Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Δεν είναι δική μου δουλειά, η έκδοση. Όσο και βάσιμο να είναι το ερώτημά σας, κινούμεθα με μια στοιχειώδη δικαιοδοσία Συνταγματικού Ορισμού. Δεν είναι στην δικαιοδοσία μου.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Πρόεδρε, απαντώ στα ερωτήματα. Εάν σχετίζεται η σημερινή συζήτηση και η κύρωση της παρούσης συμβάσεως με μια επιδικία για την έκδοση του κυρίου Ασλάμ Τζαβέντ: ?σχετο! Τουλάχιστον από πλευράς γνώσεως και πρωτοβουλιών Υπουργείου, είναι εντελώς άσχετο. Ασύνδετο. Το εντάσσω και το ορίζω στην συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία των κυρώσεων (συμφωνιών).
Ανακρίσεις γιγνόμενες και MI·6: Δεν έχω ιδέα και ούτε προτίθεμαι να λάβω γνώση γιατί είναι υπόθεση δικαστική, δεν με αφορά.
Έχω μια συζήτηση ειδικότερη διατυπωθείσα με διάφορες παραλλαγές, ερωτήσεις ή τοποθετήσεις, για την δικαστική συνδρομή. Δεν είναι στην κοινοβουλευτική τάξη να πάρω το τηλέφωνο και να μάθω. Είναι στην κοινοβουλευτική τάξη να υποβάλλετε ερώτηση στo Υπουργείο Δικαιοσύνης για να φωτιστείτε επαρκώς.
Και σε εμένα να υποβάλλετε ερώτηση με το ίδιο επιχείρημα, όπως λέει η μακρότατη κοινοβουλευτική παράδοση, θα παραπεμφθεί στον αρμόδιο Yπουργό για να σας απαντήσει. Αυτά είναι, όπως λέει ο Σέρλοκ Χολμς στον συνεργάτη του, "elementary dear Watson".
Ετέθη θέμα για την τρομοκρατία και τα ορολογικά ζητήματα. Σεβαστό το θέμα με την διαφορά ότι δεν θα το διαχειριστούμε εδώ. Είναι μακρά ακαδημαϊκή και πολιτική συζήτηση και σας λέω, παρά το ότι είναι αντικείμενο μακράς πολιτικής και ακαδημαϊκής συζήτησης, έχει την αυθυποστασία του ο όρος. Τον χρησιμοποιούμε. Θα έρθω σε αυτό.
Ο όρος, καθώς ξέρετε κύριοι "Ακαδημαϊκοί", Ακαδημαϊκοί του Κοινοβουλίου εννοώ, ασκημένοι μάλιστα, έχει την αυθυποστασία του. Δεν θα προβάλλετε ούτε εσείς ποτέ την ένσταση τί σημαίνει αυτός ο όρος όταν θα το βρείτε σε κείμενα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απανταχού.
Δεν προτίθεμαι να λύσω τα κοσμοθεωρητικά προβλήματα κανενός, ούτε και του εαυτού μου, στην προκειμένη συζήτηση. Υπάρχουν ίσως θέματα.
Τελευταία παρατήρησή μου σε αυτό το σύνολο των επισημάνσεων που διετυπώθησαν. Εγώ δεν υπογράφω, δεν εισηγούμαι στην Επιτροπή την κύρωση μιας συμφωνίας η οποία υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δικτατορίας του Πακιστάν. Αποκρούω τον όρο όπως έχω υποχρέωση ως Υπουργός της Κυβερνήσεώς μας. Και αντ΄ αυτού σας ζητώ να στρέψετε λίγο την προσοχή σας, απαλλασσόμενοι από τις ιδεολογικές σας τοποθετήσεις ή τις ιδεοληψίες και να δείτε ότι
δεν είχα πρόθεση να σας προσβάλλω. Το εάν εσείς έχετε, αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στον όρο ιδεοληψία ή ιδεολογική προκατάληψη είναι πρόβλημα.
Λέω λοιπόν, υπεγράφη μια σύμβαση τον Μάιο 2005 και η Ελλάς, η Κυβέρνηση είναι συνεχής, ενιαία και σέβεται την υπογραφή της μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν. Τα άλλα γράψτε τα στις αναλύσεις σας, υποστηρίξτε τα στις δημοκρατικές συνελεύσεις, όπου θέλετε. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τον Υπουργό που φέρνει την κύρωση μιας συμφωνίας μεταξύ δύο δημοκρατικών κυβερνήσεων. Ούτε πρόκειται να σας παράσχω την συμφωνία για να λύσουμε τα εσωτερικά ζητήματα του Πακιστάν.
Σημειώνω δε για τον κύριο Κοσμίδη δύο απαντήσεις ειδικότερες. "Αμέλειά μου" ότι δεν έχω το συγκριτικό δίκαιο των 27 ευρωπαϊκών χωρών. Θα την καλύψω, στην κατάλληλη ευκαιρία, ή στην Ολομέλεια ή σε ευθετότερο χρόνο από τώρα.
Καλή είναι και η παρατήρησή σας αλλά νομίζω ότι, ό,τι έδωσα κωδικοποιημένα ισχύει γιατί εντάσσεται μέσα στη σπουδή των διεθνών σχέσεων, στον κύκλο των εξελίξεων των διεθνών σχέσεων και φυσικά στα συμφέροντα της Ελλάδος, στα εθνικά συμφέροντα.
Κύριε Κοσμίδη, δεν προτίθεμαι ούτε είναι αρμόζον να μάθω την εγκληματικότητα στις εσωτερικές υποθέσεις του Πακιστάν όπως μου ζητήσατε και όπως με προτρέψατε. Δεν είναι δεοντολογικά και διεθνολογικά σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων προσήκον και αρμόζον. Εσείς μου λέτε: "μάθε τί γίνεται για τα ναρκωτικά στο Πακιστάν". Αρνούμαι.
Τώρα λοιπόν επί του κειμένου σας λέω ότι, είναι σημαντική η Σύμβαση. Αυτή η Σύμβαση είναι σημαντική διότι μπορεί να έχει το Πακιστάν το δικό του μερίδιο ενδιαφέροντος και συμφέροντος από τη Σύμβαση αλλά αν συγκρίνουμε τα δύο ενδιαφέροντα και συμφέροντα είναι μείζον και μεγαλύτερο το μερίδιο συμφέροντος, εθνικού συμφέροντος λέω, για τον "αντισυμβαλλόμενο" Ελλάδα.
Κοιτάξτε το κείμενο, εννοήστε τί σημαίνει παράνομη μετανάστευση, εννοήστε τί σημαίνει εγκληματικότητα ή εγκληματογόνο πεδίο σε διάφορα υποσύνολα σε μια κοινωνία. Εννοήστε την διάσταση της τρομοκρατίας, εννοήστε την διάσταση της εγκληματολογικής στατιστικής που έχει η συγκεκριμένη κοινότητα στην Ελλάδα και προτρέπω, προτείνω σε όλους να υπερψηφίσετε την κύρωση της Συμφωνίας.
Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:
"Χρωστάω" το θέμα της έκδοσης όσον αφορά την ύπαρξη ή μη Συμβάσεως δικαστικής αρωγής. "Χρωστάω" το συγκριτικό δίκαιο για τις 27 χώρες και εάν υπάρχει Σύμβαση με το Πακιστάν. Τρίτον, έχω υποχρέωση να μην προσχωρήσω στη λογική σας και στους χαρακτηρισμούς σας όσον αφορά το πολίτευμα του Πακιστάν.
Τονίζω και έχει σημασία, ότι εισηγούμαι και φέρνω προς κύρωση Σύμβαση υπογραφείσα, καταρτισθείσα και υπογραφείσα μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν. Εάν ανοίξω συζήτηση ή προσχωρήσω στις αιτιάσεις, ξέρετε με το "αιτιάσεις" διορθώνω και το "ιδεοληψία" που θίγεστε, στις αιτιάσεις περί δικτατορίας ή περί ποιότητας δημοκρατίας θα είμαι εκτός διεθνολογικής τάξεως και δεν το πράττω.
Τρίτον, ο κατάλογος των θεμάτων που διαλαμβάνει και διαχειρίζεται η Σύμβαση, σας λέω ότι είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος εξαιτίας της ιδιομορφίας των σχέσεων. Με άλλα λόγια, εγώ έχω ενδεχόμενο κίνδυνο για μεγάλους πληθυσμούς λαθρομεταναστών από την αντισυμβαλλόμενη χώρα, για εκδοχή εγκληματογόνων δεδομένων και στοιχείων κ.ο.κ. Δεν έχει το Πακιστάν κίνδυνο να δεχθεί ένα ισόποσο ή και κατώτερο πλήθος μεταναστών από την Ελλάδα ή εγκληματολογικών στοιχείων και χαρακτηριστικών. Αυτό είναι ζήτημα εκτίμησης της κοινής λογικής όπως την διαθέτουμε όλοι και εγώ με αυτό το κριτήριο το εισηγούμαι.
Τέλος, για μια εύστοχη παρατήρηση τί γίνεται με τα θέματα, πότε θα χαρακτηριστεί ένα ζήτημα τρομοκρατίας, ένα άλλο ζήτημα ενός εγκλήματος που μπορεί να υπάρχει στο ένα ποινικό δίκαιο, να μην υπάρχει στο άλλο κ.ο.κ. Ο κανών των Διεθνών Συμβάσεων λέει, "όλα κρίνονται και αξιολογούνται ως πραγματολογικά δεδομένα: ορολογικά δεδομένα και αξιολογικά στοιχεία από ένα έκαστο αντισυμβαλλόμενο μέρος". Το αυτό θα πράξουμε και εμείς την ώρα της σπουδής του πραγματικού.