Αθήνα, 30-8-2004
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες επιστρέφουμε στα «κανονικά» και τα κανονικά λένε «απολογισμό». Όχι με γκρίνια, μπορεί όμως να χρειαστεί και γκρίνια. Μπορεί να σου πει για παράδειγμα ο Υπουργός «θα σε ελέγχω συνεχώς από δω και πέρα, το συνήθισα».
Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργός Ολυμπιονίκης. Βλέπει κανείς στο πρόσωπο του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως την ανακούφιση. Πήγαμε καλά πάντως, όλα καλά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δόξα σοι ο θεός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το τυχαίο μας έλειψε, αυτό που φοβόμαστε δηλαδή, μη γίνει το κατά το κοινώς λεγόμενο «η στραβή».
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι συνέβαλαν πάρα πολλοί στο να πάνε καλά οι Αγώνες και κυρίως συνέβαλλε ο κόσμος, διότι δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί τίποτα εάν ο κόσμος δεν έδειχνε αυτή την πρωτοφανή κατά τη γνώμη μου για τα ελληνικά δεδομένα, διάθεση συνεργασίας.
Θέλετε οι Ολυμπιακές λωρίδες, θέλετε οι ρυθμίσεις σε ανθρώπους που έμεναν σε περιοχές που υπήρχαν απαγορεύσεις όσον αφορά την είσοδο και την έξοδο, τη στάθμευση, την πρωτοφανή πειθαρχία στα Μέσα Ενημέρωσης, το οποίο για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, εγώ δεν το θυμάμαι ποτέ να συμβαίνει. Το ήθος με το οποίο συμπεριφέρονταν μεταξύ τους οι εθελοντές, οι αστυνομικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το άλλο ύφος των αστυνομικών, οι αστυνομικοί σα να άλλαξαν και αυτοί…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό που μας αμφισβητούσε όλος ο κόσμος ότι μπορούσαμε να κάνουμε, νομίζω ότι πραγματικά είναι μια άλλη εικόνα για την Ελλάδα, η εικόνα που θέλουμε για την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς χθες που τελείωσε όλη αυτή η ιστορία και καθώς πηγαίναμε στο τελευταίο 24ωρο προς τη λήξη, είχατε σε επικοινωνία με τους άλλους Υπουργούς από τις άλλες χώρες ή με τις Υπηρεσίες των άλλων χωρών που μετείχαν στη διαδικασία, είχατε πια αυτό που λένε, το «καλά πήγε»;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό άρχισε από τη δεύτερη-τρίτη μέρα. Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι υπήρξαν περίοδοι που εγώ πραγματικά είχα τρομάξει, δηλαδή πίστευα ότι δεν θα γίνουν Αγώνες στην Ελλάδα. Ήταν τέτοια η καχυποψία των ξένων, τέτοια η αμφισβήτηση της δυνατότητας των Ελλήνων, τέτοια η διάθεσή τους να έρθουν εδώ πέρα ει δυνατόν όλοι οι στόλοι του κόσμου και όλοι οι στρατοί, δηλαδή ήταν τέτοια η αντίληψη για τις ικανότητες που έχουμε σαν χώρα, που έλεγες, αυτοί οι άνθρωποι τελικά θα έρθουν να κάνουν Αγώνες στην Ελλάδα;
Είναι ενδεικτικό ότι στο CNN ομολογείται ότι «εμείς πιστεύουμε ότι το χειρότερο μέρος είναι ίσως η Βαγδάτη και το αμέσως προηγούμενο είναι η Αθήνα» και τους λέγαμε εμείς «από πού τεκμαίρεται ρε παιδιά αυτό, πώς το συνάγετε;»
Θέλω να πω με λίγα λόγια ότι υπήρχε μια περίοδος στην οποία υπήρχε μια αφόρητη πολιτική κυρίως πίεση εξαιτίας της αντίληψης που είχαν όλοι οι ξένοι ότι εμείς δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι ολοκληρωμένο και σοβαρό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο λέτε ότι δεν πατούσε σε πραγματικά γεγονότα. Δεν υπήρχαν δηλαδή στοιχεία τέτοια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η πραγματικότητα είναι ότι σαν λαός πολλές φορές είμαστε στον αφρό, δηλαδή αντιμετωπίζουμε τα πράγματα τελευταία στιγμή και πρόχειρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λίγο χύμα που λένε….
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έτσι είναι. Από την άλλη πάλι πλευρά, σε κανέναν δεν αρέσει να τον υποτιμούν τόσο πολύ. Θυμάμαι όταν έκανα μια κουβέντα -δε θα σας πω με ποιον Υπουργό εσωτερικών υποθέσεων, ομόλογό μου, που μου έλεγε «ρε παιδί μου, είναι δυνατόν τον αστυνομικό με το τσιγάρο και το κομπολόι να τον μαζέψεις;» Του λέω «γιατί το λες αυτό;» Μου λέει «μα αυτοί είναι οι αστυνομικοί στην Ελλάδα. Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα σε διακοπές και βλέπω κομπολογάκι, τσιγάρο κτλ. Έτσι θα κάνεις ασφάλεια;»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε και μια τέτοια εικόνα προς τα έξω….
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπήρχε μια εικόνα η οποία είχε αποτυπωθεί στη συνείδηση κάποιων ανθρώπων και από την άλλη πλευρά, όταν εμείς λέγαμε ότι έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που έχει για τα πράγματα, αυτό δεν μπορούσε να γίνει κατανοητό.
Είναι αλήθεια ότι εμείς ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά, δηλαδή σε διαδικασίες και προετοιμασία ασφάλειας ή υποδομών ή διαφόρων άλλων απαραίτητων στοιχείων για τη διοργάνωση, είμαστε πολύ χαμηλά. Γι΄ αυτό και το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό. Δηλαδή σε θέματα ασφάλειας είμαστε πάρα πολύ χαμηλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι΄ αυτό ήταν το κόστος πολύ υψηλό ή γιατί ζητήθηκαν υπερβολικά πράγματα και από τους μετέχοντες, να το πω έτσι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι ένα σύνθετο πράγμα, αλλά αλλιώς είναι άμα ξεκινάς από το 0 για να πας στο 100 και αλλιώς όταν ξεκινάς απ` το 30 για να πας στο 100.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Διότι σκέφτεται κανείς «ευτυχώς δεν έγινε τίποτα. Μήπως δε θα γινόταν ούτως ή άλλως;» Δηλαδή έπαιξαν ρόλο τα μέτρα στο ότι δεν έγινε τίποτα, στο ότι είχαμε φτιάξει, διαμορφώσαμε ένα περιβάλλον τέτοιο ασφάλειας, που δεν επέτρεπε σε όποιον σκεφτόταν ή μπορεί να σχεδίαζε κάτι, να κάνει κάτι ή εκτιμάμε πια εκ των υστέρων -και πολιτικά το εκτιμάμε- ότι δεν θα γινόταν τίποτα και μήπως το παρακάναμε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει απάντηση σ` αυτό και θα σας πω γιατί δεν υπάρχει απάντηση σ` αυτό. Καταρχήν η έννοια της απόλυτης ασφάλειας δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι «σου παρέχω 100% ασφάλεια», κανένας. Όλα είναι σχετικά στα μεγέθη αυτά. Ότι η Ελλάδα έχει ένα προφίλ χώρας η οποία δεν εμπλέκεται σε ζητήματα διεθνούς τρομοκρατίας είναι δεδομένο για πολιτικούς, γεωγραφικούς, ιστορικούς λόγους. Είναι γεγονός.
Από την άλλη πάλι πλευρά έχει αποδειχθεί ότι οι ασύμμετρες απειλές αφορούν όλο τον κόσμο. Δεν κατευθύνονται μόνο σε συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμών, εθνών, ανθρώπων, κυβερνήσεων, αφορούν όλους. Πολύ περισσότερο θα μπορούσαν να αφορούν μια χώρα στην οποία για κάποιο διάστημα μαζεύονται όλοι. Μιλάμε για 202 χώρες, για Κυβερνήσεις, για αντιπροσωπείες, για αποστολές.
Και βέβαια έχετε υπόψη σας ότι από το 1968 οι μόνοι Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν έχει ανοίξει μύτη είναι οι ελληνικοί, είναι η Ελλάδα. Θέλετε στο Μεξικό, θέλετε στην Ατλάντα, θέλετε στο Σίδνεϋ, θέλετε στο Μόναχο; Δηλαδή υπήρχε μια σειρά περιστατικών που απεδείκνυε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιουργούσαν μαγνήτες τρόπον τινά αυτών των γεγονότων και αυτό το πράγμα αν κανείς το πολλαπλασιάσει με το κλίμα των ημερών, με την 11η Σεπτεμβρίου και τις απειλές, με τη Μαδρίτη, την Κωνσταντινούπολη, το Μπαλί, δημιουργούσε μια εικόνα ότι στην Ελλάδα θα μπορούσαν να γίνουν.
Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά τα οποία πήραμε απέτρεψαν σε πολύ μεγάλο βαθμό ενδεχομένως και σκέψεις οι οποίες θα μπορούσαν να υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσαν ή υπήρξαν; Σας το είχαμε ρωτήσει και λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι Αγώνες. Εάν είχατε κάποιες ενδείξεις, αν υπήρχαν κάποιες πληροφορίες. Έφτασε κάτι σε εσάς, υπήρξε κάτι συγκεκριμένο;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, σε καμία από τις φάσεις προετοιμασιών μας, σε καμία, δεν υπήρξε από καμία Υπηρεσία του κόσμου, αξιόπιστη εννοώ, ένδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχει δυνατότητα ή υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν τέτοιου είδους πρακτικές. Αυτό δεν υπήρξε από πουθενά. Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς έρχονταν διάφορα σήματα που έλεγαν ότι οι τρομοκράτες μετακινούνται από δω, από κει, ότι υπάρχει μια κατηγορία τρομοκρατών οι οποίοι μελετούν διάφορα σχέδια, ότι έχουν βρεθεί μέσα από σήματα διαφόρων Υπηρεσιών διάφοροι ελληνικοί στόχοι, το λιμάνι του Πειραιά π.χ. είναι στόχος ανοιχτός διότι δεν υπάρχει φύλαξη, τα δευτερεύοντα αεροδρόμια κτλ.
Υπήρχε δηλαδή μια πολύ μεγάλη συχνότητα πληροφοριών οι οποίες μπορεί να μην ήταν σε επίπεδο μεγίστης αξιολόγησης, ήταν όμως πληροφορίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είχατε κάποια στιγμή που, να το πω έτσι, φοβηθήκατε; Όχι πριν τους Αγώνες, κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Από μεγάλο περιστατικό όχι. Αλλά από πολλά μικρά ναι. Εμείς χάσαμε τον ύπνο μας από πάρα πολλά μικρά περιστατικά. Από περιστατικά τα οποία δεν σχετίζονταν με την Ολυμπιακή ασφάλεια σαν απόλυτο μέγεθος όπως ξέρουμε εμείς, αλλά περιστατικά τα οποία ήταν μικροεπεισόδια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τα επεισόδια ας πούμε στο Μοναστηράκι σας ανησύχησαν μήπως σας χαλάσουν λίγο την εικόνα, μήπως δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, από την ώρα που καταλάβαμε εμείς ότι το στοίχημα κερδίζεται, δηλαδή το στοίχημα του να υπάρχει ασφάλεια και διακριτικότητα, γιατί «όλα τα λεφτά» ήταν σ` αυτό, καταρχήν εμείς αποδείχθηκε ότι σε ό, τι είπαμε ήμαστε φερέγγυοι. Είπαμε ότι δεν θα υπάρχει στρατός εδώ πέρα, δεν υπήρχε, δεν θα υπάρχουν ένοπλοι φρουροί, δεν υπήρχαν, δεν θα υπάρχει παρουσία ελεύθερων σκοπευτών, ότι θα υπάρχει διακριτικότητα, ότι μέσα στις εγκαταστάσεις θα υπάρχουν ένοπλοι φρουροί. Δηλαδή ό, τι είπαμε το κάναμε και το κάναμε και με το παραπάνω.
Από την ώρα λοιπόν που το μείζον στοίχημα είχε κερδηθεί, για μας έπαιξε σημασία και η πολύ μικρή λεπτομέρεια. Γιατί σας το λέω αυτό: Στο Μοναστηράκι ή στην περιοχή εκεί, υπήρχε πάρα πολύς κόσμος, χιλιάδες κόσμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε βράδυ γλέντι….
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μέσα σε ένα δείγμα χιλιάδων ανθρώπων, μπορεί να υπάρχουν και επεισόδια κτλ. Δεν το θέλαμε να υπάρχει αυτό, θα θέλαμε να μην υπάρχει αυτό το πράγμα. Ή το περιστατικό που συνέβη με τους αστυνομικούς οι οποίοι περιεργαζόταν ο ένας το όπλο του άλλου και πυροβολήθηκε. Αυτό το πράγμα μας έκανε να χάσουμε τον ύπνο μας και δικαίως. Θέλω να σας πω, πολλά τέτοια μικρά περιστατικά.
Αλλά όταν εμείς λέγαμε ότι γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχει χτιστεί ένα αδιαπέραστο τείχος το οποίο επιχειρήθηκε πολλές φορές να καταρριφθεί από «συναδέλφους άλλων χωρών, Βρετανοί, Μεξικάνοι κατά καιρούς, ο κάθε ένας νόμιζε ότι αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα είναι ψεύτικο, ότι δε γίνεται αυτό. Εν τω μεταξύ επειδή υπήρχε αυτή η διεκδικητική παρουσία, σου έλεγε «δεν υπάρχει παρουσία». Υπήρχαν έλεγχοι, υπήρχαν μαγνητικές πύλες, υπήρχαν ακτίνες Χ, υπήρχαν διπλές ζώνες κτλ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχαν κάποιοι με πολιτικά που τους πήρα κι εγώ είδηση κάποια στιγμή.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω ότι πάρα πολλοί εθελοντές οι οποίοι ήταν μέσα στις εγκαταστάσεις ήταν αστυνομικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καταλάβαμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δε γινόταν εμείς να αφήσουμε τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους πολιτικούς, άλλους επισήμους, να είναι έτσι… Ήταν Έλληνες αστυνομικοί οι οποίοι φορούσαν τα ρούχα των εθελοντών, ήταν δίπλα τους, δεν ενοχλούσαν κανέναν, διακριτικά, δε χρειάστηκε να επέμβουν πουθενά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όντως δεν ενόχλησαν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αν διάβαζε κανείς τα ρεπορτάζ νόμιζε ότι κάθε ηγέτης που θα μπαίνει μέσα στις εγκαταστάσεις, θα σέρνει από πίσω του δυο διμοιρίες στρατό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, διότι κ. Υπουργέ υπήρξε και όλη αυτή η αμφισβήτηση από χώρες του εξωτερικού που σου έλεγαν ότι «ξέρεις, εγώ δεν έχω εμπιστοσύνη σε σένα» -είναι αυτό που λέγατε πριν- «δεν έχουμε εμπιστοσύνη ότι μπορείτε να τα κάνετε καλά και επομένως θα έρθω με τους δικούς μου». Μερικοί το έλεγαν κιόλας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπήρχε αυτή η πίεση, είναι γεγονός. Από την άλλη πλευρά εμείς απ` την αρχή ήμαστε κάθετοι σ` αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπήκαν με όπλα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα ήταν σαφές. Εσείς πιστεύετε ότι αν έμπαιναν δεν θα μαθαινόταν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το ψάξαμε, γι΄αυτό το λέω. Μας ξέφυγε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο: Από την τέταρτη-πέμπτη ημέρα που άρχισαν τα πράγματα να ρολλάρουν και όλοι κατάλαβαν ότι αυτό που λέγαμε, αυτό όντως κάναμε και όλοι έβλεπαν ότι υπήρξαν τέτοιες δικλείδες οι οποίες ούτε καν σαν σκέψη δεν μπορούσε να αναπτυχθεί να περάσει κανείς από τα μέτρα της Ολυμπιακής εγκαταστάσεως και σε ό, τι εμείς θεωρούσαμε Ολυμπιακό, από κει και πέρα μετά υπήρξε μια ραγδαία στροφή και στον διεθνή Τύπο, η οποία βέβαια οφειλόταν σε μια ραγδαία στροφή των Υπηρεσιών προηγουμένως και των διαφόρων Υπουργείων εσωτερικής ασφάλειας τα οποία ρυθμίζουν ή χειρίζονται τα θέματα αυτά.
Έβλεπε κανείς πράγματι ότι υπάρχει αυτή η περισσότερη σιγουριά. Μετά έχετε υπόψη σας, δημιουργείται ένα κλίμα εξαιτίας αυτού του πράγματος, το οποίο συμπαρασύρει όλο το σύστημα. Ας πούμε στο Ολυμπιακό Χωριό κάθε βράδυ γινόταν πάρτι, ένα απίστευτο πάρτι και πώς; Με χυμούς και φρούτα. Μου έλεγαν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Ολυμπιακού Χωριού ότι υπήρχε ένα μέρος όπου συγκεντρώνονταν το βράδυ τα παιδιά, όλοι οι αθλητές, στο μέρος αυτό προσέφεραν φρούτα και χυμούς και αν δεν έκλειναν τα φώτα να φύγουν οι μαγαζάτορες από μέσα θα ήταν ακόμα εκεί.
Αυτό λοιπόν συμπαρέσυρε. Μετά υπήρξε μια εικόνα της πόλης η οποία κατά τη γνώμη μου ήταν μοναδική. Δηλαδή είχαμε κάθε βράδυ πρωτοχρονιά. Κάθε βράδυ έκανα μια πολύ μεγάλη βόλτα σχεδόν από όλες τις εγκαταστάσεις….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την κάνατε περπατώντας ή την κάνατε από τις κάμερες;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Την έκανα με τη μηχανή μου, με κράνος, ήθελα να δω πραγματικά τι γίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε να οδηγείτε, δεν πέφτετε σε λάδια, να χτυπήσετε, ΚΑΤ κτλ. ……
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η εικόνα της πόλης ήταν μια εικόνα γιορτής, ήταν μια εικόνα χαράς, ήταν μια εικόνα μιας πόλης που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό δεν συνέβη σε άλλες Ολυμπιακές διοργανώσεις στο παρελθόν. Δηλαδή εμείς πραγματικά καταφέραμε με τον τρόπο μας να αναδείξουμε μια γιορτινή ατμόσφαιρα της φιλοξενούσας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων που σήμερα βλέπετε ότι όλα τα ρεπορτάζ όλου του κόσμου την αποτυπώνουν. Αυτό δε θα μπορούσε να γίνει εάν υπήρχαν έστω και 1% ενστάσεις ότι οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν ήρθε ο Πάουλ; Γιορτή είχαμε, ασφάλεια είχαμε, γιατί δεν ήρθε ο Πάουελ;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ο Πάουελ εξήγησε στην επιστολή του στον κ. Μολυβιάτη τους λόγους που δεν έρχεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα ήξερε και πριν κ. Υπουργέ, και πέντε μέρες πριν τα ήξερε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το πώς κανείς χειρίζεται τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας του είναι δικό του θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς. Εσείς πότε ενημερωθήκατε για τα ζητήματα που αφορούσαν την ασφάλεια του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα θέματα αυτά;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι λίγο αστείο αυτό που θα σας πω. Εγώ έμαθα ότι ο Πάουελ δεν θα έρθει περίπου μία ώρα πριν την πρώτη διαδήλωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την προηγούμενη μέρα το απόγευμα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αν εμείς το λέγαμε αυτό καταρχήν δεν θα μας πίστευε κανένας, δηλαδή αν έλεγα «μη διαδηλώσετε, δεν υπάρχει θέμα», δεν θα το πίστευε κανένας και δεύτερον δεν θα μπορούσα εγώ στη συνέχεια να μπορέσω να επιβάλλω την τάξη από την ώρα που δεν θα πίστευε κανένας κανέναν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανησυχήσατε για τις διαδηλώσεις στο κέντρο;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιέσατε όμως, μάθαμε ότι πιέσατε κιόλας πολύ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ανησύχησα γιατί: Διότι εμείς είχαμε πετύχει το 90%, δηλαδή είχαμε καθησυχάσει τις ανησυχίες του κόσμου για την Αλ Κάιντα, για τους Τσετσένους, για τα πάντα που ενδεχομένως κανείς μπορούσε να φανταστεί και τώρα κρατούσαμε ένα σφυρί…… Δεν υπήρχε αμφιβολία, αν υπήρχαν φωτιές στους δρόμους, αν υπήρχαν μολότοφ, αν υπήρχαν συγκρούσεις ανοιχτές, αν υπήρχαν πράγματα που είχαμε ζήσει στο πρόσφατο παρελθόν, έχετε καμία αμφιβολία ότι όλα τα δίκτυα του κόσμου θα επικεντρώνονταν σ` αυτό;
Να σας πω εγώ ότι εκείνο το βράδυ δέχθηκα παραπάνω από 45-50 αιτήσεις για συνεντεύξεις για μετά τα επεισόδια; Τους έλεγα «ποια επεισόδια ρε παιδιά;» και μου έλεγαν «αυτά που θα γίνουν». Και μιλάμε από μεγάλα δίκτυα, κολοσσιαία δίκτυα του κόσμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν έτοιμοι και περίμεναν δηλαδή.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αν εξαιρέσει κανείς αυτό το θέμα του ντόπινγκ το οποίο απασχόλησε πιο πολύ σε ελληνικό επίπεδο εμάς εδώ από το εξωτερικό, δεν είχαν θέμα. Είχαν μόνο τα αθλητικά θέματα. Γι΄αυτό και θα δείτε από ένα σημείο και μετά τα ρεπορτάζ επικεντρωμένα ήταν στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην Ερμού. Δεν είχαν θέμα.
Είναι αστείο. Όταν ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ποιοι ήρθαν πρώτοι να καλύψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξέρετε; Οι πολεμικοί ανταποκριτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σου λέει «εδώ θα γίνει το έλα να δεις, μάχη».
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ήρθαν πολεμικοί ανταποκριτές από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Όταν λοιπόν εγώ έκανα την πρώτη συνάντηση που ήταν σε off the record στο γραφείο μου και ένας ένας μου συστήνονταν και μου έλεγαν ότι «εγώ είμαι πολεμικός ανταποκριτής», είχα πάθει πλάκα. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για Ολυμπιακούς Αγώνες και ανακάλυψαν πόλεμο; Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι από τη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη μέρα….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως τους δώσαμε όμως κι εμείς την εικόνα αυτή με τα πολύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με τις φωτογραφίες με τους ΠΑΤΡΙΟΤ, με αυτά που πετάγανε από πάνω, τα «αναθέματα» πάνω απ` το κεφάλι μας…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα περάσει αρκετός καιρός, καταρχάς για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα λήξουν μετά τον Οκτώβρη, στο κομμάτι που μας αφορά θα λήξουν τότε. Η πίεση την οποία είχαμε δεχθεί ήταν απίστευτη και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς απ` το γεγονός ότι εγώ ας πούμε αναγκάστηκα και γύρισα όλες τις χώρες της Ευρώπης μιάμιση φορά. Δηλαδή πήγα μια φορά και σε κάποιες πήγα δύο. Όλες τις χώρες που περιβάλλουν την Ελλάδα.
Στην Αμερική συνάντησα όλους τους Πρέσβεις από δυο φορές σχεδόν τον καθένα. Ήταν πάρα πολλές οι πιέσεις και πάρα πολλές οι ενστάσεις και κυρίως ήταν πάρα πολύ βαρύ το κλίμα. Ο κόσμος αμφισβητούσε ότι η Ελλάδα μπορεί να οργανώσει ασφαλείς Αγώνες. Αυτό που απεγνωσμένα ζητούσα σε πρώτη φάση από τους συναδέλφους μου, από τους ομόλογούς μου ήταν δηλώσεις υποστήριξης. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το πράγμα αποτύπωνε σε πολύ μεγάλο βαθμό μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί σωρευτικά.
Αυτή μόνο εν τοις πράγμασι μπορεί κανείς να πει ότι αλλάζει. Θεωρητικά μπορεί ο καθένας να λέει ό, τι θέλει. Όταν έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα το οποίο σταδιακά αυξανόταν στη διαδρομή του χρόνου, αντιλαμβάνεστε ότι η εικόνα η οποία δίνεται στον κόσμο είναι αντίστοιχη του κλίματος. Λοιπόν, αυτό το πράγμα μας ταλαιπώρησε για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα εμείς τι θα κερδίσουμε απ` αυτό κ. Υπουργέ; Τι μας μένει απ` αυτή την ιστορία και πολιτικά και στο επίπεδο το οργανωτικό -αλλά αυτό αφήστε να το δούμε μετά. Πολιτικά πώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε και να κεφαλαιοποιήσουμε ό, τι έγινε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε κερδίσει πάρα πολύ σε αυτοεκτίμηση. Εγώ πιστεύω ότι μια σειρά από μύθοι που στην Ελλάδα θεωρούνταν δεδομένοι, σήμερα κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν. Είναι δηλαδή στη δυνητική ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας, εν ευρεία έννοια, δεν αναφέρομαι μόνο στη Νέα Δημοκρατία, αναφέρομαι σε όλους όσους αποτελούν το πολιτικό στερέωμα. Ας πούμε καταργήθηκε ο μέγας μύθος του Ανθελληνισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δώσουμε κανένα φράγκο να πάνε δηλαδή;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αποδείχθηκε, όχι μόνο πήγαν, πήγαν και κάνανε τους αγώνες. Δηλαδή εγώ που είχα καθημερινή επαφή και αναφορά για τους εθελοντές, γιατί οι άνθρωποι μας δούλευαν μαζί τους, σας λέω, ότι ήταν άνθρωποι οι οποίοι ήταν μοναδικοί. Δηλαδή αυτό το κεφάλαιο στην Ελλάδα δεν πρέπει να χαθεί με τίποτα.
Δεύτερον, αποδείξαμε ότι μπορούμε. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα τα οποία αφορούν όλο τον κόσμο με σοβαρότητα και συνέπεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί και το σύστημα να λειτουργήσει, δηλαδή κερδίζει σ` αυτή την ιστορία, μας λέτε για τους ανθρώπους, υπάρχει και μια εμπειρία πια λειτουργίας του συστήματος ασφάλειας, του συστήματος των δημοσίων υπηρεσιών κλπ.;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί βέβαια, φυσικά μπορεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας δείχνει, ότι μπορούμε σε άλλους ρυθμούς και σε άλλη κατεύθυνση;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Λυριτζή να σου πω μια γνώμη, κουβέντα κάνουμε τώρα έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γιατί αυτό που έχει συμβεί στα ιστορικά κέντρα όλων των χωρών δεν μπορεί να συμβεί σήμερα στην Ελλάδα; Δηλαδή όταν έχουμε τόση μεγάλη δυνατότητα συνδυασμού μέσων μεταφοράς (ΤΡΑΜ, ΜΕΤΡΟ, Προαστιακούς, Σιδηροδρόμους κλπ.) γιατί το κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να αποκλειστεί;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τα αυτοκίνητα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γιατί δηλαδή η Σταδίου, η Πανεπιστημίου κλπ?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως είναι συνδυασμός πραγμάτων κ. υπουργέ τώρα. Και τώρα λειτουργήσαμε κάτω από ειδικές συνθήκες, μην το ξεχνάμε αυτό, με 24ωρες λειτουργίες, με ειδικούς δρόμους λωρίδες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ακούστε κ. Οικονόμου, όλα είναι θέμα παιδείας. Δηλαδή εγώ δεν είχα μπει ποτέ στη ζωή μου στο λεωφορείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα παιδείας και υποδομών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποκτήσαμε παιδεία μέσα σε μια εβδομάδα, ας πούμε, τι έγινε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ μπορεί να μην είχα μπει ποτέ στη ζωή μου σε λεωφορείο και λέω εγώ για να μην παρεξηγηθώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, το είπαμε και εμείς το πρωί, ότι έχουμε χρόνια να μπούμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ποτέ να μην είχα μπει σε λεωφορείο. Όταν έχω μάθει να μπαίνω σε λεωφορείο, το οποίο αποδεικνύεται αξιόπιστο, γιατί να μην το πάρω από το Σύνταγμα να κατεβώ στην Ομόνοια και να γυρίσω τη Σταδίου και να κατεβώ ενδεχομένως σε ένα παράπλευρο δρόμο από εκεί, όταν ξέρω ότι κάθε δύο λεπτά θα περνάει από μπροστά μου, γιατί να μην το κάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το κάνετε. Βεβαίως, όλοι θα το κάνουμε. Τώρα εσείς πιστεύετε ότι άλλαξε ο Έλληνας κ. υπουργέ σ` αυτές τις μέρες; Γιατί εμείς αμφιβάλουμε ότι έγινε αυτό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω, ότι αποδεικνύεται πως σαν λαός έχουμε μία πλαστικότητα επί το θετικό. Μπορεί δηλαδή αυτό το πράγμα να αξιοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, διότι φαίνεται ότι όταν τεθεί ένας υψηλός στόχος και όλοι μαζί πιστέψουμε τον στόχο αυτό, αυτός ο στόχος μπορεί να γίνει εφικτός. Αυτή είναι η άποψή μου. Και το είδαμε αυτό με τους εθελοντές, το είδαμε με την ασφάλεια, το είδαμε -ξέρω εγώ- με τα έργα, το είδαμε με το αθλητικό κομμάτι των έργων, το είδαμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Υπάρχουν και μελανά σημεία, έτσι είναι. Σε κάθε διοργάνωση υπάρχει το καλό, έτσι είναι, παγκοσμίως είναι έτσι. Αλλά ο μέσος όρος κατά τη γνώμη μου είναι σήμερα προς τα πάνω. Θεωρώ δηλαδή εγώ ότι στη συνείδηση του κόσμου και όλων αυτών που παρακολουθούσαν, των 5 δισεκατομμυρίων τηλεθεατών, η Ελλάδα είναι χώρα του πρώτου κόσμου. Δηλαδή από εκεί μου αμφισβητείτο ότι -ξέρω εγώ- θα υπάρχουν σκουπίδια, θα υπάρχουν ναρκομανείς στους δρόμους, θα υπάρχουν χωροφύλακες με τις κοιλιές έξω, δηλαδή ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλη εικόνα, ναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή αυτή η εικόνα που περιέγραφαν όλα τα Μέσα, μα όλα τα Μέσα, έχω τόνους ρεπορτάζ στο γραφείο μου. Αυτή η εικόνα προφανώς έχει παρέλθει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά μια και μιλάμε και με ένα πολιτικό στέλεχος και όχι μόνο με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, εδώ είναι και ο ρόλος των πολιτικών προσώπων κ. υπουργέ. Δηλαδή εάν και εσείς οι πολιτικοί επιστρέψετε σε ρυθμούς, λειτουργίες και οπτικές των πραγμάτων προ ολυμπιακές και ο πολίτης πολύ εύκολα μπορεί να επιστρέψει. Ο πολίτης, καλά το είπατε, είναι θέμα παιδείας, δεν αποκτήσαμε όλοι μια παιδεία ξαφνικά αυτές τις 15 μέρες, την έχουμε κρατημένη. Εντάξει, το φιλότιμο, αλλά και η συνήθεια του παρκάρω απέναντι στο ΤΡΑΜ που το αφήνω και φεύγω, μπορεί να επανέλθει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Λυριτζή κοιτάξτε κάτι. Είναι δεδομένο, ότι η αστυνόμευση που υπήρχε στην Αθήνα αυτή την περίοδο, προφανώς δεν θα υπάρχει, γιατί για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε 200.000 αστυνομικούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν θα υπάρχει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συμβαίνει. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορεί να συμβούν, τα οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να τα πούμε εν καιρώ. Υπάρχουν ζητήματα όμως τα οποία μπορούν να δείξουν εάν σε πρώτο χρόνο εμείς μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Παράδειγμα. Είναι υπό κατάθεση στη Βουλή ο νέος νόμος για τη βία στα γήπεδα.
Εμείς, λοιπόν, προσέξτε, είμαστε οι φίλαθλοι που πανηγυρίσαμε όλοι μαζί τις νίκες της Εθνικής, είμαστε οι φίλαθλοι που είμαστε στα στάδια και πανηγυρίζαμε για τα μετάλλια όλων. Εγώ λοιπόν είμαι Παναθηναϊκός, εσείς είστε Ολυμπιακός. Το ζήτημα είναι μπορούμε εμείς να είμαστε ίδιοι φίλαθλοι και αύριο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ένα στοίχημα μεγάλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε, λέτε εσείς;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ νομίζω, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω μεταξύ σοβαρού και αστείου τώρα, ήμασταν χθες στην τελετή λήξης.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ να σας πω κάτι, γιατί να μην πανηγυρίσω ένα γκολ του Ολυμπιακού με μια ομάδα, δεν το κατάλαβα; Γιατί να μην το κάνετε εσείς ανάποδα;
Προσέξτε να σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα μας εμποδίσει, εγώ αυτό ψάχνω να βρω κ. υπουργέ. Χθες κοιτάγαμε βγαίνοντας από την τελετή λήξης το Στάδιο. Και το κοιτάγαμε και λέμε, είναι θέμα 15 λεπτών στο πρώτο ντέρμπι, 15 λεπτών να το διαλύσουν. Τι μας εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνει; Ο οποιοσδήποτε νόμος; Όχι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω τι μας εξασφαλίζει. Εάν κ. Λυριτζή στο πρώτο επεισόδιο συλληφθούν 10 άτομα και κάτσουν μέσα 15 μέρες ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν ξανά πάνε στο γήπεδο ποτέ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αλλά κάτσουν μέσα. Και την επόμενη φορά πάνε να δούνε τον αγώνα από το Αστυνομικό Τμήμα, ας είναι όποια ομάδα θέλει, ας είναι και όποιος μεγαλοπαράγων πει να βγούνε έξω, αυτός ο μεγαλοπαράγων να μην ακούγεται από κανέναν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα χρειάζεται βούληση πολιτική. Από εσάς, την πολιτική ηγεσία ,
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα για μένα το λέω, δεν το λέω για σας. Εγώ για μένα το λέω. Δηλαδή ανεξαρτήτως αν είναι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ ή οτιδήποτε, Εργοτέλης, γιατί εγώ συμπαθώ τον Εργοτέλη, εάν συμβεί αυτό, νομίζω ότι αυτό το πράγμα σιγά – σιγά μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό σημείο, όπως το κάνουν σε άλλες χώρες του κόσμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω δηλαδή με λίγα λόγια να πω, κοιτάξτε, για μένα αποδεικνύεται ότι υπάρχει μία καλή αφετηρία σήμερα. Δεν πρόκειται ο λαός από τη μία μέρα στην άλλη και οι πολιτικοί, συνεπώς που είναι κομμάτι του λαού, να αλλάξουν το διακόπτη ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι με κουμπί δεν γίνεται.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν γίνεται αυτό. Όμως πιστεύω, ότι είμαστε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο, σε μια πολύ καλύτερη αφετηρία κι αυτή ακριβώς η αφετηρία μπορεί να οδηγήσει σε νέα κατορθώματα. Αυτό εγώ πιστεύω. Το αίσθημα του ελληνικού λαού σήμερα είναι, ότι απ` αυτή την οργάνωση που όλοι το αμφισβητούσαν, ότι μπορούσαμε σαν λαός να κάνουμε, ότι μπορούσαμε σαν έθνος να αναλάβουμε, το αίσθημα του ελληνικού λαού είναι ότι βγαίνει υπερήφανος και νικητής.
Ο μέσος Έλληνας σήμερα, δεξιός, αριστερός, κεντρώος, ολυμπιακός, παναθηναϊκός, ΑΕΚτζής, δεν μας ενδιαφέρει, βγαίνει περήφανος και νικητής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια, το λέμε όλοι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σου λέει, κύριε εγώ βγαίνω νικητής. Αυτό είναι μία αφετηρία στην οποία μπορεί να στηριχθούμε όλοι. Εάν, λοιπόν, τον κακό μας εαυτό τον περιορίσουμε όλοι μας νομίζω ότι μπορούμε να αναδείξουμε πλευρές οι οποίες να απογειώσουν την Ελλάδα. Και εκεί κανείς μπορεί να αναζητήσει και τα μετα-ολυμπιακά οφέλη, που δεν αποτιμώνται πάντα σε λεφτά. Κοιτάξτε, η μετα-ολυμπιακή κρισιμότητα δεν είναι μόνο υπολογίσιμη σε μονάδες χρήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, σ` αυτό έχετε δίκιο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι φυσικά σε μονάδες χρήματος, γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο μετράει, όμως είναι και σε ψυχολογικές μονάδες αυτοεκτίμησης και σεβασμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό και αυτό που λέτε, έτσι είναι. Αλλά λέει ο άλλος, ας πούμε, πληρώνουμε το «Zeppelin» για παράδειγμα, τι έκανε αυτό το πανάκριβο, ρωτάει ένας τηλεθεατής εδώ, τι έκανε όταν προχθές έγιναν τα επεισόδια;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έκανε, όλα έκαναν κ. Λυριτζή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κατέβει;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ε, βέβαια, αφού είναι νοικιασμένο, δεν είναι δικό μας. Θα κάνω ένα συνολικό απολογισμό μετά και τους παραολυμπιακούς αγώνες, γιατί για μας ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τότε θα κρατήσουν όλα τα μέτρα αυτά κ. υπουργέ που έχετε πάρει;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι όλα τα μέτρα, όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά; Για να το δούμε και πρακτικά αυτό, δηλαδή τι θα κρατήσουμε, τι θα σταματήσει;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας το πω χοντρικά. Το 60% δεν θα υπάρχει, θα μείνει το 40%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Όλοι αυτοί οι οποίοι θα θέλουν να δούνε αθλητικές εκδηλώσεις μέσα από τα στάδια που θα γίνονται οι παραολυμπιακοί, θα έχουν τον ίδιο έλεγχο. Ακριβώς θα υπάρχει ο ίδιος έλεγχος .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα μηχανήματα θα είναι εκεί, οι άνθρωποι κλπ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν θα υπάρχουν οι μετακινήσεις οι οποίες υπάρχουν τώρα. Γιατί τώρα εξ αιτίας του γεγονότος ότι υπήρχε μία διασπορά των επισήμων, των παραγόντων, των αθλητών, των δημοσιογράφων κλπ. υπήρχαν οι ολυμπιακές λωρίδες, υπήρχε δηλαδή μία κατά κάποιο τρόπο ας πούμε μεγάλη ακτίνα δράσης όλων των αθλητικών γενικά εκδηλώσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι λωρίδες θα σταματήσουν;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι λωρίδες θα σταματήσουν. Οι αθλητές θα μένουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Το Ολυμπιακό Χωριό είναι δίπλα με το ΟΑΚΑ, άντε να υπάρχει ένας διάδρομος από το Ολυμπιακό Χωριό στο ΟΑΚΑ, αυτό. Δεν θα υπάρχουν στη συνέχεια όλα τα μέτρα τα οποία υπήρχαν στο λιμάνι του Πειραιά, όλα αυτά τα μέτρα τα οποία,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φεύγουν και τα κρουαζιερόπλοια σήμερα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Φεύγουν τα κρουαζιερόπλοια σήμερα, ήδη, έχουν αρχίσει σταδιακά οι αποστολές και φεύγουν, πριν έρθω από εδώ πέρα είχα την ενημέρωση, ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έχει ήδη αναχωρήσει, δηλαδή προφανώς η πίεση δεν θα είναι τέτοια και ούτε η ανάγκη αστυνόμευσης είναι τόσο υψηλή.
Να σας πω και κάτι άλλο. Υπάρχει και μεγαλύτερη ευαισθησία στους παραολυμπιακούς, οπότε ο κόσμος έχει μια διαφορετική αντίληψη στους παραολυμπιακούς. Συνεπώς πάντα τα μέτρα ασφάλειας ήταν προσαρμοσμένα στα δεδομένα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιο χαλαρά δηλαδή;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έτσι πιο χαλαρά. Δηλαδή πάντα υπάρχει μια περισσότερη ελαστικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «Zeppelin» θα είναι από πάνω μας αυτές τις μέρες ή όχι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το «Zeppelin» θα είναι από πάνω μας όταν θα γίνονται οι παραολυμπιακοί αγώνες, πάνω από τα στάδια. Μετά σταματάει. Είναι νοικιασμένο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι κάμερες θα λειτουργούν όλες κανονικά, όπως και τώρα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι κάμερες ήδη έχουν αρχίσει και κλειδώνουν. Δηλαδή στις εγκαταστάσεις κάποιες έχουν παραδοθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσες θα μείνουν;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, στις εγκαταστάσεις που έχουν παραδοθεί, έχουν αρχίσει και,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διακόπτεται η λειτουργία τους.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχει διακοπεί η λειτουργία τους κατ` αρχήν και θα ξηλωθούν από εκεί σιγά – σιγά, θα μαζευτούν σε ένα σημείο όλες αυτές οι κάμερες. Εγώ έχω δεσμευτεί στην Επιτροπή της Βουλής να συζητήσουμε το θέμα του αν μπορεί να αξιοποιηθούν παραγωγικά χωρίς να προσβάλλουν τα ατομικά δικαιώματα. Έχω ζητήσει την άποψη της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρω, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας παρακολουθούσε αυτή τη διαδικασία, ήταν μέσα κλπ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως – βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε κάποια στιγμή που σας έγιναν παρατηρήσεις για τον τρόπο λειτουργίας;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Μα κοιτάξτε, έχουν γίνει τέτοιες παρεμβάσεις στο λογισμικό, μακάρι να μπορούσε όλος ο ελληνικός λαός να δει αυτό το πράγμα, είναι ένας μύθος αυτό, ότι κάνουν, δείχνουν, ράνουν. Έχουν γίνει τέτοιες παρεμβάσεις στο λογισμικό,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, τώρα προχθές με τη διαδήλωση δεν βλέπατε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν μπορούσε να δείξει. Κατ` αρχήν δεν είχε φωνή. Δεύτερον, δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει Ζουμ σε πρόσωπα. Τρίτον, υπήρχαν άνθρωποι μέσα που το διασφαλίζανε αυτό. Δηλαδή υπάρχει μία ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, θέλω να ξέρω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αλλά κοιτάξτε, σ` αυτό θα υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση. Δεν έχουμε εμείς διάθεση, ούτε να κάνουμε τους κατασκόπους, ούτε να παραβιάσουμε ατομικά δικαιώματα. Νομίζω, ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να δούμε, μπορούν αυτές να μπουν σε μία χρήση προς όφελος του συνόλου, για την κυκλοφορία ας πούμε. Πώς μπορεί να μπουν; Θα μας πουν οι Συγκοινωνιολόγοι από το Πολυτεχνείο, θα μας πει η Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, θα μας πει ο Συνήγορος του Πολίτη, θα έχουν γνώμη τα κόμματα. Θα παρακολουθούν αν θέλουν μέσα από τις κάμερες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι ανοιχτό εν πάση περιπτώσει το όλο σύστημα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, έχω ξαναπεί στην εκπομπή σας, ότι εάν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει, είναι τέτοιες οι μέθοδοι που υπάρχουν παγκοσμίως που αυτά είναι αστεία πράγματα. Αν κάνει μια σύμβαση με ένα δορυφόρο παρακολουθεί και τι γράφει, που δεν βλέπω εγώ ας πούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω τι γράφει εδώ. Το ολυμπιακό επίδομα ήταν ίδιο γι` αυτούς που ήταν κοντά στα σπίτια τους και γι` αυτούς που ήταν μακριά;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ήταν ίδιο για τους Αστυνομικούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους Αστυνομικούς ρωτάω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Για τους αστυνομικούς ήταν ίδιο και θα σας πω γιατί ήταν ίδιο. Υπήρχε μία ιδιαιτερότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πήρανε τα χρήματα αυτά;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, βέβαια. Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Υπήρχαν δύο απόψεις: η άποψη ότι θα έπρεπε να πάρουν άλλα αυτοί που ήταν στις εγκαταστάσεις και το δρόμο και άλλα αυτοί που ήταν σπίτια τους, με την οποία συμφωνούσα κι εγώ. Υπήρξε η άποψη των συνδικαλιστών, η οποία έλεγε, ότι ξέρετε αυτοί οι οποίοι θα μείνουν πίσω, ας πούμε στο Νομό Τρικάλων π.χ., στο Νομό Καρδίτσας θα κάνουν διπλάσια προσπάθεια, διότι θα έχουν την υποχρέωση με λιγότερο προσωπικό να κάνουν την ίδια δουλειά, οπότε θα είναι διπλές βάρδιες κλπ.
Τώρα, κοιτάξτε, έχετε υπόψη σας ότι τα συγκριτικά στοιχεία των δύο μηνών σε σχέση με τους δύο μήνες πέρσι, δείχνουν ότι υπάρχει μία πτώση της εγκληματικότητας της τάξεως 30%-35% κι αυτό είναι ενδεικτικό. Θα έχω τη δυνατότητα να δώσω αναλυτικά στοιχεία το επόμενο διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω, παρά το ότι οι δυνάμεις ήταν προσανατολισμένες περισσότερο,
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπήρξε γενικότερα συνοχή έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε, αλλά φαντάζομαι ότι περιοχές ολόκληρες, που δεν έχουν,
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Δεν μπορώ να είμαι έτσι πιο αναλυτικός, γιατί είναι πράγματα τα οποία τώρα ακόμα τακτοποιούνται, δηλαδή είναι πράγματα που απολογιστικά συγκεντρώνονται και θα γίνει κάποια στιγμή ο απολογισμός. Αλλά είχαμε πάντα στο μυαλό μας, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα πρέπει να αποσυντονίσουν ολόκληρο το σύστημα. Και αυτό ανάγκασε ανθρώπους να δουλέψουν δύο και τρεις φορές παραπάνω από το συνηθισμένο ωράριό τους.
Και βέβαια υπήρχαν και άνθρωποι οι οποίοι έκαναν τη νύχτα μέρα, έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τώρα όμως; Τώρα τελείωσε αυτό κ. υπουργέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήραν ρεπό τώρα κάποιοι απ` αυτούς; Δηλαδή τώρα ο πολίτης, να σας το πω κι αλλιώς, θα απαιτήσει να έχει τις ίδιες υπηρεσίες και με την ίδια μορφή και με την ίδια συμπεριφορά, διότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η συμπεριφορά, και τώρα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε, θα σας πω τώρα κάτι άλλο. Όταν ένα μήνα πριν τους αγώνες βγάλαμε τον Κώδικα Δεοντολογίας των Αστυνομικών, είχε γίνει τότε μεγάλη, θυμάμαι στις εφημερίδες, μου λέγανε, μα Κώδικα Δεοντολογίας κλπ. κλπ.
Θέλω να πω, ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα πρέπει να δουλεύονται, όλα έχουν ένα τρόπο με τον οποίο κανείς πρέπει να τα προσεγγίζει και πρέπει να έχουν και ένα στόχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως το είδαμε με ημερομηνία λήξης κ. υπουργέ, αυτό είναι το ζήτημα. Μήπως όλοι δηλαδή από αύριο γίνουμε όπως ήμασταν πριν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ θεωρώ και το είπα προηγουμένως στη συζήτησή μας, ότι για την Ελλάδα σήμερα είναι μία καλύτερη αφετηρία. Φυσικά εμείς σαν Υπουργείο θα πρέπει να αναλωθούμε τώρα σε πρακτικούς στόχους της εγκληματικότητας σε καθημερινό επίπεδο. Αυτό δεν είναι εύκολο, διότι στη διαδρομή του χρόνου η Ελληνική Αστυνομία, έχει πάρει πολλά περισσότερα καθήκοντα απ` αυτά τα οποία είχε στο παρελθόν και έχει το ίδιο προσωπικό ή λιγότερο απ` αυτό το οποίο είχε στο παρελθόν. Πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι θα πρέπει να γίνει μία μεγάλη συζήτηση για αναδιάρθρωση του Σώματος, για επαναξιολόγηση ορισμένων δραστηριοτήτων, για αποκέντρωση κάποιων υπηρεσιών, είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση, είμαστε σχεδόν κοντά να το κάνουμε αυτό.
Αλλά τώρα πλέον εμείς μπορούμε, μετά δηλαδή τους παραολυμπιακούς αγώνες, γιατί για μας είπαμε το στοίχημα είναι και μετά, να μπούμε σε μία λογική να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία αυτό το οποίο οφείλει το Υπουργείο να προσφέρει με διακριτικότητα πάντα και με ευγένεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι προσωπικό τώρα που ολοκληρώσατε έναν τομέα της δουλειάς σας. Πήγε καλά κατά κοινή ομολογία, δεν είχαμε βαρβαρότητες, δεν είχαμε προβλήματα, εγώ που είμαι και λίγο πιο ευαίσθητος σ` αυτά δεν ένιωθα τον αστυνομικό πίσω από την πλάτη μου είναι επίσης αλήθεια, μπορεί να ήταν, αλλά δεν τον έβλεπα, οπότε άμα δεν ξέρεις, εντάξει.
Ολοκληρώσατε έναν κύκλο, θα θέλατε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο και να αφήστε αυτό τον κύκλο στην ησυχία του;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εντάξει, τώρα αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι θέμα του Πρωθυπουργού, λέω για σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ακούστε, ένας άνθρωπος ο οποίος κάνει πολιτική πολλά χρόνια, πάντα έχει προκλήσεις μπροστά του. Και όταν κανείς έχει τη δυνατότητα να είναι σε ένα Υπουργείο οι προκλήσεις ποσοτικοποιούνται. Δηλαδή δεν μπορείς να μιλάς αφηρημένα, θέλω μια καλύτερη Ελλάδα, θα σου πούνε, τι κάνεις ρε, Χαβαλέ.
Aρα, λοιπόν, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις, ας πούμε, εμένα, επειδή εγώ είμαι βουλευτής Αθηνών και το θέμα της εγκληματικότητας στην Αθήνα είναι μείζον, γιατί η Αθήνα είναι η μισή Ελλάδα. Θα μου πεις, μόνο η Αθήνα σε ενδιαφέρει; Όχι δεν μ` ενδιαφέρει η Αθήνα, αλλά έχω μία πλήρη άποψη. Υπάρχουν στόχοι κ. Λυριτζή που μπορεί κανείς να τους βάζει και να τους προσπαθεί. Δεν ξέρω αν τους κατακτά ή όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, εσείς πετύχατε τώρα κ. υπουργέ, αντικειμενικά είναι επιτυχία αυτό, την πιστώνεστε και εσείς, κυρίως εσείς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Οικονόμου θέλετε να είμαστε ξεκάθαροι. Εάν εγώ δεν είχα καταφέρει να βοηθήσω στα θέματα ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός σήμερα κανονικά έπρεπε να με βγάλει από τη θέση μου. Έτσι είναι και αυτό είναι και το δίκιο και το λογικό. Αν δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου, σπίτι σου κύριε, ο επόμενος. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Λοιπόν, βάζει κανείς στόχους. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να ποσοτικοποιούνται, πρέπει κανείς να τους παλεύει και αυτό το πράγμα και σε κάποιο άνθρωπο ο οποίος ασχολείται με την πολιτική είναι μία πολύ μεγάλη ικανοποίηση, διότι εγώ προσπάθησα και έκανα αυτό το πράγμα, μαζί με τους συνεργάτες μου, μαζί με το υπόλοιπο σύστημα.
Έχετε υπόψη σας, ότι βεβαίως μεγάλο κομμάτι την ασφάλεια, υπάρχουν όμως και αθέατες πλευρές της ασφάλειας που δεν είναι ορατές. Να σας πω ένα παράδειγμα. Για ρωτήστε το Δημήτρη το Σιούφα πόσες φορές κοιμήθηκε με τη ΔΕΗ το βράδυ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια. Καλά έκανε και δεν κοιμήθηκε, γιατί προχθές το μεσημέρι δεν κοιμήθηκα κι εγώ επειδή δεν είχα ρεύμα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ξέρετε όμως, ότι αυτό το οποίο έκανε το Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν ένας άθλος, ο οποίος δεν ήταν ορατός στα μάτια του κόσμου. Και φωνάξτε τον να σας εξηγήσει για ποιο λόγο. Εγώ επειδή είμαι Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Ολυμπιάδας της ασφάλειας ξέρω με ακρίβεια γιατί.
Όμως, φαντάζεστε, να πούμε, να πηγαίναμε σε ένα στάδιο και να πάθουμε αυτό που είχαν πάθει, ξέρω εγώ, στην Ατλάντα, στο Σίδνεϋ να πέσουν τα ρολόγια και να μην βλέπει κανείς ποιος είναι πρώτος, ποιος είναι δεύτερος, ποιος είναι τρίτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ξέρετε, θα σας πει και ένας που θυμάται από το παρελθόν. Θα πει, ότι τα στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης, την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε αμφισβητηθεί αυτή ακριβώς η δυνατότητα να γίνουν τα πράγματα όπως έγιναν τελικά.
Αυτή η ευτυχής κατάληξη της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια ιστορία που αφορά μόνο την Κυβέρνησή σας ή αφορά και όλη την προηγούμενη διαδικασία; Εδώ δεν υπάρχει μία αντίφαση στην κριτική που ασκούσατε ως αντιπολίτευση;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, κ. Λυριτζή, αφορά όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Νομίζω, στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων βοήθησαν όλοι. Aλλοι ξεκίνησαν, άλλοι πήγαν στη μέση, άλλη μετά κλπ. Ο κάθε ένας φυσικά έχει ένα μέτρο με το οποίο κρίνεται και ένα βαθμό με τον οποίο θα ελεγχθεί. Οι συνάδελφοί μου υπουργοί οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα των έργων, νομίζω ότι εξήγησαν αναλυτικά στον ελληνικό λαό ποια κατάσταση βρήκαν ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο δικό σας τομέα ρωτάω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ο δικός μου τομέας είχε μια πολύ μεγάλη ευαισθησία κ. Λυριτζή, γιατί εμένα τα συστήματα είχαν αποφασιστεί προηγουμένως. Και εάν εγώ ασκούσα οποιαδήποτε κριτική στα συστήματα είτε ήταν καλά, είτε ήταν κακά, δεν μπορούσαν να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εάν δηλαδή εγώ έβγαινα και έλεγα, ότι ξέρετε κάτι, τα συστήματα δεν δουλεύουν, δεν θα ερχόταν κανένας εδώ πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Aρα ήσασταν υποχρεωμένος να δουλέψετε έτσι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ήταν δεδομένο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι δεν το δουλεύατε με την μανιβέλα. Δουλέψανε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι – όχι. Θέλω να πω, ότι αυτό που για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι, ότι ο σχεδιασμός ήταν πλήρης. Τώρα, πάντα υπάρχει μια συζήτηση που λέει, ότι θα μπορούσε να ήταν ενδεχομένως άλλα, θα μπορούσε να ήταν καλύτερα, θα μπορούσε να είναι φτηνότερο, αυτή η συζήτηση είναι ανοιχτή.
Αυτό όμως που εμένα βασικά με διευκόλυνε ήταν, ότι ο σχεδιασμός ήταν πλήρης. Έπρεπε εγώ να κλείσω το πολιτικό κομμάτι των αγώνων που ήταν ακανθώδες, μεγάλο και αποφασιστικό. Διότι ξέρετε, εάν ο άλλος δεν αισθανόταν ασφάλεια, δεν μπορούσε να έρθει για να κάνει αγώνες. Και αυτό ήταν κάτι το οποίο ήταν πραγματικά πάρα πολύ κουραστικό.
Και στη συνέχεια ακούστε κάτι, επειδή εμείς έχουμε και μία αντίληψη για τα πράγματα και ένα σύστημα αξιών, το οποίο διαφέρει από άλλες δεκαετίες που υπήρχε άλλη αντίληψη, το θέμα της διακριτικότητας με την ασφάλεια για μας ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή μπορεί ενδεχομένως ένας κάτοικος άλλης χώρας να ευχαριστιέται άμα βλέπει τον κομάντο ξέρω εγώ με τα όπλα και τα ρόπαλα ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νιώθει ασφαλής έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμάς δεν μας αρέσει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εμένα μ` ενοχλεί. Δηλαδή εγώ θα ήθελα να αισθάνομαι μεν ασφαλής, χωρίς να βλέπω ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς να υπάρχει αυτός ο κλοιός γύρω μας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έτσι μπράβο! Αυτό, λοιπόν, ήταν κάτι το οποίο μην νομίζετε ότι έγινε εύκολα αποδεκτό στη δημόσια συζήτηση ανάμεσα στις υπηρεσίες με τους ομολόγους μου υπουργούς. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, διότι σου λέει, μα πως άμα δεν έχουμε, ξέρω εγώ, τα τανκ στο δρόμο, άμα δεν έχουμε τα τσουβάλια ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα οπλοπολυβόλα που πας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οπότε κάποια στιγμή αναγκάστηκα σε μια πολύ μεγάλη συζήτηση και είχα πει, ότι εδώ δεν κάνουμε πόλεμο ούτε με την Αλ Κάιντα, ούτε με κανέναν. Εδώ πάμε να κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες. Για μας το στοίχημα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν είναι να πάμε να κάνουμε πόλεμο. Γιατί άμα είναι πόλεμος, με συγχωρείτε, δεν χρειάζομαι εγώ, βάλτε εδώ πέρα 10 στρατηγούς, διώξτε τους αθλητές και ελάτε να τσακωθούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνουμε πόλεμο μεταξύ μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγάλτε το στρατό έξω να τελειώνουμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα, ούτως ή άλλως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις 16 Αυγούστου το ΤΙΜΕ έγραφε ότι οι ξένες αποστολές θα είχαν όπλα. Δεν είχαν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εάν οι ξένες αποστολές είχαν όπλα ή η δύναμη του ΝΑΤΟ ήταν στην Ελλάδα, εγώ έπρεπε να παραιτηθώ. Είχε σηκωθεί τόσο πολύ το θέμα….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είχατε διαψεύσει διακόσιες φορές…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Από ένα σημείο και μετά ήταν και θέμα….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσωπικής τιμής;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι προσωπικής τιμής, γιατί δεν το έκανα μόνος μου. Υπήρχε μια συνεννόηση και με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών, δε λειτουργούσα μόνος μου εγώ ποτέ, αλλά ήταν θέμα αμφισβήτησης της ικανότητάς σου να μπορέσεις σαν χώρα εννοώ, να επιβάλλεις αυτά που λες.
Ένας δύο άνθρωποι με όπλα μέσα στις εγκαταστάσεις θα απέτρεπαν τον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας; Μην τρελαθούμε τώρα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το επιχείρημα φαντάζομαι ήταν καταρριπτικό….
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ελάτε που δεν ήταν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΄Έπρεπε να το εξηγήσετε πολλές φορές για να καταλάβουν. Έγινε πάντως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, αυτό που είναι σαφές είναι ότι εμείς αυτό που υποσχεθήκαμε το κάναμε και νομίζω ότι αυτό κατέστη σαφές από την πρώτη, δεύτερη, τρίτη ημέρα. Τότε όλοι κατάλαβαν ότι πράγματι αυτό που λέγαμε….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε κάποια στιγμή που χαλάρωσε το σύστημα ελέγχου του συστήματος, να το πω έτσι; Ας πούμε ξέρουμε ότι η Επιτροπή Διαχείρισης, ο πρωινός καφές που γινόταν, κάποια στιγμή χαλάρωσε γιατί δεν υπήρχαν θέματα να συζητήσει, τα ζητήματα τα οργανωτικά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν υπήρχαν προβλήματα, δεν υπήρχαν θέματα….
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Στα θέματα ασφαλείας δεν ήταν έτσι δυστυχώς, διότι πάντα υπήρχα θέματα. Έστω λίγα, έστω μικρά, έστω ανεξάρτητα του μεγάλου μεγέθους που κανείς πρέπει να αντιμετωπίσει. Υπήρχαν όμως πάντα.
Δεύτερον, έγινε μια πάρα πολύ προσεκτική επιλογή από την ηγεσία της Αστυνομίας σε ανθρώπους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι των διαφόρων εγκαταστάσεων. Αυτοί οι άνθρωποι τρεις φορές την ημέρα έδιναν συγκεκριμένη αναφορά. Στη συνέχει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρχαν ξαφνικές παρουσίες ηγετικών στελεχών της ελληνικής Αστυνομίας στις διάφορες εγκαταστάσεις. Μετά υπήρχαν συσκέψεις συνεχώς οι οποίες έβαζαν τον κόσμο σε μια ενεργοποίηση.
Μετά υπήρχαν μέσα στη διάρκεια των Αγώνων τεστ από μας. Δηλαδή υπήρχε τεστ ετοιμότητας, πήγε άνθρωπος να περάσει με όπλο μέσα από μια μαγνητική πύλη. Να δούμε, θα τον πιάσουνε; Τον πιάσανε. Προκλήθηκε τεχνηέντως φασαρία μέσα σε μια αθλητική εγκατάσταση από ανθρώπους δικούς μας, της ασφάλειας, για να δούμε πώς θα αντιδράσει το σύστημα. Και αντέδρασε πάρα πολύ καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί που δείραμε κάτι Αμερικανούς ήταν;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, εκεί ήταν πραγματικό. Μετά σε κάποιο σημείο του Ολυμπιακού Σταδίου κόψαμε τα σύρματα να δούμε αν αυτό θα αντιμετωπισθεί. Δηλαδή σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων παιζόταν ένα προσομοιωμένο σενάριο σε πραγματικό χρόνο. Αυτό ήταν κάτι το οποίο ελεγχόταν από μας πάρα πολλές φορές την ημέρα.
Μετά υπήρχαν διάφορες ασκήσεις μέσα στην πόλη, για να δούμε κατά πόσον υπήρχαν. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές φάρσες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε και τέτοια; Τι έλεγαν δηλαδή; «Βάλαμε βόμβα, θα σας καταστρέψουμε, θα σας κάψουμε»;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: «Βάλαμε βόμβα» π.χ. ή υπήρχε μια απειλή για τοξική σκόνη κάπου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρέχατε βέβαια, δε μπορούσατε να κάνετε αλλιώς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις και ό, τι εμείς θεωρούσαμε αθλητικό, δεν είχαμε καμία ανησυχία, διότι δεν υπήρχε τρόπος στις εγκαταστάσεις αυτές να περάσει οτιδήποτε. Υπήρχαν όμως άλλες εγκαταστάσεις στις οποίες ήμαστε αναγκασμένοι να ψάχνουμε με βάση την απειλή και την αξιολόγηση που κάναμε εμείς κάθε φορά από την απειλή που είχαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιάσατε κανέναν φαρσέρ κ. Υπουργέ;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, γιατί ξέρετε, οι φαρσέρ κάνουν ένα τηλέφωνο που λένε «έχω βάλει βόμβα εκεί»…..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Aντε βρες τον…..
Να συνδεθούμε με το λιμάνι του Πειραιά όπου είναι ο συνάδελφός μας Νίκος Καπόγλη γιατί αναχωρούν τα κρουαζιερόπλοια και μετά θα σας ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο, τοπικού ενδιαφέροντος. Νίκο καλημέρα. Φύγανε;
Ν. ΚΑΠΟΓΛΗΣ: Περιμέναμε να φύγει το QUEΕN MARY II τώρα το πρωί αλλά μας την έσκασε, δε θα φύγει τώρα, θα φύγει το βράδυ. Σήμερα να πούμε ότι αναμένεται να αναχωρήσουν πέντε κρουαζιερόπλοια συνολικά, το QUEEN MARY II περιλαμβάνεται σ` αυτά, οι ώρες δεν ανακοινώνονται για λόγους ασφαλείας όπως είναι φυσικό. Τα υπόλοιπα τρία από τα οκτώ που ήταν συνολικά, θα αναχωρήσουν αύριο, την Τετάρτη και την Πέμπτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Aρα εκεί θα χαλαρώσουν και τα μέτρα, θα αλλάξουν τα πράγματα εκεί στο λιμάνι, έτσι;
Ν. ΚΑΠΟΓΛΗΣ: Τα μέτρα προς στιγμή παραμένουν ασφυκτικά και πολύ αυστηρά. Δηλαδή δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά την εικόνα των προηγούμενων ημερών στα μέτρα ασφαλείας. Υπάρχουν και οι λιμενικοί με τα όπλα στο χέρι, υπάρχει η Τροχαία, υπάρχουν αστυνομικοί παντού. Αυτό είναι λογικό να χαλαρώσει παράλληλα με την αναχώρηση των πλοίων σιγά σιγά από το λιμάνι του Πειραιά.
Το QUEΕN MARY ΙΙ για την ιστορία να πούμε, θα παραλάβει απόψε το βράδυ περίπου 2.500 επιβάτες που δεν έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους θα τους ταξιδέψει στα νησιά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους πάει κρουαζιέρα.
Ν. ΚΑΠΟΓΛΗΣ: Βεβαίως. Το ίδιο ισχύει και για το WESTERDAM και το ROTTERDAM, είναι τα δύο πλοία που επίσης είναι από τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο, τα οποία και αυτά είχαν λιμενισθεί στην Ακτή Ξαβερίου και θα αναχωρήσουν και αυτά παραλαμβάνοντας 1.800 και 1.500 επιβάτες αντίστοιχα.
Βεβαίως όλη αυτή η ιστορία είχε κι ένα καλό, ένα πολύ μεγάλο όφελος και ιδιαίτερα σημαντικό για τον Πειραιά, καθώς μέσω κρατικού προϋπολογισμού και μέσω του προϋπολογισμού για την Ολυμπιάδα, έγιναν κάποια πολύ σημαντικά έργα. Να αναφέρουμε ότι εκεί που έχει λιμενισθεί το QUEΕN MARY II στο τέρμα της Ακτής Ξαβερίου στη Ζωοδόχο Πηγή, εκεί, σ` αυτό το σημείο, έγιναν σημαντικές επενδύσεις, είναι μια νέα προβλήτα αυτή δηλαδή, η οποία βεβαίως στο μέλλον ο ΟΛΠ θα αξιοποιεί αναλόγως για να ελιμενίζονται εκεί σκάφη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ και σε καλημερίζουμε.
Η συγκεκριμένη ερώτηση έρχεται από έναν τηλεθεατή από το Κερατσίνι κ. Υπουργέ. Λέει «να φέρετε τα Τμήματα στις περιοχές μας γιατί δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στα Καμίνια, είναι μακριά, είναι μεγάλη περιοχή και δεν ελέγχεται».
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχει δίκιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η ιστορία με τα πολυδύναμα από παλιά;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα γίνει μια αναδιάταξη της δομής του Σώματος. Διότι υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν, υπάρχουν νέες μορφές δράσης που πρέπει να προσαρμοστεί η Ελληνική Αστυνομία και υπάρχουν μορφές που πρέπει να αλλάξουν δομή. Θα γίνει αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιμένει κάποιος: «Γιατί η αμερικανική αποστολή συνοδευόταν από ενόπλους;»
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπήρχαν στις εγκαταστάσεις, το είχα πει πολλές φορές αυτό, μέσα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στο Ολυμπιακό Χωριό, οπουδήποτε, δεν υπήρχαν ένοπλοι και αυτό κατέστη σαφές σε όλο τον κόσμο. Στο Στάδιο πήγαινε κάθε βράδυ 80.000 κόσμος, θα το έβλεπαν, δεν υπάρχει θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω όμως κάτι: Λέει, για την άλλη αντίληψη: «Πριν τέσσερις μέρες είχε γίνει ένα ατύχημα, μαζεύτηκαν 10 περιπολικά και 20 αστυνομικοί. Θα γινόταν αυτό αν δεν είχαμε τους Ολυμπιακούς εδώ;»
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ο σκοπός είναι να φτάσουμε εκεί. Ο σκοπός είναι να μπορέσουμε να υπάρχει αυτή η ανταπόκριση, η γρήγορη κτλ. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Αλλά βλέπετε εδώ, το ένα φέρνει το άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάλατε τον πήχη ψηλά και ο κόσμος έχει απαιτήσεις. Σου λέει έχουμε τεχνολογία, για να μην έχουμε την ασφάλεια στην καθημερινότητά μας; Θέλουμε να παραμείνουν οι αστυνομικοί έτσι είναι τώρα και όχι όπως ήταν πριν».
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ξέρετε ότι κάθε χρόνο στην Αστυνομία -και θέλω να ελπίζω και σε λίγο και στην Πυροσβεστική- μπαίνουν παιδιά με 18 στο απολυτήριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλάζει το επίπεδο λοιπόν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως αλλάζει το επίπεδο. Μπαίνουν παιδιά με γλώσσες, μορφωμένα. Παιδιά τα οποία έχουν μια κουλτούρα πολύ διαφορετική απ` αυτή την οποία είχαμε εμείς σαν φοιτητές. Μπαίνουν παιδιά τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα πράγματα πολύ πιο πέρα απ` αυτό που εμείς φανταζόμαστε.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει μια μοναδική εξειδίκευση. Για πρώτη φοράς την ιστορία της και για πρώτη φορά στην Ευρώπη υπάρχει τέτοια εξειδίκευση. Προχθές είχε έρθει εδώ πέρα ο Γερμανός Υπουργός ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους σε επίπεδο Ευρώπης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και με κάλεσε στο Βερολίνο με όλο το επιτελείο που έχουμε εδώ πέρα, να τους μεταφέρουμε, να τους μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση όσον αφορά τον σχεδιασμό.
Θέλω να πω με λίγα λόγια ότι υπάρχουν οι δυνατότητες τα πράγματα να πάνε πολύ πιο γρήγορα απ` ό, τι ήταν στο παρελθόν. Βεβαίως, για να είμαστε καθαροί, αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται σχεδιασμός, χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται να ελεγχθούν, χρειάζεται χρήμα, αλλά όμως αυτό το οποίο εμένα μ` ενδιαφέρει πάρα πολύ σαν χειριστής των πραγμάτων είναι πως αποδεικνύεται ότι αν το θέλουμε μπορούμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους Παραολυμπιακούς είπατε και τα ζητήματα ασφάλειας. Οι δόκιμοι αστυνομικοί στους Παραολυμπιακούς θα πάρουν κανένα ρεπό να ξεκουραστούν;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα ήδη προχθές είχε πάει ο αρχηγός κ. Νασιάκος, είχαμε πάει μαζί στην Αμυγδαλέζα και τους ανακοινώσαμε ότι θα έχουν 10 επιπλέον μέρες άδεια, επιπλέον από τα ρεπό που δεν είχαν πάρει.
Ξέρετε, οι δόκιμοι, έχει δίκιο, δεν ξέρω αν είναι δόκιμος το παιδί που το λέει, οι άνθρωποι αυτοί έχουν πραγματικά υπερβεί κάθε ανθρώπινη προσπάθεια. Είναι πολύ πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάποιοι απ` αυτούς είναι και κάποιοι θα παραμείνουν μετά τους Αγώνες. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μέρα νύχτα, συνεχώς όλη αυτή την περίοδο…..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ λέει ότι υπήρχαν αστυνομικοί της επαρχίας που έμειναν στα «λαμαρινόσπιτα», φαντάζομαι εννοεί στα κοντέινερς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είπαμε, υπήρχε ένας σχεδιασμός, ο οποίος σχεδιασμός προέβλεπε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε στην Αμυγδαλέζα. Αυτό δε μπορούσε να αλλάξει ….. ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει κάποιος άλλος: «Στην παραλιακή εχτές γινόταν πανικός στην Ολυμπιακή λωρίδα, μπήκε όλο το πλήθος».
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Δικαιολογημένοι ήταν. Εγώ είμαι άνθρωπος ο οποίος είμαι ιδιαίτερα συγκρατημένος από τη φύση μου. υπήρξαν πολλές φορές, εχθές ειδικά, στην Τελική Λήξης, που βούρκωσα. Δηλαδή είπα αυτό το μεγαλείο που ζούμε σαν Ελλάδα, πώς θα γίνει να το κρατήσουμε στην καρδιά μας. Είναι ασύλληπτο μέγεθος, είναι άλλη κλίμακα αυτό το πράγμα. Καιι μου λέτε αν μπήκε κάποιος στη λωρίδα; Καλά έκανε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Η βασική συνισταμένη πάντως που υπάρχει απ` τα μηνύματα είναι πολλά από τα στοιχεία που υπήρξαν και τα ζήσαμε ως θετικά, να μείνουν μετά. Αυτό λέει ο πολύς κόσμος. Και κυρίως η νοοτροπία, αυτό είναι το βασικό. Τα Μέσα εδώ είναι, δε φεύγουν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και βέβαια η εκπομπή σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Θα πάτε πουθενά για ξεκούραση καθόλου αυτές τις μέρες, μετά τους Παραολυμπιακούς;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το παλεύω. Σας ευχαριστώ.