Αθήνα, 25-4-2005
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να συνδεθούμε με το γραφείο του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βουλγαράκη. Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χρόνια πολλά, μεγάλη μας χαρά και τιμή που σας έχουμε κοντά μας.
Ακολουθείτε μια τακτική και εγώ που σας ξέρω χρόνια, το περίμενα από σας. Δεν βγαίνετε συχνά. Και αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του εκάστοτε Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, δηλαδή ότι αυτό επιβάλλει και το περιεχόμενο της ενασχόλησής σας, αλλά ίσως είναι επιλογή σας. Αφελέστατη η ερώτηση: Γιατί κ. Υπουργέ;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γιατί κ. Παπαδάκη πιστεύω ότι οι πολιτικοί πρέπει να μιλάνε όταν έχουν κάτι να πουν και νομίζω ότι ο πολιτικός λόγος έχει αξία στο βαθμό που ακουμπάει στα πραγματικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν και στις λύσεις οι οποίες δίνονται. Αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά από πάρα πολύ παλιά το έχω ως αξίωμα, το τηρώ και νομίζω ότι αυτό δίνει και το περιεχόμενο της σοβαρότητας στα περιστατικά στα οποία κανείς τοποθετείται στη συνέχεια, αφού δίνει το βάθος και την ουσία που πρέπει να δώσει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όπως έγραφαν παλιά και κάποιες εφημερίδες σε μεγάλα γεγονότα, τελικά ο Βαβύλης συνελήφθη την Παρασκευή όπως είχαμε αποκαλύψει πριν από 20 ημέρες. Τώρα πώς είναι δυνατόν να το έχουμε αποκαλύψει…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το ξέρετε το ανέκδοτο με τον Πάπα έτσι;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, κάπως έτσι είναι τα πράγματα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και ο Πάπας τελικώς απεβίωσε..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, όπως είχαμε γράψει πριν από 20 ημέρες.
Τι ήταν αυτό που οδήγησε στη σύλληψη του Βαβύλη και πώς τα καταφέραμε να συλλάβουμε τον Βαβύλη;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη κοιτάξτε, η Ελληνική Αστυνομία δουλεύει πάρα πολύ μεθοδικά και ο τρόπος με τον οποίον δουλεύει δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του ρεπορτάζ και της επικαιρότητας. Πολλές φορές το ρεπορτάζ και η επικαιρότητα αναδεικνύει θέματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το πώς προσεγγίζει τα θέματα ένας μηχανισμός ο οποίος δουλεύει σε άλλου είδους κύματα και με άλλες βάσεις.
Συνεχώς, από την πρώτη στιγμή που η Ελληνική Αστυνομία ασχολήθηκε με την υπόθεση Βαβύλη, άρχισε πολύ προσεκτικά να αξιολογεί όλα τα βήματα τα οποία θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στο να συλληφθεί ο Βαβύλης. Παραλείπω τώρα να αναφερθώ σε όλα αυτά τα οποία λέγονταν, ακούγονταν, τις πληροφορίες, τα σενάρια, τους ειδικούς οι οποίοι έλεγαν, τους αναλυτές, αυτούς οι οποίοι είχαν τρομερές πληροφορίες. Η Ελληνική Αστυνομία έκανε πολύ μεθοδικά τη δουλειά της.
Και θέλω να πω στο σημείο αυτό, ότι η Ελληνική Αστυνομία και γενικά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης που είχε την πολύ μεγάλη ευθύνη των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενσωμάτωσε όλη αυτή την τεχνογνωσία την οποία είχαμε πάρει τότε, μέσα στην καθημερινή της πρακτική και φάνηκε αυτό σε πολλές περιπτώσεις. Φαίνεται σε δεκάδες περιπτώσεις που δεν είναι ορατό στους πολίτες, είναι όμως σ´ εμάς που ασχολούμαστε. Στους πολίτες βέβαια φάνηκε στη λεωφορειοπειρατία, φάνηκε τώρα στην υπόθεση Βαβύλη όπου μέσω την ηλεκτρονικών ιχνών έφτασε κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα και φάνηκε και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις παρεμπίπτουσες.
Εν πάση περιπτώσει όμως, εγώ αυτό το οποίο θέλω να πω, είναι ότι σήμερα ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που υπάρχει εδώ, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο οποίο επενδύουμε είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα. Υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα, σας θυμίζω πρόσφατες περιπτώσεις της παιδικής πορνογραφίας που εξυχνιάστηκαν και άλλου είδους ηλεκτρονικά εγκλήματα τα οποία ήρθαν στο φως μετά από παρεμβάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας είτε στην Ελλάδα είτε αλλού.
Όλο αυτό λοιπόν το πράγμα, οδήγησε στο να προσδιοριστεί το στίγμα από το οποίο εξέπεμπε ο Απόστολος Βαβύλης και στη συνέχεια, μετά από μια συστηματική δουλειά, να πληροφορηθούν οι ιταλικές αρχές από τις ελληνικές το πού θα μπορούσαν να επέμβουν και να τον συλλάβουν.
Και θέλω να σας πω και κάτι άλλο στην εκπομπή σας το οποίο δεν είναι γνωστό: Πριν από μιάμιση εβδομάδα περίπου γύρισα από ένα πολύ μεγάλο ταξίδι που είχα πάει στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκα με πάρα πολλούς και πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Τότε λοιπόν δεν είχε κανείς αξιολογήσει για ποιο λόγο δεν είχα πάρει μαζί μου τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ πολλά από τα θέματα τα οποία έπρεπε να συζητήσω, ήταν θέματα στα οποία θα έπρεπε να είχα μαζί μου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Τότε διέλαθε της προσοχής σας αυτό το πράγμα.
Να σας πω λοιπόν εκ των υστέρων, ότι από τότε η σύλληψη του Βαβύλη επέκειτο. Από ώρα σε ώρα, από μέρα σε μέρα ήταν πιθανό να συμβεί.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα είχαμε επιδιώξει να μιλήσουμε τηλεφωνικά με τον Προϊστάμενο Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο οποίος μας έλεγε «ξεχάστε με».
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, προτιμώ να παραμένουν στο αθέατο αυτοί κ. Παπαδάκη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Και τηλεφωνικά ξεχάστε με, δεν πρόκειται να μιλήσω πουθενά, έχω σοβαρές υποθέσεις». Μπορώ να σας πω ότι δεν πήγε το μυαλό μου την εποχή ότι ήταν σε εξέλιξη αυτή η υπόθεση, αφού αυτή η νεοσύστατη Υπηρεσία όντως έχει πολύ καλά μέχρι στιγμής αποτελέσματα και το έχουμε επισημάνει και από αυτή την εκπομπή.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχει καλά αποτελέσματα, υπάρχει καλή διασύνδεση με όλες τις χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν πρωτόκολλα συνεργασίας τα οποία υπέγραψα εγώ προσωπικά με όλους τους ομολόγους μου Υπουργούς σχεδόν.
Πρέπει να πω ότι η αρωγή ήταν τεράστια διότι σ? αυτές τις περιπτώσεις ξέρετε, για να μπορέσει κανείς να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον διαδικτυακό, χρειάζεται και η αρωγή των επίσημων Κυβερνήσεων των Εισαγγελέων ανά τις διάφορες χώρες της Ευρώπης…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να δώσουν την άδεια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, δεν μπορείς να ξεκλειδώνεις οποιονδήποτε κωδικό θέλεις, οποιαδήποτε ώρα θέλεις και όποτε εσύ το αποφασίσεις, πρέπει να υπάρχει λόγος σπουδαίος, σοβαρός.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε τα δελτία ειδήσεων αμέσως μετά τη σύλληψη του Βαβύλη, ακούστηκαν πολλά και εκ των υστέρων. Δηλαδή τι: Ότι η Ελληνική Αστυνομία βιάζεται να πάει να ανακρίνει, ήδη βρίσκονται Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ιταλία, προκειμένου να προσπαθήσουν να πείσουν με οποιονδήποτε τρόπο τον Βαβύλη να αλλάξει τις καταθέσεις του τόσο για τα όσα είχαν αποκαλυφθεί για τον Αρχηγό της Αστυνομίας από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο αλλά και για τα όσα είπε και για τον Αρχιεπίσκοπο ακόμα. Ότι κάτι τέτοιο ήταν απαράδεκτο και είδα μάλιστα σε έντονο ύφος και τον δικηγόρο του, τον κ. Βλάχο, αλλά και άλλους, αναλυτές, δημοσιογράφους, να σχολιάζουν αυτό το θέμα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το τι ανοησίες έχω ακούσει τις τελευταίες 24 ώρες είναι άνευ προηγουμένου. Εμείς γενικώς στην Ελλάδα ρέπομε στη μπουρδολογία, αυτό είναι κάτι το οποίο εν πάση περιπτώσει ο κάθε ένας εκ του αποτελέσματος μπορεί να το αξιολογήσει.
Εγώ αυτό που θέλω να σας είναι ότι πρόκειται για μια αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη και εκεί σταματάει ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας. Έλληνες Αξιωματικοί ούτε επισκέφθηκαν, ούτε ήρθαν σε επαφή με τον Απόστολο Βαβύλη ούτε προ, ούτε κατά, ούτε μετά τη σύλληψή του.
Πλέον είναι αρμοδιότητος δικαστικών αρχών στην Ιταλία και ελπίζω και στην Ελλάδα. Να σας πω ότι εγώ προσωπικά συναντήθηκα με τον κ. Μολυβιάτη και του είπα, πέραν της δικαστικής οδού να επικοινωνήσει ο ίδιος με τον Υπουργό Εξωτερικών στην Ιταλία, γνωρίζετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα διότι η ιταλική Κυβέρνηση παραιτήθη, ζήτησε μια ψήφο εμπιστοσύνης και είναι κάπως ασαφές το ποιος εν πάση περιπτώσει αποφασίζει για τα εξωτερικά ζητήματα επί του παρόντος, όμως παρ´ όλα αυτά ζήτησα συμπληρωματικά να ασκηθεί αυτού του είδους η διαδικασία στο βαθμό που μπορεί και ο Απόστολος Βαβύλης να έρθει στην Ελλάδα να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής που θα του καταλογιστεί, όπως άλλωστε μπορεί να γίνει και από κει και πέρα πάλι στις δικαστές αρχές θα είναι.
Όμως ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας περιορίστηκε στο να συλλέξει πολύ προσεκτικά όλο εκείνο το παζλ των πληροφοριών που θα οδηγούσε στη σύλληψή του, όπερ και εγένετο. Όλα τα υπόλοιπα, ό,τι ακούγεται στερείται βάσης αληθείας, δεν έχει καμία βάση αλήθειας και βέβαια αντιλαμβάνονται ότι ο συνήγορός του και όλοι οι υπόλοιποι έχουν κάθε λόγο να στήσουν μια τακτική ο οποία ενδεχομένως θα διευκολύνει τον Απόστολο Βαβύλη αφού είναι πελάτης τους.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως μένουμε σ´ αυτό που λέτε, ότι ούτε πριν αλλά ούτε μετά τη σύλληψή του, Έλληνας Αξιωματικός έχει μιλήσει με τον Βαβύλη μέχρι στιγμής ότι, ότι υπάρχει κλιμάκιο που τον ανακρίνει και ζήτησε από τις ιταλικές αρχές όπως επίσης πολύ σημαντικό ήταν και αυτό που μας είπατε, ότι τον είχατε εντοπίσει εδώ και μιάμιση εβδομάδα και ότι ήταν θέμα διαδικαστικό η σύλληψή του.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, τον είχαμε εντοπίσει εδώ και πολύν καιρό. Δηλαδή είχαμε εντοπίσει το πώς κινείται εδώ και πολύ καιρό. Απλώς δεν είχαμε καταφέρει να αποκωδικοποιήσουμε τα σήματα με τη συνδρομή των ξένων αρχών. Διότι εμείς γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό πώς κινείται, πώς συναλλάσσεται, πώς επικοινωνεί.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρατε και την περιοχή που βρίσκεται;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ξέραμε το εύρος της περιοχής που βρίσκεται.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απλά δεν ξέρατε την ακριβή διεύθυνση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το ακριβές σημείο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Aρα δηλαδή έτοιμο φαγητό δώσαμε στους Ιταλούς; Τους είπαμε «εκεί είναι…»
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα το είπαν και οι ίδιοι. Στη συνέντευξη που έδωσαν οι ιταλικές Αρχές, είπαν ότι η σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη έγινε μετά από υπόδειξη των ελληνικών Αρχών. Το είπαν οι άνθρωποι. Δεν είναι τίποτα μυστικό. Απλώς η Ελληνική Αστυνομία με διακριτικότητα, επειδή και η δικαιοδοσία της δεν είναι αυτή, έκανε ένα βήμα πίσω λίγο πριν τη σύλληψη και εκεί η ιταλική Αστυνομία συνέλαβε τελικά τον Απόστολο Βαβύλη, τον οδήγησε στα κρατητήρια τα δικά τους και στη συνέχεια στις φυλακές της Μπολόνια όπου και κρατείται και πληροφορούμαι ότι θα φύγει από τις φυλακές της Μπολόνια και θα πάει νομίζω στις φυλακές της Βενετίας.
Πάντως, από την ώρα που συνελήφθη από τις ιταλικές Αρχές, είναι αρμοδιότητα η υπόθεση πλέον των δικαστικών Αρχών, της Ιταλίας κατ´ αρχήν, της Ελλάδας κατά δεύτερο λόγο. Καμία σχέση δεν είχε η Ελληνική Αστυνομία, ούτε επεδίωξε να έχει σχέση ούτε επιθυμεί να έχει σχέση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Aρα είναι θέμα των δικαστικών Αρχών.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Στον βαθμό που μ´ ενδιαφέρει σαν Υπουργός σε αυτό το Υπουργείο, με ενδιαφέρει να δουλεύει σαν ελβετικό ρολόι, να κουρδίζεται το βράδυ για να δουλεύει όλη τη μέρα. Είμαι ευχαριστημένος διότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις βλέπω ότι και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική και η ΕΥΠ ανταποκρίνονται σ? αυτή τη μεγάλη φιλοδοξία την οποία έχουμε εδώ στο Υπουργείο, με διακριτικότητα και συνέπεια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μπαίνω στον πειρασμό να σας ρωτήσω: Έχουμε τη συνέντευξη του Βαβύλη η οποία προηγήθηκε της συλλήψεώς του. Όπου εκεί ο Βαβύλης μπορεί να πει κάποιος ότι λέει ό,τι θέλει. Μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να σώσει τον εαυτό του ή για να δημιουργήσει εντυπώσεις ή γιατί δεν θέλει να εκδικηθεί κάποιους ανθρώπους. Αναφέρθηκε λοιπόν στο κομμάτι που σας αφορά και στον Αρχηγό της Αστυνομίας. Τι θα κάνετε στην περίπτωση που επαναλάβει αυτά που είπε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο Βαβύλης, πώς χτίζει την άμυνα του, πώς χτίζει τα επιχειρήματα του και πώς χτίζει όλο το background το οποίο θα του επιτρέψει να εμφανιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Είναι δικό του θέμα. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα, είναι το Υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι να δουλεύει με αποτελεσματικότητα και συνέπεια.
Θα ήθελα να σας πω ότι σε όλες τις περιπτώσεις που εγώ έχω τη δυνατότητα να παρακολουθήσω – και νομίζω ότι είμαι από τους Υπουργούς που παρακολουθώ το Υπουργείο μου με πολύ μεγάλη συνέπεια όπως μπορεί να ξέρετε κι εσείς – θεωρώ λοιπόν ότι οι άνθρωποι του Υπουργείου μου δουλεύουν με αποτελεσματικότητα, συνεργατικότητα και έχουν και αποτελέσματα.
Aμα κοιτάζω τι λέει ο κάθε κατηγορούμενος ή το τι λέει ο κάθε ύποπτος ή το τι λέει ο κάθε άνθρωπος, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα περάσει ένα μεγάλο κομμάτι του βίου του στις φυλακές, είναι δικό του θέμα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε συνδεθεί με το γραφείο του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως του κ. Γιώργου Βουλγαράκη. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μας έδωσε λεπτομέρειες από τη σύλληψη Βαβύλη.
Μας διαβεβαίωσε ότι κανένας Έλληνας αξιωματικός δεν έχει μιλήσει, δεν έχει ανακρίνει όπως ακούστηκε και από τον δικηγόρο του Βαβύλη αλλά και από άλλους αναλυτές και ειδικούς και μη, με εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά, ότι ήδη καταβάλλεται ή ήδη έχει ανακριθεί από αστυνομικούς προκειμένου να αλλάξει την κατάθεση του. Κάτι τέτοιο είχαμε την κατηγορηματική διάψευση από την πλευρά του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως του κ. Βουλγαράκη.
Μας είπε ότι εδώ και 1,5 βδομάδα είχαν εντοπίσει τον Βαβύλη και ότι ήταν θέμα απλής, κάθε άλλο παρά δύσκολης διαδικασίας, η οποία όμως έφτασε στο αίσιο αποτέλεσμα να δώσουμε τις πληροφορίες στους Ιταλούς και να συλληφθεί ο Βαβύλης. Και φυσικά ξεκινάει κ. Υπουργέ ο μεγάλος αγώνας, που είναι βέβαια αρμοδιότητα άλλων πια Υπουργείων, της έκδοσης του Βαβύλη στη χώρα μας που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι θέμα πλέον δικαστικό κ. Παπαδάκη. Και επιπλέον θα ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και τις δικονομίες των χωρών στις οποίες υπάγεται. Αλλά θεωρώ εγώ ότι το κομμάτι πλέον αυτό είναι κάτι το οποίο από τώρα και έπειτα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται και σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα προφανώς θα συγκεντρωθούν οι προσπάθειες της ελληνικής δικαιοσύνης στην υπόθεση της έκδοσης του Βαβύλη στην Ελλάδα μέσω των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν. Υπάρχει Εισαγγελέας όπως ξέρετε εκδόσεων κ.ο.κ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να αφήσουμε το θέμα Βαβύλη. Κύριε Υπουργέ θα επιστραφούν – κάτι το πεζό και το καθημερινό – θα επιστραφούν πινακίδες λόγω των εορτών του Πάσχα; Δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Από το ´99 δεν γίνεται αυτό και ορθώς δεν γίνεται κ. Παπαδάκη. Γιατί ξέρετε η Ελλάδα είναι και μια χώρα που έχει πάρα πολλές αργίες.
Μ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ: Αλίμονο αν επιστρέφανε τις πινακίδες σε κάθε αργία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τη μάχη για την εγκληματικότητα την κάνετε κ. Υπουργέ;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η εγκληματικότητα, όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι – και μάλιστα μετά το Πάσχα θα κάνουμε μια μεγάλη ανακοίνωση γι αυτό – έχει τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας σε όλη την Ευρώπη. Εγκληματοφοβία υπάρχει στην Ελλάδα.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει έγκλημα βέβαια, αλλά δεν είναι στα επίπεδα στα οποία πολλές φορές παρουσιάζεται. Αλλά ξέρετε, υπάρχει η αρχή αίμα στο αίμα κ.ο.κ. Τα ξέρετε εσείς καλύτερα από μένα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, μπορεί να μην έχουμε τα σοβαρά και τα μεγάλα εγκλήματα, αλλά μέσα στην καθημερινότητα μας έχουμε διαρρήκτες, τσαντάκηδες. Χτυπάνε μάλιστα και μικρές επιχειρήσεις.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, έτσι που το λέτε είναι, αλλά θα σας πω ένα παράδειγμα. Στην Ελλάδα ας πούμε πέρυσι όλο το χρόνο είχαμε 8 βιασμούς. Στη Ρώμη έχουμε κάθε βράδυ 9. Κάθε βράδυ. Δεν είναι η Ελλάδα έτσι. Ακούστε. Όλη αυτή η φιλολογία, η οποία δεν συνεισφέρει σε τίποτα και στον τουρισμό και στην οικονομία μας, νομίζω ότι διογκώνει ένα πράγμα χάρη δημοσιότητας πολλές φορές, το οποίο δεν είναι πραγματικό.
Δεν λέω ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητα. Βεβαίως υπάρχει εγκληματικότητα κι αυτό είναι και το μεγάλο ευτύχημα. Δεν είναι όμως το επίπεδο ούτε ποσοστιαία κατ´ αναλογία πληθυσμού, ούτε σε απόλυτα μεγέθη τέτοιο, που να δικαιολογεί όλο αυτό πολλές φορές το σύννεφο το οποίο σηκώνεται και δημιουργεί αυτή την εικόνα.
Όταν μάλιστα υπάρχουν στοιχεία από την ΙNTERPOL, από τη EUROPOL, από το Διεθνές Γραφείο Οργανωμένου Εγκλήματος, που εξηγούν ότι η Ελλάδα είναι στο λεγόμενο μπλε, δηλαδή στις πιο ασφαλείς από πλευράς εγκληματικότητας χώρες του κόσμου, νομίζω ότι τα πράγματα μιλάνε από μόνες τους.
Τώρα φυσικά το έγκλημα, οι τσαντάκηδες, όλα αυτά, δεν σταματάει ποτέ. Όμως αν κάνετε μια ευρύτερη ανάλυση που θα την κάνω εγώ μετά το Πάσχα, θα δείτε ότι το 80% της μικροεγκληματικότητας που υπάρχει στην Ελλάδα οφείλεται σε μια ανακύκλωση που έχει τη ρίζα της στους χρήστες ουσιαστικά ναρκωτικών και εκεί αναπτύσσεται όλο το κομμάτι αυτό.
Μ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ: Ο κόσμος όμως κ. Υπουργέ δεν αρκείται στα στοιχεία και ζητάει όλο και σε περισσότερες γειτονιές και ειδικά της πρωτεύουσας να επιστρέψουν οι πεζές περιπολίες. Και θεωρεί ότι έτσι θα είναι πιο ασφαλής.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχω άλλη γνώμη εγώ. Είναι δύο σχολές που προσεγγίζει κανείς. Είναι τα μέτρα τάξεως, δηλαδή αυτή η εμφανής αστυνόμευση, η οποία είναι αυτή που λέτε εσείς και είναι και η Ασφάλεια. Εγώ είμαι υπέρ της δεύτερης σχολής και γι αυτό βλέπετε ότι υπάρχουν τα αποτελέσματα που υπάρχουν στις συλλήψεις.
Να σας πω ότι το πρώτο τετράμηνο του 2005 έχουμε κάνει τόσες συλλήψεις όσες δεν έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια μαζί. Θέλω δηλαδή να σας πω ότι το μεγάλο κομμάτι της αστυνόμευσης πρέπει να βασίζεται κατά τη γνώμη μου στην πληροφόρηση, στην ασφάλεια η οποία παρέχεται. Γι αυτό δημιουργήθηκαν Τμήματα Ασφαλείας, γι αυτό δημιουργήθηκαν Τμήματα Ναρκωτικών, γι αυτό υπάρχει αυτή η αποτελεσματικότητα και στα ναρκωτικά και στην ασφάλεια και στην τάξη και στα γήπεδα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δηλαδή υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι αποτελεσματικότητας. Βεβαίως, το έγκλημα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν σταματάει ποτέ. Αυτό είναι γνωστό, έτσι;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα προλάβετε όμως να ολοκληρώσετε το έργο σας ή θα μετακινηθείτε σε άλλο Υπουργείο; Γιατί τα σενάρια περί ανασχηματισμού ή … Μ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ: Έχουν φουντώσει πλέον.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τα έκοψε ο Καραμανλής αυτά. Νομίζω ότι ο Καραμανλής δεν μπορεί να γίνει πιο σαφής. Δεν μπορεί να γίνει πιο σαφής κ. Παπαδάκη από χθες που τα είπε. Νομίζω ότι σας τα είπε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω που είχατε την καλοσύνη να μας μιλήσετε.
Μ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ: Και να σας ευχηθούμε και Καλό Πάσχα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλό Πάσχα, Χρόνια Πολλά, να ´στε καλά. Και θέλω να κάνω μια έκκληση αν μου επιτρέπετε. Θέλω όσοι συμπολίτες μας μετακινηθούν τις επόμενες ημέρες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Να τους ευχηθώ καλό ταξίδι και καλή επιστροφή και θέλω και την ημέρα της Ανάστασης να προσέξουν πάρα πολύ τις κροτίδες. Θερμά τους παρακαλώ, γι αυτούς, για τα παιδιά τους, για όλους μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μια πονεμένη ιστορία που παράνομα έχουν εισαχθεί στη χώρα μας πολύ μεγάλες ποσότητες. Αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία κ. Υπουργέ και δεν υπάρχει ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, θα το θυμόσαστε και από τα παιδικά σας χρόνια …
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τα αγοράζαμε κι εμείς κ. Παπαδάκη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλά, κι εσείς ως Κρητικός τώρα, μην αρχίσουμε και αποκαλύπτουμε πληροφορίες που έχουμε και για εσάς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να μην αποκαλύψω εγώ για εσάς από το Σούνιο τι πληροφορίες έχω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλό Πάσχα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να ´στε καλά. Χρόνια Πολλά.