Τρ 11 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200422-07-2004: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 9,84» «ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΚΑΙ...

22-07-2004: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 9,84» «ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟ

Αθήνα, 22-7-2004

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα ασχοληθούμε με το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων όπως εξελίχθηκε χθες και μετά τις απαντήσεις του Υπουργού, για να μιλήσουμε τώρα με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργο Βουλγαράκη.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Οι χθεσινές σας απαντήσεις διατύπωναν γενικές αρχές, ακριβείς μεν και σοβαρές, αλλά γενικές αρχές και απ` ό,τι τουλάχιστον υπάρχει και στον σημερινό Τύπο, δεν απαντούσαν λεπτομερώς επί των δημοσιευμάτων και των διαρροών και συγκεκριμένα δηλαδή επί του θέματος της οπλοφορίας.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Στο προοίμιο της δηλώσεώς μου νομίζω ήμουν απολύτως σαφής. Εδώ κάθε μέρα υπάρχει μια διαρροή από έναν κύκλο, από έναν αξιωματούχο, από ένα στέλεχος, από έναν παράγοντα, η οποία αλληλοδιαψεύδεται την επόμενη ημέρα από άλλο στέλεχος, άλλον αξιωματούχο, άλλον παράγοντα.

Να θυμίσω στους ακροατές σας ότι είναι η τέταρτη φορά που οι πηγές διαψεύδονται από επισήμους αξιωματούχους.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μιας και το θέτετε αυτό κ. Υπουργέ, έχετε σκεφτεί, έχετε ελέγξει, έχετε καταλήξει σε συμπέρασμα γιατί ειδικά από αμερικανικές πηγές είχατε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες δυο κρούσματα, το χθεσινό και εκείνο για τη μονομερή επέμβαση αν θυμάστε πριν 10 μέρες, που ήταν σχεδόν επίσημη διαρροή;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν εγώ δε μπορώ να ξέρω σε όλο το βάθος τι συμβαίνει μέσα σε μια γραφειοκρατία η οποία μου είναι άγνωστη καταρχήν. Αυτό που ξέρω εγώ από πλευράς μου είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα σχέδιο ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το οποίο έχει εκπονηθεί εδώ και τρία χρόνια, το οποίο εμείς εφαρμόζουμε με βάση όλα αυτά τα οποία έχουν περιγραφεί στο σχέδιο αυτό, έχουμε κάνει κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά τη δυνατότητα της ταχύτερης και πιο αποτελεσματικής επίλυσης ορισμένων ζητημάτων σε τεχνικό ή πρακτικό επίπεδο.

Όλα αυτά έχουν μπει μέσα σε μια διαδικασία αξιολόγησης από ασκήσεις, από test event, από πρακτικές και αυτά είναι γνωστά σε όλους. Διότι σ` αυτό το σύστημα συμμετέχουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο όλες οι χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση που λέγεται «Ολυμπιακή ασφάλεια» και αυτό το ξέρουν όλοι. Μου έχει δοθεί πολλές φορές η δυνατότητα να ξεκαθαρίσω δημόσια τι είναι αυτό το οποίο εμείς στην Ελλάδα δεχόμαστε ως Ολυμπιακή ασφάλεια και μέτρα και τι είναι αυτό το οποίο εμείς δεν έχουμε ανάγκη.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Υπάρχουν δύο αρχές αν θέλετε, τις οποίες τις έχετε ξεκαθαρίσει επιμόνως, που λένε πρώτον ότι τον έλεγχο της ασφάλειας τον έχουμε εμείς και δεύτερον ότι δεν θα οπλοφορούν πράκτορες ή δυνάμεις ασφαλείας πλην των ελληνικών. Αυτές είναι οι δύο αρχές. Αυτά είναι που αμφισβητούνται εν τέλει με τις διαρροές, έτσι;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η Ελλάδα είναι η μόνη επιχειρησιακά και πολιτικά υπεύθυνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει μια διαδικασία πολύ μεγάλη η οποία αυτό το έχει περιγράψει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Αυτή τη διαδικασία να μην την πω τώρα, δεν έχει νόημα. Επίσης είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει διεθνή συνδρομή ως δυνατότητα σε περίπτωση ακραίων και χειρίστων σεναρίων που κατά τη γνώμη μου δεν θα συμβούν ποτέ.

Αυτά τα ακραία σενάρια έχουν καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία συμπεράσματα μας οδήγησαν στο να ζητήσουμε συγκεκριμένη βοήθεια για συγκεκριμένα πράγματα που εμείς στην Ελλάδα δεν είχαμε ή δεν είχαμε εμπειρία, όπως ας πούμε η εκκένωση κτιρίων, όλα αυτά τα οποία κατά καιρούς έχουμε πει, τα οποία είναι προς διάθεση. Δηλαδή δεν θα υπάρχει, όπως διαβάζω σε όλες τις εφημερίδες, στρατός στο δρόμο. Δεν θα υπάρχουν ακροβολισμένοι σκοπευτές, δεν θα υπάρχουν φαντάροι Αμερικάνοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι κτλ., οι οποίοι θα κάνουν ελέγχους στο δρόμο. Δεν θα υπάρχουν φαντάροι εδώ γι` αυτή τη δουλειά, τελεία και παύλα.

Δεν ξέρω αν για δικά τους εσωτερικά παιχνίδια, έχουν και τις εκλογές τους σε λίγο, δεν ξέρω, δε μπορώ να καταλάβω τι είναι ακριβώς το θέμα.

Όσον αφορά το θέμα των επισήμων προσώπων, όλοι οι επίσημοι, ηγέτες, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, όλοι, όταν ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα για οποιοδήποτε λόγο, ανεξάρτητα δηλαδή απ` το γεγονός που επιβάλλει τη μετακίνησή τους, πάντα έχουν τον δικό τους συνοδό ασφαλείας ο οποίος οπλοφορεί. Εγώ δηλαδή προχθές που πήγα στην Τουρκία, είχα δύο συνοδούς ασφαλείας δικούς μου οι οποίοι οπλοφορούσαν. Δε μιλάμε συνεπώς γι` αυτό.

Από κει και πέρα, μέσα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν μπορεί να μην ισχύει η αρχή που λέει «όχι όπλα στις εγκαταστάσεις». Υπάρχει η εξαίρεση κάποιων δικών μας ανδρών ασφαλείας, οι οποίοι πρέπει να είναι με βάση το σχέδιο το οποίο έχουν αποδεχθεί όλοι, Ελλήνων οι οποίοι θα είναι διαπιστευμένοι, γιατί υπάρχει κάποιο επίπεδο ασφάλειας, είναι κάποιοι Έλληνες δηλαδή οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι γι` αυτή τη δουλειά, οι οποίοι θα είναι σε καίριες θέσεις με βάση έναν σχεδιασμό ο οποίος έχει γίνει.

Όλες οι ομάδες μπορούν να έχουν τους συνοδούς τους, να μπουν μέσα στο γήπεδο, αυτοί οι συνοδοί δεν μπορεί να είναι οπλισμένοι, εάν αυτοί είναι προσωπικό ασφαλείας που τους διατίθεται από την Πρεσβεία π.χ. θα φτάνουν στο γήπεδο, θα αφήνουν τα όπλα τους αν είναι διαπιστευμένοι από το Υπουργείο Εξωτερικών εδώ και πολύ καιρό και θα μπαίνουν στα γήπεδα. Δεν υπάρχει θέμα γι` αυτό. 

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Υπάρχουν όμως ενδεχομένως κάποιες άλλες περιπτώσεις κάποιων ομάδων π.χ. ασφαλείας ξένων που θα βρίσκονται κάπου αλλού και θα επέμβουν κάποια δεδομένη στιγμή αν χρειαστεί.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν το κατάλαβα αυτό που λέτε.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Λέω, κάποιες ομάδες ασφαλείας, αμερικανικές ή οποιεσδήποτε άλλες που θα εδρεύουν κάπου αλλού και όχι στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μέσα και που θα επέμβουν αν χρειαστεί.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν γίνεται αυτό.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δεν γίνεται λέτε.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η Ελλάδα προσφέρει μέτρα ασφαλείας σε όλες τις αθλητικές αποστολές και σε κάποιες αθλητικές αποστολές προσφέρει πιο αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Διότι υπάρχει ευαισθησία…

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Διότι αντιμετωπίζουν περισσότερο κίνδυνο, σωστά και λογικά. Γι` αυτό τον λόγο έχουμε εκπαιδεύσει το προσωπικό μας, έχουν οι άνθρωποι εξοικειωθεί σε τέτοιες καταστάσεις κτλ. Αυτή είναι η διαδικασία η οποία έχει ακολουθηθεί, τη γνωρίζουν όλοι και η οποία είναι απολύτως σαφής. Από κει και πέρα, εμείς εδώ μιλάμε καθημερινά για μια διαχείριση δημοσιότητας, η οποία τη μία αναδεικνύει π.χ. ότι θα έρθουν στρατοί να καταλάβουν την Ελλάδα…. Εγώ αυτό πραγματικά δε μπορώ να το παρακολουθήσω.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το ζήτημα είναι όχι όταν διαβάζουμε κάποια πράγματα σε κάποιες εφημερίδες, αλλά όταν υπάρχουν επίσημες ή ημιεπίσημες διαρροές όπως ήταν η χθεσινή ή όπως ήταν η προ δεκαημέρου για τη μονομερή επέμβαση, το θυμάστε.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτή η μονομερής επέμβαση, μετά από τρεις ώρες διαψεύσθηκε από άλλον αξιωματούχο. Κι εχθές είχαμε δεύτερη διάψευση. Ακούστε, αυτό που μ` ενοχλεί περισσότερο απ` όλα είναι ότι αναμιγνύεται η αλήθεια με το ψέμα με τέτοιον τρόπο που δημιουργεί σύγχυση. Εγώ το καταλαβαίνω ότι είναι απολύτως λογικό να δημιουργεί σύγχυση αυτό το πράγμα. Ας πούμε λένε: Θα είναι 400 ΝΑΤΟϊκοί εδώ.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αμερικανοί υπαγόμενοι στο ΝΑΤΟ.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να δούμε πώς λειτουργεί το ΝΑΤΟ καταρχήν. Όταν κάποια χώρα ζητήσει μια συνδρομή για κάποιο λόγο -δε μας ενδιαφέρει για ποιο λόγο, θα πούμε μετά για ποιο λόγο- το ΝΑΤΟ απευθύνεται στις χώρες οι οποίες είναι μέλη του και λέει «ποιοι μπορούν να συνεισφέρουν στο αίτημα της τάδε χώρας;». Μπορεί να είναι Αμερικάνοι, μπορεί να είναι Γάλλοι, μπορεί να είναι Πορτογάλοι, μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Αυτή λοιπόν η διαδικασία έχει κάποιες ευθυνότητες οι οποίοι αποτελούν ένα τάγμα, μια ομάδα η οποία προσφέρει. Π.χ. έχουμε εμείς ένα πρόβλημα διότι χρειαζόμαστε σε μια περίπτωση βιολογικού πολέμου 4.500 εμβόλια εξειδικευμένα ενός πνευμονιόκκοκου. Γίνεται μια έρευνα απ` όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και μας δίνει η μία χώρα 5.000, η άλλη 45.000, η άλλη 1.000.000 κτλ. Αυτά μαζεύονται κάπου και είναι προς διάθεση της Ελλάδας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το ίδιο ισχύει και με τους στρατιώτες.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχουμε λοιπόν ένα αίτημα, ότι εμείς δεν είμαστε εξειδικευμένοι π.χ. στη διαδικασία των βιοχημικών απειλών.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Υπάρχουν ειδικές Μονάδες.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχει λοιπόν ένα τάγμα  το οποίο αποτελείται από διάφορες εθνότητες και το οποίο είναι στη διάθεσή μας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό που γράφεται σήμερα θα το έχετε δει κι εσείς, ότι θα χρησιμοποιηθεί ως αιτιολογία, πρόσχημα το λένε κάποιοι, η φύλαξη Πρεσβειών ή κτιρίων διπλωματικών για την χρησιμοποίηση αυτών και για την αξιοποίηση αυτών των οπλισμένων, λένε, ανδρών. Τι απαντάτε;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γιατί να χρησιμοποιηθεί; Αφού κάθε Πρεσβεία έχει το δικό της προσωπικό ασφαλείας, το οποίο είναι διαπιστευμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι γνωστό αυτό, υπάρχουν λίστες….

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το οποίο τώρα θα είναι υπεραυξημένο όμως, έτσι; Δε μπορεί να μην είναι αυξημένο τώρα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν δεν το διαχειριζόμαστε εμείς το θέμα αυτό, δεν είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αυτοί ξέρετε έχουν ένα ειδικό καθεστώς διότι θεωρούνται διπλωματικοί τρόπον τινά υπάλληλοι, υπόκεινται σε ένα καθεστώς ετεροδικίας, είναι άλλα τα κανάλια διαπίστευσης για να είμαστε ειλικρινείς. Συνεπώς αυτοί δε μπαίνουν μέσα στο κομμάτι που λέγεται ασφάλεια. Αλλά κάθε Πρεσβεία έχει ένα συγκεκριμένο προσωπικό, το πώς είναι δεν είναι εύκολο να σας πω αυτή τη στιγμή.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα μπορούσε με την δίοδο που λέτε, με την οδό που λέτε, να πει η Αμερικανική Πρεσβεία στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι «θέλω να φέρω άλλους 500 φρουρούς ένοπλους για τα κτίριά μου»;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν κάποιες διμερείς συζητήσεις με κάθε Πρεσβεία και το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και προβλέπεται πόσο προσωπικό είναι, υπάρχει μια διαδικασία την οποία επειδή, σας επαναλαμβάνω, εμείς δεν χειριζόμαστε ως Υπουργείο, δεν έχω τη δυνατότητα να σας έχω μια απάντηση γι` αυτό. Δεν ξέρω να σας πω πώς γίνεται αυτό, με κάποιο κανάλι γίνεται, αλλά φαντάζομαι κάθε Πρεσβεία έχει το προσωπικό της, δηλαδή έχει ένα προσωπικό που προβλέπεται ας πούμε από κάποια συμφωνία φαντάζομαι.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι, όμως τώρα έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες και δικαιούται η Αμερικάνικη Πρεσβεία να πει «θέλω άλλους 500 να φέρω».

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω, μπορεί, αυτό είναι άλλο θέμα πάντως, δεν εμπλέκεται με την ασφάλεια. Δηλαδή αυτό που με αφορά εμένα είναι το κομμάτι της ασφάλειας στις αθλητικές εγκαταστάσεις, σε ό,τι εμείς θεωρούμε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε ό,τι θεωρούμε ότι έχει σχέση με τις αποστολές, σε ό,τι θεωρούμε ότι έχει σχέση με τους επισήμους κτλ.

Τώρα αν η Πρεσβεία της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας πει ότι «εγώ για τη φύλαξη της Πρεσβείας θέλω άλλους πέντε, άλλους δέκα», εγώ δεν το ξέρω αυτό. Δεν είναι θέμα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αυτό.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σχετικά με τις εντολές, με την εποπτεία, με την αρμοδιότητα το ξεκαθαρίσατε και είναι βέβαιο ότι υπό ομαλές συνθήκες θα γίνει όπως το λέτε. Αυτό που αναρωτιέται ενδεχομένως ο καθένας είναι αν υπάρξει κάποιο, ο μη γένοιτο, επεισόδιο ή κάποια υποψία επεισοδίου, μήπως καταργηθούν ή καταλυθούν όλα αυτά και υπάρξουν οι απευθείας εντολές από τις ΗΠΑ ή από κάπου αλλού.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα πώς να υπάρξουν; Αφού καταρχήν όλα αυτά τα οποία λέμε είναι Έλληνες αυτοί οι οποίοι τα χειρίζονται. Υπάρχει όπως ξέρετε η ΔΑΟΑ, η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία αποτελείται από 250 Αξιωματικούς οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν κάνει άλλες εκπαιδεύσεις σε διάφορους άλλους ανθρώπους, υπάρχουν εξειδικευμένες ομάδες, τα ΕΚΑΜ που λέμε, υπάρχουν άλλοι οι οποίοι έχουν υποστεί ειδικές εκπαιδεύσεις. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαιρεθεί δια των αποστολών, έχουν υποστεί εκπαίδευση οι άνθρωποι στις επίσημες αποστολές δηλαδή όταν θα συνοδεύουν επίσημα πρόσωπα, υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία….

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Η οποία δεν μπορεί να καταστρατηγηθεί;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει και πρακτικός τρόπος να καταστρατηγηθεί. Πείτε ας πούμε ότι αποφασίζει η οποιαδήποτε χώρα να πει ότι «απειλείται η αποστολή μου» κτλ. Δεν υπάρχει ο μηχανισμός εκείνος ο οποίος να δημιουργήσει παράπλευρες διαδικασίες οι οποίες να δημιουργήσουν πρόβλημα με τη σειρά τους.

Θέλω να σημειώσω κάτι το οποίο εγώ το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό: Εμένα με στενοχωρεί πάρα πολύ όλη αυτή η συζήτηση η οποία σήμερα, λίγες μέρες προ των Ολυμπιακών Αγώνων, αντί να μας κάνει όλους να αισιοδοξούμε και να είμαστε όλοι εν αναμονή ενός μεγάλου γεγονότος, βλέπω πρωτοσέλιδα – και δικαίως, αυτά όλα πουλάνε με κάποιο τρόπο-…..

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τώρα να είστε δίκαιος όμως, δεν είναι επειδή πουλάνε, δεν το προκαλέσαμε εμείς. Χθες υπήρξε αυτή η διαρροή η οποία ήταν επίσημη διαρροή. Μπορούσαμε εμείς οι δημοσιογράφοι να την αγνοήσουμε;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ξέρετε ότι στα θέματα του Τύπου έχω μια πολύ μεγάλη ευαισθησία….

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πολύ καλός φίλος του Τύπου, το ξέρω καλά και το λέω.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν και τα παραδείγματα της Αυστραλίας. Να θυμίσω στους ακροατές σας ότι στην Αυστραλία υπήρχε απαγωγή 30 αθλητών και αυτό δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων διότι οι Αυστραλοί κατάλαβαν ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η χώρα τους ουσιαστικά. Δηλαδή όταν αυξάνεται το επίπεδο αγωνίας, γιατί εδώ τώρα μιλάμε για φανταστικά σενάρια από φανταστικά σχήματα, δηλαδή μιλάμε για πράγματα τα οποία δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατατρομοκράτησης, όπου ο Ιταλός θα πει «μωρέ που θα πάω τώρα εγώ;»

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εγώ σας ρωτώ: Εάν υπήρχε η διαρροή αυτή που υπήρχε, ή οι TIMES χθες, δεν θα έπρεπε να απευθυνθούμε στον Υπουργό και να του ζητήσουμε να απαντήσει; Αυτό κάνουμε.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Αν όμως βλέπετε ότι κάθε μέρα υπάρχει μια διαρροή η οποία μετά από λίγο διαψεύδεται από άλλον κύκλο και μετά μεταμορφώνεται σε άλλη διαρροή και επανέρχεται από άλλη εφημερίδα και μετά διαψεύδεται πάλι από άλλο κύκλο και αυτή η δουλειά κρατά ενάμιση μήνα και βλέπετε ότι υπάρχει μια τάση τον τελευταίο χρόνο, γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται, τη μια να μπαίνουν δημοσιογράφοι για να αποδείξουν πως δεν τα κάναμε καλά, την άλλη να γίνεται εκείνο, την άλλη να γίνεται το άλλο, εγώ θα προβληματιζόμουν, θα έλεγα μήπως εδώ υπάρχει μια προσπάθεια να υπάρξουν άλλου είδους συνέπειες για τη χώρα αυτή; Εγώ θα είχα αυτό τον προβληματισμό.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Παλιότερα τα αποδίδαμε και καλώς έστω, σε κάποια συμφέροντα που θέλουν να πάρουν τμήμα της ασφάλειας των Αγώνων. Τώρα τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει γιατί έχουμε φτάσει στο παρά πέντε και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες κάπου αλλού.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η διεθνής πολιτική είναι μια πολύ σκληρή και πολύ δύσκολη υπόθεση και δε σταματάει μόνο σε μια επιχείρηση που θέλει να πάρει 5% από τη διεθνή αγορά. Είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Εγώ φυσικά δε νομίζω πως είμαι αρμοδιότερος να το απαντήσω αυτό.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σωστά, και καλά κάνετε.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο εγώ έχω καταλάβει είναι – και το οποίο έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω- ότι με βάση αυτά τα οποία είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε για να δώσουμε την αίσθηση ότι πράγματι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες όλου του κόσμου για το θέμα αυτό.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό που λέτε δεν αμφισβητείται. Μάλιστα είχατε και το «εύγε» των Ευρωπαίων πριν τρεις-τέσσερις μέρες, του Ολλανδού Προεδρεύοντος κτλ.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εκ μέρους και των 25. Μας δόθηκε η δυνατότητα να τα εξηγήσουμε αυτά, τα έχουν καταλάβει, έχουμε συζητήσει, έχουμε κάνει κουβέντες. Σας πληροφορώ ότι δεν υπάρχει μέρα να μη μιλάω στο τηλέφωνο με 8, 10 Υπουργούς άλλων κρατών που θα έρθουν για αποστολή στην Ελλάδα και βλέπετε αυτά γίνονται ήσυχα, αθόρυβα με πολλή προσοχή και προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ.

Είναι δυνατόν ένας δημοσιογράφος από την όποια εφημερίδα, της όποιας χώρας, να ανακατώνει όλη την πολιτική ζωή της χώρας για πέντε μέρες και μετά να υπάρχει μια διάψευση και να ξαναρχόμαστε;

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πάντως τα δυο τελευταία κρούσματα δεν προήλθαν από δημοσιογράφους, προήλθαν από επίσημες ή ημιεπίσημες πηγές.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος, δεν ήταν επίσημες.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Οι διαρροές ήταν από πηγές κυβερνητικές.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ας πάρουμε το χθεσινό παράδειγμα. Ο Πρέσβης της Ελλάδας με τον τρόπο του το διαψεύδει, ο εκπρόσωπος του State Department με τον τρόπο του το διαψεύδει και σήμερα γράφουν οι εφημερίδες. Τι να κάνουμε τώρα άλλο; Πείτε μου εσείς, υποδείξτε μου τρόπο να απαντήσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δεν έχετε άλλον τρόπο.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εσείς δεν  έχετε άλλον τρόπο και απ` ό,τι φαίνεται τα πάτε καλά και θα τα πάτε καλά….

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Στο τέλος θα το πιστέψουμε κι εμείς ότι κάτι τέτοιο γίνεται. Κουβέντα στην κουβέντα λες «μήπως γίνεται και δεν το έχω πάρει χαμπάρι;»

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Να σας ευχηθώ να πάνε όλα καλά και να σας ευχαριστήσω πολύ. Καλή σας μέρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις