ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
- Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Δημοσιογράφος «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»
- Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δημοσιογράφος «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ»
Τ. ΚΟΥIΚ: Να καλημερίσω τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Σαν εκπομπή, θα μου πείτε πολύ αλαζονικό να ξεκινάς με το τι έκανες εσύ, αλλά το κάνω διότι θα ήθελα να προαναγγείλω στους τηλεθεατές μας και επιτρέψτε μας κύριε υπουργέ, να δώσω λίγο χρώμα στη ζωή σας που δεν την απολαμβάνετε λόγω υπουργικών καθηκόντων.
Εμείς ταξιδεύουμε μαζί με την Έμυ και στις διακοπές μας κάνοντας ρεπορτάζ για να τα παρουσιάζουμε το χειμώνα. Ένα απ´ αυτά ήταν τα της Τυνησίας. Στην πόλη Χαμαμέτ, θα έλεγα ότι είναι μια καλή εμπειρία να πάτε εκεί, αν ποτέ και απαλλαγείτε απ´ τα όποια πολιτικά σας καθήκοντα. Ταξιδεύετε; Δηλαδή, έχετε τη δυνατότητα να πάτε ως τουρίστας κάπου να περάσετε μια βδομάδα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δύσκολα τώρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχω πάψει να ονειρεύομαι κ. Κουίκ.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Το κάνατε πριν;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το έκανα, ναι. Πρέπει να πείτε την αλήθεια και μαζί το έχουμε κάνει μια φορά.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Έχετε δίκιο, αλλά είναι η κοινή μας αγάπη για τους αγώνες αυτοκινήτων. Πάμε στην Τυνησία να σας ανοίξουμε λίγο το ενδιαφέρον για το ρεπορτάζ που θα δούμε αργότερα.
Προβολή ρεπορτάζ
Τ. ΚΟΥΙΚ: Κύριε υπουργέ ας πάμε τώρα στην καυτή επικαιρότητα. Πρώτα απ´ όλα δεν είναι δέκα λεπτά που μεταδώσαμε απ´ την εκπομπή ένα γεγονός, το οποίο συνέβη στο Ξυλόκαστρο. Παραβιάστηκε η μπαλκονόπορτα μιας 60χρονης εκεί, μπήκανε μέσα, τη δέσανε, τη φιμώσανε, τη βιάσανε. Το κοινό έγκλημα. Είναι μία ερώτηση που βέβαια δεν μπορεί να απασχολεί πολύ, αλλά όμως είναι κομμάτι της ζωής μας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η μικροεγκληματικότητα κ. Κουίκ είναι ένα διαρκές στοίχημα για όλες τις αστυνομίες σε όλο τον κόσμο. Και για να είμαστε ειλικρινείς ποτέ αυτή δεν εξαφανίζεται, διότι όσο υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές, θα υπάρχουν και αντίστοιχα φαινόμενα. Το ζήτημα είναι να μπορεί κανείς να έχει μία ανταπόκριση όσο το δυνατόν καλύτερη, ούτως ώστε οι πολίτες να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια.
Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι τα πάντα στην Ελλάδα είναι ρόδινα, να πω ότι με βάση τις διεθνείς αξιολογήσεις και της EUROPOL και της INTERPOL, αλλά και άλλων διεθνών παρατηρητών, η Ελλάδα έχει τη μικρότερη εγκληματικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και σίγουρα με τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες της δύσης.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Κύριε υπουργέ προχθές έγινε πορεία στο κέντρο της Αθήνας απ´ τους νεοναζί…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Εν πάσει περιπτώσει έγινε χαμός. Κάηκαν οι δρόμοι. Απ´ την μικροεγκληματικότητα να πάμε και σε αυτό. Υπάρχει θέμα με την ασφάλεια του πεζού.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μη τα μπερδεύουμε. Είναι άλλο πράγμα η μικροεγκληματικότητα και άλλο πράγμα ορισμένες εκδηλώσεις που εντάσσονται σε μια σφαίρα πολιτικής αντιμετώπισης, με άλλα χαρακτηριστικά και προφανώς άλλου είδους αντιμετώπιση. Είναι εντελώς διαφορετικά τα ζητήματα. Και αυτό είναι μία ξεχωριστή δράση, η οποία επίσης με τη σειρά της έχει ιδιαίτερες παραμέτρους.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Κάποιοι συλλαμβάνονται, πηγαίνουν για υποτίθεται ταυτοποίηση και δεν ξέρω τι και τελικά αφήνονται ελεύθεροι γιατί δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Δηλαδή τελικά αυτοί οι οποίοι κάνουν ότι κάνουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, ποτέ δεν οδηγούνται στα δικαστήρια; Δεν το θέλει η αστυνομία;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οδηγούνται στα δικαστήρια, αλλά τα δικαστήρια δεν τους κρατάνε. Π.χ. προχθές έγιναν 70 προσαγωγές, μια που αναφέρεστε στην περίπτωση αυτή. 74 για την ακρίβεια. Και απ´ τις 74 προσαγωγές δεν έγινε καμιά προφυλάκιση. Είναι κάτι που αφορά τη δικαιοσύνη.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Είναι σαν να φεύγει απ´ το Δημοσίας Τάξης και να βαρύνει τα της Δικαιοσύνης και τον κ. Παπαληγούρα. Σαν να λέτε έφυγε από εμένα, εγώ τους έβαλα μέσα, το δικαστήριο φταίει όμως. Ψάξτε αλλού.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν έχω καμία τάση να διώχνω από πάνω μου ευθύνες, να τις πηγαίνω αλλού κλπ. Αυτό το οποίο θέλω να γίνει κατανοητό, είναι άλλο πράγμα να σχολιάζουμε ένα πολιτικό φαινόμενο με κάποιες διαστάσεις οι οποίες είναι ενοχλητικές για τους κατοίκους, το οποίο έχει συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης και άλλο πράγμα να αντιμετωπίζουμε έναν τσαντάκια ο οποίος μπαίνει μέσα με ένα κατσαβίδι ενδεχομένως, ξεβιδώνει πέντε βίδες, φιμώνει μία κυρία και παίρνει τα λεφτά.
Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εγώ δεν έχω αντίρρηση να τα συζητήσουμε και τα δύο. Όμως έχει άλλα χαρακτηριστικά και άλλη αντιμετώπιση το ένα και φυσικά άλλα χαρακτηριστικά και άλλη αντιμετώπιση το άλλο. Διότι αν τα βάλουμε και τα δύο μαζί, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να σας απαντήσω.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Μπορούμε να πάμε στην τακτική του σάντουιτς, με την έννοια ότι θα σας θέσουμε και άλλα θέματα της αρμοδιότητάς σας, αλλά να κουβεντιάσουμε και θέματα γενικότερης πολιτικής.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ό,τι θέλετε μπορούμε να κάνουμε. Απλώς να τα βάλουμε σε μια σειρά γιατί δεν μπορώ να απαντάω ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικά πράγματα.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Είναι και ο κ. Παππάς και ο κ. Δημητρίου, παρεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή, διακόπτουν, ρωτάνε. Κύριε Παππά.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η εγκληματικότητα ήταν, είναι και ελπίζω να είναι στην χώρα μας η μικρότερη συγκριτικά με άλλη χώρα της Ευρώπης, γιατί ακόμα το οργανωμένο έγκλημα φαίνεται ότι δεν έχει εδραιωθεί. Αλλά το θέμα με τους γνωστούς-αγνώστους ταλαιπωρεί την Ελλάδα απ´ τη δεκαετία του ´70. Έχω την εντύπωση ότι η ελληνική αστυνομία και η σημερινή και ο προηγούμενες, δεν έχουν τη διάθεση να εξαρθρώσουν αυτό το κύκλωμα, ενδεχομένως γιατί το έχουν διαβρώσει και γιατί μέσω των πληροφοριοδοτών που έχουν στήσει σ´ αυτές τις ομάδες παίρνουν κάποιες πληροφορίες για άλλου τύπου επιχειρήσεις. Αυτή νομίζω είναι η αίσθησή μου.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι αλήθεια αυτό. Το θέμα είναι σύνθετο. Πρώτα απ´ όλα αν κανείς θέλει να απαντήσει με διαφορετικό τρόπο και ενδεχομένως πιο αποτελεσματικό, πρέπει να χρησιμοποιήσει πιο κατασταλτικές μεθόδους και για να είμαστε ειλικρινείς κ. Παππά, η εφημερίδα σας είναι η πρώτη η οποία ανθίσταται στις μεθόδους αυτές.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Σωστό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Για να τα βάλουμε τα θέματα με τη σειρά τους, γιατί μία συζήτηση που γίνεται τελευταία στην Ελλάδα είναι για το θέμα των καμερών.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Σήμερα το έχουν και «ΤΑ ΝΕΑ» πρώτη σελίδα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι μια συζήτηση αυτή.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Πάτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ζητάτε κάμερες για τις διαδηλώσεις.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω γι αυτά. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι η αλλαγή της νομοθεσίας, η οποία να επιτρέπει ενδεχομένως στη δικαιοσύνη με μικρότερα αδικήματα, τις προσαγωγές να τις μετατρέπει σε φυλακίσεις. Αυτή είναι μια συζήτηση διαρκής στην Ελλάδα. Πρέπει απ´ την άλλη πλευρά να γίνει σαφές ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν έχει τα φαινόμενα της δεκαετίας του ´80 ή του ´90. Υπάρχει μια σαφής βελτίωση της εικόνας η οποία παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια και αυτή οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις της ελληνικής αστυνομίας και πολύ συγκεκριμένες μεθόδους.
Απ´ την άλλη πάλι πλευρά, τα φαινόμενα της εξτρεμιστικής βίας, είτε εκδηλώνονται έτσι όπως εκδηλώθηκαν προχθές, είτε εκδηλώνονται απ´ τους χούλιγκαν παλιότερα της δεκαετίας του ´80, είτε εκδηλώνονται με άλλους τρόπους, είναι φαινόμενα τα οποία υπάρχουν παγκοσμίως, εμφανίζονται με μία περιοδικότητα από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τη συγκυρία η οποία υπάρχει, αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο από όλες τις χώρες και εν πάσει περιπτώσει με κάποιες διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη νομοθεσία, την αυστηρότητά της, τις δυνατότητες τις αντικειμενικές.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Οι κάμερες;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όλα αυτά τα μέσα τα οποία λέτε.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Που τις θέλετε και δεν σας αφήνει ποιος; Η ανεξάρτητη αρχή περί προστασίας προσωπικών δεδομένων;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Κοιτάξτε, καταρχήν η Ελλάδα έχει δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα για να εγκαταστήσει ένα δίκτυο καμερών στα βασικότερα σημεία της πόλης. Μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια δραχμές, 1,5 δις ευρώ περίπου.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Αλλά τώρα φαντάζομαι δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι που εσείς θέλετε να συνεχίσουμε να έχουμε κάμερες. Έτσι δεν είναι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά. Θέλω να πω δηλαδή ότι αυτές οι κάμερες υπάρχουν. Έχουν πληρωθεί, υπάρχουν, είναι εγκατεστημένες και είναι εκεί. Δεν λέμε δηλαδή να αγοράσουμε κάμερες. Υπάρχουν. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων με μία προσέγγιση που έκανε, ζήτησε απ´ την ελληνική αστυνομία να ξηλώσει καμιά 300αριά κάμερες περίπου, αν θυμάμαι καλά, άλλες να τις σταματήσει να μη βλέπουν τίποτα και άλλες να απενεργοποιηθούν και να βλέπουν μόνο κάποιους δρόμους.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Για κυκλοφοριακούς λόγους.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Επιτρέψτε μου καταρχήν να πω ότι αυτή η προσέγγιση, αν θέλουμε να είμαστε ουσιαστικοί, είναι ελαφρώς επιπόλαιη κ. Κουίκ, διότι αν σήμερα θέλει κανείς να παρακολουθήσει τι γίνεται, μπορεί να συνδεθεί με έναν δορυφόρο και να παρακολουθήσει με ακρίβεια εκατοστού τι συμβαίνει στην Ομόνοια. Aρα αυτή η συζήτηση είναι παράλογη.
Δεύτερον. Υπάρχουν ορισμένα πρακτικά προβλήματα, τα οποία πρέπει κανείς να συμπεριλάβει στη σκέψη του. Δηλαδή έχω μια κάμερα στην Πατησίων, βλέπω ότι συντελείται ένα αυτόφωρο κακούργημα, κάποιος σκοτώνει κάποιον. Δεν θα πρέπει να έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιήσω τα στοιχεία αυτά για να συλλάβω αυτόν ο οποίος σκότωσε τον κάποιον;
Τ. ΚΟΥΙΚ: Απαγορεύεται;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, με βάση την Αρχή Προστασίας Δεδομένων αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Μιλάμε για τρέλα κατά τη γνώμη μου.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Έχετε δηλαδή πληροφορίες στο Υπουργείο σας κ. Βουλγαράκη τις οποίες δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αλλο παράδειγμα. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων π.χ. λέει ότι όταν γίνονται διαδηλώσεις θα πρέπει οι κάμερες να σταματάνε. Εγώ τις κάμερες τις θέλω όταν γίνονται διαδηλώσεις για να μπορώ να βλέπω την κυκλοφορία και να την εκτρέπω σε κάποιες άλλες οδούς. Διότι αν ενώ στην πόλη γίνεται ο χαμός, εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να έχω εικόνα του τι γίνεται, πότε θα έχω τις κάμερες, όταν όλα πάνε καλά;
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Υπάρχει καχυποψία, αυτό πρέπει να το δεχθούμε, που εν μέρει είναι δικαιολογημένη, λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος του ελληνικού κράτους.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Παππά εδώ φτάνουμε σε παραλογισμούς όμως.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Το θέμα δεν είναι το μέσο. Το θέμα είναι η χρήση του μέσου. Ποιος θα κάνει τη χρήση του μέσου και πως θα αξιοποιηθούν οι πληροφορίες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και είπαμε ότι αυτό δεν είναι θέμα του αν η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί ή όχι. Κατ΄ αντιστοιχία θα πρέπει να πεις, ότι ξέρεις κάτι, εγώ απαγορεύω όλες τις κάμερες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Στα μεγάλα καταστήματα. Εγώ μπαίνω για να αγοράσω σε ένα μεγάλο κατάστημα.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Σ΄ αυτό ο υπουργός έχει ένα δίκιο, αλλά νομίζω δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Δηλαδή έχει δίκιο, εγώ είμαι μαζί του, ότι πράγματι είναι υπερβολές.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Να φύγουμε απ΄ τις κάμερες, να πάμε σε ένα άλλο κεφάλαιο.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Παρότι την Αρχή Προστασίας τη διορίζει η κυβέρνηση, αλλά δεν θέλω να μπω σ΄ αυτό.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ θα σας πω δυο πράγματα που θα σας πικράνω λίγο. Το ένα είναι το εξής: Το ένα είναι η μεγάλη δυσαρέσκεια των αστυνομικών ότι τους εξαπατήσατε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι ακριβές.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δηλαδή τους κοροϊδέψατε. Και το δεύτερο είναι η αίσθηση του κόσμου, λέω τι εισπράττω εγώ, ότι είναι μακριά η αστυνομία, δεν προστατεύεται. Δηλαδή δεν είναι το εκατό όπως ήταν κοντά του, τόσο κοντά όπως ήταν το εκατό τα άλλα χρόνια. Δεν είναι που δεν υπάρχουν οι πεζές περιπολίες κλπ. Βλέπω ένα κλίμα, παρότι εσείς θεωρείστε ένας επιτυχημένος υπουργός, όπως και ο προκάτοχός σας του ΠΑΣΟΚ, ο Χρυσοχοϊδης. Και αυτός ήταν επιτυχημένος.
Βλέπω τον τελευταίο καιρό ένα κλίμα ψυχικής δυσαρέσκειας των αστυνομικών και στέκομαι σ? αυτό πιο πολύ, που νομίζω ότι θα έχει συνέπειες. Δηλαδή θα έχουμε χειρότερη αστυνόμευση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Επειδή θέλω να κλείνουμε τα κεφάλαια κ. Κουίκ και δεν θέλω να τα αφήνω ανοιχτά, να πω μια κουβέντα για τις κάμερες ακόμα.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Θα επιμείνετε στη λειτουργία τους.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Λέω το εξής: Η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη δικονομία που λέει ότι θα κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της επικρατείας, ούτως ώστε να επιτραπεί η χρήση και η λειτουργία των καμερών για συγκεκριμένους λόγους. Και το Συμβούλιο της Επικρατείας σε δεύτερο βαθμό και τελικό θα αποφασίσει και θα κρίνει εάν πράγματι οι αιτιάσεις που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων λέει είναι λογικές ή δεν είναι λογικές.
Συνεπώς εμείς θα κάνουμε αυτή την προσφυγή και μέχρι φυσικά την εκδίκαση της προσφυγής η υπόθεση αυτή μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει κανονικά. Για να κλείσω με το κεφάλαιο αυτό. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις δεσμεύτηκε σε μία σειρά από πράγματα με βάση τα αιτήματα του αστυνομικού προσωπικού και πάρα πολλά απ τα αιτήματα αυτά έχουν ικανοποιηθεί και αυτό φαίνεται από πρόσφατες ανακοινώσεις οι οποίες έχουν γίνει και απ΄ την κυβέρνηση, αλλά και απ΄ τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Τους δώσατε το επίδομα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά. Έγινε μια πολύ αναλυτική συζήτηση για το επίδομα. υπήρξαν κάποιες προσπάθειες οι οποίες αποσκοπούσαν στο να δοθεί το επίδομα έτσι όπως είχε συμφωνηθεί. Έγιναν πολλά θετικά βήματα. Δεν νομίζω ότι δόθηκε το 100% που θα έπρεπε να δοθεί ή που θα μπορούσε ενδεχομένως με βάση τα αιτήματα να δοθεί. Δόθηκε όμως ένα πάρα πολύ σημαντικό πράγμα και θεωρώ επίσης ότι με την ολοκλήρωση και της μάχιμης 5ετίας η οποία πρέπει να γίνει εντός των επόμενων…
