Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΑρχείοΦλωρίδης Αρχείο29-12-2003: Συνέντευξη του κ.Γεωργίου Φλωρίδη Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο «ΕΘΝΟΣ»

29-12-2003: Συνέντευξη του κ.Γεωργίου Φλωρίδη Υπουργού Δημόσιας Τάξης στο «ΕΘΝΟΣ»

ΕΡΩΤΗΣΗ : Κύριε υπουργέ πώς κρίνετε την απόφαση του κ. Σημίτη να διαμορφώσει τις νέες εξελίξεις όπως τις περιέγραψε στη Βουλή;

Με τη στάση του ο Πρωθυπουργός πιστοποίησε ότι παραμένει ο κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων. Ανέδειξε πάλι την πολιτική ως αυτόνομη και ουσιαστική λειτουργία που απαντά καίρια στις αναζητήσεις των πολιτών, της κοινωνίας και της χώρας. Οι πρωτοβουλίες του δεν εξυπηρετούν πρόσκαιρες ή επικοινωνιακές ανάγκες. Έχουν ορίζοντα και απαντούν θετικά τόσο στο πολιτικό μέλλον της χώρας όσο και της παράταξης. Οι πολιτικές Σημίτη πάντα έχουν σχέδιο, οραματισμό και βάθος χρόνου αναδεικνύοντας το κύριο, το μεγάλο, το συλλογικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Και ποιες κρίνετε ότι θα πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες αυτές;

Δεν γνωρίζω τη μορφή των πρωτοβουλιών. Μπορώ να εκτιμήσω την ουσία και την κατεύθυνση: Οι πρωτοβουλίες Σημίτη θα οδηγήσουν με ασφάλεια στην αναζωογόνηση της πολιτική μέσα από ένα βαθιά ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός κινείται, πάντα κινήθηκε, με το βλέμμα σταθερά προσηλωμένο στις ανάγκες της χώρας, στην εξέλιξη της παράταξης. Συνομιλεί με τις πραγματικές απαιτήσεις της κοινωνίας και ξέρει πολύ καλά ποιες είναι αυτές και τι μπορεί να τις υπηρετήσει, ποια είναι η απαίτηση της κοινωνίας από το ΠΑΣΟΚ.

Κι εν πάσει περιπτώσει, επειδή στις μέρες μας η παραφιλολογία της μικροπολιτικής θέλει να μας επιβάλει τα ρηχά της κριτήρια, οφείλω να θυμίσω: Ο Κ. Σημίτης είναι εκείνος ο ηγέτης που γύρισε την κρίσιμη σελίδα στο πολιτικό μας σύστημα, ώστε σήμερα οι πολίτες να έχουν μάθει να απαιτούν από τους ηγέτες πρόταση, δέσμευση, σοβαρότητα και έργο.

Αυτή η τομή Σημίτη στο πολιτικό σύστημα έδωσε στην κοινωνία το κριτήριο για το τι αποτελεί παλιό και τι καινούργιο από τις διάφορες παρουσίες του πολιτικού αστερισμού.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αν τεθεί θέμα διαδοχής εκτιμάτε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ο ιδανικός αντικαταστάτης;

Οι Βρετανοί λένε ότι τον αρχηγό τον βγάζει το κόμμα, αλλά τον ηγέτη τον επιλέγει ο αντίπαλος. Ο Γ. Παπανδρέου δεν κουβαλάει μόνο το όνομα του ιδρυτή της παράταξής μας, αλλά είναι κι ένας πολιτικός με πρωτοποριακές ιδέες και έμπειρος όσο ελάχιστοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν είναι ο ιδανικός για ν` αναλάβει την ευθύνη της παράταξής μας, αυτό , θα το κρίνουν τα συλλογικά μας όργανα, όταν κι εφόσον έρθει αυτή η ώρα, Πάντως η Ν.Δ, με έκδηλα τα σημάδια πανικού, τον έχει επιλέξει ως ηγέτη και εγώ δεν βλέπω το λόγο να της χαλάσουμε το χατίρι. Σε κάθε περίπτωση η πορεία από δω και πέρα θα είναι μια γιορτή δημοκρατίας .

ΕΡΩΤΗΣΗ : Τί χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ σήμερα κ. υπουργέ; Πώς πρέπει να αλλάξει;

Μια καινούργια ματιά στα σύγχρονα προβλήματα, στην πραγματική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Περισσότερη επαφή με τις σύγχρονες προοδευτικές αναζητήσεις σε διεθνές επίπεδο. Αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Ανελέητο πόλεμο στη διαφθορά και τις όποιες καθεστωτικές συμπεριφορές. `Αμεση και ουσιαστική επαφή με τον λαό, κυρίως μ` εκείνα τα στρώματα που μας στήριξαν διαχρονικά και που δίνουμε μερικές φορές την εντύπωση ότι απομακρυνθήκαμε από κοντά τους. Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν πάντοτε στη σωστή ανάλυση των δεδομένων και τη γρήγορη προσαρμογή στις εξελίξεις. Οι πολίτες όμως επιζητούν και τη βαθιά ανανέωση του ΠΑΣΟΚ ως φορέα διακυβέρνησης. Το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ με διαμορφωτή τον Κ. Σημίτη είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιάς νέας πολιτικής δυναμικής στη χώρα. Όχι μόνο για να κερδίσουμε τις εκλογές και να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ να είναι στη διακυβέρνηση. Αλλά για να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική εξέλιξη στην Ελλάδα, που οδηγεί σε ισχυρή χώρα με ασφάλεια και ευημερία των πολιτών.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Το πολιτικό σκηνικό, ως έχει, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας;

