ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 28-7-2004
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι, ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα των ημερών θα συζητήσουμε τώρα εδώ με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Καλώς ήρθατε κ. Υπουργέ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλώς σας βρήκα. Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε προ ημερών, ότι η ασφάλεια δεν σηκώνει εκπτώσεις, έχει ήδη δαπανηθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, πιστεύετε ότι είμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είμαστε, ναι. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλατε κάτι παραπάνω την τελευταία στιγμή;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Την ερώτηση που μου κάνετε εσείς, την έκανα εγώ σε μία πολύ μεγάλη συζήτηση διακαναλική που είχα κάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όταν είχα πάει και είχα ζητήσει εγώ να μου υποδείξουν κάποιο μέτρο που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα και δεν το έχει πάρει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τι δεν κάνατε. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και τι δεν κάναμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τι θα μπορούσαμε παραπάνω να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δε πήρατε απάντηση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και δεν υπήρχε απάντηση. Και όχι, διότι, εντάξει, πάντα μπορεί να πει κανείς, ότι μπορεί να κάνω πράγματα. Το θέμα είναι αν αυτό που έχεις κάνει είναι πλήρες, αν αυτό που έχεις κάνει είναι αποτελεσματικό ή δυνητικά μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Κι αν αυτό που έχεις κάνεις μπορεί να προσφέρει αυτό το επίπεδο άνεσης, άνεσης δεν μεταφράζω καλά τη λέξη, confidants το λένε, δηλαδή σιγουριά κατά κάποιο τρόπο, ότι αυτοί που θέλουν να στείλουν τις αποστολές τους στην Ελλάδα αισθάνονται ότι έχουν αυτή ακριβώς τη σιγουριά για να έρθουν.
Ε, λοιπόν, νομίζω ότι τα έχουμε κάνει αυτά τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξ ου και το τετραπλάσιο στο κόστος με το Σίδνευ, σε σύγκριση δηλαδή;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σαφώς πιο αυξημένοι οι κίνδυνοι ή το κλίμα είναι αυτό που μας κάνει να εντείνουμε τις προσπάθειες;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι. Και αυτοί πολλαπλασιάζονται μέσα από ένα κλίμα, το οποίο στηρίζεται σ΄ αυτή την εκτίμηση των απειλών. Και αυτό πολλαπλασιάζεται μέσα από την αντίληψη της κάθε χώρας ότι θέλει να αισθάνεται ασφαλής.
Και αυτό όλο εμείς πρέπει να το διαχειριστούμε, διότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται στην Ελλάδα μεν, αφορούν 200 χώρες δε. Συνεπώς δεν έχει σημασία το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε την απειλή. Γιατί στην Ελλάδα την αίσθηση της απειλής δεν την έχουμε τόσο πολύ αυξημένη και ορθώς.
Το προφίλ της χώρας μας δεν είναι ούτε τέτοιο που να το δικαιολογεί, ούτε εν πάση περιπτώσει σαν χώρα έχουμε κάποιου είδους σύνδεση με μεγάλου μεγέθους τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν. Δηλαδή δεν έχουμε αυτό το προφίλ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευκαιρίες πάντως βρίσκουν κάποιοι, γιατί είπατε ότι ήσασταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρχε ένα κλίμα από διάφορα δημοσιεύματα, βρετανικά, αμερικανικά κι από άλλα κράτη ότι θα γίνει το κακό εδώ, προσέξτε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αρνητικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο άλλαξε τις τελευταίες ημέρες. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχει αλλάξει η εικόνα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν να σας πω το εξής. Καταρχήν οτιδήποτε γράφεται, πρέπει να σας πω ότι εμείς το αξιολογούμε, ακόμα κι αν πρόκειται για μία απίστευτη «μπούρδα». Χθες κυριαρχούσε στα δελτία ότι οι Έλληνες πράκτορες έδωσαν πληροφορίες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους τέσσερις τρομοκράτες μέσω Βελγίου κλπ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και απεδείχθη ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ψυχολογικά προβλήματα, επισκέφθηκε ένα τμήμα στην Τεργέστη, τους έλεγε κάτι ασυναρτησίες, τον πήγαν σε ένα νοσοκομείο το βράδυ, διότι ο άνθρωπος δεν αισθανόταν καλά. Εστάλη ωστόσο μία αναφορά στο Βέλγιο και οι Βέλγοι θεώρησαν ότι αυτό έπρεπε κάπως να το δούνε. Καλά έκαναν και το είδαν, απλώς πρέπει κι εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογούμε τη διαβάθμιση των πληροφοριών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποδίδεται αυτή η ιστορία στα ψυχολογικά προβλήματα του συγκεκριμένου ατόμου, έτσι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τώρα να μην πω παραπάνω. Να πω όμως ότι δεν είναι σοβαρό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ωστόσο υστεροβουλία στα δημοσιεύματα αυτά;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά. Είναι ένα σύνθετο πράγμα. Πρώτα απ΄ όλα η συζήτηση της ασφάλειας είναι πάρα πολύ ψηλά στις διεθνείς ατζέντες των κυβερνήσεων, σε όλες τις κυβερνήσεις. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο τελευταία χώρες να δημιουργούν Υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας ή αντίστοιχα Δημόσιας Τάξης εκεί που δεν είχαν, διότι το κομμάτι αυτό αναδεικνύεται πάρα πολύ και αναδεικνύεται, διότι αυτό φαίνεται σαν το νέο πεδίο οικονομικού ενδιαφέροντος. Οι κλασικοί πόλεμοι, οι πόλεμοι δηλαδή πεδίων έχουν υποχωρήσει. Οι νέου τύπου κατά κάποιο τρόπο..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οικονομικών..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι οι ασύμμετρες απειλές, είναι οι απειλές ασφάλειας κλπ. Αυτό συμπαρασύρει μία βιομηχανία. Η βιομηχανία δίνει παραγγελίες, συντηρεί ένα λαό, ο λαός κάνει τον κύκλο και ούτω καθεξής. Αρα λοιπόν ένα θέμα ούτως ή άλλως είναι ψηλά. Υπάρχουν σίγουρα οικονομικά συμφέροντα πίσω απ΄ αυτό.
Υπάρχουν σίγουρα συμφέροντα τα οποία συνδέονται με πολιτικές διασυνδέσεις με τα οικονομικά συμφέροντα. Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα πραγμάτων. Υπάρχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον, γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι Αμερικάνοι δεν είδαν τους πύργους να καταρρέουν. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι στη Μαδρίτη δεν είδαν οι άνθρωποι, στην Κωνσταντινούπολη, στο Μπαλί, αυτά είναι γεγονότα, δεν μπορεί κανείς να τα αγνοήσει.
