Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200520-10-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία

20-10-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία

Αθήνα, 20/10/2005
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης ενόψει της επίσημης  επίσκεψης, που θα πραγματοποιήσει από 23-27/10/2005 στη Ρωσία, παραχώρησε στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων NOVOSTI, την ακόλουθη συνέντευξη:
 
"Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα κυριότερα θέματα της επίσκεψής σας στη Μόσχα;
 
Υπουργός: Κύριος άξονας της επίσκεψής μου στη Μόσχα είναι η δημιουργία νέων επιπέδων συνεργασίας, ειδικότερα μετά την περσινή πολύτιμη εμπειρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα. Στόχος μας είναι, μεταξύ άλλων, η μεταφορά της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που αποκτήσαμε στον τομέα της ασφάλειας αλλά και η διεύρυνση της συνεργασίας μας στο επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, σημαντική θα είναι και η ευκαιρία που θα έχω να γνωρίσω καλύτερα τις δομές και τις λειτουργίες του κράτους σας.
 
Δημοσιογράφος: Ποιες συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για την επίσκεψη αυτή;
 
Υπουργός: Κατ?αρχάς να σας πω ότι θα συνοδεύομαι από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Αγγελάκο, τον Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Πρέσβη κ. Κοραντή και ολιγομελές κλιμάκιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Στη Μόσχα θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με το Διευθυντή της FSB κ. PATRUSHEV, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. NURGALIYEV και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφάλειας κ. IVANOV. Επίσης, θα μου δοθεί ο χρόνος να έχω κάποιες ενδιαφέρουσες συναντήσεις και επαφές στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης
 
Δημοσιογράφος:Ποιοι νέοι τομείς συνεργασίας κρίνετε ότι μπορούν να προκύψουν μεταξύ των δύο χωρών και των αρμόδιων Υπουργείων;
 
Υπουργός: Πρώτα από όλα θέλω να επισημάνω ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Τώρα, όσον αφορά στους τομείς συνεργασίας που ίσως προκύψουν, θεωρώ πως αυτό είναι κάτι για το οποίο θα μπορούμε να μιλήσουμε διεξοδικότερα μετά το πέρας των επαφών που θα έχω με τον ομόλογό μου Υπουργό.
 
Παρ?όλα αυτά μπορώ να σας πω ότι το βασικό πλαίσιο των συνομιλιών θα ορίζεται από τους εξής άξονες:
  • Πρώτον, τη μεταφορά της εμπειρίας και της  τεχνογνωσίας που οι υπηρεσίες μας απέκτησαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Δεύτερον, τη διεύρυνση της συνεργασίας της Ελλάδας και της Ρωσίας στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών, διεύρυνση η οποία, μεταξύ άλλων θα διασφαλίσει το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας σε εσωτερικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.
  • Τρίτον, τον καλύτερο συντονισμό για την παραπέρα εμβάθυνση της συνεργασίας των οργάνων δημόσιας τάξης της Ελλάδας και της Ρωσίας στην καταπολέμηση της παράνομης μετακίνησης των ανθρώπων, της παράνομης μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
  • Και τέλος τις συντονισμένες προσπάθειες για την εμπέδωση συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας. Πρέπει με λίγα λόγια οι αγωγοί ενέργειας που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο να θωρακιστούν από όλες τις μορφές εγκληματικότητας.
 
 
Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα είχε την μοναδική ευκαιρία να διοργανώσει τους καλύτερους και ασφαλέστερους ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σύστημα ολυμπιακής ασφάλειας. Ποια από τα know-how της ελληνικής αστυνομίας και υπηρεσιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη διοργάνωση μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων;
 
Υπουργός: Είναι αλήθεια ότι η διεξαγωγή των ΟΑ σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας, με δεδομένο ότι καμία άλλη χώρα δεν διέθετε ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον τομέα της ασφάλειας για τη διοργάνωση τέτοιας εμβέλειας γεγονότων. Αναπτύξαμε λοιπόν ένα μοντέλο ενοποιημένης διοίκησης με διακριτούς ρόλους, σε όλα τα επίπεδα πολιτικό, στρατηγικό, επιχειρησιακό που μας επέτρεψε το συντονισμό των δράσεων. Παράλληλα, δημιουργήσαμε επιχειρησιακά κέντρα σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο στα οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υπό την ενιαία διοίκηση και το συντονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό το μοντέλο δοκιμάστηκε μέσα από μία σειρά ασκήσεων που συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε όλα τα επίπεδα. Για να υποστηριχθεί όλος αυτός ο σχεδιασμός απαιτήθηκε μεταξύ άλλων σύγχρονος εξοπλισμός και άρτια εκπαίδευση του προσωπικού. Σε διεθνές επίπεδο συνεργαστήκαμε άριστα με άλλες χώρες, τόσο στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όσο και διμερώς.
 
Σήμερα, μετά τους Ο.Α., η Ελλάδα διαθέτει ένα νέο μοντέλο ασφάλειας που περιλαμβάνει:
  • Ολοκληρωμένο και δοκιμασμένο σχέδιο εσωτερικής ασφάλειας
  • Εξελιγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία
  • Έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό
  • Σχέδιο επικοινωνιακής διαχείρισης
  • Σύγχρονες δομές, θεσμούς και διαδικασίες
Στη βάση του Ολυμπιακού κεκτημένου συστήσαμε επίσης στο Υ.Δ.Τ. το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, μια δεξαμενή σκέψης που θα λειτουργεί για την ανάλυση ζητημάτων ασφάλειας, χειρισμού κρίσεων και αντιτρομοκρατικής δράσης.
 
Ήδη συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες που θα αναλάβουν στο μέλλον ανάλογα εγχειρήματα διεθνούς βεληνεκούς, όπως για παράδειγμα με την Κίνα και τη Γερμανία. Λειτουργούμε δηλαδή συμβουλευτικά μεταφέροντάς τους το δικό μας ολοκληρωμένο και δοκιμασμένο σχέδιο εσωτερικής ασφάλειας και επικοινωνιακής διαχειρίσεις ενώ συνεργαζόμαστε και στον τομέα των ασκήσεων."
 
 
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Υπουργού, σε μορφή αρχείου pdf, μεταφρασμένη στα ρώσικα.
  
 
Για περισσότερες πληροφορίες     τηλ.  :   210 6977505
                                                        Fax  :  210 6929764
                                                            e-mail  :  elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις