Αθήνα, 10/6/2005
κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο κ. Βουλγαράκης είναι μαζί μας. Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Παντελάκη.
Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Διαβάζω πολλές πληροφορίες στον Τύπο, ετοιμάζεστε – ως Κυβέρνηση εννοώ όχι εσείς προσωπικά απαραίτητα – να συγκρουστείτε με το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή βέβαια με σημαία τα πεπραγμένα Σημίτη, δηλαδή το παρελθόν. Έχει νόημα κάτι τέτοιο να το κάνετε; Να εξακολουθείτε 14 μήνες μετά να το κάνετε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κατ´ αρχήν μην παίρνετε τις μετρητοίς αυτά τα οποία το ρεπορτάζ αναδεικνύει. Πολλές φορές τα ρεπορτάζ δεν είναι ακριβή στον προσδιορισμό της ύλης και του περιεχομένου για τις συγγραφές που καλύπτουν.
Βεβαίως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μια Κυβέρνηση που προέκυψε από το κενό. Είναι μια Κυβέρνηση η οποία έχει ολοκληρώσει σχεδόν το 25% της θητείας της, βρίσκεται δηλαδή στην αρχή της. Προήλθε μετά από μια 25ετή σχεδόν διαχείριση των πολιτικών πεπραγμένων από ένα άλλο Κόμμα. Συνεπώς είναι λογικό ότι η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει και λειτουργεί στην ουρά αυτού του γεγονότος. Αυτό το γεγονός προφανώς αποτελεί και το σημείο τριβής ανάμεσα στα δυο μεγάλα Κόμματα, από τα οποία το μεν ένα προσπαθεί να δικαιωθεί ιστορικά με αναφορές στο παρελθόν, το δε άλλο είναι λογικό να προσπαθεί να εξηγήσει ότι ο λόγος ο οποίος πολιτεύεται μ´ ένα συγκεκριμένο τρόπο, οφείλεται σε αυτό ακριβώς το θέμα, ότι δηλαδή δεν υπήρξε σωστή διαχείριση, συνεπώς τα αποτελέσματα τα οποία παρήχθησαν δεν ήταν τέτοιo…
Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Ωστόσο 14 μήνες ξέρετε είναι ένας ικανός χρόνος για να το συνειδητοποιήσει αυτό ο κόσμος, αυτό που λέτε το έχετε ξαναπεί αυτούς τους 14 μήνες «Βρήκαμε αυτή την οικονομική κατάσταση», «Αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτά τα οικονομικά μέτρα», μήπως από εδώ και πέρα ή μάλλον εδώ και κάποιους μήνες, αλλά ας υποθέσουμε θεωρητικά ότι από εδώ και πέρα αυτό μπορεί να λειτουργεί και ως άλλοθι; Με την έννοια ότι μεθαύριο, επειδή δεν πάνε καλά τα δημοσιονομικά, αναγκάζεστε να πάρετε επιπλέον οικονομικά μέτρα και τα δικαιολογείτε με αυτό τον λόγο; Δηλαδή μήπως αποτελεί ένα άλλοθι το παρελθόν;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν μιλάμε για άλλοθι, μιλάμε για πραγματικότητα. Εάν η οικονομία ήταν ισχυρή ούτε κανείς θα έβαζε φορολογίες, ούτε θα λειτουργούσε με τρόπο ο οποίος δεν είναι φιλολαϊκός ή δεν θεωρείται φιλολαϊκός, ούτε θα λειτουργούσε μ΄ ένα τρόπο που να προκαλεί το μέσο Έλληνα, ο οποίος περνάει δύσκολα. Δεν το κάνουμε με ευχαρίστηση εμείς αυτό τα πράγμα.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δεινή οικονομική θέση, η οποία κάπου οφείλεται. Δεν μπορεί να ελέγχεις τις συνέπειες χωρίς να ελέγχεις το αίτιο. Δεν μπορείς να κάνεις κριτική στις συνέπειες χωρίς να δεις τι προκάλεσε αυτές τις συνέπειες. Δεν μπορείς να λες δηλαδή γιατί λαμβάνεις αυτά τα μέτρα και να παραλείπεις να σχολιάσεις το ποια ήταν η αφετηρία που οδήγησε στα μέτρα αυτά.
Αυτά όλα από την ώρα που τίθεται το θέμα του ελέγχου, θα πάνε πακέτο και εδώ εντοπίζεται κατά τη γνώμη μου το πολιτικό σφάλμα της Αντιπολίτευσης. Διότι η πρωτοβουλία εκτός του ότι ήταν πολιτικά άστοχη, ουσιαστικά αποδεικνύεται και κοινοβουλευτικά ατελής και σε τελική ανάλυση είναι και πρακτικά αδιέξοδη. Δηλαδή ούτε η Κυβέρνηση θα πέσει, ούτε αναμένεται να συμβεί κάτι διαφορετικό που να σηματοδοτήσει…
Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι προσδοκούσε το ΠΑΣΟΚ να πέσει η Κυβέρνηση από μια πρόταση κατά του κ. Αλογοσκούφη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εντάξει αλλά ξέρετε κάτι; Ηχεί όμως και ως σχήμα οξύμωρο το να διακηρύσσει κανείς αλλαγές στα πάντα, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να λέει ότι εγώ θέλω να αποκηρύξω το παρελθόν μου. Γιατί διαφορετικά πως ερμηνεύεται το σύνθημα «Γιώργο προχώρα άλλαξέ τα όλα»; Σημαίνει διαφωνούμε με το παρελθόν «γι? αυτό άλλαξέ τα όλα». Όταν αυτό το σχολιάζει όμως η Νέα Δημοκρατία, αυτόματα τίθεται υπό έλεγχο. Δεν είναι έτσι. Πρέπει κάποια στιγμή να συνεννοηθούμε. Συμφωνούμε εμείς στο άλλαξέ τα όλα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλό. Συμφωνούμε σε αυτό.
Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Μήπως πρέπει να τον βοηθήσετε κιόλας; Δικό σας θέμα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αστειεύομαι.
Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Χτες ο συνάδελφός σας ο κ. Μεϊμαράκης άφησε να εννοηθεί ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη αν χρειαστεί να οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε κάλπες, σε πρόωρες εκλογές. Βέβαια σας βοηθάει σε αυτό στο να σχηματίζεται μια άνεση στο να το λέτε, ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να πάμε σε εκλογές, σας βοηθούν πολύ οι δημοσκοπήσεις.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν τίθεται θέμα εκλογών. Νομίζω ότι δεν αμφισβητεί κανείς ότι αν γίνουν εκλογές δεν θα αλλάξει κάτι στην Ελλάδα. Νομίζω αυτό είναι σαφές, ούτε κανείς το λέει αυτό το πράγμα.
Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Ωστόσο λένε πολλοί ότι μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πολύ νωπή την εντολή των εκλογών, θα έχει λυμένα πια τα χέρια να προχωρήσει σε αλλαγές διαρθρωτικές που θα συναντούσε πολλές αντιδράσεις.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ νομίζω ότι τα χέρια της Νέας Δημοκρατίας είναι λυμένα. Η Νέα Δημοκρατία ψηφίστηκε για να κάνει αλλαγές και αυτές πρέπει να κάνει. Είδατε ότι μόλις η Νέα Δημοκρατία άρχισε να κάνει αυτές τις αλλαγές και να ξεδιπλώνει το πρόγραμμά μας, διότι υπήρχε μια περίοδος κυοφορίας προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο αυτό, η αντίδραση του κόσμου ήταν πάρα πολύ θετική. Αυτό φαίνεται και από τις μετρήσεις, φάνηκε και από την υποδοχή την οποία επεφύλαξαν στις συζητήσεις οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις, και φάνηκε και από την αντίδραση την οποία σημειώνουν οι αγορές γενικώς απέναντι στην Ελλάδα. Το μαρτυρούν οι εκτιμήσεις οι οποίες γίνονται, τα άρθρα τα οποία γράφονται, τα σχόλια τα οποία γράφονται κλπ.
Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι κολλημένοι στο παρελθόν. Η εποχή που φορούσαμε τραγιάσκα και είχαμε «εφημερίδα στην κωλότσεπη» ανήκει στη δεκαετία του ΄70. Αυτή όμως η δεκαετία του ΄70 και του ΄80 κράτησε την Ελλάδα πολλά χρόνια αποκομμένη από το υπόλοιπο περιβάλλον. Σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία απέναντι στα παιδιά μας που να λέγεται πειστικά και που να κρατάει τη χώρα αλυσοδεμένη. Πρέπει να παρθούν μέτρα. Γι αυτό βγήκε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γι αυτό ο κόσμος ψήφισε τον Καραμανλή και αυτό οφείλει να κάνει ο Καραμανλής. Εάν ο κόσμος ήθελε διαφορετικά, θα μπορούσε να διατηρήσει το Κόμμα εκείνο που επί 25 χρόνια διαχειριζόταν τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο και είχε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Λόγω και της ιδιότητας του Υπουργού Δημοσίας Τάξης κάτι τελευταίο. Είχαμε αυτή την προκήρυξη χτες του «Επαναστατικού Αγώνα». Φοβάστε ότι είναι μια καινούρια Οργάνωση που τώρα ξεκινά; Είναι η Οργάνωση που ανέλαβε και τη βομβιστική επίθεση στο Υπουργείο Απασχόλησης, αλλά και στην Πέτρου Ράλλη εναντίον των ΜΑΤ, αν δεν κάνω λάθος.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν θέλω να κάνω τέτοια σχόλια από το ραδιόφωνο, απλώς θέλω να πω ότι όση προσπάθεια κι αν γίνει για να ιδεολογικοποιηθεί μια εγκληματική πράξη και μια εγκληματική συμπεριφορά, δεν μπορεί να αποφέρει αποτέλεσμα. Διότι μιλάμε για στυγνή βία η οποία μπορούσε να συμπαρασύρει ανθρώπους για πλάκα, στο θάνατο. Αυτά είναι ιδεολογικά αποστειρωμένα φαινόμενα τα οποία ουσιαστικά ταυτίζονται μόνο με εγκληματικές ενέργειες.
Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσω πολύ. Καλημέρα σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κι εγώ. Καλημέρα.