Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200519-07-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,4»

19-07-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,4»

Αθήνα, 19/7/05

 

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να καλημερίσω και να καλωσορίσω τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Κύριε Βουλγαράκη, καλή σας ημέρα. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Παπαδημητρίου.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γυρίσατε από μία μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση. Κύριε Βουλγαράκη, τα θέματα αυτά της τρομοκρατίας, των μέτρων για την τρομοκρατία σε τι διαφέρουν; Τι καινούριο υπάρχει τώρα πέραν από το μακελειό στο Λονδίνο; Τι καινούριο έχουμε; Ήρθαν καινούριες προτάσεις ή είμαστε λίγο-πολύ στα ίδια τα παλιά; 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνει κατανοητό ότι εδώ μιλάμε για μία διάσταση η οποία στην Ελλάδα δεν υπάρχει και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία είναι πολύ διαφορετική απ? αυτήν την οποία έχουμε εμείς στην Ελλάδα.
Βεβαίως αυτό εξηγείται απολύτως διότι τα χτυπήματα αυτά έχουν τρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την προσωπική ικανότητα των ανθρώπων να βλέπουν τα θέματα με αντικειμενικότητα και από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνεστε ότι όταν κανείς βλέπει στα πόδια του τόσους νεκρούς αποκεφαλισμένους κλπ, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά 

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Βεβαίως.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Λοιπόν, υπάρχει ένα κλίμα το οποίο ισοδυναμεί με κλίμα πολέμου. Αυτή η έκφραση που σας λέω είναι μια έκφραση η οποία ελέχθη στο Συμβούλιο Υπουργών απ? όλους τους συναδέλφους μου Υπουργούς. Απ? όλους δηλαδή σχεδόν γιατί εμείς δεν το είπαμε, καθώς και μία ? δύο άλλες χώρες.
Ένα κλίμα ανοιχτού πολέμου, πράγμα το οποίο σημαίνει και σηματοδοτεί μία σειρά από πράγματα τα οποία ουσιαστικά οδηγούν στην επιτυχή διεξαγωγή ενός πολέμου με βάση την αντίληψη που είπα προηγουμένως.  

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Λέτε δηλαδή ότι οι συνάδελφοί σας λένε ότι έχουμε έναν πόλεμο, πρέπει να τον κερδίσουμε. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ασφαλώς, ότι εδώ είναι πόλεμος και ότι τα ατομικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες είναι πολύ σημαντικό πράγμα και πρέπει να προστατευθούν, αλλά πιο πολύ σημαντικό είναι να μπορέσει να προστατευθεί η ίδια η δημοκρατία στην Ευρώπη η οποία απειλείται μέσα απ? αυτές τις διαδικασίες και υπάρχει ένα ολόκληρο σκεπτικό κι έχει αναπτυχθεί κλπ.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο ουσιαστικά ελέχθη δεν ήταν νέα μέτρα με την έννοια του να δημοσιοποιηθεί μια λίστα με πράγματα τα οποία δεν έχουν ξαναλεχθεί ποτέ στο παρελθόν. Αυτό το οποίο όμως ελέχθη ήταν ο συντονισμός όλων των ευρωπαϊκών χωρών στην ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή υπήρχαν ?ας πούμε? κάποια μέτρα τα οποία και παλαιότερα είχαν λεχθεί. Ήταν όμως στη διακριτική ευχέρεια των χωρών με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και πότε θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα.  

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι. Το καινούριο είναι ότι τώρα ζητείται απ? όλες τις χώρες να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά, πρέπει να είναι πανευρωπαϊκά. Δηλαδή αν, παραδείγματος χάρη, εγώ υποτεθεί ότι είμαι τρομοκράτης και δρω στην Ιταλία, έχω όμως ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο είναι προελεύσεως ?ας πούμε? Γαλλίας, ταυτόχρονα είμαι διασυνδεδεμένος με ένα κόμβο Internet που είναι ?ξέρω κι εγώ? στην Ελλάδα και την ίδια ώρα επιλέγω μία επικοινωνία με ένα ?.. που είναι από την Αγγλία.
Αυτά τα δεδομένα αν δεν έχουν τη δυνατότητα να διασταυρωθούν πανευρωπαϊκά, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδιέξοδα. Αυτό σας το λέω πολύ απλοϊκά.   

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, νομίζω ότι είναι καλό το παράδειγμά σας.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σας το λέω πολύ απλοϊκά και έχω και κίνδυνο, όντας τόσο απλοϊκός, να μην είμαι ακριβής, αλλά εν πάση περιπτώσει επειδή είναι τεχνικά πράγματα για τα οποία ούτε κι εμείς είμαστε ειδικοί, αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν πανευρωπαϊκά.  

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι. Που σημαίνει ότι κάθε μία χώρα θα πρέπει να δίνει στην άλλη χώρα τα στοιχεία που χρειάζεται. ?ρα θα πρέπει να τα συλλέγει και να τα κρατά.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Βέβαια πάντα αυτά κ. Παπαδημητρίου, με κάποιες διαδικασίες. Έτσι; Δηλαδή πρέπει να μπουν δικλίδες ούτως ώστε αυτά τα οποία θα χρησιμοποιούνται να υπακούν σε κάποιες προϋποθέσεις. Δηλαδή να μην μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί ό,τι θέλει, αλλά θα πρέπει να υπάρχει εισαγγελική άδεια. Μια διαδικασία εν πάση περιπτώσει που πρέπει να περιγραφεί.
Εν πάση περιπτώσει, κ. Παπαδημητρίου κοιτάξτε, εμείς εκφράσαμε ένα σκεπτικισμό ο οποίος εδράζεται ακριβώς σ? αυτό το σημείο που σας είπα.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εκφράσατε εσείς κ. Βουλγαράκη τον σκεπτικισμό σας, έχω την εντύπωση όμως ότι θα σας κοιτούσαν παράξενα οι συνάδελφοί σας. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, το είπαν ευθέως. Τι μας κοιτούσαν παράξενα;  

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όταν λέτε «το είπαν ευθέως»; Δηλαδή; 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η ερώτηση που μας υποβλήθηκε ήταν θέλετε ή δεν θέλετε να συμμετέχετε στη διαδικασία αυτή. Δεν το είπαν βέβαια στη συζήτηση, το είπαν στο δείπνο, αλλά αυτό είναι ενδεικτικό και αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν πολύ βαρύ ?ας πούμε? για την Ελλάδα να μη βγει ένα ψήφισμα εξαιτίας της μη υπογραφής της Ελλάδας ή να έβγαινε ?. Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα μετά μπλέκουν πάρα πολύ.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αντιλαμβάνομαι ότι δεχθήκατε να βγει το ψήφισμα. Σημαίνει αυτό ότι έχουμε δεχθεί ως χώρα τα μέτρα που θα αποφασιστούν να τα εφαρμόσουμε κι εμείς ή θα πρέπει να εξεταστούν για το κατά πόσο εδώ συμπίπτουμε με τις δικές μας συνθήκες. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα πάμε σε κάποιες Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων. Αυτές θα κάνουν περισσότερο αναλυτική επεξεργασία των μέτρων αυτών. Αν χρειαστεί να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, αυτές θα γίνουν. Αν χρειαστεί να γίνουν κάποιες εναρμονίσεις, θα πρέπει αυτές να ληφθούν υπόψη. Όλα αυτά πάντως μπαίνουν υπό αυτό το φως. Είναι στην ίδια λογική κ. Παπαδημητρίου που υιοθέτησε η Ελλάδα πριν από κάποια χρόνια τα διαβατήρια με τα ασφαλή χαρακτηριστικά. 

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ή που υιοθέτησε, ας πούμε, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ή που υιοθέτησε τη νέα Οδηγία εναντίον της τρομοκρατίας. Αυτά πάνε κρεσέντο κι όσο αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού, τόσο θα αυξάνουν ενδεχομένως και οι απαντήσεις που θα δίνει η Ευρώπη στο θέμα αυτό.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Βουλγαράκη, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των μέτρων αυτών, πόσο κάθε ένα κράτος κρατά την αυτονομία του; Μήπως τελικώς όλα αυτά εφαρμοζόμενα μαζί
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Απολύτως την κρατάει νομίζω.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Την κρατάει απολύτως λέτε. Δεν καταλήγουν τελικώς σε κάποιο μεγάλο computer, σε κάποιο μεγάλο φάκελο; Η συνεργασία των Ευρωπαίων με τους Αμερικανούς πού θα οδηγήσει;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, όλα αυτά τα μέτρα, εφόσον ελέγχονται με κάποιον τρόπο, δεν είναι εξ ορισμού κακά. Ας πούμε κοιτάξτε, αν δεν υπήρχε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, η μεγάλη επιτυχία που έγινε στη Βόρεια Ελλάδα με τους τόνους κοκαΐνης, θυμάστε, πριν από κάποιον καιρό..

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Με τον συγκεκριμένο παράγοντα της Βορείου Ελλάδος, δεν θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στην Ιταλία που συνελήφθη ο άνθρωπος αυτός.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πλην όμως έρχεται ο Αρειος Πάγος στη Γερμανία χθες και λέει ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι αντίθετο με το δικό μας Δίκαιο και το καταγγέλλει, με αποτέλεσμα σήμερα θα ελευθερωθεί ένας τρομοκράτης τον οποίον ήθελαν πάρα πολύ οι Ισπανοί. Πιστεύουν ότι είναι ύποπτος για συμμετοχή?

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γι αυτό κ. Παπαδημητρίου, εγώ στην τοποθέτηση που έκανε στο Συμβούλιο Υπουργών είπα ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν οικονομικά, νομικά και εν τέλει πολιτικά προβλήματα. Γι? αυτό καλό είναι όταν αποφασίζονται να λαμβάνονται υπόψη όλες οι διαδικασίες οι οποίες πρέπει να ληφθούν προκειμένου αυτά να οδηγούν σε αποτέλεσμα μέσα από μία εναρμονισμένη πρακτική.
Διότι, παραδείγματος χάρη, αυτό το γεγονός ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να κρατείται ένα αρχείο κλήσεων των κινητών τηλεφώνων για τρία χρόνια, όχι το περιεχόμενό τους, οι κινήσεις του λογαριασμού?

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σημαίνει ότι για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για την COSMOTE

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είναι μία δαπάνη. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι μία τεράστια δαπάνη, όχι μια δαπάνη. Μια τεράστια δαπάνη. Ποιος θα την πληρώσει τη δαπάνη;

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Διότι καλά εμείς αποφασίζουμε.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ποιος θα πληρώσει τελικώς. Κύριε Βουλγαράκη, λέγαμε για την απόφαση αυτή του γερμανικού Αρείου Πάγου η οποία οδηγεί στην απελευθέρωση ενός υπόπτου για θέματα τρομοκρατίας. Πιστεύετε ότι τελικώς αυτό που θα ισχύσει είναι παρόμοιο με εκείνο που ίσχυσε και στη χώρα μας πριν τους Ολυμπιακούς και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων; 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τι εννοείτε; Δεν κατάλαβα. 

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εμείς είχαμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας, υποθέτω, την περίοδο εκείνη.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλά, ήταν μια άλλη διαδικασία εκείνη. Εκείνη ήταν έκτακτη διαδικασία. Υπήρχαν έκτακτες εξουσιοδοτήσεις κλπ.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, αυτές οι έκτακτες εξουσιοδοτήσεις, θέλω να πω, θα γίνουν καθημερινότητα;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν πάμε στο θέμα αυτό. Δηλαδή δεν πάμε σε μια τέτοια διαδικασία η οποία ?ας πούμε? να είναι καθεστώτος Ολυμπιακών Αγώνων. 

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υπερπροστασίας που χρειαζόταν εκείνη την περίοδο. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Απλώς αυτό το οποίο ουσιαστικά ζητείται από την Ευρώπη και τις χώρες εκείνες οι οποίες είναι και επισπεύδουσες, να το πω, κατά κάποιο τρόπο και επειδή η αγγλική Προεδρία έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα τα θέματα τρομοκρατίας, οπωσδήποτε αυτό θα κυριαρχήσει στο επόμενο εξάμηνο μέχρι να τελειώσει τουλάχιστον η αγγλική Προεδρία και προφανώς θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις.
Όλα αυτά τα πράγματα προσπαθούν να ανεβάσουν ένα επίπεδο, ας πούμε, ασφάλειας το οποίο να έχει ένα ελάχιστο κοινό παρανομαστή και να μπορεί να δίνει απαντήσεις. Παραδείγματος χάρη, λέει ας πούμε ο Εγγλέζος συνάδελφός μου ότι, εμείς αν δεν είχαμε τις κάμερες στους δρόμους, δεν θα μπορούσαμε ποτέ την επομένη του χτυπήματος να βρούμε τι συνέβη εκείνη τη στιγμή και να κάνουμε τις συλλήψεις που κάναμε και θα έμενε ο κόσμος με την απορία. 

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι. Υποθέτω όμως ότι?

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ?μια αναλογία όμως.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υποθέτω ότι συζητήσατε και το επιχείρημα ότι οι κάμερες δεν απέτρεψαν το χτύπημα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά όμως κ. Παπαδημητρίου. Όλα αυτά τα μέτρα είναι διττής σημασίας. Πρώτα απ? όλα δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Εξαρτάται από κάποιους ανθρώπους που πρέπει να κάνουν κάποια πράγματα.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σύμφωνοι.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κι εκτός αυτού οδηγούν σε κάποια αποτελέσματα τα οποία είναι πολύ ασφαλέστερα απ? αυτά τα οποία θα ήταν αν δεν υπήρχαν οι κάμερες. Παραδείγματος χάρη, για να πω ένα παράδειγμα να γίνω κατανοητός, όταν πρόσφατα μπήκε μία βόμβα στο Υπουργείο Εργασίας στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα περίπου, εκεί υπήρχε κάμερα.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η οποία κάμερα είναι ρυθμισμένη να δείχνει μόνο την κυκλοφορία του δρόμου. Εάν η κάμερα αυτή είχε τις προδιαγραφές που είχε το σύστημα επί των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή να γυρίζει αυτόματα στη διαδικασία του ερεθίσματος που την προκαλεί, πιθανόν θα ξέραμε ποιος την έβαλε. 

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μα γι αυτό σας ρωτώ αν τελικώς θα πάμε σε μέτρα παρόμοια με εκείνα των Ολυμπιακών Αγώνων.  

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτά τα μέτρα..

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στο Λονδίνο λειτουργούν έτσι οι κάμερες. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό το λογισμικό υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Βεβαίως. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Απλώς υπόκειται..

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το έχουμε αγοράσει, το έχουμε πληρώσει. Το έχουμε διαθέσιμο.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και δεν δουλεύει αυτό όμως.. Αυτό το λογισμικό δουλεύει μέσα από τις διαδικασίες που λέει η ανεξάρτητη αρχή προσωπικών δεδομένων, που λέει ότι θα βλέπουμε, ας πούμε, μόνο τα αυτοκίνητα και όχι ας πούμε..

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πρόσωπα. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρόσωπα κλπ. Αυτά λοιπόν καλείται κανείς να τα βάλει σε μία στάθμη, να τα αξιολογήσει και να δει κατά πόσον αυτά τα πράγματα μπορεί να έχουν χρησιμότητα κατά τον τρόπο που επιθυμεί ή κατά τρόπο που δεν επιθυμεί, είναι αντίθετος. Λοιπόν, στην Ευρώπη θεωρείται αυτονόητο ότι αυτό το πράγμα γίνεται.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και όταν υπάρχει μια τέτοιου είδους, ας πούμε, κινητοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι χώρες οι οποίες θα εξαιρεθούν ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Δεν μπορούν να εξαιρεθούν χώρες από την υπόθεση αυτή. Η «EUROPOL» έχει κάποιες γνώμες οι οποίες είναι για όλη την Ευρώπη. Αυτά όλα αποφασίζονται μέσα από διαδικασίες πλειοψηφικές όπως ξέρετε γιατί έτσι είναι το σύστημα των..
Όμως πρέπει να σας πω ότι το 99% σχεδόν των ανθρώπων που μίλησαν, ήταν στην κατεύθυνση αυτή. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια άλλη εποχή κ. Παπαδημητρίου.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, το αντιλαμβάνομαι και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε. Πείτε μου κ. Βουλγαράκη, κ. Υπουργέ, θα υπάρξει συνεργασία ανάλογη και με την Τουρκία; Διότι και η Τουρκία έχει ένα τεράστιο πρόβλημα απ ότι φαίνεται με την τρομοκρατία. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι μια άλλη κατηγορία προς το παρόν, γιατί είναι άλλο πράγμα η Ευρώπη και άλλο πράγμα οι χώρες οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν σ αυτήν. Εμείς αναφερόμαστε τώρα..

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, όμως σε θέματα τέτοια ενδεχομένως υπάρχει ανάγκη ανεξαρτήτως της πορείας ένταξης της Τουρκίας που είναι πολύ μακρά.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλά, εκεί υπάρχουν άλλες διαδικασίες συζήτησης. Μπαίνουμε σε άλλες διαδικασίες. Εδώ μιλάμε τώρα.. Κοιτάξτε, υπάρχει η εξής φιλοσοφία. Ο Ευρωπαίος πολίτης είναι ουσιαστικά παγκόσμιος πολίτης. Δηλαδή αν κάποιος φύγει από την Ελλάδα και πάει στην Ισπανία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, δεν του ζητάνε πουθενά ταυτότητα, έλεγχο, διαβατήριο.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μιας που το λέτε, θα διατηρηθεί το καθεστώς Σένγκεν ή υπάρχει η πρόθεση κι εκεί να περιοριστεί αυτή η ελευθερία; 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, θα διατηρηθεί, παρότι υπήρξαν προτάσεις. Ας πούμε ο Γάλλος συνάδελφός μου έκανε πρόταση ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι έλεγχοι διαβατηρίων με την έννοια της ταυτοπροσωπίας, ότι πράγματι είσαι αυτός που είσαι στο διαβατήριο, μ αυτήν την έννοια.

Έχουν ακουστεί τέτοιου είδους φωνές. Ξέρετε, υπάρχει και πρόβλεψη μέσα στη Συνθήκη Σένγκεν, νομίζω το άρθρο 2, το οποίο για κάποιες περιόδους και για κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις δίνει τη δυνατότητα σε μία χώρα να άρει προσωρινά το περιβάλλον Σένγκεν.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν αυτές οι προβλέψεις. Αυτά είναι ψηφισμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για να πάμε στα βασικά ντοκουμέντα που είναι το διαβατήριο και η ταυτότητα. Θα υπάρξουν αλλαγές σ? αυτά κ. Βουλγαράκη;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τα διαβατήρια έχουν αποφασιστεί.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έχουν αποφασιστεί, θα προχωρήσουμε. Οι ταυτότητες; 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, στις ταυτότητες δεν υπάρχει. Μόνο θα μπουν στα λατινικά με κάποια διαδικασία. 

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτή η διαδικασία που ήδη υπάρχει σε εξέλιξη για όσους φτιάχνουν καινούριες ταυτότητες. ?ρα εξαίρεση και καθεστώς εξαίρεσης για την Ελλάδα δεν βλέπετε ότι είναι δυνατόν να υπάρχει, διότι σ αυτά τα συστήματα ή συμμετέχουμε ή όχι. 

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι. Πιστεύω ότι αυτό το πράγμα μπαίνει μέσα σε μία διαδικασία προσέγγισης με βάση το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Βέβαια θα υπάρξει επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα γίνουν συζητήσεις. Αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί, σας επαναλαμβάνω, μιλάμε για ένα μεγάλο κόστος, μιλάμε για μια μεγάλη δουλειά εναρμόνισης ενδεχομένως που πρέπει να γίνει. Υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν πρόβλημα στα Συντάγματά τους ας πούμε. Υπάρχει μια διαδικασία ολόκληρη. Δεν είναι απλό το πράγμα.

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα συζητηθούν στη Βουλή κ. Βουλγαράκη, τα θέματα αυτά;

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όσα πρέπει να συζητηθούν, θα συζητηθούν με βάση τις διατάξεις τις δικές μας. Δηλαδή αν αυτά πρέπει να γίνουν με νόμο, φυσικά θα συζητηθούν. Αν πρέπει να γίνουν με Προεδρικό Διάταγμα και δεν είναι απαραίτητη η Βουλή, δεν θα γίνει συζήτηση στη Βουλή, αλλά θα γίνει συζήτηση σε άλλο επίπεδο. 

Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα. Νομίζω ότι έχουμε αντιληφθεί πολύ καλύτερα πώς έχουν τα πράγματα και θέλω να σας ευχαριστήσω που ήσασταν σήμερα το πρωί κοντά μας. Καλή σας ημέρα.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις