Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 200722-02-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως απηύθυνε χαιρετισμό στο Σεμινάριο Ασφάλειας Κρίσιμων Υποδομών που διοργανώνεται από το ΚΕ.ΜΕ.Α.

22-02-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως απηύθυνε χαιρετισμό στο Σεμινάριο Ασφάλειας Κρίσιμων Υποδομών που διοργανώνεται από το ΚΕ.ΜΕ.Α.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 22/2/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας απηύθυνε σήμερα (22-2-2007) χαιρετισμό, κατά την έναρξη του Σεμιναρίου με θέμα «Ασφάλεια Κρίσιμων Περιστατικών», που διοργανώνεται από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, στο Αμφιθέατρο της Γ.Α.Δ.Α. σήμερα και αύριο (22-23/2/2007).
 
Κατά την έναρξη του σεμιναρίου παρέστησαν o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.Α. Πρέσβυς ε.τ. κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Καρδάρας, Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και στελέχη του ΚΕ.ΜΕ.Α..
 
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
 
«Και την καλοσύνη έχω κ. Πρόεδρε και την εξαιρετική τιμή να απευθύνω έναν χαιρετισμό στους αξιωματικούς της διακλαδικής συνάντησης, δηλαδή Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού, καθώς επίσης και στην ιδιαίτερης σημασίας παρουσία των Αξιωματικών από την Κύπρο και από την Αλβανία.
 
Χαιρετίζω αυτήν τη συνάντηση με το ιδιαίτερο νόημα. Εχάρηκα τον απολογισμό που έκανε ο Πρέσβυς κ. Ευαγγελίδης, Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.Α. Εκμεταλλεύομαι τη στιγμή για να σας πω κι εγώ τις δικές μου σκέψεις για το ΚΕ.ΜΕ.Α. και την λειτουργία του.
 
Το ΚΕ.ΜΕ.Α. χαρακτηρίζεται από εμένα, από τις πιο ευρηματικές και καινοτόμες δράσεις του συναδέλφου, προκατόχου μου Υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη. Το υποστήριξα στη Βουλή όταν ήμουν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Είδα την ιδιαίτερη φιλοσοφία που γεννά αυτόν τον θεσμό, αυτό το Κέντρο και είδα και το συγκεκριμένο όραμα για την εφαρμοσιμότητά του.
 
Μάλιστα, εξηγούμαι – όπως το συνηθίζω και επί των διοικητικών ή προσωπικών θεμάτων -, κ. Καθηγητά (απευθυνόμενος στον Καθηγητή κ. Φαρσεδάκη), ότι όσες μεταβολές έγιναν δεν ήμουνα εγώ – επί προσώπων και επί διοικητικών – επισπεύδων. Ήταν σκέψεις των ανθρώπων, των Διοικητών, όπως π.χ. του κ. Κωνσταντινίδη και άλλων συνεργατών – στελεχών του ΚΕ.ΜΕ.Α. Έτσι είναι η ροή των πραγμάτων στα διοικητικά, συμβαίνει να κάνουν κάποιοι κάποιες σκέψεις για τον προσωπικό τους προγραμματισμό ή και για το θεσμικό πεδίο και να λαμβάνουν τις αποφάσεις. Κι εγώ, ως Διοικητής, ως Πολιτικός Προϊστάμενος – επιστασία είπατε; Αυτό με παραπέμπει στο ?γιον Όρος. Ιερά Επιστασία! Τέλος πάντων -. Έτσι, εξηγούμαι δημόσια για το πώς στέκω απέναντι στο ΚΕ.ΜΕ.Α. και εξηγούμαι και για τις διοικητικές και επί προσώπων αλλαγές – μεταβολές που έλαβαν χώρα τον πρώτο καιρό της αναλήψεως των καθηκόντων μου.
 
Η ουσία είναι ότι το ΚΕ.ΜΕ.Α. είναι ένα ’’ταμείο γνώσεως’’. Είναι ένας θεσμός ο οποίος εξάγει τεχνογνωσία. Αλλά προ της εξαγωγής της τεχνογνωσίας, συλλέγει τεχνογνωσία. Και συλλέγει τεχνογνωσία όχι μέσα από τα βιβλία, αλλά από το συνδυασμό συγκριτικού δικαίου – τί γίνεται σε όλο τον κόσμο πάνω στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, στο πεδίον της Αστυνομίας και του αστυνομικού έργου – και αφού συλλέγει από όλον τον κόσμο τα συμβαίνοντα, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να έχει κάθε στέλεχος από το ΚΕ.ΜΕ.Α. και κάθε συνεργάτης μετακαλούμενος, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΚΕ.ΜΕ.Α., έχει το πρόσθετο στοιχείο της έγκυρης και επιτυχημένης εμπειρίας.
 
Αυτό είναι η σύνθεση – εξαγωγή τεχνογνωσίας -, αλλά για να εξαγάγεις πρέπει να συλλέξεις και σας είπα πώς συλλέγεις. Από το συγκριτικό δίκαιο και από την εμπειρία των προσώπων που εισφέρουν. Αυτή η ουσία είναι πολύτιμη, διότι ο κορμός της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, του Λιμενικού, που πράττει ως επιχειρησιακή οντότητα, διοικητική και επιχειρησιακή, πράττει τις πράξεις ασφαλείας, δεν μπορεί και να διδάσκει ταυτόχρονα, δεν μπορεί και να κάνει αυτήν την εξαγωγή της τεχνογνωσίας. Μένει να σας εξηγήσω ποια είναι η σχέση των μεγάλων Οργανισμών – Αστυνομίας, εμφατικά Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού – με το ΚΕ.ΜΕ.Α. Δεν είναι ξένο Σώμα, είναι ο μεγάλος τροφοδότης των εμπειριών και των διοικητικών συμπερασμάτων προς το ΚΕ.ΜΕ.Α. Γι΄ αυτό το ΚΕ.ΜΕ.Α. δεν είναι μόνο μιας δράσεως όπως π.χ. η ένδοξη στιγμή του Ολυμπιακού κεκτημένου, για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι ως Ελληνική Κοινωνία. Είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτό το κεκτημένο από κάθε άποψη και κυρίως από την άποψη της Ασφάλειας που ήταν η μεγάλη πρόκληση για το 2004.
 
Ξέρετε ποιο είναι, το 2004, ως χαρακτηριστικό στοιχείο των Ολυμπιακών Αγώνων; Εννοούμε της ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων. Κυρίες και Κύριοι Αξιωματικοί, θέλω να σας το πω, για να το εντυπώσετε στη σκέψη σας. Το χαρακτηριστικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι ότι ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά το 2001 (ενν. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001). Δηλαδή οι προκλήσεις ήταν παγκοσμίων διαστάσεων. Δεν ήταν ούτε Ευρωπαϊκό, ούτε Ελληνικό, ούτε Ευρωαμερικανικό. Ήταν μια πρόκληση να πετύχουμε από πλευράς ασφαλείας σε παγκόσμια κλίμακα και μέτρηση δεδομένων.
 
Η επιδιωκόμενη σχέση μεταξύ Αστυνομίας, Πυροσβεστικού, Λιμενικού και ΚΕ.ΜΕ.Α. είναι σχέση δρόμου διπλής κατευθύνσεως, τροφοδότησης και ανατροφοδότησης. Μάλιστα θα προσέθετα είναι και σχέση κύρους, ότι δηλαδή εφόσον στο ΚΕ.ΜΕ.Α είναι δίπλα οι μεγάλοι θεσμικοί Οργανισμοί, αυτοί οι τρεις που σας είπα, το ΚΕ.ΜΕ.Α. μιλάει με άλλο επιστημονικό, εμπειρικό και θεσμικό κύρος. Δεν είναι κάπου ένα ’’αποπαίδι’’ το ΚΕ.ΜΕ.Α. σε μια διαδικασία συνεργασίας ασφαλείας. Η διαδικασία λέγεται «Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Ειρήνη».
 
