Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200411-10-2004: Συνέντευξη Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

11-10-2004: Συνέντευξη Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Αθήνα, 11-10-2004

Δημοσιογράφος: Το κλίμα πολιτικής πόλωσης, με αφορμή τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, δε δυσκολεύει τη συναίνεση για την προεδρία της Δημοκρατίας;

κ. Βουλγαράκης: Προσωπικά πιστεύω ότι η πολιτική εμπεριέχει και το στοιχείο της αντιπαράθεσης, ακόμη και υψηλών τόνων, αλλιώς δεν έχει ουσία. Δεν είμαι, δηλαδή, οπαδός της άποψης ότι η πολιτική ζωή της χώρας είναι ένας «βάλτος», όπου κανένας δεν πρέπει να κουνάει τίποτα και τα πάντα υπάρχουν μέσα σε ένα καθεστώς άπνοιας και απραξίας.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο, όταν καλλιεργείται κλίμα αντιπαράθεσης σε επίπεδο αλληλοκατηγοριών και όχι σε επίπεδο πολιτικής…

κ. Βουλγαράκης: Δεν είναι καλό να υπάρχει ένα κλίμα γενικής και αόριστης κατηγορίας περί σκανδάλων. Όμως, επίσης, δεν είναι καλό να υπάρχει η αίσθηση στον κάθε πολίτη ότι «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει».

Δημοσιογράφος: Γιατί η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει εγκαίρως τις προθέσεις της για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να σταματήσει η προεδρολογία;

κ. Βουλγαράκης: Δεν έχει λόγο να το κάνει. Γιατί να το κάνει; Το θέμα θα ανοίξει στην ώρα του.

Δημοσιογράφος: Οι πρόωρες εκλογές πρέπει να αποφευχθούν;

κ. Βουλγαράκης: Το πολιτικό σύστημα πρέπει να καταφεύγει στις πρόωρες εκλογές, όταν φθάνει σε αδιέξοδο. Εκτιμώ ότι σήμερα τα κόμματα στην Ελλάδα μπορούν να βρουν εύκολα έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή, ο οποίος να λειτουργήσει και ως ασφαλιστική δικλίδα για το πολιτικό σύστημα και για την κατεύθυνση που όλοι επιθυμούν να έχει η χώρα.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του κ. Στεφανόπουλου.

Γιατί, λοιπόν, να μην μπορεί να συμβεί και σε μια σειρά άλλων προσώπων; Και γιατί, επίσης, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να είναι από τη μια μόνο πλευρά; Το πρόσωπο θα μπορούσε να είναι από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ενδεχομένως από την Αριστερά.

Δημοσιογράφος: Θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο;

κ. Βουλγαράκης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμός, αλλά είναι και ένα οιονειπολιτικό πρόσωπο. Δηλαδή, δεν νομίζω ότι βολεύει το πολιτικό σύστημα το να βάλεις έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι πολιτικά άοσμος και άχρωμος. Εμένα δεν με ενοχλεί η πολιτική άποψη. Ίσα-ίσα την επιθυμώ ακόμη κι αν είναι αντίθετή μου. Αυτό το οποίο θα με ενοχλούσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μια σκληρή κομματική τοποθέτηση.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ήδη με θετικό τρόπο στην υποψηφιότητα του Κώστα Σημίτη. Θα μπορούσε η ΝΔ να υποστηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό, όταν έχει καταδικάσει με σκληρά λόγια το σύνολο της πολιτικής του;

κ. Βουλγαράκης: Εγώ δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία. Νομίζω ότι η ονοματολογία μειώνει την αξία του θεσμού και την προσπάθεια για συνέναιση. Όταν κάποιος είναι μάχιμος πολιτικός, υπάρχουν περίοδοι στη ζωή του που κινείται ακόμη και στα άκρα.
Γιατί, η περίπτωση του κ. Στεφανόπουλου δεν ήταν μια περίπτωση που είχε φθάσει σε επίπεδο εντολής και οξύτητας κριτικής εναντίον του ΠΑΣΟΚ;
Το ζήτημα είναι αν αυτή η κριτική είναι μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής ευπρέπειας.

Δημοσιογράφος: Προετοιμάζετε το έδαφος…

κ. Βουλγαράκης: Όχι δεν προετοιμάζω το έδαφος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ερευνηθεί, είναι αν τα κόμματα επιθυμούν συναίνεση. Από την ώρα που τα κόμματα επιθυμούν συνέναιση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η λίστα των ανθρώπων είναι συγκεκριμένη. Είναι 10-20-30 άτομα.

Δημοσιογράφος: Τα δύο μεγάλα κόμματα προσέρχονται ισότιμα στη διαδικασία εξεύρεσης συναινετικής λύσης;

κ. Βουλγαράκης: Είναι θέμα της πολιτικής συγκυρίας. Από την ώρα που η ΝΔ είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει ότι μάλλον θα επανεκλεγεί, αν πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση, νομίζω ότι αυτόματα προσδιορίζεται σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό και η πορεία των πραγμάτων.
Δηλαδή, η ΝΔ θέτει κάποιες προϋποθέσεις. Διαφορετικά η επόμενη λύση είναι να υπάρξει ένα πολιτικό αδιέξοδο, που θα οδηγήσει σε εκλογές.
Τι θα αλλάξει λοιπόν; Ότι τελικά ύστερα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, θα πάμε σε μια Βουλή, η οποία σε τελική ανάλυση θα εκλέξει αυτόν που η ΝΔ θα ήθελε.

Δημοσιογράφος: Η ΝΔ είναι μόλις επτά μήνες στην κυβέρνηση και ήδη κάποιοι μιλούν για ανασχηματισμό. Τι πηγαίνει λάθος;

κ. Βουλγαράκης: Καταρχήν κανείς στην κυβέρνηση δεν μίλησε για ανασχηματισμό. Και νομίζω ότι η ιδέα του ανασχηματισμού δεν ήταν ποτέ υπαρκτή πιθανότητα. 
Ένας μείζων ανασχηματισμός σημαίνει ότι έχεις ένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο δεν μπορεί να πράξει τίποτα, το οποίο έχει αρρυθμίες, το οποίο έχει κουράσει.
Δεν είναι η περίπτωση μας αυτή. Μπορεί να έχουν υπάρξει ενδεχομένως ένας-δύο χειρισμοί, οι οποίοι δεν ήταν οι καλύτεροι, αλλά δεν είναι η περίπτωση μας.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει η ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης;

κ. Βουλγαράκης: Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ επιπόλαιο μέσα σε έξι μήνες να βγάζει κανείς συμπεράσματα ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική διοίκηση ή ότι υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνιακή πολιτική. Εγώ θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο οι υπουργοί του δουλεύουν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέσα από την κυβερνητική δραστηριότητα.

Δημοσιογράφος: Η Εκκλησία φαίνεται ότι θέτει θέμα ταυτοτήτων. Ισχύει η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ;

κ. Βουλγαράκης: Αφήστε να δούμε τι θα κάνει η Εκκλησία και θα το ξανασυζητήσουμε.
 
Δημοσιογράφος: Πώς τοποθετείστε επί της ουσίας στη συζήτηση που άνοιξε μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού περί «νταβατζήδων» και τη συνακόλουθη ονοματολογία;

κ. Βουλγαράκης: Η συγκεκριμένη δήλωση έχει διαψευστεί. Αλλά είναι βέβαιο ότι το πολιτικό μας σύστημα έχει ατέλειες που επιτρέπουν πολλές φορές σε εξωθεσμικούς κύκλους να ρυθμίζουν ζητήματα που θα έπρεπε να ρυθμίζονται θεσμικά.
Από το γεγονός αυτό κρίνεται η ποιότητα της δημοκρατίας μας και οι αντοχές του κοινοβουλευτικού μας συστήματος.
Είναι διακηρυγμένη η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το άνοιγμα των αγορών, την τόνωση του ανταγωνισμού και τη θέσπιση κριτηρίων που θα καλλιεργούν έναν ευρύχωρο οικονομικό χώρο, δηλαδή με λίγα λόγια για τη δημιουργία εκείνων των εργαλείων που θα μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα που όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντούν.

Η ονοματολογία περιορίζει το εύρος της συζήτησης σε λίγα πρόσωπα, ενώ η ουσία είναι η έλλειψη των θεσμών που δημιουργούν κάθε φορά τα διαφορετικά πρόσωπα.

Δημοσιογράφος: Δημιουργείται η εντύπωση ότι η ΝΔ επιλέγει την επιλεκτική πόλωση. Για κάποιες υποθέσεις προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ για άλλες όχι.

κ. Βουλγαράκης: Είναι γνωστό ότι η εξεταστική επιτροπή συγκροτείται από τους βουλευτές, προκειμένου να ερευνήσει το αν συντρέχουν λόγοι κατηγορίας. Αυτό είναι ένα υποκειμενικό στοιχείο. Τα αιτήματα των εισαγγελέων δεν είναι θέσφατα. Η περίπτωση, ας πούμε, του Γιώργου Ανωμερίτη είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, αλλά για μια χρήση χρημάτων κατά άλλον τρόπον. Αυτό δεν είναι θέμα να το εξετάσει η εξεταστική επιτροπή. Όταν, όμως, έχουμε βεβαιωμένη μία σειρά από αναμφισβήτητες παρατυπίες, πλέον τίθεται θέμα περαιτέρω διερεύνησης. Και νομίζω ότι αυτή η διερεύνηση βοηθάει και τους πολιτικούς σε τελική ανάλυση. Προσωπικά θα επιθυμούσα -αν με αφορούσε κάτι τέτοιο- να γίνει έρευνα, για να αποδοθώ στην κοινωνία καθαρός. Δε θα μπορούσα, δηλαδή, να αισθάνομαι από πάνω μου μια κατηγορία, η οποία θα λειτουργούσε σαν σκιά κατά περίπτωση.

Δημοσιογράφος: Όλη αυτή η ιστορία δεν λειτουργεί και ως αντιπερισπασμός από τα πραγματικά προβλήματα; Για παράδειγμα υπάρχει το μείζον ζήτημα της απογραφής, που εκτόξευσε το έλλειμμα και τώρα η Γιούροσταρ λέει ότι οι υπολογισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν τελικά σωστοί.

κ. Βουλγαράκης: Η ΝΔ ζήτησε την ψήφο του ελληνικού λαού υποσχόμενη δέκα πράγματα. Αυτά εμείς τα είχαμε πει και προεκλογικά. Δεν το κάναμε ξαφνικά. Ούτε κάναμε κάποιο κόλπο. Εμείς είχαμε πει ότι θέλουμε να ξέρουμε σε ποιο σημείο παραλαμβάνουμε την κατάσταση της χώρας και να το ξέρει και ο ελληνικός λαός. Αυτό είπε η ΝΔ και αυτό έκανε.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το στοίχημα για το Υπουργείο σας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

κ. Βουλγαράκης: Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η καθημερινότητα. Η πολιτική του υπουργείου πρέπει να συναντηθεί με τις αγωνίες του πολίτη για αίσθηση περισσότερης σιγουριάς στην πόλη, στην ύπαιθρο, στον δρόμο. Και αυτό δεν είναι εύκολο. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, χρειάζεται νέα κουλτούρα από το αστυνομικό προσωπικό, χρειάζονται πολλά χρήματα και χρειάζεται και μια αποφασιστικότητα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας. Θεωρώ ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μία πολύ καλή άσκηση. Αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτό που έγινε στην Αθήνα εκείνη την περίοδο, ήταν ένα

«εξαιρετικά εξαιρετικό» πράγμα. Εκείνο το διάστημα ήταν στην Αθήνα περίπου 30.000 αστυνομικοί. Αυτό δε μπορεί να συμβαίνει κάθε μέρα, διότι τότε η υπόλοιπη Ελλάδα δε θα έχει αστυνόμευση.

Δημοσιογράφος: Η επιλογή του αντιστράτηγου Γιώργου Αγγελάκου στην ηγεσία της αστυνομίας δυσαρέστησε τους συνδικαλιστές της ΝΔ. Το κόμμα επιχειρεί να επιβάλλει τις επιλογές του στην κυβέρνηση;

κ. Βουλγαράκης: Μα είναι γνωστό ότι η επιλογή των αρχηγών δε γίνεται δια εκλογής. Δεν είναι όπως είναι στην Αμερική που ψηφίζεται ο σερίφης… Ακούστε.
Η επιλογή του αρχηγού πρέπει να γίνεται με κριτήριο τη δυνατότητα του να είναι αποτελεσματικός. Και ο κ. Αγγελάκος κατά την εκτίμηση του ΚΥΣΕΑ, πληροί αυτό το κριτήριο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εγώ έκανα για πρώτη φορά κρίση και σας διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για μία εξόχως δύσκολη και ψυχοφθόρο διαδικασία. Διότι έχεις να διαλέξεις από τους καλούς τον καλύτερο και από τους άξιους τον πιο άξιο.

Δημοσιογράφος: Μετά το τραγικό δυστύχημα με τους μαθητές, ανακοινώσατε μέτρα για την τροχαία στις εθνικές οδούς, τα οποία σύμφωνα με την αντιπολίτευση υπήρχαν ήδη…

κ. Βουλγαράκης: Αυτό είναι λάθος. Εμείς εννοούμε να υπάρχουν τροχαία αστυνομικά τμήματα ανά 10-15-20 χλμ. Στα κρίσιμα σημεία. Να υπάρχουν ηλεκτρονικές ζυγαριές που να μετρούν το βάρος των φορτηγών… Είναι μία δέσμη μέτρων που δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη, ούτε οικονομική.
Ήδη έχει συσταθεί μία επιτροπή στο υπουργείο από συγκοινωνιολόγους, η  οποία φαντάζομαι ότι θα έχει καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα μέχρι το τέλος του μήνα και από εκεί και πέρα θα μπορούν κάποιες από τις προτάσεις τους να λειτουργήσουν πιλοτικά.

Τελευταίες Αναρτήσεις