Αθήνα, 15/06/2005
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Υπουργέ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καιρό έχουμε να τα πούμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, πράγματι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, κερδισμένος ή χαμένος; Αστειεύομαι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, νομίζω τα ίδια, απ΄ ότι κατάλαβα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς τη βλέπετε αυτή την υπόθεση;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχω μια άποψη περί του πόθεν έσχες γενικά. Ξέρετε οι απόψεις που θα σας πω, είναι λίγο δύσκολο αυτές τις μέρες να «περπατήσουν» για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά η ουσία της υπόθεσης είναι ότι εγώ διαφωνώ πλήρως με αυτή τη διαδικασία της δημοσιοποίησης και διαφωνώ πλήρως όχι διότι οι βουλευτές δεν πρέπει να είναι διαφανείς ή πεντακάθαροι αλλά διότι δεν φταίει σε τίποτε, πχ. το παιδί το δικό μου στο σχολείο να ανακρίνεται από τους συμμαθητές του για το αν έχει, τι έχει, πως τα έχει κλπ.
Όπως δεν φταίει σε τίποτε ο αδερφός μου, με τον οποίο έχουμε μαζί πέντε ακίνητα, να δημοσιοποιείται η δική του περιουσιακή κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για τους συγγενείς…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ πέρα, καταλάβατε; Εγώ πιστεύω ότι ο βουλευτής βεβαίως πρέπει να έχει εξονυχιστικό και πλήρη έλεγχο, όχι μόνο του έσχες αλλά και του πόθεν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πόθεν είναι και το σημαντικότερο, εδώ το έσχες μόνο…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και πρέπει εφόσον τίθεται θέμα ηθικής τάξεως για οποιονδήποτε βουλευτή, αυτό αυτομάτως να δημοσιοποιείται και να τίθεται στη δημόσια κριτική. Αλλά από το μηδέν ο καθένας επειδή απλώς…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε κέρδη ή ζημιές λέτε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι δεν εννοώ αυτό, γενικά για τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μιλάω. Ξέρετε είναι πολύ σκληρό στους ανθρώπους οι οποίοι είναι συγγενείς όσων είναι δημόσια πρόσωπα να υφίστανται μια πίεση κοινωνική, για κάτι με το οποίο δεν έχουν καμιά σχέση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι αν ακολουθείται βέβαια και η διαδικασία ελέγχου ή μήπως αυτό γίνεται τελικά και χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό είναι το τραγικό ίσως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Είναι θέμα συνείδησης του κάθε βουλευτή. Όταν ο βουλευτής συμπληρώνει τη δήλωση πόθεν έσχες, νομίζω ότι οφείλει με εγκυρότητα να εξηγεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία του και από εκεί και πέρα οι ορκωτοί λογιστές- οι οποίοι ελέγχουν το πόθεν έσχες- θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι πράγματι έκαναν ένα ουσιαστικό έλεγχο, ο οποίος οδήγησε σε μια αξιολόγηση των όσων λέει ο κάθε δηλώσας, αν είναι δηλαδή αλήθεια ή ψέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι εισπράττετε από τους πολίτες γι΄ αυτή τη διαδικασία; Ας πούμε με αφορμή τη χτεσινή, δεν ξέρω αν είχατε την ευκαιρία…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ εισπράττω ένα κουτσομπολιό. Αυτό εισπράττω. Είχε ένα ρεπορταζιακό ενδιαφέρον, προφανώς ο κόσμος ήθελε να μάθει τα του Χρηματιστηρίου, εγώ πιστεύω ότι αυτό ήταν στο στόχαστρο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας σοκάρισαν κάποιοι τζίροι, δηλαδή τον πολίτη τον σοκάρουν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω να κάνω τέτοιου είδους σχόλια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν λέω για κέρδη ή ζημιές. Λέω ότι είναι υψηλά τα νούμερα σε κάποιες περιπτώσεις.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ακούστε, ο τζίρος δεν έχει τόση μεγάλη σημασία στην υπόθεση αυτών των συναλλαγών και δεν έχει μεγάλη σημασία, διότι εάν κάποιος που δεν είναι ειδικός στο Χρηματιστήριο, έχει όμως πέντε δραχμές, πάει σε ένα γραφείο και του αναθέτει να διαχειριστεί με κάποιον τρόπο την περιουσία του κάνοντας μια αξιολόγηση των επενδυτών, των τοποθετήσεων σε μετοχές, των τοποθετήσεων σε τίτλους κλπ. Το κάθε χρηματιστηριακό γραφείο κάνει κάποιες κινήσεις και αυτές οι κινήσεις προφανώς..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλοτε είναι επιτυχείς λέτε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, και άλλοτε ανεπιτυχείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το άθροισμα του τζίρου αυτού δεν σημαίνει ότι και ο βουλευτής προσωπικά συμμετείχε στην υπόθεση αυτή. Και για να σας μιλήσω για εμένα την περίοδο εκείνη, σας πληροφορώ ούτε το 10% δεν ήξερα από το τί έκαναν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατάλαβα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αλλοτε τα έκαναν καλά και δεν έχασα τελικά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και μια αίσθηση στους δημοσιογράφους που είναι λίγο καχύποπτη, αλλά απ΄ ότι φαίνεται, τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι κάποιες φορές έχουν και δίκιο. Δηλαδή κάποιοι, οι οποίοι δεν φαίνονται να έχουν παίξει καθόλου στο χρηματιστήριο σύμφωνα με τις δηλώσεις τους. Μήπως αυτό έχει γίνει, αυτό μου έλεγε ο Σταύρος ο Λυγερός πριν από λίγο, είτε μέσω τρίτων προσώπων είτε μέσω κάποιων off shore ίσως;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί, δεν το ξέρει κανένας αυτό. Εγώ πάντως είμαι αναρμόδιος να σας το πω. Είχα μια κίνηση χρηματιστηριακή με τη γυναίκα μου, δεν ήταν μεγάλη, φαίνεται άλλωστε, και ήταν στο όνομά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε τώρα σε άλλο θέμα. Απλώς αυτό ήταν το θέμα της επικαιρότητας. Πώς βλέπετε την πορεία της κυβέρνησης; Υπήρξε και μια δημοσκόπηση χτες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ τη βλέπω πολύ καλή την πορεία της κυβέρνησης. Και πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με βάση το πρόγραμμά της και να κάνει εκείνες τις κινήσεις που έχει ούτως ή άλλως πει ότι θα κάνει, προκειμένου να πάει η υπόθεση της πολιτικής και της Ελλάδας παραπέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε μήπως έχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος, γιατί υπάρχει, το βλέπετε….
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, αντιθέτως πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα έχει κοινωνικό κόστος αν δεν τα κάνει αυτά. Γιατί ο κόσμος εάν δεν ήθελε αλλαγές θα ξαναψήφιζε ΠΑΣΟΚ. Η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να αποκωδικοποιηθεί ως μια εντολή να γίνουν πράγματα στην Ελλάδα, τα οποία δεν είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια. Και βλέπετε και τις πρώτες μετρήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, για παράδειγμα στο ασφαλιστικό των Τραπεζών.
Εγώ έχω εντυπωσιαστεί, όταν το 80% του κόσμου λέει κάντε κάποια πράγματα. Γιατί, όλος ο κόσμος ξέρει ότι μιλάμε καταρχήν για ανθρώπους οι οποίοι παίρνουν πιο πολλά όταν συνταξιοδοτούνται παρά όταν δουλεύουν.
Αυτό το ξέρει ο κόσμος, καταλάβατε; Έχει περάσει η εποχή που αυτά μπορούσαν να κρατηθούν μυστικά. Σήμερα είναι όλα ανοιχτά και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αν στην οικονομία η σύγχρονη κοινωνία δεν αντιδράσει με κάποιο τρόπο πάμε σε ένα αδιέξοδο, το οποίο είναι διογκούμενο, διευρυνόμενο και θα μας καταπιεί όλους.
Συνεπώς εκτιμώ ότι η Νέα Δημοκρατία σαν κυβέρνηση θα έχει κόστος μόνο εάν δεν κάνει πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε αλλαγές στην κυβέρνηση τώρα κοντά; Μετά την ψήφο στη Βουλή αυτό φαίνεται μάλλον να απομακρύνθηκε αλλά υπάρχει μια αίσθηση ότι…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτά είναι του Πρωθυπουργού. Πάντως, κοιτάξτε, θέλω να κάνω τρεις παρατηρήσεις που τις θεωρώ πολύ σημαντικές. Κατά τη γνώμη μου το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει συντονισμός στην κυβέρνηση είναι μύθος και αυτό φαίνεται διότι σε σειρά κινήσεων που έγιναν τελευταία παράγεται συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο κάποια στιγμή θα δει και την απεικόνισή του σε συγκεκριμένα νομοθετικά κείμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό διαρρέει, ξέρετε, μέσα από το κόμμα σας. Δεν λέγεται από την άλλη πλευρά ότι η κυβέρνηση δεν συντονίζεται.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εντάξει, όσοι το διαρρέουν είναι εκτός πραγματικότητας. Δεύτερον, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία μετά από μια μεγάλη περίοδο κυοφορίας ξεδιπλώνει σήμερα πτυχές του προγράμματός της για τις οποίες ψηφίστηκε. Και αυτό βλέπω ότι ο κόσμος το χαιρετίζει.
Βεβαίως μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις και να γίνεται μια συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχουν και καθυστερήσεις όμως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καθυστερήσεις, κοιτάξτε όταν μιλάμε ότι η κυβέρνηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποσχεθήκατε και πολλά προεκλογικά, λένε κάποιοι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κυρία Παπαδάκου, η Νέα Δημοκρατία σας θυμίζω ότι είναι στο ¼ του βίου της. Δεν μπορούμε να μιλάμε για καθυστερήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεκαπέντε μήνες είναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν μπορούμε να μιλάμε για καθυστερήσεις όταν είναι μόλις 15 μηνών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναβολές, να πω, τότε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, μην πείτε αναβολές. Θα δεχτώ αυτή την προσέγγιση, εάν στα μέσα της 4ετίας ή αν βαδίζοντας προς το τέλος της η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του προγράμματός της. Να σας το πω διαφορετικά για να είμαι πιο κατανοητός. Εάν υποτεθεί ότι αποφασίζαμε σήμερα να καταθέσουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο είναι ήδη έτοιμο, ξέρετε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα χρειαζόταν 4 με 5 μήνες για να μπει στη Βουλή; Να περάσει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κυρίως πότε θα ψηφιστεί βέβαια, αυτό έχει σημασία.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω με λίγα λόγια να σας πω, ότι αυτό το περί 15 μήνες καθυστερήσεων ισχύει για μια κυβέρνηση 4ετίας, δηλαδή για μια κυβέρνηση που έχει ήδη μια 4ετή θητεία. Δεν ισχύει για μια κυβέρνηση, η οποία είναι πρόσφατη. Δηλαδή, για να μιλάμε σοβαρά, δεν μπορεί σε 15 μήνες να γίνουν όλα τα πράγματα στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέγατε κ. Υπουργέ ότι κατά την εκτίμησή σας, σε 15 μήνες δεν μπορούμε να μιλάμε για καθυστερήσεις. Για να μπούμε λίγο και στο χώρο το δικό σας. Στο εξωτερικό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Υπουργεία, το δικό σας το Υπουργείο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εσωτερικών, κάποιες φορές είναι ένας κοινός χώρος, ένας κοινός πολιτικός χώρος ή κυβερνητικός χώρος. Πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη συντονισμού αυτού του χώρου και στην Ελλάδα; Τι λέτε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Παγκοσμίως δεν υπάρχει αυτή η διάκριση … και αυτό ας πούμε είναι και το αστείο του πράγματος, διότι όλα αυτά τα υπουργεία είναι υπό τον τίτλο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτός είναι ο τίτλος ο οποίος υπάρχει στο εξωτερικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως στις υπόλοιπες χώρες δεν υπάρχει το Υπουργείο Εσωτερικών με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δεν υπάρχει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αποκέντρωση εννοείτε…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η αποκέντρωση είναι τόσο μεγάλη, που δεν υπάρχει ανάγκη συντονισμού των κομματιών της.. Μάλιστα πάρα πολλές χώρες έχουν και αποκεντρωμένες κυβερνήσεις, σας θυμίζω. Συνεπώς, όταν στο εξωτερικό μιλάμε για Υπουργείο Εσωτερικών, πρακτικά μιλάμε για Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Αυτό είναι βασικά το Υπουργείο.
Η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει την προσέγγισή της σε προγραμματικό επίπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι΄αυτό το θέτω, γιατί το θυμάμαι και παλαιότερα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βέβαια, κοιτάξτε η πραγματικότητα είναι, ότι πλέον οι συναρμοδιότητες στην Ελλάδα καλύπτουν τόσο μεγάλο εύρος, που χρειάζεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια να μαζευτούν αυτές οι αρμοδιότητες και να ενοποιηθούν σε ένα Υπουργείο. Όπως επίσης υπάρχουν και άλλα σχέδια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το βλέπατε εσείς κ. Υπουργέ;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι αυτό κάποια στιγμή πρέπει στην Ελλάδα να γίνει απαραιτήτως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να γίνει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει να γίνει απαραιτήτως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί το πιστεύουν αυτό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι αρχές επιβολής νόμου – γιατί έτσι είναι τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κλπ-. πρέπει να έχουν μια ενιαία κατάσταση. Έτσι γίνεται παγκοσμίως. Έτσι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Τώρα αυτό, δεν ξέρω πότε θα γίνει αλλά το ότι πρέπει η πολιτική να τείνει προς τα εκεί, είναι δεδομένο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατάλαβα. Να σας ρωτήσω τώρα, ας πάμε και στο ειδικό θέμα του Υπουργείου σας. Υπάρχει ανησυχία για τις πρόσφατες ενέργειες, κυρίως για τη βομβιστική επίθεση στο Υπουργείο Απασχόλησης. Έχετε κάποια ευρήματα, γιατί υπήρξαν κάποιες πληροφορίες ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυς κλπ, όμως, δεν φαίνεται φως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν, ανησυχία για το θέμα αυτό υπάρχει πάντα και θα πρέπει να υπάρχει πάντα. Γιατί τα φαινόμενα αυτά δεν εξαλείφονται ποτέ. Είναι θέματα τα οποία μεταλλάσσονται, αλλάζουν ένταση, αλλάζουν μορφή, αλλάζουν τρόπους δράσης κλπ. αλλά ποτέ ουσιαστικά δεν σταματούν να υπάρχουν και ποτέ δεν σταμάτησαν να υπάρχουν στην Ελλάδα.
Βεβαίως έχουμε περάσει σε μια διαφορετική φάση αυτών των φαινομένων. Από την άλλη πλευρά είναι επίσης δεδομένο, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα για να μπορέσει κανείς να έχει αποτέλεσμα.
Εγώ, χωρίς να θέλω να κάνω περισσότερα σχόλια για το θέμα αυτό, θέλω μόνο να σας πω ότι είναι βέβαιο, ότι αυτού του είδους οι ενέργειες, είναι εγκληματικές ενέργειες, δηλαδή είναι τυφλά εγκληματικά χτυπήματα, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνοδεύονται και με νεκρούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το χτύπημα αν δεν υπήρχε αυτός ο ρακοσυλλέκτης που έψαχνε, θα μπορούσαν να υπάρχουν θύματα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Φυσικά θα μπορούσαν και να σας πω και κάτι. Και ο ίδιος ο ρακοσυλλέκτης θα μπορούσε να ήταν θύμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο ίδιος, ασφαλώς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η, κάποιος άλλος περίεργος ο οποίος θα μπορούσε να είναι εκεί. Η, θα μπορούσε κάποιος να πάρει τη τσάντα από εκεί και να την πάει παραπέρα και να σκοτωθούν πάρα πολλοί άνθρωποι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάποια ευρήματα που να σας οδηγούν κάπου; Υπάρχει ένα φως; Δεν θέλω να μου πείτε τι ευρήματα έχετε αλλά…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο θέλω να σας πω, είναι ότι εγώ είμαι απολύτως βέβαιος, ότι κάποια στιγμή αυτοί οι εγκληματίες θα πάνε στη δικαιοσύνη. Μπορεί να μην πάνε τώρα, μπορεί να πάνε σε 5 μήνες, μπορεί να μην πάνε σε 5 μήνες, να πάνε σε ένα χρόνο, μπορεί να μην πάνε σε ένα χρόνο, να πάνε σε ενάμισι. Αλλά είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτοί οι άνθρωποι, θα δώσουν λόγο για τα εγκλήματά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι αυτοί οι νέοι πυρήνες έχουν σχέση με παλιότερους;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω σε αυτό. Το καταλαβαίνετε, έχω κάποιες δεσμεύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η προκήρυξη, η οποία μας ήρθε τελευταία, την αναλύσατε βεβαίως, αλίμονο, είναι μια παρουσία. Κάντε μας ένα σχόλιο γι΄ αυτή την προκήρυξη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι όσο και να προσπαθήσει κανείς να επενδύσει ιδεολογικά μια εγκληματική ενέργεια, το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή είναι μια στυγνή εγκληματική ενέργεια και δεν αλλάζει τίποτε κατά τη γνώμη μου, όσες λέξεις και να πεις. Δεν αλλάζεις τίποτε, διότι εδώ μιλάμε ότι θα μπορούσε αυτή η ενέργεια να έχει θύματα, να έχει αίμα ανθρώπων, αθώων πολιτών. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ακατανόητο και ανεξήγητο και φυσικά ιδεολογικά άσχετο. Μιλάμε για εγκληματική συμπεριφορά.
Δεν έχει στη συνείδησή μου διαφορά αυτός ο οποίος τρελαίνεται και σκοτώνει 15, με αυτόν ο οποίος βάζει ένα εκρηκτικό μηχανισμό τυφλό. Δεν έχει καμιά διαφορά το αν ένας μιλάει πέντε γλώσσες παραπάνω και ο άλλος καμιά. Δεν μου λέει τίποτε. Μου είναι αδιάφορο αν κανείς έχει την αίσθηση ότι αναπτύσσει μια φιλοσοφική δράση. Στη ζωή, ξέρετε, μετράει το αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι που είναι κρίσιμο όμως αν και πραγματικά δεν μπορείτε να πείτε λεπτομέρειες. Υπήρξε τελικά εξάρθρωση της τρομοκρατίας; Με όλες αυτές τις συλλήψεις και τις δίκες…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βέβαια, από την ώρα που όλα τα εγκλήματα έχουν διερευνηθεί, προφανώς υπήρξε. Το ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία ακόμα δεν έχουν κλείσει και γι΄ αυτό το λόγο ο φάκελος είναι ανοιχτός, είναι δεδομένο, όπως το πως ξεκίνησε η οργάνωση, ποιοι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που την ξεκίνησαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απόφαση βέβαια καταγράφει κενά στους χρηματοδότες, στους αρχικούς ιδρυτές, για τη 17 Νοέμβρη μιλάω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό σας λέω. Στο βαθμό που κάποια ζητήματα είναι αναπάντητα ο φάκελος θα παραμένει ανοιχτός. Μέχρι να υπάρξουν οι απαντήσεις. Η, ενδεχομένως να βρεθούν τα ευρήματα τα οποία λείπουν, όπως ας πούμε το πιστόλι, η σφραγίδα, η γραφομηχανή κλπ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαθαίνουμε ότι δρομολογείται η αποφυλάκιση του Σάββα του Ξηρού;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό δεν το ξέρω να σας το πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πράγματι αυτό αφορά τη δικαιοσύνη αλλά δεν πιστεύω ότι δεν έχετε ενημερωθεί. Δεδομένου ότι ο εισαγγελέας ο αρμόδιος και για τις έρευνες για την τρομοκρατία, έχει σχέση και με εσάς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ούτε ο εισαγγελέας θα αποφασίσει, δεν αποφασίζει ο κ. Ασπρογέρακας γι΄ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπα καθόλου ότι αποφασίζει, ξέρω ποιος αποφασίζει, και εσείς το ξέρετε, αλλά δεν διανοούμαι ότι δεν έχετε ενημερωθεί γι΄ αυτό εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ όμως δεν θέλω να μπαίνω σε χωράφια άλλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι μπράβο, τώρα είστε πιο ειλικρινής. Κύριε Βουλγαράκη, να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνομιλία που είχαμε σήμερα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ και εγώ. Να είστε καλά.