλλες διεθνείς αποστολές στα Βαλκάνια.
Αναφορικά με τη συχνότητα περιστατικών trafficking πρέπει να επισημανθεί ότι κατά το έτος 2006 υπήρξε μόλις ένα θύμα Σερβικής υπηκοότητας, το οποίο έτυχε πλήρους παροχής προστασίας και αρωγής με σχετική διάταξη εισαγγελέα, ενώ επαναπατρίστηκε κανονικά στη χώρα του.
Στις υποθέσεις trafficking που απασχόλησαν τις ελληνικές Αρχές δε διαπιστώθηκε η συμμετοχή Σέρβων υπηκόων ως δράστες.
Ευελπιστώ ότι η συνεργασία των δύο χωρών μας στο πλαίσιο του σχεδίου ΙΛΑΕΙΡΑ θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.
ΒΕΤΑ: Στα σερβικά ΜΜΕ υπήρξε σπέκουλα ότι ορισμένα μέλη εγκληματικών οργανώσεων κρύβονται στην Ελλάδα. Η Ελληνική Αστυνομία έχει στοιχεία επ αυτού;
Α.Δ.: Με βάση τις μελέτες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το οργανωμένο έγκλημα, δεν προκύπτουν σαφείς πληροφορίες ή ενδείξεις ότι μέλη εγκληματικών οργανώσεων της Σερβίας βρίσκουν «καταφύγιο» ή κρύβονται στην Ελλάδα.
Βεβαίως, ένα πρόβλημα για τις Αστυνομικές Αρχές όσον αφορά στην αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων είναι η δυνατότητα των μελών τους να αλλάζουν σχετικά εύκολα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και να εξασφαλίζουν έτσι την είσοδό τους στο ενιαίο ευρωπαϊκό περιβάλλον Schengen.
Από τις υποθέσεις που απασχολούν τη χώρα μας αναφορικά με τη δράση εγχώριων και αλλοδαπών εγκληματικών οργανώσεων παρατηρείται κατά τα τελευταία έτη η χαμηλή συμμετοχή Σέρβων υπηκόων, οι οποίοι μάλιστα συμμετέχουν κυρίως ως χαμηλόβαθμα στελέχη σε εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (κυρίως οργανωμένες κλοπές-διαρρήξεις) και στη διακίνηση παράνομων προϊόντων (κλεμμένα οχήματα), χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάποια μόνιμη δραστηριοποίηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα με συμμετοχή Σέρβων υπηκόων.
ΒΕΤΑ: Τι έχετε να μας πείτε για τη συνεργασία της αστυνομίας μεταξύ των χωρών της περιοχής σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, εάν ληφθεί υπόψη η διασύνδεση των εγκληματικών οργανώσεων της περιοχής;
Α.Δ.: Η θέση της χώρας μας πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, το «Βαλκανικό ?ξονα», την καθιστά ενδιάμεση χώρα transit από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπίου στον κόσμο προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας περιλαμβάνουν επίσης βασικά τμήματα του Βαλκανικού άξονα.
Βασιζόμενοι στην προαναφερόμενη κατάσταση, δεν έχει προκύψει (παρά περιστασιακά ευκαιριακά) η μεταφορά ναρκωτικών ουσιών από τη Σερβία προς την Ελλάδα ή και αντίστροφα. Από τις υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος για διακίνηση ναρκωτικών που απασχόλησαν τις ελληνικές αρχές, δε διαπιστώθηκε η συμμετοχή Σέρβων υπηκόων.
Επισημαίνεται ότι με όλες τις χώρες της Βαλκανικής υφίσταται συνεργασία ιδίως στο πρόβλημα της καταπολέμησης της διασυνοριακής διακίνησης ναρκωτικών.
Πρόσφατα (την 26-28-4-2007) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AGIS πραγματοποιήθηκε τριήμερο διεθνές Σεμινάριο με τίτλο «Σύγχρονες ερευνητικές τεχνικές για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών κατά μήκος των Βαλκανικών οδών ηρωίνης». Στόχος του σεμιναρίου ήταν η αναζήτηση εναλλακτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών κατά μήκος των Βαλκανικών οδών ηρωίνης και η ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας των Αρχών εφαρμογής του Νόμου, κυρίως εντός του πλαισίου της περιφερειακής συνεργασίας αλλά και ευρύτερα με την αξιοποίηση των εμπειριών και των πρακτικών άλλων χωρών. Συμμετείχαν συνολικά 5 Διεθνείς οργανισμοί (Interpol, Europol, SECI, UNODC και Eurojust) και 34 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σερβία.