Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200620-12-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στo Kοινοβούλιο

20-12-2006: Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα στo Kοινοβούλιο

Αθήνα, 19-12-2006
 
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε. Το λόγο έχει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρας.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δύο εισαγωγικές παρατηρήσεις.
 
Είπε ο κ. Παπαδόπουλος ότι είμαι προσωρινός Υπουργός. Ξέρετε κανέναν ισόβιο Υπουργό ή κανέναν ισόβιο Βουλευτή; Ο Keynes έλεγε «In the long run we are all dead», "μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί".
 
Όσο είμαι Υπουργός όμως, θέλω να έχω ανυπόκριτο πολιτικό λόγο και επιτρέψτε μου να προσθέσω και έντιμο πολιτικό λόγο. Στο πλαίσιο της  ανυποκρισίας και της εντιμότητας καταθέτω ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας μία δήλωση χωρίς να γίνομαι "δηλωσίας". Σαρκάζω εδώ. Σέβομαι και τιμώ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα τιμίως -αλλά μπορώ να προεκτείνω τη σκέψη μου- και τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία έχουν αυτό που λέει το Σύνταγμα και ο νόμος, δηλαδή το σεβασμό στο Σύνταγμα και το νόμο και στο σύστημα.
 
Αυτό    με    συνδέει    με    παρατηρήσεις    του    φίλου    κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ εδώ στη Βουλή, τις οποίες πρέπει (δράττομαι της ευκαιρίας) οφείλω να εξηγήσω, να απαντήσω, να ¨απολογηθώ¨. Εν τη ρύμη του λόγου μου το πρωί στον ALPHA, είπα ότι η διαφορά μου με τους βιαιοπραγούντες είναι ότι εγώ είμαι νόμιμος και αυτοί είναι έκνομοι. Εν τη ρύμη του λόγου περιλαμβάνεται "αστόχημα γλώσσης", δηλαδή lapsuslinguae, και φαίνεται από το εννοιολογικό συντακτικό ότι εθεώρησα Συνασπισμό και τους ανθρώπους του Συνασπισμού ως εκνόμους. Για το ερμηνευτικό σας λέω ότι δεν τους εννόησα ποτέ. Για το ηθικό μέρος, εάν δεν πείθει η ερμηνευτική μου δήλωση, ζητώ συγγνώμη και ελπίζω να εννοήσετε ότι ζητώ συγγνώμη οίκοθεν και όχι γιατί  "οι προϊστάμενοί μου" μου τράβηξαν το αυτί.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Έχω φτάσει σε ένα επίπεδο και κάπως λύνω τα ζητήματα ηθικής τάξεως μόνος μου.
 
Θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σας πω και μια τρίτη παρατήρηση. Τι έγινε και βάλλομαι πανταχόθεν εγώ; Δεν είναι μόνο το προχθεσινό κατά το οποίο στη συνέντευξη Τύπου εγώ είπα ότι ζητώ από τα κόμματα να αποδοκιμάσουν τις βιαιοπραγίες, όπως, παραδείγματος χάριν, την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου και άλλες έκνομες ενέργειες από "παιδιά" που ρίχνουν μολότοφ, που προκαλούν βία των ανηλίκων, μια κοινωνική αναστάτωση και την ίδια στιγμή εγκαλούν την Αστυνομία (της οποίας νομίζω όχι λαθραία αλλά θεσμικά προΐσταμαι), για ολιγωρία.
 
Θέλω να σας πω από την αρχή ότι κανένα σύστημα στον κόσμο δεν μπορεί να φυλάξει στόχους, χίλιους, δύο χιλιάδες, πουθενά στον πλανήτη και εκείνοι να είναι άθικτοι, κανένα σύστημα. Εγώ έκανα εκτίμηση της καταστάσεως και λέω: «Φύλαξε τους στόχους, μην τους καίνε». Να είναι άθικτοι. Αυτό δεν γίνεται, είναι πολιτικός σουρεαλισμός. Με αυτήν τη συνειδητοποίηση της καταστάσεως έρχομαι στη Βουλή και σας δίνω τις εξηγήσεις μου. Τις είπα και στο δημόσιο λόγο και φυσικά εζήτησα την απομόνωση των ταραξιών από τα κόμματα, διότι είναι τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα η περίφραση. Ούτε δηλώσεις ούτε τίποτα. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Δεν πρέπει να μπαίνουν στον διάλογο. Είμαι τόσο έντιμος απέναντί σας. Μπορεί να είμαι "ανίκανος" εγώ και εσείς να είστε οι "περίφημοι χειριστές", αλλά δεν θέλω να ανοίξω τις σελίδες των προηγουμένων αστυνομικών πεπραγμένων με τους ίδιους "ήρωες".
 
Σε τελευταία ανάλυση, σας λέω το εξής, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ειδικότερα: Ούτε όμοροι ούτε φίλοι ούτε τίποτα. Σας εγκαλώ ότι για είκοσι χρόνια δεν τους εξουδετερώσατε! Τόσο απλά! Δεν μπορέσατε; Δεν θελήσατε; Απαντήστε εσείς. Αλλά το πρόβλημα είναι εκεί και προκαλεί την κοινωνία, προκαλεί την οικονομία που συζητούμε σήμερα, προκαλεί τα παιδιά μας, προκαλεί την κοινωνική ειρήνη. Συνειδητοποιήστε τα αυτά. Εγώ φεύγω. Σας το λέω ειλικρινά. Γίνεται καλύτερο το πεδίο της έννομης τάξης και θα έρθει άλλος συνάδελφός μου -μακάρι- ή άλλο κόμμα να φτιάξει έννομη τάξη με αυτούς άθικτους;
 
Αυτές τις σκέψεις σας τις εξομολογούμαι, διότι δεν δίνω αγώνα ούτε για τις μικρές σκέψεις να πάρω ψήφους στη Β` Αθηνών ούτε για όλες αυτές τις σκέψεις, οι οποίες αποδίδονται σε μένα με κριτήρια μάλλον που δεν με αφορούν, (είναι κριτήρια των δημοσιογράφων), μιας ανάλυσης πολιτικής. Εγώ ήρθα εδώ να μιλήσω για Σύνταγμα, νόμους, κοινωνική ανάγκη, κοινωνική απαίτηση και κοινοβουλευτική συνεννόηση. Αυτές είναι οι εισαγωγικές μου παρατηρήσεις πάνω στο θέμα, καθώς είμαι στο "μάτι του κυκλώνα". Δεν πειράζει. Φαντάζομαι να έχω συμβάλει στη συνειδητοποίηση του προβλήματος. Σέβομαι το Κ.Κ.Ε., έχει έναν ευθύ λόγο, αλλά αυτό το κρυφτούλι και με κάποια -πώς να πούμε;- υποκριτική ρητορική, δεν με αφορά.Αφήστε με μόνο. Αλλά όσοι δεν απομονώνουν τους γνωστούς-αγνώστους εκτίθενται στην κοινωνία! Υπάρχει και κριτής λαός!
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Έτσι είναι στις δημοκρατίες. Και δεν μιλάω για απομόνωση συστηματική, μιλάω για μια ηθική καταδίκη, η οποία θα είναι πολύτιμο εργαλείο, όχι για εμένα τον "αστυνόμο", αλλά για τα παιδιά τα ίδια.
 
Σας ζητώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να συνειδητοποιήσετε -και το λέω με κλαυθμό ψυχής- τι σημαίνει ο διαδηλωτής των δέκα ετών. Δεν έχει γονείς; Δεν έχει κηδεμόνες; Τι σημαίνει; Για να καταλάβω και εγώ, ποιοι κακούργοι γονείς είναι αυτοί που το πηγαίνουν στο συλλαλητήριο; Έχω ευθύνη ότι δεν "συνέλαβα" ακόμη τους γονείς, για να τους ρωτήσω ευθέως σε ανακριτική διαδικασία τι παριστάνουν.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)


Οραματίζομαι (μετά από είκοσι πέντε χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, μετά από θητεία σε τέσσερα Υπουργεία,  και με κάποια ιστορία στην κοινωνία), την κοινωνική ειρήνη. Θα είμαι απέναντι σε εκείνους που θέλουν να τη διαταράξουν. Γίνεται σημείο δακτυλοδεικτούμενο η χώρα μας σε όλη την Ευρώπη, απ` όλα τα mass media. Οι κοινοβουλευτικοί υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Σας λέω ότι συμβαίνει και παρασυμβαίνει. Ούτε πανικοβάλλω κανέναν ούτε, πώς το είπε ο κ. Παπαδόπουλος, υποδεικνύω σε τίποτα. Σκέψεις εκθέτω. Δεν υποδεικνύω σε κανέναν πώς να φέρεται, αλλά τα γεγονότα μας υποχρεώνουν, κύριοι "συγκλητικοί", όπως έλεγαν στο ρωμαϊκό δίκαιο, να “ανέβουμε στο λόφο” και να τα δούμε πώς αναπτύσσονται. Αφορούν τη "Ρώμη", αφορούν την Πολιτεία μας, τη Δημοκρατία μας.
 
Έρχομαι στον Προϋπολογισμό. Φέρνω στη συζήτηση μια αρχή. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς έννομη τάξη. Το λέμε σε όλα τα διεθνή συνέδρια, το λέμε για τους Βαλκάνιους γείτονές μας. Αγωνίζομαι και εγώ και το Συμβούλιο Υπουργών, πώς να εμπεδώσουμε σε αυτή την περιοχή με την Ελλάδα καθοδηγούσα δύναμη και χώρα, ένα κλίμα, μια ατμόσφαιρα ειρήνης, ευνομίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων ό,τι λέει ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης, το Σύνταγμά μας, το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και εδώ στην Ελλάδα θέλουμε να είμαστε από τους χειρότερους.
 
Συγχαίρω το Υπουργείο Οικονομικών, το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, διότι υπό αντίξοες συνθήκες και με την Αντιπολίτευση να ωρύεται, να μαίνεται, προχώρησε στα επιτεύγματα. Τέσσερα στοιχεία ορίζουν τα επιτεύγματα μιας οικονομικής πολιτικής. Είναι προπαντός οι δημόσιοι λογαριασμοί, (γιατί εδώ δεν είναι η συνολική οικονομία), δαπάνες, έσοδα και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Το έλλειμμα το τσάκισε αυτή η Κυβέρνηση. Και οι "Κασσάνδρες" πέρσι και πρόπερσι, και ιδίως πέρσι, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού έλεγαν, δεν θα καταφέρετε τίποτα.
 
Ο ρυθμός αύξησης του Προϊόντος είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος που είναι συνακόλουθο της εξέλιξης του ελλείμματος και την ανεργία τα μείωσε αυτή η Κυβέρνηση. Έτσι είναι ο απολογισμός. Αυτόν τον απολογισμό υπενθυμίζουμε στους πολίτες και εγώ σε εσάς. Και αυτό τον απολογισμό τον χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε την αισιόδοξη σελίδα του νέου Προϋπολογισμού που είναι Προϋπολογισμός ευθύνης και ανάπτυξης.
 
Θέλω να σημειώσω ποιες είναι οι αντίξοες συνθήκες με το να καταθέσω στη Βουλή το “πινακάκι” για τις διαδηλώσεις. Το “πινακάκι” για τις διαδηλώσεις λέει, -(δεν είμαι κατά των διαδηλώσεων αλλά ας ξέρουμε πού βρισκόμαστε),- ότι είχαμε συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας από 1-1-2006, τετρακόσιες ογδόντα πέντε. Πέρσι, είχαμε επτακόσιες έντεκα συγκεντρώσεις. Μετρήστε το οικονομικό κόστος, όταν η πόλη είναι κλεισμένη. Μετρήστε το πόσο ανασχέθηκε η ανάπτυξη για την οικονομία της Αθήνας. Και στο αστυνομικό έργο σας λέω ότι διετέθησαν το 2005 ενενήντα τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί. Και τώρα για την αντιμετώπιση των τετρακοσίων ογδόντα πέντε μικρών συγκεντρώσεων μέχρι πεντακοσίων διαδηλωτών απησχολήθησαν εξήντα πέντε χιλιάδες εννιακόσιοι είκοσι πέντε αστυνομικοί.
 
(Στο σημείο αυτό  ο  Υπουργός κ. Βύρων Πολύδωρας καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα).
 
  
Αυτό από μόνο του είναι 1%, 2%, 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Έτσι να τα μετρήσετε. Στις Βρυξέλλες, στη Μαδρίτη βλέπεις με "στολή" δέκα, είκοσι, τριάντα διαδηλωτές στη μικρή πλατεία. Καταθέτω ως αυτόπτης μάρτυρας και δεν θέλω να με διαψεύσει κανείς, γιατί όλοι είστε και ταξιδιώτες στις πόλεις της Ευρώπης.
 
Θέλω να σημειώσω για τις μικρές διαδηλώσεις ότι ειδικώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε νομοσχέδιο έτοιμο, επιστολή του Πρωθυπουργού Σημίτη έτοιμη, υπογραφές των αρμοδίων Υπουργών για να γίνει κάτι, αγορεύσεις στη Βουλή από τον πρώην Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε για το θέμα».
 
Έτσι και εγώ ήλπιζα. Με αιφνιδίασαν βέβαια -γιατί είναι η διγλωσσία, είναι όλα αυτά τα πολιτικά ζητήματα που με απασχολούν και τα οποία εκθέτω ενώπιος ενωττίοις- με το να λένε όχι. Δεν θίγεται το δικαίωμα στη διαδήλωση και στο συλλαλητήριο, στην έκφραση και στο συνέρχεσθαι. Ισορροπίες ελευθεριών θέλω! Να συνεννοηθούμε για να έχουμε "ισορροπίες ελευθεριών".
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ: Κύριε Υπουργέ…
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Αυτό είναι, κύριε Κολοζώφ. Θέλω να σημειώσω κάτι ακόμη. Υπάρχει ένα θέμα για το οποίο με προκάλεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καιένιωθε πολύ ισχυρό με την κίνηση των λογαριασμών των μυστικών κονδυλίων για πέρυσι και για φέτος ή μάλλον σε μια σειρά. Εγώ πολλές φορές στον πολιτικό μου λόγο -και τώρα- νιώθω πανίσχυρος! Όχι γιατί έχω ειδικές ικανότητες, αλλά είναι η αδυναμία ή η ανικανότητα των εγκαλούντων αντιπάλων μου πάρα πολύ «φανταχτερή».
 
Μυστικά κονδύλια: Με εγκαλεί ο κ. Παπαδόπουλος, το αναφέρει και ο κ. Παπανδρέου και νομίζουν ότι κάτι έκαναν. Σας λέω ότι -και θα καταθέσω τον πίνακα- εδώ έχουμε το 2000 τελική διαμόρφωση 11.205.000 ευρώ. Το 2001 11.049.000 ευρώ. Το 2002 7.582.000 ευρώ. Το 2003 6.386.000 ευρώ και 3.000.000 ευρώ -λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων ενεγράφησαν εκεί ποσά-φτάνουμε στα 14.866.000 ευρώ. Θα δώσω τον πίνακα να τον μελετήσετε.
 
Το 2005, 10.940.000 ευρώ και 5.500.000 ευρώ για προμήθεια υλικού. Μιλάμε συγκεκριμένα μόνο για τα διαβατήρια και τις ταυτότητες (ή ειδικός λογαριασμός), σύνολο 10.940.000 ευρώ. Και φέτος έχουμε 18.820.000 ευρώ, με 5.600.000 ευρώ για τον εξοπλισμό και 13.120.000 ευρώ για τα διαβατήρια.
 
Για το 2007 έχουμε εγγράψει στο Υπουργείο Οικονομικών ένα κονδύλιο από το οποίο θα αντληθεί όσο (ανάλογο ποσό) απαιτηθεί για τα διαβατήρια. Είναι ένα καινούργιο έργο. Αστυνομικό έργο -τυπικά-, αλλά ουσιαστικά γραφειοκρατικό και διοικητικό έργο. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
 
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα)
 
Αυτή είναι η απάντησή μου, ο πίνακας των "μυστικών κονδυλίων" με την απόρριψη της ρητορικής για τους "χαφιέδες" και τα παρόμοια. Διότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εν τίνι μέτρω και η λοιπή Αριστερά ασχολείται με την παλαιά σημειολογία, θαρρείς και δεν είμαστε εδώ να απαντήσουμε. Παίζει τη λέξη «δηλωσίας» ο κ. Ευθυμίου, παίζει τη λέξη «χαφιές». Ο κ. Παπανδρέου και όλοι παίζουν τη λέξη «παρακράτος».
 
Σας λέμε ότι αυτά δεν σας ωφελούν. Φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν ωφελείσθε. Η κοινωνία εμπιστεύεται τη Νέα Δημοκρατία για τρία θέματα, τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, με τεράστια διαφορά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτά είναι: Εγκληματικότητα, διαφθορά, ναρκωτικά.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Καταλάβετε την κατάστασή σας, τη θέση σας. Μην παρασύρετε τον κ. Παπανδρέου για τη λέξη «παρακράτος». Δεν ταιριάζει, δεν είναι επίκαιρο και είναι εντελώς ανεδαφικό. Τον εκθέτετε. Γιατί το κάνετε;
 
Σημειώνω ακόμη μια απάντηση για το κεφάλαιο της εγκληματικότητας. Πάλι είμαστε υπερήφανοι να σας αναφέρουμε με στοιχεία την κατάσταση, μια κατάσταση στην οποία από τις ημέρες των προκατόχων μου -του κ. Γιώργου Βουλγαράκη και του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη- είχαμε επιτεύγματα, πολύ σοβαρά επιτεύγματα στην εγκληματικότητα, τα οποία βεβαίως και θα θέσω υπ` όψιν σας.

Μειώθηκε δραστικά ηεγκληματικότητα και το καινούργιο επίτευγμα είναι ότι αυξήθηκε και η εκκαθάριση των εξιχνιάσεων, για παρελθόντα έτη. Δηλαδή παραλάβαμε ένα "βάρος" από σας, το οποίο το διεκπεραιώνουμε. Θέλετε να σας πω στα βασικά εγκλήματα, όπου στις είκοσι εφτά χώρες της Ευρώπης, κατά την EUROSTAT, είμαστε η εικοστή πέμπτη χώρα -από τις τελευταίες δηλαδή- σε εγκληματικότητα; Εικοστή πέμπτη χώρα, κατά τη EUROSTAT! Αυτό δεν αποδίδεται μόνον στην Αστυνομία. Αποδίδεται στην φιλειρηνική, την αντεγκληματική, την φιλόνομη φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών. Και από τον περισσότερο όγκο των εγκλημάτων ξέρετε ότι έχουμε και το ειδικό πρόβλημα με το εισαγόμενο έγκλημα. Αμύνεται η χώρα και η Αστυνομία κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Αμύνεται η χώρα κατά της λαθρομετανάστευσης.
 
Θέλετε να σας πω ποιο είναι το έργο της Αστυνομίας στο κεφάλαιο της λαθρομετανάστευσης; Κρατήστε σημειώσεις. Στο δεκάμηνο έχουμε συλλάβει ή υποδεχθεί απ` αυτούς τους δυστυχείς, τους ¨ακάλεστους συμπέθερους¨, τους "απρόσκλητους επισκέπτες", έχουμε υποδεχθεί -επαναλαμβάνω- από την Ασία, από την Αφρική, την Ευρασία, ενενήντα χιλιάδες. Έχουμε απωθήσει ήπια εβδομήντα χιλιάδες. Και μένουν -ένα καθίζημα προβληματικό- είκοσι χιλιάδες. Για φανταστείτε να είχατε ενενήντα χιλιάδες φέτος, ογδόντα χιλιάδες πέρυσι, ενενήντα χιλιάδες πρόπερσι. Επαινώ, τιμώ, απ` αυτή τη θέση, και τους συνοροφύλακες στα χερσαία σύνορα και τους λιμενοφύλακες στα νησιά. Και το καταθέτω ως μεγάλο απολογιστικό έργο της Αστυνομίας.
 
Πάμε όμως στα βασικά εγκλήματα. Στα βασικά εγκλήματα είχαμε για τις ληστείες λ.χ. το 2006 οι οποίες, μαζί με τις εξιχνιάσεις των προηγουμένων ετών, εμφανίζουν μία αύξηση ως προς την εξιχνίαση των υποθέσεων. Θα σας πω και τους απόλυτους αριθμούς: Το 2006 τελέστηκαν 91 ανθρωποκτονίες, για να βρούμε ένα συγκριτικό, στην τύχη, με το 2002. Το 2002, ανθρωποκτονίες: 94 και 115 απόπειρες. Σύνολο εξιχνιάσεων: 216. Εξιχνιάστηκαν το ίδιο έτος:175. Εξιχνιάσεις προηγουμένων ετών: 18,98%.
 
Σήμερα δηλαδή το 2006, ανθρωποκτονίες: 91 και 100 απόπειρες. Σύνολο εξιχνιάσεων: 161, μικρότερο ποσοστό στο βασικό ποσοστό της ανθρωποκτονίας. Εξιχνιάσεις του ιδίου έτους:   144. Εξιχνιάσεις προηγουμένων ετών: 17. Αύξηση κατά ποσοστό, 15,6%. Το ίδιο, για μειωμένο αριθμό (διαπραττομένων) και αυξημένες εξιχνιάσεις τρέχοντος έτους και παρελθόντων ετών, για τις απάτες, την αρχαιοκαπηλία, τους βιασμούς, τις εκβιάσεις, τις κλοπές-διαρρήξεις -που είναι από τα τελευταία (στατιστικά) στην Ευρώπη- τις κλοπές τροχοφόρων, την κυκλοφορία παραχαραγμένων, τις ληστείες, τα ναρκωτικά, την πλαστογραφία.
 
Καταθέτω αυτό τον πίνακα για το 2006 και έναν συγκριτικό πίνακα για το 2002 και το 2003, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
 
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας καταθέτει για τα Πρακτικά τους προαναφερθέντες πίνακες)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να συντομεύετε.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τελειώνω με μια παρατήρηση.
 
Πολύς "ντόρος" έγινε για το τί έκανε η Κυβέρνηση μας για το Πυροσβεστικό, την Αστυνομία και τους άλλους ένστολους. Διεκδίκησα ηχηρά -και "απολογούμαι" και τώρα για το «ηχηρά», αλλά ήταν ένα θέμα διαδικασίας περισσότερο- από τον Γιώργο Αλογοσκούφη πέντε- έξι αιτήματα, τα οποία ικανοποιήθηκαν όλα. Και βγαίνουν οι συνδικαλιστές, παρωθούμενοι από το ΠΑ. ΣΟ. Κ. -γιατί είναι οι ίδιοι οι συνδικαλιστές και οι άλλοι, που δηλώνουν ΠΑΣΟΚ- και λένε ότι δεν τους δώσαμε τίποτα.
 
Εγώ   τότε   είπα   και   επαναλαμβάνω   και   σε   εσάς,   ενώπιον   σας   ότι, "ευγνωμοσύνη με το στανιό δεν γίνεται".
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μην "τρώω" άλλο χρόνο και να δεχθούμε την οικονομία της συζητήσεως. Είμαι εδώ για να πράττω το καθήκον μου και να τηρώ τον όρκο μου. Φαντάζομαι ότι μου έχετε δώσει μια ηθική νομιμοποίηση να πράττω το καθήκον μου. Δεν είπα ότι με διορίσατε Υπουργό, ούτε με εξελέγξατε Βουλευτή, αλλά έτσι είναι η Συνταγματική Τάξη. Σας ζητώ όμως να δεχθείτε την καλή μου πίστη και ό,τι είπα είναι συναγερμός και για το δικό σας συμφέρον, της Αριστεράς, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όλων. Δηλαδή, για το συμφέρον της Ελληνικής Κοινωνίας, όχι για το συμφέρον κανενός Πολύδωρα.
 
Σας ευχαριστώ.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Πολύδωρα.
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ο συνάδελφος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασττισμού, κ. Κουβέλης, έχει ζητήσει το λόγο για μια σύντομη παρέμβαση βέβαια, τριών λεπτών.
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είμαι πάντα σύντομος, κύριε Πρόεδρε.
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να είναι σύντομη για όλους να μην περιμένουν οι Βουλευτές να μιλήσουν στις μία η ώρα το βράδυ!
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ορίστε, κύριε Κουβέλη, έχετε το λόγο. Δεν μας έχετε συνηθίσει εσείς σε κάτι τέτοιο.
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επικαλεστήκατε τον αριθμό των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων και συγκρίνατε αυτό τον αριθμό με την οικονομική δραστηριότητα της αγοράς της Αθήνας συμπληρώνοντας προσχηματικά όσο και υποκριτικά ότι σέβεστε και αναγνωρίζετε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. Το κάνατε όμως για να ενεργοποιήσετε συντηρητικά ένστικτα και αντανακλαστικά των Ελλήνων πολιτών …
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Όχι.
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Διαφορετικά εάν δεν θέλατε να κάνετε αυτό, δεν έπρεπε να συγκρίνετε και να συναξιολογήσετε διαφορετικά κοινωνικά μεγέθη.
 
Δεύτερον, εγώ αξιολογώ την έκφραση συγνώμης που σήμερα καταθέσατε στην Εθνική Αντιπροσωπεία, στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Όμως ολισθήσατε. Και ολισθήσατε επικίνδυνα για τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, όταν επιλέξατε να ενοχοποιήσετε με συκοφαντικές όσο και αβάσιμες αναφορές ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, όπως είναι ο Συνασπισμός. Ένα κόμμα το οποίο αποκρούει και απεχθάνεται τη βία αλλά ταυτόχρονα, κύριε Υπουργέ, να ξέρετε αταλάντευτα, αμετακίνητα και επίμονα υπερασπίζεται τις ατομικές ελευθερίες και κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Δεν κυβέρνησε και η Νέα Δημοκρατία; Είναι δικομματική η ευθύνη για τους γνωστούς-άγνωστους που βάζουν φωτιές στο κέντρο της Αθήνας. Και με τη δικαιολογία αυτή παίρνουμε συνεχώς μέτρα, κάμερες, φακελώματα, παρακολουθήσεις, ΜΑΤ. Ε, όχι και έτσι!
 
Εγώ θέλω να δηλώσω τα εξής: Όσον αφορά το θέμα των διαδηλώσεων και της προσπάθειας περιορισμού τους, βεβαίως, δεν θα πούμε ότιαπαγορεύουμε τις διαδηλώσεις. Όλοι ορκιζόμαστε στο Σύνταγμα και στους νόμους. Αλλά έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι. Θα τους περιορίσουμε σε μια λωρίδα και γενικά θα περιορίσουμε το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι. Εκεί πάει η υπόθεση.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Όχι.
 
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β`
Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Εμείς δεν δεχόμαστε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην περάσει αυτή η πρακτική. Ανησυχούμε, γιατί υπάρχουν συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόσκεινται στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίες συμφωνούν στη λογική αυτή. Γνωρίζω και τα σχέδια που υπήρχαν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ..
 
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)


Και, επιτέλους, θα πρέπει να κάνετε κάτι να αντιμετωπίσετε τη ραγδαία αυξανόμενη εγκληματικότητα στη χώρα.
 
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Πρώτα, θα μιλήσω για τον κ. Κουβέλη.
 
Δεν ξέρω τί σας "ηδονίζει" να με έχετε κάτω και να με "βαράτε".
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν ηδονίζομαι με τέτοια, κύριε Υπουργέ.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Δεν ξέρω,  αυτό είναι έξω από τις σχέσεις μας και από τα κοινοβουλευτικά ήθη.
 
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν το τραβάει ο οργανισμός σας;
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης):
Σας είπα. Εν τη ρύμη του λόγου, έγινε λάθος στο συντακτικό. Μιλούσα για τους βιαιοπραγούντες. Δεν εννοούσα ούτε από την πρώτη εκφορά του λόγου μου Συνασπισμό, Αλαβάνο και Στρατούλη. Εν τη ρύμη του λόγου, βγήκε. Δεν το εννοούσα απ` αρχής και το διευκρινίζω και στη συνέχεια.
 
Είμαι καταδικαστέος και γι` αυτό; Πρέπει δηλαδή τί να μου συμβεί; Δεν υπάρχει κατανόηση; Δεν υπάρχει η αρχή της αναλογικότητας για το μη σφάλμα προθέσεως, αλλά για το lapsuslinguae;
 
Σ` εσάς μιλάω, κύριε Κουβέλη. Τι επιμένετε παραπέρα;
 
Τώρα, στην ουσία των παρατηρήσεων σας. Το λέω εν τίνι μέτρω και για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και για τον κ. Φλωρίδη βεβαίως.
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, αλλά μη με "μαλώνετε". Δεν φοβάμαι! Δεν φοβάμαι εδώ και πολλά χρόνια.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Δεν έχω μαλώσει
ούτε τα παιδιά μου. Είναι έξω από τη λογική μου. Μη ζείτε με προκαταλήψεις ότι κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία "μαλώνουν" ή είναι πατερναλιστές, για να υπονοήσετε αυταρχικότητες. Οι αυταρχικότητες υπάρχουν στα παιδιά με τις μολότοφ που δεν καταδικάζετε.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Προσέξτε τι σας λέω. Ούτε τα περίτεχνα του κ. Φλωρίδη ότι αυτά είναι αυτονόητα…
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Επιμένετε, κύριε Υπουργέ. Βλέπω ότι επιμένετε απαραδέκτως.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Ναι, επιμένω. Εσείς εκτίθεστε, όχι εγώ. Εγώ είμαι απέναντι στους αναρχικούς που καίνε.
ΕΚΤΩΡ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Απέναντι στα κόμματα είστε.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Να ταχθείτε και εσείς απέναντι. Το χρειάζεται η κοινωνία.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Θα καταλάβετε τι σας λέω; Και όσον αφορά αυτό που λέει ο κ. Σκυλλάκος, σε τελευταία ανάλυση…
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Πείτε τι θέλετε επιτέλους. Πείτε το. Γιατί δεν το λέτε; Τα καταδικάζετε;
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ.
 
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από όλες τις πτέρυγες)
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Μήπως πρέπει να γίνει…
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, δεν ακούγεστε. Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ.
 
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από όλες τις πτέρυγες)
 
Μα, είναι τώρα συμπεριφορά αυτή; Σας παρακαλώ.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Νασας πω, κύριε Σκυλλάκο, ποια "ζύμωση" πρέπει να γίνει; Να γίνει η "ζύμωση" να είμαστε όλοι οινοβουλευτικοί, να μην πατάμε κάποιοι σε δυο "βάρκες" και απορρίπτοντες το Σύνταγμα και αγωνιζόμενοι υπέρ του "Συντάγματος, όπως είπατε μόλις τώρα.
 
Σεβαστείτε το Σύνταγμα! Μην πατάτε σε δύο βάρκες και ελάτε για κοινοβουλευτική και πολιτική συνεννόηση. Έτσι λέει ο νόμος της δημοκρατίας.
 
Κατά τα λοιπά, αν "αντισταθούμε" και μεταθέσουμε τη μάχη στο πεζοδρόμιο, όπως έλεγε ο κ. Αλαβάνος, είναι εκτός κοινοβουλευτικής τάξεως.
 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
 
Αυτά θέλω να σας πω, να τα ξέρετε.
 
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ: Δεν έχουμε δικαίωμα να παλέψουμε για την αλλαγή του Συντάγματος, κύριε Υπουργέ;
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, ηρεμήστε.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Βγάλτε τους πραίτορες από εδώ μέσα!
 
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν είναι η δημοκρατία ζαρντινιέρα να της φυτεύετε ό,τι θέλετε!
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρία Κανέλλη, σας παρακαλώ πάρα πολύ.
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΚύριεΠρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Κουβέλης έχει το λόγο.

Κύριε Κουβέλη, επειδή αναφέρθηκε σ` εσάς ο Υπουργός, νομίζω ότι οφείλετε κάποια απάντηση. Θα παρακαλούσα να είστε πολύ σύντομος.
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ λυπάμαι ειλικρινά, διότι με τη δευτερολογία του ο κύριος Υπουργός όχι μόνο σχετικοποίησε, αλλά αναίρεσε την έκφραση λύπης και συγγνώμης γι` αυτά τα οποία είπε.
 
Μάλιστα, επιλέξατε, αναιρώντας τη συγγνώμη και τη λύπη που εκφράσατε, να κάνετε και ονομαστική αναφορά στον Πρόεδρο και σε άλλο στέλεχος του Συνασπισμού.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Δεν είναι, φαντάζομαι, ένα sacrussantum έγκλημα καθοσιώσεως! Αυτά γίνονται στις Δεσποτείες.
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, φαίνεται και προκύπτει αυτόδηλα ότι αυτό το οποίο είπατε στη συνέντευξη σας δεν ήταν εν τη ρύμη του λόγου σας.
 
Δεν ξέρω πώς το εξέλαβε ο κύριος Υπουργός.
 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Δεν το κάνει τώρα η Νέα Δημοκρατία;
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Μα, αυτό σημαίνει η πολιτική πάλη και η πολιτική αντιπαράθεση. ?λλοι ψηφίζουν, άλλοι αντιδρούν, έρχεται η μία κυβέρνηση, αλλάζει το νόμο, αλλάζει και το Σύνταγμα. Δεν καταλαβαίνω πού βρίσκεται το θέμα. Και οι γενικεύσεις δεν είναι σωστές. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαρείς χαρακτηρισμούς και θέλω να ελπίζω ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν κατάλαβε ο κύριος Υπουργός.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Υπενθυμίζω, γιατί είστε νομικός, ότι οι Θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος δεν αλλάζουν. Σας το υπενθυμίζω.
 
Όσον αφορά εσάς κ. Κουβέλη, θα ήθελα να σας πω να μην με ερμηνεύετε όπως σας βολεύει, τόσο απλά! Το κάνετε κατα εξακολούθηση!
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ;
 
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): Εσείς! Εγώ σας είπα ότι σέβομαι το Συνασπισμό, όπως και όλα τα κόμματα. Δεν μπορείτε να το ερμηνεύσετε ούτε να πάτε να ψάξετε στο μυαλό μου για το τί έχει εμπεδωθεί. Έχει εμπεδωθεί μόνο η αγωνία για εκείνους που κάνουν πράξεις βίας. Αυτή την αγωνία μοιράζομαι με σας και με την ελληνική κοινωνία, δεν βρίσκω την κατανόηση, δεν πειράζει!
 

Τελευταίες Αναρτήσεις