Αθήνα, 05-01-2006
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Καλό μεσημέρι κύριε Υπουργέ και καλή χρονιά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Επίσης, ότι επιθυμείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τις ίδιες ευχές και απο το Θάνο το Σιαφάκα που είναι μαζί μου εδώ στο στούντιο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γεια σας κ. Σιαφάκα και στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια κ. Βουλγαράκη, πως αισθάνεται ένας Υπουργός ο οποίος πέρασε με επιτυχία όλα τα στάδια εκείνα τα οποία αφορούσαν στην ολυμπιακή εποχή, στο μεγάλο στοίχημα της χώρας, το οποίο είχε και διεθνείς προεκτάσεις. Πως αισθάνεται μετά τα τελευταία γεγονότα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αισθάνεται ότι βάλλεται; Αισθάνεται ότι αδικείται; Αισθάνεται ότι προσβάλλεται;
Ότι δεν του δίνεται ο λόγος και η σημασία που πρέπει και ότι μαζί με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης αδικούνται και ένα σωρό άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν και για την ασφάλεια, αλλά και για να γίνουν τα πράγματα ακόμη καλύτερα στον τομέα αυτό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Αντωνίου, σε μία πολιτική διαδρομή, υπάρχουν καλές και κακές στιγμές. Υπάρχουν επιτυχίες, υπάρχουν και αποτυχίες. Υπάρχουν πράγματα τα οποία κανείς βλέπει να γίνονται και πράγματα τα οποία θα ήθελε να γίνονται και δεν γίνονται. Αυτή είναι η πολιτική, δεν αλλάζει κάτι, αυτή είναι η ζωή, η ίδια η ζωή.
Όταν κανείς κάνει έναν τελικό απολογισμό, σημασία έχει αν αυτά που έκανε είναι σε θετική κατεύθυνση ή σε αρνητική κατεύθυνση. Και πράγματι η δημοσιότητα των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει μία αίσθηση, η οποία δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να είναι για τη δημόσια τάξη, αλλά νομίζω ότι αυτή η αίσθηση αδικεί σε μεγάλο βαθμό όλη τη δουλειά που έχει γίνει στο υπουργείο τα τελευταία χρόνια, η οποία άλλωστε ήταν ορατή, μετρήσιμη και φαινόταν.
Θέλετε να δεχθώ εγώ ότι έχουν γίνει και λάθη; Προφανώς. Ή να δεχθώ ότι έχουν γίνει παραλείψεις; Να τα δεχθώ και να τα συζητήσουμε ένα προς ένα. Είναι όμως ακραία υπερβολή να λέγεται απο τη μια μέρα στην άλλη ότι η αστυνομία είναι άχρηστη, ότι δεν δουλεύει, ότι δεν δουλεύει τίποτα, ότι δεν έχει γίνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια.
Έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα, έχουν γίνει αναδιαρθρώσεις, έχουν γίνει νέα τμήματα, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα και αυτά έχουν οδηγήσει σε μετρήσιμα αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να συνεχίσουμε το ερώτημα, αν αισθάνεστε ότι βάλλεται η αστυνομία ή οι υπηρεσίες ή εσείς ο ίδιος προσωπικά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να ολοκληρώσω κ. Σιαφάκα; Θέλω με λίγα λόγια να πω ότι αυτά τα δύο χρόνια έχει γίνει μια σπουδαία δουλειά, η οποία στηρίχθηκε σε μια αντίστοιχη δουλειά που είχε προηγηθεί πριν από 2-3-4 χρόνια, στο Υπουργείο από άλλους προκατόχους μου, οι οποίοι δούλευαν στην ίδια κατεύθυνση.
Τα πράγματα βέβαια σε ένα τόσο πολύ μεγάλο και πολυπρόσωπο μηχανισμό κ. Σιαφάκα και κ. Αντωνίου, δεν αλλάζουν απο τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει δουλειά, θέλει χρόνο, θέλει επιμονή, θέλει σχέδιο, θέλει προσπάθεια. Και θέλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό και το προσωπικό και τους εργαζομένους στην αστυνομία, διότι καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είμαι δίπλα τους και θα είμαστε δίπλα τους όσο περισσότερο μπορούμε.
Ακούστε κ. Σιαφάκα, εγώ ποτέ δεν δέχθηκα αυτή τη θεωρία, ούτε της συνωμοσιολογίας, ούτε των προσωπικών επιθέσεων και παρακολουθώ αυτές τις μέρες να λέγονται και να γράφονται διάφορα. Θέλω να σας πω ότι εγώ προσωπικά δεν έχω καμιά διένεξη με κανέναν συνάδελφό μου στην κυβέρνηση.
Δεν αισθάνομαι ότι κανένας με υπονομεύει, με απειλεί, μου δημιουργεί προβλήματα. Δεν έχω τοποθετηθεί ποτέ κατά αυτό τον τρόπο. Παρακολουθώ να γράφονται και να λέγονται πράγματα. Εγώ προσωπικά δεν έχω μιλήσει ποτέ γι αυτά. Πολλές φορές βλέπω ότι βάζουν κάρτες με λόγια στο στόμα μου τα οποία δεν έχω πει ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σχέση σας με τον κ. Παπαληγούρα είναι σε καλό επίπεδο; Επικοινωνείτε; Έχετε συνεργασία με τον κ. Παπαληγούρα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και επικοινωνούμε και στα Συμβούλια στο εξωτερικό Υπουργών πηγαίνουμε και συναρμοδιότητες έχουμε τις οποίες ρυθμίζουμε. Ακούτε κ. Σιαφάκα, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι εδώ υπάρχουν ορισμένες ακραίες υπερβολές και είναι γεγονός ότι η δημοσιότητα των τελευταίων ημερών είναι εξόχως αποκαλυπτική και παρακολουθούμε μια δημοσιότητα που κινείται ανάμεσα στα φανταστικά σενάρια, στην ακραία υπερβολή, στην ασχετοσύνη και σε πολλές περιπτώσεις και στην εμπάθεια.
