Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200506-09-2005: Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην παρουσίαση του σχεδίου της αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης

06-09-2005: Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην παρουσίαση του σχεδίου της αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 06-09-2005

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη όπου σε λίγες μέρες θα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλης της Ελλάδας. Στον χώρο της διεθνούς Έκθεσης, που θα αποτελέσει και πάλι πόλο έλξης των επιχειρηματικών, των κοινωνικών και πολιτιστικών ανησυχιών και προοπτικών. Εδώ, που αναπτύσσονται νέα προγράμματα για το μέλλον, συναντώνται και συνεργάζονται οι υγιείς, ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις.

Τη χαρά μου αυτή αυξάνει και το γεγονός ότι σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Θεσσαλονίκης.

Συνεπείς στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης αυξάνουμε και αναδιατάσσουμε τις υπηρεσίες μας στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την καλύτερη ασφάλεια και ειρηνική διαβίωση των πολιτών.

Ύστερα από πολύμηνη μελέτη των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει κάθε Δήμος χωριστά και αφού λάβαμε σοβαρά υπόψη τις απόψεις των τοπικών φορέων, ένα χρόνιο αίτημα, τόσο των Αστυνομικών Υπηρεσιών, όσο κυρίως της τοπικής κοινωνίας, γίνεται σήμερα πραγματικότητα.

Η σημερινή αναδιάρθρωση συμπληρώνει μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε, όπως για παράδειγμα:

  • Τη Γενική Δ/ση Ασφάλειας Επισήμων
  • Τη Δ/ση Ειδικών Δυνάμεων
  • Τις Δ/σεις Αλλοδαπών Αττικής και Θες/νίκης
  • Την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων
  • Την Αναδιάρθρωση της ΓΑΔΑ
  • Την ίδρυση του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) κ.ά, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτόν τα ¾ του συνολικού σχεδίου Αναδιάρθρωσης όλης της χώρας.

Η σημερινή ενίσχυση και ανασύνταξη των Αστυνομικών Υπηρεσιών απαντά  σ? ένα χρόνιο κενό που έπρεπε να καλυφθεί. Μια αναγκαιότητα που δημιουργήθηκε τόσο από την εφαρμογή του Νόμου  «Καποδίστρια» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο κυρίως από τα νέα δεδομένα και τις νέες μορφές εγκληματικών δράσεων που δυναμιτίζουν το διεθνές κλίμα ασφάλειας τα τελευταία χρόνια.

Θέλω όμως να τονίσω, ότι η σημερινή Αναδιάρθρωση υποκρύπτει και μία άλλη διάσταση.

Και εξηγούμαι:
Είναι γνωστό, ότι ο χώρος των Βαλκανίων παρουσιάζει σήμερα τέτοιες σημαντικές ιδιαιτερότητες, ώστε να δημιουργείται εύλογα ένα κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον και την ανάπτυξή τους. Οι αβεβαιότητες αυτές δεν αφορούν μόνο την οικονομική τους εξέλιξη και τους πολιτικούς θεσμούς, αλλά επεκτείνονται και στο επίπεδο της ασφάλειας.  Σήμερα, η έννοια της ασφάλειας δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε αυστηρά γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς όρους. Στη σημερινή μας κοινωνία υπό τον όρο ασφάλεια νοούμε περισσότερα πράγματα. Συμπεριλαμβάνουμε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, τεχνολογίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ίσες ευκαιρίες, προστασία του περιβάλλοντος και γενικά κάθε αξία που προάγει την ανθρώπινη ευημερία.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές και προκειμένου οι χώρες της Βαλκανικής και της ευρύτερης ΝΑ Ευρώπης να αισθανθούν ασφαλείς, είναι πολύ λογικό να αναζητούν την ασφάλεια και τη συνεργασία με κάποιον «άλλο». Και αυτός ο άλλος είναι,  οι δοκιμασμένοι δυτικο-ευρωπαϊκοί θεσμοί και πρωτίστως η χώρα μας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, μέσω  της περιφερειακής συνεργασίας.

Οι σημερινές προτάσεις της Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, δημιουργούν νέα δεδομένα  και διαμορφώνουν έναν «οδικό χάρτη ασφάλειας» για όλες τις χώρες της περιοχής. Το συνολικό μας σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη είναι οραματικό και συνεπές με αρχές και συγκεκριμένους στόχους, το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια. Να μετατρέψει τη χώρα και τη Θεσσαλονίκη σε «γέφυρα» της περιοχής με την Ευρώπη. Η στρατηγική μας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μέσα από την περιφερειακή συνεργασία στηρίζεται στο τρίπτυχο:
  δημοκρατία,  ασφάλεια,  ανάπτυξη.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο η παγκοσμιοποίηση συμβάλλει στη μετάλλαξη των παραδοσιακών μορφών εγκληματικότητας, διαμορφώνοντας μια νέα, διεθνή τυπολογία του οργανωμένου εγκλήματος, όπου τα σύνορα μιας χώρας δεν αρκούν πλέον να την αντιμετωπίσουν. Τα εγκλήματα βίας αυξάνονται, η διακίνηση και χρήση των ναρκωτικών διευρύνεται, οι κακοποιοί γίνονται περισσότερο αδίστακτοι. Παράλληλα, οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών που σημειώθηκαν, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα.  Αισθήματα ξενοφοβίας τραυμάτισαν τον κοινωνικό ιστό πολλών ευρωπαϊκών χωρών, επιδρώντας αρνητικά στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επιβεβαιώνεται καθημερινά. Στην εποχή των ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που ζούμε, ο ρόλος και η αποστολή της Αστυνομίας γίνονται ολοένα και δυσκολότεροι. Γι? αυτό και επιβάλλεται ο διαρκής οργανωτικός και λειτουργικός εκσυγχρονισμό της, ώστε να προσαρμόζεται στη νέα εσωτερική και διεθνή  πραγματικότητα.

Είναι αλήθεια, ότι οι δείκτες εγκληματικότητας της χώρας μας είναι από τους χαμηλότερους των άλλων χωρών της Ευρώπης, ώστε η Ελλάδα να αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου. Το γεγονός αυτό δεν μας καθησυχάζει. Το «στοίχημα» της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της ασφάλειας των πολιτών είναι διαχρονικό.

Ο οργανωτικός και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και η αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα στα Σώματα Ασφαλείας, με αξιοκρατία και παροχή κινήτρων για την μεγιστοποίηση της απόδοσής τους, αποτελεί για μας, από τις πρώτες μέρες της νέας Διακυβέρνησης,  βασικό άξονα της πολιτικής μας.

Είναι προφανές, ότι η διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας τελεί σε άμεση συνάρτηση με τα μέσα και τις υποδομές που διατίθενται στην Αστυνομία. Μέσα και υποδομές που με τη σειρά τους προϋποθέτουν την οικονομική ευρωστία της χώρας. Ταυτόχρονα όμως, η ασφάλεια αποτελεί αγαθό, προϋπόθεση και  παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, το πολυτιμότερο αυτό κοινωνικό αγαθό και μέγα ζητούμενο της εποχής μας, δεν επιτρέπονται εκπτώσεις. Την αλήθεια αυτή ασπάζεται η Ελληνική Κυβέρνηση, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να μη στερείται τα απαραίτητα εκείνα μέσα, ώστε να είναι σε θέση να εγγυάται τη δημόσια ασφάλεια της χώρας και να διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη. 

Και αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο στις μέρες μας, όπου η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία καθιστά τον άνθρωπο περισσότερο ευάλωτο, αυξάνοντας τη μοναξιά και τις φοβίες του. Η αύξηση των νέων μορφών εγκληματικότητας, που μεταδίδεται αστραπιαία από τα μέσα ενημέρωσης, ενισχύουν την ανασφάλεια του πολίτη σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο φόβος απέναντι στο έγκλημα να είναι τις περισσότερες φορές σημαντικότερος και από το ίδιο το έγκλημα.

Αυτή είναι η φιλοσοφία και εκεί στοχεύει η σημερινή Αναδιάρθρωση: Να αυξήσουμε αποτελεσματικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.   

Τα γεγονότα τρέχουν και η ελληνική Αστυνομία πρέπει να προηγείται των γεγονότων.

Με μια σειρά μέτρων και σύγχρονων υποδομών, στοχεύουμε στην αλλαγή των αντιλήψεων και των νοοτροπιών σε ό,τι αφορά τον ρόλο και το έργο των Σωμάτων Ασφαλείας. Η Ελληνική Αστυνομία, με εξασφαλισμένο Status και όλες τις απαραίτητες υποδομές, πρέπει να αποκτήσει υψηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης και κοινωνικής αναγνώρισης.

Σταθερή μας αξία και δόγμα είναι μια Αστυνομία που να υπηρετεί τον πολίτη, να στηρίζει την καθημερινότητά του και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του. 

Με άλλα λόγια, θέλουμε τον Αστυνομικό ενταγμένο στον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας την οποία υπηρετεί, έναν Αστυνομικό «διάκονο» των πολιτών, ένα Αστυνομικό συμμέτοχο στα κοινωνικά δρώμενα. Μια Αστυνομία κομματικά ουδέτερη, αλλά δημοκρατικά ενεργή.

Με τον τρόπο αυτόν η Ελληνική Αστυνομία σταματά να είναι «απέναντι» και στέκεται δίπλα στον πολίτη, εκπληρώνοντας τον κοινωνικό της ρόλο, μέσα στο πλαίσιο των νόμων μιας σύγχρονης κοινωνικής δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Εκεί στοχεύει και ο νέος θεσμός του κοινοτικού Αστυνόμου, που εξαγγέλλουμε σήμερα και θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη. Η φιλοδοξία μας κανείς Δήμος και καμία Κοινότητα χωρίς μόνιμη Αστυνομική παρουσία. 

Τα όποια βήματα έγιναν στο παρελθόν, ήρθε η ώρα να γίνουν γοργός βηματισμός. Διατηρούμε τα θετικά και διορθώνουμε τα αρνητικά του χθες.

Είμαι αισιόδοξος για την πορεία και το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας. Χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο και την όποια αυθεντία, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Αλλωστε, μια χρονική αναδρομή στα πεπραγμένα της Αστυνομίας επιβεβαιώνει την αισιοδοξία μας αυτή. Ο χρόνος που πέρασε ήταν μια περίοδος δημιουργίας με πολλές επιτυχίες, μετρήσιμους στόχους και ορατά αποτελέσματα.

Μετά την επιτυχή έκβαση του κορυφαίου γεγονότος των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελληνική Αστυνομία έχει να παρουσιάσει έναν πλούσιο απολογισμό. Για τον επιτυχή χειρισμό μιας τέτοιας παγκόσμιας και πολυσύνθετης εκδήλωσης, της ανήκουν πολλά εύσημα και δικαίως εντάσσεται  στην κατηγορία των καλύτερων Αστυνομιών του κόσμου.   
Είμαι βέβαιος, ότι η εμπειρία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες επανατροφοδοτεί την Αστυνομία με νέους στρατηγικούς στόχους, νέα οράματα και ασφαλώς εξαιρετικής σημασίας επιτεύγματα.

Η πολύτιμη εμπειρία, τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και ο εξοπλισμός που αποκτήθηκαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελούν μια τεράστια παρακαταθήκη και κληρονομιά για την Αστυνομία. Προσπάθειά μας, η υπεραξία αυτή  να μετατραπεί σε προστιθέμενη αξία για την Αστυνομία, προς όφελος των πολιτών. Αυτή θα γίνει το ισχυρό της όπλο για το σήμερα και την αυριανή της προοπτική.

Με την ευκαιρία της σημερινής Αναδιάρθρωσης, επιθυμώ για μια φορά ακόμη να τονίσω ότι οραματιζόμαστε την οικοδόμηση νέων σχέσεων μεταξύ των πολιτών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Οραματιζόμαστε μια νέα κοινωνική σχέση που να βασίζεται στη συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, για ένα καλύτερο αύριο με λιγότερη βία και λιγότερο έγκλημα.

Το όραμα αυτό αποτελεί πολιτική μας δέσμευση και ένα συμβόλαιο με τους πολίτες.

Ένα Συμβόλαιο όμως, που θα χαρακτηρίζεται από μία ρήτρα εξαίρεσης: Ότι όσα μέτρα και αν χρειασθεί να ληφθούν για την ασφάλεια των πολιτών, θα ληφθούν με βάση αδιαπραγμάτευτη την αρχή της προστασίας των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων. Γιατί τα δικαιώματα αυτά που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας και είναι αδιαπραγμάτευτα. Η καταπάτησή τους οδηγεί στη βαρβαρότητα, στη φθίση και στην αποσάθρωση της ανθρώπινης συνείδησης.

Γνωρίζοντας το παρελθόν και αναλύοντας το παρόν μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον, που όμως προϋποθέτει μια κοινωνία ασφαλή σε όλα τα επίπεδα.

Προϋποθέτει όμως και τη σύμπραξη των πολιτών. Στην προσπάθειά μας για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον τόπο θέλουμε τον πολίτη ενεργό συνεργάτη, γιατί κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς τη συνεργασία των πολιτών.

Το έγκλημα απειλεί όλους μας και όλοι μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Γι αυτό και η Αστυνομία τείνει, όπως εξάλλου οφείλει, πρώτη το χέρι  προς όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς. Αναμένουμε το δικό σας. 

Σας ευχαριστώ

Τελευταίες Αναρτήσεις