Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2003Δελτία Τύπου Απρίλιος 200322-4-2003: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τρόικα Ε.Ε. με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία

22-4-2003: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τρόικα Ε.Ε. με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 22-4-2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η συνάντηση Τρόικα Ε.Ε. με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

Στη συνάντηση, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας και εντάσσεται στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων του τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, προήδρευσαν οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Επίσης, συμμετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας-Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, καθώς και υψηλόβαθμοι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και της EUROPOL.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε:

? Η κατάρτιση και η αποστολή από τις χώρες της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία-Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη,) καταλόγου επιτευγμάτων με μέτρα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που θα έχουν ήδη εφαρμοσθεί. Τα μέτρα αυτά θα παρουσιάσουν επίσημα στη Συνάντηση Κορυφής της Θεσσαλονίκης, στη βάση των αυτοδεσμεύσεων που οι χώρες αυτές ανέλαβαν στη Διάσκεψη του Λονδίνου.

? Ομοίως, η κατάρτιση από τον Ιούνιο και μετά, Εθνικών Σχεδίων Δράσης, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος σε μεσοπρόθεσμη βάση, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

? Η ενίσχυση του ρόλου της EUROPOL στην περιοχή, για την αποτελεσματική εφαρμογή των σχεδίων δράσης και την άμεση υλοποίηση αυτών που έχουν αποφασισθεί στο πολιτικό επίπεδο. Η εισαγωγή της απαραίτητης νομοθεσίας από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να καταστεί δυνατή η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ EUROPOL και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

? Η συνεργασία των αρμοδίων Αρχών των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων με τους Αξιωματικούς Συνδέσμους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της δημιουργίας του Δικτύου των Αξιωματικών Συνδέσμων. Στόχος η επιτυχής αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και γενικότερα του οργανωμένου εγκλήματος.

? Η ανάθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας της εξέτασης των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να φιλελευθεροποιηθεί το καθεστώς θεωρήσεων στον ενδοβαλκανικό χώρο, με την υποστήριξη και ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων χωρών. Έτσι παρέχεται στους πολίτες μεγαλύτερη ελευθερία στη διακίνηση, αλλά και στην κυκλοφορία αγαθών. Παράλληλα, η ενίσχυση του τομέα του ελέγχου των συνόρων τους και ο συντονισμός των μεταξύ τους σχετικών δράσεων. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται στην πράξη η θέληση και ικανότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για συνεργασία.

Επισυνάπτεται η ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Τηλ.: 2106924558

Fax: 2106929764

E-mail: elasgrty@mopo.gr

 

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ κ. ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΟΪΚΑ Ε.Ε. ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

ΘΕΜΑ : Οργανωμένο έγκλημα στην Νοτιο ? ανατολική Ευρώπη: η συνέχεια από τη Διάσκεψη του Λονδίνου της 25ης Νοεμβρίου μέχρι τη συνάντηση κορυφής της Θεσσαλονίκης του Ιουνίου {προσδιορισμός πιθανών μελλοντικών βημάτων}

Όπως και στην εισαγωγική μου ομιλία, θα είμαι σύντομος.

Επιθυμώ, με τον τρόπο αυτό, να ακουσθεί ξεκάθαρα το μήνυμά μου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολό της, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και ευρύτερα στη Νοτιο ? ανατολική Ευρώπη. Η πρόοδος στο ζήτημα αυτό, ως απόλυτη προτεραιότητα, θα είναι ο καταλύτης για την πορεία των αναγκαίων αλλαγών στην περιοχή.

Πιστεύω δε ότι η Διάσκεψη του Λονδίνου απέδειξε ότι η προτεραιότητα αυτή δεν είναι σχήμα λόγου.

Πολύ γρήγορα, θα ήθελα να επαναλάβω τον τρόπο προσέγγισής μας.

Από την μία μεριά, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές, ως μία κατ? εξοχήν πολιτική κίνηση, ότι θα σταθεί αρωγός των χωρών της Διαδικασίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης στον αγώνα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, μέσα και από χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.

Παράλληλα, ωστόσο, έχει καλέσει τις χώρες αυτές, όπως απεδείχθη στο Λονδίνο, να αναγάγουν τον αγώνα αυτό σε εθνική τους στρατηγική, να δεσμευθούν με συγκεκριμένες υποχρεώσεις στη λήψη βημάτων προόδου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η ελληνική, λοιπόν, Προεδρία, ως ο πρώτος σταθμός με την προοπτική να παραδώσει τη σκυτάλη στην ιταλική, ανέλαβε αμέσως την υποχρέωση της παρακολούθησης του εγχειρήματος αυτού στην μετά το Λονδίνο εποχή.

Η βάση υπάρχει και δεν είναι άλλη από τις δικές σας δεσμεύσεις που προσαρτήθηκαν, ως ενιαίο σύνολο, στη Διακήρυξη του Λονδίνου, δηλαδή τα γνωστά London Areas of Priority Action. Πάνω στη βάση αυτή, παρουσιάσαμε στους εταίρους ήδη από τον Φεβρουάριο έναν διαδικαστικό χάρτη, ο οποίος θα διευκόλυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να στήσει από την πλευρά της ένα μηχανισμό παρακολούθησης.

Σήμερα είμεθα μάρτυρες την πραγματοποίησης ενός από τα προτεινόμενα μέσα στο διαδικαστικό χάρτη, δηλαδή της συζήτησης για το οργανωμένο έγκλημα μεταξύ της Τρόικας και των χωρών της Διαδικασίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, με την παρουσία και των τριών υποψηφίων χωρών.

Η εισαγωγή αυτή με διευκολύνει στο να απευθύνω σε εσάς το μήνυμα για το τι πρακτικά αναμένει από εσάς η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της συνάντησης κορυφής στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο στο σκέλος του οργανωμένου εγκλήματος.

Εάν και πιστεύω ότι και εσείς θα έχετε ήδη από την πλευρά σας προβεί σε ανάλογες προπαρασκευαστικές ενέργειες, θα ήταν χρήσιμο, έχοντας ως βάση τις επιμέρους για κάθε χώρα της Διαδικασίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης δεσμεύσεις του Λονδίνου, να προετοιμάσετε ένα πρακτικό επιτευγμάτων ή ένα κατάλογο επιτευγμάτων ? Record of Achievements or Scorecard ? για να το παρουσιάσετε επισήμως στη Θεσσαλονίκη.

Δηλαδή μία σελίδα με τρία έως τέσσερα μέτρα μέσα από το γενικότερο πλαίσιο των δεσμεύσεών σας στο Λονδίνο, τα οποία θα έχουν ήδη εφαρμοσθεί. Οι συναντήσεις δε της τρόικας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους εκπροσώπους σας, σε υπηρεσιακό επίπεδο, οι οποίες ήδη έχουν εκκινήσει για την προετοιμασία της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο, παρέχουν το πλαίσιο της συνεργασίας για τη διαμόρφωση αυτών των πρακτικών ή των καταλόγων επιτευγμάτων.

Η δική σας λοιπόν θετική ανταπόκριση στην πρόταση αυτή θα συνεισφέρει τα μέγιστα και θα δικαιολογήσει, σε πρακτικό πλέον επίπεδο, το εξάμηνο περίπου που μεσολάβησε από τη σύγκληση της Διάσκεψης του Λονδίνου, προδιαγράφοντας επίσης βήματα και για το μέλλον.

Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ? αναφέρω μάλιστα και το ηχηρό μήνυμα της πρόσφατης συνάντησης στην Αθήνα με την υπογραφή της προσχώρησης των δέκα νέων μελών ? είναι ανοιχτή και έτοιμη να ενισχύσει, με απώτερο στόχο την ένταξη, την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Διαδικασίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

Εκεί εξάλλου επικεντρώνει τις προσπάθειές της η ελληνική προεδρία σε συνεργασία με τους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη χάραξη μίας εμπλουτισμένης πολιτικής, στην παρουσίαση ενός νέου οράματος ως απότοκο της συνάντησης κορυφής της Θεσσαλονίκης του Ιουνίου.

Συνεπώς, αυτή η πολιτική, αυτό το όραμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις χώρες σας αγαπητοί μου συνάδελφοι, να σας εμπνεύσει δηλαδή για να εντείνεται το δικό σας αγώνα, τις δικές προσπάθειες για την εφαρμογή των δεσμεύσεών σας, στη δική μας δε περίπτωση στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Τέλος, σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, δηλαδή από τον Ιούνιο και μετά, οι χώρες της Διαδικασίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης θα μπορούσαν να καταρτίσουν εθνικά σχέδια {national plans} για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σειρά της ? η Επιτροπή θα μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επί του προκειμένου ? θα συνεισφέρει με εμπειρογνωμοσύνη, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως και το κεκτημένο του προενταξιακού συμφώνου κατά του οργανωμένου εγκλήματος που είχε υπογραφεί παλαιότερα με τις χώρες που πρόσφατα εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας ευχαριστώ, με την πεποίθηση ότι η πρότασή μου για τη σύνταξη των Reports of Achievements ή των Scorecards θα συναντήσει τη θετική, με πολιτική βούληση, αποδοχή σας.

 

Organized crime in South ? Eastern Europe: the follow-up from the November 25, 2002 London Conference to the Thessaloniki Summit in June {defining possible future steps}

As in my introductory and welcoming remarks, I will be intentionally brief.

In doing so, I would like to make my message clear.

The European Union, in its entirety, attaches particular importance to the fight against organized crime in the Western Balkans, as well as in the wider South ? Eastern Europe. Any headway with this question, which is seen as first priority, will constitute the catalyst in the process to bring the necessary changes in the region.

I do believe, in that respect, that the London Conference was the evidence that the priority to fight organized crime is not just a figure of speech or a sheer rhetoric scheme.

So, allow me to repeat, briefly, our way of approach.

On the one hand, the European Union has made it politically clear that it will assist the Stabilization and Association Process countries in their endeavors to tackle organized crime, by means of existing financing mechanisms as well.

However, on the other hand, the S.A.P. countries were invited, as clearly depicted in London, to embody the fight against organized crime into their national strategies and to be engaged, through concrete commitments, in undertaking steps of progress both at a national and a regional level.

So, Greece, being the current European Union Presidency, along with the forth-coming Italian one as a continuity, pledged from the outset to follow this venture in the post London era.

The framework exists, that means your own commitments, which were attached to the London Declaration as its integral part and are known as the London Areas of Priority Action. Consequently, in keeping with this framework, the Hellenic Presidency presented, in February, to the partners and the Commission, a procedural road map, enabling the European Union to set up a monitoring mechanism.

Today, we do witness the implementation of one of these proposed means in the said procedural road map, that is, the discussion on organized crime between the European Union Troika and the Stabilization and Association Countries, along with the participation of Romania, Bulgaria and Turkey.

This introduction affords me the opportunity to dispatch to you, dear colleagues, the message on what the European Union practically expects from you, so that the Thessaloniki Summit in June may be well prepared as for the organized crime question.

Although I believe that a similar preparatory work has already be done by you at home, it would be of overriding importance that, based on the commitments in the Lon-don Areas of Priority Action meant for each S.A.P. country, you carry out a Record of Achievement or Scorecard to be officially presented in Thessaloniki in June.

It is about one ? page text with three or four measures in accordance with your commitments in London, which will have been implemented by June. The meetings between the European Union Troika and representatives of your countries, at high ranking officials? level, which were initiated to prepare the ground for the Thessaloniki Summit in June, provide the framework to co ? operate with a view to having these Records of Achievements or Scorecards drawn up.

So, your positive response to this proposal will be a valuable contribution of yours and will practically justify the semester, which passed from the London Conference, mar-king possible future steps as well.

Referring to the outspoken message sent during the recent Athens meeting with the signing of the Accession Treaty by the ten new European Union members, we must not forget that the European Union is open and ready to enhance, with the accession as the ultimate goal, the European perspective of the S.A.P. countries.

Besides, it is in that course, where the Hellenic Presidency, in close cooperation with its partners and the European Commission, focuses its endeavors, in other words in charting an enriched policy, in presenting a new vision as the outcome of the Thessaloniki Summit in June.

Thus, dear colleagues, your countries should take advantage of this enriched policy, of this vision, which may inspire you to intensify your own struggle, your own endeavors to fulfill the commitments already undertaken, namely, in our case, in the fight against organized crime.

Finally, at a later stage, i.e. from June and forth, the Stabilization and Association countries could work out national plans to combat organized crime.

The European Union, in its turn, may subsequently proceed to the necessary expert assistance, taking eventually into account the acquis of the pre ? accession pact on organized crime, previously signed between the European Union member states and the countries, which recently joined the European Union.

Thereby thanking you, I do believe that you, dear colleagues, will endorse my proposal on the Reports of Achievement or the Scorecards, thus showing a strong political will.

Τελευταίες Αναρτήσεις