Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200408-08-2004: Συνέντευξη Tου Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιου Βουλγαράκη Στην Εκπομπή Του «ALPHA» «ΠΡΩΙΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ»

08-08-2004: Συνέντευξη Tου Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιου Βουλγαράκη Στην Εκπομπή Του «ALPHA» «ΠΡΩΙΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 8-8-2004
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φιλοξενούμε πέντε μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως, τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Ευχαριστώ κ. Βουλγαράκη.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τι ώρα ξυπνάτε αυτές τις μέρες και τι ώρα θα ξυπνάτε από εδώ και πέρα;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τι ώρα κοιμάμαι έχει σημασία να με ρωτήσετε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τι ώρα κοιμάστε, ε; Καλά φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει άλλος υπουργός ο οποίος τραβάει τον παθών του τον τάραχο, όπως εσείς αυτό τον καιρό και δικαίως βεβαίως, διότι είστε το πρόσωπο το οποίο συγκεντρώνει επάνω του όλα τα βλέμματα και όχι μόνο της Ελλάδας, όλου του κόσμου.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όλοι δουλεύουν πάρα πολύ. Απλώς στο Υπουργείο στο οποίο είμαι εγώ έχει την αίσθηση και την έννοια του απρόβλεπτου. Δηλαδή υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν είναι κανονικά, γίνονται κανονικά, αλλά και πράγματα που είναι έκτακτα. Και αυτό πολλές φορές συμβαίνει πάρα πολύ συχνά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι και όχι μόνο αυτό επιτρέψτε μου να πω, ότι έτσι και συμβεί τίποτα το παραμικρό, μπορεί να χαλάσουν όλες οι εντυπώσεις.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι πως είμαι προληπτικός, αλλά χτυπάτε κανένα ξύλο καλού κακού δηλαδή.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στην Ελλάδα. Να πω κατ` αρχήν και να εκτεθώ, ότι εγώ δεν το περίμενα ότι θα είναι έτσι τα πράγματα, τα περίμενα χειρότερα. Εννοώ ότι υπήρχε μία φιλολογία και φόβοι και βάσιμοι καμιά φορά φόβοι, ότι εδώ θα έχουμε μια στρατοκρατούμενη πόλη, που δεν θα τολμάμε να βγούμε έξω και θα βλέπουμε δίπλα ράμπο και πολυβόλα κλπ. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν προς το παρόν, δεν ξέρω αν σας πιάσει τίποτα την τελευταία εβδομάδα.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου από την αρχή, γιατί εγώ μαζί με ορισμένους άλλους από την Κυβέρνηση ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Εμείς είχαμε αναλάβει όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης και με τη συμβουλευτική ομάδα που αποτελείται από τις εφτά μεγάλες χώρες οι οποίες είχαν εμπειρία σε Ολυμπιακούς Αγώνες και με τους διεθνείς παράγοντες οι οποίοι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ούτως ή άλλως για την ασφάλεια των αποστολών τους και καλά κάνουν, αλλά και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.
 
Από την αρχή λέγαμε, ότι δεν θα υπάρχει ένοπλη παρουσία στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρχει δηλαδή ένοπλη παρουσία οποιασδήποτε άλλης χώρας ή οποιουδήποτε άλλου τμήματος.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπήρχαν τέτοιες προτάσεις όμως;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε κ. Οικονομέα, προτάσεις υπήρχαν πάρα πολλές και είναι λογικό κάθε χώρα να θέλει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για την αποστολή της. Κι εγώ όταν η ελληνική ομάδα πήγε στην Πορτογαλία ζήτησα διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική ομάδα θα γυρίσει ασφαλής, με το ποδόσφαιρο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σωστό, λογικό είναι.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και έτσι έπρεπε να κάνω ή όταν πήγε ο Πρωθυπουργός να παρακολουθήσει τον αγώνα στην Πορτογαλία, έπρεπε να έχουμε διασφαλίσει ότι θα πάει με τους συνοδούς του, θα μπει στο γήπεδο, θα έχουν ανθρώπους να τον φυγαδεύσουν αν χρειαστεί. Έτσι πρέπει να κάνουν οι υπουργοί Δημοσίας Τάξεως, καταλάβατε, αυτό είναι, έτσι πρέπει να γίνεται.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τα έχετε μάθει πολύ γρήγορα.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μην σας παραξενεύει αυτό. Θέλω να πω, ότι όπως εγώ έχω -λογικό- μια ανησυχία για τους Έλληνες αθλητές όταν πάνε στο εξωτερικό, είναι λογικό και άλλες χώρες να έχουν για τους δικούς τους αθλητές ανησυχία. Εδώ όμως υπάρχει ένα…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εντάξει, επιτρέψτε μου να σας πω όμως, ότι σ` αυτή τη χώρα έχουμε ένα κακό παρελθόν, η ανησυχία των Αμερικάνων για τις αποστολές τους στο παρελθόν ερμηνευόταν ως εντολές και ως άνευ όρων παράδοση των στοιχειωδών αρμοδιοτήτων που έχουμε.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν μιλάμε γι` αυτό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γι` αυτό φοβόμασταν.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εμείς είχαμε ένα γενικό κανόνα, ο οποίος εξειδικεύεται, να στο πω δημοσιογραφικά, σε τρεις τίτλους, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο πρώτος είναι, ότι οτιδήποτε γίνεται ή έγινε ή θα γίνει, υπαγορεύεται από τη λογική του Συντάγματος και των νόμων. Δεν κάνουμε οτιδήποτε που να είναι αντισυνταγματικό ή παράνομο. Δηλαδή δεν κάνουμε κάτι που να ακουμπά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν κάνουμε κάτι που να υποτιμά…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτό δεν θα περάσει έτσι, θα το συζητήσουμε εδώ, γιατί μας έχετε βάλει τα «Zeppelin» εκεί πάνω και μας κοιτάνε οι κάμερες…
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτή η εικόνα από το «Zeppelin» είναι;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όχι, δεν είναι από το «Zeppelin», είναι από το δικό μας «ΖΕΠΕΛΙΝ».
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αν εκεί υπάρχει κάτι, εσείς πώς το βλέπετε, γιατί το βλέπετε;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εμείς δεν είμαστε κράτος και δεν είμαστε Αστυνομία.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και λοιπόν, τι πάει να πει αυτό;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μας έχετε βάλει τις κάμερες από εδώ και από εκεί. Θα τα συζητήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί υπάρχουν πολλοί που λένε, τα ανάποδα, τα αντίθετα.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι – ναι, θα τα πούμε όλα. Δεύτερον, οτιδήποτε γίνεται στην Ελλάδα την ευθύνη έχουν οι ελληνικές αρχές, δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία και ο Αρχηγός της σε επίπεδο επιχειρησιακό και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε επίπεδο πολιτικό. Και τρίτον, ότι οτιδήποτε γίνεται είναι τέτοιο το οποίο να αναδείξει όσο περισσότερο γίνεται την ουσία των Ολυμπιακών Αγώνων και να μην μείνει στην ασφάλειά της. Διότι όσο περνάμε, πρέπει τώρα σιγά – σιγά το θέμα της ασφάλειας να πέφτει, δηλαδή ό, τι ήταν να γίνει, έχει γίνει, εμείς φροντίσαμε να είμαστε διακριτικοί, νόμιμοι, συνταγματικοί, όλα, τώρα πλέον …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εγώ το είπα από μόνος μου, που εγώ συνήθως κάνω το δικηγόρο του διαόλου, είπα, ότι περίμενα τα πράγματα άσχημα με στρατοκρατία, με αστυνομοκρατία. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, δεν ξέρω μήπως αλλάξει την τελευταία εβδομάδα.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αν πάμε έτσι δηλαδή, θα προασπιστεί αυτό που λέγατε και προς τιμή σας με την ευαισθησία που έχετε…
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα το τόνιζα καθημερινά αυτό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ελέγχεται καθημερινά αυτό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και αυτό σχολιάστηκε πολύ θετικά από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είπαν, ότι μολονότι υπήρχε πάρα πολύ έντονη ανησυχία, ότι πραγματικά δεν υπάρχει καθόλου η εικόνα η στρατοκρατούμενη της Αθήνας.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Και το δεύτερο πράγμα είναι, ότι την ευθύνη του ελέγχου και της συνοδείας των αποστολών την έχουν οι Ελληνικές Αρχές. Και στις αθλητικές εγκαταστάσεις δεν μπαίνουν όπλα, κυριαρχεί το πνεύμα της εκεχειρίας, δεν μας ενδιαφέρει να είναι μία -ας πούμε- οπλοκρατούμενη περιοχή οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Και είδατε σε 2-3 περιπτώσεις που επιχείρησαν άνθρωποι…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τι έγινε με εκείνον τον Αμερικάνο που είχε το κλομπ και τις χειροπέδες;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν ήταν ακριβώς, δεν υπήρξαν χειροπέδες, δεν ήταν κλομπ. Ήταν σαν ένα εργαλείο χειροπρακτικής, κάτι τέτοιο που έμοιαζε σαν κλομπ, αλλά ορθώς ο αστυνομικός στον έλεγχο του είπε, ότι αυτό το πράγμα μπορεί δυνητικά να είναι όπλο και γι` αυτό δεν τον άφησε να μπει μέσα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και μπράβο του.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και μπράβο του, φυσικά μπράβο του. Μα αυτή είναι η δουλειά. Εγώ ευχαριστήθηκα πάρα πολύ, διότι αποδεικνύεται, ότι όλα αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει, ισχύουν, πρώτον. Ισχύουν για όλους, δεύτερον. Ισχύουν με πολύ μεγάλο σεβασμό και ευγένεια, τρίτον. Και είναι αποτελεσματικά, τέταρτον.
 
Εγώ θεωρώ, ότι αυτό το πράγμα που είχαμε από την αρχή θέση σαν στόχο, αφ` ενός μεν επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές για όσα είχαμε πει και εν τοις πράγμασι και αφ` ετέρου δείχνει, ότι οι άνθρωποι με πολύ ευαισθησία κάνουν τη δουλειά τους.
 
Θα σας πω τώρα και κάτι άλλο. Έχω παραξενευτεί από τη συμπεριφορά ορισμένων «συναδέλφων σας» και αναφέρομαι σε «συναδέλφους σας» του εξωτερικού. Ας πούμε μ` αυτούς τους Μεξικάνους, τους τύπους, οι οποίοι…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτό, τα συζητάγαμε και το πρωί. Ήθελα να σας ρωτήσω. Τι έγινε μ` αυτούς τους Μεξικάνους, ήρθαν εδώ να μας τα κάνουν έτσι, όλα σ` αυτούς συμβαίνουν;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Οικονομέα, εμείς είπαμε από την αρχή, όποιος θέλει να βιντεοσκοπήσει ή να φωτογραφίσει το οτιδήποτε, μπορεί να το κάνει. Θα μας το πει όμως, να μπει μέσα με τις διαπιστεύσεις στους χώρους που θέλει, σε όλους τους χώρους, εμείς δεν κρύβουμε κανένα χώρο, δεν κάνουμε πόλεμο εμείς στην Αθήνα εναντίον κανενός εδώ πέρα, Ολυμπιακούς Αγώνες κάνουμε. Θέλει να δει, να πάρει φωτογραφίες είμαστε ανοιχτοί. Θέλουμε όμως να το ξέρουμε, δεν μπορεί να κυκλοφοράνε ελεύθερα …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αυτά τα λέγαμε με τη Σοφία, η οποία Σοφία είχε μια εμπειρία ανάλογη με τους Μεξικάνους, μόνο που εκεί επικράτησε η λογική.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ήταν απολύτως θετικοί και είπαμε, ότι εάν τηρούνται οι νομότυπες διαδικασίες, ότι μέχρι τώρα και εμείς προσωπικά δεν έχουμε αντιμετωπίσει απολύτως κανένα πρόβλημα.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα έτσι πρέπει να γίνει κ. Οικονομέα. Από την άλλη πλευρά κοιτάξτε, αν αυτοί δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν, τότε με συγχωρείτε, αλλά δεν έχουν θέση στην Ελλάδα αυτοί οι άνθρωποι. Δηλαδή εάν ο σκοπός είναι να εκθέσουν με κάποιο τρόπο την Ελλάδα, τον τρόπο συμπεριφοράς μας, οι Έλληνες είναι ένας πολύ ευγενικός λαός.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έτσι, εγώ χαίρομαι που τα ακούω αυτά.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και να σου πω κάτι άλλο. Υπάρχει και πολύ μεγάλη ανοχή κ. Οικονομέα. Δηλαδή μέχρι κώδικα δεοντολογίας για αστυνομικούς βγάλαμε αυτή την περίοδο. Εάν δείτε τί δουλειά έχουν κάνει οι Αστυνομικοί, εγώ προσωπικά που δεν είχα σχέση με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έχω εκπλαγεί. Δηλαδή έχω εκπλαγεί γιατί πράγματι η Ελληνική Αστυνομία ανεβαίνει σε τέτοια επίπεδα στα οποία εγώ προσωπικά πάντα θα ήθελα να έχω την Ελληνική Αστυνομία σε τέτοια επίπεδα.
 
Δηλαδή μιλάμε για ευγένεια, μιλάμε για παιδιά που βγαίνουν από τις Σχολές, οι οποίοι είναι παιδιά που έχουν βγει από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Μπορεί να είναι παιδιά δικά σας, παιδιά δικά μου, του καθένα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχει αλλάξει το κλίμα τα τελευταία χρόνια.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή βλέπετε, ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και υπάρχουν κάτι κλεφτοκοτάδες να πάρουν φωτογραφίες, να κάνουν, τι είναι αυτό; Πραγματικά ώρες – ώρες να μην σας πω τη λέξη που μου έρχεται να την πω έτσι αυτόματα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τα είπαμε εμείς το πρωί με τη Σοφία και εγώ χαίρομαι που τα ακούω αυτά, διότι κάποτε πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν, ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι εδώ.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα δεν είμαστε ούτως ή άλλως.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν είμαστε και έχουν γίνει βήματα πάρα πολύ θετικά. Εγώ κάτι που παρατήρησα, προσωπική εμπειρία, ήταν ότι όχι απλώς κάνουν τη δουλειά τους, την έκφραση που αναφέρατε προηγουμένως, αλλά είναι πολύ καλά προκαθορισμένα τα όρια του καθενός. Δηλαδή βλέπω το «ΑΘΗΝΑ 2004» πώς λειτουργεί. Σου λέει αυτομάτως, ότι όταν προκύπτει τέτοιο πρόβλημα είναι η ασφάλεια και αυτομάτως αναλαμβάνει η ασφάλεια. Η ευγένεια, είναι όλα προς το παρόν πολύ καλά συντονισμένα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τώρα, όμως τα λόγια είναι εύκολα κ. υπουργέ, που λέτε για τους αστυνομικούς, που έχουν κάνει δουλειά, βεβαίως έχουν κάνει, ξεροσταλιάζουν στους δρόμους, αυτοί είναι οι ήρωες, οι εμπλεκόμενοι δηλαδή γύρω – γύρω από τους Ολυμπιακούς, αλλά ψίχουλα τους δίνετε όμως.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Οικονομέα, τώρα νομίζω …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όχι κ. Οικονομέα, ψίχουλα τους δίνετε. Τι είναι, το Ολυμπιακό επίδομα εκείνο που τους δώσατε, 13 ώρες την ημέρα μου λέγανε οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες κάθονται και ξεροσταλιάζουν.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας εξηγήσω. Παρά το γεγονός, ότι προβλέπετο στο νόμο η αποζημίωση, αυτά δεν είχαν γραφτεί σε κανέναν προϋπολογισμό και προς τιμή του ο Πρωθυπουργός έδωσε άμεση εντολή, ουσιαστικά είναι ένα εκατομμύριο δραχμές για κάθε αστυνομικό αυτή την περίοδο. Αυτά προήλθαν από δανεισμό κ.Οικονομέα, δεν υπήρχαν τα λεφτά αυτά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το σέβομαι αυτό. Δεν είπαμε, ότι τα κρατάτε στην τσέπη σας.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να πω, ότι αυτό που έχει γίνει από πλευράς υποστήριξης του έργου των αστυνομικών, είναι το ακραία μεγαλύτερο όριο που θα μπορούσε να γίνει. Και για να έχετε μια αίσθηση για τι μιλάμε, να σας πω …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δέχομαι αλλά τουλάχιστον ηθικά…
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Για να έχετε μια αίσθηση για τι μιλάμε, να σας πω ότι το Ολυμπιακό επίδομα που αφορά την ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης γενικότερα, δηλαδή τις δυνάμεις ασφαλείας γενικότερα, ουσιαστικά είναι κοντά στα 136 εκατομμύρια ευρώ. ΄Οταν το περίφημο σύστημα ασφαλείας το C4Ι κάνει 250.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μεγάλα τα ποσά.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να πω ότι μιλάμε για πάρα πολύ μεγάλα ποσά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καταλαβαίνω, απλώς ένιωσα την ανάγκη ηθικά τουλάχιστον να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι ξεροσταλιάζουν και λιώνουν κυριολεκτικά…
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι αλλά προσπαθούμε εμείς από την πλευρά μας, όσο περισσότερο μπορούμε και να υποστηρίξουμε οικονομικά και να υποστηρίξουμε με άλλα μέσα, με φαγητό, με κέτερινγκ, όσο μπορούμε περισσότερο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται. Τουλάχιστον οι Σύλλογοί τους το έχουν αναγνωρίσει και οφείλω να το πω αυτό.
 
Όπως οφείλω όμως και να πω ότι ήταν προσωπική η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να λήξει το θέμα. Διότι δεν υπήρχαν σε κανέναν προϋπολογισμό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπήρχε χρήμα;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού τα είχανε προϋπολογίσει οι προηγούμενοι.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι τα είχαν εξαγγείλει. Από την εξαγγελία ξέρετε μέχρι την εφαρμογή υπάρχει ένα μικρό κλικ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το επίδομα θα δοθεί, τι θα γίνει;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΄Εχει δοθεί ήδη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου να παρέμβω με ανταπόκριση που έκανα στο Τόκιο πριν από μερικές μέρες που έγινε το εξής. Πηγαίνουμε, δεν σας αναφέρω όνομα, να ρωτήσουμε κάποιο συνδικαλιστή αστυνομικό να ρωτήσουμε για το επίδομα. Θεωρώ ότι πράγματι οι ΄Ελληνες με όλη αυτή τη δουλειά που κάνουμε, δεν μπορούμε να πληρωθούμε. ΄Ολοι θα δουλέψουμε και δουλεύουμε ήδη επί 24ώρου βάσεως, μακάρι να μπορούσαμε να παίρνουμε τα δεύτερα χρήματα.
 
΄Εχω τον Ιάπωνα δίπλα μου, ο οποίος επιμένει και τον ρωτά τον συνδικαλιστή. Θα το πάρετε το επίδομα; Αν δεν το πάρετε τι θα κάνετε; Εκείνος απαντά διά της οδού της παραλλήλου ότι έτσι και αλλιώς. Αυτός επιμένει πάλι ο Ιάπωνας. Κάποια στιγμή τον κοιτά και του λέει, κοίτα να δεις είμαι ΄Ελληνας είτε το πάρω είτε δεν το πάρω, θα την προσέξω τη χώρα μου, θα είναι ασφαλής και όλα θα πάνε καλά. Εντάξει; Εντάξει λέει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το φιλότιμο, που δείχνουν όλοι οι ΄Ελληνες γι΄ αυτή την μεγάλη πρόκληση ανεξάρτητα από το πόσο στοίχισε και αν έπρεπε ή δεν έπρεπε, αυτές είναι άλλες κουβέντες, το φιλότιμο είναι συγκινητικό κυριολεκτικά απ` όλους. ΄Εχει αλλάξει όλη η συμπεριφορά.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να πω κάτι; Είναι μεγάλο πράγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δεν κρίνεται ο Οικονομέας, ο Βουλγαράκης ο άλφα ή ο γάμα. Εδώ κρίνεται η Ελλάδα ουσιαστικά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Από το πώς θα πάμε αυτές τις μέρες, τον μήνα αυτό, θα κριθεί το πώς θα πάει η χώρα στο μέλλον. Δηλαδή, αν εμείς αποδεικνυόμεθα σαν χώρα αναξιοπρεπείς, το ότι δεν μπορούσαμε να προστατέψουμε μόνοι μας την ασφάλεια των αγώνων, μέσα στα πλαίσια του ανθρωπίνως δυνατού, γιατί εντάξει μιλάμε για αυτό το οποίο ανθρωπίνως μπορείς  να κάνεις, το οποίο το έχουμε κάνει. Θα νομίζουν στην πραγματικότητα ότι πρόκειται περί μπανανία.
 
΄Ολοι διαπιστώνουν σήμερα ότι δεν είναι έτσι, ότι έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας, εμείς οι ίδιοι και εμείς οι ίδιοι το κάνουμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό πιστώνεται και σε εσάς, θα το πω και πάλι, να μην παρεξηγηθώ, γιατί συνήθως εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να είμαστε απέναντι από την εξουσία. Τώρα είσαστε εξουσία, δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει που λέει και το ΠΑΣΟΚ ακόμα, πιστώνεται και σε εσάς, αυτό είναι αναμφισβήτητο.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα δικό μου. Εδώ υπήρξε, ας πούμε ο χειρισμός του θέματος του ΝΑΤΟ. ΄Ηταν ευθύνη του Πρωθυπουργού. Η συνεργασία ξέρω εγώ με τον Υπουργό Εξωτερικών και η δική μου, ήταν πολύ σημαντική δουλειά. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επίσης ο Υπουργός ΄Αμυνας το ίδιο. Δηλαδή, δεν είναι ένα πράγμα. Ακούστε, πίσω από κάθε επιτυχή έκφραση πραγμάτων είναι λίγο δύσκολο και σπάνιο να κρύβεται η δουλειά ενός μόνο ανθρώπου. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παίζει ρόλο και το προσωπικό στοιχείο.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό που μπορώ να πω εγώ και το λέω μετά λόγου γνώσεως, υπάρχει μια καλοδουλεμένη μηχανή, η οποία σε ζητήματα κρίσιμα κατά τη γνώμη μου, που άπτονται πολύ ευαίσθητων χορδών και δικών μου και δικών σας και όλων μας είμαι βέβαιος, υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος συντονισμός και εγώ αυτό οφείλω, έχω σκοπό να το γράψω κάποτε. ΄Εχω σκοπό να γράψω πώς ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε εδώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Εγώ θα ήθελα να ακούσω από μια μεριά τους διαλόγους σας με τους Αμερικανούς, δεν θα ήθελα τίποτε άλλο στον κόσμο. Τι σας λένε και τις τους λέτε. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καλύτερο reality θα ήταν.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καλύτερο. Να ρωτήσω κάτι. Πριν πάμε στα προσωπικά τα δικά σας για το πώς βιώνετε όλη αυτή την εμπειρία, τι θα γίνει με αυτές τις κάμερες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Μπορώ να έχω μια απάντηση; Υπάρχει ένα θέμα εδώ η Αριστερά φωνάζει και όχι μόνο η Αριστερά, πολλοί άνθρωποι, δεν πιστεύω να θέλετε να συνδέσετε το όνομά σας…
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ποια Αριστερά φωνάζει; Γιατί ο Μεϊμαράκης ήρθε προχτές στο γραφείο μου και μου λέει τι θα γίνει με τις κάμερες; Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν είναι θέμα Αριστεράς – Δεξιάς.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Μα και ο Μεϊμαράκης αριστερός είναι όπως ξέρετε.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αριστερός του ακροδεξιού χώρου.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτόν είχα στο μυαλό μου όταν έλεγα Αριστερά. Λέω, δεν πιστεύω να θέλετε να συνδέσετε το όνομά σας με την παραμονή όλου αυτού του Μεγάλου Αδελφού που ξαφνικά μας βρήκε στο κεφάλι για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Εντάξει, μέχρι τους Ολυμπιακούς να το αποδεχτούμε.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω ακριβώς. Καταρχήν να έχουμε υπόψη μας ότι όλο αυτό το πράγμα κόστισε 85 δις δραχμές. ΄Ολο αυτό το πράγμα που συζητάμε, αυτό το περίφημο σύστημα C4Ι…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το πουλήσουμε σε καμιά άλλη χώρα.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: 85 δις δραχμές. Θέλω να πω για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, τι ακριβώς έχει γίνει. Οι δυνατότητες της τεχνολογίας κ. Οικονομέα είναι τεράστιες και απίστευτες και πάντα υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση του πόσο βοηθάνε ή βλάπτουν τις ανθρώπινες ελευθερίες ή ξέρω εγώ τη ζωή των ανθρώπων της πόλης.
 
Και αυτό φτάνει μέχρι ακραία όρια. Είναι γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη τεχνολογία μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά και να παραβιάσει συνταγματικά δικαιώματα, ατομικές ελευθερίες, να παρέμβει…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι τόσο γι΄ αυτούς που είναι πάνω τώρα στις καρέκλες της εξουσίας, γι΄ αυτούς που θα έρθουν ενδεχομένως.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γενικά για όλους τους πολίτες. Αυτό που θέλω εγώ να πω, είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα από αυτή την τεχνολογία τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει η πόλη σωστά. Αυτά όμως, πρέπει αφενός μεν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να μην ακουμπούν τα συνταγματικά δικαιώματα και δεύτερον να είμαστε βέβαιοι όλοι ότι κανένας στο μέλλον, τρελός Υπουργός ή οτιδήποτε άλλο, θα τα στρέψει εναντίον των πολιτών.
 
Πώς θα συμβεί αυτό; Εγώ έχω δηλώσει ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ξεκινήσει ένας πολύ μεγάλος διάλογος με τα κόμματα της Βουλής. Με την αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων, με το συνήγορο του πολίτη, με την αρχή προστασίας των τηλεπικοινωνιών, με το Πολυτεχνείο και τους συγκοινωνιολόγους του Πολυτεχνείου. Θα κάτσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να δούμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών χωρίς αυτό το πράγμα να εφάπτεται ή να…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της ιδιωτικής ζωής.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, δηλαδή πχ. λέω ο δρόμος Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ο δρόμος ο εθνικός, είναι ένας δρόμος ο οποίος σκοτώνεται κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι. Εάν εγώ έχω τη δυνατότητα να έχω μια εικόνα με τρόπο που να μην παρεμβαίνει στις ατομικές ελευθερίες και μπορώ να σηκώσω ένα ελικόπτερο στον Μαλιακό Κόλπο αμέσως να διευθετήσω μια κυκλοφοριακή συμφόρηση και να αποφύγω κάποια ατυχήματα, για μένα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο όφελος. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό είναι αυτονόητο που λέτε και σωστά το λέτε αλλά δεν μιλάμε για αυτά, λέμε εδώ κάτι κάμερες που έχετε και θα μιλάμε εμείς στο δρόμο σε κανένα κορίτσι και θα μας ακούν από το Κέντρο Επιχειρήσεως; Αυτά με ανησυχούν εμένα.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτά, μπορεί να γίνει μια συζήτηση, να ανοίξει το λογισμικό, να βγάλουμε τα σημεία εκείνα του λογισμικού τα οποία μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα, να απομονωθούν. Υπάρχουν μέθοδοι προχωρημένες και εγώ προσωπικά έχω πει ότι ακόμα και παρουσία εισαγγελέα δέχομαι, καθημερινή δηλαδή στο Κέντρο Ελέγχου προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους παραβιάσεις των ελευθεριών ή ακόμα και εκπρόσωπο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, οποτεδήποτε.
 
Επίσης νομίζω είναι πολύ σημαντικό, αυτή η τεχνολογία να έρθει να βοηθήσει τη ζωή των ανθρώπων, πρακτικά. Δηλαδή αν εγώ μπορέσω μέσα από το διαδίκτυο να δίνω εικόνα των δρόμων σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να πάνε…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώστε μας κάποια απτά παραδείγματα. Τι θετικό μπορεί να φέρει, γιατί δεν νομίζω ότι ο ελληνικός λαός…
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω ένα παράδειγμα. Καταρχήν η ρύθμιση της κυκλοφορίας των δρόμων, δεν μπορεί να έχει πλέον τους αστυφύλακες με τη σφυρίχτρα, δεν γίνεται, πρέπει να έχεις και μια εικόνα της Πειραιώς από το λιμάνι μέχρι την Ομόνοια.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να ρυθμίζεις και τα φανάρια και όλα.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να συνδέσεις ξέρω εγώ το Υπουργείο Μεταφορών με τα μέσα μεταφοράς, το Υπουργείο Δημοσίων ΄Εργων για τους σηματοδότες στα φανάρια, πρέπει να συνδέσεις τους αστυνομικούς οι οποίοι αν κάπου υπάρξει κάποιο πρόβλημα να πάει επιτόπου ο αστυνομικός, να ανοίξει την κυκλοφορία. Πρέπει να έχεις μια εικόνα, διαφορετικά δεν γίνεται, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι λογικό. Αυτά τα καταραμένα τα μηχανήματα όμως κάνουν και άλλα πράγματα. Αυτά τα καταραμένα μηχανήματα, μπορούν να πατήσουν κανά δύο κουμπιά και να ακούν και τι λέτε και εσείς στο κινητό σας.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι δεν γίνεται αυτό που λέτε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς δεν γίνεται;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, αυτή είναι μια υπερβολική συζήτηση, δεν γίνεται.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να μην εφαρμόζεται αλλά μπορεί να γίνει όμως.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Αν με ρωτάτε τι μπορεί να γίνει, η τεχνολογία δεν σταματάει πουθενά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα τα δεχτούμε. Ούτε εσείς είμαι σίγουρος ότι θα…
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι βέβαιο κ. Οικονομέα ότι δεν θα τα δεχτώ. Δεν θέλω να μου αμφισβητείτε ούτε την ευαισθησία μου σε αυτά τα θέματα. Θέλω να πω ότι σε αυτό το θέμα θα γίνει ένας καθαρός διάλογος. Τελειώνουν οι αγώνες; Θα κλειδώσουν αυτές οι κάμερες εκεί που είναι τοποθετημένες τώρα…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΄Ωσπου να αποφασίσετε τι θα γίνει. Δηλαδή θα σταματήσουν να λειτουργούν μετά τους Αγώνες;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σταματήσουν. ΄Εχω στείλει ήδη επιστολή στα κόμματα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ξεκάθαρο.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΄Εχω στείλει ήδη επιστολές. Εγώ είχα τη δυνατότητα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κάνω μια πολύ ανοιχτή συζήτηση και τους είπα ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πάνω απ` όλα συνταγματικές ελευθερίες, ατομικά δικαιώματα και στη συνέχεια χρήση των τεχνολογιών μέσα από τη διαδικασία αυτή. Τους έστειλα επιστολή. Στα κόμματα, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, πήγε πρόσφατα.
 
Εάν πάτε στο Κέντρο Επιχειρήσεων, θα δείτε ότι όταν η κάμερα πέφτει σε ένα ξέρω εγώ σπίτι και συναντάει την πόρτα ενός σπιτιού, πέφτει μια άσπρη μπάρα, η οποία αποκόβει το κομμάτι αυτό της οθόνης από το σπίτι. Τώρα, αν θέλετε πάμε, να το δείτε επιτόπου. ΄Εχουν γίνει παρεμβάσεις στο λογισμικό.
 
Αυτό που ελέγετο  προχτές ότι σε μια διαδήλωση ότι οι κάμερες έβλεπαν πρόσωπα κλπ. δεν είναι αλήθεια, δεν έβλεπαν πρόσωπα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν θέλετε δεν βλέπουν;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΄Αμα θέλουμε φυσικά βλέπουν.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εδώ είναι το θέμα. Εσείς δεν θέλετε να δείτε, ο άλλος θα θέλει όμως αύριο.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αν όμως εσύ στο λογισμικό παρέμβεις με κάποιον τρόπο που ορίζει το Πολυτεχνείο ή η Επιτροπή, δεν θα μπορεί.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα πως γίνεται όμως να μπορούν να βλέπουν πινακίδες αυτοκινήτων και να μην βλέπουν πρόσωπα, δυσκολεύομαι να το σκεφτώ πως θα γίνει αλλά δεν ξέρω. 
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τώρα αυτή η συζήτηση είναι και αδιέξοδη, ξέρετε ότι αν κανείς θέλει να παρακολουθήσει μέσω δορυφόρων, μπορεί να παρακολουθήσει σε λεπτομέρεια εκατοστού. Με την ίδια λογική δηλαδή θα πούμε ότι δεν θέλουμε κτηματολόγιο γιατί το κτηματολόγιο μπορεί να προσδιορίσει τι είδους φυτό έχεις και στον κήπο σου, με το δορυφόρο. Καταλάβατε;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας καταλαβαίνω απόλυτα. ΄Εχει σημασία όμως η πολιτική πλευρά του θέματος και έχει σημασία και η δική σας η απόφαση ότι θα προασπίσετε αυτά τα…
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι σε αυτό συμφωνούμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλός υπουργός Δημοσίας Τάξεως Σοφία, τουλάχιστον μέχρι τώρα, αν μας τα χαλάσει αργότερα, αυτή είναι άλλη ιστορία. Κύριε υπουργέ να ρωτήσω κάτι, ξανά είπατε και στην αρχή ότι αυτή τη στιγμή σίγουρα δικαιολογείται και να έχετε εφιάλτες και να ανησυχείτε και να έχετε το φόβο του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι. Όσο περνάνε οι μέρες πραγματικά κοιμάστε ήσυχος ή ξαφνικά σας έρχεται μια ιδέα τη νύχτα, αμάν αυτό δεν το είχαμε προσέξει, παίρνετε κανένα αρχηγό της Αστυνομίας, λέτε, τι κάναμε γι` αυτό; Έχετε τέτοιες εξάρσεις ας πούμε;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι εφιάλτης των στρατηγών που λέτε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο εφιάλτης των στρατηγών. Συμβαίνει αυτό;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πολλές φορές.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν το έχω σκεφτεί, αυτό δεν το έχω κάνει;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Συμβαίνει και προς εμένα και προς τους άλλους σε μένα. Γιατί συμβαίνει και από μένα προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και καμιά φορά υπουργούς που έχει χρειαστεί να ξυπνήσω βράδυ, αλλά και από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου προς εμένα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Θεός να με συγχωρέσει, μου συμβαίνει και εμένα ακόμα αυτό το πράγμα, με πιάνει άγχος και λέω, αυτό το έχουν σκεφτεί τάχα, αυτό το έχουν κάνει;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ξέρετε τώρα κ. Οικονομέα, όσο πλησιάζουμε προς την επίσημη έναρξη των αγώνων πλέον δεν υπάρχουν πειράματα, είναι η εφαρμογή όλων όσων έχουμε πει και έχουμε σχεδιάσει. Κι αυτό κάθε μέρα είναι σαν να δίνει κανείς εξετάσεις κάθε μέρα. Γιατί κάθε μέρα έρχονται άνθρωποι, κάθε μέρα πρέπει να ελεγχθούν οι διαπιστεύσεις τους, κάθε μέρα πρέπει να υπάρξει μια τάξη στους χώρους…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε μέρα να μην σας ξεφύγει τίποτα.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να μην ξεφύγει τίποτα. Αν είναι σωστή η συγκοινωνία, να δουλεύουν τα νοσοκομεία όπως πρέπει, το ΕΚΑΒ να είναι στη θέση του, οι αερομεταφορές επίσης, το λιμάνι. Δηλαδή είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πράγμα, το οποίο συνδυάζεται με πάρα πολλές αναφορές κατά την διάρκεια της ημέρας, πάρα πολλές αναφορές, δηλαδή κάθε μισή ώρα περίπου υπάρχει μια αναφορά που λέει συνολικά πως εξελίσσονται τα πράγματα.
 
Αυτό και η μικρή λεπτομέρεια η οποία μπορεί να υπάρξει σε μια αναφορά, αν την αφήσει κανείς μπορεί να συμπαρασύρει το επόμενο διάστημα άλλα πράγματα και να δημιουργήσει προβλήματα…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά και να δημιουργήσει εντυπώσεις.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και αυτό που λέτε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κι αυτό σημαντικό, γιατί καμιά φορά το έχουν πάθει πολλοί στο παρελθόν αυτό, από  μια μικρή λεπτομέρεια, μπορεί να χαθεί όλη η προσπάθεια που έχει γίνει.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μετά είναι το εξής, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους ομόλογούς μου υπουργούς, των οποίων οι αποστολές έρχονται στην Ελλάδα για πράγματα της τελευταίας στιγμής και ο υπουργός μιλάει στον ομόλογό του υπουργό. Και επειδή αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται και επειδή υπάρχουν πολλές διαφορές της ώρας ανάμεσα σε χώρες με την Ελλάδα, ξέρω εγώ 5:00 η ώρα το απόγευμα για έναν υπουργό που είναι στην άλλη άκρη του κόσμου για μένα είναι βαθιά χαράματα, όμως πρέπει να μιλήσω.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά, αλλά πρέπει να μιλήσετε όμως.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή είναι πράγματα που πρέπει να γίνονται.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας αλήθεια αυτή η τεχνογνωσία που ήρθε από το εξωτερικό πόσο σημαντική ήταν;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όταν η Ελλάδα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπήρξε αυτή η ένταση στην ασφάλεια. Το ` 97 θυμίζω γιατί τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.
 
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου αυτή η υπόθεση της ασφάλειας σηκώθηκε πάρα πολύ ψηλά στις ατζέντες όλων των χωρών και γι` αυτό οι περισσότερες χώρες αναγκάστηκαν να κάνουν Υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας που δεν είχαν. Ας πούμε η Αμερική δεν είχε Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, περνούσε μέσα από άλλα Υπουργεία, έκανε πρόσφατα ή ξέρω εγώ αναβαθμίστηκε στη Γερμανία, έχουν υπάρξει πολύ μεγάλες ανακατατάξεις στα θέματα αυτά.
 
Εμείς δεν είχαμε εμπειρία σχεδιασμού μέτρων ασφάλειας για μεγάλου μεγέθους αθλητικές διοργανώσεις, διότι δεν είχαμε τέτοιους κινδύνους εμείς. Ας πούμε, ο μέσος Αμερικάνος, μάλλον όλοι αισθάνονται έναν κίνδυνο, διότι είδαν τους Πύργους να πέφτουν. Στην Ελλάδα εμείς δεν είχαμε τέτοια εμπειρία. Δεν είχαμε την εμπειρία της Κωνσταντινούπολης ή ξέρω εγώ της Μαδρίτης.
 
Συνεπώς δεν είχαμε και τη δυνατότητα χειρισμού πραγμάτων.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, τώρα πολλοί λένε, ότι μας πιέσανε και πολύ, έτσι από τους έξω, για να αγοράσουμε όσο γίνεται πιο πολλά συστήματα που εν πολύς μπορεί να είναι και άχρηστα.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Οικονομέα, κοιτάξτε, οι νέες εκρήξεις της βιομηχανίας δεν γίνονται στις βιομηχανίες κλασικών όπλων, γίνονται στις βιομηχανίες συστημάτων ασφάλειας. Διότι οι κλασικοί πόλεμοι πεδίου έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν, ενώ οι πόλεμοι που σχετίζονται με την ασφάλεια, με την πυρασφάλεια, με τις ασύμμετρες απειλές, με την τρομοκρατία, με τα συστήματα παρακολούθησης κλπ. είναι κάτι το οποίο είναι εν εξελίξει.
 
Αυτό λοιπόν τροφοδοτεί μία βιομηχανική παραγωγή η οποία συνδέεται με συμφέροντα, προφανώς αγγίζει συμφέροντα ομάδων χωρών, προφανώς έχει επιπτώσεις σε χώρες…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και προφανώς θα ασκηθούν και πιέσεις θεμιτές ή αθέμιτες για να πληρώνουμε.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Οικονομέα, αυτό συνέβαινε παγκοσμίως, συμβαίνει και φαντάζομαι ότι θα συμβαίνει και στο μέλλον.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λένε είναι αλήθεια, ότι πληρώσαμε πολλά λεφτά για συστήματα που δεν τα χρησιμοποιούμε τώρα, που δεν είμαστε εκπαιδευμένοι γι` αυτό, ότι δηλαδή είχαμε παραγγείλει «roils roes» και το αντιμετωπίζουμε σαν συμβατό αυτοκινητάκι;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, κ. Οικονομέα, εγώ θέλω να κάνω μια παρατήρηση σαφή, γιατί νομίζω ότι αυτή η συζήτηση τώρα πέντε μέρες δεν ωφελεί. Εγώ να πω ότι ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει είναι πλήρης, τα μέτρα τα οποία έχουμε είναι πλήρη, μπορούν να δώσουν το περιβάλλον ασφάλειας που χρειάζεται. Είναι άλλο το ζήτημα ποια μέτρα θα μπορούσε να πάρει κανείς, αυτά ή άλλα, θα μπορούσε ξέρω εγώ να υπάρχει μια μεγάλη προσέγγιση στο θέμα …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, είναι και αδιέξοδο, όπως είπατε, δεν έχει νόημα.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό που έχει νόημα …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που έχει νόημα, επιτρέψτε μου να σας διακόψω, είναι αυτό που λέει η Θοδώρα στο αυτί μου προηγουμένως, ότι αυτό που μ` αρέσει στο Βουλγαράκη είναι ότι εκπνέει μία αυτοπεποίθηση, μία σιγουριά.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κι εμένα μ` αρέσει η Θεοδώρα, άμα στο λέει στο αυτί σου αυτό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέει μόνο στο δικό μου αυτί όμως, όχι στο δικό σας.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εντάξει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η ατυχία σας. Αυτή τη σιγουριά και αυτή την αυτοπεποίθηση που πράγματι την βγάζετε και δεν βγάζετε καμία υπερβολική αγωνία πέρα από τη λελογισμένη ανησυχία για το τι θα γίνει, είναι αυτή η σιγουριά που θέλουμε να έχει η Ελλάδα, που πρέπει να έχει η χώρα μας.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γιατί ξέρω τι έχουμε κάνει. Κύριε Οικονομέα εγώ ανέλαβα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην πιο κρίσιμή του περίοδο. Δηλαδή στην περίοδο που πρέπει να περάσεις από τη θεωρία στην εφαρμογή και στην πράξη. Και εκεί πλέον οι αποφάσεις οι θεωρητικές που έπρεπε να εξειδικευτούν, έπρεπε να εξειδικευτούν με τρόπο συγκεκριμένο και σαφή. Δηλαδή ας πούμε, υπήρχε ο νόμος που έλεγε, ότι πρέπει να συγκληθεί το Συντονιστικό Συμβούλιο Ολυμπιακής Ασφάλειας, δηλαδή οι 10 υπουργοί υπό την Προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Αυτό όμως δεν είχε γίνει.
 
Εγώ έπρεπε να το κάνω. Όταν το έκανα πρώτη φορά αυτό, βρήκα 318 συναρμοδιότητες ανάμεσα στα Υπουργεία. Έπρεπε δηλαδή να λύσω 318 θέματα που ήταν μία γκάμα συναρμοδιοτήτων που δεν μπορούσαν όμως να παράξουν αποτέλεσμα.
 
Προχθές στο τελευταίο Συμβούλιο οι εκκρεμότητες ήταν 7-8 ας πούμε. Δηλαδή να καταλάβετε…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους Aραβες Πρέσβεις γιατί τους είδατε, είχατε καμία ανησυχία ή καμιά πληροφορία από τη CIA ξέρω εγώ ή από οτιδήποτε άλλο, ότι κάτι μπορεί να κινείται ως απειλή;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε ξεκινήσει ένα πλάνο συζήτησης και ενημέρωσης με όλους τους Πρέσβεις όλων των αποστολών, όλους. Και όπου υπάρχουν ομαδοποιημένες τέτοιες χώρες, μας βολεύει περισσότερο, γιατί υπάρχουν και κοινά ενδιαφέροντα.
 
Ας πούμε, είδα τους Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους 25, μου έκανε τραπέζι ο προεδρεύων Πρέσβης της Ολλανδίας, του οποίου η χώρα είναι προεδρεύουσα και εκεί έκατσα τρεις ώρες με τους Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχα κουβέντα αναλυτική, ερωτήσεις, απαντήσεις, αυτό, εκείνο, το άλλο. Ομοίως είδα τους Πρέσβεις του Αραβικού Συνδέσμου, με τους οποίους ούτως ή άλλως έχουμε πάρα πολύ κοινό το γεωγραφικό, το πολιτισμικό, το ιστορικό στοιχείο …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τους αγαπάμε πάρα πολύ τους Aραβες, μην μας κάνουν ό,τι έκαναν …
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μιλάμε για μεγάλους πολιτισμούς και πρέπει να σας πω, ότι ήταν πάρα πολύ ζεστοί, κάτι το οποίο φάνηκε στις δηλώσεις τους. Δηλαδή όταν ο Πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου λέει, ότι αυτός ο οποίος θα επιτεθεί στην Ελλάδα, θα είναι εχθρός και της Ελλάδας και των Αράβων, με συγχωρείτε, εγώ το θεωρώ αυτό μία… δηλαδή είμαι πάρα πολύ υποχρεωμένος.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, είναι σημαντική δήλωση.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, κ. Οικονομέα, οποιοσδήποτε κάτσει και συζητήσει μαζί μας τι έχουμε κάνει, εδώ απαντάω και στη φίλη σας τη Θεοδώρα που σας το είπε αυτό, εγώ ξέρω όλο το βάθος του τι έχουμε κάνει και ξέρω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω.
 
Πρόσφατα που είχα τη δυνατότητα να κάνω μια πολύ μεγάλη press conferαnce, ζήτησα να μου υποδείξει ένας από τους παριστάμενους, ήταν γύρω στα 400 Μέσα Ενημέρωσης, να μου πουν ένα πράγμα που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και δεν το έχουμε κάνει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν σας είπαν. Τώρα για να είμαστε δίκαιοι όμως, δεν ξέρω αν είσαστε έτοιμος να το παραδεχτείτε, η λογική λέει, ότι θα πρέπει να έχει πολύ δουλειά και από τους προκατόχους σας. Δεν μπορεί να τα κάνατε όλα εσείς σε τέσσερις μήνες;
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Με έχετε ακούσει ποτέ εγώ να αμφισβητώ …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι – όχι, απλώς το τονίζω για λόγους ηθικής τάξεως, είχε γίνει δουλειά, είχε γίνει η προεργασία.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Κύριε Οικονομέα, κοιτάξτε, επαναλαμβάνω, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι του Καραμανλή ή του Παπανδρέου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι του λαού, είναι του κόσμου. Και η δουλειά που γίνεται είναι σαν την αντιβίωση, δουλεύει αθροιστικά μέχρι να φτάσει στο επίπεδο που πρέπει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έκαναν οι προηγούμενοι, έκανα εγώ, θα κάνουν και οι επόμενοι φαντάζομαι άλλα πράγματα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι και είναι προς τιμή σας που το λέτε. Τώρα εσείς που μπλεχτήκατε ξαφνικά χωρίς να έχετε καμία σχέση με όλο αυτό το σύστημα, πέραν του ότι πιθανόν να σας προκαλεί, να σας γοητεύει όλη αυτή η εμπλοκή, γιατί είναι μία τύχη που δεν την έχει ο καθένας σ` αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, να είσαστε επικεφαλής όλου αυτού του συστήματος ασφαλείας, ποιο είναι το δικό σας προσωπικό στοίχημα, δηλαδή όταν κλείνετε τα μάτια σας το βράδυ και σκέφτεστε ότι έχουν τελειώσει αυτοί οι αγώνες και έχουν πάει όλα καλά, το προσωπικό σας στοίχημα, ποια είναι η φιλοδοξία σας, τι θέλετε να αφήσετε απ` αυτή την προσπάθεια, να μείνει για τη χώρα μας, γιατί η χώρα μας θα συνεχίσει και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ζακ Ρογκ.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Οικονομέα, κατ` αρχήν έχω απόλυτη συνείδηση, γιατί μιλάω με πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι παίζουν ρόλο στον κόσμο, έχω απόλυτη συνείδηση ότι αυτό το πράγμα είναι μια πολύ αυστηρή εξέταση για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι εάν η χώρα καταφέρει να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θέλει, θα περάσει στον πρώτο κόσμο, κυριολεκτικά το λέω αυτό.
 
Το λέω κυριολεκτικά, δηλαδή κυριολεκτώ τώρα που σας το λέω. Πιστεύω, ότι εάν η Ελλάδα κάνει αυτό που θέλει, οικονομικά θα έχει μπει μέσα, έχουμε πληρώσει πάρα πολλά λεφτά, μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα πληρώνουμε φοβάμαι.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όμως θα έχουμε τη δυνατότητα σαν χώρα κατ` αρχήν να παίξουμε έναν κεντρικό ρόλο σε όλη την Ν.Α. Ευρώπη. Δεύτερον, θα έχουμε μία τεχνογνωσία η οποία δεν θα υπάρχει όμοιά της στην Ευρώπη. Ήδη να σας πω εγώ, ότι στο επίπεδο το δικό μου, γιατί υπάρχουν και άλλα πράγματα, το αθλητικό κομμάτι, το πολιτιστικό που εγώ δεν τα …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το επίπεδο της υγείας, έχουμε πάρει λέει αρκετά.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πολλά – πολλά. Να σας πω ότι έχω δεχτεί αιτήματα πάνω από 10 υπουργούς μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να συζητήσουν μαζί μας για το πώς μπορούν να οργανώσουν διαφόρων ειδών γεγονότα από πλευράς ασφάλειας μέσα στο πλαίσιο που έχει κάνει η Ελλάδα. Δηλαδή μ` αυτή τη λογική, με τη λογική του να προσφέρεις τη μεγαλύτερη ασφάλεια, με το να παρενοχλείς όσο το δυνατόν τον πολίτη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, το στοίχημα είναι αυτό. Γιατί άμα είναι να μας δέσετε χειροπόδαρα όλους, ευχαριστώ πολύ, γίνεται με ασφάλεια.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εκεί θέλω να καταλήξω. Ξέρετε κάτι; Θα σας πω κάτι, το οποίο αξίζει να το πω. Όταν στην αρχή έλεγα, ότι δεν θα υπάρχει στρατός στο δρόμο, δεν θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές, έλεγα μέσα μου, ρε συ δεν θα υπάρχουν;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσπαθούσατε μα πείσετε τον εαυτό σας, σας καταλαβαίνω.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έλεγα εγώ στον εαυτό μου και ήταν κάτι το οποίο χτιζόταν μέρα με τη μέρα …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κατακτήσαμε αυτό ως χώρα, να είμαστε ειλικρινείς.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, θα τα πούμε αργότερα αυτά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα πούμε αργότερα. Να είμαστε ειλικρινείς και εκεί εγώ γι` αυτό σας λέω, μπράβο, γιατί υπάρχει αυτό το κλίμα. Δεν ήταν αυτονόητο, ότι δεν θα υπάρχει στρατός και ελεύθεροι σκοπευτές. Καλά τώρα μου ξεφεύγετε, αλλά βέβαια …
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είμαστε ευχαριστημένοι στο σημείο …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να τα ξαναπούμε στις 30 Αυγούστου.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αν δει κανείς όλη την προσπάθεια που έχει γίνει, πραγματικά βλέπει, ότι υπήρξε ένα αποτέλεσμα που μία χώρα με το προφίλ της Ελλάδος πολύ δύσκολα θα μπορούσε να τo έχει κ. Οικονομέα. Γιατί είναι πολύ δύσκολη η περίοδος, υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία στις Κυβερνήσεις όλου του κόσμου, υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε και ένα παρελθόν προτεκτοράτου κ. υπουργέ εδώ σ` αυτή τη χώρα. Εγώ όσο και να είναι στενάχωρο για μας, εμείς θέλουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο, αυτό που λέτε ακριβώς εσείς, να εμπνέουμε εμπιστοσύνη, να έχουμε αυτοπεποίθηση, να ξέρουμε το μέτρο, γιατί το μέτρο είναι που μας διδάξανε και οι αρχαίοι και ασφάλεια, αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα. Και ελπίζω ότι πάμε προς τα εκεί.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πάντως εγώ πρέπει να σας πω κ. Οικονομέα, ότι στο Συμβούλιο Υπουργών που είχα τη δυνατότητα να παραβρεθώ τελευταία και μίλησα για την ασφάλεια, έφυγα με τη μύτη 10 πόντους πιο ψηλά. Και οφείλω να το εξομολογηθώ, δηλαδή όταν είδα τα μάτια της ελληνικής αποστολής που ήταν πίσω μου πως με βλέπανε μετά που τελειώσαμε, αισθάνθηκα πολύ περήφανος. Και αισθάνθηκα πραγματικά, ότι αυτή η Ελλαδίτσα που ο κόσμος …
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η Ελλαδίτσα που μας μάθανε να την έχουμε …
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχει τον τσαμπουκά που πρέπει, να σας το πω δηλαδή όπως το νιώθω.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η Ελλαδίτσα που μας μάθανε να την έχουμε χώρα της καρπαζιάς, έτσι δεν είναι;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ξέρετε, γέλασα πάρα πολύ, είχε ένα δημοσίευμα, δεν ξέρω αν το διάβασε κανείς από εσάς, λέγεται Γουότερ Φιλντ, είναι ένας καθηγητής Κλασικών Σπουδών στη «….» την εφημερίδα πριν από τρεις μέρες, ο οποίος έλεγε, λοιπόν, ότι όλη αυτή η αρνητική ιστορία περί Ελλάδας, το κλισέ αν θέλετε της χώρας, της αναδρομικότητας, των καθυστερήσεων κλπ., ξεκίνησε από το 18ο αιώνα όταν ξένοι περιηγητές περνούσαν από την Ελλάδα και έβλεπαν το ζυγό τον τουρκικό και τους εμφύλιους σπαραγμούς.
 
Λέω, αν έχουμε μείνει στο 18ο και δεν έχουμε περάσει στον 21ο, κάτι έχουμε κάνει λάθος. Νομίζω είναι ευκαιρία τώρα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω, ότι οφείλεται και κρίνεται απ` όλους μας για το αν θα έχουμε περάσει οριστικά στον 21ο, διότι ως Έλληνες έχουμε και τα ελαττώματά μας, όπως ξέρεις και εσύ και ο υπουργός, αρκεί να μην κλοτσήσουμε την καρδάρα μετά τους Ολυμπιακούς και να κρατήσουμε το επίπεδο το οποίο τώρα φτιάχνουμε.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει να σας πω, ότι υπάρχει και πολύ μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο. Και εγώ πραγματικά κάθε φορά που το λέω, δηλαδή κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες, γιατί βλέπω ότι υπάρχει μία πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή έμμεση ή άμεση στην υπόθεση αυτή.
 
Εγώ κ. Οικονομέα δεν πίστευα ποτέ, ότι η Ολυμπιακή Λωρίδα δεν θα παραβιάζεται, δεν το πίστευα. Όταν κάναμε το σχεδιασμό έλεγα στο επιτελείο που συνεδριάζαμε με τους Στρατηγούς, τους λέω, ρε παιδιά…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τελικά την βρήκαμε από τους άλλους που μπαίνουν, τους διαπιστευμένους.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και φτάσαμε στο σημείο προχθές, να πω εγώ, ότι προσέξτε κύριοι διότι η Ολυμπιακή Λωρίδα δεν σημαίνει να κάνετε αγώνες μέσα στην πόλη, απλώς να μπορείτε να πηγαίνετε στη δουλειά σας άνετα και τους είπα, ότι θα υπάρχουν κλήσεις όποιος περνάει το όριο ταχύτητας κλπ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Aρα απαντάτε και αμέσως στην ερώτηση τηλεθεατών ότι ισχύει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και στις Ολυμπιακές Λωρίδες.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να είμαι πιο σαφής κ. Οικονομέα, η διάκριση του κόσμου δεν είναι οι έξυπνοι και τα κορόιδα. Είναι αυτοί οι οποίοι έχουν δουλειά, να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει με βάση το νόμο. Και αυτοί οι οποίοι πάνε να κάνουν τις υπόλοιπες δουλειές της ζωής τους. Αλλά αυτοί που πάνε για τα ολυμπιακά αθλήματα ή προετοιμασίες δεν πρέπει να είναι προκλητικοί ούτε ως προς τους υπόλοιπους Έλληνες, ούτε ως προς τους πεζούς οι οποίοι περνάνε, διότι υπήρχαν και περιστατικά που μπορούσε να σκοτωθούν άνθρωποι. Η διάκριση δεν είναι έξυπνοι και βλάκες. Δεν είναι οι πονηροί που περνάνε τη λωρίδα και οι άλλοι.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι. Κάπου εδώ θα φτάσουμε στο τέλος. Κύριε υπουργέ, ευχαριστώ που ήσασταν εδώ. Θα υπενθυμίσω παρ` ότι οι φιλοσοφικές σας τοποθετήσεις μου υπαγορεύουν ότι το ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι εκείνο που έχει σημασία είναι στη συμπαθέστατη κόρη σας …
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ποια από τις δύο, γιατί έχω δύο;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη συμμαθήτρια του γιου μου. Εκείνο που έχει σημασία είναι, ότι θα μπορείτε και στο μέλλον να την κοιτάτε στα μάτια και να της πείτε, ότι ο πατέρας σου δεν άφησε, στο μέτρο που ήταν δυνατόν, να μας πάρει η κάτω βόλτα και σε βάρος των δικαιωμάτων και των δικών σου και των δικών μας και ολονών να θεοποιήσουμε την ασφάλεια. Εμένα αυτό μ` ενδιαφέρει.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μου λέτε κάτι. Εγώ είμαι 15 χρόνια βουλευτής. Η μεγαλύτερη αγωνία τώρα, μου το λέτε, μου βγάζετε ένα συναισθηματικό της κόρης μου που έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία. Νομίζω η μεγαλύτερη αγωνία ενός ανθρώπου που ασχολείται πολλά χρόνια με κάτι, είναι να του πει κάποιος ή το παιδί του να τον πιάσει και να το πει, ήσουνα 15-20 χρόνια βουλευτής, τι έκανες; Έκανες κάτι, τι έκανες; Ήσουνα στη Βουλή, καθόσουνα και έπαιρνες ένα μισθό ή έκανες κάτι;
 
Νομίζω, ότι εάν τελειώσουν οι αγώνες και πάνε όλα καλά, δηλαδή αν ο Θεός τα φέρει να είναι κατ` ευχή, νομίζω θα έχω να τους πω, ότι βοήθησα σ` αυτό το πράγμα. Εγώ μαζί με πάρα πολλούς άλλους.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάνε όλα καλά, είμαι βέβαιος γι` αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ, καλή επιτυχία και επειδή δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξανά πούμε προφανώς, μακάρι να μην σας δω στις τηλεοράσεις επί ένα μήνα, σημαίνει ότι όλα πάνε καλά. Θα τα πούμε έτσι κι αλλιώς μετά. Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία και σ` εσάς και βεβαίως σ` εμάς, γιατί η δική σας η επιτυχία είναι και δική μας.
 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ και εσένα Σοφία που ήσουνα εδώ μαζί μου. Θα τα πούμε εμείς ούτως ή άλλως πάλι.

Τελευταίες Αναρτήσεις