Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΑρχείοΦλωρίδης Αρχείο21-1-2004: Συνέντευξη Γ.Φλωρίδη, Υπουργού Δημοσίας Τάξης στην εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ 97,2 FM "ΠΡΩΪΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" και στον δημοσιογράφο Δημ. Καμπουράκη,...

21-1-2004: Συνέντευξη Γ.Φλωρίδη, Υπουργού Δημοσίας Τάξης στην εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ 97,2 FM “ΠΡΩΪΝΗ ΓΡΑΜΜΗ” και στον δημοσιογράφο Δημ. Καμπουράκη, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και το θέμα της βίας στα γήπεδα

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κ. Φλωρίδη. Καλή σας μέρα κ. υπουργέ.

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καλημέρα κ. Καμπουράκη.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είστε καλά;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καλά είμαι, δόξα τω Θεώ, εσείς;
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Παλεύουμε. Πώς πάνε οι εκλογές αλήθεια, προλαβαίνετε να πάτε να κάνετε προεκλογική εκστρατεία, γιατί το Υπουργείο σας έχει συνέχεια και δουλειά εκεί πέρα;

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Έχει κ. Καμπουράκη, αλλά εάν κάποιος που είναι βουλευτής, μιλώ για κάποιον που είναι ήδη βουλευτής, αφήσει τα πράγματα για την προεκλογική περίοδο, μάλλον δεν θα ξαναβγεί. Λοιπόν, ή δουλεύεις τέσσερα χρόνια με τον κόσμο διαρκώς ή ο κόσμος θα σε στείλει από εκεί που ήρθες. Μ` αυτή την έννοια εγώ προσπάθησα να είμαι κοντά στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως όταν υπήρχαν προβλήματα και μιλάω για γενικότερα προβλήματα. Γιατί ο κόσμος, ανεξάρτητα από το αν λυθεί ή όχι ένα πρόβλημα, θέλει τον άνθρωπο που εκλέγει, τον πολιτικό που εκλέγει να είναι μαζί του στη δύσκολη στιγμή.

Λοιπόν, προσπάθησα να το κάνω. Έτσι τώρα δεν αισθάνομαι κάποια ιδιαίτερη πίεση χρόνου για την προεκλογική περίοδο όσον αφορά την επαφή μου μαζί τους.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να πάτε στα χωριά και να τρέξτε τη τελευταία στιγμή κλπ.
 
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Τελευταία στιγμή δεν γίνεται τίποτα. Αρα, λοιπόν, ή εμπεδώνεται κάτι νωρίτερα και έχει ένα αποτέλεσμα εκλογικό καλό ή αν δεν εμπεδωθεί προφανώς δεν βολεύει.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν μου λέτε κάτι. Αυτή τη στιγμή εσείς εκεί στην περιοχή σας κλπ. βλέπετε κάποια διαφορά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό, στο ΠΑΣΟΚ;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Τεράστια.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κατ` αρχήν έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική ψυχολογία. Υπάρχει πολύ μεγάλη αισιοδοξία, σε κάποιες περιπτώσεις ενθουσιασμός και υπάρχει πολύ  μεγάλη διάθεση για δουλειά.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ έχω την εντύπωση πάντως κ. Φλωρίδη, ότι εντάξει έγινε το άλμα αυτό, κάτι άλλαξε κλπ. κλπ., αλλά τώρα περιμένουν συγκεκριμένα πράγματα.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ´Hδη άρχισαν και λέγονται συγκεκριμένα πράγματα, έτσι δεν είναι; Δεν νομίζω, ότι περίμενε κανείς σε 15 μέρες μέσα να γίνουν όλα συγκεκριμένα και να υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για τα πάντα. Πιστεύω ότι υπήρχε ένα γενικότερο πολιτικό περίγραμμα, μία πολιτική βάση αν θέλετε, πάνω στην οποία τώρα χτίζονται συγκεκριμένες αναφορές, συγκεκριμένες πολιτικές.

Eίχαμε μία αν θέλετε πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τα ζητήματα της απασχόλησης των νέων, η οποία μπορεί να συζητηθεί. Mια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, πολύ καινούργια και πρωτοποριακή.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Φλωρίδη, εσείς που έχετε κάνει και στα Οικονομικά Υπουργεία και τα έχετε μετρήσει και τα ξέρετε αυτά, δεν είναι λίγο παρακινδυνευμένη αυτή η πρόταση;

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καθόλου, σας μιλώ επειδή είμαι ο εισηγητής της;
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι πράγμα;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Επειδή είμαι ο βασικός της εισηγητής, λοιπόν, μπορώ να σας πω, όχι δεν έχει κανένα πρόβλημα η πρόταση.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα με συγχωρείτε, δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί θα δουλεύουν μεν, δεν θα ασφαλίζονται και θα ασφαλιστούν αργότερα, πώς θα γίνει αυτό αλήθεια;

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κύριε Καμπουράκη, αυτή είναι μια πρόταση πλήρους απασχόλησης. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τι στόχους έχουμε, τι στόχους βάζουμε. Και επαναλαμβάνω αυτή είναι μια πρόταση, όπου ο καθένας μπορεί να πει την άποψή του. Είναι μια πρόταση όμως πολύ σαφής.

Τι λέει, λοιπόν, αυτή η πρόταση; Λέει, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές κατ? αρχήν είναι ένα μεγάλο βάρος για τις επιχειρήσεις. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Έχουμε σήμερα νέους ανέργους. Οι νέοι άνεργοι αντιμετωπίζουν πρώτον, το πρόβλημα ότι οι επιχειρήσεις λόγω των επιβαρύνσεων δεν προσλαμβάνουν περισσότερους απ? αυτούς που θα ήθελαν πράγματι. Αλλά το δεύτερο και σημαντικότερο είναι, ότι όταν ένας νέος πάει σε κάποια επιχείρηση που ζητάει εργαζόμενους, ο επιχειρηματίας ρωτάει κάτι πολύ απλό: Παιδί μου τι ξέρεις να κάνεις εσύ, έχεις δουλέψει πριν, έχεις εξειδικευτεί κάπου έστω και αν έχεις πτυχίο; Το πτυχίο ενσωματώνει μια γνώση απλώς. Η εμπειρία όμως η εργασιακή είναι το κυρίως ζητούμενο από τις επιχειρήσεις. Προτιμούν ανθρώπους που έχουν μια προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

Τι λέει αυτή η πρόταση τώρα; Λέει, ότι εγώ θέλω να δημιουργήσω μια δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανοίξουν λίγο περισσότερο την αγορά εργασίας, να ζητήσουν περισσότερους εργαζόμενους. Λέω στον νέο, ο οποίος κάθεται αυτή τη στιγμή χωρίς πολλές ελπίδες ;
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, στην καφετερία, τι να κάνει, ναι.

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ακριβώς, του λέω, ότι εσύ μπορείς να πας εκεί, να δουλεύεις κανονικά, θα πληρώνεσαι κανονικά, δηλαδή θα έχεις εισόδημα κανονικό, θα έχεις πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έτσι βγαίνεις κατ` αρχήν από την αγωνία της ανεργίας, βγαίνεις από την ψυχολογία του ανέργου ;
 
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα με συγχωρείτε, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν δεν κάνω λάθος, στη βραδινή ανακοίνωση είπε το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν θα έχει πλήρη και ότι θα είναι με το προηγούμενο καθεστώς.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όχι – όχι, με συγχωρείτε. Η ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου είναι σαφέστατη. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μιλάμε, αυτή είναι κανονική. Δηλαδή δεν έχεις πρόβλημα νοσοκομείου, γιατρού ή φαρμάκων ή οτιδήποτε άλλο.

Από εκεί και πέρα αυτό που κερδίζει ο εργαζόμενος σ` αυτή την περίπτωση είναι, ότι δουλεύοντας σε μια συγκεκριμένη δουλειά αποκτά την εμπειρία που δεν έχει. Έτσι γίνεται απολύτως ανταγωνιστικός στη λεγόμενη αγορά εργασίας. Είναι ένας άνθρωπος που έχει πια δουλεύοντας ;
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ξέρει ένα πράγμα καλά.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ακριβώς. Αυτός είναι ένας άνθρωπος που θα τον ζητήσει η αγορά. ?ρα αυτή η πρόταση που οδηγεί; Οδηγεί στο να βγάλει το νέο από την καφετέρια που λέτε εσείς και την απελπισία, να του δώσει εισόδημα, να του δώσει γνώσεις, να του δώσει μια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που την έχει ανάγκη ;

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και τα τέσσερα χρόνια αυτά όμως μετά ασφαλιστικά δεν θα μετρήσουν ρε παιδί μου;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Προσέξτε τώρα να δείτε. Η σύνταξη δίδεται κυρίως ή συνήθως στα 65 σου χρόνια για τις περισσότερες κατηγορίες των εργαζομένων. Αν δείτε τις ηλικίες, δηλαδή ένας που έχει τελειώσει το Λύκειο σ? αυτό το πρόγραμμα μπορεί να μπει μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Αυτός τώρα κάθεται και έχει αν θέλετε λίγες ελπίδες να βρει δουλειά.

Βρίσκει μια δουλειά, πληρώνεται γι` αυτή τη δουλειά, αποκτά ειδικότητα και από τα 25 του και μετά μέχρι τα 65 έχει 40 χρόνια ολόκληρα να μπει στην αγορά εργασίας και να πάρει μια πλήρη σύνταξη. Αλλά αυτές είναι οι βασικές σκέψεις. Ο βασικές σκέψεις να αντιμετωπίσουν δυναμικά ένα πρόβλημα υπαρκτό που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και όλων των σύγχρονων κοινωνιών σήμερα.

Αν κανείς μείνει σε στατικές προσεγγίσεις στο ζήτημα αυτό, φαντάζομαι ότι απλώς θα κάθεται και θα το κοιτάει, θα το κοιτάει από μακριά, θα το έχει μπροστά του και δεν θα κάνει τίποτα, γιατί θα λέει, κοστίζει τόσο αυτό, κοστίζει τόσο το άλλο.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία πάντως κ. υπουργέ είπε χθες, ότι δεν αντέχει ούτε η ελληνική οικονομία, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή ήταν η κριτική της.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Λοιπόν, αυτό που σας περιγράφω εγώ μ` αυτή την ανάλυση που σας κάνω, και επαναλαμβάνω ότι ήμουν από τους βασικούς εισηγητές της πρότασης αυτής, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι το όποιο κόστος είναι απολύτως αντιμετωπίσιμο. Εν πάση περιπτώσει κ. Καμπουράκη η Νέα Δημοκρατία δικαιούται να το λέει αυτό, που τόσο εύκολα υπόσχεται τα πάντα γενικώς, αλλά όταν εξειδικεύουμε λέει, ξέρετε αυτό κοστίζει;

Εμείς έχουμε το πρόβλημα της ανεργίας μπροστά μας και κάνουμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Αυτή την πρόταση μπορεί να την συζητήσουν όσοι θέλουν, εμείς πιστεύουμε ότι είναι σωστή και δίκαιη και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εσείς έχετε κάνει καμιά μελέτη, δηλαδή πόσους ανθρώπους μπορεί να ωφελήσει αυτό, έστω με τον τρόπο που το λέτε;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Χιλιάδες, κυριολεκτικά χιλιάδες.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ξέρετε γιατί, διότι εδώ πέρα μου στέλνουν μηνύματα οι ακροατές που λένε, εδώ πάμε για κλείσιμο επιχειρήσεων, για υπαλλήλους ψάχνουμε;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Μα με συγχωρείτε, γίνεται ένα λάθος. Προσέξτε να δείτε, αυτή η συζήτηση είναι πολύ επιφανειακή και την κάναμε όταν είχαν κλείσει δυο επιχειρήσεις στην Αθήνα. Είχαμε ανακοινώσει τότε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία όπου αποδεικνύεται ότι κάθε χρόνο κλείνει ένας αριθμός επιχειρήσεων και δημιουργείται ένας αριθμός σχεδόν διπλάσιος απ` αυτές που κλείνουν.

Το θέμα δεν είναι ότι κλείνουν κάποιες. Το θέμα είναι εάν αυτές που ανοίγουν είναι περισσότερες απ? αυτές που κλείνουν. Αυτό το αποδείξαμε με στοιχεία. Και σε όλες τις οικονομίες του κόσμου συμβαίνει αυτό το πράγμα. Κάποιες κλείνουν γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και μια οικονομία κρίνεται όσον αφορά τη δυνατότητά της να σταθεί από το πόσες νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί.

Αρα, λοιπόν, είναι πολύ επιφανειακή η άποψη που λέει ότι κλείνουν επιχειρήσεις. Μάλιστα, κλείνουν, αλλά ανοίγουν πολύ περισσότερες.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Περιγράφετε όμως μια πολύ εξαιρετική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όχι, δεν λέω αυτό. Μπορεί η ελληνική οικονομία είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη, αλλά όταν μιλάμε για την ανεργία ο άνεργος σου λέει, ότι ωραία αναπτύσσεται η οικονομία πιο δυναμικά στην Ευρώπη, εγώ όμως είμαι άνεργος.

Ερχόμαστε, λοιπόν, εμείς να πούμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ότι αυτούς τους ανέργους ή ένα μεγάλο μέρος απ? αυτούς θέλουμε να τους βοηθήσουμε με πολύ συγκεκριμένα μέτρα και όχι με κλάψες: «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξιδο».

Και η Νέα Δημοκρατία, που επαναλαμβάνω, πολλά υπόσχεται και πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές προβλέπει να δώσει, όταν ερχόμαστε στο συγκεκριμένο μας λέει, που θα βρείτε τα λεφτά. Ε, λοιπόν, τους είπαμε, ότι τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και εμείς μιλάμε με συγκεκριμένα μέτρα για τους νέους ανέργους.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα. Κύριε υπουργέ να σας ρωτήσω και κάτι που αφορά το Υπουργείο σας, επειδή είδα μια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που μου έκανε εντύπωση. Λέει, ότι καλεί τους Αστυνομικούς να μην υπακούουν σε παράνομες εντολές. Το ξέρετε, είναι στα πρώτα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Παράνομες εντολές τι σημαίνει;
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Αναφέρεται προφανώς στα χθεσινά επεισόδια έξω από το Υπουργείο Εργασίας ή στους αγρότες και λέει, ότι καλεί τα μέλη της να μην υπακούουν σε παράνομες εντολές Αξιωματικών. Την ξέρετε την ανακοίνωση;

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ξέρετε κ. Καμπουράκη, δεν την έχω δει την ανακοίνωση αυτή. Κατά καιρούς βγαίνουν ανακοινώσεις από τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, κάποιες όμως δεν έχουν και την απαιτούμενη σοβαρότητα πρέπει να σας πω. Αλλά εν πάση περιπτώσει τι σημαίνει παράνομη εντολή, ποιος την κρίνει εκείνη τη στιγμή;

Δηλαδή όταν ένας αξιωματικός δίδει μια εντολή στους υφισταμένους του ποιος κρίνει εκείνη τη στιγμή αν είναι παράνομη ή όχι; Κατ? αρχήν εγώ αντιλαμβάνομαι μια ευαισθησία η οποία υπάρχει σε όλους μας και πρέπει να υπάρχει, ότι δεν πρέπει να πάμε σε φαινόμενα βίαιης αντιπαράθεσης, δεν είναι σωστό αυτό. Και η Αστυνομία δεν είναι σκοπός της να κινείται με βίαιο τρόπο. Είναι η πιο δημοκρατική Αστυνομία του κόσμου.

Όποιος πάει στην Ευρώπη ή στην Αμερική θα καταλάβει τι είναι η Αστυνομία. Η δική μας συμπεριφέρεται δημοκρατικά και με μεγάλη ανοχή και έτσι πρέπει να κάνει, σωστά συμπεριφέρεται. Αλλά πρέπει όλοι να φροντίζουν να μην τελικά στέλνουν τους αστυνομικούς οι οποίοι δεν έχουν εντολή να συμπεριφερθούν βίαια, στο νοσοκομείο. Χθες τέσσερις αστυνομικοί στα καλά καθούμενα χτυπημένοι πήγαν στο νοσοκομείο, γιατί να πάνε δηλαδή;

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά. Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι ποιος ξεκίνησε;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Μιλώ για αυτό που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, ποιος ξεκίνησε τα επεισόδια, αυτό είναι το θέμα.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ως προς το Υπουργείο Εργασίας αυτό που έχω να σας πω είναι, ότι ενημερώθηκε ο επικεφαλής της Αστυνομικής δύναμης ότι θα ανέβει μια επιτροπή στο Υπουργείο να δει τον υπουργό και να δώσει ένα ψήφισμα ή να το δώσει σε κάποιον συνεργάτη του.

Και ενώ πράγματι γίνεται έτσι και ανοίγει η Αστυνομία, ξαφνικά δέχεται μία επίθεση διότι ο σκοπός τους δεν ήταν αυτός. Ο σκοπός τους ήταν τελικά να μπουν για να καταλάβουν το Υπουργείο. Εν πάση περιπτώσει θα μου πει κανένας, ότι κι αυτό μπορεί να συζητιέται ως συνδικαλιστική συμπεριφορά και να την κρίνουμε όλοι μας. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι το καλύτερο όταν γίνεται μία συνεννόηση και καταλήγει η συνεννόηση στο εξής: ορίστε περάστε η αντιπροσωπεία επάνω, τελικά οι αστυνομικοί να δέχονται μία επίθεση εκεί πέρα και τέσσερις από αυτούς να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Λογικό είναι να αναγκάζονται τώρα να απαντήσουν, δυστυχώς. Και νομίζω ότι δεν είναι τρόπος αυτός να συσπειρώσει ένα κόμμα τους οπαδούς του…

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για το ΚΚΕ λέτε τώρα;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ:…..να χτυπάει την Αστυνομία, να προκαλείται ένα επεισόδιο και  μια εικόνα στην τηλεόραση για να συσπειρωθούν κάποιοι οπαδοί.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για το ΚΚΕ τώρα, το ΚΚΕ κατηγορείτε;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Μιλώ έτσι που νομίζω, ότι αποδίδει με ένα δίκαιο τρόπο τα πράγματα.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι, γιατί είχαμε και προχθές με τους αγρότες, δηλαδή υπάρχει πιθανότητα μέσα στην προεκλογική εκστρατεία να έχουμε συνεχή τέτοια φαινόμενα, αυτό είναι το θέμα μας.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κύριε Καμπουράκη, η Αστυνομία έχει εντολή να μην οδηγεί τα πράγματα στην αντιπαράθεση, αλλά να προσπαθεί να τα εκτονώνει. Εγώ θέλω να μου πείτε με ποια λογική 150 άνθρωποι, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους προκειμένου να αποδείξουν, ότι πράγματι δικαιούνται την επιδότηση, τελικά να λένε, ότι κοίταξε εγώ δεν υποβάλω κανένα δικαιολογητικό, κλείνω την Εθνική Οδό και ρίξε μου τα χρήματα ταλαιπωρώντας έτσι χιλιάδες ανθρώπους.

Δεν καταλαβαίνω ποιο κράτος μπορεί να το ανεχτεί αυτό. Γιατί αυτοί καλούνται αυτή τη στιγμή παίρνοντας το 60% της επιδότησης, μιλάμε για το Αίγιο, να υποβάλουν ένσταση όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα για το υπόλοιπο 40% καλούμενοι να αποδείξουν, ότι πράγματι έχουν τις ποσότητες αυτές. Αυτοί λένε, δεν κάνω ένσταση, δεν σου φέρνω κανένα δικαιολογητικό για το 100%, κλείνω την Εθνική Οδό, για 150 άτομα μιλάω τώρα μιας συγκεκριμένης πολιτικής τοποθέτησης και φέρε μου τα χρήματα εδώ και τώρα.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, δυο λεπτά κ. υπουργέ, εσείς τώρα βλέπετε μία τακτική κάποιων κομμάτων να δημιουργούν εντάσεις για να παίζει στην τηλεόραση ότι πέφτει ξύλο με την Αστυνομία;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς, γιατί αν ένα αίτημα έχει μια βάση δικαίου, θα μπορούσα να το καταλάβω. Όταν υπάρχει βάση δικαίου, ξέρετε, υπάρχει και μεγάλη συμμετοχή και τότε πραγματικά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώσουν. Αλλά όταν δεκάδες χιλιάδες είναι ικανοποιημένοι ή εκατοντάδες χιλιάδες και οι 150 ή 200 εδώ και εκεί αρνούνται να κάνουν ό,τι κάνανε οι υπόλοιπες χιλιάδες και λένε, ότι εμείς δεν μπαίνουμε σε καμία διαδικασία ελέγχου, φέρε μας απλώς τα χρήματα, αλλιώς αν δεν μου τα φέρεις, εμείς οι 150 ακυρώνουμε τη δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων να κυκλοφορούν, τότε κάτι πρέπει να γίνει.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να ρωτήσω και κάτι τελευταίο κ. Φλωρίδη. Βλέπω εδώ σήμερα μια επιστολή σας που στείλατε για την ιστορία αυτή με τα γήπεδα, που ενδιαφέρει πολύ κόσμο. Η άποψή σας ποια είναι, δηλαδή τι λέτε στους ιθύνοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ότι αυτοί φταίνε για την ιστορία της βίας και ότι η Αστυνομία μόνο αν το τακτοποιήσουν αυτοί θα πάψει να επεμβαίνει ή θα πάψει να έχει συμμετοχή;

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κύριε Καμπουράκη λέω σ` αυτούς να κάνουν ό,τι γίνεται σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου και ό,τι γίνεται με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Για να το πω πιο απλά. Σε όλες τις χώρες του κόσμου τα πρωταθλήματα οργανώνονται από τις αρμόδιες αθλητικές ομοσπονδίες. Αυτές θέτουν το. Αυτές τις θέτουν και οι επιπτώσεις είναι αθλητικού χαρακτήρα όταν έχουμε παρεκτροπές.

Για να σας το πω με παράδειγμα. Όταν οι ελληνικές ομάδες παίζουν σε αγώνες Champion league, γιατί οι ίδιες ομάδες και οι ίδιοι φίλαθλοι κάθονται πάρα πολύ ήσυχα και δεν δημιουργούν κανένα περιστατικό;
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι είναι πιο ήσυχες στα Champion league.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Γιατί, λοιπόν, είναι; Όχι πιο ήσυχες, κάθονται εκεί ακίνητοι. Μια φωτοβολίδα εκεί κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ ή ακόμα παραπάνω έναν αποκλεισμό και σε αφανίζουν. Γιατί; Διότι η ΟΥΕΦΑ έβαλε κανόνες και τους κανόνες τους εφαρμόζει. Και όλοι ξέρουν ότι εάν τους παραβούν, θα έχουν σκληρές επιπτώσεις.

Αρα οι ίδιοι τιθασεύουν τους οπαδούς τους, επειδή ακριβώς γνωρίζουν τι θα γίνει. Εδώ στην Ελλάδα οι αθλητικές διοργανώτριες αρχές δεν εννοούν να βάλουν τους κανόνες που βάζει η ΟΥΕΦΑ ή που βάζει η Αγγλική ή η Γερμανική Ομοσπονδία για τους δικούς τους και πολύ δε περισσότερο δεν εννοούν να τους εφαρμόσουν.

Διότι τι σημαίνει αθλητικός κανόνας στη βία; Σημαίνει, ότι η ομάδα μπορεί να εξαφανιστεί από «προσώπου γης». Αυτό σημαίνει, όπως γίνεται και εκεί.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και το μέτρο του να μην πηγαίνουν καθόλου οι φιλοξενούμενοι, διάβασα χθες μια κριτική στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» που έλεγε, ότι αυτό είναι ασπιρίνη. Δεν ξέρω αν την διαβάσατε κι εσείς ας πούμε.

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Προσέξτε τώρα, τι φορτώνεται εδώ η Ελληνική Αστυνομία. Το αρμόδιο Υπουργείο Αθλητισμού έβγαλε μια απόφαση με την οποία απαγόρευσε στην κάθε  γηπεδούχο ομάδα να δίνει εισιτήρια στη φιλοξενούμενη. Εκλήθη η Αστυνομία να εφαρμόσει αυτή την απόφαση την κατά νόμο εκδοθείσα του Υπουργείου Αθλητισμού.

Και εκεί είχαμε αυτά τα φαινόμενα, διότι η απόφαση αυτή όπως αντιλαμβάνεστε, έχει δυσχέρειες εφαρμογής, εκλήθησαν τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν ελέγχους για όλα αυτά τα πράγματα. Τι διαπιστώθηκε;
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι, να δούνε εάν είναι του ενός Σημαία ή του άλλου ή ποιος οπαδός είναι τίνος;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ακριβώς. Και από την άλλη μεριά τι έγινε; Είχαμε όλες τις ΠΑΕ και την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ όχι απλώς να μην συνεργάζονται στην εφαρμογή της απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου Αθλητισμού, αλλά να κάνουν οτιδήποτε να την υπονομεύσουν.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Α, στέλνανε και τους δικούς τους καμουφλαρισμένους.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ακριβώς. Έρχεται η Αστυνομία τώρα να φορτωθεί την εφαρμογή μιας απόφασης ή κυρίως μιας συμπεριφοράς αυτών που είναι αρμόδιοι να οργανώσουν το ποδόσφαιρο όπως σε όλες τις χώρες, οι οποίοι δεν εννοούν να το κάνουν. Υπονομεύουν κάθε απόφαση η οποία παίρνεται για να βοηθήσει λίγο τα πράγματα και λένε, ότι αυτά θα τα κάνει η Αστυνομία.

Όχι. Η Αστυνομία δεν είναι η διοργανώτρια αρχή του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Η Αστυνομία καλείται να εφαρμόσει αρχές και κανόνες όταν αυτοί τίθενται. Δεν τους θέτει η Αστυνομία.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και πρακτικά τι τους λέτε να κάνουν; Δεν τους λέτε κάτι. Λέτε, ότι αυτή είναι η δουλειά τους όμως, έτσι;

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Πρακτικά τους λέμε το εξής: για τη μεταβατική περίοδο αυτού του πρωταθλήματος ας προσέλθουν να μας πουν ποια μέτρα απ? αυτά προτείνουν να τα αναλάβουν οι ίδιοι και να μην ασχολείται η Αστυνομία και κυρίως να ασχοληθούν με τη δημιουργία νέων κανόνων μέχρι την εφαρμογή του νέου πρωταθλήματος του Σεπτεμβρίου.

Διαφορετικά τους λέμε, ότι η Αστυνομία δεν θα συνεχίσει να είναι υπάλληλος των  ανωνύμων εταιρειών του ποδοσφαίρου.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν έχουν ανθρώπους όμως αυτοί κ. υπουργέ. Έχουν ανθρώπους τώρα να κάνουν αυτοί ελέγχους, να φυλάνε τα γήπεδα, δηλαδή;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι. Να μην το κάνουν αυτό, ας βάλουν τους κανόνες που βάζει η ΟΥΕΦΑ και η Αγγλική Ομοσπονδία, ας επιβάλλουν τις αυστηρές ποινές στις ομάδες όταν έχουμε παρεκτροπές και η Αστυνομία θα βοηθήσει. Αλλά όσο αυτοί δεν βάζουν κανόνες, η Αστυνομία δεν έχει λόγους να φορτώνεται την ανεπάρκεια τη δική τους.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το θέμα είναι, ότι πάμε όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες και άμα γίνεται χαμός στα γήπεδα, αυτά ταξιδεύουν σαν εικόνες σε όλο τον κόσμο.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Αλλά αυτό επαναλαμβάνω κ. Καμπουράκη πρέπει να κινητοποιήσει κυρίως αυτούς που έχουν την ευθύνη όχι στην Ελλάδα, αλλά να εφαρμόσουν ότι γίνεται σε όλο το σοβαρό κόσμο. Όσο δεν ασχολούνται με τον τρόπο που έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αλλού, θα έχουμε προβλήματα. Δεν είναι το θέμα της βίας μόνο καταστολή. Το θέμα της βίας στους αθλητικούς χώρους είναι οργάνωση, κανόνες, ποινές, σταθερότητα στην εφαρμογή της αθλητικής νομοθεσίας.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό που κάνουν έξω, αν και τελειώνει ο χρόνος μας, που βάζουν μία κάμερα και βλέπουν ποιοι τα οργανώνουν αυτά, ποιοι είναι οι πρωταίτιοι και τους μπουζουριάζουν ας πούμε, γιατί δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα;
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Οι κάμερες τώρα νομίζω είναι έτοιμες να τοποθετηθούν, αλλά πρέπει να σας πω το εξής. Με τα καινούργια στάδια που φτιάχνουμε τώρα και θα χρησιμοποιήσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όλα αυτά τα συστήματα είναι τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν. Γι? αυτό τους λέμε, βάλτε κανόνες από τώρα και του χρόνου που θα έχουμε και τα τεχνικά μέσα, να μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα τη δουλειά μας. Ασχοληθείτε επιτέλους με το ποδόσφαιρο, αυτό τους λέμε.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Φλωρίδη.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κι εγώ.
Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις