Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΒουλγαράκης ΑρχείοΒουλγαράκης 200504-05-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στην εκπομπή της ΝΕΤ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»

04-05-2005: Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη στην εκπομπή της ΝΕΤ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»

Αθήνα, 05/05/2005
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Βουλγαράκης είναι μαζί μας. Καλημέρα σας και χρόνια πολλά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Χρόνια πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζουμε να περάσατε καλά αυτές τις μέρες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οικογενειακά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι μέρες δεν είναι για σας ξεκούραστες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι οι διακοπές κουράζουν τελικά!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πτώματα γυρίσαμε όλοι! Αυτό λέγαμε έτσι όπως είμαστε συνηθισμένοι σε άλλους ρυθμούς πάμε σε διακοπές και δεν καθόμαστε και πέντε λεπτά κάτω να ξεκουραστούμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει να κάνεις και πολλά πράγματα μαζί. Τελειώνουν οι μέρες εύκολα!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ακούγατε ίσως εδώ που ήσασταν και πάλι, βρε τι μηνύματα βγάλαμε, βρε τι κάμερες στήσαμε, βρε την Τροχαία βγάλαμε στους δρόμους, βρε τι αυξημένα μέτρα, βρε τι φωνές από όλες τις πλευρές, βγήκατε κι εσείς στα διόδια, βγήκαμε κι εμείς από τα κανάλια, 40 νεκροί. Πάλι τα ίδια.
Και εδώ επειδή είναι ένας χώρος δικής σας ευθύνης κυρίως, γιατί υπάρχει και η άποψη ότι είναι κι ένα θέμα πολιτισμού και παιδείας των Ελλήνων εκτός των  υπολοίπων..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω βασικά το δεύτερο είναι. Υπάρχει μια σειρά παρουσίασης στοιχείων που για λόγους συνείδησης ούτε φέτος θα αλλάξει. Εγώ όμως έχω ορισμένα στατιστικά στοιχεία για εσωτερική χρήση τα οποία δεν τα δημοσιοποιώ διότι δεν θέλω να θεωρηθεί ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθώ ν? αλλάξω αυτό το οποίο υπάρχει και το οποίο με κάποιο τρόπο μπορεί να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.
Για εμένα έχει μεγαλύτερη σημασία φέτος το γεγονός ότι έγιναν πολύ λιγότερα δυστυχήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό συνολικά το λέτε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω γιατί σας το λέω. Γιατί μπορεί σ΄ ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα να βρεθούν 4 – 5 – 6 και συνεπώς ο αριθμός των νεκρών και των βαριά τραυματισμένων να είναι πολύ μεγάλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά είναι ένα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σημασία έχει όμως πόσα περιστατικά συνέβησαν πανελλαδικά. Επειδή όμως δεν υπήρχαν προηγούμενα γι΄αυτό, δεν θέλω να θεωρηθεί ότι πάω να εξωραΐσω μια εικόνα κλπ. Όμως αυτό εγώ το έχω σαν ένα εσωτερικό πεδίο έρευνας, που με ενδιαφέρει η αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα μέτρα αυτά δείχνουν αποτελεσματικότητα από τα στοιχεία που έχετε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι δείχνουν. Τώρα, πλήρη εφαρμογή των μέτρων είχαμε μόνο βασικά στο εθνικό οδικό δίκτυο, το οποίο είναι αδύνατο πίσω από κάθε άνθρωπο που οδηγά να έχουμε και από ένα περιπολικό. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όπως είναι επίσης αδύνατο να παρακολουθεί κάθε αστυνόμος ένα πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν γίνεται.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό κανείς δεν το θέλει και κανείς δεν μπορεί να το κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ένα δίκτυο το οποίο αναπτύσσει πολύ μεγάλες ταχύτητες, συνεπώς οι πιθανότητες των θανατηφόρων συγκρούσεων είναι πάρα πολύ αυξημένες και των βαριών περιστατικών είναι πάρα πολύ αυξημένες, εκεί είχαμε μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Δηλαδή είχαμε μια μείωση της τάξεως του 15% – 16% στα θανατηφόρα ατυχήματα και είχαμε μια πολύ μεγάλη μείωση σε όλα τα υπόλοιπα.
Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο το οποίο δεν είναι εξίσου επιτηρούμενο με το εθνικό, διότι δεν γίνεται αυτό εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί δηλαδή να φτάσει μέχρι εκεί, δεν γίνεται αυτό το πράγμα πρακτικά και το καταλαβαίνετε, εκεί πλέον υπάρχει το θέμα του πολιτισμού, της κουλτούρας, το θέμα του αυτοελέγχου του καθένα, δηλαδή εμείς κάποια στιγμή τυπώσαμε κάποιες κάρτες που έλεγαν τους τοπικούς αριθμούς των ΤΑΞΙ σε όλη την περιοχή. Δηλαδή βγαίνεις από ένα κέντρο και είσαι μεθυσμένος; Πάρε ένα ΤΑΞΙ. Τι θα πάθεις; Καταλάβατε τι θέλω να σας πω;  Από ένα σημείο και μετά είναι θέμα κουλτούρας.
Από την άλλη μεριά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με την Τροχαία αυτοκινητοδρόμων, διότι την Καθαρά Δευτέρα δεν είχαμε κανένα περιστατικό που ήταν μια πολύ μεγάλη έξοδος. Τώρα στις περιοχές αυτές πάλι δεν είχαμε κανένα μεγάλο περιστατικό. Μιλάμε για δρόμους καρμανιόλες τώρα, δηλαδή μιλάμε για δρόμους που αν δεν αλλάξει το οδικό δίκτυο, εάν, εάν, εάν δεν υπάρχει περίπτωση να..
Αυτό όμως που θέλω να γίνει κατανοητό είναι ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι λάθος να περιμένει κανείς το πάτημα ενός κουμπιού και από την μια μέρα στην άλλη να φτιάξουν όλα. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Θέλει μια διαδικασία η οποία να βαίνει βελτιούμενη. Το ερώτημα είναι: βαίνει βελτιούμενη; Εγώ λέω ότι βαίνει βελτιούμενη και αυτό φυσικά μπορώ να το αποδείξω οποιαδήποτε στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Πολλές φορές συζητάμε με αφορμή τέτοιες μεγάλες εξόδους δηλαδή μέρες που βγαίνει πολύς κόσμος στους δρόμους, αλλά πολλές φορές επισημαίνεται και όταν κάνουμε και σχετικές συζητήσεις, ότι το πρόβλημά μας είναι καθημερινό, ότι το πρόβλημα δηλαδή χάνουμε 6 – 7 ανθρώπους κάθε μέρα μέσα στις πόλεις κυρίως είναι καθημερινό.
Έχω την αίσθηση ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας -τώρα το γενικεύω, φεύγω λίγο από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σ΄ ένα τομέα που είναι θανατηφόρος, δεν συζητάμε αν θα πάρουμε αυτή τη δουλειά ή θα κάνουμε την άλλη δουλειά, θα κερδίσω πέντε δραχμές παραπάνω ή πέντε λιγότερα, χάνεις τη ζωή σου, το παιδί του κλπ.- δεν δίνει τη δέουσα προσοχή. 6 – 7  άνθρωποι την ημέρα, κάθε μέρα για όλο το χρόνο είναι σαν να παίρνω ένα χωριό και να το πετάω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας γιατί πιστεύω ότι όλα αυτά είναι εν μέρει θέματα ρυθμιστικά, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι θέματα συμπεριφοράς του καθένα, δηλαδή θέμα ζωής του καθένα. Δηλαδή συγγνώμη, τι να κάνει το πολιτικό προσωπικό όταν ο άλλος θεωρεί ότι είναι προσβολή της προσωπικότητάς του αν σε περάσει ο άλλος δίπλα σου;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αυστηροποιήσει το πλαίσιο κ. Υπουργέ. Δεν είδα μια φορά να του παίρνουν το δίπλωμα για δυο χρόνια, μετά του παίρνω το δίπλωμα για πάντα.  Δηλαδή μιλάω για τέτοια μέτρα ακραία και σκληρά γιατί από τη στιγμή που δεν συμμορφώνεται ο Έλληνας οδηγός και έχει αυτή τη νοοτροπία που λέμε, ξέρουμε τι νοοτροπία έχει, πρέπει να γίνουμε λίγο πιο αυστηροί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Να δω το πολιτικό προσωπικό να μην κυκλοφορεί με μηχανή χωρίς κράνος» λέει ο άλλος «να δω το πολιτικό προσωπικό να μην κυκλοφορεί χωρίς να φοράει ζώνη», «να δω το πολιτικό προσωπικό να μιλάει πιο πολύ γι? αυτά τα πράγματα».
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σε αυτά έχετε δίκιο. Εγώ δεν θέλω να εξαιρέσω κανέναν από την ευθύνη του και ούτε από τη δική μου ευθύνη θέλω να εξαιρέσω. Αυτό όμως που δεν θέλω επίσης είναι τον εύκολο στόχο. Υπάρχει μια ευθύνη η οποία είναι συνολική, η οποία φυσικά έχει να κάνει με το πολιτικό προσωπικό.
Είπατε για τις ποινές. Υπήρχε η διαδικασία του point system είχε γίνει βαβούρα θυμάμαι πριν από κάποιο καιρό. Το point system υπέγραφαν οι τροχονόμοι στο δρόμο και δεν το περνούσε κανένας στο ΚΤΕΟ π.χ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τζάμπα πήγαινε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θεωρητικά είχε μαζέψει 20 πόντους έπρεπε να σου πάρουν το δίπλωμα, ουδείς ασχολιόταν. Όταν αυτό κατέστη γνωστό ότι ουδείς ασχολείται δεν έδιναν σημασία.
Θέλω να πω ότι βεβαίως σε αυτό υπάρχει η δικαιολογία της τότε κυβέρνησης ότι δεν υπήρχαν π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πάει λέγοντας, αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Το ζήτημα είναι στην περίπτωση αυτή κατά πόσον μέσα από μια προσπάθεια η οποία είναι στοχευμένη, καταλήγει στο να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.
Εγώ λοιπόν θεωρώ στο βαθμό τουλάχιστον που με αφορά εμένα και τους συναρμόδιους υπουργούς που έχουμε με πολύ ιδιαίτερη προσοχή στοχεύσει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εγώ πιστεύω ότι το τελευταίο διάστημα, έχουν βελτιωθεί όλοι οι δείκτες οι οποίοι σχετίζονται με τα τροχαία ατυχήματα, γι?  αυτό θα γίνει μια συνολική παρουσίαση στο τέλος του χρόνου για να υπάρχουν και συνολικά αποτελέσματα, αυτοί που ασχολούνται με το θέμα το ξέρουν πάρα πολύ καλά.
Έχουν βελτιωθεί επίσης πάρα πολύ οι αρμοδιότητες και οι κανονισμοί που έχουν βγει και οι εξειδικεύσεις που έχουν γίνει, αλλά και διάφορα μέτρα που έχουν να κάνουν με την κίνηση είτε των επαγγελματικών, είτε των ιδιωτικών αυτοκινήτων και βέβαια ένα μεγάλο κομμάτι είναι και  η κουλτούρα η δική μας. Είναι δηλαδή ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Το βλέπετε και στον πεζό, στο εξωτερικό ο πεζός δεν θα περάσει με το κόκκινο, στην Ελλάδα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τον σταματάει και κανένας όμως, να του πει έλα εδώ, τριάντα ευρώ πρόστιμο, όπως λέγαμε παλιά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και δυο φορές που τον σταμάτησε πάντως έγινε θέμα στα δελτία. Με συγχωρείτε, ήταν τίτλος ας πούμε, λεφτά ψάχνει η εφορία, γράφει τον πεζό.
Αυτό που λέω εγώ είναι ότι η ελληνική κοινωνία είναι λίγο σε σύγχυση έτσι δεν είναι, από την μια θέλουμε τον αστυφύλακα και τον χωροφύλακα, δεν γίνεται και τα δυο μαζί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν πάση περιπτώσει είστε ικανοποιημένος σε σχέση με τα στοιχεία όπως τα λέτε?.πάμε τώρα στα υπόλοιπα ζητήματα κ. Υπουργέ, διαβάζουμε σήμερα σ? όλες τις εφημερίδες, ότι ξεκινάει αντεπίθεση η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, για τα επικοινωνιακά, για τις κόντρες των Υπουργών, σας συμπεριλαμβάνει και εσάς αυτό γιατί είστε τελευταία μέσα σε μια λίστα με κόντρες και για το κυβερνητικό έργο στην ουσία του, στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα καθόταν και περίμενε και τώρα θα κάνει επίθεση; Το βλέπει κανείς έτσι μ? αυτό τον απλοϊκό τρόπο θα σκεφθήκανε, διαβάζοντας  την αντεπίθεση της κυβέρνησης, περίμενε η κυβέρνηση να κλείσει πόσο διάστημα για να κάνει αντεπίθεση; Να ασχοληθεί με τα προβλήματα του κόσμου, τα καθημερινά προβλήματα που έλεγε ο πρωθυπουργός, να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, που υπάρχει επίσης μεγάλο παράπονο από τον κόσμο. Τα ακούσατε όλοι οι βουλευτές στην επαρχία που πήγατε, δεν ξέρω εάν ήσαστε  και εσείς εκεί, τα παράπονα του κόσμου. Γράφτηκε σ? όλες τις εφημερίδες, άκουσαν τα εξ αμάξης οι νέοι βουλευτές κ. Υπουργέ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε κάτι, εγώ αυτό το οποίο θέλω να παρατηρήσω είναι ότι, η κοινή γνώμη και αυτό μπορώ να σας το εξηγήσω μετά αν θέλετε, συμπεριφέρεται στην Νέα Δημοκρατία σαν να είναι μια κυβέρνηση 15 ετών, δηλαδή έχει απαίτηση να τα κάνει όλα αμέσως. Έχει απαίτηση να λυθούν τα προβλήματα όλα με την μία. Έχει απαίτηση ζητήματα που εκκρεμούσαν όλα έτσι να λυθούν από το βράδυ έως το πρωί.
Και γεγονότα τα οποία στο παρελθόν δεν θα αποτελούσαν ούτε καν είδηση στα ψιλά, είναι κορυφαία θέματα. Από την άλλη πλευρά, εγώ ισχυρίζομαι ότι έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα από τη κυβέρνηση, τα οποία δεν κάνουν της δέουσας προβολής, με αποτέλεσμα να εκπέμπεται μια συνολική μιζέρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα είναι θέμα επικοινωνιακής πολιτικής;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι θα σας πω κάτι. Είναι θέμα ενός επικοινωνιακού περιβάλλοντος, στο οποίο ζούμε και κινούμεθα. Στο οποίο βασικά η είδηση είναι κακή είδηση, εσείς το ξέρετε καλύτερα από μένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πάντα ίσχυε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Προσέξτε όμως, υπάρχουν όμως και κάποιες ιδιαιτερότητες, οι οποίες σχετίζονται με την ανοχή που δίνει κανείς, και τη δυνατότητα αξιολόγησης της κλίμακας την οποία θα βάλει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές στις πρώτες του δηλώσεις, ότι δεν ζητάμε και δεν θέλουμε πίστωση χρόνου. Και θέσατε και η ίδια η κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν μιλώ για πίστωση χρόνου, μιλώ για αποτύπωση πραγματικών περιστατικών. Με συγχωρείτε, σήμερα διάβασα στις εφημερίδες γιατί χθες έγινε η ανακοίνωση ας πούμε, ότι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολούσε την Ελλάδα πάρα πολλά χρόνια ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, το οποίο ερμηνεύεται όμως σε πάρα πολλά πράγματα σε οικονομική βάση?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σε όλες τις εφημερίδες το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε μέρα για το Μπουργκάς  – Αλεξανδρούπολη θα λέμε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σε πόσα δελτία ειδήσεων το είδατε αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα δελτία ειδήσεων μπορεί να έπαιξε τελευταία, μπορεί να μην  έπαιξε και καθόλου, στις εφημερίδες έπαιξε όμως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να πω με λίγα λόγια με συγχωρείτε, έχουν γίνει δεκάδες διαφημίσεις που σχετίζονται με την δημόσια διοίκηση, έχουν γίνει δεκάδες διαφημίσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την  οικονομία, έχουν γίνει δέκα, είκοσι, τριάντα, σαράντα πράγματα σε άλλους περιφερειακούς τομείς, είτε λέγονται υγεία, είτε παιδεία, έχουν γίνει δέκα πράγματα. Είναι γεγονός ότι πράγματι ο δημοσιογράφος οφείλει να επισημαίνει τα λάθη κλπ, από την άλλη πλευρά όμως όταν κάνει κανείς ένα απολογισμό, και βάλει από την μια πλευρά τα θετικά και την επίπτωση και την αξιολόγηση που έχουν στα ΜΜΕ, τα αρνητικά, την επίπτωση, την αξιολόγηση στα ΜΜΕ, με συγχωρείτε πάρα πολύ έχει παρατήσει τα όπλα. Δηλαδή συμπεριφέρονται στη Νέα Δημοκρατία, όπως συμπεριφέρθηκαν στο ΠΑΣΟΚ μετά από 15 χρόνια. Δεν είναι έτσι όμως.
Δηλαδή, άκουγα μάλιστα χθες σε μια εκπομπή ήταν τρομερό ας πούμε, ότι βγήκατε λέει, έπρεπε να λύσετε το Κυπριακό. Βγήκε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία 10 του μηνός, 18 του μηνός ξεκίνησε το Κυπριακό, έπρεπε από τις 10 μέχρι τις 18 να έχει λυθεί το Κυπριακό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν λέει κανείς κάτι τέτοιο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, έχουμε φθάσει σε σημεία παραλογισμού θα έλεγα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλές φορές και τα Μέσα μπορεί να τραβάνε λίγο τα θέματα, καμία αντίρρηση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σε είκοσι μέρες δηλαδή να τα λύσουμε όλα, δεν το καταλαβαίνω αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να παραδεχθείτε όμως ότι, δημιουργήσατε αυξημένες προσδοκίες στον πολίτη με την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στη κυβέρνηση..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:  Εντάξει και είναι κακό αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καθόλου κακό δεν είναι, τις οποίες όμως πρέπει να τις κάνετε. Προφανώς δεν λέει κανείς αύριο το πρωί. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, τώρα μιλάμε μαζί όμως, έχει δείγματα και δεν μπορεί ο πολίτης ξαφνικά να έχει τρελαθεί και μέσα στο διάστημα ενός έτους να λέει, βρε παιδιά, λεφτά πολλά δεν παίρνω, ακρίβεια υπάρχει, η ανεργία εδώ είναι, παρούσα, προβλήματα ανοιχτά κλπ, νιώθω ανασφάλεια. Δηλαδή να υπάρχει ένα περιβάλλον δύσκολο, να αρχίσει να προβληματίζεται για εσάς και το βλέπετε και στις δημοσκοπήσεις και να έχει τρελαθεί, κάτι συμβαίνει;
Εσάς δεν σας προβληματίζει; Είναι θέμα δηλαδή επικοινωνιακής πολιτικής ή ουσίας της πολιτικής; Διότι οι πολιτικοί έχετε και μια μανία. Αποδίδετε τα όσα συμβαίνουν στο πως παρουσιάζονται και όχι στο περιεχόμενό τους. Ο πολίτης δεν είναι  βλάκας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εντάξει, συμφωνώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι και να του πω εγώ, αυτός ξέρει τη ζωή του. Αν του λέω κάθε μέρα απ? το πρωί, έχεις λεφτά στην τσέπη σου πάρα πολλά και μπορείς να τα ξοδέψεις, δεν τον πείθω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν τα προβλήματα της Ελλάδας ως δια μαγείας επειδή βγήκε η ΝΔ. Δεν λέω αυτό. Δεν λέω επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει προβλήματα. Ούτε αυτό λέω. Γιατί δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση στον κόσμο που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα. Δεν λέω επίσης ότι όλα τα πράγματα τα οποία έχουμε κάνει, εμείς συμπεριλαμβανομένων, είναι όλα θετικά, θετικότερα, θετικότερα. Έχουν γίνει και λάθη και παραλείψεις, υπάρχουν ενδεχομένως και αλληλοεπικαλύψεις οι οποίες οδηγούν..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι πολιτικοί έχετε μια μανία μόνο με τα θετικά και οι δημοσιογράφοι τα αρνητικά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν ισχυρίζομαι αυτό. Ισχυρίζομαι όμως ότι η κλίμακα στην οποία κρίνεται η κυβέρνηση της ΝΔ είναι δυσανάλογη με την κλίμακα την οποία θα περίμενε κανείς σε διάστημα ενός χρόνου. Και λέω επίσης εγώ, ότι επειδή το ταμείο αργεί να γίνει, δηλαδή το ταμείο θα γίνει μετά από τρία χρόνια κ. Λυριτζή, θα πρέπει κανείς να έχει και μία αίσθηση του τι είναι αυτό το οποίο περιμένει κανείς τον πρώτο, το δεύτερο, τον τρίτο, τον τέταρτο χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι θα υλοποιηθούν όλα όσα είπε η κυβέρνηση; Το πιστεύετε αυτό; Γιατί τώρα τελευταία δεν το πολυπιστεύουν άλλοι συνάδελφοί σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Οικονόμου μου επιτρέπετε να σας πω κάτι; Εγώ στον τομέα το δικό μου το πρόγραμμα το έχω τελειώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα πάτε σε άλλο Υπουργείο. Φεύγει ο Υπουργός.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε, το πρόγραμμα της ΝΔ το έχω
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κομμάτι που σας αφορούσε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο έγραφε το πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα κάνατε παραπάνω δηλαδή.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κάνω πάρα πολλά άλλα πράγματα, τα οποία η συγκυρία..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα δεν έχετε και ενδιαφέρον στο Υπουργείο σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Προσέξτε. Τα οποία η συγκυρία δείχνει ως επιβεβλημένα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Όταν εμείς αναλάβαμε το Υπουργείο, δεν είχαμε το κομμάτι μεταολυμπιακή χρήση, διότι δεν είχε απασχολήσει κανέναν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως, μετά την Ολυμπιακή χρήση τι θα κάνουμε ας πούμε, πού θα πάνε ας πούμε. Που έχουμε πάει σε 15, 20 χώρες και ?τα μέτρα που κάνουν εκείνη την περίοδο, τα οποία μας έχουν δείξει τη δυνατότητα να ακολουθήσει στη συνέχεια το άλλο υπουργείο π.χ. Εμπορίου ενδεχομένως ή Ανάπτυξης, Οικονομικών κλπ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω και γι? αυτό. Αυτό που θέλω με λίγα λόγια να πω είναι ότι, υπάρχουν τομείς που τα πράγματα μπορεί να πάνε γρήγορα, υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία παρεμβάλουν εμπόδια, είναι η δομή του κράτους τέτοια, η οποία πολλές φορές δεν επιτρέπει. Να σας ανοίξω μια παρένθεση, η αποκέντρωση, δηλαδή η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση στη περιφέρεια, στο εξωτερικό, παρουσιάστηκε ως μια ανάγκη των τοπικών κοινωνιών για αυτορύθμιση.
Ήταν μια ανάγκη που δημιούργησε την αποκέντρωση. Στην Ελλάδα αυτή η αποκέντρωση, έχει δώσει μια «σοσιαλιστική ..» της δεκαετίας του 80 η οποία εκλήθη δημοκρατική, σου λέει κύριε έτσι κάνουν όλοι, έτσι θα κάνουμε και εμείς, δεν πάει να αποφασίζει ο κόσμος κάτω στη περιφέρεια, υπήρχαν υποδομές, υπήρχε προσωπικό, υπήρχε διαδικασία να το κάνει αυτό το πράγμα, υπήρχαν έλεγχοι οι οποίοι να εξασφαλίζουν ότι η ροή της απόφασης από την ιεραρχία προς τα πάνω, προς τα κάτω και το ανάποδο θα είναι αποτελεσματική;
Φθάνουμε λοιπόν σήμερα σε ένα αδιέξοδο όπου πολλές φορές και αυτό το έζησαν και την τελευταία χρονιά του ΠΑΣΟΚ και είχε γίνει προσπάθεια να πάρουμε πίσω αρμοδιότητες που είχαν δώσει στη περιφέρεια, φθάνομε λοιπόν σε ένα σημείο που πράγματα τα οποία πρέπει να αποφασιστούν σκοντάφτουν στο κομμάτι που λέγεται αποκέντρωση και πράγματα που πρέπει να ξεκινήσουν από κάτω να πάνε προς τα πάνω, στην σημερινή κυβέρνηση, δεν μπορούν να πάνε.
Αυτό το πράγμα δημιουργεί αλληλοεπικαλύψεις, δημιουργεί συγχύσεις, δημιουργεί ένα αδιέξοδο το οποίο το βλέπετε και αποτυπώνεται πολλές φορές στα δημόσια έργα σε περιφερειακό επίπεδο, αποτυπώνεται στα γενικά θέματα σε περιφερειακό επίπεδο, αποτυπώνεται σε σειρά ζητημάτων τα οποία σχετίζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω όμως κάτι, όταν λέτε επανίδρυση του κράτους..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Λυριτζή όλα αυτά είναι στο στόχαστρο, αλλά πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι αυτά, δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Θα σας πω κάτι, συμβιβάσαμε μια απόφαση πριν από κάποιες μέρες μαζί με τον κ. Παυλόπουλο, όπου πλέον δεν θα χρειάζεται έλεγχος του γνησίου της υπογραφής, όταν κανείς πηγαίνει να κάνει διάφορες συναλλαγές με το δημόσιο, αλλά αυτό εκ των υστέρων εάν υπάρχει θέμα θα το επαναβεβαιώσει.
Να σας πω κάτι, αυτό το πράγμα που σας λέω ξέρετε τι εργατικό δυναμικό απεγκλώβισε; Είχε καταντήσει και γελοίο, γιατί πήγαινες εσύ σε ένα μαγαζί, αγόραζες 300 ευρώ πράγματα ας πούμε και έβγαζες την πιστωτική σου κάρτα και εθεωρείτο ότι αυτό το πράγμα είναι αποδεκτό και πήγαινες να πάρεις μια αίτηση και σου λέγανε όχι, έλα από Δευτέρα κ.ο.κ.
Μα ξέρετε πόσες τέτοιες διατάξεις έχουμε κάνει;  48.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά δεν τις ξέρει κανένας κ. Υπουργέ. Αν όλα είναι καλώς καμωμένα έτσι όπως τα παρουσιάζετε, πρέπει να δείτε, γιατί δεν τα παρουσιάζετε καλά; Να ένα κακώς καμωμένο επομένως κατά την γνώμη σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είπα αυτό. Θέλω με λίγα λόγια να πω ότι, η κυβέρνηση αν παρατηρήσει κανείς το περιβάλλον των media, καλώς ή κακώς, είναι μια κυβέρνηση που κάθεται. Σου λέει, τσακώνονται μεταξύ τους, δεν κάνουν τίποτα, και πόλεμος για τον μέτοχο και πόλεμος για εκείνον και πόλεμος για το άλλο, χαμός, δεν κάνει τίποτα αυτή η κυβέρνηση και σου λένε καταρρέει, πέφτει καμιά δυο μονάδες, πέφτει η κυβέρνηση.
Αν όμως κάτσει κανείς και κάνει το ταμείο, και δει ας πούμε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πρέπει να το κάνετε αυτό κύριε Υπουργέ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:Θα σας πω άλλο περιστατικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε ότι περιστατικό θέλετε, εδώ θα είμαστε και θα τα συζητάμε. Αλλά όμως, με συγχωρείτε πολύ, το βλέπουμε και το τυρί και την φάκα μαζί. Πρώτον, να βγείτε τότε να πείτε ότι, το Ολυμπιακό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα είναι καθοδηγούμενο από τους διαπλεκόμενους και σας χτυπάει, παρουσιάζεται μια στρεβλή εικόνα να κατονομάσετε και media και πρόσωπα και επιχειρηματίες συγκεκριμένα, ένα αυτό.
Δεύτερον, ζητήματα μεγάλης πολιτικής που τέθηκαν στο τραπέζι, τέθηκαν από την κυβέρνηση, η ιστορία του βασικού μετόχου και του χτυπώντας την διαπλοκή, δεν ήταν υπόθεση κ. Βουλγαράκη που την σήκωσαν τα media, η κυβέρνηση την έκανε παντιέρα. Την κάνατε παντιέρα, ως καιρική πολιτική?.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Για την διαπλοκή και την διαφθορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα η συζήτηση που κάναμε προεκλογικά αυτή- ήταν και η εξέλιξη έδωσε τροφή και στα κανάλια, λοιπόν ποιος ευθύνεται τα κανάλια ή εσείς;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εντάξει εγώ δέχομαι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Θα σας πω όμως το εξής. Έχω βέβαια εγώ προσωπικά μια άλλη αντίληψη για το βασικό μήνυμα του κράτους. Εγώ δηλαδή πιστεύω ότι, η αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία έγινε την τελευταία φορά, ήταν βασικώς ατυχής. Και μάλιστα εγώ ορισμένες διατάξεις που είχα την δυνατότητα και την ευχέρεια να τις ψηφίσω, δεν τις ψήφισα. Όπως ας πούμε το θέμα του ασυμβίβαστου των βουλευτών, το οποίο θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος.
Όπως ας πούμε το θέμα αυτό του βασικού μετόχου, το οποίο θα είχε λυθεί με άλλο τρόπο, ή εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να είχε σβηστεί με νόμο με άλλο τρόπο πάλι και σειρά άλλων, που δεν είναι η ώρα να τα πούμε.
Εδώ όμως για να δούμε λοιπόν το θέμα αυτό. Για το Σύνταγμα, αποφασίζουν τα δυο κόμματα να το ψηφίσουν, καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία, πάει αυτό τελείωσε. Ψηφίζεται ένας νόμος από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν δουλεύει και δεν λειτουργεί σκοπίμως κατά την γνώμη μου, εγώ σκοπίμως λέω. Γιατί ο νόμος αυτός είναι σαν τα ισπανικά σπίτια, μια πόρτα εκατομμύρια παράθυρα.
Έρχεται η κυβέρνηση η οποία έχει διακηρύξει από πριν τις εκλογές τι θέλει να κάνει και λέει ότι, εγώ θα κάνω αυτό, αυτό  και αυτό. Και το έχουμε πει εμείς αυτό από πριν, δηλαδή εμείς τι λέμε; Ότι εμείς αυτό το Σύνταγμα το οποίο έχουμε ψηφίσει, τα δυο κόμματα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά περνάει το νόμο στο άλλο άκρο κύριε Υπουργέ και τώρα πανηγυρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατηγορεί το Σύνταγμα, κατηγορεί το νόμο, άρα κακή εξειδίκευση του Συντάγματος.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αλλο λέω εγώ κ. Λυριτζή, εγώ λέω ότι εδώ κάποια στιγμή και οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να σταθούν απέναντι από τον εαυτό τους και θα πρέπει και να σταθούν και απέναντι μεταξύ τους για να δούνε τι είναι αυτό το οποίο λένε και πού μπορούν να συνεννοηθούν. Γιατί εγώ βλέπω το ΠΑΣΟΚ το οποίο αυτή τη στιγμή έχει μια απόλυτη σύγχυση, δηλαδή η θέση την οποία παίρνει ουσιαστικά  είναι θέση υπέρ της διαπλοκής εκατό τοις εκατό, αυτό έρχεται σε αντίθεση
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα συνεννοηθείτε όμως άμα λέτε ότι είναι υπέρ της διαπλοκής και αυτοί λένε ότι είστε σε άλλη διαπλοκή..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα συγνώμη όταν όλες οι προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα ελάχιστο κοινό παρανομαστή, καταλήγουν εξ ορισμού και εξ αρχής στο κενό, διότι αυτό θεωρείται εξ ορισμού και εξ αρχής ένα πεδίο αντιπολίτευσης, με συγχωρείτε, καταλήγομε στο ότι αυτός ο οποίος αντιτίθεται σ? αυτόν ο οποίος πάει να ρυθμίσει κάτι, σε τελική ανάλυση εξυπηρετεί κάποιον άλλον, είναι έτσι όμως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κάτι κύριε Υπουργέ, εάν η λογική κατάληξη αυτού που λέτε είναι αυτό και λογικά αν το σκεφθεί κανείς, εκεί καταλήγει, η απάντηση που θα μπορούσε να σας δώσει ένας εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ξέρετε κάτι κύριε Βουλγαράκη όμως, δικαιώθηκα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σε τι δικαιώθηκαν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πω, ότι αυτός ο νόμος είναι, και δεν είναι τίποτα άλλο και τώρα τον αλλάζετε, παίρνετε πράγματα πίσω. Μας έλεγαν ότι ο νόμος αυτός δεν θα λειτουργήσει, λέγατε όχι?
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα το λένε οι ίδιοι..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήστε την διαπλοκή, σας έλεγαν επί του νομοθετικού πλαισίου, ο νόμος αυτός δεν θα λειτουργήσει, διότι είναι κόντρα στα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι θα λειτουργήσει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να προεκτείνουμε λίγο την συζήτηση; Με συγχωρείτε, ο νόμος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε κριθεί αντικοινοτικός από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπήρξε αλληλογραφία μεγάλη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν απαντούσε το ΠΑΣΟΚ δεν έλεγε τίποτα, πέρασαν τρία χρόνια, τίποτα, κουβέντα?
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό το είδατε εσείς πουθενά ως κεντρικό θέμα στην δημοσιογραφία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί να το δούμε κεντρικό θέμα, αφού δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα, ο νόμος ήταν στα χαρτιά ανενεργός γιατί να ασχοληθεί ο άλλος;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Διότι λοιπόν εδώ είναι ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής συζήτησης, είναι βέβαιον ότι όταν κανείς θέλει να βάλει  περιορισμούς σε μια αγορά που είναι χύμα, όταν θέλει να βάλει κάποιους περιορισμούς σε μια αγορά που πηγαίνει από την μια στην άλλη, θα έρθει σε σύγκρουση και θα έχει αντιδράσεις. Το ζήτημα είναι αυτά όλα, να είναι σε ένα επίπεδο το οποίο και ο ελληνικός λαός να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετούνται με παρρησία, διαφορετικά δεν μιλάμε για ενημέρωση, μιλάμε για προπαγάνδα και επειδή μιλάμε για προπαγάνδα εκεί είναι άλλος τομέας.
Δηλαδή εγώ πιστεύω ότι αυτό αγγίζει πολλές φορές και τα όρια της δημοκρατίας έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να το επεκτείνουμε και στο επίπεδο των media και της υπερσυγκέντρωσης που ακόμα δεν έχετε φέρει το νόμο. Αλλά εγώ λέω, δεν θα διαφωνήσω στα δυο στοιχεία που έχετε θέσει,  εμένα όμως σαν πολίτη με ενδιαφέρει το τρίτο. Αυτό που αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό. Εγώ έξω από τις αντιπαραθέσεις τις πολιτικές λέω ότι αυτό που αποφασίσατε δεν μπορείτε να το εφαρμόσετε. Επομένως δεν είναι σωστό. Αυτό. Εμένα δεν μ? ενδιαφέρει η διαπλοκή. Εμένα με ενδιαφέρει η κυβέρνηση, έρχεται να φτιάξει ένα νόμο, να κόψει τα χέρια της σ? αυτόν που απλώνει στου κράτους να το πω έτσι, μπορείτε να το εφαρμόσετε; Όχι. Αρα δεν είναι σωστή η επιλογή σας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι. Όταν κάποιος δρα και λειτουργεί και ενεργεί, π.χ. κάνετε εσείς μια εκπομπή, σ? αυτή την εκπομπή εσείς θα πείτε δέκα πράγματα σωστά και ένα λάθος δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυτοκτονήσετε. Εάν δηλαδή διαπιστώσεις ότι κάτι το οποίο κάνεις, δεν είναι στην κατεύθυνση εκείνη που σου δίνει το αποτέλεσμα το επιθυμητό, έχεις πάντα το δικαίωμα να προσαρμοστείς..
Εμένα το ζήτημα το κορυφαίο που με ενδιαφέρει πάρα πολύ σαν πολιτικό, αν μπορώ να θεωρηθώ πολιτικός, είναι μια καθαρή πολιτική θέση την οποία έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά και μετεκλογικά. Και μην έχετε αμφιβολία, αυτή η θέση της έχει απευθυνθεί και έχει γίνει ήδη αποδεκτή, την έχουν καταλάβει οι πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν διαφωνώ κύριε Υπουργέ. Μα δεν έχει νόημα ρε παιδιά αυτή η συζήτηση τώρα. Ένα λεπτό. Επί της πρακτικής ουσίας τι θα γίνει κ. Υπουργέ με το νόμο; Θα τον πάρετε πίσω, θα τον αλλάξετε, θα βρείτε κοινό τόπο; Τι θα γίνει; Αυτό έχει σημασία για τον πολίτη τώρα. Τώρα να συζητάμε αερολογώντας για τον «βασικό μέτοχο»; Έχει εξαντληθεί η συζήτηση.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Συμφωνούμε, εντάξει. Είναι βέβαιο ότι από την ώρα που υπάρχει μία διαφωνία με την Κοινότητα, αυτή η διαφωνία θα πρέπει να ισορροπήσει κάπου.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι βέβαιον και το είπε και ο Πρωθυπουργός πολύ περιγραφικά στη συνέντευξη. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι θα βρεθεί μία συνισταμένη η οποία θα συγκεράσει σε κάποιο βαθμό ή θα αποπειραθεί να συγκεράσει το βασικό πολιτικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, που φαντάζομαι είναι και της Ευρωπαϊκής σε διαφορετικό βαθμό, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα και φυσικά των ευρωπαϊκών δεδομένων.
Ας πούμε και κάτι άλλο. Ένα δεύτερο πράγμα που εμένα με «εκνευρίζει», εντός εισαγωγικών   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ενοχλεί, ναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, με ενοχλεί. Γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να θεωρείται θέσφατο για την Ελλάδα σε όλα τα ζητήματα; Δηλαδή με συγχωρείτε, ένα κράτος-μέλος το οποίο μάλιστα ήταν από το πρώτο, ας πούμε, γκρουπ των κρατών-μελών που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τους βασικούς, δεν θα πρέπει να έχει στο στόχαστρό του ενδεχομένως ότι θα πρέπει μέσα στην Ευρώπη να γίνει μία διαδικασία η οποία θα οδηγήσει στην αλλαγή τους; Δηλαδή η Ευρώπη θα είναι ό,τι αποφασίσει ο Αγγλος, ο Γάλλος, ο Γερμανός;   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν το καταλαβαίνω. Επομένως σαν κοινωνία με απασχολεί αυτό και πιστεύω ότι μέσα σε ηνωμένο, ας πούμε, σύστημα κρατών όπως είναι η Ευρώπη, αυτό το πράγμα, που δεν απασχολεί μόνο εμένα, προφανώς και άλλους, αλλά εμένα εμφανώς, θα πρέπει κάποια στιγμή η Ευρώπη να δει. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να πούμε: άντε, αυτά αποκλείονται. Δεν το καταλαβαίνω.     
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το λέει κανείς, αλλά από τα χείλη κυβερνητικών στελεχών ακούστηκε να κάνουμε ό,τι πρέπει για να μη χάσουμε δραχμή. Δεν ακούστηκε αυτό που λέτε εσείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το θέμα. Τα κονδύλια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν «αμάν.. προκειμένου να μη χάσουμε δραχμή» κι εδώ που τα λέμε εκεί είναι το πρόβλημα?. Τα χρήματα; 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία λαμβάνει. Δεν είναι μία χώρα η οποία δίνει.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή αν κάνει κανείς το ισοζύγιό της, είναι μία χώρα η οποία λαμβάνει και πάντα αυτός ο οποίος λαμβάνει, είναι σε μία δυσμενέστερη θέση απ? αυτόν ο οποίος δίνει. Όταν βγάζεις από την τσέπη σου λεφτά, λες..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχεις και μια κουβέντα παραπάνω, ναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Έχουν λοιπόν αυτά όλα τα πράγματα ένα δια ταύτα. Έτσι είναι. Από την άλλη πάλι πλευρά υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τέτοιου είδους προϋποθέσεις για το μέλλον που να λύσουν ζητήματα πραγματικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάριν της δημοκρατίας, χάριν του συμφέροντος της ολότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εγώ εκεί δεν θεωρώ ότι τα πάντα είναι δεδομένα.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι είναι δεδομένα. Καθόλου, κάθε άλλο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, είχε πει κάποτε θυμάμαι ο Λεωνίδας Κύρκος, όταν προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο της Αριστεράς την περίοδο του ΄70 ότι, θα πρέπει να μπουν μέσα στην Ευρωπαϊκή, στην ΕΟΚ τότε, είχε πει ότι, η Ευρώπη δεν είναι ούτε το αγγουράκι, ούτε οι ντοματούλες. Έτσι είναι. Δεν είναι το ντοματάκι. Είναι μία πολύ μεγάλη ιδέα. Να αντιπαλεύει, να προσπαθεί να βρει λύση, να δει τις αδυναμίες του. Το αν εσύ ως χώρα οφείλεις να κάνεις τις μεταρρυθμίσεις σου που θα συμπέσουν στο βασικό σου πλαίσιο, εντάξει.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι κ. Βουλγαράκη και συμφωνούμε απολύτως, όμως γι? αυτό ακριβώς συζητούμε επί του πολιτικού. Και οι δυο μας δηλαδή όταν ξεκίνησε η ιστορία του βασικού μετόχου λέμε: πολύ δραματοποιημένη είναι όλη η εικόνα και θα πρέπει να αποφορτιστεί και πρέπει να συζητάμε επί της πολιτικής και της πραγματικής
Και το λέω γενικότερα. Η Κυβέρνηση δεν έχει στο μυαλό της, η κάθε Κυβέρνηση, να μην το πάω μόνο στη σημερινή, όταν φτιάχνει κάτι, ένα θεσμικό πλαίσιο, όταν διαμορφώνει ένα θεσμικό πλαίσιο, βάζει κάτω τα πράγματα και λέει: αυτό το θεσμικό πλαίσιο θέλω να φτιάξω για να αποδώσει αυτό το πράγμα σ? αυτόν τον τομέα και ξέρει ότι το φτιάχνει για να αποδώσει.  
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν φτιάχνει κάτι το οποίο δεν αποδίδει?
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να κάνω μία πολιτική παρατήρηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Διότι εμένα τα νομικά μου δεν είναι τόσο καλά για να είμαι έτσι?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ εξειδικευμένος.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να θεωρηθώ ως  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειδήμων.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ..παραπομπή κλπ. Πέντε νομικούλια που ξέρω?  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν χρειάζεται. Πολιτικά θέλετε?
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πρόβλημα ολιγοπωλίου και η Ελλάδα είναι μία ολιγοπωλιακή αγορά. Εγώ είμαι υπέρ της άποψη ότι όλοι οι επιχειρηματίες πρέπει να ζήσουν και να προχωρήσουν. Δεν μπορεί όμως 3-4-5-10 επιχειρηματίες να νέμονται όλη την ελληνική αγορά. Πρέπει όλοι να μπορούν να ζήσουν. Δηλαδή δεν μπορεί ο κ. Οικονόμου να τα πάρει όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα ζήσετε κ. Οικονόμου, θα κάνετε τις δουλίτσες σας, θα κάνετε τη δουλειά σας?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάρει και ο άλλος όμως.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν μπορείτε όμως να τα κάνετε όλα. Δεν γίνεται αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει κατανοητό, γιατί όσο αυτό το πράγμα δεν γίνεται κατανοητό, τόσο οι πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και απλώματος του κατά κεφαλήν προϊόντος είναι μηδενικές γιατί η αγορά θα ελέγχεται, θα καθοδηγείται, θα μπαίνει σε μία διαδικασία η οποία δεν θα δίνει δικαίωμα αναπνοής σε κανέναν. Ο καθένας θα μπορεί να εκβιάζεται?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λύστε το κ. Υπουργέ. Εσείς το δημιουργήσατε, εσείς κάνατε τη φασαρία. Επιστρέφουμε πάλι στο αρχικό ερώτημα τώρα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν το δημιουργήσαμε εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λύστε το, το θέμα. Σ? αυτό επιστρέφουμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ακούστηκε. Η πολιτική λοιπόν παρατήρηση..
(Διαλογικές Συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά η Κυβέρνηση σήμερα είναι πολιτικά κυρίαρχη.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό λοιπόν είναι το πολιτικό
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε ότι, ακόμα κι όταν χάνετε στις δημοσκοπήσεις, δεν τις παίρνει το ΠΑΣΟΚ. Η Κυβέρνηση έχει την άνεση που είχε το ΠΑΣΟΚ τα πρώτα-πρώτα χρόνια. Δεν είχε αντιπολίτευση?
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα εγώ δεν έχω καταλάβει.Εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει σε πολλά ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει. Και το ΠΑΣΟΚ είναι σε δυσχερή θέση, είναι σαφές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας εμποδίζει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά πάρτε αποφάσεις. Αυτό περιμένει ο λαός. Ακούμε συνεχώς: δεχόμασταν επιθέσεις από την Κυβέρνηση, θα περάσουμε σε αντεπίθεση. Ποιος σας εμποδίζει να ασκήσετε την πολιτική σας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια και μιλάγαμε πριν κ. Υπουργέ, για τα επικοινωνιακά..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μπράβο, ναι.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι σ? αυτόν τον τομέα έχει πρόβλημα η Κυβέρνηση; Το λένε και οι Βουλευτές και οι Υπουργοί το έχουν πει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Τύπος ο φιλικός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Τύπος ο φιλικός δημιουργεί συνέχεια με τις παρεμβάσεις του το ζήτημα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ συμμερίζομαι σε πολύ μεγάλο βαθμό την άποψη του Πρωθυπουργού που την κατέθεσε και στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», τα επικοινωνιακά πάντα κ. Οικονόμου είναι δευτερογενές.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακολουθούν, ναι, εντάξει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι δευτερογενές. Δεν είναι πρωτογενές. Το πρωτογενές είναι η ύλη την οποία..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ίδια η πολιτική, η παραγωγή της πολιτικής.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κι εκεί όποιες διαταραχές στο επικοινωνιακό περιβάλλον γίνονται, συμβαίνουν εκεί ακριβώς, στην ουσία της ύλης. Δεν γίνονται στη διαδικασία της επικοινώνησης. .. είναι ζήτημα ένα, αλλά το μεγάλο κομμάτι είναι το προηγούμενο κομμάτι και εκεί είναι που πρέπει κανείς να επικεντρωθεί. Εγώ λοιπόν συμφωνώ ότι πρέπει..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς που ολοκληρώσατε την ύλη, δεν λέτε να πάτε να ασκηθείτε και σε μια άλλη ύλη;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν θα γίνει ποτέ αυτό. Το ξέρετε ότι δεν θα γίνει ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω, αλλά λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα η ερώτηση δεν είναι αυτή η κλασική, αφού τελειώσατε μήπως πρέπει να γίνει ανασχηματισμός, να πάτε κάπου αλλού. Το εννοώ αυτό που λέω. Αφού θεωρείτε ότι ολοκληρώσατε έναν κύκλο στο Υπουργείο, που αυτός ο κύκλος περιελάμβανε και σε μεγάλο του κομμάτι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να είμαστε ειλικρινείς, πέραν των θεσμικών ζητημάτων η μεγάλη δουλειά ήταν εκεί. Και παρεμπιπτόντως, τι γίνεται με τα συστήματα ασφάλειας; 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα το πούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω, εν πάση περιπτώσει, εάν έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, ένας νέος πολιτικός δεν έχει φιλοδοξία; Το ερωτώ προσωπικά και ειλικρινά. Δεν έχει τη φιλοδοξία να προσφέρει κάπου αλλού; Γιατί πρέπει να μείνει 200 χρόνια στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δηλαδή;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα τι 200 χρόνια;   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, λέω, άμα ολοκλήρωσε τον κύκλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα χρόνο έχει ο άνθρωπος.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ακούστε κάτι. Καταρχήν αυτά δεν τα επιλέγει ο κάθε πολιτικός μόνος του. Δεν επιλέγω εγώ να πάω εκεί, όπως δεν επέλεξα να πάω στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Δεν είπα εγώ «θέλω να με βάλετε εκεί πέρα ή να με πάτε κάπου αλλού». Αυτά είναι θέματα στα οποία ο Πρωθυπουργός κάνει μία αξιολόγηση και λέει?  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, εντάξει. Προσωπικές φιλοδοξίες λέμε τώρα. Κάτι θέλει να κάνει παραπάνω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ένας πολιτικός ο οποίος ενδιαφέρεται για την πολιτική, τη μάχιμη πολιτική, αυτό το οποίο θέλει είναι να δει πολλούς διαφορετικούς τομείς. Αυτό και τον βελτιώνει τον ίδιο, αλλά και του δίνει τη δυνατότητα να βλέπει πεδία συνεχώς καινούρια στα οποία να μπορεί να πάρει πράγματα τα οποία θα του είναι χρήσιμα.
Σε τελική ανάλυση εγώ ποτέ δεν ήμουν υπέρ της τεχνοκρατίας στην πολιτική. Εγώ δηλαδή δεν πιστεύω ότι ο πολιτικός πρέπει να είναι ειδήμων σε κάτι, όπως εγώ δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του γενικότερου σχεδιασμού.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, το λέω.. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι οπωσδήποτε ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να είναι Δικηγόρος, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρέπει να είναι Μηχανικός ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υγείας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υγείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλές φορές είναι χειρότερος.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και ούτω καθεξής. Εγώ αυτά δεν τα πίστεψα ποτέ μου. Έτσι; Εγώ πιστεύω ότι ο πολιτικός είναι άνθρωπος ο οποίος αποφασίζει. Πρέπει να έχει δηλαδή ικανότητες management.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διοίκησης, βέβαια.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι ικανότητες διοίκησης δεν έχουν να κάνουν μόνο το κομμάτι..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο το αντικείμενο αυτό καθ αυτό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι ευρύτερο. Λοιπόν, ένας πολιτικός ο οποίος ενδιαφέρεται για τη μάχιμη πολιτική?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, έχει πολλές φιλοδοξίες. Είναι για πολλούς τομείς. Ενδιαφέρεται για πολλούς τομείς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν λέω αυτό. Απαντώ στην ερώτησή σας ότι, είναι καλό ένας πολιτικός να τα βλέπει όλα. Να βλέπει δηλαδή πολλούς διαφορετικούς τομείς της διακυβέρνησης, γιατί έτσι και βελτιώνεται και..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως πάνω από δύο ανασχηματισμοί δεν θα γίνουν. Οπότε θα δείτε άλλους δύο το πολύ τομείς. Δηλαδή θα γίνει ένας μετά το καλοκαίρι, όπως λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι κι ένας στο τέλος πριν τις εκλογές λιγάκι για να δώσει το φρέσκο αέρα. Αρα δύο θα δείτε το πολύ ακόμα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αυτό θα κριθεί αντικειμενικά από τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να θεωρήσει ότι μπορεί να γίνουν 1-2-3, κανένας.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εξαρτάται. Από την άλλη μεριά έχετε υπόψη σας..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνάδελφοί σας πρέπει να πάνε σπίτι τους, όπως λέει ο κ. Κακλαμάνης; Υπάρχουν συνάδελφοι, όχι αποτυχημένοι, να μην το πούμε έτσι χοντρά, συνάδελφοι που υστερούν ας πούμε στο έργο του Υπουργείου;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ο καθένας εκφράζεται με τον τρόπο που ο ίδιος πιστεύει. Εγώ ποτέ δεν ήμουν.. Είχα έναν ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζομαι εγώ, διαφορετικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλο τρόπο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός από την ώρα που έκλεισε το κομμάτι του ανασχηματισμού, είναι δώρον άδωρον να συζητάμε τώρα εδώ πέρα αν θα γίνει, πότε θα γίνει.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξανανοίγουν οι δημοσιογράφοι. Κάθε μέρα το ανοιγοκλείνουν.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εντάξει.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η δουλειά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μερικά δικά σας εδώ πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειδικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Αυτό το ειδικό που έχει να κάνει με το.. Πάλι σήμερα φωνάζουν οι εφημερίδες.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έγινε; Τους πληρώσαμε τους Αμερικανούς και δεν μας τα δώσανε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα διότι εμείς, το 2003 για να είμαστε ακριβέστεροι, αγοράστηκαν κάποια πράγματα τα οποία θα κατέληγαν ως ένα σύστημα το οποίο θα βοηθούσε στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων από τεχνικής πλευράς.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αποδεικνύεται ότι αυτό το πράγμα δεν είναι σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι δηλαδή διάφορα πράγματα ξεχωριστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιμέρους, τα οποία δεν συνεργάζονται κιόλας;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τα οποία μπορούν κάποια απ αυτά να έχουν πράγματι πολύ καλή απόδοση, κάποια άλλα λιγότερη απόδοση, κάποια καθόλου, αλλά όλα αυτά μαζί δεν αποτελούν σύστημα.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και επειδή ακριβώς δεν αποτελούν σύστημα, τίθεται σε επανεξέταση ουσιαστικά η σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί, διότι αυτή είναι μία σύμβαση η οποία είχε κοστίσει πάρα πολλά δισεκατομμύρια για το ελληνικό δημόσιο και?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χάνουμε χρήματα εμείς απ αυτήν την υπόθεση, απ αυτήν τη σύμβαση κ. Υπουργέ; Αυτό έχει σημασία τώρα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι προφανές ότι αυτή η πρόταση όταν οδηγηθεί σε επανεξέταση της σύμβασης, θα απαιτηθούν κάποια χρήματα πίσω διότι έχουν δοθεί κάποια χρήματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στο προϊόν το οποίο κανείς φιλοδοξεί να αγοράσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τα κουβεντιάσατε αυτά στην Αμερική;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα κυβερνήσεων αυτά. Αυτά είναι θέμα εταιρειών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της εταιρείας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε τώρα με τον Υπουργό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, ναι.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Λοιπόν, υπάρχει μία ιδιαιτερότητα εδώ πέρα. Η σύμβαση αυτή είχε πάει στις συμβάσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που όμως εξυπηρετούσε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μέσω όμως του Αμύνης.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, ήταν λίγο περιπεπλεγμένο γιατί το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, εάν είχε χαρακτηριστεί ως οπλικό, έχει μία άλλη διαδικασία. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει ένα θέμα εδώ πέρα. Το ανέδειξε νομίζω η «ΑΥΡΙΑΝΗ», αν δεν απατώμαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, η «ΑΥΡΙΑΝΗ» και το συνεχίζει και σήμερα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το συνεχίζει. Έχει ενδιαφερθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Εισαγγελέας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ο Εισαγγελέας, ο οποίος έχει μάλιστα διατάξει..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα πρωτοπρολάβει να κάνει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε μέρα Εισαγγελέας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ναι, τι γίνεται. Είμαι πολύ σκεπτικός διότι κάποια από τα κομμάτια αυτού του συστήματος είναι πάρα πολύ χρήσιμα και πάρα πολύ καλά, κάποια άλλα είναι πάρα πολύ προβληματικά και θα πρέπει να γίνει μία καθαρή εδώ πέρα προσέγγιση να δούμε πού ακριβώς είμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάρα πολλές ερωτήσεις κ. Υπουργέ, από τους Αγροφύλακες. Γιατί καθυστερείτε την πρόσληψη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή Αστυνόμους, πώς του λένε
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ο Γραμματέας του Συλλόγου Επιτυχόντων Αγροφυλακής, Περιβάλλοντος του λέτε εν πάση περιπτώσει. Γιατί καθυστερείται η πρόσληψη των 1.000 και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Πότε θα προσληφθούν οι επιτυχόντες του ΄93;  
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πειράζει, να τα ξαναπούμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η Αγροφυλακή να το πούμε έτσι? ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το καταλάβουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά το ότι γεννά κακές μνήμες, τέλος πάντων.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να το πούμε έτσι για να συνεννοηθούμε γιατί αλλιώς θα μπλέξουμε. Πρόκειται ουσιαστικά για σύσταση, για ίδρυση ενός ένοπλου, ένστολου σώματος προστασίας. Αυτό δεν είναι απλό. Δεν είναι να αποφασίσουμε να κάνουμε ένα νόμο αύριο το πρωί, διότι αυτός ο νόμος πρέπει να έχει κάποιες αρμοδιότητες οι οποίες προς το παρόν δεν υπάρχουν. Πρέπει να πάρει λοιπόν από κάποια Υπουργεία διατάξεις οι οποίες σήμερα είναι αλλού τοποθετημένες, σε άλλους νόμους.
Δεύτερον πρέπει να αξιολογήσει τα πραγματικά δεδομένα. Ας πούμε τώρα ένα μεγάλο κομμάτι του εγκλήματος είναι τα ναρκωτικά. Ένα άλλο κομμάτι είναι η βιοποικιλότητα. Θέλω δηλαδή με λίγα λόγια να πω ότι δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο να πεις ότι εγώ αποφασίζω αύριο το πρωί και προσλαμβάνω. Υπάρχουν σειρές ζητημάτων. Από πού θα πληρώνονται, τι σύνταξη θα έχουν τι ασφάλιση θα έχουν, σε ποια κατηγορία ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα σώματα ασφαλείας τι δουλειά θα κάνουν; Εκεί δεν πρέπει να ενταχθεί το σώμα αυτό;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι γιατί ξέρετε και στα σώματα ασφαλείας υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Έχουμε το Λιμενικό που είναι ένα ένστολο ένοπλο σώμα ασφάλειας για τα λιμάνια που υπάγεται σε άλλο καθεστώς από την Αστυνομία και άλλο η Πυροσβεστική π.χ. και άλλο ο Στρατός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πάλι για την Πυροσβεστική δεν έχετε απαντήσει ακόμα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω. Όταν είχαμε ξεκινήσει, είχα πει από την αρχή το εξής: ότι μέχρι το τέλος του έτους, του 2005, θα έχει κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή. Αυτό λοιπόν το έχω πει από την αρχή του έτους ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα γίνει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και είναι σε διαδικασία η οποία μου επιτρέπει να πω ότι ο ορίζοντας του είναι αυτός που είχα πει από την αρχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέλος του χρόνου λοιπόν. Δηλαδή το . πια αυτοί θα αναλάβουν υπηρεσία αν πάνε όλα καλά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Πολύ σύντομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιο νωρίς.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πιο νωρίς, ναι. Πολύ σύντομα, γιατί από την ώρα που θα κατατεθεί ο νόμος και θα ψηφιστεί η κεντρική Υπηρεσία
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αρχίσει να οργανώνεται.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η κεντρική Υπηρεσία θα αρχίσει να οργανώνεται και στη συνέχεια σιγά – σιγά αυτά τα πράγματα θα προχωράνε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ωραία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον Βαβύλη έχουμε κανένα νέο; Τι έγινε; Τον συλλάβαμε τελικά ή παραδόθηκε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί λέει ο άλλος και επειδή και οι δυο ασχολούμαστε λίγο με τα Ιντερνετικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συνελήφθη ο Βαβύλης αλλά ..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι συνελήφθη ο Βαβύλης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία ε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να μην έχετε απολύτως καμία αμφιβολία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή όντως έγινε όπως λέμε με το Internet μέσω αυτής της διαδικασίας και άλλων βέβαια;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν τον συλλάβαμε εμείς,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, με τη συνδρομή μας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μα το είπαν και οι Ιταλοί μόνοι τους. Εμείς τους υποδείξαμε ακριβώς που είναι ο Βαβύλης και τους είχαμε πει .. Κοιτάξτε, το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ένας νέος κλάδος εγκλήματος στον οποίον εξειδικεύονται όλες οι Υπηρεσίες του κόσμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο άλλος, περίπου ήθελε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι, δεν ξέρει ότι άμα κινείται ηλεκτρονικά αφήνει σήμα ..Το ξέρω εγώ που δεν είμαι ειδικός.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, υπάρχουν διαδικασίες στις οποίες κανείς θεωρεί ότι μπορεί να ξεφύγει και μερικές τις οποίες οι Υπηρεσίες έχουν καλύτερη οργάνωση. Εσείς πιστεύετε ότι αυτός ο οποίος που πάει να κλέψει δεν ξέρει ότι μπορεί να συλληφθεί όταν πάει να κλέψει ένα μαγαζί; 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρει ότι υπάρχει πιθανότητα να συλληφθεί.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Ή, ο  άλλος ο οποίος  πάει να σκοτώσει..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το σκέφτεται κι αυτό.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Από την άλλη πάλι πλευρά η κίνηση που έκανε ο Βαβύλης ήταν  πράγματι πάρα πολύ περιπλεγμένη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι ε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Έμπαινε σε κόμβους, έβγαινε από κόμβους, έμπαινε σε κλειστά chat rooms, έμπαινε αλλού, αλλά αυτά όμως όλα όταν κανείς εκπαιδευτεί σε μια διαδικασία η οποία δεν θέλω να πω και πολλά πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να πλησιάζει τα ίχνη της ηλεκτρονικής διαδρομής μέσω κάποιων ειδικών πρωτοκόλλων και κωδικών που θέλουν απαραίτητα τη συνδρομή των ευρωπαϊκών δικαστικών αρχών, γι? αυτό και αποδεικνύεται ότι η σύλληψη είναι δεδομένη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς υποδείξατε που είναι στους Ιταλούς; Είπατε «είναι εδώ πιάστε τον»;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι μόνο υποδείξαμε. Εμείς για να φτάσουμε στον Βαβύλη ζητήσαμε καταρχήν τη συνδρομή τη δικαστική των αρχών της Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δυνάμεις μας τον ανέκριναν;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι καθόλου, καμία επαφή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είχαν καμία επαφή; Όχι, λέω ανεξάρτητα απ? αυτό, μετά.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα ανάκρισης του Βαβύλη. Ο Βαβύλης κατηγορείται για συγκεκριμένα αδικήματα. Όταν ο φάκελος πάει στην Εισαγγελία, η οποία βγάζει το ένταλμα, είναι πλέον θέμα δικαστικών αρχών, δεν είναι θέμα της ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, τώρα από δω και πέρα είναι των δικαστικών. Εσείς δεν έχετε δουλειά. 
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αν οι δικαστές ζητήσουν για δικούς τους λόγους για άλλο πράγμα να γίνει μια προσέγγιση η οποία να οδηγεί σε μια άλλη ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω. Μήπως είχαμε καμία επαφή.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καμία. Ούτε ενδιαφέρει. Τώρα αν υπάρχουν .. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσουμε όπως κλείνουμε παραδοσιακά όλες τις συνεντεύξεις μας. Ποιοι θα πάρουν το πρωτάθλημα κ. Βουλγαράκη; Τι θα κάνετε την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ανήσυχος πολύ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ποιος θα πάρει ή ποιος θέλω να πάρει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ποιος θέλετε να πάρετε το ξέρουμε. Ποιος θα πάρει είναι η ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πιστεύετε ότι θα γίνει στο τέλος.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο Παναθηναϊκός έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ λέω τον ΠΑΟΚ.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, είναι γεγονός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το πούμε αυτό στους τηλεθεατές, πριν αρχίσουμε συζητήσαμε για τις ομάδες της Κρήτης.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Σας είπα είμαι πολύ στενοχωρημένος με τον Εργοτέλη. Γιατί αυτή η ομάδα έπρεπε να πάρει το βραβείο fair play. Δηλαδή πραγματικά. Κατ? αρχήν μάζευε πάρα πολύ κόσμο στο γήπεδο, δεύτερον ήταν μια πανηγυρική ατμόσφαιρα με όλους τους αντιπάλους, τρίτον τα επεισόδια ήταν μηδενικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δίνετε εσείς ένα βραβείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δικαίως ως Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Μη βιάζεστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, κατόπιν ενεργειών μου που λέτε ..
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεύτερον, με προβληματίζει πάρα πολύ η συμπεριφορά η βαθμολογική του ΟΦΗ γιατί είναι μια ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΟΦΗ στο χέρι σας είναι. Τελευταίο ματς τον έχετε, δώστε το ματς και τελειώνετε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εγώ κάνω το παιχνίδι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, για τον Παναθηναϊκό λέει.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι μια ιστορική ομάδα ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντικειμενικά το παιχνίδι Παναθηναϊκός – ΟΦΗ πάντα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει το να είναι δύο ομάδες ας πούμε κοντά στις ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, βέβαια. Με το γήπεδο στο Βοτανικό συμφωνείτε φαντάζομαι, μην έχουμε τίποτα με τη Ντόρα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, είναι μια πολύ καλή .. Ακούστε, από την ώρα που δεν μπορεί να γίνει στο Γουδί λόγω του Συμβουλίου Επικρατείας, νομίζω η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι η περίπτωση του Βοτανικού, η οποία είναι εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων γιατί ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα του Δήμου. Δεν είναι αυτό που θα θέλαμε εμείς, όσοι δηλαδή είναι Παναθηναϊκοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη λεωφόρο θέλατε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Λεωφόρο και πάσης Ελλάδος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Βουλγαράκη, θα τα πούμε. Να στε καλά

Τελευταίες Αναρτήσεις