Από την άλλη πάλι πλευρά το να ζεις ένα γεγονός τόσο σπουδαίο όσο είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέσα σε ένα κλίμα μάχης αντιπαράθεσης, είναι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυτό το κλίμα για την Ελλάδα ποιος θέλει να το διατηρεί; Εκεί τι συμφέρον έχει για την Ελλάδα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μίλησαν για συμφέροντα. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο…;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αν αυτό γινόταν σε μία άλλη χώρα, θα ήταν μία άλλη χώρα στο επίκεντρο. Εγώ δεν ανήκω στη σχολή της διεθνούς συνομωσιολογίας. Ποτέ δεν τη συμμερίστηκα αυτή. Συμβαίνει η Ελλάδα να είναι η χώρα που μετά τα γεγονότα αυτά είναι η πρώτη που κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες. Συμβαίνει η Ελλάδα να είναι μία χώρα η οποία έχει αναλάβει αυτήν την υποχρέωση πολύ πριν το χτύπημα αυτό. Συνεπώς όταν εμείς κάναμε αυτήν την αίτηση, δεν υπήρχαν τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Αυτό έπρεπε να το συνυπολογίσουμε στη συνέχεια, έπρεπε να το διορθώσουμε.
Πάντως ακούστε, αυτό που θέλω εγώ να πω και το λέω μετά βεβαιότητος και μιλάω αυτή τη στιγμή σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα η οποία μας παρακολουθεί και θέλει να δει τι είναι αυτό που έχουμε κάνει, όταν εμείς λέμε ότι έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προσφέρουμε αυτό το περιβάλλον που χρειάζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, για να γίνουν καλά, το εννοούμε. Πράγματι έχουμε κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν σαν Ελλάδα και το έχουμε κάνει σαν Ελλάδα, αυτό θέλω να το σημειώσουμε.
Δεύτερον. Θεωρώ ότι η Παγκόσμια Κοινότητα μπορεί να συναντήσει τον κοσμοπολιτισμό της εδώ που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Συνεπώς, αφού έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, τώρα νομίζω ότι είναι η ώρα να αναδείξουμε το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σωστά χθες έγινε μία πολύ μεγάλη συζήτηση για την Ολυμπιακή εκεχειρία. Νομίζω αυτές οι πλευρές που ουσιαστικά παραμένουν αθέατες μέχρι σήμερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει τις επόμενες 15-20 ημέρες να αρχίσουν να φωτίζονται. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Εμείς θα προσφέρουμε αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε. Εμείς 24 ώρες το 24ωρο προσπαθούμε και θα προσπαθούμε μέχρι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη βελτίωση, για το καλύτερο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μέχρι να πέσει η σημαία της λήξης. Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι το επίκεντρο των γεγονότων. Είναι άλλο. Δεν κάνουμε μάχη με κανέναν εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αλλά είναι μία παράμετρος την οποία την εξετάζουμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το λέω γιατί έχω την αίσθηση ότι πολλές φορές πάμε να κάνουμε πόλεμο. Δεν είναι έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν είναι έτσι, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχω και τους κουμπάρους μου που πάνε στη Μήλο να κάνουν διακοπές και σήμερα τους έκανα πλάκα στο τηλέφωνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εμείς καθόμαστε εδώ και συζητάμε για την ασφάλεια. Σωστό. Να ρωτήσω, χθες άρχισε να λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα ασφάλειας. Υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση σε αυτό καταρχήν, πού οφείλεται αν ήταν όντως προγραμματισμένο. Δεύτερον, θυμάμαι είχατε πει ότι αν είχατε υπογράψει εσείς τη σύμβαση, θα ήταν λίγο διαφορετική. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι παράμετροι στο όλο πλαίσιο που θα θέλατε να ήταν διαφορετικοί;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Καταρχήν μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο σχέδιο. Είναι ένα απίστευτα μεγάλο σχέδιο και στην ολοκλήρωσή του το σχέδιο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί σε κανένα μέρος στον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται εδώ πέρα.
Δηλαδή αυτό το περίφημο σύστημα C4I που είναι 4 συγκεκριμένα ΡΑΪ, είναι ένα σύστημα ολοκληρωμένο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χειριστές του να έχουν μία πλήρη εποπτεία των όσων συμβαίνουν στην πόλη και στις αθλητικές εγκαταστάσεις και σε ό,τι εμείς θεωρούμε αθλητική εγκατάσταση, διότι η έννοια της αθλητικής εγκατάστασης για μας έχει διευρυνθεί. Έχει περιλάβει τα ξενοδοχεία, έχει περιλάβει τα πλοία τα οποία θα φιλοξενήσουν Ολυμπιακούς επισκέπτες, έχει περιλάβει τις δεξαμενές της ΕΥΔΑΠ, έχει περιλάβει τις αντένες αναμετάδοσης των δορυφορικών σημάτων των διαφόρων τηλεοπτικών σταθμών. Δηλαδή, είναι μία διευρυμένη έννοια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόλεις της περιφέρειας συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τις Ολυμπιακές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις Ολυμπιακές πόλεις.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτές που θα έχουν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, γιατί οι άλλες πόλεις προφανώς…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κέντρο επιχειρήσεων πού βρίσκεται;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά. Αρα λοιπόν μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο σύστημα κι αυτό το σύστημα, η αλήθεια είναι ότι είχε διάφορα προβλήματα στο λογισμικό του, στις συμβάσεις του. Υπήρχαν διάφορα προβλήματα γι΄ αυτό και ενώ θα έπρεπε να είχε παραδοθεί εδώ και καιρό, δεν είχε παραδοθεί. Παραδόθηκε όμως.
Εγώ προχθές είχα τη δυνατότητα μαζί με τον κ. Ρουσόπουλο να το επισκεφτώ και τον κ. Μαρκογιαννάκη. Μας έγινε μία πλήρης επίδειξη του συστήματος. Όταν λέω «πλήρης» εννοώ όχι μόνο σε επιμέρους λειτουργίες του, αλλά και στη διασύνδεσή του, στη συνολική του διασύνδεση. Ας πούμε στο θέμα που αφορά την εικόνα από το ΖΕPPELΙΝ, την εικόνα από τα ελικόπτερα, την εικόνα από τις κάμερες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μείνατε απόλυτα ικανοποιημένος;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένος. Δηλαδή το σύστημα αυτό δουλεύει πάρα πολύ και νομίζω ότι αυτό που εμείς θέλαμε, το έχουμε. Έχουμε τη δυνατότητα δηλαδή να το δούμε.
Πράγματι είχα πει ότι αν σχεδίαζα εγώ την ασφάλεια εξ αρχής, άλλα πράγματα θα τα έκανα, άλλα πράγματα δεν θα τα έκανα. Με άλλα θα συμφωνούσα, με άλλα δεν θα συμφωνούσα. Το ερώτημα δεν είναι αυτό. Το ερώτημα είναι αν αυτό που υπάρχει σήμερα είναι πλήρες. Και η απάντηση είναι «ναι, είναι πλήρες».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το ΖΕPPELΙΝ δηλαδή είστε ικανοποιημένος με τη λειτουργία του;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όταν δουλεύει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν δουλεύει, γι΄ αυτό λέω. Μια και μιλάμε για συμβάσεις, δηλαδή εδώ έγινε μία σύμβαση και ξέρετε ότι προκλήθηκαν αρνητικά σχόλια. Δηλαδή φύσηξε λίγο, είχε 5 μποφόρ και δεν μπορούσε να πετάξει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, όταν δουλεύει είμαι πολύ ευχαριστημένος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απάντηση αρκεί.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βέβαια πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν αλληλοεπικαλυπτόμενοι μηχανισμοί οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα υποκατάστασης σε μέρη του συστήματος που προσωρινά δεν δουλεύουν. Δηλαδή δεν είναι το παν, είναι ένα από αυτά και αυτό εάν δεν δουλέψει υπάρχει κάτι άλλο που το συμπληρώνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτω από ποιες συνθήκες τελικά δουλεύει, μέχρι πόσα μποφόρ;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν δουλεύει σε πολύ μεγάλο αέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι, θα εξακολουθήσει να πετάει και μετά;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, μα η σύμβασή του είναι για 3 μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο για 3 μήνες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι ενοικιασμένο για 3 μήνες. Κοστίζει 1.670.000, περίπου 1.700.000 – και είναι ενοικιασμένο, δεν είναι ιδιοκτησία. Θα γυρίσει πίσω αυτό μετά το τέλος των Αγώνων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γενικά με όλη αυτήν την ηλεκτρονική παρακολούθηση, τις κάμερες που έχουν στηθεί στους δρόμους κ.λπ., ο κόσμος αγωνιά, λέγεται, ακούγεται, γράφουν κάποια μέσα ενημέρωσης ότι θα ζούμε υπό το καθεστώς τύπου Big Brother. Mετά τους αγώνες. Αυτό θα γίνει για τους αγώνες, γιατί είναι για την ασφάλεια κ.λπ., όλο αυτό είναι κατανοητό και αποδεκτό πιστεύω απ` όλους μας. Μετά τους αγώνες, αυτές οι κάμερες στους δρόμους και οποιαδήποτε άλλα μέσα παρακολούθησης, το ZEPPELIN και οτιδήποτε άλλο υπάρχει, τι θα γίνει;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είχαμε μια αναλυτική συζήτηση στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμού και Διαφάνειας γι΄ αυτό, γιατί έχετε υπόψη σας ότι όλη αυτή η υπόθεση έχει κοστίσει στον ελληνικό λαό περίπου 85 δισεκατομμύρια δραχμές. Δηλαδή είναι ένα απίστευτα μεγάλο νούμερο, το οποίο εάν δει κανείς τις δικές μας οικονομικές δυνατότητες είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι τεράστιο γεγονός.
Από την άλλη πλευρά, καταλαβαίνω απολύτως τις ανησυχίες των πολιτών, που είναι και δικές μου ανησυχίες. Δηλαδή, δεν νομίζω ότι κανείς πρέπει να παίξει με τα θέματα των ατομικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών. Πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς στο θέμα αυτό.
Γι` αυτό λοιπόν εγώ είπα στην Επιτροπή Θεσμού και Διαφάνειας ότι μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, που πλέον η χρήση τους θα έχει ολοκληρωθεί, εγώ είμαι διατεθειμένος να ξεκινήσει ένας ουσιώδης διάλογος με την Αρχή Προστασίας των Ατομικών Δεδομένων, με το Συνήγορο του Πολίτη, με την Αρχή Προστασίας των Τηλεπικοινωνιών, με την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, να αποφασίσουμε μαζί ποιες θα είναι οι χρήσεις του συστήματος, διότι πράγματι το σύστημα αυτό μπορεί να μας βοηθήσει αποφασιστικά στο να λύσουμε κάποια προβλήματα που έχουμε και μας ταλαιπωρούν χρόνια.
Ας πούμε, δεν είναι δυνατόν ο δρόμος Αθηνών-Πατρών-Θεσσαλονίκης να μην εποπτεύεται με κάποιο τρόπο. Δηλαδή υπάρχουν μέρη του δρόμου αυτού που έχουν σκοτωθεί περισσότεροι απ΄ ότι σκοτώθηκαν στο Σεράγεβο. Αν εγώ δεν έχω μια οπτική εικόνα της ροής των οχημάτων, των αυτοκινήτων, της συμφόρησης, δεν μπορώ να σηκώσω το ελικόπτερο να πάει να κάνει διευθετήσεις, να πάει να κάνει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα συγκεκριμένα δεν θα έχει κανένα…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να δούμε λοιπόν πολλά συγκεκριμένα. Για τις κάμερες μέσα στις πόλεις μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αυτές οι κάμερες, για τις οποίες θα διασφαλιστεί με το λογισμικό ότι δεν θα έχουν ήχο, δεν θα παρακολουθούν πρόσωπα, δεν θα παρακολουθούν τέτοια πράγματα, θα μπορούν να μας δίνουν μια αίσθηση συνολικότερης της ζωής της πόλης, ούτως ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε την κυκλοφορία. Γιατί ξέρετε ο αστυνομικός στα σταυροδρόμια με τη σφυρίχτρα έχει τελειώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εσείς την πρόταση που θα καταθέσετε στην Επιτροπή, αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι αυτή. Να συνεχίσουν να υπάρχουν οι κάμερες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ θέλω να είμαι σαφής. Δεν θα καταθέσω καμία πρόταση. Εγώ θα προσέλθω στην Επιτροπή λευκός και θα πω κύριοι, έχω μια περιουσία 85 δισεκατομμυρίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας τα παραδίδω εν λευκώ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η τεχνολογία είναι θετική και αρνητική. Να βρούμε τον τρόπο που θα είναι η θετική της χρήση επωφελής και να γίνει και να βγάλουμε τα αρνητικά. Διότι διαφορετικά φτάνουμε στο σημείο, όπως έχω πει και σε άλλες περιπτώσεις, εάν φτάσουμε στην ακραία υιοθέτηση του αρνητισμού, δεν θα έπρεπε να κάνουμε στην Ελλάδα Κτηματολόγιο, διότι οι δορυφόροι μπορούν να παρακολουθήσουν μέχρι πόσα λεφτά έχετε στην τσέπη σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούν όμως κύριε Υπουργέ, να δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα παρακολουθούν πρόσωπα οι συγκεκριμένες κάμερες και ο κόσμος να…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα φυσικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υπάρχει κάποια Εποπτική Ομάδα η οποία πρέπει να συγκροτηθεί.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω ένα παράδειγμα. Εάν οι κάμερες που υπάρχουν στο δρόμο διασυνδεθούν με κάποιο τρόπο, και επ΄ ωφελεία της Ελληνικής Αστυνομίας βέβαια, με το INTERNET και μπορεί ο καθένας με το Lap top να βλέπει εάν έχει κίνηση στη Συγγρού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για μεμονωμένα σημεία και συγκεκριμένα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γιατί είναι μεμονωμένο; Μεμονωμένη όλη η Αθήνα είναι. Διότι τώρα εάν πας από την Πειραιώς από το λιμάνι μέχρι την Ομόνοια, είναι δέκα μεμονωμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο διάλογος όμως που λέτε, μπορεί να διαρκέσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι δεν θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο θα είναι; 2-3 μήνες;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω πόσο θα είναι. Δεν μπορώ να σας το προσδιορίσω τώρα, αλλά ξέρετε επειδή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι κάμερες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτό το διάστημα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ακούστε κάτι που θα σας πω, δεν θα διαρκέσουν πολύ διάστημα και γιατί δεν θα διαρκέσει, διότι το σύστημα αυτό έχει, συμβαίνει να έχει σχεδιαστεί επί της προηγούμενης Κυβέρνησης και να υλοποιείται επί της σημερινής. Συνεπώς, υπάρχει μία πολύ μεγάλη γνώση των αρμοδίων ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα άμεση.
Έχω επίσης δεσμευτεί ότι στην διακομματική Επιτροπή της Βουλής θα γίνει μία επίδειξη τις επόμενες εβδομάδες της λειτουργίας του συστήματος και εκεί θα διαπιστώσει κανείς ότι όταν η κάμερα, γιατί η κάμερα δουλεύει με άδεια που έχει δώσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα διαπιστώσει κανείς ότι όταν η κάμερα γυρίζει σε κάποιο μέρος που η Αρχή έχει χαρακτηρίσει ότι αυτό δεν πρέπει να είναι ας πούμε αξιοποιήσιμο από τον θεατή της εικόνα, πέφτει μια άσπρη μπάρα η οποία κατά κάποιο τρόπο φλουτάρει το πρόσωπο αυτό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαν να ελέγχει δηλαδή;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και δεν φαίνεται. Συνεπώς δεν ενοχλεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας δηλαδή.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω κάτι. Να επανέλθουμε λίγο στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο είναι και το φλέγον ουσιαστικά τις μέρες αυτές. Έχει γίνει πάρα πολύς λόγος και είναι αλήθεια ότι η διακρατική συνεργασία είναι επίσης χωρίς προηγούμενο, όσον αφορά την ασφάλεια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι διακρατικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι διακρατικές συνεργασίες, ακριβώς. Ποιος είναι ο ρόλος ακριβώς της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας. Ποιες χώρες είναι μέσα και τι τεχνογνωσία ουσιαστικά θα μας παρέχουν; Τι ακριβώς θα γίνει εξηγήστε μας λίγο, γιατί είναι λίγο παρεξηγήσιμο όπως έχουν ακουστεί διάφορα, για ΝΑΤΟ, για κομάντος, για διάφορα…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η Ελλάδα δεν είχε εμπειρίες στον σχεδιασμό τέτοιων γεγονότων. Και η Ελληνική Αστυνομία δεν είχε την ικανότητα να το κάνει μόνη της. Γιατί εδώ μιλάμε τώρα για ένα σχέδιο το οποίο είναι μυστηριώδες. Θα σας εξηγήσω ότι σήμερα καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό που κάνει η Ελλάδα. Η Ελλάδα δηλαδή είναι ειδική στο θέμα αυτό. Θα πούμε όμως μετά γι` αυτό.
Όταν λοιπόν ξεκίνησε το θέμα, σχηματίστηκε μια συμβουλευτική ομάδα από επτά χώρες οι οποίες είχαν πολύ μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους μεγάλα αθλητικά γεγονότα, Ολυμπιακών Αγώνων συμπεριλαμβανομένων, με την βοήθεια και την αρωγή των οποίων σχεδιάστηκε το κομμάτι της ασφάλειας. Αυτές δηλαδή οι χώρες συνεβούλευσαν με τους ειδικούς τους πώς πρέπει να σχεδιαστεί η ασφάλεια, ποιες παραμέτρους πρέπει να λάβει ο σχεδιασμός, πώς αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να εξηγηθεί, τί εκπαίδευση μπορεί να έχει το προσωπικό, πώς μπορεί να είναι αυτή η εκπαίδευση, πού μπορεί να είναι αυτή η εκπαίδευση, όλο το πακέτο αυτό το πράγμα, το οποίο φυσικά οι ελληνικές αρχές το επεξέτειναν με βάση τις δικές τους αντιλήψεις για τον χώρο, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε και για κάποια άλλη αντίληψη του χώρου περισσότερο συγκεκριμένη από μας και βέβαια με βάση τις απαιτήσεις που θα έχουμε για το μέλλον. Γιατί δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες 30 μέρες ή 40, είναι όλο το κομμάτι.
Πέραν αυτών, των χωρών, υπογράφηκαν 32 διαφορετικά πρωτόκολλα συνεργασίας με 22 χώρες. Συμπληρωματικά με αυτό, η Ελλάδα εάν χρειαστεί σε μία ακραία περίπτωση απειλής, σε πολύ ακραία και πολύ προχωρημένη, ένα σενάριο τέτοιο, θέλει να έχει και την δυνατότητα να ζητήσει συνδρομή από οργανωμένους συμμάχους όπως ας πούμε από το ΝΑΤΟ. Εάν το θέλει και εάν το αποφασίσει και όποτε χρειαστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι καλό να το διευκρινίσουμε αυτό, γιατί ξέρετε και εσείς…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έτσι λοιπόν, αυτές οι συμφωνίες οι διμερείς, έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Με άλλες χώρες ας πούμε έχουμε κάνει συμφωνία για την διασφάλιση των συνόρων μας, με άλλες χώρες έχουμε κάνει συμφωνία για την ενίσχυση της ανταλλαγής των πληροφοριών, με άλλες χώρες έχουμε κάνει συμφωνία για την παροχή συγκεκριμένης εκπαίδευσης, με άλλες χώρες έχουμε κάνει συμφωνία για την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι μία πολύ μεγάλη γκάμα που είχα την τιμή να την χειριστώ, διότι αυτά έπρεπε να κλείσουν το τελευταίο διάστημα. Υπήρχαν όμως οι συζητήσεις οι οποίες ήταν σε εξέλιξη.
Ό,τι συμβαίνει, για ό,τι συμβαίνει την ευθύνη την αποκλειστική έχουν οι ελληνικές αρχές ασφάλειας. Σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας κάτω από τον οποίο συνεδριάζουν και συναποφασίζουν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις, διότι συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις με πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή, συμμετέχει το λιμενικό σώμα, συμμετέχει η πυροσβεστική, συμμετέχει η εθνική υπηρεσία πληροφοριών, συμμετέχει η πολιτική προστασία, συμμετέχει το Υπουργείο Υγείας, και σε πολιτικό επίπεδο είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ο οποίος προεδρεύει του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας που αποτελείται από 9 Υπουργούς οι οποίοι έχουν μια αρμοδιότητα ανάλογα με αυτό που κάνουν. Είναι το Εξωτερικών, το Αμυνας, το Εσωτερικών, το Υγείας, το Μεταφορών κ.ο.κ..
Όλη λοιπόν την ευθύνη την έχουμε εμείς. Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη, αυτή σχεδιάζει, αυτή αποφασίζει πότε θέλει να κάνει τι και εάν χρειαστεί ποτέ να ζητήσει συνδρομή….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένστολοι από άλλες χώρες θα υπάρχουν; Ένστολοι και ένοπλοι, να το διευκρινίσουμε. Εκτός από τους συνοδούς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλά την κάνετε την διάκριση, διότι κάποιοι ένστολοι θα είναι στην διάθεσή μας και οι οποίοι θα είναι στο ελληνικό έδαφος. Ας πούμε οι εξειδικευμένοι, το λεγόμενο τάγμα της Τσεχίας, το οποίο είναι εξειδικευμένο στις ραδιοβιολογικές και χημικές απειλές, στις οποίες εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα. Έχουμε την εμπειρία, δεν έχουμε τον εξοπλισμό ούτε αξίζει να τον πάρουμε τώρα, για πόσα εκατομμύρια μιλάμε.
Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι εδώ, στην Χαλκίδα, είναι νομίζω 120 – δεν θυμάμαι ακριβώς – ένα στρατιωτικό σώμα, το οποίο δεν είναι ένοπλο. Αποτελείται από πνευμονολόγους, γιατρούς, τραυματιολόγους, είναι μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον εξοπλισμό τους, μάσκες…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Με τον εξοπλισμό τους. Ζητήσαμε επίσης μία συνδρομή σε μία αντιτρομοκρατική ομάδα της διεθνούς τρομοκρατίας με προσανατολισμό στην διεθνή τρομοκρατία. Ας πούμε αναλυτές σημάτων Αλ Κάιντα, που εμείς δεν έχουμε και τι να τους κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ούτε πρόκειται να αποκτήσουμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ειδικούς ανθρώπους στο να απενεργοποιούν βρώμικες βόμβες ή να απενεργοποιούν ατομικές βόμβες ή πυρηνικές βόμβες. Μια σειρά από ανθρώπους τέτοιους ή ειδικούς στην εκπόνηση σχεδίων με βάση όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε κάποιες ειδικότητες…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κάποιοι απ΄ αυτούς είναι ένοπλοι. Κάποιοι είναι άοπλοι, κάποιοι είναι ένοπλοι. Αυτοί λοιπόν όλοι είναι μια ομάδα ανθρώπων, οι οποία μας προσφέρεται από το ΝΑΤΟ εάν την χρειαστούμε και όποτε την χρειαστούμε και είναι σε μια νατοϊκή βάση, στην διάθεση της Ελλάδος, εκτός…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποια ομάδα μιλάμε, οι οποίοι είναι είπατε κάποιοι ένοπλοι….
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν έχω πρόχειρα, ναι, είναι όμως στην Γερμανία, ας πούμε. Ακούστε ποιο είναι το νόημα, το νόημα τώρα στην διεθνή κοινότητα, γιατί είπαμε αυτά δεν τα κάνουμε για μας. Το νόημα είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει ότι είναι δυνατόν και ότι αν η Ελλάδα χρειαστεί κάτι, ξέρει από πού να το βρει, πότε και σε πόσο χρόνο. Εγώ θέλω να ξέρω ας πούμε ότι εντός 4 ωρών θα έχω στην διάθεση μου ένα ειδικό άνθρωπο ο οποίος θα μου απενεργοποιήσει ας πούμε μία βρώμικη βόμβα, που εγώ δεν έχω.
Αυτό θέλω να ξέρω εγώ και να το ξέρουν και όλοι οι Υπουργοί, ομόλογοι μου από τις 200 χώρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει επίσης να σας πω ότι αφιερώνω τουλάχιστον μισή μέρα στο να μιλάω με ομόλογους μου Υπουργούς από άλλες χώρες στο τηλέφωνο, για να εξηγώ αυτά τα πράγματα, σε σημείο που κοντεύω να βγάλω κασέτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που θέλουμε να εστιάσουμε είναι, στην ακραία περίπτωση που είπατε, ότι θα συμβεί κάτι το απίθανο…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μιλάμε για Γ΄ παγκόσμιο πόλεμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, κάτι το απίθανο..
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ακραία αυτή περίπτωση που θα συμβεί κάτι το απερίγραπτο, αυτοί οι λίγοι ένοπλοι οι οποίοι θα βρίσκονται εδώ πέρα…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν θα είναι εδώ πέρα είπαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις βάσεις του ΝΑΤΟ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ δεν θα είναι κανένας ένοπλος από τα Σώματα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανένας έτσι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πλαίσιο λοιπόν του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται σε κάποια βάση….
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα είναι στην διάθεση μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν κληθούν λοιπόν, θα παρέμβουν με τα όπλα τους εδώ;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Για να ενεργοποιηθεί αυτό το σενάριο, προϋποθέτει ότι έχουν γίνει τόσα πολλά ταυτόχρονα επεισόδια τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να χειριστεί με τις δικές της δυνάμεις. Δηλαδή μιλάμε τώρα ότι έχει γίνει χαμός. Έχουν γίνει απαγωγές, έχουν γίνει εκρήξεις, έχουν γίνει ανατινάξεις, έχουν μπει βρώμικες βόμβες….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγχρόνως όλα αυτά, έτσι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, και πλέον η Ελλάδα κάνει μία κατανομή και λέει κύριοι εγώ έχω ας πούμε τόσες χιλιάδες ανθρώπους εξειδικευμένους, ειδικούς στα ΕΚΑΒ, στα ΕΜΑΚ, στις ένοπλες δυνάμεις και τα λοιπά, έχω λοιπόν 20.000, 40.000, 50.000 ανθρώπους, δεν έχω άλλους, ε, αρχίζω και ψάχνω και γύρω γύρω.
Να σας πω κάτι; εμείς χθες στείλαμε στην Πορτογαλία δύο εξειδικευμένα αεροπλάνα για την πυρόσβεση. Μέσα στα αεροπλάνα αυτά ήταν και άνθρωποι εξειδικευμένοι από τα ΕΜΑΚ οι οποίοι πήγαν να κάνουν μία επιχείρηση συγκεκριμένη.
Αυτό είναι σύνηθες στις χώρες αυτές. Και για να προχωρήσουμε σ? αυτά, είχαμε κάνει μία συζήτηση με όλες αυτές τις χώρες, εδώ και καιρό ούτως ώστε η κάθε χώρα εάν χρειαστεί κάτι, ξέρει από που θα το βρει και πότε. Και υπάρχει μια δέσμευση σημαντική. Εμείς ας πούμε έχουμε συμφωνήσει ότι αν χρειαστεί θα στείλουμε και αυτοί έχουν συμφωνήσει ότι αν εμείς χρειαστούμε, θα μας στείλουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δώσετε άδεια σε κάποιους ξένους να οπλοφορούν; Έχουν ζητηθεί, πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα που οι συνοδοί τους ούτως ή άλλως νομίζω, ο Πρωθυπουργός το είπε χθες, όταν πάω σε μια ξένη χώρα η συνοδεία μου οπλοφορεί.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ προσωπικά όταν είχα πάει και στην Γερμανία και αλλού, έχω και την αρωγή της πρεσβείας….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τρίτους, σε συνοδούς μιας ομάδας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, γιατί δεν υπάρχει η διαδικασία της αμνησίας ή ετεροδικίας. Δηλαδή θα σας πω ένα παράδειγμα, μπορεί να ρωτήσει κανείς, δηλαδή αν υπάρχει κάποιος ένοπλος ο οποίος κυκλοφορεί, τον ξέρεις; Που το ξέρω εγώ; Εμείς λέμε τώρα επισήμως τι ξέρουμε εμείς, τι μπορούμε να ξέρουμε. Εάν όμως εσείς είστε ένοπλος χωρίς να το ξέρουμε εμείς, χωρίς να έχετε άδεια, χωρίς να έχετε το διπλωματικό καθεστώς, όπως υπάρχει κανονικά από τον νόμο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και θα υπάρχει στο μέλλον φαντάζομαι και χρησιμοποιήσατε το όπλο σας, θα μπλέξετε.
Το νόημα όλων αυτών των ανθρώπων είναι να βοηθήσουν τις αποστολές τους χωρίς να υποστούν συνέπειες εξαιτίας αυτής της δραστηριότητας τους. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Και δεν μπορεί να συμβεί γιατί είναι αντισυνταγματικό και γιατί είναι παράνομο. Αρα λοιπόν φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα.
Οτιδήποτε έχει σχεδιαστεί έχει δύο παραμέτρους. Πρώτον, είναι η Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες γι΄ αυτό και δεύτερον οτιδήποτε υπάρχει είναι συνταγματικό και απολύτως νόμιμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως σε παλαιότερη συνέντευξη σας, δεν θυμάμαι πότε βέβαια, είχατε πει – απ΄ ότι καταλαβαίνω – ότι το θέμα της ασφάλειας δεν σας απασχολεί, δεν έχετε άγχος γι΄ αυτό. Το μεγαλύτερο άγχος σας ….
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τι με απασχολεί…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας απασχολεί γιατί έχει λυθεί και βαίνουν όλα καλώς αλλά το μεγαλύτερο άγχος σας είναι η ομαλή λειτουργία της πόλης.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ το πιστεύω αυτό. Η εμπειρία διδάσκει, η εμπειρία το διδάσκει αυτό ότι σε όλες τις Ολυμπιακές διοργανώσεις οι πρώτες 2-3 μέρες ήταν εκείνες στις οποίες συνέβησαν ας πούμε όλες οι παρεκτροπές από τα σχέδια, είτε διότι έπρεπε να συντονιστούν πάρα πολλοί φορείς ταυτόχρονα, είτε διότι έπρεπε και οι πολίτες να συνεισφέρουν στην υπόθεση αυτή, ήταν θέμα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν αποδεκτές στην συνείδηση του άλλου. Εδώ βλέπετε ένα τραμ μπαίνει και κοντεύουν να σκοτωθούν 30. Εννοώ ότι, οτιδήποτε συμβαίνει το οποίο δεν είναι συνηθισμένο, το οποίο συμβαίνει πρώτη φορά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να αποκτήσουμε μία συνείδηση και μία παιδεία….
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Λοιπόν το άγχος μου είναι πως θα λειτουργήσουν οι Ολυμπιακές λωρίδες, διότι προφανώς εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε τον γκιουλέκα, δηλαδή σκοπός δεν είναι να ταλαιπωρηθεί ο Έλληνας, σκοπός να ευχαριστηθεί ο ΄Ελληνας την διαδικασία. Να πάει με χαρά στο γήπεδο.
Αυτό δεν θα ξανασυμβεί στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην γενιά την δική μας. Είναι κάτι μοναδικό. Μια φορά στην ζωή γίνεται αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι αξίζει να το ζήσουμε. Αξίζει να το ζήσουμε θετικά. Αυτό βέβαια έχει και τις ταλαιπωρίες του. Έτσι είναι, Ολυμπιακοί Αγώνες είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πόλη θα έχει εικόνα αστυνομοκρατούμενης πόλεως;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι διαφορετική η Αθήνα απ΄ αυτή που ζούμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή σε κάθε γωνία και κάθε 10 μέτρα…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, θα έχει έντονη παρουσία αστυνομικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζούμε ήδη από τώρα κι εδώ στην ΕΡΤ και στους δρόμους.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα έχει έντονη παρουσία αστυνομικών. Δηλαδή έχει 70.000 ανθρώπους οι οποίοι θα είναι… Θα έχει έντονη παρουσία και δεν γίνεται κι αλλιώς. Θα έχει ελληνική έντονη παρουσία αστυνομικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διακριτικοί, ίσως κάπως έτσι για να το μπαλώσουμ…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει να πω ότι είναι πολύ ευγενείς. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη δουλειά τους και από την Ελληνική Αστυνομία και από τις Ένοπλες Δυνάμεις και από το Λιμενικό Σώμα και από την Πυροσβεστική. Έχω προσωπική γνώμη. Συμβαίνει πάρα πολλές φορές τα βράδια με τη μηχανή μου να κάνω βόλτες εγώ προσωπικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνετε περιπόλους.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, να βλέπω τι γίνεται, για να καταλάβω τι γίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιπολία.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πραγματικά τα παιδιά έχουν υπερβάλει εαυτούς, γιατί -κοιτάξτε- είναι πολύ δύσκολο πράγμα αυτό και είναι πολύ πιο δύσκολο διότι υπάρχει ένας αθροιζόμενος εκνευρισμός στο δρόμο, ο οποίος πρέπει να διαχειριστεί. Εμείς βέβαια οι πολίτες έχουμε τον εκνευρισμό που πάμε από το Παγκράτι στην Ομόνοια όσο δρόμο διαρκεί, πρέπει να σκεφτούμε όμως ότι υπάρχουν στη διαδρομή αυτή 10 άνθρωποι, αστυνομικοί οι οποίοι είναι εκεί επί 8ωρο και φεύγουν και ξαναγυρίζουν και κάθονται άλλες 8 ώρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε τώρα για τους Αστυνομικούς με αφορμή την αυτοκτονία ενός 42χρονου αστυφύλακα στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας. Ήταν από την επαρχία…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα μπορούσε να ήταν οπουδήποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, λέμε. Ήταν από την επαρχία, εκείνος διαμαρτυρόταν ότι δεν ήθελε να έρθει στην Αθήνα, λέγεται από το οικείο του περιβάλλον. Θα θέλαμε να μάθουμε τις συνθήκες που επικρατούν για τους αστυνομικούς και οποιουσδήποτε άλλους κληθούν να βοηθήσουν σ΄ αυτήν την προσπάθεια ασφάλειας, που έρχονται από την επαρχία εδώ στην Αθήνα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρώτα απ΄ όλα να σας πω ότι από την ελληνική Κυβέρνηση έχει καταβληθεί μία τιτάνια προσπάθεια οι άνθρωποι αυτοί να βοηθηθούν οικονομικά. Έτσι λοιπόν ενώ το Ολυμπιακό επίδομα δεν προβλεπόταν σε κανένα προϋπολογισμό, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα πάρουν Ολυμπιακό επίδομα, αυτό δεν είχε μπει σε κανέναν προϋπολογισμό. Συνεπώς ήταν εκτός κάθε προϋπολογισμού.
Ο Πρωθυπουργός με δική του προσωπική εντολή βρήκε τα λεφτά αυτά. Μιλάμε τώρα για 136 εκατομμύρια Ευρώ, για να έχετε μία αίσθηση μεγέθους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μεγάλο ποσό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μιλάμε δηλαδή για λίγο λιγότερο από το σύστημα της ασφάλειας του C4I που έχουμε δώσει λίγο-λιγότερο από 136 εκατομμύρια. Μιλάμε για ένα μυθώδες ποσό το οποίο δόθηκε. Κάθε αστυνομικός παίρνει περίπου 1.000.000 γι` αυτές τις -ημέρες που δουλεύει. Δηλαδή μιλάμε για ένα ποσό το οποίο όμοιο ποσό δεν είχε πάρει ποτέ η Ελληνική Αστυνομία, ούτε μπορεί κανείς να το συνυπολογίσει με τις υπερωρίες τους διότι οι υπερωρίες είναι πολύ λιγότερες.
Προσπαθούμε με βάση ένα σχεδιασμό ο οποίος προϋπήρχε, να έχουμε τις καλύτερες δυνατές εγκαταστάσεις, διότι εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα σε 50 ημέρες, 60 ημέρες ή 5 μήνες να κάνουμε άλλες εγκαταστάσεις. Αυτές βρήκαμε, αυτές διαχειριζόμαστε, σ` αυτές θα μείνουν. Αυτό το σχέδιο έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και νομίζουμε ότι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορεί να διαχειριστεί κανείς, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά μην συνδέετε όμως τις ατέλειες της ανθρώπινης φύσης με τις εγκαταστάσεις. Λέμε «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εκπαίδευση πάντως ήταν πάρα πολύ καλή και είναι ένα από τα συν των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτά που θα μας αφήσουν και την επομένη των Αγώνων.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό ναι. Ήδη καταρχήν στο γραφείο μου έχω δεχθεί, είχα τη δυνατότητα να πάω στη Γερμανία, να συνομιλήσω με τον Υπουργό τον κ. Σιλτ τον ομόλογό μου και η Ελλάδα θα στείλει εμπειρογνώμονες για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2006.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που σημαίνει ότι είμαστε άρτια εκπαιδευμένοι και οργανωμένοι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η Ελλαδίτσα πριν από κάποια χρόνια να στέλνει ανθρώπους εξειδικευμένους; Ήρθε ο Πρέσβης του Κουβέιτ ο οποίος μου ζήτησε συνεργασία -το Κουβέιτ είναι μία χώρα με τα ίδια χαρακτηριστικά της Ελλάδος, λαθρομετανάστες και άλλα- να στείλουμε εξειδικευμένους, να πάω εγώ προσωπικά να δω, να βοηθήσουμε κλπ. Το αποδέχθηκα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία και φιλόξενη χώρα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν έχω ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήγα εγώ στον πόλεμο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν το λέω γι΄ αυτό. Το λέω γιατί θέλω να πω ότι στη διεθνή βιβλιογραφία η Ελλάδα αποτελεί πλέον μία από τις χώρες η οποία έχει την επιχειρησιακή ικανότητα να αξιοποιήσει σαν κληρονομιά όλο αυτό το πράγμα το οποίο τα τρία τελευταία χρόνια έχει με κάποιο τρόπο παραλάβει. Έχει εκπαιδευτεί από τους καλύτερους στον κόσμο. Οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν τη δυνατότητα, έχουν κάνει 200 ασκήσεις ετοιμότητας, έχουμε κάνει 42 επιχειρησιακά διαφορετικά σχέδια.
Να σας πω ένα παράδειγμα. Αυτό που συνέβη στη Μαδρίτη, η έκρηξη στο σιδηροδρομικό σταθμό, είχε γίνει στην Ελλάδα σαν άσκηση ετοιμότητας πραγματική με τους Αγγλους 2,5 μήνες πριν. Το ίδιο σενάριο στο σταθμό της Ομονοίας. Είχε διεξαχθεί σε πραγματική άσκηση, δηλαδή ένα παρόμοιο σενάριο.
Θέλω να πω ότι μετά το τέλος των Αγώνων θα έχουμε τη δυνατότητα εμείς σαν χώρα να αξιοποιήσουμε μία τεράστια κληρονομιά η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Εννοώ τη γεωγραφική, την ευρύτερη περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα μετα-ολυμπιακά οφέλη δηλαδή είναι πραγματικά υψηλά και…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όσον αφορά και τις σχέσεις μας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρόσφατα που πήγα στην Τουρκία συμφωνήσαμε με τον Τούρκο ομόλογό μου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να κάνουμε μία συνδιάσκεψη ασφάλειας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ελλάδα, διότι αν αυτές οι χώρες συμφωνήσουν μαζί μας στην αντιμετώπιση με κοινό τρόπο εγκλημάτων που αντιμετωπίζουμε ίδια, δηλαδή λαθρομετανάστες, ναρκωτικά, εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, την εμπορία παιδιών, δηλαδή εμπορία ανθρώπων γενικά, τα λαθραία όπλα, ναρκωτικά κ.λπ., όλα αυτά τα πράγματα εάν μπουν σε ένα σύστημα παρακολούθησης με στόχους και με κοινή συνεργασία, μπορεί να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πριν και μου έκανε εντύπωση, ότι καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο πρόγραμμα ασφάλειας, ένα τέτοιο σύστημα ασφάλειας σήμερα όπως η Ελλάδα. Τι εννοείτε; Δηλαδή η Ιταλία δεν θα μπορούσε, η Γαλλία δεν θα μπορούσε, η Γερμανία δεν θα μπορούσε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, είπα το εξής. Είπα ότι εάν η Ελλάδα σήμερα με όσα έχει χαλάσει, έχει χαλάσει σχεδόν 1 δις ευρώ, έχει εκπαιδεύσει 70.000 ανθρώπους, έχει κάνει, έχει δείξει, ας μην τα ξαναλέμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μην τα επαναλαμβάνουμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εάν λοιπόν μία χώρα με αυτό το προφίλ δεν μπορεί να παρέχει το ασφαλές περιβάλλον που χρειάζεται για να γίνουν οι Αγώνες, τότε δεν μπορεί καμία άλλη χώρα. Δηλαδή αν αυτό αμφισβητηθεί στην Ελλάδα, ποια χώρα μπορεί αν το κάνει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία τελευταία ερώτηση κ. Υπουργέ γιατί μας πιέζει και ο χρόνος. Ο μεγαλύτερος φόβος σας ποιος είναι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ένας Υπουργός Δημόσιας Τάξης πάντα έχει φόβους, ανησυχίες. Θα είμαι ήρεμος όταν δω ότι η τελετή έναρξης έχει πάει ομαλά και μπαίνουμε πλέον διατεταγμένα στην Ολυμπιακή διαδικασία. Μέχρι τότε είμαστε κάθε μέρα, κάθε νύχτα συνεχώς…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει αγωνία.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, σε αγωνία. Να σας πω το εξής. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα θέματα, δηλαδή Αλ Κάιντα κ.α. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη λεπτομέρεια μπορεί να κριθεί κάτι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή εάν σε μία σειρά 20 αστυνομικών στο δρόμο δεν δουλεύει ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας, ο δρόμος κόβεται. Αυτό για μένα είναι μεγάλο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν συλληφθεί κάποιος συνοδός ένοπλος; Απλά να συλληφθεί ένοπλος, πηγαίνει αυτόφωρο κατευθείαν, συνοδός αποστολής ξένης χώρας;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αφού είπαμε ότι δεν θα υπάρχουν συλλήψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο. Μία πρόσφατη δημοσκόπηση…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το είπε και ο Πρωθυπουργός χθες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, παρανόμως έστω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν το είπε παρανόμως ο Πρωθυπουργός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρανόμως θα είναι ένοπλος, βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία πρόσφατη δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου MSNBC δείχνει ότι οι Αμερικανοί πολίτες σε ποσοστό 52% εκτιμούν ότι θα υπάρξει τρομοκρατική επίθεση στην Αθήνα. Εσείς τι απαντάτε σ` αυτούς;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ ανήκω στο υπόλοιπο ποσοστό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα το BBC έκανε θετικά σχόλια μόνο. Δηλαδή η Βρετανική Ολυμπιακή Ομάδα μέσω του BBC σήμερα γράφουν τα καλύτερα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βλέπετε τώρα θα γίνει το Συνέδριο των Δημοκρατικών. Έβλεπα λοιπόν χθες στο CNN, προχθές -δεν θυμάμαι τώρα, τα έχω μπλέξει
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο τανκς δεν είχε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μόνο πυραύλους ΤΟΜΑΧΟΚ δεν είχε απέξω. Με συγχωρείτε, όταν ο μέσος πολίτης βλέπει ότι υπάρχει μία διαδικασία που θυμίζει στρατό έτοιμο να δράσει κ.λπ., τι θέλετε να λέει; Είναι κατατρομοκρατημένος. Είναι μία αντίληψη η οποία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζουμε να μην δούμε μία τέτοια εικόνα εδώ πάντως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό δεν θα το δείτε σίγουρα, αλλά νομίζω η Παγκόσμια Κοινότητα δεν μπορεί να ζει υπό αυτή τη διαδικασία. Βεβαίως οι ασύμμετρες απειλές είναι κάτι πάρα πολύ βαρύ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από το άγχος που καλλιεργούν άλλοι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό δημιουργεί μία νοοτροπία η οποία μοιραία οδηγεί στην περιστολή κάποιων ατομικών δικαιωμάτων και στη συνέχεια τίθενται πολύ μεγάλα ερωτήματα που σχετίζονται με τη δημοκρατία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανοίγουμε άλλη συζήτηση τώρα. Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πολύ. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Με ξεκουράσατε το πρωί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά.