Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Κυρία Πρόεδρε, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να αρχίσω από μία γλωσσολογική παρατήρηση ή παρατήρηση γραμματικής ή συντακτικού. Κακώς αναλίσκεσθε στην ειρωνεία και στο ευφυολόγημα. Η συζήτηση και το αντικείμενο της συζητήσεως μας υποχρεώνουν όλους, εμένα τουλάχιστον με υποχρεώνει, να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα.
Λέει το ευφυολόγημα του κυρίου Βλάτη, «πετάνε τα κουνέλια;» Προφανώς παίζει με το συντακτικό.
Ομιλίες εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Σας λέω εγώ
Με συγχωρείτε, προσέξτε το. Δεν είναι
Αυτό σας στηλιτεύω εγώ. Δεν είναι του επιπέδου σας. Ειλικρινώς αδικείτε τον εαυτό σας. Υπάρχει κόμμα (εννοεί το σημείο στίξεως) που διακρίνει τα οριζόμενα αντικείμενα ή πράγματα. Και υπάρχει και η μικρή ιστορία, κύριε Κωσταντάρα, της διατάξεως.
Αντιγραφή στη δημοτική εγένετο, της παλαιάς διατάξεως, και ήξεραν εκείνοι καλύτερα Ελληνικά από μας, που έλεγε: «κινητά», – το άρθρο 3 του παλαιού νόμου του 54 -, «κινητά: κόνικλοι, το σημείον, δηλαδή κουνέλια, όρνιθες, δηλαδή κότες, νήσσαι, δηλαδή πάπιες, περιστεραί κ.λπ., ομοιογενή πτηνά».
Είναι ταυτόσημη η διάταξη αποδοσμένη στα Νέα Ελληνικά.
Ομιλίες εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Αυτό το επεκαλέσθην για να δείξω την έλλειψη ικανότητας εκτιμήσεως και των γλωσσικών και των εννοιολογικών και των πολιτικών και των πραγματολογικών θεμάτων που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο.
Δεν ωφελείται ούτε η κοινωνία, ούτε η αγροτιά, ούτε η Βουλή, από μια τέτοια στάση. Εγώ ζω με την αγωνία και με τη θέση ευθύνης πώς θα οργανώσουμε αυτό το Σώμα το ταχύτερο δυνατό, και μιλάω από την άποψη της διοικητικής οργάνωσης, έτσι ώστε να σταθούμε δίπλα στον αγρότη. Το ταχύτερο δυνατό. Έτσι ώστε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Μας χρειάζεται ο αγρότης.
Ρωτήστε τον κόσμο της υπαίθρου. Και μάλιστα θέλω να σας προτείνω, μολονότι δεν είμαι σύμβουλος των συμφερόντων σας, να ρωτήσετε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Τι στάση παίρνει στην ύπαιθρο χώρα γι αυτό το νομοσχέδιο και για τους Αγροφύλακες. Μ άλλα λόγια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια της υπαίθρου.
Τώρα, είναι προβληματικό πολιτικά ότι δεν θέλετε να απελευθερωθείτε, να απεγκλωβίσετε την σκέψη σας από τις προκαταλήψεις σας και τις ιδεοληψίες σας. Δηλαδή, κάτι έλεγε το σημειολογικό τετράδιο των εμπειριών σας, δηλαδή κάποια τραύματα και κάποια κόμπλεξ είχατε, με τον κακομοίρη τον δραγάτη και τον κακομοίρη τον αγροφύλακα.
Ελευθερωθείτε απ αυτό. Γιατί η σύγχρονη διοικητική ματιά ζητά, απαιτεί να διδαχθείτε και από τα σφάλματά σας. Η ίδια ιδεοληψία σας διακατείχε όταν ηρωικά πλην πένθιμα, καταργούσατε τον Επιθεωρητή του Σχολείου. Ο συχωρεμένος ο Κουτσόγιωργας επέπιπτε κατά των επιθεωρητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Κάνατε ένα κύκλο πολύ σοβαρών οπισθοδρομήσεων, μέχρις ότου θυμηθείτε την αναγκαιότητα του Επιθεωρητή και εισαγάγατε εσείς τον σχολικό σύμβουλο και ακόμα ταλαιπωρείται η Παιδεία από την έλλειψη αξιολόγησης προσώπων και ικανοτήτων.
Οι ίδιοι είσαστε και δεν διδάσκεστε από τα σφάλματά σας, – εγώ είμαι αρχαίος σ αυτή την αίθουσα και με καλή μνήμη εκείνοι οι οποίοι επιπέσατε εναντίον των Γενικών Διευθυντών και τους κόψατε σε μια βραδιά. Πάλι ο συχωρεμένος ο Κουτσόγιωργας. Και έκανε ένα κύκλο σχεδόν εικοσαετίας η Δημόσια Διοίκηση, με την κατάργηση ενδιαμέσως και των βαθμών, μέχρι να βρει τώρα από τον Προκόπη Παυλόπουλο, έναν ρυθμό αποδόσεως.
Γιατί τόσο πολύ η προκατάληψη να είναι κριτήριο για μια σύγχρονη διοίκηση, για ένα σύγχρονο δημόσιο και πολιτικό βίο;
Σας ζητώ, με κάθε σοβαρότητα, εγκαταλείψτε αυτόν τον δρόμο των προκαταλήψεων, των προλήψεων, των ιδεοληψιών, για άσκηση πολιτικής. Δεν είναι δρόμος.
Εγώ σας λέω, ξεκίνησα χωρίς προκαταλήψεις. Βρήκα απαίτηση της κοινωνίας, και της κοινωνίας και των πολιτών ώριμη απαίτηση, των πολιτών της επαρχίας, της υπαίθρου χώρας. Ο κύριος Μαρκογιαννάκης σημείωσε τη μακρά προεργασία για το πώς παρήχθη αυτό το νομοσχέδιο, νομοτεχνικά.
Εγώ παρέλειψα, αλλά τώρα θα το πω, γιατί δεν αφορά εμένα, περισσότερο αφορά τους συνεργάτες μου. Ελάβαμε εύσημα από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής για την αρτιότητα του νομοσχεδίου και ελάβαμε εύσημα από το κείμενο που έχετε στα χέρια σας της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία απεδέχθη τον κορμό και για την σύλληψη και για την αρχή και για την διάταξη των θεμάτων και των κεφαλαίων.
Είναι τέσσερα μέρη, είναι δεκαπέντε κεφάλαια, τα οποία αφορούν τον ορισμό, τη σύλληψη δηλαδή της αποστολής της ειδικής αυτής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, αφορά τους ορισμούς τους οποίους θα διαχειρισθεί το κείμενο των διατάξεων, αφορά το Αρχηγείο, το προσωπικό, αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού και καταλήγει μαζί με τα οικονομικά και διοικητικά, τις οικονομικές και διοικητικές πρόνοιες, στις μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες πράγματι αφορούν εκείνο το σύνολο των προσώπων που πέτυχαν στον διαγωνισμό του 93 κ.λπ.
Αυτό είναι στη δομή του. Εγώ έχω την αγωνία της διοικητικής ευθύνης, πώς αυτό θα το θέσω στις ράγες της κοινωνικής ευρυθμίας, της υπηρέτησης της υπαίθρου, για να αποδώσει.
Ναι, είναι φιλόδοξο. Ναι, δεν είναι ο Αγροφύλακας ο στατικός. Είναι ο Αγροφύλακας του 2007 και του 2017. Είναι όπως ελέχθη, το μάτι του νόμου. Είναι ο παραστάτης στον αγρότη, ή απλώς κάτοικο της υπαίθρου.
Βάλαμε πολλές αρμοδιότητες. Το παραδέχομαι. Αλλά όλες οι αρμοδιότητες υπαγορεύονται από την ανάγκη της ζωής και συνδυάζονται με τον χαρακτήρα που εννοούμε και απαιτούμε, του επιτηρητή. Επιτηρεί, με τον χαρακτήρα του επόπτη.
Με κατηγορήσατε, με σαρκάσατε, με λοιδορήσατε. Γιατί εγώ μίλησα για την γράνα – γράνα εστί αγωγός ομβρίων υδάτων που είναι αφιερωμένες διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τα όμβρια ύδατα, τα ύδατα του υπερκειμένου, τα οποία οφείλει να τα επιμελείται για άλλως υπέχει ευθύνη αποζημιώσεως για βλάβες που θα υποστεί το υποκείμενο ακίνητο.
Αυτά είναι διατάξεις του Αστικού Νόμου. Και όταν λέω διατάξεις του αστικού νόμου, εκεί είναι και η έννοια της εξουσίας. Κάποιος τη σάρκασε με σχετική ευκολία. Και ζητώ τη νομική σας αλληλεγγύη κύριε Παπαγεωργίου.
Διατάξεις του Αστικού Νόμου. Το Γειτονικό Δίκαιο, το Δίκαιο των Ακινήτων, των εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Θέλετε γλωσσολογικές παρατηρήσεις; Ναι, να μη λένε οι δημοσιογράφοι από τηλεοράσεως, «υψηλή κυριότητα». Δεν είναι ζήτημα για μπόι και για ανάστημα. Είναι αποψιλωμένη κυριότητα από το συνακόλουθό της, της επικαρπίας.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Αλλά πρέπει να μιλάμε σωστά και υπεύθυνα. Και το εξουσία έχει τη θέση του, και οι ορισμοί για το ποιο είναι αγροτικό ακίνητο, ποιο είναι αγροτικό κινητό. Έτσι είναι άρτιο το νομοσχέδιό μας.
Θέλω ειδικώς να σημειώσω, εκεί που με κατηγορήσατε για τη γράνα κ.λπ., όταν ήμουν στη Χάγη και σπούδαζα Διεθνές Δίκαιο, είχα ακούσει δέκα φορές ένα παραδοσιακό μύθο, της Ολλανδίας. Όπου οι άνθρωποι δίδουν καθώς ξέρετε τη μάχη με τα ύδατα και οικονομούν από τα ύδατα έδαφος κ.λπ. Είναι ο χαρακτήρας του Ολλανδού.
Θέλω ειδικώς να σημειώσω, εκεί που με κατηγορήσατε για τη γράνα κ.λπ., όταν ήμουν στη Χάγη και σπούδαζα Διεθνές Δίκαιο, είχα ακούσει δέκα φορές ένα παραδοσιακό μύθο, της Ολλανδίας. Όπου οι άνθρωποι δίδουν καθώς ξέρετε τη μάχη με τα ύδατα και οικονομούν από τα ύδατα έδαφος κ.λπ. Είναι ο χαρακτήρας του Ολλανδού.
Και λέει ο μύθος : Ήταν ένα παιδάκι – και το έχουν φτιάξει σε ένα σημείο και ανδριάντα – και πήγε στο φράγμα. Το πλησίασε το φράγμα και βλέπει ότι από κάπου το φράγμα έσταζε. Και φαινόταν ότι ίδρωνε με νερό. Και βάζει το δάχτυλό του. Το αναζητούν οι γονείς του και βλέπουν ότι το παιδάκι είχε βάλει να σταματήσει το νερό το χέρι του. Και για έναν κρίσιμο χρόνο έσωσε το γκρέμισμα του φράγματος. Έσπευσαν όλοι και έκαναν υποστύλωση και στήριξαν το φράγμα.
Θέλω να σας πω για την αξία της εποπτείας. Σας είπα πολλά παραδείγματα. Οι συνάδελφοί μου και ο κύριος Μπούγας και ο κ. Κιλτίδης και ο κ. Δαβάκης, όλοι όσοι έλαβαν τον λόγο, και ο κ. Φούσας, μίλησαν για πραγματολογικές εικόνες, εμπειρικές, αλλά σοβαρή επαγωγή στο συλλογισμό τον νομικό μας, τον πολιτικό μας, επαγωγικό συλλογισμό.
Μίλησαν από πού γεννάται το νομοσχέδιο. Με καθαρά καρδία. Χωρίς προκαταλήψεις. Και απεδείχθη η αναγκαιότητα του νομοσχεδίου. Για ένα καλύτερο αύριο της ελληνικής υπαίθρου. Δε μπορεί να φτιάξουμε τη ζωή στο σχεδίασμα και να την περιμένουμε ή να την προκαλούμε να προσαρμοστεί η ζωή στο σχεδίασμα. Εμείς πρέπει να τρέξουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να λύσουμε προβλήματα που φέρνει η ζωή. Με τις οικονομικές εξελίξεις, με τις κοινωνικές εξελίξεις και σχέσεις. Ο Μαρξ έλεγε :«οι παραγωγικές σχέσεις γεννούν όλες τις άλλες».
Φύγαμε από το Ησιόδειο άροτρο. Φύγαμε πράγματι απ τη γεωργία της μονοκαλλιέργειας. Πάμε σε άλλες μορφές. Αλλά η ύπαιθρος χώρα και διατηρεί την αξία της και τη σημασία της, με τη μετεξέλιξη των δεδομένων, και είναι για μας όλους, τουλάχιστον για το Κόμμα μας και την Κυβέρνησή μας, είναι, γεννάται η υποχρέωση να υποστηρίξουμε την ύπαιθρο χώρα. Να μην ερημώσει.
Ελέχθη και από τον κ. Βλατή και από άλλους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, ότι να βρούμε όρους ανάπτυξης και έτσι θα κινηθεί το πράγμα. Κανένας ψόγος γι αυτό. Καμία αντίρρηση. Αλλά εγώ σας ζητώ να δείτε και τον Αγροφύλακα, ως όρο ανάπτυξης. Μια ψυχολογική ενθάρρυνση. Ένα πνεύμα, ή ένα αίσθημα ασφαλείας πρόσθετο.
Και θέλω να σας ζητήσω να συμφιλιωθείτε και με την έννοια της συναρμοδιότητας ή της επικουρικής αρμοδιότητας. Δεν είναι όλα δομημένα, προπαντός στη διοίκηση, με αποκλειστικές και κύριες αρμοδιότητες. Δε γίνεται αυτό.
Έτσι λοιπόν σας λέω για παράδειγμα, ναρκωτικά. Ξέρετε πόσοι είναι οι συναρμόδιοι; Στα ναρκωτικά συναρμόδιοι είναι η Αστυνομία, είναι το Λιμενικό, είναι τα Τελωνεία, είναι το Σ.Ο.Δ.Ν., είναι οι συνοριοφύλακες. Είναι όλοι. Γιατί εκεί δεν ηγέρθη καμία ένσταση για τη συναρμοδιότητα έξι, επτά φορέων, για την καταπολέμηση;
Ομιλίες εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ο αντίλογός σας κύριε Κουβέλη μεταθέτει τη συζήτηση. Ναι, αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη να οργανώσω τρόπους, δρόμους, διαδικασίες της συλλειτουργίας αυτής. Πράγματι δεν έχω κανένα δισταγμό να πω ότι οφείλεται αυτό από μας. Το ίδιο και για την φροντίδα, – βλέπω τον κ. Κιλτίδη που είναι στην υπόθεση της της πρόνοιας για τους πάσχοντες, στην περίπτωση των ναρκωτικών.
Εκεί είναι οι εθελοντικές οργανώσεις, είναι το ΟΚΑΝΑ, είναι το Υπουργείο Υγείας, είναι τα Θεραπευτήρια. Έτσι είναι. Γιατί δε συμφιλιώνεστε με την έννοια της συλλειτουργίας και των συναρμοδιοτήτων και στην προκειμένη περίπτωση;
Είπε η κυρία Διαμαντοπούλου : Αποκέντρωση. Αποκέντρωση ισχύει και είναι μια γραμμή σταθερή της κυβερνητικής μας πολιτικής και δεν έχω κανένα δισταγμό να πω ότι είναι γραμμή και των προηγουμένων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αλλά το ένα δεν τέμνεται, δεν συγκρούεται με το άλλο.
Διότι θέλω να σας πω ότι, αποκέντρωση σε σχέση με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαντώ τώρα στην έκθεση της ΚΕΔΚΕ, δεν είναι αντίνομα πράγματα και μη συμβατά. Διότι δε μπορεί κανένας να διαχειριστεί την φύλαξη, το έγκλημα, την παραβατικότητα, ως τοπική υπόθεση. Έχει ενιαία χαρακτηριστικά, ή του ποινικού δικαίου, ή της παραβατικότητας, ή των ορισμών κανονικά του δικαίου.
Έτσι λοιπόν χρειάζεται μια πολιτική κεντρική, γι αυτό υπήχθη, και σοφά, στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, που θα χαράσσει τις οργανωτικές, διοικητικές γραμμές πολιτικής, και θα εφαρμόζει αυτόν τον νόμο.
Ελέχθη ακόμα από τον κ. Κοσμίδη: αφύλαχτη γη υπάρχει; Εκτίθεται για έλλειψη αγροτικής ή περιφερειακής εμπειρίας. Υπάρχει!
Ομιλίες εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Η δομή της επικράτειας η ίδια με πρόπερσι; Ακριβώς επειδή η δομή της επικράτειας έχει πάρει αυτή την εξέλιξη, κατ ανάγκη, – με τους Καποδιστριακούς δήμους, με τα δημοτικά διαμερίσματα ορφανά, τα είπε και ο κ. Κιλτίδης γι αυτό παρίσταται ανάγκη ενός συμπαραστάτη.
Και σας λέω ένα παράδειγμα. Χασισοκαλλιέργεια, φυτεία. Δε βγήκε ο αστυνόμος, και δεν ντρέπομαι να το πω, δεν πηγαίνει στο δάσος. Δε βγήκε ο Δημοτικός υπάλληλος.
Ομιλίες εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Με συγχωρείτε. Εγώ λέω πραγματικότητες. Μάλιστα. Γι αυτό τον διορίζουμε (τον Αγροφύλακα).
Ομιλίες εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Γι αυτό τον διορίζουμε. Μην αρνείστε να δείτε μια κατάσταση. Παρακαλώ. Δεν πάει ο δημοτικός αστυνόμος. Δε πάει κανένας του περιβάλλοντος από το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Ένας επόπτης Αγροφύλακας θα πάει.
Και προσέξτε ποια είναι η ευεργετική λύση. Θα το δει και θα το αναφέρει επισήμως. Και τότε αρχίζουν τα ζόρια και για οποιονδήποτε ήθελε να κάνει στραβά μάτια.
Είναι μια ολόκληρη λειτουργία την οποία ήλπιζα, ειλικρινώς φιλοδοξούσα, ότι θα εννοούσατε και θα αποδεχόσαστε την αρετή και την αξία.
Ομιλίες εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Εγώ πράγματι έβαλα ένα πρόγραμμα σπουδών, σας το λέω, πολυτελές. Γιατί; Εκτός από το ότι πρέπει να έχει γνώση και να μάθει θέματα, – δεν είπα ότι θα γίνει ειδικός και πουθενά δε βγαίνει ότι θα είναι, κύριε Βλατή, διετής η σπουδή. Το αναφέρατε επανειλημμένως. Έχετε πλάνη. Η σπουδή θα είναι διά βίου. Διετής είναι η δοκιμασία ως δόκιμοι αγροφύλακες που θα είναι όπως είναι όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου. Διά βίου (εκπαίδευση).
Ομιλίες εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Όχι, δεν είναι διετής η Σχολή. Δοκιμασία είναι με την έννοια του δοκίμου υπαλλήλου. Αυτή είναι η παρατήρηση που σας λέω.
Παρέμβαση εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Ναι, δεν είναι εκπαίδευση διετής.
Παρέμβαση εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Είναι η διετής δοκιμασία του δημοσίου υπαλλήλου. Εγώ σας λέω, όσον αφορά την εκπαίδευση, θα το δούμε και στο άρθρο, όσον αφορά την εκπαίδευση, η εκπαίδευση θα είναι διά βίου. Και σε όλα τα αντικείμενα, σε μια ανακυκλούμενη περιοδικότητα των σπουδών, θα είναι έτοιμος να δώσει ο Αγροφύλακας περισσότερα εφόδια στον εαυτό του. Από ειδικούς.
Δεν είπα ότι θα γίνει ειδικός περιβαλλοντολόγος. Ούτε ειδικός επιστήμων διδάκτωρ της χημείας τροφίμων. Αλλά όλα αυτά τα αντικείμενα μπορεί με τη κοινή λογική και με τη στοιχειώδη εκπαίδευση να τα επιμεληθεί.
Ακόμη, ο κ. Μανωλάκης μίλησε για τα απομεινάρια της Αγροφυλακής. Ξέρετε τι δηλοί ο μύθος; Ότι η Αγροφυλακή δεν κατηργήθη. Δηλαδή υπήρχε σχολάζουσα, τώρα που μιλάμε. Γι αυτό υπάρχει πρόνοια στο νόμο, να ανακαλέσουμε εφόσον το θελήσουν στην υπηρεσία της Αγροφυλακής όλους εκείνους τους έμπειρους και να φροντίσουμε να δώσουν στο νέο Σώμα και την εμπειρία τους, μαζί με τους νέους.
Δηλαδή, όπως ελέχθη, – δεν θυμάμαι ποιος συνάδελφος το είπε ο σκοπός σας ήταν στην κατάργηση ουσιαστικά να αποκλείσετε τους 1000, 1200, – ο κ. Μπούρας -. Όχι για να καταργήσετε, δεν εννοούσατε τέτοια πράγματα. Κατακυριαρχείστε από το μονοδιάστατο κριτήριο των πελατειακών σχέσεων.
Μια παρατήρηση ενδιαφέρουσα που ελέχθη από τον κ. Φούσα και από άλλους συναδέλφους. Μια εκτίμηση είναι ότι ένα Αγρονομικό Τμήμα σε κάθε Δήμο, σε κάθε Πρωτεύουσα Νομού, δεν επαρκεί. Σας λέω κι εγώ, καλή η παρατήρησή σας, φιλοδοξούμε στην πλήρη ανάπτυξη, να καλύψουμε με Τμήματα ή Σταθμούς όλους τους Δήμους. Στην πλήρη ανάπτυξη.
Θέλω να σημειώσω ακόμη μια παρατήρηση, όσο μπορώ πιο επιθετική. Κάποιος σάρκασε την Αγροφυλακή εν σχέση προς τη Μύκονο.
Ομιλίες εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Με συγχωρείτε. Δεν ξέρω αν είσαστε εσείς .. Δεν πειράζει. Όσο γίνεται πιο επιθετικά θα απαντήσω. Έχω έγγραφο εδώ, πρόσφατο, από την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Κυκλάδων. Νομίζω η Μύκονος είναι στις Κυκλάδες. Δηλαδή ούτε σ αυτό σας μένει περιθώριο για σχετλιαστικές και σκωπτικές παρατηρήσεις.
Διότι λέει, «Η τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Κυκλάδων, συνεδρίασε στις 21/2/2007 και με την υπ αριθμόν 23 απόφασή της, ζητά να γίνει τροποποίηση του άρθρου 9 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Προστασία περιβάλλοντος αγροτικής ασφάλειας και άλλες διατάξεις», και να προστεθεί διάταξη, ούτως ώστε να συσταθεί Διεύθυνση Αγροφυλακής σε επίπεδο Νομού και σταθμοί Αγροφυλακής σε επίπεδο Δήμων, και ειδικά στις Κυκλάδες σε επίπεδο νησιών με έδρα τον μεγαλύτερο Δήμο».
Και ύστερα παραθέτει και μερικές σκέψεις που αιτιολογούν την αναγκαιότητα.
Θέλω να σας πω ένα άλλο ενδεικτικό παράδειγμα, για την συσχέτιση αρχαιολογίας, κτηνοτροφίας, ζημιών. Έχω εδώ αλληλογραφία από τους αρμόδιους αρχαιολόγους της περιοχής, της Εφορείας Δελφών. Και τελικά καταλήγει η αλληλογραφία σε ένα έγγραφο του Δήμου Δελφών, με τις σχετικές φωτογραφίες, όπου, στο Αρχαίο Γυμνάσιο των Δελφών γίνεται αυθαίρετη βοσκή από βοοειδή.
Έτσι λοιπόν διαπιστώνει κανείς ότι όσο να ήθελε να εκτιμήσει αποκλειστικές λειτουργίες και αρμοδιότητες Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ή Αστυνομίας, ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δε βγαίνει. Έτσι προκύπτει η αναγκαιότητα την οποία ζητώ να σεβαστείτε.
Θέλω επιπροσθέτως να παρατηρήσουμε όλοι, πάνω στο θέμα των προθέσεων, – γιατί όχι; -, δεν έχουμε άλλες προθέσεις παρά να σταθούμε αλληλέγγυοι προς τον αγρότη. Προς τον κάτοικο της υπαίθρου. Καμία άλλη πρόθεση.
Η ένσταση ή αιτίαση, «Μα καλά, προχθές μας έλεγες καλά τα πράγματα στην αστυνόμευση». Και αυτό ισχύει. Καλά τα πράγματα στην αστυνόμευση, με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε μια παραβατικότητα, έχουμε μια ειδική περίπτωση για τους Έλληνες αγρότες ή πολίτες της υπαίθρου, και πρέπει να σταθούμε οπωσδήποτε αλληλέγγυοι προς τον Έλληνα αγρότη.
Προς τον πολίτη ο οποίος μένει εκεί, αγωνίζεται και για την κτηνοτροφία του, και για την αγροτική οικονομία, αλλά και για την θεομηνία, να ληφθούν τα πιο πρόσφορα και προληπτικά μέτρα. Και για την πυρκαγιά, που είπε ο Γιάννης ο Κεφαλογιάννης. Για όλα τα θέματα.
Είναι πολύ σημαντικό, – σας το είπα και στη χθεσινή μου ομιλία – το μάτι του νόμου, η επιτήρηση, η εποπτεία. Αυτή είναι η ματιά. Εμάς δε μας ενδιαφέρει, καθόλου θα έλεγα, η ποινική δίωξη σε πταισματικό επίπεδο. Καθόλου!
Μας ενδιαφέρει όμως να εννοήσετε και σεις, φίλοι συνάδελφοι, τον ειρηνοποιό χαρακτήρα του Αγροφύλακα. Τον ειρηνοποιό χαρακτήρα! Θα παρέμβει, θα έχει σφυρίχτρα, θα εμποδίσει, θα πει «πώς κινείσαι; Τι κάνεις;», θα σώσει ανθρώπους από την ένταση της στιγμής.
Παρέμβαση εκτός μικροφώνου
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Η πρώτη εξουσία του, για να μη πω η κύρια, – και θα το υποδείξουμε και με τις λειτουργικές οδηγίες είναι να μη σταματήσει τον ύποπτα διερχόμενο εποχούμενο. Η πρώτη εξουσία του, ίσως και η κύρια εξουσία του, είναι να τον δει. Και να ειδοποιήσει.
Επειδή δε μπορώ να αφεθώ στην εθελοντική προθυμία του πολίτη Φώτη Κουβέλη πάνω στα Τζουμέρκα, στο χωρίον Πράμαντα, ο οποίος είδε το ύποπτο αυτοκίνητο που μαζεύει τα έπιπλα και τις οικοσκευές από τα εγκαταλελειμμένα για τον Χειμώνα σπίτια, δε μπορώ να αφεθώ στην καλή σας προαίρεση ότι περνάει ένα αυτοκίνητο και τα μαζεύει, γι αυτό ορίζουμε τον Αγροφύλακα. Και γι αυτό.
Το ίδιο και για το φυτοφάρμακο. Το ίδιο και για τον έλεγχο των υδάτων. Τα υδρονομικά ζητήματα.
Πρέπει να καταλήξω με δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι τον χρειαζόμαστε. μετρήστε καλύτερα τα πράγματα. Τον χρειάζεται η Ελληνική ύπαιθρος,
Η δεύτερη παρατήρηση λέει ότι κάνετε λάθος. Όταν λαμβάνετε αυτή την ακραία απόφαση, η οποία είναι και στα όρια της κοινοβουλευτικής τάξης. Δηλαδή δεν υπάρχει συνέχεια στο κράτος; Παρανόμως νομοθετεί αυτή η πλειοψηφία; Κάνατε τον έλεγχό σας..
Έτσι πολλά πράγματα είναι νόμοι πολλές θέσεις, μετά από ένα διάλογο ο οποίος καταλήγει σε ένα διά ταύτα. Το διά ταύτα είναι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει υπό τους όρους του Συντάγματος. Έτσι είναι η διάταξη και η τάξη η Κοινοβουλευτική.
Κάνετε λάθος, μπορεί να έχετε μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, να μεταβάλλετε άποψη. Εμείς, με αίσθημα ιστορικής ευθύνης, ζητούμε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Η λειτουργία του και οι πρόνοιές του και οι προβλέψεις του νομοσχεδίου, αφιερωμένες, στον Έλληνα κάτοικο της υπαίθρου. Του οποίου είμαστε συμπαραστάτες και έμπρακτα και με αυτόν τον νόμο.
Για τις καλλιέργειες, για τα οικολογικά ζητήματα, για το φιλειρηνικό και να μην καταλήγουμε σε έριδες και φιλονικίες και αντιδικίες, οι οποίες πολλές φορές φθάνουν και σε ακραία όρια.
Έχουμε τη ζωοκλοπή στην ιστορική διαδρομή του ποινικού δικαίου, στο βαθμό του κακουργήματος. Όχι για την οικονομική αξία του πράγματος της αδικοπραξίας, αλλά για τον κίνδυνο, για τη δυναμική του κινδύνου. Είχαμε κακούργημα τη μετάθεση ορίων, π.χ., πάλι για την ίδια επικινδυνότητα.
Αυτά όλα, κατά κάποιο τρόπο εξομαλύνονται με την παρουσία του Αγροφύλακα. Ναι, είμαστε φιλόδοξοι γι αυτή τη λειτουργία και αυτό το Όργανο, που του αναθέτουμε τα καθήκοντα και είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι, ότι η Ελληνική Κοινωνία της υπαίθρου θα το υποδεχτεί με αγαλλίαση θα έλεγα, και με ικανοποίηση για ένα σταθερότερο βηματισμό οικονομικών, κοινωνικών και οικολογικών σχέσεων εκεί που ζει.
Σας ευχαριστώ.