Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200513-04-2005: Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης σε ομογενειακές οργανώσεις ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην Ουάσιγκτον

13-04-2005: Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης σε ομογενειακές οργανώσεις ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην Ουάσιγκτον

WASHINGTON, 12/04/2005

 

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι σήμερα εδώ και να απευθύνομαι σε ένα εκλεκτό ακροατήριο για το οποίο εμείς στην Ελλάδα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι.

Ο οικουμενικός ελληνισμός παντού, και ιδιαίτερα στην Αμερική έχει μια ξεχωριστή παρουσία. Αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες και έχουν αγωνιστεί μαζί για την επικράτηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Είναι γνωστές οι συνεχείς και επιτυχημένες προσπάθειές σας για την ανάδειξη και προώθηση των  συμφερόντων και των δίκαιων  του ελληνισμού.

Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι αυτή που θυμούνται οι παλαιότεροι. Έχει ισχυρό δημοκρατικό πολίτευμα, υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, κοινωνική συνοχή. Έχει επίσης περιφερειακή ισχύ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών δομών, ως μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην ευρύτερη αυτή περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα. Η Ελλάδα είναι σταθεροποιητική δύναμη στην όλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και τον εκδημοκρατισμό της ευρύτερης περιοχής.

?λλωστε, στις υψηλές δυνατότητες της Ελλάδας που προανέφερα έρχεται να προστεθεί σήμερα και το Ολυμπιακό κεκτημένο.  Αναφέρομαι στην τεράστια εμπειρία, τεχνολογία και τεχνογνωσία που αποκομίσαμε από την προετοιμασία και υλοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αποδείξαμε στην πράξη ότι η ασφαλής διοργάνωση ενός παγκόσμιου γεγονότος δεν εξαρτάται από το μέγεθος μιας χώρας αλλά από ποιοτικά στοιχεία, όπως― άρτιος σχεδιασμός, άριστος συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, αναγνώριση και επικαιροποίηση όλων των κινδύνων, εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, απόκτηση και χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και διεθνείς συνεργασίες.

Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι που αναδεικνύουν το σχεδιασμό Ολυμπιακής ασφάλειας ως πρότυπο στο διεθνές περιβάλλον των νέων απειλών.

Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ιδιαίτερα στο σημείο αυτό τη σημασία που έχει η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας. Αυτό εμείς οι Έλληνες, αλλά και εγώ προσωπικά, ως πολιτικός υπεύθυνος για την ασφάλεια των Αγώνων, το καταλάβαμε καλύτερα από τον καθένα. Κληθήκαμε να διοργανώσουμε ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες, και μάλιστα τους πρώτους μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η διεξαγωγή των ΟΑ σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας, με δεδομένο ότι καμία άλλη χώρα δεν διέθετε ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον τομέα της ασφάλειας για τη διοργάνωση τέτοιας εμβέλειας γεγονότων.

Θέλω όμως στο σημείο αυτό να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία με τις Η.Π.Α. Τον περασμένο Μάιο, κατά την επίσκεψη μου στις Η.Π.Α, είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μία σειρά υψηλών επαφών, για την προετοιμασία της Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Η συνδρομή των Η.Π.Α. ήταν ιδιαίτερα σημαντική και εστιάστηκε ειδικότερα στον τομέα των πληροφοριών, την εκπαίδευση του προσωπικού, στις ασκήσεις και την παροχή τεχνογνωσίας, εξοπλισμού και μέσων (2.500 αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν στις Η.Π.Α.) καθώς και στην βοήθεια για την εκπόνηση σχεδίων ειδικών δράσεων με κατεύθυνση την πρόληψη και αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών. Ο σχεδιασμός ήταν πλήρης και αποτελεσματικός. Διοργανώσαμε τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς να διαταραχθεί το εορταστικό κλίμα των Αγώνων και χωρίς καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

Γι? αυτήν την εθνική επιτυχία πρέπει, λοιπόν, όλοι οι Έλληνες όπου γης να αισθανόμαστε απόλυτα υπερήφανοι. Εξ αιτίας αυτής της επιτυχίας η Ελλάδα κέρδισε σε αξιοπιστία, σεβασμό και αναγνώριση από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας. Αυτή η προστιθέμενη αξία μας δίνει σήμερα την ευκαιρία και την πρόκληση να εξελίξουμε την Ελλάδα σε περιφερειακή δύναμη. Σε αυτή μας την προσπάθεια στηριζόμαστε και στη διεθνή συνεργασία. Ιδιαίτερα η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ μπορεί να συμβάλει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση αφού οι παραδοσιακά καλές μας σχέσεις το εγγυώνται.

Η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της κοινωνικής ευημερίας.

Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή  είναι η συγκρότηση ενός Διαβαλκανικού και Μεσογειακού Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και Εκπαίδευσης.  Στο κέντρο αυτό θα μπορούν να εκπαιδεύονται και να εξειδικεύονται στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών ασφάλειας των κρατών της περιοχής με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των Η.Π.Α. αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης θα μπορούν να διοργανώνονται διακρατικές ασκήσεις στρατηγικού και τακτικού χαρακτήρα, οι οποίες θα εμπεδώνουν μια ομογενοποιημένη και ενοποιημένη αντίληψη για την ανάληψη κοινών δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση των νέων απειλών στο διεθνές περιβάλλον. 

Στο σημείο αυτό θεωρώ κρίσιμο να υπογραμμίσω ότι η ασφάλεια δεν κρίνεται μόνο εντός  των εθνικών συνόρων αλλά είναι ένα θέμα που σχετίζεται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε περιφερειακό, και κατ? επέκταση, σε διεθνές επίπεδο.

Κυρίες και Κύριοι,

Στη νέα αυτή προοπτική της Ελλάδας στη Βαλκανική και τη Μεσόγειο χρειαζόμαστε και τη δική σας ενεργό συμμετοχή και δυναμική σε σημαντικά κέντρα χάραξης πολιτικής και λήψεως αποφάσεων.

Το έργο σας όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ σημαντικό.

Ενημερώνετε την αμερικανική κοινή γνώμη για τα δίκαια του ελληνισμού.

Διατηρείτε τις παραδόσεις μιας βαριάς κληρονομιάς για να τις γενιές που έρχονται.

Μεταδίδετε το ελληνικό πνεύμα παντού.

Στην προσπάθεια σας αυτή δεν είσαστε μόνοι.

Είμαστε κοντά σας.

Έφτασε η ώρα για το επόμενο βήμα.

Όλοι μαζί με τη διπλωματία της ασφάλειας θα συνδράμουμε στην εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Αξίζει να αγωνιστούμε για ένα κόσμο με λιγότερο φόβο και περισσότερα όνειρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις