Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200408-08-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής»

08-08-2004: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8-8-2004

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ είστε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα ασφάλειας ή μήπως φοβάστε ότι μπορεί να χάσουμε την υπομονή μας;

κ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εμείς αναγνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει κληθεί, αυτό το καλοκαίρι, να προσφέρει τον εαυτό του σαν οιονεί εθελοντή. Όλος ο κόσμος, είτε πάει με τη στολή και βοηθά είτε απλώς κυκλοφορεί στην πόλη είναι κατά τη γνώμη μου εθελοντής των Αγώνων. Με ποια έννοια το λέω; Όταν εμείς κάνουμε την Ολυμπιακή Λωρίδα, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να την κάνουμε, διότι ο αθλητής πρέπει να πάει να κάνει προπόνηση στις 10 και 4 λεπτά και να φύγει στις 10 και 43΄, αυτό είναι βέβαιο ότι δυσκολεύει τους πολίτες. Το καταλαβαίνουμε και ζητάμε συγνώμη. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την ανταπόκρισή τους. Έχω εντυπωσιαστεί γιατί μας καταλαβαίνουν.
Ένα παράδειγμα: έχουμε έναν αριθμό εδώ, το 1014, και έχουμε πει ότι όσοι πολίτες παρατηρούν κάτι που νομίζουν ότι οι αρχές ασφάλειας πρέπει να το έχουν υπόψη τους, να μας το πουν. Ας πούμε μια τσάντα ξεχασμένη κάπου παράξενα. Ο ?γγλος, ο Αμερικάνος θα το πει στην αστυνομία του. Ο Έλληνας δεν έχει την κουλτούρα αυτή γιατί δεν αντιμετωπίζει αυτές τις απειλές. Μπορεί κάποια τσάντα να έχει μια παράξενη συσκευή ή να δει μέσα στο καλοκαίρι έναν με ένα παλτό? Το έχουμε πει χωρίς να έχουμε κάνει καμία διαφημιστική καμπάνια. Κι όμως, οι κλήσεις που δέχεται ο αριθμός 1014 είναι πάρα πολλές. Η συνεισφορά του κόσμου είναι κατά τη γνώμη μου εκπληκτική?
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Και τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Πως αλλάζουν τα δεδομένα;

κ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ έχω πάρει προσωπικά ορισμένα διδάγματα από αυτή την υπόθεση. Πρώτα από όλα το ότι μπορεί μια κυβέρνηση-όταν δεν έχει εγωισμό-να δουλέψει αποτελεσματικά και σίγουρα. Έχω εντυπωσιαστεί από το μέγεθος της συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργών, οι οποίοι κατάλαβαν από την πρώτη ώρα τι προβλήματα υπάρχουν, τα αγκάλιασαν, τα «έτρεξαν» και πήγαν πραγματικά με «400».
Τα έργα, η σύνδεση C4I, οι διαδικασίες στο λιμάνι του Πειραιά όπου ο Κεφαλογιάννης τις παρέλαβε σχεδόν στο 0, όπως και ο Κακλαμάνης τα Ολυμπιακά Νοσοκομεία. Έχω εντυπωσιαστεί από το πόσο καλά μπορούν να συνεργαστούν ορισμένοι άνθρωποι όταν είναι αποφασισμένοι, έχουν κοινό σκοπό και καταλαβαίνουν ότι αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει.
Ο Σπηλιωτόπουλος έχει μεγάλη συνεισφορά με τις ένοπλες δυνάμεις, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί. Διότι ναι μεν την ευθύνη την έχει η ελληνική αστυνομία, εμείς είμαστε οι συντονιστές, αλλά δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βάλει «γερή πλάτη». Διαθέτουν 4000 στρατιώτες οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι δίπλα μου. Υπάρχουν αξιωματικοί οι οποίοι είναι νυχθημερόν στο πόδι, φυλάνε τρένα, φυλάνε σταθμούς, φυλάνε συνοριογραμμές, φυλάνε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.
Αυτό δείχνει πόσο πολύ ένας λαός αντιδρά όταν κάποιοι άλλοι συνειδητά ή ασυνείδητα τον υποτιμούν. Όταν έδωσα διαταγή να συλληφθούν οι ?γγλοι δημοσιογράφοι, που τους κρατήσαμε κάποιες ώρες , τους ελέγξαμε και έφυγαν δέχτηκα τηλέφωνα πολλά και στο πολιτικό μου γραφείο και στο Υπουργείο γιατί τους άφησα να φύγουν. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη νέα αντίληψη περί πατριωτισμού ενός λαού.
Βλέπω κάποια αντανακλαστικά, τα οποία ενεργοποιούνται στην κατεύθυνση του σωστά εννοούμενου εθνικού συμφέροντος. Όχι του εθνικισμού του ακραίου, αλλά ότι εμείς εδώ μπορούμε. Το βλέπω με το σεβασμό που δείχνουμε στις Ολυμπιακές Λωρίδες. Συνειδητοποιώ ότι η Ελλάδα?δίνει εξετάσεις. Με την τάξη που παίρνουν οι πολίτες τις διαπιστεύσεις. Με το σεβασμό που δείχνουν στις ουρές των εκδοτηρίων.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Όλα αυτά γίνονται για μας ή για τα μάτια του κόσμου;

κ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βλέπω ότι εδώ μιλάμε πια για μια νέα κουλτούρα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει σαν μια βάση για την κυβέρνηση, αν θέλει να κάνει πράγματα. Ο κόσμος λέει: «Κακώς θεωρείται ότι ο έλληνας είναι εξορισμού ανήθικος. Υπάρχει και ηθικό μέρος του πράγματος, υπάρχει και η άλλη πλευρά του φεγγαριού. Και εσύ κυρία κυβέρνηση αυτή την πλευρά πρέπει να τη βρείς. Και μου αρέσει που ο Καραμανλής μιλάει για ταπεινότητα. Μου αρέσει που οι Υπουργοί του έχουν πάρει εντολή να μην πηγαίνουν σε φαντεζί δεξιώσεις. Μου αρέσει που λένε «κύριε, θέλω να δουλέψεις σκληρά». Εμένα αυτό και παραταξιακά και ως έλληνα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και βλέπω ότι αυτό το συμμερίζεται και μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας. Αυτό για μένα είναι μια βάση αισιοδοξίας, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλείται ουσιαστικά να ενσωματώσει και να εκφράσει τις προσδοκίες ενός λαού για εθνική ανάταση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα, αν πάνε καλά οι Αγώνες, αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως προωθητική δύναμη για την κυβέρνηση;

κ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ θεωρώ 100% ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να λειτουργήσουν για τη χώρα μας ως κολυμβήθρα εξαγνισμού από ένα παρελθόν που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Δεν το συνδέω μόνο με πολιτικά χαρακτηριστικά, το συνδέω με χαρακτηριστικά ζωής. Δηλαδή, αυτό που ο Καραμανλής λέει «νέα διακυβένρηση», μπορεί να στηριχθεί σε μια νέα αναζήτηση του κόσμου για κάτι καλύτερο, το οποίο θες να εκφράζεται με τις σημαίες που σήκωσαν στο μπαλκόνι όταν η εθνική μας έκανε να πούμε: «Ζήτω η Ελλάδα». Θες να το πούμε με την έννοια του Έλληνα που λέει υπάρχει μια Ολυμπιακή Λωρίδα που με ζορίζει, πρέπει όμως να τη σεβαστώ. Θες να το πούμε με την έννοια ότι υπομένει το Βουλγαράκη, που του κάνει πόλεμο νεύρων με τα μέτρα ασφαλείας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πως θα ευχαριστήσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης τους πολίτες μετά τους Αγώνες;

κ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν δεν νομίζω ότι υπάρχουν λόγια να το πω?Νομίζω ότι τα λόγια στην περίπτωσή μας δεν μπορούν να εκφράσουν το μέγεθος της συνεισφοράς του πολίτη. Το επόμενο στοίχημα για εμάς θα είναι η αντιμετώπιση της καθημερινής αστυνόμευσης. Πρέπει δηλαδή, αυτό που αισθανόμουν εγώ όταν έπαιζα στο πάρκο μόνος μου, να παλέψουμε να το αισθάνονται τα παιδιά μας. Γιατί εγώ σήμερα το παιδί μου δεν τολμάω να το αφήσω στο πάρκο μόνο του. Και εδώ μπλέκεται ένα μεγάλο κομμάτι που λέγεται αναδιάρθωση των υπηρεσιών ασφάλειας, που λέγεται επαναπροσέγγιση των προβλημάτων, που λέγεται επαναξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του αστυνομικού, δηλαδή όλο το πλέγμα των πραγμάτων που θα καταλήξει σε ένα τίτλο: «Σύγχρονη αντιμετώπιση του εγκλήματος». Αυτό είναι το επόμενο στοίχημα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πρέπει να αλλάξει η Αστυνομία;

κ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα άρδην.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο για την ασφάλεια;

κ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τα μέτρα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
Καταρχάς, σε αυτά που κάνουμε μόνοι μας. 70.000 άνθρωποι δραστηριοποιούνται. Υπάρχει διακλαδικότητα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας. Δραστηριοποιούνται οι δυνάμεις Ασφάλειας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική. Αυτά όλα συντονίζονται από το Συντονιστικό Συμβούλιο Ελληνικής Ασφάλειας.
Σε δεύτερο επίπεδο είναι η διεθνής συνδρομή: Το αίτημα για διεθνή συνδρομή προκύπτει από την εκτίμηση της αδυναμίας της χώρας να αντιδράσει σε πολλά, κρίσιμα, επαναλαμβανόμενα περιστατικά. Ποιος θα το εκτιμήσει αυτό; Εγώ. Θα συγκληθεί το συμβούλιο της Ασφάλειας, το οποίο θα εκτιμήσει την κατάσταση, θα πάρω την απόφαση και θα πω του Καραμανλή: Πρόεδρε, εμείς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα με δικούς μας πόρους, πρέπει να αιτηθούν συνδρομές. Η διεθνής συνδρομή που εμείς ζητάμε είναι από αέρος, με τα AWACS για επιτήρηση εναέριου χώρου εκτός Ελλάδος προς Ελλάδα. Ένα τέτοιο ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει τα αεροπλάνα τύπου Renegate, αυτά δηλαδή που δίνουν λάθος σχέδιο πτήσης και αποκλίνουν από την πτήση τους. Δεύτερον, με θαλάσσιες περιπολίες έξω από τα χωρικά ύδατα για τα πλοία που έρχονται μέσα στην Ελλάδα, να ξέρουμε τι είναι, τι σημαίας είναι, τι μεταφέρουν κ.λ.π.
Τρίτον, με ανταλλαγή πληροφοριών, διότι υπάρχουν χώρες με τις οποίες εμείς δεν είχαμε καλό πλέγμα ανταλλαγής πληροφοριών για διάφορους πολιτικούς, ιστορικούς και άλλους λόγους. Μέσω του ΝΑΤΟ τις παίρνουμε τώρα.
Έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα σφάλειας. Ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν το έχουμε κάνει. Γιατί λέω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν; Διότι όλα αυτά σχεδιάζονται με βάση μια ανθρώπινη δυνατότητα αποτροπής. Και σχεδιάζονται προκειμένου να πειστούν οι αποστολές ότι εδώ μπορούν να έρθουν με ασφάλεια.

Τελευταίες Αναρτήσεις