ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ.Γιώργος Φλωρίδης σε συνέντευξη που παρείχε στον ραδιοφωνικό σταθμό <<ALPHA NEWS 98,9>> για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
1) Για το πολιτικό θέμα που προέκυψε από την προώθηση στο Κοινοβούλιο της τροπολογίας για το "Πόρτο Καρράς" ο κ. Υπουργός δήλωσε:
"Εγώ θα μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ και για το πολιτικό σύστημα κυρίως. Δευτερευόντως μπορώ να πω κάποια πράγματα για τους λοιπούς. Αυτό που είχαμε αυτές τις μέρες ήταν ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε από την παράβαση ενός βασικού δημοκρατικού κανόνα.
Ο δημοκρατικός κανόνας είναι ότι όταν εισάγουμε στη Βουλή -καθ` όλα επιτρεπτό είναι αυτό- μια διάταξη η οποία ρυθμίζει ένα ιδιωτικό συμφέρον, αυτό πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο εξής:
Όποιος θέλει να εισάγει μια τέτοια ρύθμιση στη Βουλή -επαναλαμβάνω αυτή η ρύθμιση είναι καθ? όλα επιτρεπτή γενικά, έχουμε αντιμετωπίσει με ρυθμίσεις πολλές φορές επενδύσεις – αυτό γίνεται με την αναγκαία δημοσιότητα που πρέπει να προκαλεί αυτός που θέλει να το κάνει. Δηλαδή αυτός που θέλει να εισάγει μια τέτοια ρύθμιση οφείλει να γνωστοποιήσει επακριβώς τι θέλει να κάνει, να εξηγήσει γιατί θέλει να το κάνει, ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλεται να γίνει αυτό;
Το σπουδαιότερο είναι να προκαλέσει την αναγκαία δημόσια συζήτηση καλώντας και τους λοιπούς, εν προκειμένω στη Βουλή τα λοιπά κόμματα, να τοποθετηθούν. Όταν τηρηθούν αυτά, τότε τα πράγματα είναι απολύτως διαφανή στον κόσμο και τότε μπορεί να έρθει η ώρα της ουσίας αν κάτι είναι περίεργο ή δεν είναι περίεργο.
Όταν όμως παραβαίνεις αυτόν τον κανόνα της αναγκαίας δημοσιότητας και του αναγκαίου δημόσιου διαλόγου, τότε υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό σφάλμα και εξ αυτού του λόγου υπήρξε η ακαριαία αντίδραση του Παπανδρέου ή αν θέλετε της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι «εγώ φαινόμενα τέτοια που προσβάλλουν τον πυρήνα μιας νέας πολιτικής την οποία θέλω να ασκήσω στο μέλλον,τα κόβω στη ρίζα τους.
Λέει ότι : "Εγώ από δω και πέρα μιλώ συνέχεια για συμμετοχική δημοκρατία και για διάλογο, αυτή λοιπόν η πρακτική και η νοοτροπία και η αντίληψη προσβάλει τον πυρήνα αυτής της πολιτικής και κατά συνέπεια την κόβω από τη ρίζα της.
Και πρέπει να θυμηθούμε εδώ μια θέση που επαναλαμβάνει συνήθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι η χώρα μας έχει τα τελευταία χρόνια την καλύτερη δημοκρατία που γνώρισε ποτέ. Αυτό είναι μια νομίζω κοινή αντίληψη που έχουμε όλοι μας στην Ελλάδα. Έχουμε μια υψηλή ποιότητα δημοκρατίας και θεσμών. Όμως σ` αυτή τη δημοκρατία υπάρχουν ελλείμματα τα οποία συνεχίζουν ακόμα να μας ταλαιπωρούν.
Μία απόδειξη αυτών των ελλειμμάτων είναι αυτό το γεγονός που συνέβη τις τελευταίες μέρες και το οποίο με έναν τρόπο έρχεται και επανέρχεται κάποιες φορές και δημιουργείται στον κόσμο η εξής απαίτηση: ότι εγώ δεν θέλω την περιγραφή του φαινομένου, εγώ θέλω να μου πείτε ή να μου δείξετε με ποιο τρόπο αυτά τα φαινόμενα θα τα αντιμετωπίσετε. Επ` αυτού λοιπόν το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, τοποθετήθηκε.
Όχι θα κάνω κάτι στο μέλλον, μια εξαγγελία, αλλά σας είπα ότι ένα ζήτημα που προσβάλει τον πυρήνα της νέας μου πολιτικής εγώ αυτό το χτυπάω στη ρίζα του, το χτυπάω χωρίς δισταγμό.
Στην ερώτηση εάν μπορεί να περιμένουμε και άλλες τέτοιου είδους ενέργειες από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Υπουργός απάντησε :
"Νομίζω πως ναι. Γιατί αν η καινούρια πορεία δεν σημαδευτεί από ριζικές ανατροπές οι οποίες θα οδηγούν στην δημοκρατική κάλυψη αυτών των ελλειμμάτων που έχουμε στην δημοκρατική μας λειτουργία, στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, στην κοινοβουλευτική λειτουργία, τότε προφανώς δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτό το νέο που θέλουμε όλοι μας."
Αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Παπανδρέου έχει αποφασίσει και το απέδειξε πρόσφατα με μία, πως να το πούμε, κίνηση που ήταν άμεση και ήταν ριζική και ήταν μεγάλη και γι? αυτό προκάλεσε και κάποιο σοκ και ένα μούδιασμα στον κόσμο διότι ο κόσμος ή και κάποιοι που έρχονται με μια νοοτροπία μικροδιευθετήσεων σου λέει "τι γίνεται τώρα εδώ."
Όμως δεν ήταν "μικρό" το θέμα. Εδώ πρόκειται περί μιας διαδικασίας που ακολουθήθηκε στο Κοινοβούλιο, δηλαδή στο πιο ορατό σημείο της δημοκρατίας, δεν πρόκειται για "δημοσιογραφική" αποκάλυψη. Αλλωστε στο ζήτημα αυτό, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η Κυβέρνηση αντέδρασε δια του Υπουργού Οικονομίας και της κας Παπανδρέου, που είπε ότι αυτή την τροπολογία όπως ψηφίστηκε εμείς θα την καταργήσουμε πριν επιληφθούν την επόμενη μέρα οι δημοσιογράφοι και η Νέα Δημοκρατία.
Στην παρατήρηση εάν μπορεί ο κ. Παπανδρέου που είναι Υπουργός Εξωτερικών, εν δυνάμει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εν δυνάμει Πρωθυπουργός με ένα τηλέφωνο ένας Υπουργός που ακόμα δεν έχει τον τίτλο του αρχηγού του Κόμματος να καρατομεί 9 βουλευτές, να διαγράφει κάποιον χωρίς τις απαιτούμενες διαδικασίες και χωρίς το αναφαίρετο δικαίωμα του απολογείσθαι, ο κ. Υπουργός είπε τα εξής:
"Ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα δεν συζητείται με όρους κομματικής γραφειοκρατίας. Η κοινωνία ελάχιστα ενδιαφέρεται ή καθόλου δεν ενδιαφέρεται για το αν ένα Κόμμα θα βάλει σε κίνηση μηχανισμούς που τους γνωρίζει ο κόσμος.
Αρα λοιπόν ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα αντιμετωπίζεται με έναν πολιτικό τρόπο. Από κει και πέρα οι παρατάξεις έχουν διαδικασίες, λειτουργίες κλπ. να αντιμετωπίζουν τα μερικότερα ζητήματα. Αλλά στο μεγάλο το μείζον ο κόσμος περιμένει να δει μια πολιτική πράξη. Τώρα αν θέλετε για τον τύπο της περίπτωσης αυτής δεν υπήρξε διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να επιληφθεί ο Πρωθυπουργός. Μιλάω σε πρώτη φάση. Πλην Ανθόπουλου. Δεν υπήρξε διαγραφή από το Κόμμα για να επιληφθεί η Κεντρική Επιτροπή ή η Επιτροπή Δεοντολογίας. Τι υπήρξε; Υπήρξε η ανακοίνωση ότι δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.
Επ` αυτού λοιπόν αποφάσισε στο τυπικό επίπεδο το Εκτελεστικό Γραφείο που είναι αρμόδιο για τα ψηφοδέλτια. Αλλά το θέμα δεν είναι να μιλάμε με όρους κομματικής γραφειοκρατίας που εγώ την απεχθάνομαι . Επανέρχομαι λοιπόν στο μείζον: Ο κόσμος έχει βαρεθεί τις λειτουργίες που πάνε σε μικροδιευθετήσεις.
Αυτό που παρακολουθώ αυτές τις μέρες από τη Νέα Δημοκρατία ως ανακοίνωση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία καλύπτει τους βουλευτές της, ότι η Νέα Δημοκρατία καλύπτει τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο, ότι η Νέα Δημοκρατία αυτοεπαινείται ή μάλλον άκουσα τον κ. Σουφλιά να λέει ότι «πρέπει να αποδώσουμε έπαινο στους βουλευτές»που υπέγραψαν 2 φορές την τροπολογία αλλά στη συνέχεια ξέρω εγώ το μετάνιωσαν, κανείς δεν πήρε χαμπάρι πότε το μετάνιωσαν.
Επίσης αυτό που θέλω να πω για να έρθω τώρα στην ουσία του πολιτικού συστήματος (και δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό σύστημα),είναι ένα απλό ερώτημα. Εάν για μένα είναι τεράστιο πολιτικό σφάλμα και για όλους μας το γεγονός ότι αυτοί που εισήγαγαν την τροπολογία δεν προκάλεσαν δημόσια συζήτηση, το ερώτημα είναι και για τους λοιπούς, που εκ του Συντάγματος και εκ της αποστολής τους ως αντιπολίτευση έχουν υποχρέωση να διαφυλάσσουν το δημόσιο συμφέρον γιατί δεν προκάλεσαν συζήτηση στη Βουλή.
Γι` αυτή τους τη συμπεριφορά αυτοεπαινούνται! Εμείς πήραμε μια απόφαση και πάμε στη ρίζα του ζητήματος. Πήρε μια απόφαση αν θέλετε ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ηγεσία του Κόμματος ….
Από την άλλη μεριά αυτοεπαινούνται διότι δεν προκάλεσαν συζήτηση στη Βουλή, διότι σιώπησαν, διότι αντιλήφθηκαν όταν ο κ. Χριστοδουλάκης και η κα Παπανδρέου το ανακοίνωσαν ότι θα την καταργήσουν, την επόμενη μέρα κινήθηκαν αυτοί, την Παρασκευή, για να αρχίσουν να επικαλούνται διαδικασίες απίστευτες «ξέρετε τηλεφωνήσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής», αν είναι δυνατόν!
.
.
2 ) Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πρόσφατη πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την ανεργία των νέων , ο κ. Φλωρίδης δήλωσε:
"Ο κ. Παπανδρέου έκανε μια πρόταση για το μείζον ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία που είναι το θέμα της ανεργίας και ειδικά της ανεργίας των νέων. Ποιο είναι το ζήτημα σήμερα στους νέους ανέργους; Το γεγονός ότι δεν δουλεύουν, το γεγονός ότι είναι σε μια κατάσταση ψυχολογικά απελπιστική, ότι γυρνάνε από εδώ και από εκεί, με τεράστια προβλήματα για τους ίδιους.
Αυτό που κάναμε τόσα χρόνια ήταν ότι την ανεργία από το 13% την πήγαμε στο 8,8% που σημαίνει ότι την κατεβάσαμε 5 μονάδες, που σημαίνει 500 χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν δουλειά. Αν θέλετε, φτάσαμε ήδη στον σκληρό της πυρήνα. Ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας; Είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης.
Είναι μια πρόταση επαναστατική για να μπορέσει να βοηθήσει τους νέους ανέργους να βρουν δουλειά, δηλαδή να πάρουν λεφτά, να φύγουν από την ψυχολογία του ανέργου, να νιώσουν παραγωγικοί άνθρωποι και το σπουδαιότερο αυτό που δεν αναδείχθηκε γιατί αυτό το πρόγραμμα αφορά νέους ανέργους, από 18 έως 25 ετών για τους μη πτυχιούχους, αυτό τον άνθρωπο τι του λέμε; Του λέμε ότι «Για 4 χρόνια εσύ μπορείς να πας να δουλέψεις, θα πληρώνεσαι» και ταυτόχρονα που είναι το μεγάλο πρόβλημα στην απασχόληση στην Ελλάδα, θα αποκτήσεις ειδικές γνώσεις έτσι ώστε να γίνεις ένας περιζήτητος εργαζόμενος γιατί θα έχεις εμπειρία.
Έρχονται μπροστά σε αυτό το ζήτημα έγκαιρα, και μετά από τα 25 τους έως τα 65 τους έχουν 40 χρόνια μπροστά τους.
Ο κ. Φλωρίδης επίσης δήλωσε ότι η πρόταση είναι εύκολη και άμεσα υλοποιήσιμη στην εφαρμογή της
3) Για τη στάση και τη συμπεριφορά του Δημάρχου Νίκαιας σχετικά με τις κάμερες ασφαλείας δήλωσε:
Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αλλά είμαι βέβαιος ότι τώρα κάποιοι θα βρουν μια ευκαιρία να κάνουν διάφορες ενέργειες που θα δυσκολέψουν κάποια σημεία στην οργάνωση των Αγώνων, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την κομματική τους ταυτότητα αλλά κυρίως στην προεκλογική περίοδο να προκαλέσουν κάποιες εντυπώσεις.
Κι εδώ στην πραγματικότητα για πρόκληση εντυπώσεων πρόκειται γιατί έτσι πιστεύουν ότι ασκείται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα. Είναι μια πρακτική που είναι έξω από μας, είναι έξω από τη δημοκρατία, κατ` αρχήν γιατί στη δημοκρατία ό,τι δεν συζητείται, ό,τι δεν γίνεται μ` έναν δημόσιο τρόπο, έχει επιπτώσεις.
4) Τέλος ο κ. Υπουργός είπε ότι τα επιδόματα των αστυνομικών για τις εκλογές θα δοθούν με τον ίδιο τρόπο που δίνονται πάντα και ότι καμία ανησυχία δεν πρέπει να προκαλείται στο Αστυνομικό Σώμα σχετικά.