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ δεν είναι έτσι, με συγχωρείτε. 10 ευρώ δεν είναι επίδομα. Δεν κάνω τώρα πολιτική. Ξέρετε την εκτίμηση που σας έχω, αλλά πρέπει να είμαι και σκληρός και αντικειμενικός. Οι άνθρωποι είχατε συμφωνήσει και δεν εννοώ εσείς προσωπικά, ότι θα χαρακτηριστεί η δουλειά τους βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα σύντομα. Δεν έγινε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό δεν το είχαμε πει ποτέ κ. Δημητρίου.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μπορεί να κάνω λάθος.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εμείς στο χώρο της ΝΔ δεν είχαμε πει ποτέ ότι θα είναι βαρύ και ανθυγιεινό το επάγγελμα.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Εγώ θυμάμαι τις δηλώσεις εκείνη την περίφημη μέρα που οι ένστολοι είχαν περικυκλώσει το Υπουργείο Οικονομίας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είχαμε πει ότι θα δοθεί ένα επίδομα επικινδυνότητας, διότι η εργασία τους είναι πράγματι επικίνδυνη.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν είναι χαρακτηρισμένη καν ακόμα όμως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είχαμε πει ότι θα δοθεί ένα επίδομα επικινδυνότητας το οποίο συμπεριελήφθη στην τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα και η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο. Δεν είχαμε μιλήσει για βαρύ και ανθυγιεινό. Αυτό είναι μια άλλη διαδικασία.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν έχει καμία σχέση όμως μ΄ αυτό. Δεν υπάρχει τέτοιος χαρακτηρισμός όπως ξέρετε στη νομοθεσία μας. Υπάρχει ένα επίδομα επικινδυνότητας. Υπάρχουν κάποια χρήματα που αντιστοιχούν σ΄ αυτό που είναι ένα ποσοστό επί του βασικού μισού του ανθυπολοχαγού που γίνεται και αυτό. Υπάρχει επέκταση της μάχιμης πενταετίας σε όλο το αστυνομικό προσωπικό το οποίο θα δοθεί και αυτό και έτσι όλο το πακέτο αυτό κλείνει και πιστεύω ότι στις δεσμεύσεις μας είμαστε όπως πρέπει να είμαστε.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε υπουργέ πρέπει να πω το εξής, ότι εγώ με όποιον αστυνομικό μίλησα, είναι δυσαρεστημένος, για να μην πω ότι θεωρεί ότι είναι εξαπατημένος. Όχι εσείς προσωπικά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η ελληνική πολιτεία προσπαθεί να ικανοποιήσει με όσο το δυνατόν καλύτερο βαθμό αυτά τα οποία μπορεί να κάνει. Απ΄ την άλλη πάλι πλευρά είναι λογικό ο συνδικαλισμός να έχει τα δικά του ζητήματα, να βάζει τους δικούς του στόχους και να βάζει τα δικά του δεδομένα.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Ακούγεται σαν να παίζετε με τις λέξεις κύριε υπουργέ, άλλο το επικίνδυνο, άλλο το ανθυγιεινό, όχι επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Έτσι τουλάχιστον ακούγεται.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κυρία Λιβανίου είναι νομική ορολογία αυτή, δεν είναι δικιά μου.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ θα πω κάτι υπερβολικό, αλλά θα το πω. Μπορεί να έχουμε λευκή απεργία ή ένα μέρος λευκής απεργίας όπως γράφεται, εξαιτίας αυτής της δυσφορίας ή της στεναχώριας ή της πικρίας των αστυνομικών;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν νομίζω ότι οι Έλληνες…
Τ. ΚΟΥΙΚ: Το λένε οι συνδικαλιστές.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Δημητρίου εγώ δεν νομίζω ότι οι Έλληνες αστυνομικοί θα κάνουν ποτέ λευκή απεργία και θα χρησιμοποιήσουν τέτοιες μεθόδους, γιατί αυτό το πράγμα αντιλαμβάνεστε θα είναι εγκληματικό και για τους ίδιους και το επάγγελμά τους και για τον κόσμο, διότι ξέρετε, ο Έλληνας αστυνομικός έλκει τη δύναμη των αιτημάτων του απ? την υποστήριξη του κόσμου.
Αν ο κόσμος σχηματίσει την άποψη ότι ο Έλληνας αστυνομικός είναι χαραμοφάης, δεν πρόκειται ποτέ να τον βοηθήσει να διεκδικήσει τίποτα.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Ακούγεται λίγο εκβιαστικό. Τους ρίχνετε στο φιλότιμο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καθόλου εκβιαστικό. Ίσα-ίσα, εγώ θέλω να σας πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Θα χάσετε την λαοφιλία σας αστυνομικοί αν θα κάνετε λευκή απεργία. Αυτό είναι σαν να λέτε τώρα κύριε υπουργέ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κυρία Λιβανίου είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος από το αστυνομικό προσωπικό και απ΄ τη βοήθεια την οποία παρέχει στις δράσεις τις οποίες έχουμε αναπτύξει.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Κύριε Βουλγαράκη, θέλετε να πάτε στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπουργός;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχετε βάλει εκατό ερωτήσεις. Καμία θέση δεν θέλω, τίποτα.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Έτσι λένε τα σενάρια, ότι θα θέλατε πολύ να πάτε εκεί.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κουίκ, ο βεντετισμός σε έναν πολιτικό είναι ο ασφαλέστερος δρόμος να πάει κανείς σπίτι του. Εμένα μου έκανε ο Πρωθυπουργός την τιμή να είμαι σ΄ αυτό το Υπουργείο. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο γίνεται πιο συνετά.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Δηλαδή δεν σας απασχολεί ο ανασχηματισμός κύριε Υπουργέ; Θέλετε να γίνει ή όχι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, καθόλου.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Δεν τον περιμένετε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι θέμα του Πρωθυπουργού αυτό. Εγώ θα πω τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός;
Τ. ΚΟΥΙΚ: Θα θέλατε να αλλάξετε υπουργείο ή αισθάνεστε καλά εκεί;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κουίκ, έχω την αίσθηση ότι δεν έχω γίνει κατανοητός. Ο Πρωθυπουργός αποφασίζει με βάση τα δικά του κριτήρια και αξιολογεί τι πρέπει και ποιος πρέπει και πως πρέπει να κάνει. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του Πρωθυπουργού και δεν νομίζω ότι είναι θέμα του κάθε υπουργού ξεχωριστά. Μπορεί ο Πρωθυπουργός να πει Γιώργο ευχαριστώ πολύ, σπίτι σου.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Η ερώτηση για την αγροφυλακή Τέρενς, αυτό που έχουμε δει σε πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων τελικά φαίνεται λέει «έκθετος ο Βουλγαράκης, δεν χρηματοδοτεί μισθούς, επιδόματα και συναφείς δαπάνες», είπε ο Ευρωβουλευτής ο κ. Παπαδημούλης. Είναι αλήθεια; Σας άδειασε η Επίτροπος.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Συν το ότι υπάρχουν οι επιτυχόντες του ΄93 της αγροφυλακής και δεν έχουν ακόμα προσληφθεί.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν έχω εντυπωσιαστεί από την επιπολαιότητα της αντιπολίτευσης κ. Κουίκ, διότι εγώ σε μία συνέντευξη την οποία έδωσα η οποία μάλιστα είναι και γραπτή, είπα ότι όταν το σώμα της αγροφυλακής συσταθεί, πάρα πολλές απ΄ τις δράσεις του σώματος αυτού, επειδή ακουμπάνε περιβαλλοντικές δραστηριότητες, θα ενταχθούν σε διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια και θα χρηματοδοτηθούν απ΄ τα διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Δεν φαίνεται να χρηματοδοτεί όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει αγροφυλακή ακόμα. Και είχα πει ότι όταν η αγροφυλακή συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί, σειρά δράσεων οι οποίες ακουμπάνε στο περιβάλλον, με βάση τη δική μας έρευνα που έχουμε κάνει, την προκαταρκτική, θα χρηματοδοτηθούν απ΄ τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Παρότι έχει αντιρρήσεις το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σ΄ αυτό έχετε δίκιο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καμία αντίρρηση, έχει υπογράψει ο κ. Σουφλιάς. Δεν μίλησα εγώ ούτε ότι η Ευρώπη θα χρηματοδοτήσει προσλήψεις, το οποίο άλλωστε δεν το κάνει ποτέ. Ούτε ότι θα χρηματοδοτήσει τη σύστασή τους, που επίσης ποτέ δεν γίνεται. Ούτε ότι έχω απευθυνθεί κάπου. Εδώ βλέπω δυο ευρωβουλευτές, έναν του Συνασπισμού και έναν του ΠΑΣΟΚ και καταθέτουν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν εμείς ζητήσαμε να χρηματοδοτήσει την ίδρυση της αγροφυλακής. Γιατί δεν ρωτούσαν εμένα να τους πω ότι εμείς δεν έχουμε κάνει τέτοια αίτηση; Πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί στο τι κάνουμε ως αντιπολίτευση.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Πρέπει να πούμε κύριε υπουργέ ότι η νεφελώδης προεκλογική ρητορική του κόμματός σας καλλιέργησε πολλές προσδοκίες. Υποσχεθήκατε πολλά σε πολλούς και τώρα περιμένουν πολλά πολλοί και δεν μπορείτε να τους ικανοποιήσετε εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, καταρχήν αυτούς τους 18 μήνες που ο Πρωθυπουργός μου έχει κάνει την τιμή να είμαι στο Υπουργείο, έχω κάνει μια…
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Μιλάω συνολικά για την κυβέρνηση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εντάξει. Να πω όμως δυο κουβέντες, γιατί είπατε για τους αστυνομικούς. Έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη θεσμική αναδιάρθρωση του Υπουργείου. Στηρίχθηκα σε μία καλή δουλειά που είχε γίνει.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Παραδέχεστε το έργο του προκατόχου σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Στο βαθμό που είναι θετικό φυσικά το δέχομαι.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πρέπει να πούμε ότι είναι απ΄ τους υπουργούς που δεν καταστροφολογήσανε επί του έργου..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω να μηδενιστεί και το δικό μου έργο στο βαθμό που είναι θετικό. Εγώ θεωρώ ότι ο πολιτικός πρέπει να συνεχίζει τα θετικά που βρήκε, γιατί κάποια θετικά οπωσδήποτε έχουν γίνει και να αλλάζει τα αρνητικά που έχουν γίνει και να βάζει τα δικά του, το δικό του τόνο.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Βρήκατε δικούς σας γαλάζιους αξιωματικούς για τους προωθήσετε προς τα πάνω ή είχαν όλοι εξοντωθεί;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κουίκ εμένα όλοι οι καλοί είναι δικοί μου. Όλοι οι κακοί είναι του ΠΑΣΟΚ.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Δεν υπάρχουν δηλαδή παιδιά πράσινα και γαλάζια στο υπουργείο σας κ. Βουλγαράκη;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όλοι οι καλοί, αυτοί που κάνουν καλή δουλειά, είναι δικοί μου. Δεν με ενδιαφέρει τι καπέλο φοράνε, δεν με ενδιαφέρει τι ψηφίζουν, δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν. Όσοι είναι καλοί κ. Κουίκ είναι δικοί μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένος διότι έχω κάνει δύο κρίσεις στην αστυνομία, δύο κρίσεις στην Πυροσβεστική, δεν έχει γίνει ούτε μια ερώτηση στη Βουλή για τις κρίσεις αυτές, δεν έχει κριθεί αρνητικά το έργο τους και κυρίως έχει αποδειχθεί ότι στην πράξη έχουν χειριστεί γεγονότα και καταστάσεις εξαιρετικά επιτυχημένες. Και να σας πω ότι αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος γι΄ αυτές τις επιλογές.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Όμως ο κ. Παππάς έθεσε σαφές ερώτημα, ότι τάξατε πολλά και τώρα οι πολλοί τα περιμένουν αυτά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλά, αυτό θα κριθεί στο τέλος της 4ετίας κ. Κουίκ. Ο λογαριασμός θα πάει στο τέλος, δεν θα πάει στην αρχή.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Αυτή είναι μια εύκολη απάντηση, αλλά νομίζω ότι μπορεί ο κ. Βουλγαράκης να είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας στην κυβερνητική επικοινωνία ή προπαγάνδα είναι ότι παραλάβαμε καμένη γη, ότι οι προηγούμενοι κατέστρεψαν τη χώρα.
Αυτό το επιχείρημα ως πότε θα το διακινείτε και θα το χρησιμοποιείτε; Γιατί ο ελληνικός λαός σας εξέλεξε για να κάνετε καλύτερα πράγματα από αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ νομίζω ότι ούτως ή άλλως γίνονται, αλλά από κει και πέρα το να πει η κυβέρνηση τι κατάσταση παρέλαβε και να κάνει μια αξιολόγηση…
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Ναι, αλλά δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε, χρησιμοποιούν αρκετά στελέχη κυβερνητικά, δεν είναι σοβαρό επιχείρημα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, όταν κανείς παραλαμβάνει κάτι χρήσιμο και λογικό είναι να πει τι παραλαμβάνει. Αυτό έκανε η κυβέρνηση. Τώρα αν αυτό ενοχλεί κάποιους αυτό είναι άλλο θέμα, αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση όμως.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, είσαστε υπερήφανος για την πολιτική λιτότητας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ; Όταν ήσασταν στα τραπέζια και τον παρακολουθούσατε κάτω…
Τ. ΚΟΥΙΚ: Κι αν όχι υπερήφανος, ευχαριστημένος;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ κ. Κουίκ, να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους που επιτρέψτε μου να σας πω αμέσως. Πρώτα απ΄ όλα διότι ο Πρωθυπουργός μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας και είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις Πρωθυπουργού που πηγαίνει στη ΔΕΘ και λέει τα πράγματα με το όνομα τους χωρίς να χαϊδεύει αυτιά. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά υπερήφανο για μια τέτοια πολιτική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.
Δεύτερον, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Καραμανλής προσωπικά έχει ανοίξει κεφάλαια που για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ήταν ταμπού. Θέλετε το ασφαλιστικό, θέλετε τα εργασιακά, θέλετε τις ΔΕΚΟ, θέλετε να μιλάω ώρες γι αυτά; Έχει ανοίξει κεφάλαια τα οποία στην Ελλάδα κανείς δεν φανταζόταν καν ότι θα μπορούσε να ανοίξει για διάλογο, όχι για αποφάσεις. Αυτό κατά τη γνώμη μου …
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Το θέμα είναι πως πήρε την κατεύθυνση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα κ. Παππά.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Γιατί υπάρχει και η ιδεολογική αξιολόγηση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό κατά τη γνώμη μου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερα επίπεδα. Αλλωστε κ. Κουίκ αν ο κόσμος δεν ήθελε να γίνουν τέτοιες τομές θα ξαναψήφιζε ΠΑΣΟΚ και θα τέλειωνε η ιστορία εκεί. Ο κόσμος, τρίτο και σημαντικότερο…
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Ναι, αλλά οι ψηφοφόροι σας από δω και πέρα είναι χαρούμενοι με αυτά που ακούνε κ. Βουλγαράκη, δηλαδή να υπερασπίζεστε έτσι; Φαντάζομαι ότι βρίζουν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να απαντάω κι εγώ που και που ή να ρωτάτε μόνο;
Τ. ΚΟΥΙΚ: Παρακαλώ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τρίτο και σημαντικότερο θεωρώ ότι όλες αυτές οι πολιτικές αποφάσεις θα οδηγήσουν την οικονομία σε καλύτερα επίπεδα και θα δώσει τη δυνατότητα στο κοινωνικό κράτος που πραγματικά μια φιλελεύθερη επιλογή επιδιώκει να μπορέσει να γίνει πρακτικό.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Των παροχών του προεκλογικού έτους του 2007 εννοείτε κ. Βουλγαράκη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό το πράγμα χρειάζεται το χρόνο του για να γίνει κ. Κουίκ και κα Λιβανίου, δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Διότι αν μπορούσε να γίνει, φαντάζομαι θα είχε γίνει.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Πάντως εμένα η αίσθηση μου είναι ότι ο κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ έμοιαζε περισσότερο με Σημίτη παρά με Καραμανλή προεκλογικό. Σε ότι αφορά τους συμβολισμούς και τη ρητορική. Αυτό το «θέλω να είμαι χρήσιμος παρά ευχάριστος» εκεί παρέπεμπε.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ, ίσως να είναι και εντελώς προσωπικό το ερώτημα και το ενδιαφέρον, χωρίς να αποκλείω ότι είμαι βέβαιος ότι αφορά και εσάς και σαν μονάδα αλλά και σαν Υπουργό. Πρώτα από όλα είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η τρομοκρατία δεν έχει εξαλειφθεί. Ανάμεσα μας κυκλοφορούν τρομοκράτες. Εξοντώστε τους, συλλάβετε τους, πιάστε τους, φαντάζομαι ότι θα είναι το αίτημα των περισσοτέρων μας.
Μου έκανε όμως εντύπωση η αδράνεια του Υπουργείου σας όταν έγινε η συγκλονιστική αποκάλυψη σε δίκη στις αρχές Ιουνίου και μάλιστα αποκαλύφθηκε από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και υπηρεσιακό Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον κ. Μανίκα και από πρώην Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας ότι ολόκληρα κιβώτια με αποδεικτικό υλικό για εποχές Ριανκούρ και δεν ξέρω τι άλλο έχουν εξαφανιστεί.
Παραδόθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στους επόμενους και εξαφανίστηκαν. Αυτό δεν σας ευαισθητοποίησε να διαπράξετε αμέσως έρευνα τι έγιναν όλα αυτά τα πράγματα; Φωτογραφίες, βίντεο, μαγνητοταινίες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλάει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δημόσια για τέτοια θέματα, το καταλαβαίνετε κι εσείς. Αλλά μην έχετε την αίσθηση ότι δεν αξιολογούνται πράγματα που λέγονται ή που γράφονται ή που με κάποιο τρόπο δημοσιοποιούνται. Όλα με κάποιο τρόπο αξιολογούνται και προσεγγίζονται με την ανάλογη σοβαρότητα που πρέπει να προσεγγιστούν. Αυτό μπορώ να σας πω μόνο.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Η Πρόεδρος και το συγκεκριμένο δικαστήριο κοιτούσαν ως απορημένοι πώς είναι δυνατόν στο συντεταγμένο κράτος να χάνονται κιβώτια αποδεικτικού υλικού.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι όμως γεγονός κ. Κουίκ, για να πούμε τα πράγματα και ως έχουν, ότι η μεθοδικότητα…
Τ. ΚΟΥΙΚ: Διατάξατε ΕΔΕ για το θέμα αυτό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω. Η μεθοδικότητα και ο συστηματικός τρόπος προσέγγισης αυτών των φαινομένων τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει στην Ελληνική Αστυνομία, γι αυτό και υπήρξαν κάποια αποτελέσματα.
Βέβαια θέλω να πω ότι μετά από μια μεγάλη περίοδο που τη δεκαετία του ΄80 είχε καταβαραθρωθεί ουσιαστικά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης γιατί είχε επικρατήσει ένας κομματισμός σκληρός, ήταν οι προτεραιότητες ας πούμε ελέγχου πολύ διαφορετικές, ήταν άλλες οι προτεραιότητες, ήταν πιο πολύ πολιτικές οι προτεραιότητες, μετά από μια μεγάλη περίοδο αδράνειας το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης άρχισε να οργανώνει τις Υπηρεσίες του και αυτό φάνηκε.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Διατάξατε ΕΔΕ για το συγκεκριμένο θέμα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κουίκ είναι εξαιρετικά δύσκολο να σας απαντήσω στην ερώτησή σας, αλλά πρέπει να σας πω ότι οτιδήποτε λέγεται αξιολογείται, καταγράφεται και προσεγγίζεται με κάποιον τρόπο.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σήμερα είναι το μνημόσυνο του Παύλου Μπακογιάννη και είναι και ευκαιρία να ρωτήσουμε για την τρομοκρατία. Ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι σύντομα θα υπάρξουν και καινούργιες εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας. Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν στοιχεία. Και την παλιά τρομοκρατία την «17Ν» και τη νεότερη. Εκείνο που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: Υπάρχει ο φόβος, η εκτίμηση, ότι έχουμε νέα γενιά τρομοκρατίας;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ καταρχήν δεν είχα πει ότι θα υπάρξουν στοιχεία. Δεύτερον, δεν είχα πει ότι θα κάνω κάποιες ανακοινώσεις. Τίποτα απ? αυτά δεν είχα πει.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ότι έχουμε βρει στοιχεία.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Εγώ είχα πει ότι ο φάκελος παραμένει ανοιχτός ο παλιός, παρότι έχουν όλοι οι δολοφόνοι αντιστοιχηθεί με τα θύματα. Ωστόσο υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία δεν έχουν ακόμα με κάποιο τρόπο εμφανιστεί και γι αυτό ο φάκελος παραμένει ανοιχτός, όπως π.χ. η γραφομηχανή, η σφραγίδα, το πιστόλι κ.α.
Αυτά τα είχα πει και μάλιστα εξαιρετικά αναλυτικά. Δεν είχα πει όμως εγώ ότι έχουμε και κάτι άλλο. Είχα πει επίσης ότι το φαινόμενο τρομοκρατία ουσιαστικά ποτέ δεν εξαλείφεται παγκοσμίως, αλλά με κάποιο τρόπο και κάτω από κάποιες συγκυρίες επανέρχεται με διαφορετικό τρόπο και γι αυτό θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να προοικονομούν, ούτως ώστε τα φαινόμενα αυτά εν τω γεννάστε τους να…
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Έχετε γνώση του υλικού ως υπουργός. Όταν στη φάση της εξάρθρωσης της «17Ν» κορυφαία στελέχη της ΝΔ είχαν υποβαθμίσει ή υποτιμήσει τη δημοκρατία και λέγανε ότι αυτό δεν είναι εξάρθρωση, είναι παράδοση, πιάσατε την μαρίδα και αφήσατε την ιστορική ηγεσία έξω. Σήμερα που ξέρετε το υλικό, έχετε μια εικόνα του φαινομένου, συμμερίζεστε αυτή την προσέγγιση;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Παππά, η ΝΔ ποτέ δεν είχε πει αυτό το πράγμα. Ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας η οποία αναγνωρίστηκε και πράγματι ήταν μεγάλη επιτυχία. Έχω την αίσθηση ότι αν δεν συνέβαινε αυτό κ. Παππά, με πολύ μεγάλη δυσκολία θα μπορούσαν να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες, πρέπει να σας εξομολογηθώ εκ των υστέρων. Νομίζω ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.
Τ. ΚΟΥΙΚ: ?ρα ζοριστήκαμε λόγο Ολυμπιακών Αγώνων.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό δεν είμαι αρμόδιος να σας το πω. Αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι ότι ήταν μία αναντίρρητα πολύ μεγάλη επιτυχία, η οποία αξιολογήθηκε ως τέτοια.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Μία ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων κύριε υπουργέ την οποία πληρώσαμε πόσο και τελικά τι θα κάνουμε με αυτά όλα τα συστήματα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και αυτό είναι μέσα στη συζήτηση για τις κάμερες προηγουμένως που είπα. Όλα αυτά τα συστήματα αγοράστηκαν γι αυτό το λόγο.
Τ. ΚΟΥΙΚ: 400 εκατομμύρια δεν πήγε αυτή η ιστορία;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: 1 δις 200 εκατ. ευρώ στοίχισε όλο αυτό το σύστημα, το οποίο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων λέει να πάει στις αποθήκες.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Οι Κινέζοι δεν θα πάρουν απ΄ αυτό το υλικό τίποτα; Δεν μπορούμε να δώσουμε για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες; Δεν μπορούμε να πουλήσουμε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε τώρα, αν μπορούσε η Ελλάδα να πουλήσει στην Κίνα τεχνολογία, τότε θα ήταν…
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Δηλαδή θα μείνει στις αποθήκες μας, κ. Υπουργέ, όλο αυτό το υλικό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, θα χρησιμοποιηθεί με κάποιον τρόπο. Η Κίνα ουσιαστικά αυτό που ζητάει από μας κι αυτό που εμείς μπορούμε να δώσουμε στην Κίνα είναι τεχνογνωσία για το πώς οργανώνονται όλα αυτά τα πολύ σύνθετα πράγματα που πρέπει να οργανωθούν, γιατί μιλάμε για χιλιάδες δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν ένα πακέτο.
Αυτό η Ελλάδα το ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον, γι αυτό κι έχουμε κληθεί τελευταία σαν Σύμβουλοι σε όλες τις χώρες οι οποίες διοργανώνουν μεγάλου μεγέθους γεγονότα.
Τελευταία, σας θυμίζω, ήρθε ο Γερμανός Υπουργός Ασφάλειας για να ζητήσει τη συνδρομή μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διοργανώνει η Γερμανία εντός ολίγου. Στο Κατάρ έχουμε πάει, στην Αλγερία. Σε πάρα πολλές χώρες αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι είτε στο γκρουπ των χωρών που συμβουλεύει, είτε ως μόνη σύμβουλος. Λοιπόν, αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σ αυτό που…
Τ. ΚΟΥΙΚ: Κύριε Βουλγαράκη, θερμή παράκληση, βοηθείστε λίγο. Με ποια έννοια; Μας έχουν πραγματικά πυρπολήσει το τηλεφωνικό κέντρο με ένα μόνο ερώτημα. Φαίνεται δεν ήσασταν σαφής στην απάντηση. Πότε θα γίνει η Αγροφυλακή;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Λοιπόν. Καταρχήν είμαστε μέσα στο σχέδιο, διότι…
Τ. ΚΟΥΙΚ: Ναι, αλλά πότε; Ημερομηνία έχετε να δώσετε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω. Εγώ από την αρχή είχα πει ότι θα δημοσιοποιηθεί το κείμενο νόμου, το οποίο τώρα είναι στον κοινωνικό διάλογο. Ο κοινωνικός διάλογος θα τελειώσει, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν μαζευτεί όλες οι ερωτήσεις οι οποίες θα ενσωματωθούν, με βάση τις παρατηρήσεις που μας στέλνουν τα Επιμελητήρια, οι Δήμοι, οι διάφοροι Σύλλογοι κλπ, στο βασικό σχέδιο νόμου με βάση τη δική μας πολιτική οπτική των πραγμάτων και στη συνέχεια αυτό θα πάρει το δρόμο του, Κυβερνητική Επιτροπή, Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, Βουλή.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Πόσους ανθρώπους θα πάρετε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 9.000 λέει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δυο λεπτά.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Πόσους;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 9.000.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι διαβάζω εγώ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω. Το πλήρες οργανόγραμμα της Αγροφυλακής μιλάει για 9.000 ανθρώπους, το πλήρες οργανόγραμμα. Να σας θυμίσω όμως ότι το πλήρες οργανόγραμμα δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει από σήμερα – αύριο.
Στην Πυροσβεστική, παραδείγματος χάρη, έχουμε 3.500 κενά από το πλήρες οργανόγραμμα. Δηλαδή το πλήρες οργανόγραμμα δεν επιτυγχάνεται ποτέ αμέσως. Σε πρώτο χρόνο θα παρθούν 1.000 άνθρωποι, οι οποίοι θα στελεχώσουν την υπηρεσία πανελλαδικά και σε δεύτερο…
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Οι επιτυχόντες του ΄93 θα είναι, κ. Υπουργέ, αυτοί; Για να δουν κι αυτοί τι θα περιμένουν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, αυτό είναι μία ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης, η οποία θα τηρηθεί.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Πόσοι είναι αυτοί;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι νομίζω 900 τόσοι.
Ε. ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Αρα οι πρώτοι 1.000 θα είναι απ΄ αυτούς.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Θα είναι αυτή η παρτίδα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα είναι απ΄ αυτούς οι οποίοι θα στελεχώσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες και θα λειτουργήσουν περιφερειακά με βάση το οργανόγραμμα το οποίο έχει προβλεφθεί από το κείμενο νόμου το οποίο θα έρθει στη Βουλή. Αλλά το επόμενο προσωπικό, δηλαδή από τους 1.000 μέχρι τους 9.000 είναι μια διαδικασία που θα γίνεται σταδιακά, υποθέτω, για πάρα πολλά χρόνια. Δεν θα είναι από τη μια μέρα στην άλλη. Έτσι;
Και πάλι να ξαναπώ, το λέω, ότι η ερώτηση που κατέθεσαν ο Ευρωβουλευτής κ. Μπεγλίτης, ο κ. Παπαδημούλης και άλλοι είναι εκτός αντικειμένου, διότι εγώ ποτέ δεν είπα ότι διορισμούς θα κάνει η Ευρώπη. Ποτέ δεν κάνει διορισμούς η Ευρώπη.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να ρωτήσω κάτι για την Αγροφυλακή. Αναγγείλατε πριν από μέρες ότι εκτός από την Αγροφυλακή σε όλα τα χωριά -μπορεί να κάνω λάθος- θα είναι και ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Είναι σωστό αυτό, η εντύπωσή μου;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω τι είπα.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι. Πώς θα συνταιριαστεί αυτό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν έχει καταρχήν σχέση…
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, αυτό λέω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι άλλο πράγμα.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο Αστυνόμος ο τοπικός.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Είναι το τελευταίο ερώτημα αυτό.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τον τοπικό Αστυνόμο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, κ. Δημητρίου. Όταν έγινε ο επανασχεδιασμός των Δήμων και Κοινοτήτων και έγινε ο περίφημος «Καποδίστριας», δημιουργήθηκαν από συγχωνεύσεις Δήμοι οι οποίοι δεν είχαν στην περιφέρειά τους Αστυνομικά Τμήματα.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ή δεν είχαν αστυνομικό προσωπικό. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλοί Δήμοι που δεν έχουν καθόλου αστυνομική παρουσία.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Σωστό, σωστό. Το αισθανόμαστε στο Πήλιο αυτό, Υπουργέ. Το αισθανόμαστε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είπαμε ως γενική αρχή ότι στο εξής κανένας Δήμος δεν θα πρέπει να είναι χωρίς αστυνομική παρουσία. Κι αυτό είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη?
Τ. ΚΟΥΙΚ: ένας Δήμος ο οποίος μπορεί να αποτελείται από πέντε πρώην Κοινότητες που η μία Κοινότητα να απέχει από την άλλη κι εγώ δεν ξέρω πόσες δεκάδες χιλιόμετρα.
Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Βέβαια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί κ. Κουίκ…
Τ. ΚΟΥΙΚ: Έτσι είναι ακριβώς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κουίκ, σήμερα αυτοί δεν έχουν τίποτα και λέμε εμείς ότι πρέπει να δούμε καταρχήν πώς μπορεί αυτό να δουλέψει μέσα στα πλαίσια του Δήμου.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Μάλιστα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και ξεκινάμε πιλοτικά από τη Θεσσαλονίκη και χαρακτηρίσαμε τον Κοινοτικό Αστυνομικό ως έναν Αστυνομικό ο οποίος θα είναι μέσα στα πλαίσια της γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου. Και σιγά-σιγά αυτό θα δούμε πώς θα πάει και θα επεκταθεί. Αυτή όμως είναι η σκέψη μας.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Μάλιστα. Κύριε Βουλγαράκη, κ. Υπουργέ, κ. Παππά, κ. Δημητρίου, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σήμερα στην εκπομπή μας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ εγώ. Καλημέρα σας. Να είστε καλά. Καλό χειμώνα.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Τι ταξίδι ετοιμάζετε για το εξωτερικό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν διάφορα πράγματα στη σειρά γιατί πρέπει να γίνουν διάφορες επισκέψεις. Το πιο σημαντικό, αυτό που αξιολογώ, είναι το ταξίδι στην Κίνα το οποίο θα είναι και πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα ούτως ή άλλως.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Πότε είναι αυτό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι αρχές Νοεμβρίου, κ. Κουίκ.
Τ. ΚΟΥΙΚ: Σας ευχαριστώ, κ. Υπουργέ και καλή σας ημέρα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.