Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200422-11-2004: Ομιλία Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργου Βουλγαράκη, κατά την τελετή παράδοσης-ανάληψης της Διοίκησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)

22-11-2004: Ομιλία Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργου Βουλγαράκη, κατά την τελετή παράδοσης-ανάληψης της Διοίκησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)

Αθήνα, 22-11-2004

Είναι αλήθεια ότι συνήθως οι τελετές παράδοσης – παραλαβής της Ε.Υ.Π γίνονταν εν κρυπτώ, το οποίο βέβαια είναι και δικαιολογημένο σε κάποιο βαθμό. Νομίζω όμως ότι τα αργά και σταθερά βήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μπορούν να καταστήσουν την εκδήλωση μια επέκταση αυτής της διαδικασίας, η οποία εύχομαι στο μέλλον να είναι θεσμοθετημένη με τρόπο επίσημο και πανηγυρικό.

Και το λέω αυτό. διότι ήδη θα έχετε διαπιστώσει από τις πρώτες σκέψεις, αλλά και κινήσεις μου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ότι επιθυμία δική μου είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να ανοιχτεί στον κόσμο. Και όταν λέω να ανοιχτεί στον κόσμο, εννοώ να έχει και αυτή η ίδια μια άποψη για τον κόσμο επίκαιρη, σύγχρονη και αποτελεσματική, αλλά και ο κόσμος να έχει μια άποψη επίκαιρη, σύγχρονη και αποτελεσματική για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Θεωρώ συνεπώς ότι, όπως όλες οι Υπηρεσίες του κόσμου, έτσι και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μπορεί να διέπεται από όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από μια – ή που θα περίμενε κανείς να υπάρχουν σε μια – μεγάλη Υπηρεσία χωρίς αυτό να βλάπτει σε τίποτα τη δουλειά της, τη δραστηριότητα της και τις κινήσεις τις οποίες προορίζεται η Υπηρεσία αυτή να έχει και να κάνει. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο μεγάλο άνοιγμα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έγινε με την τοποθέτηση του Παύλου του Αποστολίδη στη θέση του Διοικητή. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για τη χώρα και μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εκείνη η περίοδος.

Η αλήθεια είναι ότι ήταν ένα τόλμημα η τοποθέτηση ενός διπλωμάτη καριέρας, ενός ανθρώπου ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με το ένστολο προσωπικό είτε του Στρατού, είτε της Αστυνομίας και ενός ανθρώπου ο οποίος μπορούσε ενδεχομένως να έχει μια πλήρη οπτική γωνία όσον αφορά τη θέση, τον ρόλο και τη δράση της χώρας, γιατί αυτό ήταν μια ας πούμε κληρονομιά από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, πλην όμως εκείνη η οπτική γωνία δεν ήταν η συνηθισμένη την οποία οι Διοικητές της Ε.Υ.Π μέχρι τότε είχαν στην οπτική τους.

Πέντε χρόνια αργότερα, σήμερα, που ο Παύλος ο Αποστολίδης οικειοθελώς αποχωρεί από την Υπηρεσία, είναι σαφές ότι το πείραμα αυτό πέτυχε. Και πέτυχε, διότι έδωσε έναν τόνο πιο φρέσκο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έδωσε μια δυνατότητα να ανοίξει τρόπον τινά η Υπηρεσία τα φτερά της και σε άλλες ενδεχομένως οδούς τις οποίες μέχρι τότε δεν είχε στην οπτική της. Το πείραμα αυτό από την ώρα που έδειξε τα θετικά του αποτελέσματα όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί, αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει και να ενδυναμωθεί.

Γι` αυτό και προχώρησα εγώ ο ίδιος στην συμπλήρωση της θέσης του Β` Υποδιοικητή κατ` αρχήν με έναν αναγνωρισμένο Διευθυντή από την Υπηρεσία και επίσης στην τοποθέτηση του Α` Υποδιοικητή με έναν επίσης αναγνωρισμένο πάλι Διευθυντή που προέρχεται από την Υπηρεσία.

Πρέπει να σας πω ότι και οι δύο κινήσεις ήταν απόλυτα συνειδητές, τις είχα επεξεργαστεί μέσα μου και υπήρξαν και προτάσεις του Παύλου του Αποστολίδη. Δηλαδή θέλω να πω ότι ήταν και αυτές εναρμονισμένες μέσα στη λογική του να μπορέσει η Υπηρεσία να σταθεί στα πόδια της και να μπορέσει να κάνει βήματα τα οποία θα της εξασφαλίσουν μια πολύ καλή ανεξάρτητη πορεία προς το μέλλον. Ήταν λοιπόν φυσικό επακόλουθο η τοποθέτηση του νέου Διοικητή να κινηθεί σε έναν χώρο ίδιο, αντίστοιχο, παρόμοιο, με τον χώρο τον οποίον το επιτυχημένο πείραμα του Παύλου του Αποστολίδη είχε δείξει.

Κατόπιν τούτου, η επιλογή ενός εξαίρετου διπλωμάτη καριέρας, του Γιάννη Κοραντή, είναι κατά κάποιο τρόπο συνέχεια μιας πολιτικής αντίληψης που θέλει την Υπηρεσία να κινείται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση με μια συγκεκριμένη ταχύτητα και με κάποιο συγκεκριμένο ρυθμό. Νομίζω ότι αυτό συνεχίζεται, δυναμώνεται και κατά τη γνώμη μου δημιουργεί τις προοπτικές για να πάει η Υπηρεσία ακόμα καλύτερα, αφού πλέον μπαίνει μέσα σε εκείνες τις διαστάσεις που νομίζω ότι όλοι όσοι γνωρίζετε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επιθυμείτε ή ενδεχομένως σκεφτόσαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που συνεργάστηκα αυτούς τους 8 μήνες με τον Παύλο Αποστολίδη. Είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για τη χώρα, σε μια περίοδο που όσο κι αν ο πολύς κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τι συνέβαινε και φαντάζομαι ότι θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να αντιληφθεί ακριβώς τι συνέβη εκείνη την περίοδο. Γιατί ξέρετε εμείς στην Ελλάδα έχουμε την τάση οτιδήποτε θεωρείται επιτυχές να θεωρείται σίγουρα και απλό. Στην περίπτωση μας τα πράγματα δεν ήταν έτσι.

Το εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν ούτε απλό, ούτε πολύ περισσότερο απλοϊκό. Ήταν ένα πάρα σύνθετο, πάρα πολύ δύσκολο, πάρα πολύ επίπονο και πάρα πολύ περιπετειώδες εγχείρημα, το οποίο έφτασε στο να έχει μια πολύ καλή κατάληξη, γιατί ακριβώς υπήρχε η προοικονομία όλων αυτών των επιθετικών προσδιορισμών που προηγουμένως σας είπα.

Αυτή λοιπόν την κρίσιμη περίοδο θεώρησα τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ με τον Παύλο τον Αποστολίδη, ο οποίος και με την εμπειρία του και με τη θετική του γνώμη, αλλά και με την εκτίμηση του για τα πράγματα πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι με βοήθησε σε πολύ κρίσιμες στιγμές και σε στιγμές που από την απόφαση την οποία σαν Υπουργός θα έπαιρνα θα δεσμευόταν όχι μόνο το Υπουργείο ή η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά ουσιαστικά η ίδια η χώρα.

Θα δεσμευόταν δηλαδή η θέση της χώρας σε σχέση με τα ζητήματα για τα οποία καλούμουν να αποφασίσω και στα οποία δεν υπήρχε περισσότερος χρόνος αλλά  και για τα οποία θεσμικά σαν Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας ήμουν εγώ ο υπεύθυνος να αποφασίσει. Πάνω από μένα ήταν μόνο ο Πρωθυπουργός.

Θέλω λοιπόν Παύλο να σε ευχαριστήσω, γιατί αυτή την περίοδο πραγματικά ήσουν ένας εξαίρετος συνεργάτης, ο οποίος με το θετικό τόνο που κινήθηκες όλη αυτή την περίοδο μου έδωσες τη δυνατότητα να μπορέσω κατ` αρχήν να σταθώ στις κρίσιμες περιστάσεις όρθιος και βέβαια να μπορέσω να λειτουργήσω επ` ωφελεία, θέλω να πιστεύω, και της πατρίδας και του Υπουργείου και της Υπηρεσίας. Θέλω λοιπόν θερμά να σε ευχαριστήσω γι` αυτό.

Θέλω στον νέο Διοικητή της Ε.Υ.Π να ευχηθώ καλή τύχη, καλή σταδιοδρομία. Είμαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις, διότι για κάθε άνθρωπο το μέλλον, ξέρετε, σε πολύ μεγάλο βαθμό συναρτάται και μπορεί κανείς να το δει μέσα από το παρελθόν.

Θυμάμαι, λοιπόν, σαν νέος υφυπουργός την περίοδο του 1992, ήμουν τότε 30 ετών, είχα πάει στις Βρυξέλλες όπου τότε ο Γιάννης Κοραντής ήταν στη μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία εκείνη την περίοδο και εγώ θα εκπροσωπούσα την Ελληνική Κυβέρνηση στα θέματα του περιβάλλοντος.

Μην βλέπετε σήμερα πως είναι οι σχέσεις της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ΕΟΚ, μην βλέπετε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι στο σκληρό πυρήνα κλπ. κλπ., τότε ήταν μια περίοδος όπου τα πράγματα δεν ήταν ούτε αυτονόητα, ούτε δεδομένα, ούτε καθορισμένα, ήταν θέματα συζητήσεων πολλών διαπραγματεύσεων, δεν ήταν ακόμα η Νομισματική Ένωση γεγονός, ούτε καν δεν ήταν αποφασισμένη. Συζητήσεις γίνονταν τότε, λίγο πριν το Μάαστριχτ σας θυμίζω, μία περίοδο εν πάση περιπτώσει δύσκολη. Τότε είχα τη δυνατότητα να εκτιμήσω από πρώτο χέρι την επιμέλεια, τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας, η οποία είχε κριθεί σε πολλές και διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Θέλω δηλαδή με λίγα λόγια να πω, ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σήμερα έχει κατ` αρχήν  σειρά από θετικές κατακτήσεις, με την παρουσία του Παύλου του Αποστολίδη και με την τοποθέτηση των δύο Υποδιοικητών. Σήμερα έχει την τύχη να έχει Διοικητή της έναν άνθρωπο ο οποίος προέρχεται ακριβώς από τον ίδιο χώρο από τον οποίον προέρχεται και ο Παύλος Αποστολίδης, συνεπώς έχει μέσα του και όλες τις εμπειρίες με τις οποίες ο χώρος τον εφοδιάζει, αλλά επίσης έχει και την απαραίτητη αποτελεσματικότητα και ικανότητα να δουλέψει στην κατεύθυνση που εμείς επιθυμούμε και που θα βοηθήσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να ανοίξει ακόμα περισσότερο τα φτερά της.

Θεωρώ συνεπώς ότι η περίοδος που ανοίγει για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι μια περίοδος θετική. Με τον Παύλο αφήσαμε μία εκκρεμότητα την οποία θα την ρυθμίσουμε ελπίζω με τον Γιάννη, την νομοθετική παρέμβαση του πλαισίου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Επιθυμία μου είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να έχει διαρκή διακομματικό έλεγχο από Επιτροπή της Βουλής.

Επιθυμία μου είναι επίσης, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π να ορίζεται με τις διαδικασίες που ορίζονται οι αρχηγοί της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού, δηλαδή μέσα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, από το ΚΥΣΕΑ. Επιθυμία μου είναι ο οργανωτικός νόμος ο οποίος διέπει την Ε.Υ.Π να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που η ίδια η εποχή επιτάσσει και επιβάλλει.

Και βεβαίως υπάρχει μία πολύ καλή προεργασία την οποία ο Παύλος μου είχε θέσει υπόψη μου. Νομίζω ότι μπορεί να ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων, ώστε να καταλήξουμε σε κάτι το οποίο πραγματικά θα μπορέσει να λειτουργήσει εκσυγχρονιστικά για την Υπηρεσία. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρόλαβα να συζητήσω όσο θα ήθελα με τον Παύλο και το οποίο μένει σαν εκκρεμότητα για να το δούμε πλέον με τον κ. Κοραντή. Κατά τα λοιπά η ζωή συνεχίζεται.

Λοιπόν, κ. Διοικητά πολύ καλή επιτυχία, τύχη και εύχομαι το διάστημα που θα ακολουθήσει της συνεργασίας μας, να είναι διάστημα παραγωγικό και γόνιμο για όλους μας.  Καλή επιτυχία. Και σ` εσένα Παύλο εύχομαι καλή συνέχεια και τώρα καλή ξεκούραση, γιατί καταλαβαίνω, ότι ο φόρτος της 5ετίας, άλλωστε ήταν ο δεύτερος μακροβιότερος Διοικητής της Ε.Υ.Π. στην ιστορία της, καλά τα λέω; Συγχαρητήρια.

Τώρα να δώσω στον κ. Αποστολίδη ένα συμβολικό δώρο. Είναι ένας πίνακας του ζωγράφου του Ταλαγάνη. Είχα παρακαλέσει, λοιπόν, τον κ. Ταλαγάνη- είχα ευχαριστηθεί πάρα πολύ από ένα φαγητό που είχαμε κάνει με το Σύνδεσμο των Αραβικών χωρών, οι οποίοι μας βοήθησαν παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων σε πολύ κρίσιμη περίοδο- να μου ζωγραφίσει γι` αυτούς ένα έργο το οποίο να είναι συμβολικό. Και νομίζω ότι φαίνεται εδώ, εκεχειρία, αρμονία, τάξη, ειρήνη βαθύπλουτε χαίρε και στα αγγλικά. Επίσης το ίδιο ζήτησα από τον Ταλαγάνη να κάνει και για τον κ. Αποστολίδη, γιατί πραγματικά αισθάνομαι, ότι η συνεισφορά του ήταν πάρα πολύ σημαντική.

Τελευταίες Αναρτήσεις