Η τελευταία παρατήρησή μου είναι ότι έχει και σοβαρή διεθνή παρουσία και εκπροσώπηση και ως επιδιωκόμενο και τώρα σε μια συστηματική δράσεων. Η συστηματική δράσεων είναι ότι θέλουμε να είμαστε και έχουμε πολύ καλή υποδοχή από την Κίνα. Θέλουμε να είμαστε το 2008 στο Πεκίνο, ως εξαγωγείς τεχνογνωσίας. Είμαι ευχαριστημένος και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Κινέζοι θέλουν την συνεργασία μαζί μας. Μάλιστα, μου απηύθυναν και επίσημη πρόσκληση και ο κ. Ευαγγελίδης, όπως και οι προκάτοχοί του έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις, διαβουλεύσεις, συνεννοήσεις και απαρχές συνεργασιών με τους Κινέζους.
 
Επίσης έχουμε δώσει την παρουσία μας ως ΚΕ.ΜΕ.Α. και ως Ελληνική Αστυνομία και σε ένα άλλο ενδιάμεσο γεγονός, σας το λέω απολογιστικά και εγώ, αυτό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Είχα την τιμή να είμαι προσκεκλημένος από τον ομόλογό μου της Γερμανίας και Βαυαρίας στο Μόναχο. Έχουν προτάσεις εν εξελίξει για την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα ασφάλειας μειζόνων γεγονότων, ασφάλεια για μείζονα γεγονότα, όπως είναι το ράγκμπι στη Νέα Ζηλανδία, όπως είναι ένα παγκόσμιο γεγονός στη SouthAfrica κ.ο.κ. Έτσι λοιπόν, αυτή η διαδικασία της εξαγωγής τεχνογνωσίας στο εξωτερικό για μείζονα γεγονότα και για ασφάλεια είναι ένα πρόσθετο στοιχείο, μια προστιθέμενη αξία θα έλεγα στην διπλωματική εικόνα της Χώρας, στην εικόνα της Χώρας στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων.
 
Απομένει ένα θέμα το οποίο έχει ένα δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και λέγεται «τα οικονομικά σας και πώς γίνεται και τί κάνετε». Να το πω δημόσια. Το ΚΕ.ΜΕ.Α είναι μια Εταιρεία. Ένας Οργανισμός που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά δεν είναι στις προτεραιότητές μας η κερδοσκοπία. Στις προτεραιότητές μας είναι να είναι μη κερδοσκοπικό, να βγάζει τα έξοδά του, αλλά να κάνει αυτές τις λειτουργίες ευδοκίμως, που σας προανέφερα, και θα είμαι ευτυχής να είναι παρόν στο Πεκίνο, να είναι παρόν στη Νέα Ζηλανδία, να είναι παρόν το ΚΕ.ΜΕ.Α. και η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό και η Ελλάδα στη SouthAfrica, στην Ευρώπη. Έχει την αξία του, τη σημασία του. Να οργανώνει, επίσης, ένα πλέγμα επιστημονικής και διοικητικής αξίας για την ασφάλεια, όπως είναι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά και ο δημόσιος τομέας.
 
Εσείς, οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο αυτό το διήμερο, είσαστε προνομιούχοι αξιωματικοί, διότι γίνεστε, να το δείτε στην προοπτική του χρόνου, τώρα οι σοβαροί experts, οι σοβαροί ειδικοί, εξειδικευμένοι για θέματα ασφαλείας στον τρόπο και στην ημερησία διάταξη που λέει το πρόγραμμα του σεμιναρίου. Αλλά θέλουμε να εννοήσετε τους εαυτούς σας και ως σοβαρούς experts για το μέλλον. Είτε διασυνδεδεμένοι με το ΚΕ.ΜΕ.Α., πρώτα ο Θεός, για να είσαστε αξιωματικοί – εξαγωγείς της τεχνογνωσίας, με ανθρώπους βγαίνουν αυτά, είτε και στην ελεύθερη αγορά έχετε ένα πρόσθετο επιστημονικό, διοικητικό και επιχειρησιακό πλεονέκτημα.
 
Εκτιμώ πάρα πολύ αυτά τα Σεμινάρια και για τα άλλα τα επιτυχημένα που εκάματε και αυτό που γίνεται στο διακλαδικό επίπεδο διότι τα Σεμινάρια πρέπει να έχουν όχι τις διαλέξεις τις δικές μου, αλλά πρέπει να έχουν μία μεθοδολογία και την έχουν, όπως μου εξέθετε ο κ. καθηγητής και ο κ. Ευαγγελίδης. Έχουν μια μεθοδολογία, μια επιστημοσύνη για τις έννοιες της τρωτότητας, για τις έννοιες της φυλάξεως των κτιρίων, για τις έννοιες της φυλάξεως των στόχων, για την άμυνα. Δεν υπάρχει 100% εξασφάλιση της τρωτότητας, δηλαδή να φτιάξεις invulnerability, όπως θα έλεγε και ο καθηγητής, να φτιάξεις την ατρωσία. Δεν υπάρχουν τέτοια αλλά ο αγώνας γίνεται για να πλησιάσεις όσο γίνεται περισσότερο στο 100%, μπορεί να φτάσεις στο 80% αλλά να μην ξέρεις την έννοια της επικίνδυνης χημικής ουσίας που θα μας φέρουνε οι Πυροσβέστες; ή την έννοια του άνθρακα με την αλληλογραφία; ή την έννοια του επιχειρούντος έφοδο με ρουκέτα; για να θυμηθούμε και το δραματικό, ή και το πώς θα φυλάξεις την περιοχή την ευρύτερη, τη στενότερη και τέλος το σημείο; Όλα αυτά είναι επιστημονικό αντικείμενο πλέον και καθώς πολεμάμε με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία είστε στην γραμμή των πρόσω, εσείς οι αξιωματικοί, οι εκπαιδευμένοι σε αυτά τα αντικείμενα.
 
Επίσης μια αρετή που βγαίνει από το σημερινό Σεμινάριο και τα παρόμοια είναι η ανταλλαγή των εμπειριών και οι καθήμενοι εδώ και ο οποιοσδήποτε διαλέκτης θέλει να ακούσει και τη δική σας εισφορά, συνεισφορά, μια σκέψη από το επιχειρησιακό, μια σκέψη μνήμη – ανάμνηση από τις εμπειρίες σας, να έλθει εδώ στο ταμείο της επεξεργασίας, όπως λέει η οποιαδήποτε ακαδημαϊκή ζύμωση, βλέπω τον κύριο Φαρσεδάκη (Καθηγητή Εγκληματολογίας) και χρησιμοποιώ αυτούς τους όρους, να εισφέρεται τις εμπειρίες σας, τις απορίες σας που έχουν γεννηθεί και έτσι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και φιλόδοξοι ότι το σεμινάριο το διήμερο πέτυχε, εδώ, το διακλαδικό και ωφέλησε και τον διδάσκοντα ΚΕ.ΜΕ.Α.
 
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στο σεμινάριο. Καλή δράση, εμπλουτισμένοι, καθώς θα είστε από τα διδάγματα του σεμιναρίου, στις Υπηρεσίες σας, και να ξέρετε ότι εγώ είμαι στη διάθεση και του ΚΕ.ΜΕ.Α. και των διακλαδικών συνεργασιών. Σας ευχαριστώ θερμά ».
 

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις