Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200422-03-2004: Ομιλία Υπουργού Δημόσιας Τάξης στη Βουλή κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

22-03-2004: Ομιλία Υπουργού Δημόσιας Τάξης στη Βουλή κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004

Φαίνεται λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με το ΠΑΣΟΚ έχουμε μια πάρα πολύ σημαντική διαφωνία ανάμεσα στα άλλα. Και αυτή η διαφωνία είναι κατ` αρχήν η αίσθηση του χρόνου, γιατί το ΠΑΣΟΚ πάντα μετά από 20 χρόνια στην εξουσία είχε τη δυνατότητα να υποσχεθεί και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις κάποια στιγμή στο μέλλον. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία, που είναι ακόμη Κυβέρνηση υπό τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, πρέπει να τα κάνει όλα, να τα πει αμέσως όλα, να τα εξαγγείλει ταυτοχρόνως και να δώσει ει δυνατόν ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η έβδομη φορά που ο λαός της Αθήνας μου κάνει την τιμή να εκλέγομαι σε αυτή την Αίθουσα. Δεν έχω ακούσει ποτέ μέχρι τώρα σε καμιά διαδικασία προγραμματικών δηλώσεων συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για να μην πω ότι έχω ακούσει πάρα πολλές εξαγγελίες οι οποίες ουδέποτε τηρήθηκαν και να μην μπω σε περιπτωσιολογική αναφορά διότι δε νομίζω πως σήμερα η κατάλληλη στιγμή για να κάνει κανείς μια ανάλυση. Θα ήθελα όμως να συστήσω στους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης περισσότερη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο μεγάλη ανάγκη συνεργασίας όλων για την εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών όσο στις μέρες μας και αυτό γιατί η νέα χιλιετία βρήκε την ανθρωπότητα σε ένα εντελώς νέο διεθνές περιβάλλον  που διαμορφώνεται σαν συνέπεια των κοσμοϊστορικών αλλαγών που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και η κατάρρευση του διπολικού συστήματος. Οι μεγάλες δε ανακατατάξεις και αλλαγές ήταν φυσικό να επηρεάσουν και το διεθνές περιβάλλον της ασφάλειας αφού τα πάντα, δηλαδή ιδεολογίες, αξίες πολιτικές και γενικότερα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα τελούν πλέον κάτω από την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού των βασικών εννοιών τους.

Ο επαναπροσδιορισμός και η αναζήτηση αυτή, αποτελούν διαδικασία που συνεχίζεται με αποτέλεσμα την ανυπαρξία ενός κοινά αποδεκτού καθορισμού της έννοιας ασφάλειας από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας. Αυτό το έλλειμμα ανάγεται σήμερα σε κυρίαρχο θέμα των διεθνών σχέσεων, ενώ η συνεχιζόμενη ρευστότητα και ασάφεια δημιουργούν σοβαρό κενό, η ύπαρξη του οποίου περιπλέκει επικίνδυνα τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εδράζεται ακριβώς σε αυτό, δηλαδή σε ένα σύστημα ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Η ασφάλεια του πολίτη συνεπώς ήταν και παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο σε κάθε δημοκρατική διακυβέρνηση και η ασφάλεια αυτή αποτελεί μέρος των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη. Ιδιαίτερα δε για τους  πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγκαθίδρυση ενός ενιαίου χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη εξασφάλιση που συνδέεται άμεσα και με την θεσμική εμβάθυνση στην ταυτότητά της.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο ότι η αίσθηση της ασφάλειας των πολιτών της Δύσης μειώνεται.

Και είναι επίσης γνωστό σε όλους μας ότι τα αίτια που δημιουργούν αυτήν την μειωμένη ασφάλεια των πολιτών πρέπει να αναζητηθούν στη τρομοκρατία, στις ασύμμετρες απειλές, στις παλαιές και νέες μορφές εγκληματικότητας ενώ πρέπει ακόμα να προστεθούν η  διαρκώς  ογκούμενη παράνομη μετανάστευση, η εμπορία ανθρώπων, τα εγκλήματα κατά των παιδιών, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, η δωροδοκία, η απάτη κτλ. Η γενικευμένη λοιπόν αυτή ασάφεια και η ανασφάλεια από τις πολύμορφες εκδηλώσεις βίας που εμφανίζονται σήμερα με μία διαφορετική υφή, με νέες ιδιότητες και νέους προσανατολισμούς, απειλώντας κάθε γωνιά του πλανήτη αποτελούν  προβλήματα που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στη πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας όλων σχεδόν των χωρών της Ευρώπης. Και τα νέα αυτά δεδομένα καθώς και η ανάγκη της συνεργασίας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν τη λειτουργική και οργανωτική μετεξέλιξη των Σωμάτων Ασφαλείας σε ικανούς θεσμικούς οργανισμούς, ώστε αφοσιωμένοι στην υπηρεσία των πολιτών να είναι σε θέση να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Τα νέα καθήκοντα και οι νέες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους τα Σώματα Ασφαλείας δεν σημαίνει  φυσικά σε καμία περίπτωση ότι παραμερίζεται ο βασικός ρόλος για τον οποίο έχουν συσταθεί. Όμως στις μέρες μας χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό. Η σημερινή αστυνομία πρέπει καθημερινά να αποδεικνύει το κοινωνικό της πρόσωπο και την κοινωνική της ευαισθησία. Αυτός είναι ένας από τους πρώτους στόχους της Κυβέρνησής μας, να φέρουμε δηλαδή τον αστυνομικό δίπλα στον πολίτη ο οποίος είναι σήμερα περισσότερο ευάλωτος, περισσότερο μόνος, περισσότερο φοβισμένος. Στόχος μας είναι ακόμη να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αστυνομίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πολίτης βιώνει σήμερα ένα περιβάλλον ολοένα και πιο περίπλοκο, πιο απαιτητικό, πιο δύστροπο, πιο αδιάφορο, πιο ξένο, ενώ η νέα καλυμμένη βαρβαρότητα του οργανωμένου εγκλήματος τείνει να εξαφανίσει τα τελευταία απομεινάρια εμπιστοσύνης προς κάθε μορφή εξουσίας. Οι νέες μορφές βίας του διεθνοποιημένου περιβάλλοντός μας κάνουν τον πολίτη ανήσυχο και στο τέλος καχύποπτο απέναντι στη δημόσια διοίκηση που βέβαια μερίδιο είναι και αυτό της αστυνομίας και μάλιστα αρκετά μεγάλο. Ασφαλώς η καχυποψία αυτή αδικεί την Ελληνική Αστυνομία, η οποία και έργο σημαντικό έργο προσφέρει και η πλειοψηφία των στελεχών της από έντιμους και ευσυνείδητους ανθρώπους απαρτίζεται. Ο αστυνομικός είναι εκφραστής της τήρησης των επιταγών της Πολιτείας, όμως είναι επιβεβλημένο ότι το ήθος των προσώπων της Εξουσίας  πρέπει και να υπάρχει αλλά και να φαίνεται και να αποδεικνύεται.

Απέναντι , λοιπόν στη σημερινή κατάσταση και προκειμένου να εδραιώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στις πόλεις και στα χωριά, στις γειτονιές και στην ύπαιθρο εμείς επιλέγουμε την φυγή προς τα εμπρός. Τα όσα βήματα έχουν γίνει μέχρι τώρα σκοπεύουμε να τα μετατρέψουμε σε γοργό βηματισμό. Τα γεγονότα τρέχουν ακάθεκτα και η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να προηγηθεί των γεγονότων. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την αποστολή μας και θα προσεγγίσουμε τον Έλληνα πολίτη, γιατί μόνο με τη συμπεριφορά και την αποτελεσματική μας δράση θα πειστεί ότι είμαστε δίπλα στα καθημερινά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν.

Αλλωστε έχει αποδειχτεί ότι ο πολίτης κρίνει περισσότερο την Αστυνομία από τον τρόπο αντιμετώπισης των μικρών και καθημερινών του προβλημάτων παρά από τις διακηρύξεις και τις μεγαλόσχημες κουβέντες τις οποίες ο καθένας από εμάς λέει στην Αίθουσα αυτή. Η επίλυση φυσικά των προβλημάτων της σημερινής μεταλλαγμένης κοινωνίας απαιτεί ιδέες, γνώσεις, οργάνωση, εξειδίκευση, κυρίως όμως απαιτεί παιδεία, ήθος και ικανότητα γιατί προς τα εκεί πρέπει να στραφούν όλες οι δυνάμεις. Με λίγα λόγια οραματιζόμαστε ένα σύγχρονο αστυνομικό που θα διακρίνεται για το κοινωνικό του πρόσωπο, τη διαλλακτικότητα, την ευαισθησία, την αποτελεσματικότητα και τον έμπρακτο σεβασμό προς τον πολίτη. Παράλληλα με τον ανελέητο αγώνα κατά του εγκλήματος στοχεύουμε στην καταπολέμηση και εξάλειψη όλων όσων έχουν κατά καιρούς καταμαρτυρηθεί στην Αστυνομία δίκαια ή άδικα, δηλαδή την αναποτελεσματικότητα, την αντιπειθαρχική συμπεριφορά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπουν απέναντι ορισμένα κρίσιμα και καίρια ζητήματα τα οποία πρέπει να απασχολήσουν πολύ σοβαρά την Κυβέρνησή μας, όπως η αναποτελεσματικότητα, η αντιπειθαρχική συμπεριφορά, η έλλειψη συναδελφικότητας, η πλημμελής εκτέλεση του καθήκοντος, το μειωμένο αίσθημα υπερηφάνειας και η χαλαρή πίστη στις ηθικές αξίες.

    
Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε τη μεγάλη σύγκλιση Αστυνομίας-κοινωνίας, να αποδείξουμε στην πράξη πως η Ελληνική Αστυνομία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι από την ίδια τη δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία.

Γι` αυτό αφήνουμε στο παρελθόν και στη λήθη την όποια στρεβλή πορεία. Οραματιζόμαστε Σώματα Ασφαλείας που υπάρχουν και δρουν για τους πολίτες. Στοχεύουμε στην αλλαγή φιλοσοφίας σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Η νέα στρατηγική προϋποθέτει τη συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών. Οραματιζόμαστε, δηλαδή, μία Αστυνομία που θα στηρίζεται στην πρόληψη, παρά στην καταστολή.

Επιδιώκουμε, συνεπώς, κλίμα αλληλεγγύης, σεβασμού με την Αστυνομία, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων που εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας.

Παράλληλα, μας ενδιαφέρει να αναπτυχθεί το αίσθημα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας για πάρα πολύ κόσμο ο οποίος καθημερινά διακινδυνεύει στους δρόμους της πόλης και της υπαίθρου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια από τις πλέον βασικές υποχρεώσεις του κράτους αποτελεί η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Τα νέα δεδομένα και οι νέες απειλές αναγκάζουν μία δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία να αναπτύξει νέες πολιτικές ώστε οι αστυνομικές υπηρεσίες να εκπληρώνουν με επιτυχία την αποστολή τους χωρίς ωστόσο να εκτρέπονται από το σκοπό τους και χωρίς να βλάπτουν τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

Για τη χάραξη, λοιπόν, της πιο ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής θα πρέπει όλοι μαζί, πολιτεία, Σώματα Ασφαλείας, επιστήμη, μέσα ενημέρωσης, Κοινοβούλιο, να συνεργαστούν αρμονικά. Τη συνεργασία αυτή εμείς θα την επιδιώξουμε. Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε την ανάλογη ανταπόκριση σε αυτή την πρόθεσή μας και μέσα από τις διαρκείς επιτροπές της Βουλής αλλά και με άλλα φόρα στα οποία θα μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τις προθέσεις μας αυτές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από όσα εξετέθησαν ως τώρα, προκύπτει ασφαλώς ότι η άποψή μας για τα Σώματα Ασφαλείας, η αντίληψή μας γι` αυτή τη μεγάλη οικογένεια, αλλά και η αίσθησή μας είναι οριζόντια, που συμπεριλαμβάνει και τα ατομικά δικαιώματα και την εξέλιξη όλων αυτών των διαδικασιών προς όφελος του πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα: Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική την ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας στις διάφορες περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Τον περιορισμό των αστυνομικών σε συναφείς με την ασφάλεια υπηρεσίες και την προσήλωση τους στα αστυνομικά τους καθήκοντα. Την ανασύσταση των αστυνομικών τμημάτων, η κατάργηση των οποίων είχε αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια των πολιτών. Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Την προώθηση και την επαρκή στήριξη της εγκληματολογικής έρευνας από την πολιτεία. Την περαιτέρω βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Την έμφαση στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των Ελλήνων αστυνομικών και πυροσβεστών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρήση όπλων εκ μέρους της Αστυνομίας. Τον αρμονικό συντονισμό και τη δέουσα συνεργασία της Αστυνομίας με τα υπόλοιπα σώματα δημόσιας τάξης, όπως το Λιμενικό και άλλα.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι για την Κυβέρνησή μας η ασφάλεια του πολίτη και ο σεβασμός των ελευθεριών αποτελούν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Στο κέντρο της πολιτικής αυτής τοποθετούμε τον πολίτη. Βασικοί άξονες, που χαρακτηρίζουν την ανθρωποκεντρική μας αυτή πολιτική, είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια στα Σώματα Ασφαλείας, η επιβράβευση της αξιοσύνης, η εμπέδωση της αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, η καταπολέμηση του κομματισμού και η απεξάρτηση των Σωμάτων Ασφαλείας από πολιτικές παρεμβάσεις παντός τύπου. Είναι, επίσης, η πάταξη της διαφθοράς.

Είναι, επίσης, πάρα πολύ σημαντικό να συμπεριλαμβάνουμε στη στρατηγική μας την προσαρμογή των επιτυχημένων διεθνών προτύπων αστυνόμευσης στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής περίπτωσης, τις απαραίτητες αλλαγές στην οργάνωση, τη δομή και τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας με έμφαση στην ενίσχυση του τομέα ασφάλειας που τελευταία είχε ξεκινήσει να επανακάμπτει. Τη δημιουργία ειδικών τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα. Την πρόληψη του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού. Την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των πεζών περιπολιών. Την εντατικοποίηση της προστασίας της υπαίθρου μέσω της υπηρεσίας αγροτικής ασφάλειας που σκοπεύουμε να ενεργοποιήσουμε πιλοτικά. Τη δημιουργία πανεπιστημίου αστυνομικών και πυροσβεστικών σπουδών. Την ίδρυση ινστιτούτου αντεγκληματικής συμπεριφοράς.

Προγραμματίζουμε, επιπλέον, την αναγνώριση των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, την αναβάθμιση των αποδοχών και της εργασιακής σχέσης του προσωπικού, τη λήψη επιπρόσθετων αποτελεσματικών μέτρων προστασίας του αστυνομικού και της οικογένειάς του.

Ανάλογος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι και ο προγραμματισμός που κάνουμε για το Πυροσβεστικό Σώμα. Έτσι, θα αναβαθμίσουμε και θα ενισχύσουμε στο Σώμα μέσω του ανεφοδιασμού του με τον απαραίτητο εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, της πρόσληψης ικανού αριθμού πυροσβεστών για την κάλυψη των υπαρχόντων κενών και της πρόσληψης στο Πυροσβεστικό Σώμα στο εξής μέσα από πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις.

Οι επιδιώξεις που σας εξέθεσα παραπάνω θα ενισχυθούν παράλληλα με συμπληρωματικές δράσεις και παράπλευρες ενέργειες. Ας πούμε: η εξάλειψη των δυσλειτουργιών που σημειώθηκαν από την «τριχοτόμηση» της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαιτίας της θεσμοθέτησης των αστυνομικών υπηρεσιών της Συνοριοφυλακής και των Ειδικών Φρουρών. Η κατοχύρωση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εξέλιξης αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό πρώτο μέλημα. Η χάραξη ορθολογικής και μακρόπνοης πολιτικής ασύλου, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της δημιουργίας ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων στους αστυνομικούς είναι κάποιες ακόμη επιδιώξεις.

Κυρίες και κύριοι, ένα μεγάλο θέμα, το οποίο έχει τελευταία έρθει στη δημοσιότητα, είναι το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων- και πάρα πολύ σωστά. Είπε ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι θα συνιστούσε περισσότερη δουλειά και λιγότερες δηλώσεις. Προφανώς θα έχει διαφύγει της προσοχής του ότι ο ομιλών, που είναι και ο χειριστής των θεμάτων ασφάλειας, δεν έχει κάνει καμία συνέντευξη σε κανένα μέσο ενημέρωσης, ούτε ηλεκτρονικό ούτε έντυπο, γιατί πράγματι συμμερίζομαι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό όσα ο ίδιος είπε χτες και φυσικά, όπως έχετε ήδη διαπιστώσει, συνεχίζω επίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη δουλειά, την οποία έχουν κάνει οι προκάτοχοί μου στο Υπουργείο, την οποία σέβομαι, τιμώ και θεωρώ πολύ σοβαρή.

Υπάρχει όμως μια πολύ μεγάλη φιλολογία στο θέμα αυτό. Το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι τεράστιο. Και επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα κορυφαίο, παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός, εκείνη την περίοδο στη χώρα μας θα βρίσκονται περίπου δέκα επτά χιλιάδες αθλητές και επίσημοι από διακόσιες δύο χώρες, οκτώ χιλιάδες μέλη της ολυμπιακής «οικογένειας», τρεις χιλιάδες κριτές και διαιτητές, είκοσι δύο χιλιάδες δημοσιογράφοι, δύο εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ παράλληλα πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθούν τους Αγώνες από τους δέκτες τους.

Για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα απασχοληθούν περίπου σαράντα ένα χιλιάδες άτομα, κυρίως από τις Αρχές Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και το «θέατρο» των επιχειρήσεων ουσιαστικά επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός καλύπτει εκατόν είκοσι έξι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, είκοσι οκτώ αθλήματα και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αθήνα και τις τέσσερις περιφερειακές Ολυμπιακές Πόλεις, καθώς και στο σύνολο των νομών της χώρας και των μεγάλων πόλεων, κατά τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Στόχος είναι, λοιπόν, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας, ένα περιβάλλον, στο οποίο τα μέτρα ασφαλείας δεν θα επηρεάσουν τον εορταστικό χαρακτήρα της Ολυμπιάδας, αλλά παράλληλα θα βοηθήσουν τη χώρα να αναπτύξει τις πολιτικές της για το μέλλον.

Υπάρχουν-υπάρχουν εδώ και καιρό, δεν τα κάναμε εμείς- πλήρη σχέδια για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τα οποία βελτιώνονται συνεχώς και επικαιροποιούνται συνεχώς μέσα από ένα καθεστώς ασκήσεων. Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, οι οποίες ελπίζουμε να διορθωθούν και να είναι τα πράγματα εντελώς έτοιμα στην ώρα τους. Και θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι όλη η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι.

Αναπτύσσουμε βέβαια και διεθνείς συνεργασίες. Είναι διακόσιες δύο χώρες που έρχονται, δεν την κάνουμε μόνοι μας την ασφάλεια. Φυσικά, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κομμάτι και την ευθύνη για όλο τον ελλαδικό χώρο. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι και για συνεργασία με όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ειδικότερα, συνεργαζόμαστε με τους εκπροσώπους των επτά χωρών που διαθέτουν σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. Απαρτίζουν την Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, η οποία λειτουργεί κατά τακτά σχεδόν χρονικά διαστήματα. Αναπτύσσουμε επίσης ειδική συνεργασία για την ολυμπιακή ασφάλεια με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την εφαρμογή του κεκτημένου Σέγκεν. Αναπτύσσουμε, τέλος, συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες διαφόρων χωρών ανά την υφήλιο, συνεργασίες που διευρύνουν τις δυνατότητες και λειτουργούν προσθετικά στο επίπεδο της ασφάλειας. Μέρος των συνεργασιών αυτών είναι και το αίτημα για συνδρομή του ΝΑΤΟ, εάν χρειαστεί. Επίσης στο πρόσφατο συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχα την ευκαιρία να θέσω αντίστοιχο αίτημα σε κεντρικό επίπεδο και το συμβούλιο Υπουργών απεφάνθη θετικά.

Υπάρχει όμως μια πολύ μεγάλη φιλολογία για το ρόλο του ΝΑΤΟ και θα ήθελα να είμαι απόλυτα σαφής. Τι περιλαμβάνει αυτή η βοήθεια του ΝΑΤΟ; Η νατοϊκή συνδρομή δεν περιλαμβάνει, κατ` αρχήν, χερσαίες δυνάμεις. Δεν περιλαμβάνει ένστολα νατοϊκά τμήματα. Δεν περιλαμβάνει τίποτε απ` όλα αυτά, τα οποία κατά καιρούς, αυτές τις μέρες, γράφονται στις εφημερίδες.

Περιλαμβάνει, όσον αφορά την αεροπορία 24ωρη επιτήρηση από τα ιπτάμενα ραντάρ AWAKS. H απειλή αφορά τα λεγόμενα αεροσκάφη RENEGADES σε περίπτωση που τέτοια υπάρχει. Δηλαδή αυτά που δεν έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσεως ή παρεκκλίνουν της πορείας τους και σ` αυτά πρέπει να προστεθούν και τα σκάφη του εναέριου ανεφοδιασμού. Είναι συστήματα τα οποία η χώρα δεν τα έχει και πρέπει να εγγυηθεί ότι θα υπάρχουν, για να μπορούν πράγματι να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες συμπληρωματικά μπορεί να υπάρξουν.

Όσον αφορά το Ναυτικό, η απόλυτη ευθύνη για τα ελληνικά χωρικά ύδατα ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό. Όμως γύρω από τα χωρικά ύδατα και κυρίως στα διεθνή ύδατα θα υπάρχουν ΝΑΤΟϊκά πλοία, τα οποία θα μπορούν να κάνουν ενδεχομένως και νηοψίες, έξω επαναλαμβάνω από τα δικά μας χωρικά ύδατα.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών, η χώρα μας θα γίνει αποδέκτης του μεγαλύτερου δυνατού όγκου, στα πλαίσια της συμμαχίας, με έμφαση στα θέματα των απειλών κατά της τρομοκρατίας. Τέλος, στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο «βιοχημικές απειλές» η βοήθεια περιλαμβάνει τη χρήση ειδικού τμήματος που λειτουργεί στα πλαίσια της συμμαχίας, που όμοιό του η Ελλάδα επίσης δεν διαθέτει.

Να σημειωθεί επίσης ότι όλες οι δυνάμεις που δρουν και θα λειτουργούν μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο, ξηρά, αέρα και θάλασσα, συμφωνήθηκε και ισχύει, τελούν υπό την ελληνική τακτική διοίκηση, όλες απολύτως.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο στόχος όλων μας, και το αντιλαμβάνομαι, είναι να διοργανώσει η Ελλάδα ασφαλείς ολυμπιακούς αγώνες. Νομίζω ότι δεν έχει πολύ μεγάλο νόημα να μετατρέψουμε το αίτημα αυτό σε μια αντιπαράθεση του αν και κατά πόσον αυτή η διαδικασία μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο, γίνεται, διορθώνεται. Σε εκατόν πενήντα ημέρες η χώρα θα σταθεί απέναντι από ένα μεγάλο γεγονός. Και ξέρετε, οι ξένοι δεν θα βλέπουν ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε Νέα Δημοκρατία ούτε Κ.Κ.Ε. Θα έχουν απέναντί τους την Ελλάδα.

Αυτή την Ελλάδα εμείς -και νομίζω όλοι εμείς- θέλουμε να την τιμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Και όσον αφορά την Κυβέρνησή μας, θα κάνουμε τα πάντα γι` αυτό, ακόμα και αν χρειαστεί να υπερβούμε δυνάμεις οι οποίες δεν υπάρχουν ή δυνάμεις οι οποίες πρέπει να ανακαλυφθούν.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι όσα μέτρα κι αν χρειαστεί να ληφθούν για την ασφάλεια των πολιτών, θα ληφθούν, με βάση αδιαπραγμάτευτη αρχή της προστασίας των ανθρώπινων και ατομικών δικαιωμάτων, γιατί τα δικαιώματα αυτά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτα και χρήζουν ακόμη μεγαλύτερης υποστήριξης.

Με αυτές τις λέξεις σας καλώ να υπερψηφίσετε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις