ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ, ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΤΑΚΗΣ
– Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, είδαμε χτες τη συζήτηση στη Βουλή και τελικώς δεν προσέφερε τίποτα αυτή η συζήτηση όπως λέει ο κόσμος. Έχουμε κι ένα γκάλοπ «Αν αισθάνεστε ασφαλείας από τα μέτρα», επιστρέφετε στα αστυνομικά τμήματα παλαιού τύπου, έχουμε κι ένα ρεπορτάζ όπου αρκετοί γύρω από την Αττική έχουν πάρει καραμπίνες, έχουν βάλει σίδερα στα σπίτια τους, γιατί υπάρχει πρόβλημα εγκληματικότητας.
Κάνετε μεγάλη προσπάθεια, δεν υπάρχει κάτι που να έλεγε ότι «Ξέρετε, ο Φλωρίδης απλώς πήγε στο Υπουργείο και δεν έκανε απολύτως τίποτε», βλέπετε τα λάθη του παρελθόντος, παρεμβαίνετε στα αστυνομικά τμήματα, αλλά θέλω να μου πείτε το εξής: το βράδυ που μπαίνετε στο σπίτι σας την πόρτα την κλειδώνετε μια φορά ή δύο και αν τα παράθυρα στο σπίτι σας είναι ανοιχτά ή κλειστά όταν κοιμάστε.
Θέλω από το συνομήλικο μου και παλιό συμφοιτητή τον Γιώργο Φλωρίδη απόλυτη ειλικρίνεια.
….Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εσύ είσαι 25ντάρης! Από το γράψιμο φαίνεται! Κύριε Υπουργέ, κοιμάστε με ανοιχτά παράθυρα ή διπλοκλειδώνετε την πόρτα σας;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ας μιλήσω λίγο διαφορετικά. Αναφέρεστε σε μια συνέντευξή μου που είχε ένα τίτλο ο οποίος δεν ανταποκρινόταν σε αυτά που είχα πει. Είναι σωστό να κατανοούμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε σήμερα και στην Ελλάδα αλλά και πως η Ελλάδα εντάσσεται στο περιβάλλον της Ευρώπης.
Δεν είναι πάντα χρήσιμο να αναφερόμαστε σε στοιχεία, αλλά μερικές φορές όσο μας βοηθούν. Η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα στην Ευρώπη με βάση τα στοιχεία που μας δίνουν οι ίδιοι και κυρίως είναι η χώρα με τη χαμηλότερη εγκληματικότητα μακράν.
Όμως και αυτό είναι ένα παράδοξο και αξίζει να το συζητήσουμε αυτό- έχει εξήγηση, είμαστε λαός με τη μεγαλύτερη εγκληματο-φοβία. Δηλαδή τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη εγκληματικότητα στην Ευρώπη και όμως ο κόσμος φοβάται περισσότερο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους.
Πριν από 10 – 12 χρόνια η σύνθεση της κοινωνίας μας άλλαξε δραματικά. Γιατί είχαμε την εισαγωγή στην Ελλάδα, ξαφνικά και με ένα τρόπο που δεν ήταν προετοιμασμένη η χώρα και είναι λογικό το 1989 – 1990 που έχουμε την κατάρρευση των καθεστώτων των γειτονικών κρατών και μια μαζική εισροή λαθρομεταναστών.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έφεραν εγκληματικότητα οι άνθρωποι αυτοί;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κατ αρχήν δημιούργησε μια τεράστια αναστάτωση στον ελληνικό λαό. Εγώ προέρχομαι από μια περιοχή η οποία είναι μεθοριακή, όταν πήγαινα στα χωριά της μεθορίου οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν έντονα ότι «Εδώ είναι καλοκαίρι και δεν μπορούμε να πάμε να ποτίσουμε το βράδυ τα χωράφια μας, δεν τολμούμε να βγούμε έξω. Διότι περνούν άνθρωποι από το δρόμο, ή μέσα από τα χωράφια, κατά ομάδες και δεν ξέρουμε τι είναι αυτοί. Είναι επικίνδυνοι; Είναι καλοί;».
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έκανε και λάθη όμως η Κυβέρνηση διότι κατήργησε τα τμήματα της γειτονιάς και σε αυτό επανέρχεστε τώρα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εγώ λέω ότι αυτά τα μεγάλα προβλήματα που μπήκαν στη χώρα, με 1 εκ. οικονομικούς μετανάστες δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα και αυτό η χώρα για να το αντιμετωπίσει έκανε μια εξίσου μεγάλη προσπάθεια. Πρώτον να ασφαλίσει τα σύνορά της και να αισθάνονται οι άνθρωποι εκεί καλά γιατί δεν είναι μόνο το λεκανοπέδιο. Έτσι κάναμε τους συνοριακούς φύλακες και στη συνέχεια κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια μέσα από τη νομιμοποίηση των ανθρώπων, από τη νομιμοποίηση της παρουσίας τους εδώ, να φύγουν από την παρανομία. Γιατί όταν έχεις έναν άνθρωπο που είναι στην παρανομία, αυτό σου δημιουργεί προβλήματα.
…Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσω κι εγώ. Ακουσα πολλά, είδαμε αρκετά. Πρώτον, θέλω να σας πληροφορήσω επειδή έκανε μια αναφορά ο κ. Κακαουνάκης.
Δεν ξέρω τα παιδιά σας σε ποια σχολεία πηγαίνουν, αλλά τα δικά μου πηγαίνουν στο δημόσιο σχολείο και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο δημόσιο σχολείο μέχρι να το τελειώσουν. Αυτό όσον αφορά εμένα.
Δεύτερον, διαφωνώ βαθύτατα με την άποψη ότι υπάρχει λευκή απεργία από την εποχή του Ράλλη στην Αστυνομία. Καμία λευκή απεργία δεν υπάρχει. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι αστυνομικοί κάνουν ή προσπαθούν να κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους. Κάνουν μια ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά, δεν είναι εύκολη η δουλειά τους και προσπαθούν να την κάνουν όσο γίνεται καλύτερα. Τα τελευταία χρόνια έχουν στη διάθεση τους και αρκετά μέσα, σύγχρονα μέσα, για να μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα.
Τρίτον, δεν μπορώ να παραδεχτώ σε καμία περίπτωση ότι ένας δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας είναι στην πιο πλεονεκτική θέση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο αστυνομικός;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όχι, ένας δημόσιος υπάλληλος γενικά και οι αστυνομικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Κατά κανόνα μιλάμε. Μιλάω για τον κανόνα των δημοσίων υπαλλήλων. Θα καταφύγει σε παρανομίες με το δικαιολογητικό ότι δεν του φτάνουν τα λεφτά τα οποία παίρνει. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όχι, θα πάει στη δεύτερη δουλειά είπε ο Νικόλας. Ότι από τη στιγμή που δεν πληρώνεται ο αστυνομικός, γιατί με 200 χιλιάρικα δεν μπορεί να βγει και πάει και κάνει τον dealer.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Διαφωνώ και με αυτό.
…Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Το ξέρω. Εδώ όμως είμαστε και μιλάμε συγκεκριμένοι άνθρωποι όμως. Επειδή πρέπει να μιλάμε πάντα συγκριτικά, θέλω να σας πω ότι στην Πρωθυπουργία Σημίτη οι μισθοί των αστυνομικών και των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας διπλασιάστηκαν κ. Κακαουνάκη.
Τι εννοώ με αυτό; Εννοώ κάτι πάρα πολύ απλό. Ότι ό,τι πήραν σε 100 χρόνια, τα πήραν, ίσα ακριβώς χρήματα, σε 8 χρόνια. Ό,τι κατάφεραν να πάρουν ως μισθούς και αποδοχές.
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Ο ίδιος παραδέχτηκες ότι η κοινωνία άλλαξε πριν από 12 χρόνια.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αλλαξε λόγω της σύνθεσης της όσον αφορά τους ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αρα φυσιολογικά πήραν τόσα χρήματα. Γιατί είχαν και πολλή δουλειά.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όχι, δεν είναι αυτό. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι οι άνθρωποι πια ζουν καλά ή έχουν όλες τις δυνατότητες, αλλά ένας αστυνομικός με 10 χρόνια υπηρεσία ή 11 χρόνια υπηρεσία παίρνει όσα χρήματα ένας γιατρός ειδικευόμενος με 3 χρόνια ειδίκευσης. Αρα τα χρήματα δεν είναι λίγα. Και θέλω επίσης να σας πω ότι…
Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Βλέπω ότι φροντίζεις όσοι δεν πήγαν στη Νέα Δημοκρατία να πάνε τώρα. Καλά κάνεις. Πολύ ωραίος είσαι.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κύριε Κακαουνάκη, είναι πολίτες και μπορούν να αποφασίσουν ό,τι νομίζουν. Αλλά η Κυβέρνηση αυτή τους πρόσεξε, τους πρόσεξε πάρα πολύ και σας είπα τα συγκριτικά στοιχεία.
Εγώ επαναλαμβάνω δεν ισχυρίζομαι ότι το επίπεδο των αποδοχών τους είναι τέτοιο που λύνει όλα τα προβλήματα. Αλλά δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να παραδεχτώ συγκριτικά μιλώντας με τους υπόλοιπους ότι μία αύξηση, ένας διπλασιασμός των αποδοχών τους τα τελευταία χρόνια είναι κάτι λίγο.
…Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η «ΑΥΓΗ» έχει αυτό το φωτο-ρεπορτάζ με τη τσάντα, με το σφυρί με όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα. Αυτό τι είναι κ. Υπουργέ κατά τη γνώμη σας;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Υπάρχουν αρκετές μέρες που υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση απέναντι στην Αστυνομία, υπάρχουν πολλά σχόλια, πολλές κατηγορίες ή οτιδήποτε άλλο. Έγινε μια τεράστια συζήτηση για το αν η Αστυνομία ή κάποιοι αστυνομικοί έστησαν μια σκευωρία προκειμένου να κατηγορηθεί ένας άνθρωπος.
Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν τεθεί υπόψη των δικαστικών Αρχών και θα έχουμε μια δικαστική άποψη επι αυτού. Όλοι οι ισχυρισμοί περιλαμβάνονται εδώ ή όσα έχουμε ακούσει, οι κατηγορούμενοι τα προέβαλαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών και θα υπάρξει και μια άποψή τους. Ας περιμένουμε λοιπόν εκείνη την άποψη.
Εγώ τι έχω να σας πω τώρα, επειδή υπήρξαν δηλώσεις και πολιτικών στελεχών; Πρέπει να σας πω ότι η ευαισθησία κατ αρχήν δεν είναι είδος εν ανεπαρκεία στο ΠΑΣΟΚ είναι και μια δήλωσή μου στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» σήμερα. Ούτε φυσικά, είναι ολιγοπώλιο ή μονοπώλιο για κανένας μας. Αυτή την ευαισθησία, χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ την μετατρέπει σε πολιτική για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.
Αυτή η συζήτηση για μια τσάντα μαύρη ή μπλε, έχει βγάλει εκτός πεδίου μια πραγματικότητα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η οποία είναι;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ο κ. Τσάπμαν δεν κατηγορείται για την κατοχή οποιασδήποτε τσάντας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αλλά;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κατηγορείται -με βάση το επίσημο κατηγορητήριο- για ρήψη εκρηκτικών, για καταστροφή περιουσιών και για απόπειρα πρόκλησης ακόμη και βλάβης σε ανθρώπους, δηλαδή κατηγορείται ότι πετώντας βόμβες μολότοφ κατέστρεφε περιουσίες και κατηγορείται ότι πετώντας βόμβες μολότοφ κινδύνευε να κάψει ζωντανούς αστυνομικούς. Για αυτό κατηγορείται.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η τσάντα συνδέεται με αυτό;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Η οποιαδήποτε τσάντα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το κατηγορητήριο. Αλλά επειδή έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση ανάμεσα σε μια μαύρη τσάντα ή σε μια μπλε τσάντα.
Μ. ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Ένας αστυνομικός κρατάει μια μαύρη κι ένα σφυρί.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν θέλω να τα σχολιάσω αυτά. Σας είπα ότι αυτά είναι υπό την κρίση των δικαστικών Αρχών. Πρέπει να σας πω ότι τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν και διαβίβασε η Αστυνομία μετά από έρευνες των εγκληματολογικών εργαστηρίων δείχνουν ότι ακόμη και η τσάντα την οποία ισχυρίζεται ότι ήταν δική του και δεν ήταν η άλλη, σε εκείνη την τσάντα υπάρχουν κι εκεί μολότοφ και δακτυλικά αποτυπώματα. Τα εργαστήρια το διαβίβασαν αυτό, αλλά μένω εδώ.
Αυτό που θέλω να πω και να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο είναι ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν άγνωστος στην Αστυνομία, η Αστυνομία προσήγαγε 140 αγνώστους σε αυτήν, είναι από το εξωτερικό και προφανώς δεν είχε λόγο να στήσει σκευωρία εναντίον κανενός.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είστε απόλυτα σαφής.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εν πάση όμως περιπτώσει όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν υποβληθεί στις δικαστικές Αρχές.
…Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Η μοναδική λέξη που έχω να πω είναι η εξής: αυτό που αποκάλυψε ο Υπουργός είναι πάρα πολύ σοβαρό, δείχνει όμως ότι εδώ και μερικές μέρες έχει ξεσηκωθεί ένα κύμα υπεράσπισης.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε ο Υπουργός. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και κ. Υπουργέ καλή συνέχεια στο έργο σας και καλή επιτυχία. Γεια χαρά.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