Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200607-12-2006: Παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου «ΙΛΑΕΙΡΑ» για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων

07-12-2006: Παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου «ΙΛΑΕΙΡΑ» για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων

Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Υπουργού Δικαιοσύνης και Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου «ΙΛΑΕΙΡΑ» για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια κ. Franco Frattini, ο Υπουργός  Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας και η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου προέβησαν στις ακόλουθες παρεμβάσεις.

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας στην εισήγησή του είπε:

 

«Φίλες και φίλοι, κύριε Frattini, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, σας καλωσορίζω στην Ελλάδα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της άσκησης ΙΛΑΕΙΡΑ, ένα σημαντικό γεγονός για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία όπως το Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας.

 

Σας καλωσορίζουμε εδώ και είμαι ευγνώμων για την συμμετοχή σας σε αυτή την άσκηση. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την επικείμενη επιτυχία όχι μόνο της άσκησης αλλά και της εποικοδομητικής και αποτελεσματικής συνεργασίας που αναπτύσσουμε μεταξύ μας ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την αιγίδα του κυρίου Franco Frattini, την καθοδήγησή του και ειδικά την προετοιμασία των κειμένων, των νομικών κειμένων.

 

Η ελληνική Κυβέρνηση εξετάζει έτσι ώστε τα κείμενα δεν θα πρέπει να είναι νεκρό γράμμα. Θα πρέπει να ακολουθηθούν από δράση. Και εδώ κάνουμε μία πρώτη δουλειά δράσεων για τον πόλεμό μας ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα.

 

Θα μιλήσω τώρα στην ελληνική γλώσσα ώστε να αναφέρω ή να αναδείξω τα τρία χαρακτηριστικά του γεγονότος αυτού.

 

Τα χαρακτηριστικά μιας συνεργασίας σε μεγάλη κλίμακα, συνεργασίας η οποία αποσκοπεί να ανταλλάξουμε γνώμες και απόψεις για το πώς θα πολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα. Με άλλα λόγια πρέπει να πάμε εμείς, οι φορείς του Νόμου και της Τάξεως, εμείς, οι φύλακες της έννομης τάξης στην Ευρώπη και στην περιοχή μας, αναφέρομαι στα Βαλκάνια και ευρύτερα, πώς θα οργανώσουμε τις συνεργασίες μας, τα σχέδιά μας και εν τέλει τις εφαρμογές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για την καταπολέμηση του trafficking που είναι και το αντικείμενο της Συνεδριάσεώς μας, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, της εμπορίας των όπλων και του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος.

 

Το έγκλημα προχωρεί ίσως πιο γρήγορα από εμάς, αυτό πρέπει να αντιστρέψουμε. Πρέπει να πάμε εμείς πιο γρήγορα και πιο έξυπνα. Το εγκληματολογικό φαινόμενο είναι κατά βάση κοινωνιολογικό φαινόμενο και ακόμη πιο βαθιά, είναι κατά βάση αξιακό ζήτημα, δηλαδή στο έγκλημα συναντάται, ας πούμε στην περίπτωση του trafficking ο αξιακός χάρτης του εγκληματία με την ανάγκη ή αφέλεια του θύματος. Ή ακόμη περισσότερο, οι νομιζόμενες ευχέρειες του εγκληματία και οι δυνατότητες του δράστη, σε σχέση με την απρονοησία ή το αφύλακτο της πόλεως και των φυλάκων της. Απρονοησία των φυλάκων, για την εξουδετέρωση του εγκληματία που δρα πιο άγρυπνα από τον φύλακα.

 

Σε αυτό το σημείο και από την Αθήνα, κύριε Φρατίνι, ένας μικρός συναγερμός εγείρεται. Θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω για το γεγονός ότι σε αυτή τη συνάντηση μετέχουν και σας το γνωστοποιώ κύριε Αντιπρόεδρε, περισσότερες από 30 χώρες της Ευρώπης, της Ενωμένης Ευρώπης και της ευρύτερης ή ευρύτατης περιοχής.

 

Σημειώνω την παρουσία της Υφυπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, σημειώνω την παρουσία του αντιπροσώπου της Ρωσίας, της Βαλκανικής όλης, της αντιπροσωπείας της Τουρκίας, της FYROM, της Σερβίας, της Κροατίας, του Μόντε Νέγκρο, της Βουλγαρίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Αυστρίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ουκρανίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Φιλανδίας και φυσικά η τιμητική παρουσία των Διεθνών Οργανισμών, όπως της EUROPOL με τον Αρχηγό της, τον Διευθυντή, τον φίλο μας τον κύριο Ράτσελ, της EUROJUST, της FRONΤEX, αντιπροσωπεία από την Αμερική, ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας, ο επιτετραμμένος της Αγγλίας. Είπαμε για την INTERPOL, για την FRONTEX, για την EUROJUST, για την SEKI, για την PAMEKA και ασφαλώς προτάσσω τις ¨απολογίες¨ μου για το ενδεχόμενο μήπως έχω κάνει καμία παράληψη.

 

Σημειώνω για τα εισαγωγικά ότι η πνευματική, πολιτική και οικονομική αιγίδα του Φράνκο Φρατίνι και της Κομισιόν, μας τίμησε και μας ενεθάρρυνε για αυτή τη συνάντηση, για να σημειώσω κυρίες και κύριοι ότι αυτή η συνάντηση είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα κάλεσμα για την συμβολή, τη συνεισφορά των δικών σας γνωμών. Οι γνώμες σας ζητούμε να είναι επικεντρωμένες στην εξής γραμμή σκέψεως. Θέλουμε να περιγραφεί το πρόβλημα, πώς το βλέπει η κάθε αντιπροσωπεία από τη σκοπιά της και μάλιστα στην αστυνομική εφαρμογή, γιατί πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο πέρα από τα κείμενα και δεύτερον, μετά την περιγραφή του προβλήματος, ποιες προσεγγίσεις βλέπετε εσείς ώστε να συναντηθούμε για την αντιμετώπιση του trafficking.

 

Ο Θουκυδίδης έλεγε ότι ¨και μόνη η αναγνώριση, ο ορισμός του προβλήματος μας οδηγεί στην λύση του προβλήματος¨. Πρέπει να το διατάξουμε σωστά, να το καταγράψουμε και περιγράψουμε, κατά τον ορθότερο τρόπο. Παραδείγματος χάριν, η σχέση του trafficking με την λαθρομετανάστευση. Θα σας πω ποια διαφορά βρίσκω εγώ. Η λαθρομετανάστευση σταματά στα σύνορα. Ένας δυστυχής λαθρομετανάστης ή επιχειρεί το οδοιπορικό του, το οδοιπορικό της δυστυχίας μόνος του, (που είναι σπανιότερη περίπτωση για να φτάσει στην χώρα του προορισμού του), όπως την ορίζει ή πληρώνει τον διακινητή και ο διακινητής τον οδηγεί μέσα στην χώρα, ας πούμε στην Ελλάδα. Εκεί περίπου τελειώνει η διαδικασία του εγκλήματος με το να τον μεταφέρει από μια Ασιατική χώρα, Ευρασιατική χώρα ή Αφρικανική χώρα, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, σαν την Ιταλία κ.ο.κ.

 

Τελειώνει λοιπόν μόλις περάσει τα σύνορα και κάπου τον αφήνει. Η δυστυχία και η ολοκλήρωση του δράματος για το trafficking είναι ότι μετά το πέρασμα των συνόρων έχουμε μια διαμόρφωση δουλικής καταστάσεως, μια slavery condition, η οποία συνεχίζεται. Είναι πολύ πιο άγριο το έγκλημα του trafficking, της διακίνησης προσώπων, θυμάτων, αδυνάτων προσώπων, γυναικών κυρίως και παιδιών, από την απλή λαθρομετανάστευση.

 

Ο Φράνκο Φρατίνι, η Ευρώπη, εμείς γύρω δουλεύουμε προς την κατεύθυνση και την λαθρομετανάστευση να την εξουδετερώσουμε με το να οργανώσουμε συστήματα αμύνης για την Ευρώπη στα απώτερα σύνορα. Λέει ο Φράνκο μια ιδέα που με εμπνέει, την δουλεύουμε με κόπο ως Ευρώπη, για την Αφρική. Για να σταματήσουμε το κύμα από την Αφρική πηγαίνουμε στην γραμμή των πρόσω, ας πούμε στην Λιβύη ή και στις διπλανές χώρες, να οργανώσουμε ένα σύστημα άμυνας με οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη, αλλά κατά κάποιο τρόπο να συνεννοηθούμε και με τις διμερείς συμφωνίες για το πώς θα ανασχεθεί το κύμα από την Αφρική προς την Ευρώπη.

 

Επεκτείνω την σκέψη του κυρίου Φρατίνι στο να μιλήσουμε εμείς που υποφέρουμε από την είσοδο από την γείτονα και φίλη Τουρκία κυμάτων Αφρικανικών και Ασιατικών να μετατεθούμε στα απώτερα σύνορα της Τουρκίας, παρέχοντες βοήθεια εκεί σε ένα σχήμα για ανάσχεση του κύματος. Το ίδιο και στα απώτερα βόρεια σύνορα των Βαλκανίων για να αναχαιτίσουμε εκείνο το κύμα που έρχεται από την Ευρασία.

 

Στην περίπτωση του trafficking έχουμε δουλειά στα σύνορα και ταυτόχρονα και μέσα στη χώρα. Στις χώρες μας.

 

Δύο παρατηρήσεις. Για τις χώρες της Βαλκανικής και πέραν της Βαλκανικής, της κεντροανατολικής Ευρώπης και για τις χώρες που βρίσκονται στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως υποψήφιες, είμαι εξουσιοδοτημένος από την Κυβέρνησή μου να σας δηλώσω ότι ενθαρρύνουμε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των Βαλκανικών χωρών και ειδικότερα της Δυτικής Βαλκανικής. Είμαστε 25, Βουλγαρία-Ρουμανία 27, θέλουμε να έχουμε το μάτι μας και την προσοχή μας σε αυτό το φυσικά ευρωπαϊκό πεδίο που λέγεται Βαλκάνια και Δυτικά Βαλκάνια και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενθαρρύνουμε ουσιαστικά και να βοηθήσουμε, όσο η θέση μας το επιτρέπει, τις χώρες αυτές προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Όμως και στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία εισέρχονται και στην Τουρκία που είναι στην διαδικασία της υποψηφιότητας και στις άλλες χώρες θέλουμε να εκπέμπεται ένα σήμα: ο παράδεισος δεν είναι κάπου αλλού! Ο παράδεισος είναι στις ίδιες τις χώρες και η μετακίνηση τουλάχιστον από τις χώρες του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού πρέπει να μην είναι προς την κατεύθυνση να αδειάσει ο τόπος και κάπου να στριμωχτούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στις ευρωπαϊκές ευκαιρίες, που δεν ξέρω αν είναι και σημαντικές ευκαιρίες επιβίωσης και ευημερίας.

 

Η τελευταία παρατήρησή μου λέει: Θέλουμε εδώ τα ¨φώτα¨ των ειδικών στην άσκηση ΙΛΑΕΙΡΑ, στην πρώτη περίπτωση απαγωγής στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπως έλεγε το εισαγωγικό video, που δεν είναι απλά η πρώτη απαγωγή στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά είναι στα όρια του μύθου και της ιστορίας. Είναι ουσιαστικά η πρώτη, με δραματικές επιπτώσεις, πόλεμος και θάνατοι από την απαγωγή. Μας υπενθυμίζει δηλαδή όχι την απαγωγή και το trafficking στην αυγή της ιστορίας, αλλά μας υπενθυμίζει και μας υπογραμμίζει η περίπτωση της ΙΛΑΕΙΡΑ, τις δραματικές επιπτώσεις από το trafficking.

 

Αφού σας ευχαριστήσω καταλήγω με αυτό που περιέγραφε ο Ηρόδοτος, (εδώ είμαστε στην Ελλάδα, θα μας επιτρέψετε να μιλάμε για τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, για τα ρωμαϊκά αργότερα). Να πούμε λοιπόν, ότι ο Ηρόδοτος περιγράφοντας το πνεύμα αντίστασης κατά τους Μηδικούς Πολέμους, αυτό που συμπυκνώθηκε στο «Μολών Λαβέ», «come and get it» που είπε ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες, περιγράφοντας το πνεύμα αντίστασης έλεγε και αυτό το προσαρμόζω σε εμάς: «Εάν νικήσουμε τον πόλεμο θα έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε τη ζωή μας. Εάν ηττηθούμε στον πόλεμο η ζωή μας δεν θα έχει κανένα νόημα, γιατί θα είναι ζωή χωρίς ελευθερία, δουλική δηλαδή και χωρίς προοπτική ευημερίας».

 

Η προσαρμογή στο σήμερα και στο ΙΛΑΕΙΡΑ, αγαπητοί μου φίλοι, λέει απλά, πρέπει να νικήσουμε στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος, πρέπει να νικήσουμε πάση δυνάμει στην υπόθεση του trafficking. Το θύμα, η ανάγκη, ο πόνος στη διάρκεια, είναι για εμάς, έτσι προτείνω στη συνεδρίασή μας και στην άσκηση, να είναι μια απίθανη πρόκληση που ο πολιτισμένος κόσμος από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρώπη και το Συνέδριό μας σε αυτή την άσκηση πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».

 

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franco Frattini δήλωσε:

 

«Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι, κύριοι Υπουργοί, αγαπητέ φίλε κύριε Βύρωνα Πολύδωρα. Είχα προετοιμάσει μια ομιλία αλλά έχοντας ακούσει τις πρώτες παρατηρήσεις του φίλου μου κύριου Βύρωνα, θα προτιμούσα να σας δώσω κάποιες προσωπικές σκέψεις. Να μοιραστώ μαζί μας κάποιες προσωπικές σκέψεις σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η εμπορία ανθρώπων και πως μπορούμε να αντιδράσουμε.

 

Καταρχάς βρίσκομαι εδώ σήμερα για να συγχαρώ εγκάρδια τις ελληνικές αρχές και εσένα Βύρωνα, όπως και την Ελληνική Αστυνομία που ηγείστε αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, η οποία στόχο έχει να ενδυναμώσει την περιφερειακή συνεργασία και να προωθήσει τις επιχειρησιακές δράσεις. Δεν είναι απλώς μια συνάντηση, ένα συνέδριο.

 

Το σχέδιο ΙΛΑΕΙΡΑ χαιρετίζεται ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διότι είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς είναι δυνατόν να φέρουμε μαζί, να συγκεντρώσουμε τόσες πολλές χώρες κάτω από μια κοινή στρατηγική, έναν κοινό στόχο.

 

Βύρωνα, είπες πολύ σωστά ότι η εμπορία ανθρώπων είναι μια σύγχρονη μορφή σκλαβιάς. Δεν είναι μόνο ένα τεράστιο έγκλημα, είναι ένα απεχθές έγκλημα το οποίο αφορά την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Και δεν είναι μόνο μια επιχείρηση, κερδοφόρος επιχείρηση για τα δίκτυα που ασχολούνται με αυτή. Είναι ίσως η πιο κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην Ευρώπη, των δικαιωμάτων και των αξιών που καταγράφονται και κατοχυρώνονται στον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

Δικαιώματα και αξίες τις οποίες όλοι συμμερίζομαστε. Για αυτό και πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή προς αυτή τη μορφή προς την εμπορία ανθρώπων. Πρόκειται για μια ηθική υποχρέωση. Και θα πρέπει να εξαλείψουμε και τις βαθύτερες ρίζες της εμπορίας.

 

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάθε χρόνο, περίπου 1.000.000 παιδιά και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, γίνονται θύματα της εμπορίας. Και κυρίως με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση. Για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε κυρίως την διεθνή συνεργασία. Και για αυτό το λόγο η περιφερειακή συνεργασία, η συνεργασία σε αυτήν εδώ την περιοχή, την περιοχή δηλαδή της νοτιοανατολική Ευρώπης είναι πάρα πολύ σημαντική.
 

Το σχέδιο αυτό έχει ακριβώς στόχο να βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία, να προωθήσει την ανταλλαγή των πληροφοριών και να προωθήσει επίσης τις κοινές ενέργειες.

 

Ποια είναι τώρα η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Έχουμε 3 πυλώνες και οι πυλώνες αυτοί προσδιορίζονται επακριβώς στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης το οποίο αποφασίστηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών πριν από ένα χρόνο.

 

Σήμερα εφαρμόζουμε αυτό το σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την πρόληψη. Ο δεύτερος αφορά την προστασία των θυμάτων της εμπορίας και ο τρίτος πυλώνας αφορά την αποτελεσματική τιμωρία των διακινητών.

 

Τί έχουμε να πούμε για την πρόληψη. Για να μπορέσουμε να έχουμε πρόληψη της εμπορίας χρειαζόμαστε κατά κύριο λόγο, περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών. Και μάλιστα χρειαζόμαστε αξιόπιστα στοιχεία. Τα στοιχεία και οι αριθμοί αποτελούν προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει την εμπορία τόσο στις χώρες προορισμού όσο και στις χώρες διέλευσης και στις χώρες προέλευσης.

 

Και η περιφέρεια αυτή, η περιοχή δηλαδή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί τόσο χώρο προορισμού, όσο και χώρα διέλευσης και χώρα προέλευσης. Χρειαζόμαστε βεβαίως και πέραν της περιοχής αυτής, πέρα των Βαλκανίων ενέργειες. 

 

Θα θυμάστε ίσως οι περισσότεροι, ότι πριν από μερικές εβδομάδες συναντηθήκαμε στα Τίρανα της Αλβανίας και εκεί είχα την ευκαιρία να απευθυνθώ σε όλους τους Υπουργούς Εσωτερικών των χωρών των Βαλκανίων. Και εκεί επαναλάβαμε την δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων.

 

Είναι λοιπόν, πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που λαμβάνεται από τις ελληνικές αρχές, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης διότι πρόκειται για δυνατότητες που έχουμε τώρα να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής Θάλασσας, σε μια περιοχή η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του φρικτού φαινομένου.

 

Ωστόσο, για τη συνεργασία χρειάζεται επίσης και επικοινωνία. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το φρικτό αυτό φαινόμενο το οποίο πλήττει χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο. 

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να βελτιώσουμε την ευαισθητοποίηση, να ενδυναμώσουμε αν θέλετε την ευαισθητοποίηση στις χώρες προέλευσης. Διότι γνωρίζουμε δυστυχώς πόσο θλιβερή είναι η τύχη τόσων κοριτσιών στους δρόμους της Ρώμης, του Παρισιού, του Λονδίνου. Τα βλέπουμε να υποφέρουν στους δρόμους. Όμως, πιστεύω ότι και σε πολλές χώρες προέλευσης, οι οικογένειες δεν γνωρίζουν.

 

Πολύ συχνά, οι οικογένειες ¨προσφέρουν¨ τα παιδιά τους, τα κορίτσια τους διότι είναι παγιδευμένες. Παγιδεύονται από τους διακινητές οι οποίοι δήθεν προσφέρουν μια νόμιμη θέση εργασίας στα παιδιά αυτά, στα κορίτσια αυτά. 

 

Πολύ καλά γνωρίζουμε ποια είναι εντέλει η μοίρα των νεαρών κοριτσιών και των γυναικών που αποτελούν θύματα της εμπορίας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της επικοινωνίας. Και θα πρέπει να εμπλακούν όλες οι χώρες προέλευσης σε αυτή την διαδικασία έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν, να μου επιτρέπετε να πούμε, να έχουμε μια βαθύτερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά την πραγματική κατάσταση έτσι όπως έχει στις χώρες προορισμού.

 

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προστατεύσουμε τα θύματα. Όπως είπα, στην Ευρώπη, αν μου επιτρέπεται να το πω αυτό, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητες προώθησης της κοινωνικής ένταξης των θυμάτων. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατόν να ξεφεύγουν τα θύματα από τους διακινητές.

 

Θα πρέπει να βοηθούμε τα θύματα να συνεργάζονται με τις αρχές, να συνεργάζονται με την Αστυνομία προκειμένου να μπορούμε να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα αυτά και να τιμωρήσουμε τους ενόχους.

 

Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να προσφέρουμε κάτι. Θα πρέπει να προσφέρουμε μια καλύτερη προοπτική για την ζωή των θυμάτων αυτών. Διαφορετικά, δεν θα είναι δυνατόν να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο μεταξύ των θυμάτων και των διακινητών. Και πρέπει να το καταφέρουμε αυτό. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα θύματα να ξεφύγουν από αυτό τον κλοιό.

 

Πώς θα γίνει αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει δυνατότητες. Δυνατότητες όπως εκπαίδευση, προγράμματα εκπαιδευτικά. Προγράμματα κοινωνικής ένταξης. Και θα ήθελα να τονίσω το σημείο αυτό. Σας παρακαλώ, κάνω έκκληση σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταφέρετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα την ευρωπαϊκή οδηγία με την οποία θα μπορεί να δίνεται άδεια παραμονής στα θύματα εμπορίας ανθρώπων.

 

Διότι εάν τα θύματα μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής, τότε θα ενθαρρύνονται να συνεργαστούν. Θα ενθαρρύνονται να δεχτούν να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης στη φιλοξενούσα χώρα. Προσέξτε, εάν αποστείλουμε τα θύματα πίσω στις οικογένειες οι οποίες είχαν πωλήσει τα κορίτσια αυτά στους διακινητές, τότε δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος στον φαύλο αυτό κύκλο.

 

Θα πρέπει να τους προσφέρουμε καλύτερες δυνατότητες να ξεφύγουν από την φτώχεια, από την απογοήτευση. Και δεν μιλώ για τα θύματα που έρχονται από την Ανατολή αλλά μιλώ και για τα θύματα που έρχονται από το Νότο, από τις φτωχές χώρες της Αφρικής τα οποία ζουν σε συνθήκες αθλιότητας.

 

Τώρα, τί γίνεται με την δίωξη και την τιμωρία. Καταρχάς θα πρέπει να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των διωκτικών υπηρεσιών. Και για αυτό το λόγο και πάλι το σχέδιο αυτό θεωρώ ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο, διότι στόχο έχει να βελτιώσει την επιχειρησιακή συνεργασία. Όχι μόνο τις συζητήσεις, τις προτάσεις. 

 

Ο κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι να μεταφράσουμε τις προτάσεις μας σε κοινές δράσεις. Και να έχουμε συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών. Για να την έχουμε αυτή την συνεργασία χρειαζόμαστε καλύτερη συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών αρχών. Γνωρίζετε ότι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια υπάρχει δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας μέσω προγραμμάτων και σχεδίων σαν αυτό. Αλλά και μέσω των ευρωπαϊκών αρχών και οργανισμών όπως είναι η EUROPOL, η EUROJUST. Επίσης, υπάρχει και ίση δυνατότητα συνεργασίας με την INTERPOL που είναι εξίσου σημαντική.

 

Θα γνωρίζετε Βύρωνα, ότι μόλις πριν 2 μέρες στο Συμβούλιο Υπουργών αποφασίσαμε να δοθεί περισσότερη υποστήριξη στο SECI, ένα πολύ σημαντικό κέντρο περιφερειακό. Και μετά την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα έχουμε και μια περαιτέρω δυνατότητα να συγκεντρώσουμε αν θέλετε τους πόρους μας για να βελτιώσουμε την περιφερειακή μας συνεργασία.

 

Και θα επαναλάβω, μια συνεργασία η οποία θα εκτείνεται από την Μαύρη Θάλασσα ως την Αδριατική Θάλασσα και την Μεσόγειο. Έχουμε δηλαδή τρία θαλάσσια σύνορα. 

 

Δίωξη και τιμωρία σημαίνει επίσης, όπως είπα, να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά το νομικό ορισμό των κατηγοριών. Εγώ είμαι δικαστής εξ επαγγέλματος και θέλω να κάνω έκκληση σε όλους τους δικαστές και εισαγγελείς. Δυστυχώς οι κατηγορίες είναι πολύ αδύναμες και περιορίζονται στην εκμετάλλευση της πορνείας. Αλλά δεν πρόκειται για μια τέτοια απλή μορφή εκμετάλλευσης της πορνείας. Έχουμε να κάνουμε με σκλαβιά. 

 

Δεν μπορεί λοιπόν να δίνεται μια ισχνή ποινή, διότι τότε δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο του φόβου που περικλείει τα θύματα. Θα πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνουμε τις δικαστικές αρχές να είναι πιο σκληρές προς τους διακινητές προκειμένου να μπορέσουμε να εξαλείψουμε και να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα που δρουν ανά την Ευρώπη και ανά τον κόσμο.

 

Ένα τελευταίο σημείο. Η Ευρώπη θα βοηθήσει όλους, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες όπως είναι η ελληνική πρωτοβουλία. Οι γειτονικές μας χώρες όπως οι χώρες των λοιπών Βαλκανίων εμπλέκονται πλήρως στην συνεργασία που στόχο έχει να βελτιώσει τις κοινές μας δράσεις.

 

’Αλλες γειτονικές χώρες είναι επίσης σημαντικοί διεθνείς εταίροι, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, η Ουκρανία. Ενδιαφέρονται για το θέμα και συνεργάζονται με την Ευρώπη, συνεργάζονται μαζί μας. 

 

Θα ήθελα να ολοκληρώσω την ομιλία μου αυτή, ευχαριστώντας εσένα προσωπικά Βύρωνα όπως επίσης και την Ελληνική Αστυνομία. Πιστεύω πως θα είναι δυνατόν στους επόμενους μήνες να κάνουμε μια καταγραφή ίσως εδώ στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλες της προόδου που θα έχει επιτευχθεί χάρη στην εφαρμογή αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.

 

Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να χάσουμε την ορμή μας, την δυναμικότητά μας. Θα πρέπει να κάνουμε αυτή την πρωτοβουλία μαζί, να την εφαρμόσουμε. Να δώσουμε τη δυνατότητα τέτοιες πρωτοβουλίες να αποτελούν ένα πρότυπο για περαιτέρω πρωτοβουλίες. Ευχαριστώ.».

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στη δευτερολογία του τόνισε:

 

«Δεν μπορώ να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου όταν ακούω τον κύριο Φρατίνι να ομιλεί, για αυτό και θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.

 

Μας εμπνέει και αυτό το είδατε, το ίδιο συμβαίνει και στο Σώμα των Υπουργών όταν συνέρχεται. Έχει έναν τρόπο να μας υπενθυμίζει ποιά είναι τα ιδανικά του πολιτισμού μας και κατά δεύτερον να ορίζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σαφείς γραμμές.

 

Τρίτον, να μας προσδιορίζει ποιες είναι οι πολιτικές εφαρμογής των πολιτικών μας.

 

Ένα ακόμα σχόλιο. Νομίζω ότι κατανοείτε ότι αυτό το πνεύμα εμπνέει πραγματικά, το πνεύμα συνεργασίας, είναι δική του η πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η τελευταία του πρωτοβουλία είναι η προστασία των παιδιών από την βία μέσω video και να κατατίθενται προτάσεις, αλλά και ενέργειες προκειμένου να επιλύονται υπάρχοντα προβλήματα. Όπως επίσης να υπάρχει πρόληψη των σύγχρονων απειλών.

 

Αυτός λοιπόν είναι ο κύριος Φράνκο Φρατίνι και μπορούμε να αισθανόμαστε ήσυχοι και ασφαλείς όταν εργαζόμαστε κάτω από την καθοδήγησή του. Ευχαριστώ πολύ.

 

Θα πρέπει να αναφέρω στο κοινό ότι έχουμε την τιμή να έχουμε τρεις Υπουργούς μαζί μας. Έχουμε τον Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Παυλόπουλο, την κυρία Γιαννάκου, Υπουργό Παιδείας, όπως επίσης και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κύριο Αναστάσιο Παπαληγούρα.

 

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι έχουμε την τιμή να έχουμε την παρουσία εδώ Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, όπως επίσης έχουμε και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου μας, τον κύριο Ρωμύλο Κεδίκογλου. Θα πρέπει να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και νομίζω ότι θα πρέπει ο κύριος Παυλόπουλος να πάρει τον λόγο για να μας παρουσιάσει τις σκέψεις του. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος σίγουρα έχει πολύ ώριμες σκέψεις πάνω στο θέμα.

 

Παρακαλώ, ο κύριος Παυλόπουλος».

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών,Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του επεσήμανε:

 

«[…] Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ο.Η.Ε. για την κατάσταση του πληθυσμού της Γης, διακινούνται παράνομα 600.000-800.000 άνθρωποι κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και κορίτσια. Τα δε κέρδη των σύγχρονων δουλεμπόρων υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 32 δις δολάρια το χρόνο! […]

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης συμμετέχει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στο Εθνικό αυτό Σχέδιο, με δράσεις που αφορούν ιδίως: 

  • Την προστασία των θυμάτων.
  • Τη δημιουργία ξενώνων-καταφυγίων, όπου παρέχεται στα θύματα ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και νομική αρωγή. […]
  • Τον εθελούσιο επαναπατρισμό, με χρηματοδότηση προγραμμάτων επανένταξης. […]
  • Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.  

[…] Η Ελλάδα, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που της προσφέρει η στρατηγική θέση της, αλλά και η εμπειρία που έχει αποκτήσει στα θέματα αυτά, ανέλαβε, με φορέα συντονισμού το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την πρωτοβουλία της ανάπτυξης του ανωτέρω Σχεδίου και σε Διασυνοριακό-Διαπεριφερειακό Επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων οργάνων και φορέων των χωρών της Ν.Α Ευρώπης. Πρόκειται για το Σχέδιο με την κωδική ονομασία «ΙΛΑΕΙΡΑ», σκοπός του οποίου είναι η ουσιαστική, οργανωμένη και αποτελεσματική ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων στην καταπολέμηση του trafficking φορέων, μέσω κοινών επιχειρήσεων υπερεθνικής εμβέλειας. […]».

 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας τόνισε τα εξής:

 

«Το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων έχει προσλάβει διαστάσεις παγκόσμιας κοινωνικής μάστιγας. Τα τελευταία χρόνια, πράγματι, παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, μια ανησυχητική αύξηση της μορφής αυτής της εγκληματικότητας, γεγονός που θέτει κάθε έννομη τάξη, κάθε σύγχρονη κοινωνία μπροστά στην ανάγκη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά, αμείλικτα το δουλεμπόριο των Μοντέρνων Καιρών μας, στο όνομα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή δουλείας που καταλύει την αξιοπρέπεια και ακυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα. […]

 

Η ελληνική Πολιτεία δεν κλείνει τα μάτια της μπροστά σε αυτό το κατ΄ εξακολούθηση δράμα του σύγχρονου κόσμου, το οποίο έχει πολύ συχνά ως θύματα ανυπεράσπιστα παιδιά. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2004, ανέλαβε την πρωτοβουλία και προώθησε μια συντονισμένη πολιτική, στην οποία εμπλέκονται και συνεργάζονται όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης), καθώς και η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

 

[…] Συστάθηκε και λειτουργεί προς τούτο Ειδική Επιτροπή, σε υψηλό επίπεδο, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με μέλη τους Γενικούς Γραμματείς των προαναφερθέντων συναρμοδίων Υπουργείων. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής παρουσιάστηκε σε ειδικό Φόρουμ στις 13/11/2006. Ακόμη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ώστε η Πολιτεία να έχει αμοιβαία ενημέρωση και συνεχή διάλογο με τους πολίτες και τους αρμοδίους φορείς.

 

[…] Με αυτήν την Απόφαση-Πλαίσιο αναγνωρίζονται τα βασικά δικαιώματα των θυμάτων: η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη (με κύρια έκφραση τη λήψη πληροφοριών), η υποστήριξη, προστασία και αποζημίωσή τους (συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών δαπανών). Καθιερώνεται εξάλλου, ο θεσμός της ποινικής μεσολάβησης (ποινικής συνδιαλλαγής), τον οποίο οφείλουν τα κράτη-μέλη να ρυθμίσουν και να προωθήσουν κατά την εφαρμογή της Απόφασης-Πλαίσιο.

 

[…] Δεν εφησυχάζουμε και δεν θα εφησυχάσουμε. Η αποκρουστική αυτή μορφή της εμπορευματοποίησης του ανθρώπου από τον άνθρωπο, μας ανησυχεί, μας ντροπιάζει, μας εξοργίζει! Η ελληνική Πολιτεία έχει κηρύξει πόλεμο στο trafficking. Με τη συνδρομή και τη συμπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας, μπορούμε να τον κερδίσουμε!».

 

Η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου απηύθυνε χαιρετισμό και δήλωσε ότι το θέμα του trafficking αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την αντιμετώπισή του σε επίπεδο Εθνικό και διασυνοριακό.

 

Τόνισε ακόμη ότι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ατόμων θα συντελέσει ώστε όλες οι Κοινωνίες να έχουν την ωριμότητα αποδοκιμασίας του φαινομένου και παροχής υποστήριξης στα θύματα της διακίνησης αυτής.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 07/12/2006

Τελευταίες Αναρτήσεις