Δηλαδή εδώ φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι ας πούμε στην περίπτωση των δύο δολοφονηθέντων αστυνομικών, ότι η ρώσικη μαφία έπιασε, και εκτέλεσε τον Ρώσο φυγά, για να καλύψει άλλες δουλειές της. Ή λέγανε ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί εξετέλεσαν τον Ρώσο και να τον μεταφέρουν εκεί που βρέθηκε, για να πουν ότι αυτοκτόνησε.
Ή βρέθηκαν ιατροδικαστές «μαϊμού». Εδώ νομίζω ότι ο κόσμος γελάει. Δηλαδή έχουμε μια πραγματικότητα εργαστηριακού περιεχομένου 8 με 9 το βράδυ και μία πραγματικότητα της ίδιας της ζωής. Εγώ όμως αυτό κ. Αντωνίου και κ. Σιαφάκα δεν μπορώ να το παρακολουθήσω και επιτρέψτε μου να σας δώσω και μια άλλη εξήγηση, γιατί άκουσα και αυτό να λέγεται.
Που είναι ο υπουργός; Γιατί δεν μιλάει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν το αμέσως επόμενο ερώτημα, γιατί ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν απών απο τη βόμβα στο Σύνταγμα, ήταν απών απ? την ιστορία των Πακιστανών.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν απών απο την υπόθεση του Ρώσου κακοποιού. Βγήκατε σήμερα να μιλήσετε κ. Υπουργέ. Γιατί;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά, θα σας πω. Είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς απών απ? αυτά τα οποία γίνονται και άλλο πράγμα είναι κανείς να μην τοποθετείται στη δημοσιότητα μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα, λεπτό με το λεπτό, γιατί αυτό το πράγμα έχει άλλα χαρακτηριστικά.
Υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και για την υπόθεση της δολοφονίας η οποία έγινε με τους δύο αστυνομικούς του Τμήματος Μεταγωγών. Υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για την υπόθεση των μεταγωγών. Υπάρχει μία διαδικασία στην οποία οποιαδήποτε δημόσια παρέμβασή μου χαρακτηρίζεται με κάποιο τρόπο.
Και το λέω αυτό, διότι η πρώτη παρέμβαση την οποία έκανα όταν εγώ εκλήθην να τοποθετηθώ για το θέμα των Πακιστανών, η οποία ήταν μία δήλωση λιτή και δωρική στο γραφείο μου, μετά μάλιστα από μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάλυσης που ακολουθήθηκε και παρακολούθησαν οι συνάδελφοί σας σε μία άτυπη ενημέρωση την οποία τους είχα κάνει, οι επόμενοι τίτλοι που βγήκαν απο τις εφημερίδες ήταν ότι «παρέμβαση Βουλγαράκη στο έργο της δικαιοσύνης».
Εδώ πρέπει να αποφασίσουμε. Μιλάει ο Υπουργός και παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης το οποίο επηρεάζει με κάποιο τρόπο; Δεν μιλάει και κρύβεται γιατί φοβάται; Ακούστε κάτι, εγώ ότι είχα να πω στα θέματα το έχω πει με τον πλέον σαφή τρόπο, ο οποίος νομίζω ότι έχει απ? όλους γίνει απολύτως κατανοητός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έπρεπε να δοθούν κάποιες απαντήσεις κύριε Υπουργέ; Είναι σημαντικά τα όσα μας λέτε, αλλά εδώ προέκυψαν θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, ζητήματα εθνικής σημασίας. Δεν έπρεπε ο Υπουργός να μιλήσει, να βγει δημοσίως;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτά κ. Σιαφάκα θα τα πούμε στα παράθυρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι στα παράθυρα, μια συνέντευξη τύπου, γιατί; Η κοινή γνώμη είναι παράθυρο; Η ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι παράθυρο;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Όταν εγώ κάνω μία δήλωση η οποία είναι τοποθέτηση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης για τα θέματα αυτά, που όφειλα να την κάνω, και αυτή ερμηνεύεται ως παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγηθεί μια ανοιχτή συνέντευξη τύπου, με περιπτωσιολογική αναφορά σε ζητήματα, τα οποία σήμερα ερευνά η δικαιοσύνη και καλώς κάνει.
Και να σας πω και κάτι άλλο μια που μου δίνετε την ευκαιρία; Καλά κάνει η δικαιοσύνη και ερευνά ότι πρέπει να διερευνήσει. Είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Ποτέ δεν είπα εγώ, διότι το είπαν και αυτό, ότι έχω αντιπαλότητα με τη δικαιοσύνη. Δεν είχα και δεν έχω ποτέ. Την εμπιστεύομαι απολύτως και καλά κάνει και κάνει τη δουλειά της. Αυτή είναι η δουλειά της. Είναι άλλη η δουλειά του μεν, άλλη η δουλειά του δε.
Εν΄όσω όμως αυτό υπάρχει σε εξέλιξη, εγώ δεν έχω τη δυνατότητα και το δικαίωμα να παρεμβληθώ με τον Α ή με τον Β, ή με τον Γ τρόπο, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα νέφος το οποίο θα επιτρέψει στον κάθε κακόβουλο να πει ότι ο Βουλγαράκης στρέφει τα πράγματα προς τα εδώ ή τα πάει προς τα εκεί ή έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του ή ενδεχομένως σκέφτεται πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πράγματα σε κάποιο τρόπο.
Απο την πρώτη ώρα υπήρξε μια σαφής δήλωση δική μου και είπα κύριοι οι δικές μας υπηρεσίες στο θέμα αυτό δεν έχουν εμπλοκή. Υπήρξε δήλωση των Βρετανών που υποτίθεται εμπλέκονται απο την πλευρά τους, ότι οι Βρετανοί δεν εμπλέκονται. Υπήρξε δήλωση απ? τον Υπουργό του Πακιστάν, ο οποίος είπε ότι στο βαθμό που δεν έχουμε καταγγελία στην Πρεσβεία μας τα πράγματα αυτά για μας δεν έχουν γίνει.
Υπάρχουν διάφορες αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις στην πακιστανική κοινότητα όπου άλλοι λένε μεν, άλλοι λένε δε. Υπήρξε μία διαδικασία στην οποία θεωρητικά 28 άνθρωποι απήχθησαν, που τελικά μόνο 8 έχουν πάει και πληροφορούμαι ότι υπάρχουν και αντικρουόμενες καταθέσεις.
Θέλω με λίγα λόγια να πω κ. Σιαφάκα και κ. Αντωνίου, ότι ο ρόλος ο δικός μου δεν είναι ούτε να κάνω το σχολιαστή των διαφόρων πραγμάτων της δημοσιότητας, ούτε τον πολιτικό αναλυτή. Εγώ είμαι Υπουργός και κρίνομαι απ? τη δουλειά μου και η δουλειά μου είναι να συγκεντρωθώ σε αυτό που κάνω και να μπορέσω να το κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Και προσπαθώ, ειλικρινά σας το λέω, να το κάνω. Αν το καταφέρνω ή όχι, θα το πουν οι πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, σας ακούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπάρχουν απο την άλλη όμως πλευρά και πολιτικές επισημάνσεις ιδιαίτερα σκληρές και θα σας πω. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Το ίδιο σήμερα ο κ. Αλαβάνος το αυτό, μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή. Το ίδιο και η Γραμματέας του ΚΚΕ η κα Παπαρήγα. Το θέμα φαίνεται ότι δεν κλείνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι μόνο αυτό. Να προσθέσω στα όσα είπε ο Γιώργος και εσωκομματικά βέλη. Για παράδειγμα πριν από λίγες ημέρες είχαμε φιλοξενήσει εδώ στο στούντιο του «ΑΝΤ-1» τον κ. Καμμένο, ο οποίος είπε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρξε μια χαλάρωση στα της αστυνομίας και ότι δεν αξιοποιείται το κεφάλαιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Βλέπετε ότι δέχεστε και βέλη εκ των έσω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν πρέπει να πω κ. Αντωνίου και κ. Σιαφάκα ότι όσες τοποθετήσεις μέχρι σήμερα έχω ακούσει, απο την αντιπολίτευση εννοώ μείζονα και ελάσσονα, είναι πάρα πολύ σοβαρές και πάρα πολύ πρέπει να πω προσεκτικές και από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών οι οποίοι έχουν με κάποιο τρόπο δημοσιοποιήσει τις απόψεις τους τοποθετούμενοι στο θέμα αυτό. Πρέπει να πω ότι πραγματικά χαίρομαι γιατί βλέπω μία πολύ σοβαρή προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος. Ακόμα και αυτοί που ξεκινούν από μία δεδομένη στάση με την οποία προσωπικά εγώ δεν συμφωνώ ή εν πάση περιπτώσει έχω άλλη άποψη.
Και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να πιστεύω ότι πραγματικά στις 11 του μηνός που θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή, θα υπάρχει μία πολύ καλή βάση να συζητήσουμε ορισμένα πράγματα, διότι ξέρετε, η Βουλή στις Επιτροπές της σπανίως μπαίνει επί της ουσίας. Εγώ σας λέω από τώρα ότι έχω διάθεση να μπω στην ουσία της συζήτησης, στο βαθμό φυσικά που μπορώ να μιλήσω, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι χειρίζομαι και θέματα τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να δημοσιοποιούνται ή να λέγονται.
Θέλω επίσης να πω ότι το ΠΑΣΟΚ με εξαίρεση αυτή τη δήλωση Αθανασάκη την οποία διόρθωσε την επομένη, αναφέρομαι στη συνομιλία με τον Τζακ Στρο την οποία είχε ο Πρόεδρος κ. Παπανδρέου, με εξαίρεση αυτό το, επιτρέψτε μου να πω, σλάλομ κατά κάποιο τρόπο, το ΠΑΣΟΚ έχει τηρήσει μια πολύ υπεύθυνη στάση και προσωπικά πρέπει να πω ότι εκτιμώ αυτή τη στάση, γιατί πράγματι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορεί κανείς να το εξαργυρώνει με κάποιες μονάδες τηλεθέασης.
Δηλαδή ρωτάω εγώ, μπορούμε αβρόχοις ποσί να δημοσιεύουμε ονόματα ας πούμε ανθρώπων που δουλεύουν ως άνθρωποι στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Δεν πρέπει η ΕΣΗΕΑ να τοποθετηθεί στο θέμα αυτό; Δεν πρέπει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δεν πρέπει το Σύνταγμα να ασχοληθεί με τα θέματα αυτά;
Δηλαδή μπορεί ο καθένας να αποδομεί το σύστημα με τέτοιο τρόπο, τόση ευκολία; Ακούστε κ. Αντωνίου και κ. Σιαφάκα, εμείς μόνο τις υπηρεσίες μας έχουμε στην Ελλάδα. Ουσιαστικά μόνοι είμαστε. Εμείς δεν προσέξουμε αυτό το πράγμα το οποίο φυσικά πρέπει να δουλεύει με δημοκρατική νομιμοποίηση, με σεβασμό στο Σύνταγμα, με σεβασμό στους νόμους. Πρέπει να συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα και στο βαθμό που προϊσταμαι πολιτικά συμβαίνουν, θέλω να σας διαβεβαιώσω.
Εάν δεν προστατεύσουμε τις υπηρεσίες μας τι θα γίνει; Εάν κάποιος διαπιστώσει την πολύ μεγάλη ευκολία να δημοσιοποιούνται ονόματα, από οποιοδήποτε έντυπο λέω εγώ και αύριο μία ξένη δύναμη θεωρήσει ότι δημοσιοποιούμε άλλα 50, 60, 70 ονόματα, αμέσως-αμέσως ακυρώνονται 10, 20, 30 δίκτυα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως έφτασαν τα ονόματα στη δημοσιότητα κύριε Υπουργέ, το γνωρίζετε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα για το οποίο γίνεται έρευνα. Αλλά το θέμα μας κ. Σιαφάκα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως υπάρχει και ένα σύστημα που είναι λίγο-πολύ διάτρητο. Με αυτή την έννοια θέτω το ερώτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως υπάρχουν πολλά τμήματα τα οποία αλληλοακυρώνονται, αλληλοϋπονομεύονται;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ προσωπικά έχω μία αντίληψη για θέματα που είναι εθνικά ευαίσθητα και αυτή την αντίληψη θέλω να πιστεύω ότι τη συμμερίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό όλοι οι έλληνες πολίτες και πάντως είμαι βέβαιος ότι το πολύ σοβαρό κομμάτι της κοινωνίας μας αντιλαμβάνεται ότι δεν πετάς σαν πρόβατο επί σφαγή ανθρώπους απ? τους οποίους η πατρίδα περιμένει πολλά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Και πιστεύω ότι αυτό το πράγμα που είναι πεποίθησή μου, που είναι συνείδησή μου, πείτε με ρομαντικό αν θέλετε, πείτε με όπως θέλετε, νομίζω ότι όπως το κάνει ο Αγγλος, ο Γάλλος, ο Γερμανός, ο Ιταλός, ο Πορτογάλος, και κάποιοι Έλληνες πρέπει να το κάνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια υπήρξε και η άλλη άποψη κύριε Υπουργέ η οποία διατυπώθηκε σε αντίλογο των όσων λέτε, ότι για ποιους «πράκτορες» μιλάμε, όταν αυτοί φτάνουν να διαδηλώνουν έξω απ? το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατά καιρούς, να κάνουν πορεία. Το λέμε τώρα για την οικονομία της συζήτησης.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Αντωνίου, επιτρέψτε μου να πω αυτή είναι υπέρ-απλούστευση. Γιατί αυτούς τους οποίους..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειπώθηκε όμως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι το μόνο που έχει ειπωθεί; Αυτούς στους οποίους αναφέρομαι εγώ, ούτε σε χορούς πάνε, ούτε σε πανηγύρια. Εντάξει, το να είναι κανείς απλός είναι καλό, το να είναι όμως κανείς απλοϊκός νομίζω ότι προδίδει και κάποια αντίστοιχα χαρακτηριστικά σε αυτόν που τα λέει. Δεν είναι έτσι. Και αυτοί που τα ισχυρίζονται αυτά γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι όντως δεν είναι έτσι. Όταν μιλάμε για δίκτυα, όταν μιλάμε για διαδικασίες πληροφοριών σε επίπεδο που αγγίζουν το απόρρητο, τα πράγματα αλλάζουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν άνθρωποι που φαίνονται και άνθρωποι που δεν φαίνονται.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει είναι μια συζήτηση η οποία μου επιτρέπεται να τη φτάσω μέχρι ένα σημείο κ. Αντωνίου και κ. Σιαφάκα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος κάποια πράγματα να τα φτάνει μέχρι ένα σημείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το σεβόμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ να δεχθώ τις ενστάσεις σας για τη δημοσιοποίηση και από εκεί και ύστερα συζητάμε και για το αν υπάρχουν δημοσιογραφικές ευθύνες ή δεν υπάρχουν. Από εκεί και ύστερα όμως αυτά τα ονόματα κάποιος τα διέρρευσε. Κάποιος τα έδωσε. Αναρωτιέμαι γιατί.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ βάζω ένα θέμα δεοντολογίας. Καταρχήν για να ξεκαθαρίσουμε κάτι το οποίο μου δίνετε επίσης τη δυνατότητα. Εγώ δεν δουλεύω με όρους προσωπικής εμπάθειας και αντιπαλότητας κ. Αντωνίου και κ. Σιαφάκα και το λέω αυτό διότι κάνατε κάποιες αναφορές ότι κάποιοι συνάδελφοί μου τοποθετούνται. Ο καθένας τοποθετείται στα πράγματα όπως τα καταλαβαίνει και καλά κάνει.
Ο Υπουργός απο την ώρα που είναι Υπουργός υφίσταται και υπόκειται στη δημόσια κριτική. Αν δε θέλει να υφίσταται και να υπόκειται δεν πρέπει να είναι Υπουργός. Εγώ ποτέ δεν αρνήθηκα ούτε να μου κάνουν κριτική, ούτε να με προσεγγίζουν με οποιοδήποτε τρόπο, ούτε συνάδελφοί μου να μου υποδεικνύουν πράγματα που ενδεχομένως έχω κάνει λάθος.
Δέχομαι ότι έχω κάνει διαχρονικά κάποια λάθη τα οποία ενδεχομένως κάποιοι τα αξιολογούν περισσότερο ή λιγότερο. Είμαι ανοιχτός σε αυτά και νομίζω ο καθένας πρέπει να είναι ανοιχτός και φανερός σε αυτά. Δεν υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει κανείς να πει ότι εγώ εξαιρούμαι κύριοι γιατί δεν είναι έτσι. Όχι, δεν είναι αυτό. Εγώ ποτέ δεν το ισχυρίστηκα αυτό.
Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι στο βαθμό που αντιλαμβάνομαι ότι τα συμφέροντα της χώρας επιβάλλουν μια συγκεκριμένη πολιτική, αυτή η πολιτική κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι τέτοια που να βοηθάει και τους Έλληνες πολίτες και την Ελλάδα και φυσικά να υπόκειται στο δικαϊκό μας και νομικό μας πολιτισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία αντίρρηση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και αυτό στο βαθμό που με αφορά, να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το κάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία αντίρρηση, αλλά μπορείτε να μας πείτε με τον τρόπο που μπορείτε, με τα γεγονότα που μπορείτε να μας πείτε, τι ακριβώς έγινε στην υπόθεση των Πακιστανών. Έχουν ακουστεί τόσα πράγματα. Ποια είναι η αίσθηση που έχετε εσείς ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης γι αυτή την υπόθεση; Δεν σας έχουμε ακούσει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Σιαφάκα εδώ δεν μιλάμε για αισθήσεις. Εδώ ο Υπουργός τοποθετείται με βάση αυτά τα οποία αντιλαμβάνεται και γνωρίζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ξέρετε γι αυτή την υπόθεση;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ απο την αρχή έκανα μια σαφή δήλωση και κατηγορηματική, η οποία εξακολουθεί ισχύουσα. Στη Βουλή θα έχω τη δυνατότητα εφόσον απο τους συναδέλφους μου ερωτηθώ, να τους εξηγήσω με περισσότερες λεπτομέρειες ενδεχομένως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορώ να θέσω το ερώτημα και αν θέλει ο Υπουργός μου απαντάει. Έγιναν επιχειρήσεις με τους Βρετανούς; Έγιναν ανακρίσεις; Έγιναν απαγωγές;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Γιατί τώρα επιμένετε σε πράγματα τα οποία έχω ξεκαθαρίσει απ? την πρώτη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας το πείτε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σας είπα κ. Σιαφάκα και κ. Αντωνίου, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες δεν έχουν εμπλακεί σε βίαιες προσαγωγές, σε ανακρίσεις, σε τέτοιου είδους διαδικασίες που έχουν αυτές τις μέρες γράψει οι εφημερίδες. Γιατί έχουν γραφτεί σημεία και τέρατα. Εγώ απο την πρώτη ώρα το είχα πει με σαφήνεια.
Επίσης είχα πει με σαφήνεια ότι στο βαθμό που μπορεί να γνωρίζουμε εμπλεκόμενες ή συνεργαζόμενες με εμάς υπηρεσίες δεν έχουν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος τα δημιούργησε όλα αυτά; Είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι θέμα άλλων εκτιμήσεων κ. Σιαφάκα δεν είναι της παρούσης να το συζητήσουμε στο ραδιόφωνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν όντως δεν έχουν συμβεί, εγώ το δέχομαι καλόπιστα, τότε μπαίνω σε μια άλλη λογική να υποθέσω ότι κάποιος θέλει το κακό της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το κακό της χώρας και την αποδόμηση και τη δημιουργία κλίματος. Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι απ? όλη αυτή την ιστορία η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και αυτό γίνεται σε μία περίοδο που υπάρχει μία πολύ κρίσιμη διαδικασία εκσυγχρονισμού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μέσω του εκσυγχρονισμού του νομικού της πλαισίου λειτουργίας, το οποίο αναμένεται να έχει για πρώτη φορά και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σαν συστατικό της στοιχείο.
Κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά απίθανο να συμβεί πριν από κάποια χρόνια. Και να σας πω ότι αυτό το οποίο σήμερα ουσιαστικά επιχειρείται, είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να αποκτήσει πραγματική υπόσταση και να παίζει ουσιαστικό ρόλο και στον περίγυρο της Ελλάδος και στη γειτονική μας περιοχή που έχει πολύ μεγάλη σημασία, για να βοηθάει στη συνέχεια και το Υπουργείο ?μυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών και την πολιτική της χώρας.
Αυτή η προσπάθεια εγώ σας βεβαιώ στο βαθμό που περνάει απο το χέρι μου, δεν θα σταματήσει για κανέναν, όποιος και να επιχειρεί να την κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι κανένας δεν είναι αντίθετος σε αυτό που λέει ο Υπουργός. Δίνει απάντηση ο Υπουργός τώρα με αυτό και ο καθένας μπορεί πραγματικά, ας μη μπούμε σε λεπτομέρειες, να βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω απ? αυτό τον ντόρο, εάν δεχθούμε και δεν έχουμε κανένα λόγο να μη το δεχθούμε, την κατηγορηματική του θέση, τρις διατυπωθείσα σε αυτή τη συζήτηση, τρεις φορές, ότι δεν υπήρξε ανάμειξη, συμμετοχή ελληνικών υπηρεσιών όπως δεν υπήρξε και προκύπτει αυτό απ? το ρεπορτάζ, τουλάχιστον αυτό λένε οι Βρετανοί, από πλευράς Βρετανών.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Αντωνίου, κ. Σιαφάκα, για να ολοκληρώσουμε. Εγώ αυτό που ήθελα να σας πω είναι το εξής: Εδώ στο Υπουργείο έχει ξεκινήσει μια αθόρυβη και συστηματική δουλειά η οποία είναι μετρήσιμη. Μετριέται, μπορεί να μετρηθεί πρακτικά δηλαδή, όταν ας πούμε κάνεις την τροχαία αυτοκινητοδρόμων που την παλεύαμε να την κάνουμε 20 χρόνια στην Ελλάδα και έχουν μειωθεί τα θανατηφόρα ατυχήματα κατά 70%, είναι μετρήσιμη δουλειά, είναι συγκεκριμένο πράγμα. Και θα μπορούσα να αναφερθώ σε πάρα πολλά πράγματα που έχουν γίνει στο Υπουργείο, έχουν γίνει κατά καιρούς απολογισμοί.
Εγώ αυτό το οποίο δε θέλω, είναι να αποδομείται η έννοια της Αστυνομίας και να ευτελίζεται η προσπάθεια που κάνει το προσωπικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ποιον κ. Υπουργέ; Αν υπάρχει υποκείμενο θα θέλαμε να το μάθουμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχουμε παρακολουθήσει αυτές τις μέρες ότι υπήρχε ένα μένος, μια εμπάθεια εναντίον του αστυνομικού προσωπικού και πολλές φορές και από τους αστυνομικούς τους ίδιους δηλαδή που μιλούσαν στα παράθυρα. Εμένα προσωπικά με εξέπληξε. Δηλαδή αστυνομικός είναι αυτός που όταν έκανε την επιχείρηση για να βρει τους δυο δραπέτες, δεν έκανε Πρωτοχρονιά, πήγε μέσα στο κρύο, άφησε την οικογένειά του, έκανε Πρωτοχρονιά πάνω στο βουνό. Είχαν παιδιά, είχαν μανάδες, είχαν πατεράδες. Αυτός είναι ο Έλληνας αστυνομικός, εγώ μ? αυτόν συνεργάζομαι, ο οποίος κάνει μια επιχείρηση.
Θέλετε να πούμε ότι η επιχείρηση αυτή, ας πούμε το στοίχημα που ήταν να βρεθούν και οι δυο ζωντανοί δεν ευοδώθηκε 100%; Να το πούμε. Να πούμε όμως από την άλλη μεριά ότι εξαιτίας αυτής της επιχείρησης δεν υπήρξαν άλλα θύματα, δεν υπήρξαν ομηρίες, δεν υπήρξε αίμα. Και να πούμε επίσης ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ήταν στο βουνό παραμονή Πρωτοχρονιάς, μέσα στο κρύο, μακριά από τις οικογένειές τους, δεν αξίζει να τους πει κανείς ένα «μπράβο»;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι όχι μόνο αυτό, να τους δώσει και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας κ. Υπουργέ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Εγώ πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία της συζήτησης επιδοματικά κτλ., δεν ανταποκρίνεται στη μέση αντίληψη του αστυνομικού. Ο μέσος αστυνομικός έχει μεγάλη συνείδηση του καθήκοντος και δεν το κάνει για 15-20 ευρώ, δεν ήταν τα παιδιά εκεί πέρα για 15-20 ευρώ. Δηλαδή αυτοί που τα λένε αυτά, αδικούν το επάγγελμά τους πρέπει να σας πω. Εγώ τον τιμάω τον Έλληνα αστυνομικό, γιατί πραγματικά δουλεύει σε αντίξοες συνθήκες. Η Πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός και στο βαθμό που περνάει από μένα, και το έχω δείξει και προσπαθώ σαν Υπουργός τους να είμαι όσο το δυνατόν αρωγός και όσο πιο κοντά γίνεται. Από εκείνο το σημείο μέχρι να βάζουμε τα πάντα σε μια ζυγαριά, 20, 30, 40 ευρώ, με συγχωρείτε, σαν Έλληνας πολίτης έχω άλλη άποψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας μην τα βάλουμε όλα σε μια ζυγαριά, αλλά ας σταθούμε κ. Υπουργέ στην υπόθεση των μεταγωγών. Αυτή η ιστορία ανέδειξε με τραγικό τρόπο ότι υπάρχει πρόβλημα και μπορεί ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Γιώργος Βουλγαράκης να θέλει τα πράγματα να πηγαίνουν ρολόι, να θεωρεί ότι ο μηχανισμός κινείται, όμως κάτω φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ κατ? αρχήν δεν αρνήθηκα ότι υπάρχουν προβλήματα. Δεύτερον, δεν είπα ότι επειδή εγώ είμαι Υπουργός ξαφνικά λυθήκανε. Τρίτον, είπα ότι μένει πολύς δρόμος ακόμα προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο. Είπα όμως επίσης ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα με βάση αυτό που εμείς οραματιζόμαστε ότι θέλουμε να γίνει.
Και για να μη μιλάμε στον αέρα, στο θέμα των μεταγωγών έχουν γίνει βήματα, έχει συσταθεί Διεύθυνση που δεν υπήρχε, έχουν πάει άτομα παραπάνω τα οποία δεν υπήρχαν. Μάλιστα κατηγορηθήκαμε γι αυτό. Υπάρχουν επερωτήσεις στη Βουλή που μας ψέγουν ότι μια σειρά από σοβαρούς και σπουδαίους Αξιωματικούς τους μεταθέτουμε σε υποβαθμισμένες Υπηρεσίες ψυγείου, δηλαδή το Μεταγωγών. Δηλαδή η προσπάθεια που κάναμε να πάρουμε σοβαρούς Αξιωματικούς για να αναβαθμίσουμε το επίπεδο, εθεωρήθη ως μια προσπάθεια η οποία είχε κομματική αφετηρία.
Εγώ δέχομαι ότι στην περίπτωση αυτή προφανώς υπήρξαν σημαντικές ευθύνες οι οποίες ερευνώνται, κάποιες έχουν καταλογιστεί, κάποιες ενδεχομένως αν υπάρχουν νεότερα στοιχεία θα καταλογιστούν. Και να είστε βέβαιος ότι αυτές οι ευθύνες θα καταλογιστούν, κανείς δεν εξαιρείται από αυτό.
Δε μπορεί όμως την ίδια ώρα να μηδενίζεται συνολικά το έργο της Αστυνομίας από αυτό το περιστατικό και μόνο. Θεωρώ ότι είναι άδικο και επιτρέψτε μου να πω, το θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνεται και στην πραγματική εικόνα η οποία υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσπαθώ να καταλάβω ποιος είναι απέναντί σας κ. Υπουργέ. Είναι τα ΜΜΕ, είναι κάποιοι συνδικαλιστές που δημιουργούν θέμα, είναι κάποιοι θέλουν να αποδομήσουν τις Υπηρεσίες; Είναι αδυναμίες που φαίνονται κάτω από συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως η περίπτωση του Ρώσου;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κατ? αρχήν, κοιτάξτε, δεν είναι όλα τα γεγονότα ένα πράγματα. Συνεπώς μην τα βάζετε όλα σε ένα τσουκάλι και να λέμε «και τώρα ποιος θα το φάει το φαγητό αυτό;» Είναι διαφορετικά πράγματα. Για κάποια πράγματα. Για κάποια πράγματα φταίνε τα λάθη μας και οι αδυναμίες και οι παραλείψεις μας. Για κάποια άλλα φταίει μια υπερβολή η οποία συνήθως υπάρχει από τα Μέσα προκειμένου να εξαργυρώσουν κάποιες μονάδες τηλεθέασης ενδεχομένως. Για κάποια άλλα ενδεχομένως υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες δεν υπόκεινται ούτε στη μία ούτε στην άλλη κατηγορία.
Εγώ παρακολουθώ αυτές τις ημέρες ότι «ο Βουλγαράκης έχει εσωκομματικούς αντιπάλους», ότι «του επιτίθεται η Ντόρα» κτλ. Η Ντόρα είναι πολύ φίλη μου. Μιλάμε στο τηλέφωνο τακτικά, συζητάμε. Με τον Παπαληγούρα χθες μιλούσαμε στο τηλέφωνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, όλοι φίλοι σας μπορεί να είναι, αλλά βγαίνει ο Γραμματέας του Κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης και ουσιαστικά λέει, το κωδικοποιώ, «αλληλεγγύη παιδιά γιατί χανόμαστε».
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το εξήγησε όμως ο Βαγγέλης αυτό, και εγώ πρέπει να πω ότι ο Βαγγέλης σ? αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί πραγματικά σαν φωνή της συνείδησης της παράταξης και αυτό εγώ οφείλω να το αναγνωρίσω δημόσια διότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει μεγαλώσει μέσα από μηχανισμούς όπως έχω μεγαλώσει κι εγώ και όλοι οι άνθρωποι που πέρασαν από τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι αντιλαμβάνονται το βαθμό της κομματικής αλληλεγγύης με διαφορετικό τρόπο απ? ό,τι το αντιλαμβάνονται ενδεχομένως άλλοι οι οποίοι δεν έχουν αυτή την παιδεία.
Ο Βαγγέλης λοιπόν όταν μιλάει, μιλάει με βάση αυτή την παιδεία την οποία έχει, την Πολιτική Αγωγή κτλ. Δε σημαίνει αυτό ότι επιτίθεται εναντίον κάποιων, δε λέει δηλαδή ότι «το λέω αυτό διότι φταίει ο άλλος».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κάποιοι υποστηρίζουν και το έχετε ακούσει, είμαι σίγουρος, δε θα σας αρέσει το ερώτημα, εγώ θα το θέσω όμως, ότι ο Βουλγαράκης είναι δελφίνος, ότι οι μετοχές του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανέβηκαν πάρα πολύ, ότι έχει αρχηγικές τάσεις, ότι συναντάται με βουλευτές, ότι έχει ομάδες και ότι κάποιοι προσπάθησαν να κοντύνουν με αυτές τις ενέργειες τον κ. Βουλγαράκη. Ότι «ο Βουλγαράκης» για παράδειγμα «ήταν ατσαλάκωτος και εντάξει, τώρα ώρα να τον τσαλακώσουμε» και «ωραία είναι η καρέκλα εκεί στο ψηλό το κτίριο» και ότι κάποιοι θέλουν να τον «κοντύνουν». Τι απαντάτε εσείς σ? αυτό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι ο Βουλγαράκης είναι στρατιώτης του κόμματος, προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του που του είπε ο Καραμανλής να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχω την εντύπωση ότι αν κανείς κάνει έναν απολογισμό της διετίας την οποία είμαι εδώ πέρα νομίζω ότι θα είναι μάλλον θετικός και πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς κρίνεται όχι με βάση τα εικαζόμενα ή τα σενάρια τα οποία αναπτύσσονται, αλλά με βάση τη δουλειά του.
Εγώ λοιπόν ούτε δελφίνος δηλώνω ούτε τίποτε απ? όλα αυτά. Με ενδιαφέρει να κάνω τη δουλειά μου και να μπορώ να ανταποκριθώ σ? αυτό που μου έχουν πει να κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλω να πιστεύω ότι τελικά τα καταφέρνω. Βέβαια όχι πάντα όπως θα ήθελα, έτσι είναι η ζωή όμως, αυτή είναι η πολιτική. Εγώ είμαι, όπως ξέρετε, σ? αυτή τη διαδικασία 17 χρόνια, συμπληρώνω φέτος 17 χρόνια βουλευτής, και έχω δει πάρα πολλά πράγματα, και θετικά, και αρνητικά και με τρόπο που ενδεχομένως θα ήθελα εγώ ή με τρόπο που δε θα ήθελα, αλλά έτσι είναι η διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και προφανώς κ. Υπουργέ δεν είστε δεμένος με την καρέκλα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, έτσι δεν είναι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα εγώ δε δηλώνω ειδικός σε τίποτε απ? όλα αυτά, δεν έχω ποτέ δηλώσει ειδικός σε έναν τομέα. Εγώ πιστεύω ότι ο ρόλος του Υπουργού είναι να διαχειρίζεται και να αποφασίζει, να παίρνει αποφάσεις και να έχει αποτέλεσμα. Δεν είναι ο ρόλος του Υπουργού στο Υπουργείο να πει ότι «αυτό είναι το δικό μου Υπουργείο», αυτά είναι τρελά πράγματα. Ούτε ποτέ δήλωσα εγώ ότι αυτό το πράγμα είναι συνδεδεμένο με τη ζωή μου, ούτε είμαι εξαρτημένος απο αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που είπε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής σήμερα στον Αλέκο Αλαβάνο. «Η πληροφόρηση που παρέχεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες», είπε ο Πρωθυπουργός, «και η ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό τον οποίο εμπιστεύομαι», εσάς δηλαδή, «είναι ότι δεν υπάρχει ανάμιξη ή συμμετοχή ελληνικών Υπηρεσιών σε ένα τέτοιο θέμα.
Αισθάνεστε, εκτιμάτε ότι αυτή η δήλωση καλύπτει πλήρως τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: 500%. Θέλετε παραπάνω εξήγηση; Τα ίδια δε σας έλεγα προηγουμένως;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέτω το ερώτημα απλά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Προηγουμένως τα ίδια δε λέγαμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που πραγματικά ήταν δύσκολο θα έλεγα για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπήρχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, σας έλεγε ότι «Γιώργο είμαι μαζί σου, μην ανησυχείς, προχώρα, μην τους ακούς»?
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει επικοινωνία με τους Υπουργούς τους. Ο Πρωθυπουργός έχει και επικοινωνία και ασκεί και έλεγχο και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αφορά εμένα, αφορά όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Εγώ πολλές φορές έχω κατά καιρούς συζητήσει ότι πράγματα τα οποία έχουν προγραμματιστεί, ελέγχονται προσωπικά απ? τον ίδιο.
Νομίζω ότι αυτά είναι αυτονόητα πράγματα και θεωρώ ότι είναι μέσα στο πλαίσιο της ακραίας υπερβολής αυτά τα οποία κατά καιρούς έχουν γραφεί ειδικά τις τελευταίες ημέρες, για έλλειψη εμπιστοσύνης κτλ. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπαίνει ζήτημα Αρχηγού της Αστυνομίας; Γιατί ακούστηκαν πάρα πολλά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ούτε αυτό. Εγώ δεν πίστευα και δεν πιστεύω στη θεωρία των αναλωσίμων. Ο κ. Αγγελάκος είναι σπουδαίος Αξιωματικός, το έχει αποδείξει διαχρονικά στην ιστορία του, έχει κάνει βήματα τα οποία αποδεικνύουν του λόγου μου το αληθές, επελέγη γι αυτό τον λόγο και έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα η οποία επιτρέπει να έχει η Αστυνομία ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Να σας πω ότι μαζί μ? αυτόν υπάρχουν πάρα πολλοί σημαντικοί και σπουδαίοι Αξιωματικοί οι οποίοι έχουν τιμήσει τη στολή τους σε κρίσιμες περιόδους για την Ελλάδα και όταν λέω κρίσιμες, εννοώ σε περιόδους που πραγματικά το κύρος της χώρας θα μπορούσε να καταρρακωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Επιτρέψτε μου να αναφέρομαι σε πράγματα τα οποία δεν είναι εύκολο να πω δημόσια, αλλά και σε πράγματα τα οποία όλοι κατάλαβαν, ας πούμε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ή την περίοδο μετέπειτα που ακολουθήθηκαν διάφορα περιστατικά.
Να θυμίσω ότι έχουν γίνει δυο πορείες Πολυτεχνείου χωρίς να πέσει μια μολότοφ και αυτό πρώτη φορά έγινε στην Ελλάδα, και μια σειρά από άλλα πράγματα, δε θέλω να περιαυτολογώ ούτε μ? αρέσει να αναφέρομαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μολότοφ πέσανε, λίγες βέβαια, αλλά δεν έγινε αυτό που γινόταν προηγουμένως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιφερειακά έπεσαν κανα δυο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τι μου λέτε τώρα; Για θυμηθείτε παλαιότερες περιόδους που καίγονταν τράπεζες, καίγονταν καταστήματα, για θυμηθείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα αυτό σας είπα, όχι όπως στο παρελθόν. Σας είπα ότι πέσανε κανα δυο περιφερειακά, δεν είναι όπως στο παρελθόν, για να μη σας πουν κάποιοι ότι «τι λέει ο Βουλγαράκης τώρα στον ΑΝΤ-1, ότι δεν έπεσε καμία;»
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας αθόρυβα, συστηματικά, μεθοδικά, με σχέδιο, με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο γίνεται, ή τουλάχιστον όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Και θέλω να πιστεύω ότι αν καθίσουμε απέναντι με αυτά τα οποία έχουν γίνει σε θεσμικό, σε επιχειρησιακό, σε επίπεδο προσωπικού, σε επίπεδο επίλυσης προσωπικών προβλημάτων, αυτούς τους 18-19 μήνες που έχω την τιμή να προΐσταμαι στο Υπουργείο, νομίζω ότι ο απολογισμός είναι μάλλον θετικός. Αυτή είναι η γνώμη μου. Βεβαίως ο τελικός κριτής δεν είμαι εγώ, εγώ αντιλαμβάνομαι τα πράγματα με κάποιον τρόπο. Αλλά φαντάζομαι ότι υπάρχουν άλλοι πιο ουδέτεροι παρατηρητές οι οποίοι μπορούν να έχουν γνώμη γι αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την παρέμβαση του κ. Λινού ήδη υπαινιχθήκατε ότι δε σας ενόχλησε και όλα τα συναφή, αλλά θα ήθελα να μου απαντήσετε πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα, πώς την είδατε; Δυο φορές οι κ. Λινός παρενέβη και στο ζήτημα των Πακιστανών και στο ζήτημα του Ρώσου. Πώς την είδατε αυτή την παρέμβαση; Υποδηλώνει λέτε μια έλλειψη εμπιστοσύνης στις αστυνομικές αρχές; Υποδηλώνει κάτι άλλο; Αυτονόητη είναι αυτή η παρέμβαση; Καλοδεχούμενη είναι αυτή η παρέμβαση; Τι λέτε εσείς;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπος και καλά κάνει και κάνει τη δουλειά του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στις αστυνομικές Αρχές.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όπως ο κάθε ένας, κάνει τη δουλειά του, είναι διαπιστευμένος να κάνει τη δουλειά του. Ο κ. Λινός σαν Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κάνει τη δουλειά του έτσι όπως την αντιλαμβάνεται με βάση τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που έχει η δουλειά του, η Αστυνομία κάνει τη δική της, οι άνθρωποι είναι πολύ υπεύθυνοι και οι μεν και οι δε, δε βλέπω εγώ πού υπάρχει αντικείμενο διένεξης. ?λλωστε εγώ συμφωνώ σε αυτό το οποίο άκουσα να λέγεται, ότι όλα αυτά τα πράγματα τελικά καταλήγουν στο να γίνεται πιο διαφανές και πιο σαφές κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σ? αυτό, ο καθένας κάνει τη δουλειά του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα να κλείσω με αυτή την ιστορία που μίλησε πρώτος ο κ. Καρατζαφέρης, για τη Σούδα, ότι υπάρχουν κάποιοι από τη Μέση Ανατολή, 20 και περισσότερα άτομα από την περιοχή της Μέσης Ανατολής που κρίνονται ύποπτοι για τρομοκρατία και ανακρίνονται. Γνωρίζετε εσείς κάτι σχετικά;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Παραπέμπω στη δήλωση του κ. Μολυβιάτη. Ξέρετε κάτι; Αυτές τις μέρες έχουν γραφεί απίστευτα πράγματα. Δηλαδή νομίζω ότι ο Φώσκολος που έχετε εκεί στον ΑΝΤ-1 αν καθίσει να τα παρακολουθήσει και να τα γράψει και να τα αξιολογήσει, νομίζω ότι ο ΑΝΤ-1 θα παίζει καμιά 500αριά χρόνια με τα σήριαλ που θα γράφει. Δεν ξέρω μήπως έχει βάλει κιόλας δηλαδή?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσουμε με μια ερώτηση πιο προσωπική: Ποια γεύση σας άφησε όλη αυτή η ιστορία με τις επιθέσεις που δεχθήκατε, με την κριτική, με τα σενάρια που όπως είπατε είδατε στον Τύπο. Ποια είναι αυτή η γεύση που πήρατε εσείς από την πλευρά σας, που πήρε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Υπουργός των Ολυμπιακών Αγώνων, που έκανε πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες; Αισθανθήκατε μια πολιτική μοναξιά στην όλη αυτή υπόθεση;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι μοναξιά, καθόλου, αλλά να παραπέμψω σε μια αρχαία ρήση αν μου επιτρέπετε: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα είπατε όλα. Ευχαριστούμε, καλό μεσημέρι και καλή χρονιά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ.