Αθήνα,1/7/2005
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Βουλγαράκη καλημέρα.
Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα. Καλημέρα σε όλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνετε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δόξα τω Θεώ, μια χαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αγροφυλακή τώρα;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε πρόκειται για μια δέσμευση προεκλογική της Νέας Δημοκρατίας. Είναι καταγεγραμμένο ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα στη ύπαιθρο από πλευράς ασφάλειας, το οποίο έχει σηματοδοτήσει μια έκρηξη εγκληματικότητας. Δε μιλάμε βέβαια για την παραδοσιακή δράση της παλιάς Αγροφυλακής που ξέραμε όσοι από μας είμαστε από επαρχία. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε σε μια νέα μορφή εγκληματικότητας, η οποία σχετίζεται με περιβαλλοντικά ζητήματα, με ζητήματα που έχουν σχέση με νέες μορφές εγκλήματος που αφορούν τις δασοκαλλιέργειες και άλλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί είναι και οι καταπατήσεις ας πούμε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι καταπατήσεις, είναι τα Κτηματολόγια, είναι δεκάδες πράγματα. Ό,τι έχει σχέση με χλωρίδα, με πανίδα, με αρδευτικά έργα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αστυνομία περιβάλλοντος με έναν άλλο τρόπο αν θέλετε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ξέρετε ποιο είναι το εντυπωσιακό; Το εντυπωσιακό είναι ότι εμείς κάναμε μια δημοσκόπηση, μια έρευνα τηλεφωνική πολύ μεγάλη, την οποία την ανακοίνωσα χθες, σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι το όνομα αυτής της νέας Υπηρεσίας, δοθεισών των αρμοδιοτήτων που θέλαμε εμείς.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, διότι το 71% των ερωτηθέντων ετάσσετο υπέρ του ονόματος Ελληνική Αγροφυλακή, ενώ όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή Αστυνομία Περιβάλλοντος, Αστυνομία Αγροτικής Ασφάλειας, Σώμα Προστασίας Περιβάλλοντος, Αστυνομία Υπαίθρου, όλα αυτά συγκέντρωναν 15%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως το εξηγείτε;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα σας πω πως το εξηγώ. Οι άνθρωποι τους οποίους αφορά, δηλαδή η ύπαιθρος, θέλουν Αγροφυλακή, γιατί αυτοί ξέρουν τι προβλήματα έχουν και ξέρουν τι ακριβώς θέλουν. Θέλουν δηλαδή να δώσει η Πολιτεία απαντήσεις σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν με τρόπο πρακτικό. Εμείς οι υπόλοιποι που ζούμε στην Αθήνα, που έχουμε κάπως πιο εκλεπτυσμένη προσέγγιση, μας αρέσουν τα ονόματα που είναι πιο intellectual.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην ακούμε passé έννοιες ας πούμε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι εντυπωσιακό. Αυτό είναι μια δημοσκόπηση 2.000 ανθρώπων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 2.000 δείγμα, μάλιστα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι τηλεφωνική δημοσκόπηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εντάξει. Στην Περιφέρεια φαντάζομαι ως επί το πλείστον, έτσι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Περιφέρεια και Αθήνα ένα κομμάτι και μεγάλες πόλεις, αστικά κέντρα μάλλον. Αλλά μη δώσουμε τόση σημασία στο όνομα. Το όνομα θα είναι ας πούμε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, προσπαθώ να καταλάβω τις αρμοδιότητες, γι´ αυτό επέμεινα στον όρο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Οι αρμοδιότητες θα είναι η πρόληψη και η καταστολή όλων των μορφών παραβατικότητας που απειλούν το περιβάλλον και την αγροτική ύπαιθρο, την παραγωγή, η προστασία του Έλληνα πολίτη και καταναλωτή από αμφιβόλου ποιότητας αγροτικά προϊόντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Θα μπορεί να ελέγχει τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Όχι να προσδιορίσει προδιαγραφές, να ελέγχει αν αυτά που αποφασίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες τηρούνται. Ελέγχει αν ας πούμε όσα χαρακτηρίζονται ως προϊόντα με όνομα προέλευσης είναι πράγματι όνομα προέλευσης. Θα ελέγχει αν η σφαγή των ζώων ας πούμε γίνεται σε καθορισμένους χώρους ή εκτός καθορισμένων χώρων με αποτέλεσμα να απειλούνται όλες αυτές οι επιδημίες τις οποίες κατά καιρούς έχουμε δει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί τώρα σκέφτεστε ότι μπορεί να υπάρξει ένα πρόβλημα διαπλοκής αρμοδιοτήτων;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, επειδή όλα αυτά τα πράγματα είναι διασκορπισμένα σε όλο το εύρος..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γι´ αυτό σας ρωτάω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εμείς ξεκινάμε αυτή την πρόταση διαλόγου, διότι υπάρχει πολύ μεγάλη περίπτωση από τις παρατηρήσεις που θα μας κάνουν η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, οι φορείς, οι Σύλλογοι, τα κόμματα, περιβαλλοντολόγοι, οι άλλοι Σύλλογοι στους οποίους έχει αποσταλεί η πρόταση, να ανακύψει μια αναγκαιότητα την οποία εμείς δεν έχουμε καταλάβει. Ενδεχομένως πράγματα τα οποία εμείς θεωρούμε σημαντικά να μην είναι τελικά γιατί με κάποιο τρόπο γίνονται.
Εμάς μας ενδιαφέρει όταν θα πάει αυτό σαν σχέδιο νόμου στη Βουλή, σαν τελική δηλαδή πρόταση η οποία θα πάει να ψηφιστεί, γιατί τώρα είναι πρόταση διαλόγου, να έχει προηγηθεί όλος αυτός ο κύκλος αξιολόγησης ο οποίος θα υποδείξει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πραγματικό εύρος το οποίο αυτή η Υπηρεσία θα πρέπει να καταλάβει και αυτό για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Συνεπώς, με τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι κάποιες αρμοδιότητες στην πρόταση καταγράφονται εκ περισσού, προτιμώ να υπάρχει αυτή η αξιολόγηση μέσα από ένα φάσμα κριτών οι οποίοι γνωρίζουν, παρά να έχω μια έλλειψη προτάσεων η οποία ενδεχομένως να αξιολογηθεί ως έλλειμμα συνολικής προσέγγισης.
Να σας πω δε το εξής: για να καταλήξουμε στην πρόταση αυτή αξιολογήσαμε όλη τη διεθνή εμπειρία διότι παγκοσμίως υφίστανται τέτοια Σώματα. Αλλού λέγονται με άλλα ονόματα. Ας πούμε αλλού λέγονται Rangers. Έχουν διάφορα ονόματα. Η ουσία είναι όμως ότι κάνουν αυτή τη δουλειά. Στην Ευρώπη, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Ασία, στην Αυστραλία, παντού, υπάρχουν τέτοια Σώματα που κάνουν μια αντίστοιχη δουλειά.
Η καταγραφή ας πούμε του εύρους και του βάθους της δραστηριότητας τους είναι κατ? αναλογία αυτών που υπάρχουν και σε άλλες Υπηρεσίες στο εξωτερικό ή που ενδεχομένως σαν στόχο θα μπορούσε να πει κανείς ότι θέλει να κάνουν. Παράδειγμα, σε λίγο θα υπάρχει Κτηματολόγιο, ποιος θα ελέγχει πρακτικά..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ αισιόδοξο σας βρίσκω.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όποτε. Ποιος θα ελέγχει πρακτικά αυτό παράδειγμα; Ή, αποφασίζει το Υπουργείο Γεωργίας να κάνει κατατμήσεις αγροτικών εκτάσεων. Ποιος θα το ελέγχει πρακτικά αυτό, ότι πράγματι έγινε έτσι όπως λέει το Υπουργείο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, κατάλαβα τι λέτε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ή, κάποιες καταγγελίες ενδεχομένως για αυθαίρετη δόμηση ας πούμε ή καταπατήσεις αγρών κλπ. Τήρηση προδιαγραφών βιολογικής παραγωγής σας είπα προηγουμένως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυθαίρετη δόμηση;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και αυθαίρετη δόμηση από πλευράς διαπίστωσης, όχι από πλευράς ξέρετε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, όχι αρμοδιοτήτων Πολεοδομίας.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι, η Πολεοδομία είναι άλλη κατηγορία. Σε λίγο θα υπάρχει το Ελαιουργικό, το Αμπελουργικό και Κτηνοτροφικό Μητρώο. Υπάρχει ήδη σε ένα κομμάτι. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ο τοπικός ας πούμε αστυνομικός αν εγώ είμαι αγρότης ή αν δεν είμαι.
Συνεπώς αν εγώ είμαι αγρότης ο οποίος δεν δικαιούμαι να μπω στη διαδικασία του Μητρώου και προφανώς να τύχω των ευεργετημάτων που το Μητρώο συνεπάγεται, αυτό θα είναι επισπεύδων για να μπορεί να βεβαιώσει αν είναι ή αν δεν είναι. Υπάρχει ένα μεγάλο βάθος καταλάβατε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Νομίζω ναι. Και με αρμοδιότητα συλλήψεων κ. Βουλγαράκη;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Είναι προανακριτικοί υπάλληλοι. Οι προανακριτικοί υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα και να κάνουν προανάκριση και να κάνουν συλλήψεις. Είναι ένα ένστολο ένοπλο Σώμα. Ήταν έλλειμμα.
Η απουσία αυτού του είδους της αστυνόμευσης της υπαίθρου κατ΄αρχήν οδήγησε σε μια έκρηξη της εγκληματικότητας στην ελληνική ύπαιθρο, η οποία σε μεγάλο βαθμό ήταν μη καταγεγραμμένη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς το περιβάλλον εννοείτε.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Όχι μόνο ως προς το περιβάλλον. Και το περιβάλλον αλλά και σε τοπικού είδους εγκλήματα ας πούμε. Δηλαδή σε εγκλήματα που σχετίζονται βέβαια με την ύπαιθρο πάντα, αλλά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με έλεγχο της παραβατικότητας.
Ας πούμε, υπήρξαν κατά καιρούς τεράστιες χασισοφυτείες. Ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται σε τοπικό επίπεδο και είναι αγροφύλακας έτσι όπως το ξέρουμε γεωγραφικά πώς κινείται αυτός, ξέρουν κάθε λεπτομέρεια ενδεχομένως του εδάφους που καλούνται να επιτηρήσουν. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει μετά.
Θα μπορεί ενδεχομένως να υπάρξουν άλλου είδους αμφισβητήσεις οι οποίες σχετίζονται με καταπατήσεις δημοσίων χώρων. Πόσοι είναι αυτοί οι οποίοι λείπουν στο εξωτερικό Έλληνες, οι οποίοι γυρίζουν κάποια στιγμή μετά από μια μετανάστευση 20, 30, 40 χρόνων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχουν χάσει τα πάντα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Και έχουν χάσει τα πάντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πότε όλα αυτά κ. Βουλγαράκη; Πότε το βλέπετε δηλαδή να το καταθέτετε στη Βουλή;
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε δώσει ένα τελειωτικό όριο για να διαμορφωθεί η τελική πρόταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Τέλος Οκτωβρίου πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την οριστική πρόταση. Έχει σταλεί στα κόμματα για σχολιασμό, έχει σταλεί στους Συλλόγους, σε φορείς, σε οικολογικές οργανώσεις, σε μια σειρά εν πάση περιπτώσει από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να εκφράσουν γνώμη.
Υπάρχει μια διαρκής διαδικασία η οποία γίνεται μέσα στα Υπουργεία για να δούμε το θέμα των αρμοδιοτήτων πώς συμπίπτει. Απλώς προσπαθώ να τα κάνω όλα συντετμημένα για να κερδίσω κάποιο χρόνο για να έχω τη δυνατότητα αυτό να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι αυτές οι Υπηρεσίες όλες γίνονται σχεδόν τζάμπα. Με την έννοια δηλαδή ότι χρηματοδοτούνται σαν περιβαλλοντικές δράσεις και προστασία του περιβάλλοντος σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό από την Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα μπορείτε να κάνετε πάρα πολλές προσλήψεις.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο το θέμα των προσλήψεων. Είναι η υλικοτεχνική υποδομή η οποία υπάρχει, είναι ας πούμε τα ειδικά σεμινάρια τα οποία πρέπει κανείς να έχει προκειμένου να δρα με τρόπο ο οποίος είναι ορθός, είναι μια σειρά πραγμάτων, τα οποία σήμερα είναι κονδύλια που χάνονται, δεν πάνε κάπου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατάλαβα. Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Βουλγαράκη και για να δούμε αν θα υπάρχει το δίλημμα μετά με τον αγροφύλακα ή τον χωροφύλακα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Δεν θα υπάρχει τέτοιο δίλημμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ. Καλημέρα.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Να΄στε καλά, καλή σας μέρα.