Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2006Δελτία Τύπου Μάρτιος 200628-03-2006: Εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στο 5ο Συνέδριο EXPOSEC 2006 και Έκθεση για θέματα Ασφάλειας(Πολεμικό Μουσείο Αθηνών,...

28-03-2006: Εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στο 5ο Συνέδριο EXPOSEC 2006 και Έκθεση για θέματα Ασφάλειας(Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, 28-29/3/2006)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 28/3/2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας κήρυξε την έναρξη του 5ου Συνεδρίου EXPOSEC 2006 και Έκθεση για θέματα Ασφάλειας, που ξεκίνησε σήμερα στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και ολοκληρώνεται αύριο. Στο συνέδριο παρέστη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Η ExpoSec είναι μια πρωτοποριακή και πολυεπίπεδη εκδήλωση που ασχολείται με όλα τα καίρια ζητήματα ασφάλειας όπως η Οδική Ασφάλεια, η Προστασία της Ανθρώπινης Ζωής και Περιουσίας, η Πολιτική Προστασία, η Ασφάλεια Αερομεταφορών και Αεροδρομίων, η Ασφάλεια των Λιμανιών, η Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, η Ασφάλεια των Τηλεπικοινωνιών και των Τραπεζικών Συναλλαγών, η Διαχείριση Κρίσεων.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως αναφέρθηκε σε τρία επίπεδα παροχής Ασφάλειας, τα οποία σχετίζονται με:

  • Την εγκληματικότητα
  • Τις κοινωνικές αποστολές της  Αστυνομίας (Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικό Τμήμα) 
  • Τις ασύμμετρες απειλές.

Επιπλέον, αναφερόμενος στους παροχείς τεχνολογίας επισήμανε ότι στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των προϊόντων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το ισοζύγιο (ανάμεσα στο κόστος και το όφελος) και τη διαφάνεια.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Υπουργός ανέφερε:

«πρώτα-πρώτα να προβάλω μία διαμαρτυρία προς τον κύριο Τσομώκο να αφαιρέσει το σχεδόν από το αδιάκοπα και να μείνει μόνο το αδιάκοπα, δηλαδή αδιάκοπα εκλεγόμενος από το 1981 μέχρι σήμερα. Δεύτερον να συγχαρώ τον κύριο Τσομώκο και την EXPOSEC δηλαδή έκθεση  ασφάλειας για την θαυμάσια πρωτοβουλία να οργανώσει αυτό το διήμερο της ανάλυσης, της συζήτησης, του διαλόγου και της αναζήτησης και μάλιστα, λαμβάνει χώρα η EXPOSEC για πολλοστή φορά και είναι ένας ανοιχτός διάλογος πάνω σε ένα ευαίσθητο θέμα. Εγώ από την σκοπιά μου δηλαδή του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως της Κυβέρνησης, της Ελληνικής Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή χαιρετίζω αυτή την εκδήλωση και παραθέτω, έχω την τιμή να παραθέσω, στην κρίση σας μερικές σκέψεις για το νόημα, όπως εγώ το αναγιγνώσκω, αυτής της εκδηλώσεως.

Είναι διάλογος όπως προείπα υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας. Θέλουμε να εννοήσουμε ότι ο αγώνας για την ασφάλεια, την ειρήνη και το πλαίσιο δημιουργικότητας των πολιτών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά και απανταχού της γης είναι ένας αγώνας ιεραποστολικού χαρακτήρα τον οποίο αναλαμβάνουνε οι δυνάμεις ασφαλείας. Αυτή η υπόθεση του σταυρού της δημοκρατίας  δηλαδή να έχουμε ως φροντίδα και κορωνίδα τις ατομικές ελευθερίες και από την άλλη μέσα, τεχνογνωσία και ανθρώπους για την κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων και του πλαισίου ελευθερίας, είναι νομίζω η σύγχρονη πρόκληση για το πώς διασφαλίζεται η δημοκρατία, η έννομη τάξη και οι συνθήκες ασφάλειας σε μια κοινωνία.
 
Τρία είναι τα πεδία στα οποία η σύγχρονη Αστυνομία ή οι γραμμές αμύνης υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας αναπτύσσονται. Ένα είναι το παλαιό σχήμα, ως πεδίο δράσεως μιλάω, του κλέφτη και αστυνόμου ότι δηλαδή η εγκληματικότητα όπως έρχεται από τα βάθη των αιώνων βρίσκει τις καινούριες παραλλαγές της και συνεπώς εξελλίσεται περιμένοντας τη σύγκρουση και τη συγκρουσιακή άμυνα με μας που θέλουμε να κρατήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο ζωντανό, δηλαδή αντί να παλεύουν όλοι οι πολίτες με αυτοάμυνα ορίζουν τις δυνάμεις ασφάλειας και τάξεως να κάνουν το καθήκον της προάσπισης των ελευθεριών της ζωής, της τιμής, της περιουσίας και οι πολίτες να αναπτύσσονται ελεύθεροι στα δημιουργικά τους έργα. Αυτό είναι το ένα επίπεδο του κλέφτη και αστυνόμου από την βαριά εγκληματικότητα μέχρι την παραβατικότητα, γνωστό, παλεύεται.
 
Το δεύτερο πεδίο δράσεως είναι οι δράσεις των κοινωνικών, θα έλεγα, αποστολών της Αστυνομίας. Κοινωνικές αποστολές της Αστυνομίας, το πώς θα λειτουργήσει το Αστυνομικό Τμήμα, πώς θα υποδεχτείς τον πολίτη μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα για μια, παραδείγματος χάριν, βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, για μια άλλη καταγγελία ή υπόθεσή του, πως ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα θα έχεις  κρατητήρια για την προσωρινή προσωρινότατη κράτηση πριν πάει στην ανάκριση, το Αστυνομικό Τμήμα και η ευρυθμία του.
 
Το δεύτερο η τροχαία, αυτές είναι κοινωνικές δράσεις, παρεμβάσεις της Αστυνομίας της σύγχρονης και της παντοτινής, εκεί ένα ολόκληρο δυναμικό της Αστυνομίας εκτίθεται προκειμένου να παρασταθεί, να συμπαρασταθεί στον αυτοκινητιστή, στον άνθρωπο που οδηγεί το αυτοκίνητο στο δρόμο ή για την αυτονομία της κυκλοφορίας πεζών, οχημάτων, βαρέων οχημάτων, ποικίλων οχημάτων  με τους κανόνες της ασφαλούς οδήγησης. Είναι πάλι η εικόνα της κοινωνικής παράστασης, συμπαράστασης της Αστυνομίας προς την κοινωνία και τον πολίτη. Στην ίδια ενότητα θα δούμε και τις πεζές περιπολίες, πάλι στη υπηρεσία της κοινωνίας και του πολίτη και σύγχρονα συστήματα εμφανούς αστυνόμευσης όπως παραδείγματος χάριν η μοτοσικλέτα και το περιπολικό ή στην ίδια κατηγορία της κοινωνικής προσφοράς και ετοιμότητας προς αστυνόμευση   το 100 που λέμε δηλαδή η `Aμεσoς Δράσις και οι συναφείς δραστηριότητες της Αστυνομίας.
 
Το τρίτο πεδίο είναι το πιο ευαίσθητο και το πιο σκληρό και το πιο σύγχρονο. Είναι το πεδίο των ασύμμετρων απειλών. Η πολιτισμένη ανθρωπότητα, μάλλον η ανθρωπότητα όλη, ζει μια περίοδο με σοβαρούς κινδύνους οι οποίοι αναπτύσσονται, εκσυγχρονίζονται, προσλαμβάνουν επιστημονικές υποστηρίξεις και γίνονται πραγματική απειλή για τη δημοκρατία και την παγκόσμια έννομη τάξη.
 
Η υπόθεση των ασύμμετρων απειλών έχει τους υπότιτλους τρομοκρατία και αυτό που λέμε trafficking, δηλαδή διακίνηση παράνομη όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οντοτήτων, από τα μέλη σώματος για τον κακό και ειδεχθή αυτό σκοπό των οργάνων και μελών σώματος και φυσικά την παραδοσιακή εκμετάλλευση και την διακίνηση γυναικών. Αυτό είναι δυστυχώς κατά τη δική μου ανάγνωση αυτό το τρίτο κεφάλαιο των ασύμμετρων απειλών έτσι όπως ορίζεται επιστημονικά, αστυνομικά και διεθνώς, απαιτεί, προϋποθέτει την διακρατική συνεργασία και προϋποθέτει τους σύγχρονους αμυντικούς από πλευράς εξοπλισμού μηχανισμούς. Δεν παλεύεται αυτό το τρίτο κεφάλαιο των ασύμμετρων απειλών με τα παραδοσιακά μέτρα, αυτά είναι αστυνομικά πορίσματα από όλες τις υπηρεσίες του κόσμου και από όλες τις Αστυνομίες του κόσμου.
 
 Σε αυτό το σημείο η EXPOSEC όπως την επιθεώρησα μέσα από τα καταστήματα εκθέσεως, εδώ στην είσοδο της αίθουσας του Πολεμικού Μουσείου, τα θεωρούμε εμείς, αυτά τα καταστήματα και αυτές τις προτάσεις τις ενισχυτικές κυρίως σε μέσα τα θεωρώ ως τα πίσω από τις γραμμές εργαστήρια, των δυνάμεων άμυνας κατά του εγκλήματος. Τα εργαστήρια και εργοστάσια πίσω από τις γραμμές των αστυνομιών που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Σ΄αυτή την υπόθεση του εργαστηρίου-συμβούλου, εργαστηρίου-σχεδιαστηρίου και εργαστηρίου-εργοστασίου εμείς εννοούμε μια γραμμή συνεργασίας να επικρατεί. Μια γραμμή συνεργασίας η οποία θα ενισχύει τις δυνάμεις, τις δυνάμεις της Αστυνομίας προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας. Εννοείται ότι οι μορφές συνεργασίας μιας δημοκρατικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης μας με αυτά τα εργαστήρια που προτείνουν μέσα κυρίως για την οργάνωση, την καλύτερη οργάνωση της άμυνας για την ασφάλεια πρέπει να περνούν υπό τρεις  προϋποθέσεις για οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση κατά τη δική μου άποψη. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, δεν έρχεται καμία εταιρεία να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της  και τα μέσα της ερήμην του δημοσίου συμφέροντος, του εθνικού συμφέροντος στην περίπτωση μας.
 
Δεύτερον η σχέση προτεινομένου μέσου και κόστους δηλαδή πρέπει να εξετάσουμε στην συναφή αγορά τους καλύτερους όρους, το ισοζύγιο αποτελεσματικότητας  του εργαλείου και κόστους.
 
Και τρίτον τα πάντα υπό διαφάνεια, υπό την συνθήκη της διαφάνειας. Με αυτές τις προϋποθέσεις νομίζω ότι η συνεργασία μιας κρατικής οντότητας όπως την προκειμένη περίπτωση της εθνικής κυβέρνησης και των εταιρειών δηλαδή των καταστημάτων που εκθέτουν εδώ στην EXPOSEC και υπάρχουν και ευημερούν και τα χαρακτηρίσαμε  εργαστήρια πίσω από τις γραμμές των πρόσω για την άμυνα, με αυτές τις τρεις προϋποθέσεις που σημαίνει δηλαδή  επαναλαμβάνω, η πρώτη προϋπόθεση είναι η γραμμή της συνεργασίας με τις προτάσεις τις καλύτερες, η δεύτερη γραμμή σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας και η τρίτη, [πρώτη με το εθνικό συμφέρον], και η τρίτη οι όροι διαφάνειας. Έτσι συνομιλούμε, έτσι συντάσσουμε τις δυνάμεις μας  και με την διακρατική συνεργασία που η Ελληνική Αστυνομία την αναπτύσσει με πολλή σοβαρή επιμέλεια, την διακρατική συνεννόηση και συνεργασία γιατί το έγκλημα δεν έχει σύνορα, ούτε περιορίζεται μέσα σε τίποτα κάθετους άξονες συνόρων, αέρος και αποτροπής εγκληματικότητας αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε κυρίως το ζήτημα των ασύμμετρων απειλών σαν να είναι δίπλα μας ο εχθρός, πίσω μας, στο μαξιλάρι μας.

Στόχος μας η αξιοποίηση όλων των προϊόντων της διακρατικής συνεργασίας, η αξιοποίηση των προϊόντων της επιστήμης και του εργαστηρίου που είπαμε για την τεχνολογία και της ανταλλαγής απόψεων για την τεχνογνωσία και να ανανεώνουμε τον όρκο  μας ότι είμαστε εδώ ως Αστυνομία, ως Πολιτεία, ως Κυβέρνηση κύριοι συνάδελφοι βουλευτές και κύριε Σόμπολε για την οργάνωση της άμυνας κατά του εγκλήματος μέσα σε όρους δημοκρατικής νομιμότητας αυτό που λέω εύνομης δημοκρατίας. Είναι στόχος στον οποίο εμμένουμε και επί του οποίου θα επιτύχουμε. Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη της EXPOSEC του 2006 και ελπίζω να έχουμε καλά από την ανταλλαγή των γνωμών και των απόψεων, καλά επιστημονικά και πολιτικά συμπεράσματα για το καλό της Δημοκρατίας μας. Σας ευχαριστώ.».

   
     

Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                                        Fax  :  210 6929764
                                                            e-mail  : 
elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις