Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200609-11-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Υπουργών Δικαιοσύνης...

09-11-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (Μόσχα, 09&10/11/2006)

Μόσχα, 9-11-2006
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 1η
Κύριε Υπουργέ, ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψης σας στη Μόσχα; Με ποιούς σχεδιάζετε να συναντηθείτε στη ρωσική πρωτεύουσα; 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Έχω προσκληθεί να συμμετάσχω στην Διάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης που οργανώνεται από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2006 στη Ρωσική Πρωτεύουσα.
Το αντικείμενο της διάσκεψης είναι η βελτίωση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον Εγκληματικό Τομέα και θα έχω την ευκαιρία να έλθω σε επικοινωνία με συμμετέχοντες ομολόγους μου, ώστε να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός κοινού Ευρωπαϊκού νομικού Χώρου. Επιπλέον θα συζητήσουμε τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας μας, στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος, για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και απειλών
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 2η  
Πως αναπτύσσεται η συνεργασία των δύο χωρών μας στο τομέα της ασφάλειας και ειδικά στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας; 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας και του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Διμερής Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας. Κρίνεται ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο Υπουργείων είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
Ειδικότερα ,η συνεργασία αυτή καλύπτει όλους τους επιμέρους τομείς αρμοδιότητας των δυο Υπουργείων με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος σε όλες του τις μορφές (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών ,όπλων και εκρηκτικών, Χ.Β.Ρ.Π ουσιών, εκμετάλλευση /εμπορία ανθρώπων και ανθρωπίνων οργάνων, ξέπλυμα χρήματος ,παράνομη μετανάστευση, ηλεκτρονικό έγκλημα κ.λ.π)
Επιπλέον, στα πλαίσια του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου ( BlackSeaEconomicCooperation/ BSEC), στον οποίο συμμετέχουν δραστήρια και οι δύο χώρες έχει υπογραφεί πολυμερής συμφωνία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος (12 χώρες συνολικά).
Η συνεργασία των Ελληνικών Αστυνομικών Αρχών με τις αντίστοιχες Ρωσικές πραγματοποιείται επίσης μέσω των Εθνικών Γραφείων ΙΝΤΕΡΠΟΛ, που λειτουργούν στις πρωτεύουσες των δυο Χωρών και χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή.
Περαιτέρω η συνεργασία αναπτύσσεται και με τους Αξιωματικούς Συνδέσμους.
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 3η  
Τι πρέπει κατά την γνώμη σας να κάνουν οι χώρες του κόσμου για να μην γίνουν πάλι τέτοια χτυπήματα της διεθνής τρομοκρατίας όπως έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική, τον Οκτώβριο 2002 στο θέατρο της Μόσχας, στον Μπεσλάν στο νότο της Ρωσίας το 2004 και τελευταία στην Μαδρίτη και το Λονδίνο ;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας στην υπεράσπιση της ηρεμίας της Ευρώπης και παγκοσμίως, από δυο κινδύνους. Τις λεγόμενες εσωτερικές τρομοκρατικές δραστηριότητες και τις εισαγόμενες τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Υπάρχουν ορισμένες ασάφειες σχετικά με την τρομοκρατία, σε σχέση με τον ορισμό της. Αλλά υπάρχει και μια βεβαιότητα, τί  είναι αντιτρομοκρατία:
Αντιτρομοκρατία λέω εγώ είναι η υπεράσπιση των αθώων ανθρώπων. Αυτή είναι η λειτουργία, το έργο που πρέπει να αναλάβουμε. Η υπεράσπιση των αθώων ανθρώπων. Αυτή είναι η βασική αρετή της αντιτρομοκρατικής δράσης . Εννοείται, πώς η άμυνα κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει να καταργεί το πλαίσιο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Γιατί αλλιώς, θα είναι νικητής η τρομοκρατία λόγω δικής μας αδεξιότητας και ανικανότητας να λύσουμε το ‘‘σταυρόλεξο’’.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 4η
Πώς εκτιμάτε την συνεργασία της Ελλάδας και Ρωσίας στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών καθώς και στα πλαίσια των οργανισμών όπως Interpol και Europol;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως Υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, οργανώνουμε τις προσπάθειες των Υπηρεσιών μας και παρακολουθούμε τον σύννομο και αποτελεσματικό τρόπο δράσης με όρους που καθορίζονται από τη δημοκρατική νομιμότητα .
Απαιτείται συντονισμός. Συντονισμός και χειρισμός των ζητημάτων από την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών. Ανταλλαγή πληροφοριών, γνώση εκ των προτέρων του τί συμβαίνει. Να ανακαλύψουμε και να καθιερώσουμε κανάλια ανταλλαγής πληροφοριών πάντοτε υφ’ όρον νομιμότητας. Εγώ ωθώ τον Ευρωπαϊκό συντονισμό ώστε να αναπτύξουμε τους διαύλους ανταλλαγής πληροφοριών .
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 5η
Είναι επαρκής η νομική βάση για την Ελληνο-ρωσική συνεργασία; Μήπως χρειάζονται να υιοθετούνται και άλλα έγγραφα μεταξύ των δυο χωρών;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πιστεύουμε ότι η νομική βάση για την Ελληνο-ρωσική συνεργασία είναι επαρκής. Ωστόσο είμαστε έτοιμοι να ενδυναμώσουμε και να αξιοποιήσουμε περαιτέρω όλους τους υπάρχοντες μηχανισμούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του υψηλού επιπέδου, με στόχο την εντατικοποίηση της κοινής δράσης σε όλους στους τομείς καταπολέμησης του εγκλήματος .
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε όλα τα σεμινάρια τα οποία διοργανώνονται με πρωτοβουλία του και συγχρηματοδότηση από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσκαλεί πάντα τις Ρωσικές Αρχές να στείλουν εκπροσώπους τους για να τα παρακολουθήσουν οι οποίες και ανταποκρίνονται
 
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 6η
Τί χρειάζεται κατά τη γνώμη σας για την παραπέρα εμβάθυνση της συνεργασίας των οργάνων δημόσιας τάξης της Ελλάδας και Ρωσίας στην καταπολέμηση της παράνομης μετακίνησης των ανθρώπων, της παράνομης μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών, των πολύτιμων πραγμάτων και των εγκλημάτων στον ηλεκτρονικό τομέα;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εδραίωση και εμβάθυνση των ήδη καλών σχέσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ενδυνάμωση της επιχειρησιακής συνεργασίας με την πραγματοποίηση συναντήσεων των επικεφαλής αλλά και εμπειρογνωμόνων των κεντρικών και   επιχειρησιακών υπηρεσιών των δυο χωρών, αρμοδίων για θέματα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, παράνομης μετανάστευσης, ναρκωτικών κ.τ.λ.
Στα πλαίσια της αλληλεγγύης το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης φιλοξένησε οικογένειες Αξιωματικών της Αστυνομίας, οι οποίες υπήρξαν θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Beslan.
 
  
ΕΡΩΤΗΣΗ 7η
Με σχέση την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την σχεδιαζόμενη κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργάζ – Αλεξανδρούπολης από την Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία υπάρχει ανάγκη για την από κοινού εξασφάλιση της ασφάλειας και στον ενεργειακό τομέα;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είμαι ευχαριστημένος, όλοι στην Ελλάδα,  από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργάζ – Αλεξανδρούπολης. Ενισχύει, η συμφωνία αυτή, την περαιτέρω συνεργασία μας ώστε να έχουμε μια θετική προοπτική, να επιτύχουμε την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
Απαιτείται επομένως η διεθνής συνεργασία, ώστε να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή . Και φυσικά η ακώλυτη και ασφαλής λειτουργία του αγωγού .              

Τελευταίες Αναρτήσεις