Το πολιτικό μας σύστημα απαιτεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ενεργοποιούν τη συμμετοχή του πολίτη, θα διευρύνουν και θα κάνουν ουσιαστική την εκπροσώπηση και θα εντείνουν τους ελέγχους για την εφαρμογή των κανόνων.

Το πολιτικό σκηνικό, δηλαδή ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι δυστυχώς αρκετά πίσω από τις ουσιαστικές ανάγκες της χώρας. Η έλλειψη της συγκεκριμένης πολιτικής, της σχεδιασμένης πολιτικής, της δεσμευτικής πολιτικής κυριαρχεί σε σημαντικές μερίδες της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας, σε όσους ψάχνουν τη διέξοδό τους στα επικοινωνιακά τεχνάσματα και στις προσωπικές επιθέσεις. Όλα αυτά είναι ανακύκλωση της παλιάς πολιτικής νοοτροπίας. Ανήκουν στο χτες.

Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι τρέχοντες πολιτικοί σχηματισμοί χαρακτηρίζονται από την υιοθέτηση κάθε άκριτης κριτικής και από την αγωνία για την ενθυλάκωση κάθε υπαρκτής ή ανύπαρκτης δυσαρέσκειας. Δεν εντάσσονται σε μία αποσαφηνισμένη προγραμματική διαφοροποίηση και εναλλακτική πρόταση. Ο προγραμματικός λόγος που κυριαρχεί είναι εκείνος του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ν.Δ. φαίνεται να αρέσκεται στον ρόλο του εξοργισμένου συνδικάτου που αγωνίζεται να εκπροσωπήσει κάθε γκρίνια ή δυσαρέσκεια. Η πορεία όμως και οι ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας δεν μπορεί να εξαρτηθούν από την άρνηση και την εκμηδένιση αλλά από τη θέση και τη διέξοδο.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Κάποιοι, πάντως, και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να είδαν με καλό μάτι τις πρωτοβουλίες Σημίτη, ελπίζοντας προφανώς η διαδοχή να γίνει με άλλους όρους…

Το βάθος και η ποιότητα των πρωτοβουλιών του Κ. Σημίτη είναι για μένα δεδομένες. Ας μη σας διαφεύγει, πάντως, η πληθυντική διάσταση των ενεργειών του, όταν τονίζει ότι «θα διαμορφώσουμε τις εξελίξεις». Αυτό υπογραμμίζει τον ειδικό ρόλο του μέσα στη συλλογική πραγματικότητα του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός εργάζεται πάντοτε για το όλον ΠΑΣΟΚ. Η ηγετική του ευθύνη τον οδηγεί να το κάνει αυτό και σήμερα, πράγμα το οποίο είναι αντιληπτό από όλα τα στελέχη, και ιδίως από όλη τη βάση του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος στέλνει το μήνυμα να συμπεριφερθούμε όλοι ανάλογα και να άρουμε στο ύψος των στιγμών τις ειδικότερες προσεγγίσεις και θέσεις μας. Το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι στις κορυφαίες πολιτικές στιγμές διακατέχεται από αίσθημα συλλογικότητας και ευθύνης.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Την αντίδραση της ΝΔ πώς την κρίνετε;

Παρατήρησα ότι τα εναλλασσόμενα συναισθήματα αμηχανίας, πολυγλωσσίας και πανικού «ενοποιήθηκαν» σε έναν διαγκωνισμό μεταξύ των στελεχών της για το ποιός θα εκτοξεύσει το ευρηματικότερο ευφυολόγημα. `Ακουσα για «φθαρμένη τράπουλα» και διάφορα άλλα. Όλα αυτά ανήκουν στο παλιό που σας έλεγα.

Έτσι πολιτεύεται η Ν.Δ. Όταν τίθενται στην ατζέντα της χώρας και της πολιτικής κορυφαία ζητήματα, έτσι αντιδρά. Σπασμωδικά. Όταν η πολιτική τίθεται στην ημερήσια διάταξη, η ηγεσία της ΝΔ δείχνει συμπτώματα ναυτίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κρίσης στρατηγικής και ενιαίας κατεύθυνσης μαστίζει τον χώρο τους εδώ και χρόνια.

Η ΝΔ διακρίνεται μόνο σε περιόδους πολιτικής ύφεσης και στασιμότητας. Είναι τραγικό (για την ίδια τη συντηρητική παράταξη, αλλά και για τη χώρα) να στηρίζει τη δυναμική της στην υποβάθμιση, στην απουσία της πολιτικής. Η Ελλάδα και η κοινωνία μας δεν χρειάζεται το πολιτικό κενό, δεν χρειάζεται την πολιτική που κρύβεται, δεν χρειάζεται την πολιτική που δεν δεσμεύεται και δεν δεσμεύει. Δεν χρειάζεται την υποκατάσταση της πολιτικής από την πολιτικολογία και τον επικοινωνιακό θεατρινισμό. Χρειάζεται την πολιτική με ουσία, σχέδιο, αποτέλεσμα και δημιουργία.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Και την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς;

Μέχρι τώρα η Αριστερά αντιδρά στις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ με ένα σφιχτό και περιοριστικό τρόπο. Είναι καιρός να δει τις εξελίξεις με πιο ανοιχτό και μακροπρόθεσμο μάτι. `Αλλωστε η ενότητα του κεντροαριστερού χώρου απαιτεί πιο δημιουργικές κριτικές των μερών του. Θα έλεγα δε ότι απαιτεί και πιο δημιουργικές διαφωνίες.

Είναι κρίμα που μία μερίδα της Αριστεράς προσανατολίζεται σε παραπολιτικές ή συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις. Η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού κύκλου στην Ελλάδα απαιτεί κυρίως πολιτική συζήτηση και προτάσεις των δυνάμεων που μπορούν να συνεισφέρουν, και όχι συλλήβδην απόρριψη και καταγγελία. Ο καθένας έχει νόμιμο δικαίωμα να προσβλέπει σε άμεσα πολιτικά και εκλογικά οφέλη, αλλά ας μην τραυματίζουμε ανεπανόρθωτα την αναγκαία συνάντηση των δυνάμεων της προόδου.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αλήθεια κ. υπουργέ, η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης χρειάζεται ένα νέο μείγμα;

Το ΠΑΣΟΚ με την οικονομική του πολιτική πέτυχε τα τελευταία οκτώ χρόνια μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Πλησιάζοντας προς το 2004, οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί, οι πόροι που υπάρχουν αλλά και το περιβάλλον της διεθνούς ανάκαμψης που φαίνεται να ανατέλλει, δημιουργούν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για τα ζωτικά θέματα της απασχόλησης και της ακρίβειας. Αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν με κενούς λόγους και ευχολόγια. Απαιτείται σχέδιο με συγκεκριμένες και δεσμευτικές πολιτικές, αλλά κυρίως απαιτείται και σαφής κοινωνική κατεύθυνση υπέρ των ασθενέστερων και αδύναμων.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Όσον αφορά το κοινωνικό πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ εκτιμάτε ότι θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στο κοινωνικό πακέτο και τη Χάρτα Σύγκλησης;

Το Κοινωνικό Πακέτο και η Χάρτα Σύγκλησης είναι το άμεσο και το μεσοπρόθεσμο κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Το εργαλείο όμως για την υλοποίησή του δεν μπορεί παρά να είναι ένα Κράτος συστοιχισμένο σε αυτή την πορεία. Είναι το Κοινωνικό Κράτος, που δίνει υπόσταση στην κοινωνική πολιτική.

Πρέπει να επέμβουμε δραστικά. Το κράτος απαιτεί μεταρρυθμίσεις που θα ενδυναμώνουν και θα εξασφαλίζουν τον κοινωνικό του ρόλο. Λέμε όχι στο Κράτος-βαρίδι. Θέλουμε ένα κράτος που διαρκώς θα εξελίσσεται στην κατεύθυνση της στήριξης και εξυπηρέτησης του πολίτη, με βάση το τρίπτυχο «Διαφάνεια παντού – Δημοκρατία παντού – Λογοδοσία απ` όλους». Επιμένω ότι το κεντρικό αίτημα του μεταρρυθμιστικού κύκλου που διανύουμε είναι αυτό. Και είμαι βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θα επικεντρώσει εδώ τις προσπάθειές του στη νέα φάση της διακυβέρνησης της χώρας.

Επίσης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Φλωρίδης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αλλά, βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη στρατηγική επανασύνδεση με τη νεολαία. Για μάς τους σοσιαλιστές, αυτό είναι απόλυτα κρίσιμο.

Πρέπει να έρθει η νέα γενιά στο προσκήνιο της κοινωνίας, της δράσης και της πρωτοβουλίας. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την ακούσουμε. Έχει πολλές συμβουλές να μάς δώσει. Έχουμε πολλά να εμπνευστούμε, οι νέοι έχουν δρόμους να μάς δείξουν.

Πρέπει να υποστηρίξουμε, να διευκολύνουμε τον αγώνα τους για καλύτερο μέλλον, για μόρφωση, για ασφάλεια, για ειρήνη. Πρέπει να κάνουμε ουσία της πολιτικής μας και να δώσουμε διέξοδο στις αναζητήσεις της νέα γενιάς, στις αντιστάσεις της, στις αμφισβητήσεις της, αφήνοντας κατά μέρος τους διάφορους πατερναλισμούς».

Τελευταίες Αναρτήσεις