ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Aθήνα, 06-08-2004
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μαζί μας ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης. Υπουργέ καλημέρα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα. Ωραίο τραγούδι έχετε βάλει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της γενιάς μας Υπουργέ. Πώς πάει ο συντονισμός κατ΄ αρχάς;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εμείς προχωράμε κανονικά. Ο,τι είχαμε πει ότι θα κάνουμε το κάναμε, έχουμε βάλει σε μια σειρά τα πράγματα. Νομίζω ότι λειτουργούν πολύ καλά. Υπάρχουν μέχρι τώρα πολύ θετικές ενδείξεις και νομίζω ότι αυτό που είχαμε υποχρέωση να προσφέρουμε στις αποστολές, προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς, το έχουμε προσφέρει. Ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν δηλαδή το έχουμε κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ´Ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν λέτε, και φτάσαμε στο σημείο εκεί που είχαμε τις διαμαρτυρίες κ. Υπουργέ, από το εξωτερικό βεβαίως κυρίως, για ελλιπή μέτρα ασφαλείας, για κάποια προβλήματα στην υπόθεση της ασφάλειας, έχουμε φτάσει στο αντίθετο σημείο να έχουμε διαμαρτυρίες για πολύ αυστηρή εφαρμογή των μέτρων και βεβαίως δεν είναι μείζονες αυτές οι υποθέσεις με τους Μεξικάνους, αλλά δείχνουν μια κατάσταση. Υπήρξε επιβολή λέτε από την πλευρά της Αστυνομίας;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, υπήρξε κατά τη γνώμη μου πολύ κακή νοοτροπία εκ μέρους των κυρίων που ήθελαν σώνει και καλά να κάνουν πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να τα κάνουν νομίμως και με την αρωγή των σωμάτων ασφαλείας. Διότι εμείς υποδείξαμε στους ανθρώπους αυτούς τι να κάνουν και πώς να το κάνουν και πότε να το κάνουν και να πάρουν ό,τι θέλουν εφόσον φυσικά υπήρχε μια συνεννόηση προηγουμένως. Και νομίζω ότι αυτή η υπεροψία, ή αυτή η τάση να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν πράγματα τα οποία αυτοί θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν, αποδείχτηκε την επόμενη και τη μεθεπόμενη ημέρα, όπου τα ίδια συνεργεία προσπάθησαν με τον ίδιο τρόπο να κάνουν τα ίδια πράγματα αγνοώντας προκλητικά όλες τις υποδείξεις.
Θέλω να πω δηλαδή, ότι εμείς θέλουμε ως χώρα να είμαστε, αφού έχουμε κάνει αυτά που πρέπει να κάνουμε και αφού έχουμε πάρει τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε για να πείσουμε την διεθνή κοινότητα, αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να πέσουν τα ζητήματα ασφαλείας, να είμαστε όσο πιο διακριτικοί γίνεται για να μπορέσει να αναδειχθεί η ουσία των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί εδώ εμείς δεν κάνουμε πόλεμο με κάποιον. Εμείς πάμε να κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες και μας ενδιαφέρει αυτό το πράγμα.
Η διεθνής κοινότητα είναι καχύποπτη, αμφισβητούσε σε μια χώρα μικρή, όπως η Ελλάδα, ότι μπορούσε να προσφέρει το πλέγμα ασφάλειας που θα είχαν οι αποστολές για να έρθουν, αμφισβητείται ενδεχομένως ότι έγιναν εκείνες οι αποφάσεις σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο που θα βοηθούσαν κατά κάποιο τρόπο στο να υπάρξει αυτό το κλίμα το οποίο ζητούσαν όλες οι χώρες. Αυτά κάποια στιγμή άρχισαν πλέον να υποχωρούν.
Τώρα, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι ότι αφού έχουμε κάνει όσα έχουμε κάνει, να περάσουμε πλέον τώρα στο γιορτινό κομμάτι, που είναι η χαρά, όλο αυτό που επιθυμούμε τόσα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έπρεπε όμως Υπουργέ να σταθούμε λίγο στο ζήτημα της ασφάλειας. Βεβαίως φαντάζομαι ότι όταν ξεκινήσουν οι αγώνες αυτά τα ζητήματα θα πέσουν και είναι λογικό να πέσουν, γιατί το ενδιαφέρον…
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ήδη έχουν πέσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελέχθησαν πολλά ότι η ασφάλεια κινείται σχεδόν στα όρια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, ότι διάφοροι ξένοι θα αποφασίζουν και ότι περίπου οι Έλληνες με τις δυνάμεις που έχουν, θα εκτελούν τα σενάρια και τις αποφάσεις που παίρνονται σε διεθνές επίπεδο. Πώς είναι τα πράγματα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτή την περίοδο έχω ακούσει δεκάδες χιλιάδες πράγματα, αλλά εγώ μονότονα από την αρχή έλεγα, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη γι΄ αυτό που γίνεται. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι, ό,τι κάνουμε είναι στα όρια του συντάγματος και των νόμων, μας ενδιαφέρει να κάνουμε καλούς αγώνες και μας ενδιαφέρει να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα συνολικά η χώρα μας, όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύει για την υπόθεση αυτή, δουλεύει με συνέπεια και στρατηγική.
Πήρε πολύ καιρό να το καταλάβουν, όχι μόνο ξένοι συνάδελφοί σας, και κάποιοι συνεργάτες για να είμαι ειλικρινής. Όμως αποδείχτηκε με επίσημο τρόπο, ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που εμείς θέλαμε αρωγή σε περίπτωση που χρειαζόταν κάποια πράγματα να είναι εκτός Ελλάδος, τα σώματα τα αντιτρομοκρατικά θα είναι στην διάθεσή μας, εάν θέλουμε, όποτε θέλουμε από το στρατηγείο, τη βάση που έχουμε στη Νάπολη, στη Γερμανία.
Αποδεικνύεται με τους ελέγχους που κάνουμε ότι οι αποστολές οι οποίες χρησιμοποιούν κάποιου είδους αντικείμενα τα οποία θεωρούνται ακραία, δεν έχουν πρόσβαση στους αγώνες. Σήμερα δημοσιεύεται σε εφημερίδα, ο χθεσινός έλεγχος ενός προπονητή μιας αποστολής, ο οποίος θεωρήθηκε ότι είχε μαζί του αντικείμενα τα οποία μπορούσαν να θεωρηθούν όπλα, αλλά δεν ήταν στην πραγματικότητα όπλα, ήταν κάτι γκλοπς και κάτι τέτοια, δεν του επετράπη η είσοδος.
Εγώ καταλαβαίνω ότι είναι ασύνηθες μια μικρή χώρα να κάνει μέτρα ασφάλειας, να τα τηρεί η ίδια, να προσφέρει σχέδια τέτοια τα οποία έχουν υπερβεί και τα πιο ακραία σενάρια και να δείχνει ένα μοναδικό επαγγελματισμό στα θέματα αυτά.
Όμως αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτό που είπαμε αυτό γίνεται. Και σήμερα πλέον όλοι μπορούν να το καταλάβουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είπατε λέτε, αυτό γίνεται, το επαναλαμβάνετε όντως μονότονα από την αρχή, όπως επαναλαμβάνετε ότι δεν τίθεται στο ίδιο πλαίσιο και θέμα παρουσίας ξένων ενόπλων φρουρών απ? όπου και εάν προέρχεται.
Παραμένουμε και σε αυτή τη μονότονη γραμμή κ. Βουλγαράκη. Αποκλείεται ακόμη και τώρα που θα έχουμε τις υψηλές αφήξεις;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είπαμε ότι οι αφήξεις είναι άλλο πράγμα. Αυτό είναι από την πρώτη ώρα σαφές και δεν έχει σχέση με αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πλαίσιο το διπλωματικό, έχετε δίκιο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι επίσημοι έχουν άλλο καθεστώς. Αυτό είναι γνωστό δηλαδή. Ούτε με αγώνες έχουν σχέση, ούτε με τίποτα. Οι επίσημοι ταξιδεύουν με ειδικό καθεστώς διπλωματικό που ισχύει σε όλο τον κόσμο. Ίσχυε και θα ισχύει. Εγώ αναφέρομαι στις αθλητικές αποστολές, στους ανθρώπους οι οποίοι θα συμμετέχουν στους αγώνες, σε όλους αυτούς οι οποίοι θα ακολουθούν τις αποστολές από πλευράς καλύψεως τηλεοπτικοί, ψυχολόγοι, γκρουπ ειδικών γιατρών κλπ. Σ΄ αυτούς αναφέρομαι. Αυτοί είναι έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή υπήρξαν και κάποιες πληροφορίες για ετοιμότητα ισραηλινών μονάδων εάν χρειαστεί, εάν και εφόσον.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλές διμερείς συνεργασίες με πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό, από τις οποίες εάν χρειαστεί βοήθεια θα τη ζητήσει και ξέρει ακριβώς τον τρόπο που θα τη ζητήσει και από πού θα τη ζητήσει. Αυτό εμείς το ξέρουμε και ήθελα να το ξέρουν και όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι μαζί μας θα κάνουν Ολυμπιακούς Αγώνες.
Εμείς αυτό το ξέρουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κατά ένα τρόπο υπάρχει παρέμβαση στα ζητήματα ασφάλειας, ή ενεργώς παρουσία σε θέματα που έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρχει, ή οποιαδήποτε άλλη ανάμειξη σε ζητήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν την αίσθηση ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία ρυθμίζει τα πράγματα, αλλά άλλοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Τα λεφτά τα οποία είναι πολλά που πληρώνει το ελληνικό κράτος για την υπόθεση της ασφάλειας, πήγαν εκεί που έπρεπε; Και εν πάση περιπτώσει αυτά που θα μας δώσουν ανταποκρίνεται στο ύψος αυτό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε το εξής, ότι εγώ από την πρώτη ώρα που ήρθα εδώ πέρα, έχω επιμελώς αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση
που έχει σχέση με τον τρόπο της προετοιμασίας, το μέρισμα των χρημάτων, το εάν ορθώς ή λαθεμένα, το εάν έτσι ή αλλιώς. Διότι αυτή η υπόθεση δεν νομίζω ότι βοηθάει τώρα.
Εγώ αυτό που θέλω να πω και το λέω με κατηγορηματικότητα είναι ότι αυτό που έχουμε κάνει είναι πλήρες και αυτό που έχουμε κάνει έχει την απαραίτητη βάση να προσφέρει στις 202 χώρες που θέλουν και θα έρθουν ή ήδη έχουν έρθει στην Ελλάδα για να πάρουν μέρος στους αγώνες, το πλέγμα ασφάλειας που χρειάζεται για να αφοσιωθούν στα ολυμπιακά τους καθήκοντα.
Αυτή η συζήτηση η υπόλοιπη είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει μετά τους αγώνες, ή μπορεί να μην γίνει και καθόλου. Αυτό όμως που με ενδιαφέρει εμένα είναι ότι θέλω να ξέρουν όλοι, ότι αυτό που έχουμε κάνει είναι πλήρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε απόλυτα εύγλωττος σε αυτό κ. Υπουργέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω ένα τελευταίο τον Υπουργό, εκτός ασφαλείας?
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλά κάνετε και ρωτάτε εσείς δηλαδή, αλλά κάνω και εγώ που απαντώ έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε, δεν διαφωνούμε εδώ.
Θέλω να ξεφύγω λίγο από το θέμα και να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι ο θώκος του Υπουργού Δημόσιας Τάξης θα είναι τόσο ελκυστικός και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Για το πρόσωπό σας μιλάω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τι σημαίνει αυτό που λέτε; Εγώ δεν είμαι κατ? αρχήν μόνος μου. Εγώ είμαι βουλευτής ενός κόμματος, του οποίου προεδρεύει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος αποφασίζει τη σύνθεση της κυβέρνησης και με βάση τη σύνθεση που έχει στο μυαλό του, ορίζει ανθρώπους να διαχειριστούν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια.
Δεν νομίζω ότι εδώ μπαίνει θέμα αν σ΄ αρέσει, ή δεν σ? αρέσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα την καρέκλα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τι πάει να πει αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν φύγει το κομμάτι το ολυμπιακό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ έχω μάθει τη δουλειά που μου αναθέτουν να την κάνω καλά. Αυτό με ενδιαφέρει εμένα και προσπαθώ να την κάνω όσο πιο καλά μπορώ, με το κεφάλι κάτω δουλεύοντας συνεχώς. Γιατί ξέρετε κάτι; Να σας πω κάτι που απεχθανόμουν από μικρός. Δεν μου άρεσαν οι βεντετισμοί. Σε τίποτα. Ούτε στο ποδόσφαιρο μου άρεσαν, ούτε στο μπάσκετ, ούτε στην πολιτική. Δεν μου άρεσαν αυτά. Αυτό που δεν μου αρέσει, εγώ προσωπικά δεν θα το κάνω ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ να κλείσω ακόμα πιο χαλαρά. Προφανώς θα βρεθείτε στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις για διάφορους λόγους, εάν έχετε επιλέξει άθλημα, εάν θέλετε κάτι να το δείτε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το τι θα ήθελα εγώ να δω, δεν ξέρω εάν τελικά θα καταφέρω να το δω, διότι εγώ είμαι καθηλωμένος, όπως ξέρετε, στην Κατεχάκη.
Θα ήθελα πάρα πολύ να δω όλους τους Έλληνες αθλητές κατ΄ αρχήν και θα ήθελα να τους δω σε όλες τις φάσεις, εάν είναι δυνατόν. Θα ήθελα να δω τένις, μου αρέσει πάρα πολύ. Είναι ένα άθλημα που αγαπάω πάρα πολύ. Θα ήθελα να δ ω το κανόε – καγιάκ. Δηλαδή όλα θα ήθελα να τα δω μεταξύ μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι ζήτημα εάν θα μπορέσετε να δείτε είναι έστω και ένα απ? αυτά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το βλέπω λίγο δύσκολο για να είμαι απόλυτα ειλικρινής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να είστε καλά.