ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 21/7/2004
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πάμε να ακούσουμε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργο Βουλγαράκη, τον οποίο έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής και τον καλημερίζω. Κύριε Βουλγαράκη, τι κάνετε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλά κ. Κουβαρά, δόξα το Θεό, εσείς.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εδώ διαβάζουμε τώρα δημοσιεύματα για ένοπλους Αμερικανούς και όχι μόνο, μιλάνε και για ένοπλους Ισραηλινούς οι NEW YORK TIMES και θέλω να σας ρωτήσω, τελικά θα υπάρχουν ένοπλοι ξένοι στην Ελλάδα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κουβαρά, μου είναι αδύνατο να παρακολουθήσω τις καθημερινές και συχνά αντιφατικές διαρροές, είτε από κύκλους, είτε από στελέχη, είτε από αξιωματούχους, που όπως φαίνεται θα πληθαίνουν όσο πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την επίσημη έναρξή τους.
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσω, για άλλη μια φορά δηλαδή να ξεκαθαρίσω, ότι αποκλειστικά την ευθύνη της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων την έχουν οι ελληνικές αρχές και αυτές έχουν κάνει ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα και είμαστε και αποκλειστικά υπεύθυνοι γι` αυτό.
Επίσης, οι ηγέτες μεταξύ τους, όταν οι ηγέτες ταξιδεύουν στο εξωτερικό, έχουν ένα ιδιαίτερο πρωτόκολλο, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το οποίο στηρίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δηλαδή εννοείτε ότι όταν πάτε εσείς π.χ. συνοδεύεστε από κάποιους ενόπλους και όταν έρθει αντίστοιχα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο κ. Κριζ εδώ θα συνοδεύεται επίσης.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα θα σας πω, πήγα στο Βερολίνο. Είχα δύο αστυνομικούς, φρουρούς δικούς μου, ένοπλους. Όπως εδώ, όταν έρχεται ο ομόλογός μου Υπουργός έρχεται γιατί υπάρχουν διμερή πρωτόκολλα συνεργασίας. Αυτό δε σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Και ούτε αντίκειται βέβαια στο Ελληνικό Σύνταγμα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, ποιο Σύνταγμα, αυτά είναι διμερείς συμφωνίες, που έχουν υπογραφεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται, ανεξάρτητα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Αυτό όμως κ. Βουλγαράκη πιθανόν να αφορά αυτούς τους 100 οι οποίοι αναφέρονται στο δημοσίευμα, ή να μην πάμε σε αριθμό, συνοδούς αθλητών και υψηλών προσώπων και θα έλεγα κυρίως υψηλών προσώπων, έτσι δεν είναι, γιατί οι αθλητές δε νομίζω ότι εμπίπτουν στην αρχή της αμοιβαιότητας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Είναι άλλο πράγμα οι ηγεσίες των χωρών, οι ηγέτες των χωρών, οι Υπουργοί, οι βασιλιάδες ή δεν ξέρω ποιοι και άλλο πράγμα οι αθλητικές αποστολές.
Για τις αθλητικές αποστολές, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Ελλάδα. Είναι οι ελληνικές αρχές. Εμείς έχουμε αναλάβει τη φύλαξη των αποστολών αυτών, εμείς έχουμε εκπαιδεύσει το προσωπικό για το σκοπό αυτό, εμείς παρέχουμε τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να παρέχονται.
Τα μέτρα αυτά είναι γνωστά, έχω ενημερώσει, ακόμα και χτες ενημέρωσα το Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες, αλλά και όποιους άλλους μου έχουν κατά καιρούς ζητήσει το πώς θα γίνεται ο ολυμπιακός σχεδιασμός και αυτό είναι απολύτως σαφές και καθαρό.
Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σαφές, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν μόνο τη δυνατότητα να δίνουν αυτές τις διαπιστεύσεις. Υπάρχει η διεθνής αρχή, η αρχή μάλλον της Διεθνούς Ομοσπονδίας, που λέει ότι μέσα στις εγκαταστάσεις δεν μπορούν να μπουν όπλα, που είναι μια αρχή η οποία σχετίζεται με τη ΔΟΕ, δεν αφορά εμάς αυτό και αυτά είναι απολύτως σαφή πράγματα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνεχώς υπάρχει αυτή η συζήτηση, η οποία είναι και αδιέξοδη σε μεγάλο βαθμό κ. Κουβαρά.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Έχετε δίκιο σε αυτό, όμως υπάρχει ένα σκεπτικό, λένε εδώ ότι έχουμε βρει μια νομική φόρμουλα, έτσι ώστε να έρθουν αρκετοί ξένοι πράκτορες οπλισμένοι στην Ελλάδα υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα απλώς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά, το αίτημα της διεθνούς συνδρομής, όπως έχει προκύψει μέσα από την εξέλιξη των σχεδίων της ολυμπιακής ασφάλειας, είναι επίσης σαφές και είναι επίσης διατυπωμένο από την πρώτη στιγμή.
Δηλαδή υπάρχει μια λίστα με τα αιτήματα, που έχει δημοσιοποιηθεί από την πρώτη ώρα, είναι γνωστή, όλες οι εφημερίδες τα έχουν γράψει.
Αναφέρεται π.χ. στον εναέριο χώρο, στα AWACS ραντάρ, στις περιπολίες έξω από τα χωρικά μας ύδατα, με ειδικούς οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στον πόλεμο το ραδιοβιολογικό, π.χ. γιατροί, πνευμονολόγοι και άλλοι.
Η λίστα είναι σαφής αυτή, δηλαδή δεν είναι κάθε φορά να βάζουμε και άλλα. Είναι μια λίστα συγκεκριμένη, διατυπώθηκε από τις αρχές επίσημα, δόθηκε στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ συνεδρίασε την ενέκρινε, έχει εγκρίνει όλο το πλέγμα των ζητημάτων που η Ελλάδα ζήτησε, αυτό στη συνέχεια ως αίτημα μεταφέρεται στις χώρες από τις οποίες συλλέγει το υλικό το οποίο εμείς έχουμε ζητήσει.
Να πω για παράδειγμα π.χ. ότι από χώρες της περιοχής μας έχουμε να μας συνδράμουν σε εμβόλια ειδικά, από ένα είδος πνευμονιόκοκου ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε κάποιου είδους βιοχημικό πόλεμο, μάσκες εξειδικευμένες, αναλυτές σημάτων κλπ.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Έχουμε κάνει, τέλος πάντων, όλα τα ακραία σενάρια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτά έχουν μπει σε μια λίστα. Αυτή η λίστα είναι συγκεκριμένη στο ΝΑΤΟ, δεν μπορείς να πεις κάθε φορά, θέλω κι άλλα.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Βουλγαράκη, εσείς πώς δικαιολογείτε αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία απ` ότι καταλαβαίνω θεωρείτε ότι κρύβουν κάποια σκοπιμότητα, έτσι δεν είναι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτά εξυπηρετούν σκοπιμότητες, διότι περιπλέκουν ζητήματα τα οποία είναι αλήθεια με ζητήματα τα οποία είναι φανταστικά.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τι σκοπιμότητες όμως, γιατί μιλάμε για σκοπιμότητες όλοι κι εμείς γράφουμε και λέμε για σκοπιμότητες, δεν ξεκαθαρίζουμε, ποια είναι η σκοπιμότητα, θέλω να καταλάβω εγώ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχήν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιληφθούμε, είναι ότι η συζήτηση περί ασφάλειας παγκόσμια είναι πάρα πολύ δεδομένη. Γιατί τα ζητήματα ασφάλειας είναι πάρα πολύ ψηλά στα ζητήματα όλων των χωρών του κόσμου.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι, είναι ίσως τα πρώτα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Από μόνο του το θέμα αυτό, επιτρέψτε μου την έκφραση «πουλάει». Από μόνο του το θέμα, δηλαδή δημιουργεί ένα ενδιαφέρον στο αναγνωστικό κοινό ή στους τηλεθεατές. Αυτό είναι μια παράμετρος.
Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι υπάρχει πάντα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαφόρων εταιρειών, οι οποίες μπαίνουν στο παιχνίδι των συστημάτων ασφαλείας, οι οποίες κατά την κρίση τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προσπαθούν να δημιουργήσουν ανάγκες ή προσπαθούν να αποδείξουν ότι κάτι το οποίο έγινε δεν έγινε σωστά κλπ.
Αυτό, κατά καιρούς, είναι πολύ εμφανές. Δηλαδή εγώ που έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω πώς έχει σχεδιαστεί η ασφάλειά μας, είναι απολύτως εμφανές.
Το τρίτο είναι ότι υπάρχει μια ανησυχία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι δικαιολογημένη κ. Κουβαρά. Δηλαδή υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από την τρομοκρατία και οι οποίες έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά.
Αυτή η ευαισθησία τους μεταφράζεται σε μια αρθρογραφία, η οποία είναι αντίστοιχη με το αναγνωστικό τους κοινό. Δηλαδή όταν βλέπω εγώ τον υπεύθυνο, τον ομόλογό μου Υπουργό της Αμερικής και λέει ότι αυτή την περίοδο που γίνεται το συνέδριο του τάδε κόμματος θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι μπορεί να πέσουν βόμβες στην περιοχή, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί μια, για μας είναι…
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Υπάρχει μια ατμόσφαιρα, σωστά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Για μας αυτό είναι ξένο.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Σωστά και είναι ξένο, όμως να πούμε και με την όλη λογική των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι για πρώτη φορά γίνονται με αυτό το καθεστώς και πολλοί αναρωτιούνται τι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι αυτοί, στρατοκρατούμενοι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Προσέξτε πώς περιπλέκεται η αλήθεια με το μύθο. Μια αθλητική αποστολή, προφανώς έχει τη συνοδεία της, μπορεί να την έχει τη συνοδεία της.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δηλαδή όταν λέμε τη συνοδεία της, εδώ πριν ο Μπάμπης Χαραλάμπους μας είπε πριν για ένα ρεπορτάζ, που λέει ότι στην Κρήτη θα είναι 25 οπλισμένοι Αμερικανοί μαζί με τους αθλητές, εσείς λέτε όχι δε θα είναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά, μία αθλητική αποστολή μπορεί να έχει τη συνοδεία της. Η συνοδεία της αυτή όμως δεν μπορεί να είναι οπλισμένη, η συνοδεία της αυτή μπορεί να είναι, πρέπει να έχει το σύνοδό της, αναγκαστικά, πώς το λένε.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κατανοητό αυτό και δεν είναι και κόντρα σε καμία νομοθεσία ούτε σε τίποτα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, η συνοδεία της αυτή θα είναι σε συνεργασία με τον Έλληνα αστυνομικό, τον εξειδικευμένο, ο οποίος θα είναι μέσα στη συνοδεία και θα είναι οπλισμένος. Αυτό είναι γνωστό σε όλους, δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται αυτό.
Τώρα, αναμιγνύεται αυτή η αλήθεια με ένα σενάριο το οποίο λέει ότι και αυτοί που θα έρθουν θα είναι οπλισμένοι και αυτό δεν έχει τέλος κ. Κουβαρά. Εγώ έχω μιλήσει για το θέμα αυτό ίσα με 30 φορές.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Το ξέρω, αλλά χρειάζεται να μιλήσετε και 40, διότι όπως βλέπετε επανέρχονται τα δημοσιεύματα, επανέρχεται όλη αυτή η σπέκουλα η συνεχής, ότι υπάρχουν, θα υπάρξουν εδώ οπλισμένοι.
Υπάρχει και ένα προηγούμενο, ας πούμε σύμφωνα με το δημοσίευμα των NEW YORK TIMES που διαβάζω σήμερα, στο Σίδνεϋ υπήρξαν Ισραηλινοί οπλισμένοι και έκανε τα στραβά μάτια η κυβέρνηση τότε, παρότι απαγορεύονταν κι εκεί οι οπλισμένοι ξένοι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό δεν το ξέρω. Επισήμως δεν το ξέρουμε αυτό, δε μας το έχει πει ποτέ κανένας.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Όχι, το λέω με βάση πάντα τους NEW YORK TIMES.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι NEW YORK TIMES ξέρετε δεν είναι μια και δυο φορές που έχουν γράψει πράγματα που δεν ισχύουν.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Όχι, θα το έλεγα κι εγώ πριν, ότι συνήθως θέλουμε να τους διαψεύδουμε στα υπόλοιπα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όσον αφορά τα δικά μας πράγματα, εγώ είμαι σε θέση να ξέρω τουλάχιστον 4-5 περιπτώσεις, που δεν είχε ίχνος αλήθειας αυτό που έγραφαν. Παρόλα αυτά όμως, οι μέρες είναι τέτοιες, η πίεση είναι τέτοια, η οποία δημιουργεί την ανάγκη να υπάρχουν απαντήσεις από εμάς, ακόμα και σε θέματα που έχουμε 100 φορές πάρει θέσει ή έχουν απαντηθεί.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μάλιστα, πάντως αυτό έχει ημερομηνία λήξεως τη λήξη των Αγώνων. Όλη αυτή η σπέκουλα περί την ασφάλεια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κουβαρά, αυτό ελπίζω.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να ρωτήσω κάτι, με αυτό ZEPELIN τι θα γίνει, θα σηκωθεί ποτέ; Γιατί λέγαμε πριν ότι δεν πέφτει, αλλά αυτό δε σηκώνεται εδώ με 6-7 μποφόρ, πώς γίνεται αυτό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό κατ` αρχήν έχει κοστίσει περίπου 1.600.000 ευρώ.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ένας λόγος παραπάνω να πετάξει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την πτητική του ικανότητα σε ορισμένες καιρικές συνθήκες.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι, αλλά πώς θα γίνει, αν έχουμε 6-7 μποφόρ στην Ολυμπιάδα, δε θα πετάει αυτό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό ούτως ή άλλως κ. Κουβαρά, είναι συμπληρωματικό προς τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας. Δηλαδή δε στηρίζεται όλο το πλέγμα ασφάλειας σε αυτό το αερόπλοιο, είναι συμπληρωματικό.
Ο σχεδιασμός ασφαλείας έχει 3-4 επίπεδα τα οποία μπορεί κανείς να πει ότι εξασφαλίζει, αυτό που διεθνώς λέγεται backup. Δηλαδή αν συμβεί κάτι να έχω συμπληρωματικά συστήματα υποστήριξης. Αυτό είναι ένα από τα συστήματα υποστήριξης.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δε θα είναι δυσαναπλήρωτο δηλαδή το κενό του λέτε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δυσαναπλήρωτο δε θα είναι, θα είναι όμως κενό. Δηλαδή κενό υπό ποία έννοια. Προφανώς ο σχεδιασμός το συμπεριέλαβε για να πετάει. Βέβαια οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερες, δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει αυτό, ούτε μπορεί να διακινδυνεύσει ζωές ανθρώπων, επειδή το ZEPPELIN είναι εδώ πέρα.
Αυτό θα έπρεπε ενδεχομένως να έχει ληφθεί υπόψη ότι αυτό έχει τις ιδιαιτερότητες του καιρού. Αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση, δεν είναι τώρα να την κάνουμε.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να ρωτήσω και κάτι τελευταίο, σας έχω ακούσει να μην αποκλείεται το γεγονός να μείνουν οι κάμερες, οι οποίες έχουν αποκτηθεί με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι και ένας εξοπλισμός ασφάλειας πολύ μεγάλος, 85 δις δρχ. έχει στοιχίσει. Αν μείνουν αυτές οι κάμερες υπό ποιες προϋποθέσεις θα μείνουν και τι ακριβώς θα μείνουν να κάνουν;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό που, σωστά το είπατε κ. Κουβαρά, είναι 85 δις που έχουν κοστίσει αυτά και προφανώς αυτά δε νομίζω ότι δαπανήθηκαν τα λεφτά αυτά για να χρησιμοποιηθούν 30 μέρες και μετά να μπουν σε αποθήκη.
Αυτό που πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη μου, είναι μια ευρύτατη συζήτηση, η οποία να έχει ως περιοριστικό παράγοντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνταγματικές ελευθερίες, να μην πληγούν ή να μην υπάρχει περίπτωση αυτές να διακινδυνευτούν από τη χρήση αυτών των συστημάτων και αφού αυτό εξασφαλιστεί, μέσα από μια διαδικασία συζήτησης με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το Συνήγορο του Πολίτη, τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής ή εν πάση περιπτώσει όποια άλλη διαδικασία κριθεί ως πρόσφορη, ως προσφορότερη μάλλον για να διασφαλιστεί αυτό που προηγουμένως είπα ως προϋπόθεση, μπορεί το σύστημα όλο αυτό, να μπει στην υπηρεσία της πόλης και των πολιτών και να διευκολύνει πάρα πολύ την κυκλοφορία.
Διότι ούτως ή άλλως κ. Κουβαρά σήμερα, όλα τα συστήματα τα ευρωπαϊκά της ρύθμισης της κυκλοφορίας στηρίζονται στην παρακολούθηση των δρόμων.
Η παλιά μέθοδος των αστυνομικών στα σταυροδρόμια, έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να βοηθήσει πλέον, όπως έχει γίνει. Αλλά, εκτός αυτού σήμερα η τεχνολογία θέτει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα ούτως ή άλλως και το ερώτημα προκύπτει από την εφαρμογή της και τις δυνατότητες να υπάρχουν δικλείδες στην εφαρμογή της.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εδώ θέλω να σας ρωτήσω όμως, υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για σας, ότι όλο αυτό το υλικό των παρακολουθήσεων δε θα γίνει ποτέ αντικείμενο…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μπορούν να υπάρξουν κ. Κουβαρά.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μπορούν να υπάρξουν οι δικλείδες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, διαφορετικά ξέρετε, οδηγούμαστε να μην υπάρχει π.χ. κτηματολόγιο. Διότι το κτηματολόγιο γίνεται μέσα από ένα δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού των καλλιεργειών που φτάνει σε προσδιορισμό ενός μέτρου, τι καλλιέργεια έχει κανείς.
Συνεπώς μπορεί να δει και τον αριθμό κυκλοφορίας ενός αυτοκινήτου. Τι θα πούμε ότι δε θα κάνουμε στην Ελλάδα κτηματολόγιο; Ή άλλο παράδειγμα, τα πλοία στη ναυσιπλοΐα έχουν τα συστήματα GPS ή άλλα συστήματα. Τι θα πούμε, ότι θα απαγορεύσουμε τους δορυφόρους;
Δηλαδή αυτή η συζήτηση πρέπει να μπει σε κάποιες βάσεις ρεαλισμού και φυσικά αποδοχής του γεγονότος ότι κανείς από εμάς δε θέλει να παρακολουθείται, ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Είναι κατανοητό, αλλά οφείλεται όλη αυτή η ευαισθησία στο γεγονός ότι οι Έλληνες κατά βάθος δεν έχουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις αρχές ασφαλείας. Αυτό είναι ένα κόμπλεξ νομίζω που μας έχει μείνει για πολλούς λόγους και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα όμως, πρέπει να αναγνωρίσετε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εντάξει, νομίζω όμως ότι η εξέλιξη της δημοκρατίας μας, μπορεί να συμβαδίσει και με την εξέλιξη αυτού του είδους των προσεγγίσεων, χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα με βάση τις παλιές εμπειρίες και τα βιώματα. Διότι αν μείνουμε προσκολλημένοι σε αυτό, τότε νομίζω ότι δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα.
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Βουλγαράκη να σας ευχαριστήσω πολύ, καλό μεσημέρι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να είστε καλά.